Η μεγαλυτερη επιτυχια του ελληνικου κρατους

Τα θαυματα της κοινωνικης μηχανικης και οι επιτυχιες του ελληνικου κρατιδιου του 19ου αιωνα

Πηγα προσφατα στο σπιτι του Μαρκ, παλιου Γερμανου φιλου, που δουλευει στην Παγκοσμια Τραπεζα* με σκοπο να σωσει τον πλανητη. Μια ασπρομαυρη φωτογραφια σ’ενα παλιο επιπλο μου κανε εντυπωση. Ηταν ο παππους του Μαρκ, με στολη αξιωματικου (?) των Ναζι, που ειχε επιστρεψει απο την Σιβηρια στην Γερμανια λογω τραυματισμου, και βρηκε λιγο χρονο να παντρευτει (την μελλοντικη γιαγια του Μαρκ). Ξεπερνω τα περιπλοκα συναισθηματα που πρεπει να εχει καποιος οταν παντρευεται το θλιβερο 1941. Πιο μεγαλη εντυπωση μου εκανε η τοσο μεγαλη αντιθεση μεταξυ ανθρωπων, ζωντανο παραδειγμα του θαυματος της γερμανικης κοινωνικης μηχανικης. Ο παππους απο την μια, σκοτωνει Ρωσους στην Σιβηρια για το μεγαλειο του Γερμανικου Εθνους (συνειδητα? ποιος ξερει? τι Σημασια εχει?). Ο εγγονος απο την αλλη, δουλευει σκληρα για να σωσει τους φτωχους και αποκληρους του πλανητη, τρεχοντας απο το Τατζικισταν στην Μοζαμβικη, με χιλιους δυο κινδυνους για την υγεια του (εχει πλακα να κρυβεσαι σε ενα σκοτεινο δωματιο σε καποιο -ισταν να μην σε πετυχουν οι σφαιρες του τελευταιου του εμφυλιου?) αλλα και την προσωπικη του ζωη. Δυο παρομοια ατομα απο την ιδιο χωριο και με πιθανως παρομοιο χαρακτηρα, τεραστια διαφορα για τον πλανητη.

Η Γερμανια ειναι το κατέξοχην παραδειγμα επιτυχημενης κοινωνικης μηχανικης.

Read moreΗ μεγαλυτερη επιτυχια του ελληνικου κρατους

Περί της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών IV

Μμμμ, πού είχαμε μείνει;

Α, ναι.

ε. Τι ισχύει προκειμένου περί μαθητών ή κηδεμόνων τους οι οποίοι έχουν εκδηλωθή υπέρ της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης σε άλλους τομείς του βίου τους (π.χ. θρησκευτικός γάμος, βάπτιση κ.λπ.);

Στην ως άνω διαδικασία είναι αληθές ότι εμφωλεύει ο κίνδυνος καταχρηστικών δηλώσεων απαλλαγής, υπό την έννοια ότι είναι πιθανόν και δυνατόν κάποιοι κηδεμόνες ή μαθητές να προβούν στην δήλωση απαλλαγής απλώς και μόνο επικαλούμενοι προσχηματικά λόγους θρησκευτικούς ή αθεϊστικούς, στη πραγματικότητα όμως για να εξυπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς, π.χ. να μειωθή η επιβάρυνση των μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενόψει Πανελληνίων Εξετάσεων. Ειδικώς θα προκαλή προβληματισμό μία παρόμοια δήλωση προερχόμενη από κηδεμόνες ή μαθητές οι οποίοι άλλως έχουν εκδηλώσει ή εκδηλώνουν σημεία θρησκευτικής ένταξης στον κοινωνικό τους βίο, π.χ. θρησκευτικός γάμος των κηδεμόνων, βάπτιση του μαθητή, συμμετοχή στον εκκλησιασμό εκ μέρους του μαθητή.

Πρέπει να παρατηρήσω ότι ο κίνδυνος αυτός είναι σύμφυτος με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, η οποία δυσχερώς υπόκειται σε απόδειξη. Στο παράλληλο παράδειγμα του μαθήματος της Γυμναστικής απαιτείται προφανώς η συνυποβολή των σχετικών ιατρικών πιστοποιητικών, που θα δικαιολογούν την φυσική αδυναμία παρακολούθησης του μαθήματος, είναι ευνόητο όμως ότι κάτι παρόμοιο δεν ταιριάζει με την φύση του μαθήματος των Θρησκευτικών, καθώς τα προς απόδειξη πραγματικά περιστατικά ανάγονται στον εσωτερικό κόσμο του αιτούντος.

Read moreΠερί της υποχρεωτικότητας του μαθήματος των Θρησκευτικών IV