Θανατος λογω χουλιγκανισμου, φρικτο κιομως αναμενομενο…

Να που το αρθρο που εγραφα προσφατα περι κουλτουρας της βιας γινεται τωρα τραγικα επικαιρο. Το πρωτοδιαβασα στο BBC, απο τις λιγες φορες νομιζω που ενα ελληνικο νεο ειναι τοσο ψηλα στο RSS feed του BBC, ενα νεο παιδι στην ηλικια μας σκοτωθηκε σε μια οργανωμενη συναντηση με σκοπο το ξυλοκοπημα! Δεν χωρανε πολλα λογια νομιζω, ειναι πια ξεκαθαρο οτι η λογικη “ας τους αφησουμε να σκοτωθουν μεταξυ τους” δεν εχει νοημα. Αληθεια, ποιος πιστευει οτι εχουμε την πολυτελεια να καταστρεφονται ανθρωπινες ζωες και δεν πειραζει? Ποιος νομιζει οτι αυτα τα παιδια δεν θα μπορουσαν να ζουνε πολυ πιο παραγωγικες ζωες, αν φροντιζαμε εμεις να τους δειξουμε τον δρομο, να τους δωσουμε κινητρα?

Ουτε εχει νοημα να νομιζουμε οτι ανεχομενοι την βια σε καποια σημεια, “εκτονωνονται κοινωνικες πιεσεις”. Το ιδιοτυπο ασυλο που εχει η βια στην Ελλαδα σε γηπεδα, πανεπιστημια και πορειες εχει εθισει τον κοσμο σε αυτην. Η μεταφορα με το καζανι που βραζει ειναι νομιζω λανθασμενη, μια κοινωνια δεν εχει καποιον εξωγενη βαθμο βιαιοτητας που υπαρχει παντα και πρεπει να διοχετευεται καπου. Ισα ισα, η κουλτουρα και η μορφωση, η ανοχη στην βια ή απο την αλλη η υπαρξη συστηματικης λογικης και οργανωμενης τιμωριας για την αντικοινωνικη συμπεριφορα καθοριζουν το ποσο βραζει το καζανι. Στην Ελλαδα με την ανοχη μας αντι να εκτονωνονται οι πιεσεις ολο και χειροτερευουν, γενιες παιδιων μεγαλωνουν πιστευοντας οτι το να κολλας αυτοκολλητα της ομαδας σου στις πινακιδες των δρομων ειναι δειγμα τολμης, το να παιζεις ξυλο στο γηπεδο ειναι φυσικο δειγμα ηρωϊσμου, οτι μια πορεια αυτονοητα θα γινει πεδιο μαχης.

Για μια ακομη φορα η ολιγωρια μας και ο στρουθοκαμηλισμος οδηγουν σε μεγαλες ζημιες, τωρα και ανθρωπινα θυματα. Αντι να τρεχουμε τωρα με υπερβολες και μεγαλοστομες διακηρυξεις για να “λυσουμε” το προβλημα, πρεπει απλα να το παραδεχτουμε: η Ελλαδα εχει προβλημα βιας και χρειαζεται σοβαρη και μακροχρονη προσπαθεια για να την καταπολεμησουμε σε καθε γωνια που εμφανιζεται. Τερμα στην ανοχη!

2 thoughts on “Θανατος λογω χουλιγκανισμου, φρικτο κιομως αναμενομενο…”

  1. Το ιδιοτυπο ασυλο που εχει η βια στην Ελλαδα σε γηπεδα, πανεπιστημια και πορειες εχει εθισει τον κοσμο σε αυτην.

    Ακριβώς. Στο όνομα μιας νοσηρής προστασίας της ελευθερίας έκφρασης (με τους σουγιάδες; με τα σπρέυ; χμμ) η ελληνική κοινωνία ανέχεται κάθε μορφή χουλιγκανισμού και βιαιοπραγίας.

    Reply

Leave a Comment