Φαντάζει ωραία καμμένη η σημαία;

Η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου του σημερινού άρθρου είναι σαφώς και πολύ έντονα όχι. Για μένα η σημαία δεν είναι απλώς ένα κομμάτι ύφασμα, όπως ακριβώς ο τάφος του πατέρα μου δεν είναι ένα κομμάτι μάρμαρο και το πατρικό μου σπίτι δεν είναι ένας σωρός από κεραμίδια, πέτρες και ξύλα.

Το ζήτημά μου όμως δεν είναι αυτό και θέλω να το ξεκαθαρίσω εξαρχής. Δεν συζητώ ένα θέμα αισθητικής ή πολιτικής φύσης. Δεν με ενδιαφέρει αν το κάψιμο της σημαίας είναι εθνικιστικό ή διεθνιστικό, αν είναι ευγένεια ή αγένεια, αν θα διώξη τις βάσεις του θανάτου ή θα πετάξη τους Τούρκους στην θάλασσα της Κερύνειας. Αδιαφορώ πλήρως, καθόσον αφορά την παρούσα θεματική, αν καίνε την σημαία οι φασίστες ή οι μασίστες, οι αναρχοαυτόνομοι ή οι αναρχοχαρούμενοι. Το μόνο που διαφέρει εδώ νομικώς είναι ποιος βλάπτεται από μια τέτοια συμπεριφορά.

Για να έχουμε μια πρώτη σχετική εποπτεία, τα σχετικά άρθρα είναι τα άρ. 155 και 181 του Ποινικού Κώδικα, τα οποία έχουν ως εξής:

Άρ. 155 – Προσβολή συμβόλων ξένου κράτους. Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία ή έμβλημα της κυριαρχίας ξένου κράτους που τελεί σε ειρήνη με την Eλλάδα και είναι αναγνωρισμένο από αυτήν ή διακόπτει ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού του ύμνου, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις έξι μηνών ή με χρηματική ποινή, εφόσον η αμοιβαιότητα είναι εξασφαλισμένη τόσο κατά το χρόνο εκτέλεσης της πράξης, όσο και κατά το χρόνο εκδίκασής της. H δίωξη ασκείται μόνο ύστερα από αίτηση της ξένης κυβέρνησης.

Άρ. 181 – Προσβολή συμβόλων του ελληνικού Kράτους. Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Kράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών.

Σύμβολο; Προσάναμμα;

Δύο πρόχειρες παρατηρήσεις: Αξιοσημείωτο ασφαλώς είναι το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία εν μέρει προστατεύει περισσότερο τα αλλοδαπά σύμβολα, εφόσον απαγορεύεται ακόμη και η διακοπή ή παρεμπόδιση της ανάκρουσης του αλλοδαπού εθνικού ύμνου! Από την άλλη πλευρά βέβαια η ποινή είναι σαφώς ηπιώτερη όταν προσβάλλονται τα αλλοδαπά σύμβολα (φυλάκιση μέχρι έξι μηνών έναντι φυλάκισης μέχρι δύο ετών), ενώ τίθενται και κάποιοι μάλλον αυτονόητοι περιορισμοί (αρχή αμοιβαιότητας, αίτηση δίωξης της αλλοδαπής κυβέρνησης). Απαραίτητο σε κάθε περίπτωση είναι το υποκειμενικό στοιχείο του αδίκου της εκδήλωσης μίσους ή περιφρόνησης, το οποίο θα επικαλεστώ αφειδώς στην επιχειρηματολογία μου στην συνέχεια.


Σεβασμός κατά την ανάκρουση!

Ποιος βλάπτεται λοιπόν; Ασφαλώς θα προκαλήται κάποια πολύ σπουδαία βλάβη, ώστε να δικαιολογήται η πολυτέλεια δύο διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα. Το ξένο κράτος τάχα ή η πολιτειακή εξουσία, όπως φαίνεται από τον τίτλο των αντίστοιχων κεφαλαίων του Ποινικού Κώδικα; Τι να πω, δεν έχω ιδέα. Όζουν ψευδεγκλήματος οι διατάξεις.

Να μια μικρή σκέψη όμως: σύμφωνα με το άρ. 6 παρ. 11 περ. ε΄ Ν. 851/1978

η Εθνική Σημαία… δεν απορρίπτεται εις τα άχρηστα, αλλά αντικαθισταμένη λόγω παλαιότητας, καταστρέφεται κατά προτίμησιν διά της πυράς.

Με λίγα λόγια δηλαδή, η ίδια ακριβώς αντικειμενική συμπεριφορά, το κάψιμο της πεπαλαιωμένης σημαίας, οτέ μεν τιμωρείται από τον ποινικό νόμο, οτέ δε όχι μόνον δεν τιμωρείται, αλλά επιβάλλεται και ως υποχρεωτικός τρόπος καταστροφής της σημαίας! Και το μόνο που διαχωρίζει τις δύο περιπτώσεις και δικαιολογεί δήθεν το χάος που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην δεοντολογική τιμή «απηγορευμένο» και την δεοντολογική τιμή «επιτρεπόμενο» είναι ακριβώς το μίσος και η περιφρόνηση. Και πέραν τούτου ουδέν.

Είναι πολύ δύσκολο νομίζω να βρεθή στην ποινική μας νομοθεσία πιο κρυστάλλινη περίπτωση δίωξης του φρονήματος και όχι της πράξης καθ’ αυτήν, αλλά απλώς και μόνον εξ αφορμής της, κατά παράβασιν της αρχής με την οποία γαλουχήθηκαν γενιές νομικών: cogitationis poenam nemo patitur. Και detestationis θα προσέθετα.

[Τυπικά βέβαια το θέμα τακτοποιείται, διότι η lex posterior του Ν. 851/1978 έχει μερικώς καταργήσει το άρ. 181 ΠΚ. Αλλά το πολιτικό ζήτημα παραμένει].

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα. Ακόμη και αν υποθέταμε ότι προστατεύεται από προσβολή κάποιο πραγματικό έννομο αγαθό, η απόφαση της εγκληματοποίησης θα έπρεπε να ληφθή μετά ενδελεχή στάθμιση με το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα με τον πυρήνα ίσως του δικαιώματος, την ελευθερία της πολιτικής έκφρασης. Όπως δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε ένα σύνθημα, μια χειρονομία, ένα εμβατήριο (ας μην σχολιάσω επί του παρόντος το θλιβερό άρ. 86a γερμΠΚ), έτσι πρέπει ο δημοκρατικός νομοθέτης να είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός ως προς την δίωξη τέτοιων συμβολικών πράξεων, στρεφόμενων υποτίθεται κατά κάποιων νεφελωδών κρατικών εννόμων αγαθών, την στιγμή που η απαγόρευση προσβάλλει την πολύ συγκεκριμένη ελευθερία πολιτικής έκφρασης του κάθε πολίτη. In dubio pro libertate!

Υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης επί το έργον.

Και όμως το πράγμα θα μπορούσε να μην έχη έτσι στην καθ’ ημάς ανθυπομέτρια νομική πραγματικότητα. Αρκεί να διευρύνουμε λίγο την νομική μας αντίληψη και να στρέψουμε το φιλοπερίεργο βλέμμα μας ως άλλοι Οδυσσείς στον νόον του αμερικανικού Supreme Court, όπως εκφράστηκε στην προσωπική μου αγαπημένη απόφαση Texas vs Johnson το 1989. Στην περίπτωση εκείνη κάποιος Μαοϊστής είχε κάψει την αμερικανική σημαία έξω από το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Ντάλλας. Το Supreme Court, έστω με την ισχνή πλειοψηφία 5-4, έκρινε ότι η ελευθερία του λόγου καλύπτει τέτοιες πράξεις και άφησε τον Ρεγκβίστο και τους ομοίους του να κλαψουρίζουν για τα σύμβολα της εθνικής ενότητας, την προσωποποίηση του Έθνους και το δέος που νιώθουν ενώπιον της αστερόεσσας.

Και αφού άρχισα αναρχικά, θα κλείσω στρατοκαυλικά:

[audio:http://anamorfosis.net/blog/wp-content/uploads/2011/03/SIMAIA.mp3|titles=SIMAIA]

Προς την σημαία παρουσιάστε, αρμ!

Σημασία δεν έχει για το ευνομούμενο κράτος η σημαία καθ’ αυτήν. Σημασία έχει αυτό που η σημαία αντιπροσωπεύει: την πολύτιμη ελευθερία να την καίω ή να της παρουσιάζω όπλα.

(Μεθιστολόγηση αυτού του άρθρου, που είχε δημοσιευθή και εδώ και μπαζζώθηκε εδώ, με μερικές αλλαγές).

7 thoughts on “Φαντάζει ωραία καμμένη η σημαία;”

  1. To 2007, ως ανώνυμος σχολιαστής, είχα επιχειρηματολογήσει στο άρθρο που ο ΑΑ βγάζει από το χρονοντούλαπο της αρθρογραφίας του (βλ. παλιό link), εκφράζοντας διάφορες -θέλω να πιστεύω χρήσιμες για ευρύτερο νομικό προβληματισμό-σκέψεις μου.

    Βλέπω ότι τέσσερα χρόνια μετά, καμία εξ αυτών των σκέψεων, δεν θεώρησε ο ΑΑ άξια όχι μια κάποιας, ίσως ενσωματώσεως στο άρθρο του (προς Θεού!) αλλά έστω, μιας κάποιας πραγμάτευσης, αποδοχής ή και επιχειρηματολογικής αντικρούσεως εκ μέρους του…

    Όσο τα χρόνια περνάνε, πείθομαι όλοένα και περισσότερο, ότι ο διάλογος δεν είναι επιθυμητός, σε πολλούς Bloggers και αρθρογράφους. Επιθυμητός είναι μάλλον ένας διαρκής και αλώβητος στα χρόνια μονόλογος, απευθυνόμενος σε ευήκοα, ευπειθή ώτα. Ίσως, μάλιστα, σε μη-νομικά ώτα (αυτά είναι πάντα ευπειθέστερα)…

    υγ. Πριν τέσσερα χρόνια έγραφα ανώνυμα, τώρα γράφω ως kt. Επιχειρηματολογούσα και τότε και τώρα με διάθεση κριτική αλλά και με διάθεση διαλόγου. Καθώς βλέπω πια ότι ο διάλογος με τον ΑΑ ήταν και παραμένει απλή δική μου επιθυμία, το ρίχνω πια κι εγώ στον μονόλογο, κλείνοντας εδώ με με αυτό το μονολογικό μου σχόλιο περί μονολόγων. Αν όχι τον ΑΑ, ε, πιστεύω ότι όλο και κάποιον θα πεισω εν τέλει κι εγώ… ;-)

    Reply
  2. …μάλλον “καμένη”, και όχι “καμμένη”, εκτός αν θέλουμε “καημένη” :-)

    Reply
  3. Ελαφρώς άσχετο, αλλά με το που πάτησα το πλέη στο ηχητικό πέρασε η μισή και βάλε θητεία μπροστά στα μάτια μου: οι μεταβολές και οι προσοχές στο Κέντρο όταν ακουγόταν η τρομπέτα από το ηχείο, οι μπερέδες και οι σένιες εξαρτήσεις στην Κω γιατί μας έβλεπαν οι τουρίστες και φώναζε ο μεγάλος, η προσπάθειά μου να ακούσω αν ξεκίνησε η κασέτα στην Κόρινθο για να δώσω το παράγγελμα στους νυσταγμένους παλαίουρες που συχτίριζαν τους νέοι που αργούσαν να αρχίσουν υπηρεσίες/έκαναν του έξυπνους/ασεβούσαν μπροστά στα κομάντα που είδαν τον Τούρκο στα μάτια και γύρισαν να αναπαυθούν στην ενδοχώρα/και πάει λέγοντας. Δεν ξέρω, βέβαια, αν πρόκειται για νοσταλγία ή για κατάθλιψη!

    ΥΓ: Επί της ουσίας, διαισθάνομαι ότι πρέπει να βάλουμε στην κουβέντα τον γνωστό καυγά περί external interests αλλά θα προτιμούσα (=θα με βόλευε) να το κάνει κάποιος άλλος και να πεταχτώ εγώ για 1-2 παρατηρήσεις…

    Reply
  4. Βρε ΚΤ,

    Βλέπω ότι τέσσερα χρόνια μετά, καμία εξ αυτών των σκέψεων, δεν θεώρησε ο ΑΑ άξια όχι μια κάποιας, ίσως ενσωματώσεως στο άρθρο του (προς Θεού!) αλλά έστω, μιας κάποιας πραγμάτευσης, αποδοχής ή και επιχειρηματολογικής αντικρούσεως εκ μέρους του…

    Αν βέβαια είχες κάνει τον κόπο να ελέγξης τις διαφορές της παλαιάς από την σημερινή εκδοχή του άρθρου, θα είχες εντοπίσει κάποιες διαφορές απολύτως σύμφωνες με τις παρατηρήσεις του τότε ανωνύμου και νυν ψευδωνύμου εαυτού σου. Αλλά τότε βέβαια, το γκρινιάζειν θα έχανε πολλή από την σκοτεινή γοητεία του…

    Λεκτοράτιε,

    με προβληματίζεις ιδιαίτερα. Υποθέτω ότι η πολυτελής γραφή με τα δύο μ προήλθε από την σειρά κεκαυμένος-κεκαμμένος-καμμένος, όπου θεωρήθηκε ότι το ηχητικό β αφομοιώνεται από το επόμενο μ (αλλά πάλι δεν γράφουμε ρέμμα εκ του ρεύμα!). Μάλλον δίκιο έχεις, αλλά, ξέρεις τώρα, η χαλεπωτέρα γραφή κρείσσων!

    Κωνσταντίνε,

    ω της νοσταλγίας! Εγώ πάντα θυμάμαι την τελευταία μου σημαία στην μονάδα, λέω, τελευταία είναι, να την ευχαριστηθώ, στάθηκα κλαρίνο, βάρεσα και μια ωραία προσοχή, μερακλίδικα πράματα!

    Όσο για τα εξωτερικά συμφέροντα, δεν τα ξέρω, οπότε μάλλον σε σένα πέφτει ο κλήρος.

    Reply
    • Κι εγώ προβληματίστηκα ΑΑ! Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με το “κλαίω” -> κεκλαυμένος (πλήρης δακρύων) -> κλαμένος/κλάμα. Δεν μπαίνω εδώ σε παραδείγματα από τη σύγχρονη λαλιά, γιατί θα γίνουμε “σόκιν”(!) και …είμεθα εντός της Σαρακοστής άλλωστε :-)

      Reply
  5. Βρε ΚΤ,

    Αν βέβαια είχες κάνει τον κόπο να ελέγξης τις διαφορές της παλαιάς από την σημερινή εκδοχή του άρθρου, θα είχες εντοπίσει κάποιες διαφορές απολύτως σύμφωνες με τις παρατηρήσεις του τότε ανωνύμου και νυν ψευδωνύμου εαυτού σου. Αλλά τότε βέβαια, το γκρινιάζειν θα έχανε πολλή από την σκοτεινή γοητεία του…

    …Είπε ο Αθανάσιος/ πως έχει συγκεράσει/
    Τις αντιρρήσεις που ‘τυχε, κι εγώ να ‘χω εκφράσει/

    Στο άρθρο για το κάψιμο, της μαύρης της σημαίας/
    Είναι ψευδές όμως αυτό! Δεν έτυχε σπουδαίας/

    Αντίκρουσης το σχόλιο, που τότε είχα συγγράψει/
    Κι ας είχα χρόνο επαρκή, ξοδέψει. Και στην πράξη/

    Ξανά-μανά μας έγραψε, τα ίδια, τα δικά του/
    Χρόνια περνούν, χρόνια κυλούν, κι εκείνος το χαβά του/

    Ούτε όσα του έγραψα περί “φθοράς” συμβόλου/
    Ούτε τα συνταγματικά, τα άγγιξε καθόλου/

    Ο ελλιπής διάλογος, καθόλου δεν πειράζει…
    (Αρκεί κάτι να γράφουμε: Η αλήθεια τί μας νοιάζει;)

    Μου λέει όμως, ευθαρσώς: «Σε έλαβα υπόψη!»/
    Πικρά γελώ, κοιτάζοντας, τη μύτη του στην όψη…

    Reply
  6. Στο όνομα των Αγανακτισμένων καταρρακώνουν την Εθνική μας Σημαία.

    Δες στο htt://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=80&t=209545&start=3495 ο Ιανός έγραψε: «….άλλο τόσο συμβολικό είναι να καίει κάποιος την σημαία -που στην αντίληψή του δεν είναι παρά ένα πανί που συμβολίζει ταξικές ανισότητες κι αδικίες- και να δείχνει τα παπάρια τους σ’ εκείνους που εξοργίζονται με την, εξίσου συμβολική, κίνησή του».

    Reply

Leave a Comment