Γιατι ειναι πανακριβη η ζωη στην Ελλαδα?

Γιατι πληρωνετε τις διακοπες στο ξερονησι περισσοτερο απο διακοπες στο Μοντε Καρλο? Περι “ακριβειας” και αλλων μυθων σχετικα με την λειτουργια των ελληνικων αγορων

ξεκινω με απαραιτητη διευκρινηση: Η λεξη ακριβεια ειναι απολυτα ανακριβης, μαλλον για την ακριβεια η λεξη ακριβεια δεν βγαζει νοημα! Γιατι η λεξη ακριβος ειναι συγκριτικη, εχουμε ακριβεια σε σχεση με τι? Η μεταβολη των τιμων απο ετος σε ετος λεγεται εδω και καποιους (νομιζω) αιωνες πληθωρισμος, δεν υπαρχει λογος για εφευρεση νεων ανακριβων λεξεων.

Ας μπουμε τωρα στο ψητο.

Τα τελευταια χρονια στην Ελλαδα υπαρχει μια πολυ μυστηρια αλλα διαδεδομενη γκρινια που ισχυριζεται οτι εχουμε ασυνηθιστα μεγαλη αυξηση των τιμων. Θεωρω οτι το εναυσμα για αυτο ηταν η εισαγωγη του ευρω. Πανευρωπαϊκα υπαρχει μια σχετικη γκρινια οτι το ευρω εφερε δυσαναλογες αυξησεις τιμων, σε βαθμο που στην Γερμανια πολλοι ονομασαν το ευρω teuro (παιχνιδι με την λεξη teuer=ακριβο και euro=ευρω). Αν δουμε ομως τα επισημα στοιχεια, ο πληθωρισμος στις χωρες της ευρωζωνης ελαχιστα αλλαξε με την εισαγωγη του ευρω! Ειδικα στην Ελλαδα, η προσπαθεια για την εισοδο στην ευρωζωνη, αν μη τι αλλο χαμηλωσε κατα πολυ τον ιστορικα υψηλο πληθωρισμο και εριξε τα επιτοκια στα χαμηλοτερα επιπεδα δεκαετιων!

Πως εξηγειται λοιπον η γκρινια? Μπορει το ευρω να μην εφερε μεγαλη αυξηση στις ελληνικες τιμες, αλλα ειναι γεγονος οτι οι τιμες στην Ελλαδα σημερα ειναι αρκετα πιο υψηλες απο τις τιμες σε αλλες ευρωπαϊκες χωρες με μεγαλυτερα εισοδηματα. Αυτο δεν ειναι μια διαδικασια ενος ή πεντε ετων, ειναι ενα διαχρονικο φαινομενο, ο πληθωρισμος στην Ελλαδα ειναι πιο υψηλος αποτι σε αλλες χωρες. Απλως λογω των διαδοχικων υποτιμησεων της δραχμης αυτο κρυβοταν, ενω σημερα με το ευρω το νομισμα μας πια δεν μπορει να υποτιμηθει σε σχεση με αλλες χωρες. Ετσι οταν επισκεπτομαστε το εξωτερικο και συγκρινουμε τιμες, ο υψηλος ελληνικος πληθωρισμος γινεται ολοφανερος.

Εξηγησεις
Ο υψηλος πληθωρισμος στην Ελλαδα εξηγειται νομιζω με λιγη απλη οικονομικη θεωρια.

Read moreΓιατι ειναι πανακριβη η ζωη στην Ελλαδα?