Ψηφιακή Ελλάδα

Μια ενδιαφέρουσα είδηση για την ψηφιακή συνδεσιμότητα της χώρας μας…

“Επιτάχυνση των ρυθμών διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στην ελληνική κοινωνία επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού με την μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια που ξεκίνησε από το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η καμπάνια επικεντρώνεται γύρω από την προώθηση της «Ψηφιακής Ελλάδας» και τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες -και δη το Internet- μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.

Όπως τονίσθηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ένας από τους κύριους στόχους είναι η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας (που είναι τώρα στο 6,5%) σε σημείο ώστε να βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που είναι τώρα στο 15,7%) μέχρι το τέλος του 2009.

Η καμπάνια, που θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά spot σε πανελλαδική κλίμακα, καταχωρίσεις στις εφημερίδες της Αθήνας και της περιφέρειας, σταδιακή δημιουργία ενός ειδικού site στη διεύθυνση www.psifiakiellada.gr όπου θα παρουσιάζονται όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα, λειτουργία 4-ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού για την ενημέρωση, όπως και διάφορες εξειδικευμένες επικοινωνιακές ενέργειες με ημερίδες, εκδηλώσεις κ.λπ., αρκετές εκ των οποίων θα υλοποιηθούν στην περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέρθηκε πάντως ότι υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από πολλούς φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συμμετέχουν στην εν λόγω καμπάνια.”

(απ’το myphone.gr)

Καιρός ήταν να παρθεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Κυρίως θέλω να πιστεύω πως θα συνδυάσει την ιδιωτική πρωτοβουλία και συνεισφορά με τα οικονομικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος ώστε ν’ανέβει το ποσοστό διασύνδεσης και χρήσης νέων τεχνολογιών, τόσο των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών.

Το portal για την ώρα είναι δυστυχώς «υπό κατασκευή». Οι ιθύνοντες έχουν βάλει μονάχα τις διαφημίσεις, λίγο αστείο, αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι καλόγουστες και δείχνουν τις δυνατότητες των ψηφιακών μέσων τόσο για τους απλούς Έλληνες πολίτες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις… (μου άρεσε ιδιαίτερα η πώληση λουκουμιών μέσω διαδικτύου απ’τον ηλικιωμένο επιχειρηματία!)

Με μια γρήγορη ματιά κάποιος μπορεί να δει διάφορες ενότητες στον ιστοχώρο:

    Ψηφιακή Ασφάλεια
    Ψηφιακές Υπηρεσίες
    Παιδεία
    Καθημερινές χρηστικές πληροφορίες
    Πολιτισμός
    Επιχειρείν

Προφανώς έχει να κάνει με τις ενότητες στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία για την πληροφόρηση των πολιτών. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αρκετές απ’τις συμβουλές που θ’αναρτηθούν θα είναι ήδη «κοινά μυστικά» στους περισσότερους bloggers. Το ζήτημα είναι να γραφούν με απλό τρόπο και με τα κατάλληλα [οικονομικά] κίνητρα απ’το κράτος ώστε οι πολίτες να εκμεταλλευτούν πλήρως τις νέες τεχνολογίες ψηφιακής διασύνδεσης.

2 thoughts on “Ψηφιακή Ελλάδα”

  1. Το θέμα το είχα θέσει κάποτε και από μία άλλη βάση. Η σύνδεση δημόσιων επιχειρήσεων με το διαδίκτυο και η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω του ιστού βοηθά πάρα πολύ τη διαφθορά στο σημείο που αυτή στηρίζεται στη έλλειψη διαφάνειας -κάτι που παλεύει το διαδίκτυο (στη σύνδεση δεν υπάρχουν σχόλια της εποχής που το δημοσίευσα λόγω μεταφοράς από το δίδυμο -καταργηθέν πια- ιστολόγιο).

    Reply
  2. Το χειρότερο μέχρι σήμερα είναι πως παρ’ όλο που έχω στείλει πάνω από 1000 σοβαρά μέιλ, όχι σε φίλους ή συγκενείς, μα σε όποια σοβαρή υπηρεσία έβρισκα., μάλλον εξ’ αιτίας της εργατικής τυπικότητας του εκάστοτε λήπτη = αναγνώστη ΑΝ ποτέ των ποτών με διάβαζε, πράγμα που 99,9% ΔΕΝ συνέβαινε αφού δε νοιάστηκε κανένας γι’ αυτά που ξέρει και μπορεί η ψυχή μου. Δεν πειραματίζομαι μαζί σου μα δοκιμάζω τα επίπεδα και όρια της αντοχής μου. Συγνώμη για τον ενικό μα είμαι πάντα τέλειος και ακριβής. Επίσης ήρθε η «ώρα» να σου αποκαλύψω γιατί αυτό που ξέρω είναι σπουδαιότατο και πρωτιά για την Ελλάδα, έτσι αν βοηθήσεις θα δώσεις χαρά και στον εαυτό σου. Όλος ο κόσμος ψάχνει ακόμα αυτά που ήδη ξέρω εγώ. Θα μάθεις, θα βοηθήσεις και θα χαρείς πάρα πολύ αφού βρήκες έναν άνθρωπο που ξέρει την τέλεια θεραπεία για την αναπηρία, πως γίνεται το σωστό τεχνητό αίμα και πως θα γλιτώσουμε τον κομήτη που μας έχει σημαδέψει.
    Μακάρι να πέτυχα κάποιον που θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του και την Ελλάδα. Θα σε καταλάβω μόλις μου στείλεις απάντηση και γίνεις διαφορετικός απ’ τους άλλους.

    Reply

Leave a Comment