Απο τοτε που σταματησε να λειτουργει η διαδικτυακη Ελευθεροτυπια δυσκολευομαι να ξυπνησω το πρωϊ. Παραδοσιακα θα πηγαινα στο enet.gr με το που ανοιγα τον υπολογιστη, θα διαβαζα τρια-τεσσερα εξαιρετικα ανακριβη κειμενα, θα μου ανεβαινε η πιεση και θα ξυπναγα μια χαρα, χωρις αναγκη καφε ή οιασδηποτε αλλης ουσιας.
Η Ελευθεροτυπια ειχε τετοια εφεση στην μπαρουφα που σκεφτομουν να στησω ολοκληρη ιστοσελιδα που να την παρακολουθει και μελεταει. Η αληθεια ειναι ομως οτι ισως ημουν υπερβολικα αυστηρος με την Ελευθεροτυπια. Η μπαρουφα ειναι διαδεδομενη γενικα στα ελληνικα ΜΜΕ και το εκνευριστικο ειναι οτι δεν μιλαμε για απλα λαθη, αλλα συστηματικο στριμωγμα και ζουληγμα των γεγονοτων ετσι ωστε να συμβαδιζουν με τα κολληματα της εφημεριδας, να μοιαζουν πιο εντυπωσιακα κτλ Παρομοιως εχουμε αρθρα γνωμης με ολοφανερα παραλογα επιχειρηματα, που ομως δημοσιευονται απλα και μονο επειδη το συναισθηματικο περιεχομενο του κειμενου συμβαδιζει με την γραμμη της εφημεριδας.
Το γιγαντιαιο κενο καθημερινης μπαρουφας που αφησε η Ελευθεροτυπια καλυφθηκε σημερα εν μερει απο το Βημα. Ξεκινω απο το πρωτο νεο της ημερας
Πώς θα μειωθούν οι μισθοί σε 4.000.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα
Αναρωτηθηκα και γω μηπως προταθηκε επισημα εσωτερικη υποτιμηση ως μερος οργανωμενου σχεδιου για μειωση του κοστους στην ελληνικη οικονομια και ανακαμψη της εξωτερικης ζητησης. Σε ολο το κειμενο δεν καταφερα να βρω κατι σχετικο, δεν βρηκα καν καποια αιτιολογηση των μετρων οπως θα περιμενε κανεις απο μια αντικειμενικη αναφορα των γεγονοτων. Το μονο που λεει ειναι οτι πεφτει το κατωτατο οριο μισθου κατα 22%, κατι που δεν σημαινει καν αναγκαστικα οτι ο μισθος οσων αυτην την στιγμη πληρωνονται στο κατωτατο οριο θα πεσει 22%. Ακομα λιγοτερο σημαινει οτι θα πεσουν οι μισθοι οσων αμοιβονται σημερα περισσοτερο απο το κατωτατο οριο. Αλλα αφηνω τελευταιο το καλυτερο. Η εφημεριδα μιλαει για 4 εκατομμυρια εργαζομενους που εργαζονται στον ιδιωτικο τομεα. Ο συνολικος οικονομικα ενεργος πληθυσμος στην Ελλαδα ειναι περιπου 5 εκατομμυρια. Συμφωνα με την απογραφη περιπου 1 εκατομμυριο εργαζεται στο ευρυτερο δημοσιο. 1 εκατομμυριο περιπου ειναι ανεργοι. Πως γινεται να εργαζονται λοιπον 4 εκατομμυρια στον ιδιωτικο τομεα? Αλλα παλι, γκρινιαζω υπερβολικα. Ποιος τιτλος εφημεριδας ειναι εντυπωσιακοτερος “πως ΘΑ μειωθουν μισθοι για 4 εκ εργαζομενους” ή “μειωση ελαχιστου οριου μισθου που μπορει να επηρεασει εως και 350 χιλιαδες ανθρωπους και ισως κατ’επεκταση και καποιους απο τους υπολοιπους 2,7 εκατομμυρια ιδιωτικους υπαλληλους”? Εχουμε και κριση, πρεπει να πουλησουμε κανα φυλλο, μην παθουμε και μεις αυτο που επαθε η Ελευθεροτυπια. Μονο που, αγαπητο Βημα, αρκετοι ανθρωποι που ξερω δεν σταματησαν να αγορζουν την Ε λογω κρισης, αλλα επειδη εγραφε μπαρουφες. Η τερατολογια μια φορα πιανει, την δευτερη μπορει, αλλα δεν μπορει να κοροϊδευεις ολους τους ανθρωπους ολη την ωρα. Καποτε σε παιρνουν ειδηση.
Παμε στο επομενο κειμενο
Πώς χτίζεται το imperium του 21ου αιώνα
Το θαψιμο της Κινας ειναι του συρμου σε ολη την Δυση, για λογους συμπλεγματων, μισαλλοδοξιας, ξενοφοβιας η γενικου φοβου μπροστα στον αγνωστο νεο κοσμο που δημιουργειται ταχυτατα απο μια χωρα που απο αμελητεα πριν 3 δεκαετιες εχει γινει ηδη η δευτερη μεγαλυτερη οικονομια του πλανητη και οδευει ολοταχως για την πρωτη θεση. Τα τυπικα επικριτικα κειμενα των μεγαλων δυτικων εφημεριδων ομως εχουν τουλαχιστον μια βασικη γνωση των γεγονοτων και εκ πρωτης οψεως ευλογα επιχειρηματα. Το Βημα δεν φαινεται να δεσμευεται απο τετοιους πεζους περιορισμους. Ο καλος αρθρογραφος λοιπον θελει να μας πεισει οτι η Κινα ξεκινα νεα “αποικιοκρατια”. Και στοιχειοθετει αυτον τον συνταρακτικο ισχυρισμο απλα περιγραφοντας πως η Κινα εχει αυξανομενα δυνατες οικονομικες σχεσεις με τις αλλες χωρες του πλανητη. Σιγουρα το να επενδυει καποιος στην χωρα σου ειναι ακριβως το ιδιο με το να στελνει εκστρατευτικο σωμα, να καταλυσει το κρατος σου και να απομυζει ολους τους πορους σου χωρις ανταλλαγμα. Το ξεχειλωμα των ορων ομως γινεται ακομα πιο κραυγαλεο απο την πληρη αγνοια του αρθρογραφου, που ηταν και αυτο που μου πρωτοτραβηξε την προσοχη: στην αρχη του κειμενου στην πρωτη φωτογραφια πληροφορουμαστε οτι η σημαια της Κινας ειναι ενα σφυροδρεπανο σε κοκκινο φοντο. Καλα, προσβαση στο Ιντερνετ δεν εχουν πες στο Βημα, αλλα ουτε γεωγραφια δημοτικου δεν εχουν κανει? Η Κινα εχει την ιδια σημαια απο το 1949, και σφυροδρεπανο μεσα δεν εχει.
Προσθηκη: Κατι που μου ξεφυγε στην πρωτη αναγνωση, ισως επειδη δεν πιστεψα τα ματια μου, ειναι ο ισχυρισμος οτι η Κινα εχει μισο εκατομμυριο στρατο στην Αφρικη, εκ των οποιων 200 χιλιαδες στην Νοτια Αφρικη! Αν το νουμερο σας φαινεται φανταστρουμφικο ειναι επειδη ειναι φανταστικο, η Κινα εχει μισο εκατομμυριο διασπορα, οχι φανταρους! Η πηγη αυτου του φανταστικου αριθμου πρεπει να ειναι αυτο το κειμενο της βικιπαιδειας, που ξεκαθαρα μιλαει για διασπορα (χρησιμοποιωντας και την ελληνικη λεξη).
Το τριτο καταπληκτικο κειμενο που διαβασα στο Βημα
Προς τον κ. Ρέσλερ… μάθημα ιστορίας
Ο κ. Ρεσλερ, αντικαγκελαριος και Υπουργος Οικονομικων και Τεχνολογιας φερεται να ειπε οτι η Γερμανια δεν θα ανεχτει αλλους εκβιασμους [απο την Ελλαδα]. Χωρις την παραθεση πηγης ειναι δυσκολο να δει κανεις τι ακριβως ειπε ο ανθρωπος, αλλα η απαντηση του αρθρογραφου στο Βημα ειναι καταπληκτικη, και οχι μονο για την καταχρηση σημειων στιξης που κανει στον τιτλο. Περιγραφει επεισοδια απο την κατοχη και την δικη ενος διοικητη των Ναζι το 1959. Υπαρχει καποια λογικη συνδεση μεταξυ των δυο ζητηματων? Τι ακριβως θελει να πει ο αρθρογραφος? Οτι επειδη περασαμε κατοχη πριν 70 χρονια (!) ειμαστε ανικανοι να εκβιασουμε σημερα? Μηπως υπονοει οτι Γερμανοι που γεννηθηκαν το 1973 πρεπει να πληρωνουν για παντα λαθη καποιων αλλων Γερμανων το 1944? Αληθεια την θεωρια οτι οι πολιτες ενος κρατους πρεπει να πληρωνουν για παντα τα λαθη αυτου του κρατος, την εχει σκεφτει πολυ ο αρθρογραφος, δεδομενης της παρουσας καταστασης? Τοτε σιγουρα θα θεωρει οτι οι Ελληνες πρεπει να πληρωνουν για τις απατηλες στατιστικες που εδιναν και τα υπερμεγεθη ελλειμματα του κρατους τους τουλαχιστον 20 χρονια ακομα?
Κακως το πολυαναλυω, ο σκοπος του κειμενου ειναι σαφης. Οι Γερμανοι ειναι ο αγαπημενος μας μπαμπουλας τωρα, λεμε ο,τι μας κατεβει εναντιον τους και εισπραττουμε χειροκροτημα. Οχι επειδη διαβαζει κανεις το επειχειρημα, αλλα επειδη συμφωνει συναισθηματικα.
Το τυπικα θλιβερο με τετοιου ειδους κειμενα ειναι ποσο ενδεικτικα απομονωμενου επαρχιωτισμου ειναι. Γραφουμε τετοια πραγματα στις μεγαλυτερες εφημεριδες μας γιατι δεν ασχολειται κανεις διεθνως. Φανταστειτε να γραφοντουσαν τετοια πραγματα στους NY Times ομως.
Η στοιχειοθέτηση του όρου “νεοαποικιοκρατία” σίγουρα δεν είναι επαρκής. Παρ’όλ’αυτά το αρκετά πιο έγκυρο foreign policy έχει χρησιμοποιήσει τον ίδιο όρο, ενώ και ο economist έχει σκεφτεί τις ομοιότητες της επέκτασης της Κίνας στην Αφρική με την αποικιοκρατία, αν και έχει απορρίψει την χρήση του όρου.
Δεν είναι εντελώς αβάσιμη λοιπόν η θέση του Βήματος στο συγκεκριμένο θέμα.
Το κείμενο του Γ. Ρωμαίου στο ΒΗΜΑ για τον κ. Ρέσλερ, αναφέρεται σαφώς στο παρελθόν, αλλά αν προσέξει κανείς λέει ότι 811 μηνύσεις κατά Γερμανών για εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα έπαυσαν 14 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου (1959), με αντάλλαγμα την υποστήριξη στην αίτηση για την τότε ΕΟΚ και τα επενδυτικά δάνεια που δόθηκαν τότε προς την Ελλάδα από την Γερμανία. Δεν νομίζω ότι κάποιο από τα δάνεια αυτά ήταν άτοκο. Τέλος, ναι μεν οι Γερμανοί που γεννήθηκαν το 1973 μπορεί να μην ευθύνονται για τα όσα έκαναν οι παππούδες τους το 1940, αλλά οι Έλληνες που γεννήθηκαν το 2005, θα ευθύνονται να πληρώσουν για όσα έκαναν οι γονείς τους το 2000. Γιατί, βλέπεις, ο φόνος άμαχου μπορεί να παραγράφεται, τα δάνεια ποτέ.
θαλυς
οτι υπαρχει ζητημα με την στηριξη μη δημοκρατικων καθεστωτων απο την Κινα, κυριως στην Αφρικη, ειναι γνωστο. Το προβλημα ειναι το το κειμενο στο Βημα δεν προσφερει κατι σε αυτην την συζητηση, πεταει ενα πυροτεχνημα περι αποικιων, δηλωνοντας οτι το Πεκινο ακολουθει την πεπατημενη παλιων αυτοκρατοριων (!!! εγω παντως δεν ειδα εναν Κινεζο Rhodes να ξεκινα με ενα μυδραλιο απο την παραλια για να διασχισει την ηπειρο) και στην συνεχεια μιλαει απλα για ξενες επενδυσεις, με ελαχιστες νυξεις του τυπου “πληρωνουν μονο 30 λεπτα ημερομισθιο”, χωρις πηγες απο την μια, ουτε βεβαια να μας λεει ποιος ειναι ο τοπικος μισθος απο την αλλη.
Παρεπιμπτοντως υπαρχει μια δευτερη τιτανια μπαρουφα που μου ξεφυγε: ισχυριζονται οτι η Κινα εχει μισο εκατομμυριο στρατο στην Αφρικη, εκ των οποιων 200 χιλιαδες στην Νοτια Αφρικη! Αν το νουμερο σας φαινεται φανταστρουμφικο ειναι επειδη ειναι φανταστικο, η Κινα εχει μισο εκατομμυριο διασπορα, οχι φανταρους! Αν μαντεψω οτι η πηγη του λαθους ηταν μια πολυ κακη και προχειρη αναγνωση του λημματος στην βικι θα ειμαι κακος?
Νανσυ
οπως ειπα, κατ’αρχας δεν βλεπω την λογικη συνδεση των κειμενων. Οι Ελληνες μπορουν να εκβιαζουν, ασχετως του τι εγινε το 44. Αν θελει ο αρθρογραφος να πει οτι η Γερμανια μας χρωσταει, ας το πει ξεκαθαρα, χωρις υπεκφυγες.
Προσωπικα ποτε δεν ειχα ιδιαιτερη αγαπη σε αυτους τους ισχυρισμους. Απο την μια εχουν περασει 70 χρονια (εμεις για τον Βουλγαροκτονο θα δωσουμε αποζημιωσεις στους Βουλγαρους?), απο την αλλη η Γερμανια εχει πληρωσει τοοοσα λεφτα στην ΕΕ αμεσα και εμμεσα, που ειναι καπως αστειο να μιλαμε ακομα για χρεη.
Εχμ, ουτε καν οι Ελληνες που ηταν ενηλικες το 2005 δεν θα πληρωσουν στο επακρο τα χρεη τους! Ή μηπως δεν εχουμε καταλαβει τι ακριβως σημαινει το κουρεμα? Αν μας ζητουσαν σε 70 χρονια να λογοδοτησουμε για τα τεραστια σφαλματα στην οικονομικη μας πολιτικη εως σημερα, θα το θεωρουσα μαλλον αδικο, ναι. Θεωρω βασικα ηδη αδικο οτι καλουμαι να πληρωσω τα ρουσφετια του 80, τις προωρες συνταξιοδοτησεις, τις υπερτιμολογησεις ακομα και της τελευταιας γαζας στα νοσοκομεια μας. Αλλα το προβλημα μου ειναι με τους Ελληνες που τα καναν αυτα και ειναι ακομα ζωντανοι και δεν εχουν απολογηθει ακομα, ή με αυτους που τα ανεχτηκαν. Δεν θα ψαξω να ριξω το φταιξιμο στους Ναζι του 44, στην Τουρκοκρατια ή στον Αλι Μπαμπα και τους 40 κλεφτες, αυτο εμενα μου μυριζει ελλειψη αξιοπρεπειας και αισθηματος ευθυνης.
ΥΓ παρεπιμπτοντως αν ζηταμε τα ρεστα απο την Γερμανια για το 44, το χρεος μας στις ΗΠΑ για το σχεδιο Μαρσαλλ θα το αναγνωρισουμε? Ή δεν συμβαδιζει με την αναγκη μας να βριζουμε τους φονιαδες των λαων Αμερικανους?
Σωτήρη, συμφωνώ με όσα λες αλλά με δυο προσθήκες.
Η πρώτη είναι ότι ο τύπος είναι κίτρινος και αλλού. Πόσα ανθελληνικά και εξαιρετικά ανακριβή κείμενα έχουν ανέβει σε Γερμανικές εφημερίδες? Αυτό δεν δικαιολογεί βέβαια τον αρθρογράφο του Βήματος (το ένα κακό δεν ακυρώνει το άλλο). Αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι η δράση γεννά και αντίδραση.
Η δεύτερη είναι ότι οι Κινέζικες επενδύσεις στο εξωτερικό δεν είναι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά κρατικές και ελεγχόμενες από ένα δικτατορικό καθεστώς. Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση που προκαλεί ανησυχία και στις Η.Π.Α. όπου π.χ. υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρεπει να υπάρχει έλεγχος στις επενδύσεις του Chinese Investment Corporation. Δες ενδεικτικά εδώ http://www.aasc.ucla.edu/uschina/trade_investment.shtml Άρα στο συγκεκριμένο ζήτημα τον αδικείς τον αρθρογράφο.
Βέβαια η ουσία παραμένει δυστυχώς ότι οι Έλληνες αρθογράφοι συγνά πραγματεύονται ζητήματα τα οποία γνωρίζουν εξαιρετικά επιφανειακά (ίσως και λόγω απόστασης) και δεν φαίνεται να αισθάνονται την ανάγκη να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους πριν ενημερώσουν τον αναγνώστη. Η δε γκάφα με τη σημαία της Κίνας είναι απαράδεκτη.
To ωραιο που διαβασα προσφατα σε αρθρο του Πειτσινη(παλιου αρθογραφου στο e-rooster) και κυκλοφορει στο Διαδικτυο ειναι το εξης.Ενω πολλοι στην Ελλαδα ζητουν αποζημιωσεις απο την Γερμανια για το κατοχικο δανειο οι ιδιοι ανθρωποι ζητουν την αναγνωριση ολοκληρου η εστω μερους του ελληνικου χρεους ως απεχθες!!Και το στοιχειο που γελιοποιει ακομα περισσοτερο το επιχειρημα αυτο ειναι οτι το χρεος της Ελλαδας ειναι αποτελεσμα αποφασεων εκλεγμενων δημοκρατικα κυβερνησεων ενω το κατοχικο δανειο συναφθηκε εν μεσω πολεμου απο μια κυβερνηση ολοφανερα δικτατορικη!!!
Το κείμενο του Βήματος για την Κίνα συνεισφέρει κάτι. Φέρνει στη δημόσια συζήτηση τις επενδύσεις και τη γενικότερη δράση της Κίνας στην Αφρική.
Το πρόβλημα είναι ότι το κάνει χωρίς πολλά στοιχεία και λάθος αναφορά των λίγων που έχει, με έλλειψη επιχειρημάτων και λογικής. Αυτό το φαινόμενο όμως απαντάται σε όλο τον ελληνικό τύπο, ακόμα και σε θεματα των οποίων υποτίθεται οι αρθρογράφοι έχουν πολύ καλύτερη γνώση.
Το σημαντικότερο και υπαρκτότατο ζήτημα είναι αυτό που λες στην ανάρτηση: η πρόταξη του συναισθήματος και η υποταγή της λογικής. Αν τα στοιχεία δε συμβαδίζουν με αυτό που θα ήθελα να ισχύει, απλώς αλλάζω/υποβαθμίζω/εξαφανίζω τα δεδομένα. Αν οι πηγές δεν έχουν λόγια ευχάριστα να πουν, καλύτερα να μη μας πουν κανένα.
Καλά, υπεργαλαξιακό αυτό με τα κινέζικα αποικιακά στρατεύματα!
Θαλυς, όσα ενδιαφέροντα στοιχεία και να προσκομίζη το άρθρο, και προσκομίζει κάποια, όταν υποπίπτει σε τέτοιου είδους πραγματολογικά σφάλματα, απλά παίρνει Χ.
ΣΓ, υποθέτω ότι τους έστειλες κάποια ειδοποίηση;
θαναση
εστειλα και ως συνηθως με τα ελληνικα ΜΜΕ, απαντηση δεν πηρα. Η μονη εφημεριδα που εχω δει να απανταει ειναι η Καθημερινη. Και ουτε αυτοι δεν δημοσιευουν διορθωσεις, απλα αποφευγουν το λαθος στην επομενη εκδοση. Συνηθως.
Οσο το σκεφτομαι ολο και πιο παλαβο μου φαινεται αρθρογραφος σε μεγαλη εφημεριδα να γραφει τετοια πατατα και να μην το παιρνει ειδηση κανεις συντακτης, διορθωτης, αρχισυντακτης… Μισο εκατομμυριο ειχαν οι ΗΠΑ στο Βιετναμ ρε, και μιλαμε για τον μεγαλυτερο πολεμο μιας ολοκληρης γενιας.
θαλυς
με καλυπτει ο θαναης.
μαριε
σωστος.
Κωστα
ποιες εφημεριδες? Μην μιλαμε παλι για φυλλαδες στυλ Bild. Αλλα δεν καταλαβαινω και τι σημαινει αναδραση εν προκειμενω. Να καταρριψεις μπαρουφες που γραφονται ΟΚ, να αντιπροτεινεις ασχετες δικες σου τι νοημα εχει?
Περι κινεζικων επενδυσεων, ναι, ειπα και γω οτι υπαρχει ζητημα, αλλα απο κει μεχρι τις αποικιοκρατιες και τα λεφουσια του λαικου απελευθερωτικου στρατου στην Αφρικη υπαρχει μια αποσταση.
Οπως λεει και ο θαλυς, αυτα τα κειμενα ρε παιδι μου δεν εχουν σκοπο να πληροφορησουν, αλλα να κανουν κουβεντουλα καφενειου, να παρουν τα στερεοτυπα του μεσου αναγνωστη και να τα πασπαλισουν με λιγη εκθεση πανελληνιων.
Για τα 4 εκατομμυρια ιδιωτικων υπαλληλων δεν βρηκε κανεις λυση στο παζζλ? Δεν ειναι οτι ταχω χασει δηλαδη?
Το φίδι για τα στρατά αποσύρθηκε νομίζω.
οχι μονο αυτο αλλα φαινεται να σβησανε και τα σχολια που επισημαιναν το προβλημα! Πιστοι στις μεθοδους ολοκληρωτικων καθεστωτων που κριτικαρουν. Βρε λες το Βημα ναχει κιαυτο μισο εκατομμυριο στρατό στην Αφρικη? :)