Αποτελεσματα εσωκομματικων εκλογων κεντροαριστερας 2017: πρωτη αναλυση

Οσο κιαν ο Βουλαρινος κοροϊδευει οτι ηταν εκλογες για τον νεο κυρ Φωτη Κουβελη, και οσο κι αν η γενικη εντυπωση απογοητευσης ειναι οτι παλι βγηκε η Φωφη και τιποτα δεν αλλαζει, εγω εχω την εντυπωση οτι κατι μαθαμε απο την χτεσινη αναμετρηση εντος του ΠΑΣΟΚ της κεντροαριστερας, ισως την πρωτη με τοσο ευρεια συμμετοχη ψηφοφορων απο διαφορες πλευρες του φασματος (το αν ειναι ηθικο αυτο, το συζηταει ο Αθανασιος) και σιγουρα με την ευρυτερη γκαμα υποψηφιων.

Τελικα θεωρω πιθανο οτι κατι θα κερδισει και η χωρα, πρακτικα, και οχι μονο σε επιπεδο “γιορτης για την δημοκρατια” και ολα αυτα τα (ορθα) που ακουστηκαν σχετικα:

Κερδη για την χωρα:

Read moreΑποτελεσματα εσωκομματικων εκλογων κεντροαριστερας 2017: πρωτη αναλυση

Περί εσωκομματικών εκλογών

Είναι μεν νόμιμο, είναι όμως και ηθικό να ψηφίση κανείς στις εσωκομματικές εκλογές ενός κόμματος του οποίους δεν είναι μέλος ή δεν προτίθεται να το ψηφίση στις βουλευτικές εκλογές;

Δεν δημιουργείται τάχα έτσι με αυτόν τον τρόπο ένας μετακινούμενος θίασος ψηφοφόρων ευκαιρίας, οι οποίοι, ιδίως εκεί στις περί το κέντρο πολιτικές δυνάμεις, καθορίζουν τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων ερήμην του πυρήνα των οπαδών τους; Μήπως θα ήταν ευεργετικό να ψηφίζαμε και στις εσωκομματικές του ΚΚΕ ή της ΧΑ; Αυτού του είδους η διπλότριπλη κομματική πίστη δεν συνιστά υποκρισία, εισοδισμό και καιροσκοπία;

Αυτά είναι σοβαρά επιχειρήματα και αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί τους. Αλλά πρώτα το γενικό περίγραμμα:

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα πολιτικά κόμματα ανοίγονται πολύ περισσότερο στην κοινωνία. Αυτό όμως δεν είναι παρά ένα σημάδι της παρακμής των κομμάτων. Πράγματι, ένα κόμμα με π.χ. 500.000 ταμειακώς τακτοποιημένα, ενθουσιώδη και συνειδητά μέλη δεν θα χρειαζόταν κανένα άνοιγμα και καμία διεύρυνση. Αλλά θα αρκούνταν στα μέλη του, εκείνα που εκδίδουν την κομματική εφημερίδα, συνεισφέρουν οικονομικά στις κομματικές εξορμήσεις, πάνε εκδρομές και επισκέψεις με την κομματική νεολαία, δουλεύουν ένα κομματικό μεροκάματο και, φυσικά, ανεμίζουν τις κομματικές σημαίες στις κομματικές συγκεντρώσεις. Εμετός.

Read moreΠερί εσωκομματικών εκλογών