Φιλοσοφικες εκπομπες της αναΜορφωσης 2: Ισοτητα και δικαιοσυνη

Σε αυτο το δεύτερο επεισόδιο συνεχίζουμε τη σειρα αγγλογερμανικης συνεργασιας. Tηλεφωνικες συναντησεις λοιπον (μεσω Skype) μεταξυ Βοννης και Οξφορδης, με τον Νικολα και τον Κωσταντινο, με θέμα την ισότητα.

Ξεκιναμε με μια εισαγωγη του Νικολα, ο οποίος εξηγει κάποιες συναφείς φιλοσοφικες αντιλήψεις της ισότητας, παίρνοντας ως αφετηρία αυτο το κειμενο.

Η βασική θέση του κειμένου είναι οτι:

Η ατομική ελευθερία, εννοούμενη ως απουσία παρεμβολής, δεν μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο μιας ουσιαστικής πολιτικής θεωρίας, αφού κάθε κοινωνικό σύστημα, και ιδιαίτερα αυτά που βασίζονται στην ιδιωτική ιδιοκτησία, συνεπάγεται εκτενείς περιορισμούς στην ατομική ελευθερία. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μία ουσιαστική θεωρία διανεμητικής δικαιοσύνης, η οποία θα μας λέει ποια διανομή ελευθεριών και ανελευθεριών είναι δίκαιη.

Αυτή η θεωρία δικαιοσύνης μπορεί να έχει τη μορφή που προτείνει ο John Rawls στο γνωστό του βιβλίο A Theory of Justice, ή ο Ronald Dworkin στο Sovereign Virtue. Ωστόσο ο Νικόλας υπερασπίζεται τη θέση οτι η δικαιοσύνη επιτάσσει ακόμα πιο εξισωτικές λύσεις, όπως αυτές που σκιαγραφεί ο G.A Cohen στο βιβλίο του If You’re an Egalitarian, How Come You’re So Rich? και οι οποίες αντλούν έμπνευση από δημοκρατικές και φιλελεύθερες μορφές κομμουνισμού ή σοσιαλισμού (Για μία σύντομη παρουσίαση κάποιων από τις απόψεις του Cohen δες αυτή την online συνέντευξή του).

[display_podcast]

Στο δευτερο κομματι εχουμε συζητηση επι της εισηγησης του Νικολα. Δειτε:

-αδικει ο Μπιλ Γκεητς τους υπολοιπους που δεν ειχαν την τυχη να ιδρυσουν μια Μαϊκροσοφτ? Εχει ηθικο καθηκον να μοιρασει τα λεφτα του?

-Περι ταλεντου και αδικιας. Το διλημμα του Ινντιανα Τζοουνς.

Read moreΦιλοσοφικες εκπομπες της αναΜορφωσης 2: Ισοτητα και δικαιοσυνη