Μικρή χριστουγεννιάτικη ιστορία

Και από μένα, ένα χαριτωμένο χριστουγεννιάτικο παραμύθι, με σκλαβωμένες βασιλοπούλες, κοριτσάκια με σπίρτα, φιλάργυρους εμπόρους, πονηρούς γερο-βασιλιάδες και ξανθούς ιππότες: giagia-1.mp3 giagia-2.mp3 giagia-3.mp3 giagia-4.mp3 giagia-5.mp3 Χρόνια Πολλά σε όλους! Ευτυχές το 2009!

Ποιοι ωφελούνται από την φοροδιαφυγή;

Αναδημοσιευση με αδεια του συγγραφεα

«Αν οι φτωχοί είχαν περισσότερες ευκαιρίες φοροδιαφυγής από ό,τι οι πλούσιοι, ή ήταν ικανότεροι σε αυτήν, τότε ο προοδευτικός πολιτικός [the egalitarian policy maker] θα είχε έναν καλό λόγο να αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή με χαμόγελο επιείκειας: μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον». Τάδε έφη Frank Cowell, καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στη London School of Economics.

Ενδιαφέρουσα ιδέα. Πράγματι, γνωρίζουμε τις αρνητικές παρενέργειες της φοροδιαφυγής: στερεί πολύτιμα έσοδα από το κράτος, διατηρεί τεχνητά στη ζωή μη βιώσιμες επιχειρήσεις, στρεβλώνει την αγορά εργασίας ωθώντας προς δραστηριότητες με μεγαλύτερες δυνατότητες απόκρυψης εισοδημάτων, εισάγει «οριζόντιες» ανισότητες διαφοροποιώντας το καθαρό εισόδημα φορολογουμένων με το ίδιο προ φόρου εισόδημα.

Γνωρίζουμε, επίσης, τις ευρύτερες τοξικές επιδράσεις της – ή θα έπρεπε: εάν είχε δίκιο ο Φ. Ρούζβελτ, ότι «οι φόροι είναι τα τέλη συνδρομής που πληρώνουμε για τα προνόμια που απολαμβάνουμε ως μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας», τότε η φοροδιαφυγή (αγαπημένο χόμπυ των τζαμπατζήδων που ενώ απαιτούν τα προνόμια αρνούνται να πληρώσουν τα «τέλη συνδρομής») υποσκάπτει τα θεμέλια μιας τέτοιας κοινωνίας.

Μήπως, όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η φοροδιαφυγή έχει τουλάχιστον αυτό το καλό: ότι βοηθά τους φτωχούς να τα βγάλουν πέρα, πράγμα δύσκολο ή αδύνατο εάν επρόκειτο να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν;

Ομολογουμένως, το ερώτημα έχει λογική βάση. Ανήκει στην κατηγορία των επιστημονικών ερωτημάτων, εκείνων δηλ. που μπορούν να επαληθευτούν ή να διαψευστούν διά της εμπειρικής έρευνας. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ερευνητής να έχει πρόσβαση σε δυσπρόσιτα ή / και εμπιστευτικά δεδομένα, π.χ. τις φορολογικές δηλώσεις των ατόμων.

Αυτό ακριβώς είναι το ερώτημα που προσπαθήσαμε να απαντήσουμε – ο υπογράφων μαζί με την κ. Μαρία Φλεβοτόμου, ερευνήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος και διδακτορική φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – με την πρόσφατη έρευνά μας για τις «διανεμητικές επιδράσεις της φοροδιαφυγής».

Read moreΠοιοι ωφελούνται από την φοροδιαφυγή;

αναΜορφωση – συνΑντησις

Η διεθνης οικονομια περναει μια δυσκολη στιγμη, η ελληνικη πολιτικη σκηνη ειναι σε κριση εμπιστοσυνης, ο πλανητης και η πατριδα μας χρειαζονται. Το ατυπο Διευθυντηριο του Κοσμου, που οπως εχετε υποψιαστει ειναι ο πραγματικος ρολος του παροντος ιστολογιου, λεει να συναντηθει κατα τις 27 του μηνος, ημερα Σαββατο την πεμπτη ωρα μετα την μεσημβρια. Αν … Read more αναΜορφωση – συνΑντησις

Περί κουκουλοφορίας

Αναμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της εξέγερσης που ζούμε τις τελευταίες ημέρες είναι οι περίφημοι κουκουλοφόροι. Είτε είναι καλόπαιδα ΒΠ είτε αναρχοαυτόνομοι είτε ασφαλίτες προβοκάτορες είτε Εβραίοι Νεφελίμ, τους σιχαίνομαι μέσα από την καρδιά μου. Θα μπορούσαμε όμως να νομοθετήσουμε κατιτίς εις βάρος τους; [προειδοποίηση: οι εν θερμώ νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι ίδιον των ελαφρών]. Σύμφωνα με το άρ. … Read more Περί κουκουλοφορίας

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα

Είναι τα μικρά πράγματα που με πληγώνουν κάθε φορά που πηγαίνω ή βρίσκομαι στην Ελλάδα… :(

Ενώ η νοσταλγία είναι μεγάλη, πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να ζυγιάζει τον πόθο μου να δω συγγενείς και παλιόφιλους με τα νεύρα που θα έχω όταν βρεθώ στην καθημερινότητα της ασύστολης και κατά συρροήν καταπάτησης των νόμων.

Αλλά δεν θα κουράσω με πράγματα που ήδη ξέρετε, αλλά με τη διαδρομή. Τρεις mini ιστορίες ελληνοφρένειας που σου δηλητηριάζουν την χριστουγεννιάτικη διάθεση, όχι τόσο γιατί είναι σημαντικές από μόνες τους, αλλά γιατί ξέρεις πως αθροιστικά στο τέλος (μαζί με της διαμονής!) θα σε λυγίσουν…

1) Πήρα που λέτε χθες την πτήση από πρωτεύουσα ευρωπαϊκής χώρας για την Αθήνα. Με Ολυμπιακές Αερογραμμές. Στο αεροδρόμιο έβλεπα στη σειρά τα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών. Όλα ήταν στολισμένα και όμορφα με τις υπαλλήλους επιμελώς ντυμένες, όμορφες, περιποιημένες. Μου έκαναν εντύπωση οι κοπέλες της Thai και των Emirates που φορούσαν μέχρι και καπελάκια. Ο κόσμος περίμενε υπομονετικά στην ουρά τη σειρά του πίσω από τις κίτρινες γραμμές.

Το γκισέ της Ολυμπιακής βέβαια άλλη ιστορία.

Read moreΤαξιδεύοντας στην Ελλάδα

Αντισταση τωρα (αλλα παμε για κανα καφε μετα, ετσι?)

Δεν ξερω πως και γιατι η κυριαρχη κουλτουρα στην Ελλαδα βριθει απο παρορμητικοτητα και μικρα φιτιλια (short fuse που λενε). Γιατι οι Ελληνες εχουν απομακρυνθει τοσο απο την περισκεψη, γιατι εκφραζονται τοσο επιφανειακα και γιατι αγαπουνε τοσο τα θαυματα των τριων ημερων. Δεν ξερω γιατι τοσο πολλοι θεωρουν ουσιωδη πραξη “επαναστασης” να μπουκαρουν στην ΕΡΤ, … Read more Αντισταση τωρα (αλλα παμε για κανα καφε μετα, ετσι?)

Το τελος της σιωπης των ικανων και η αναγκη για Ηγεσια

Η πολιτικη των μεσοβεζικων καταστασεων και της μιζερης διατηρησης της κληρονομημενης εξουσιας απετυχε. Ειναι ωρα για ατομα που θα τραβηξουν τους Ελληνες μπροστα, που θα ανοιξουν τον δημοσιο διαλογο και θα δειξουν ηγεσια

Μεσα απο τους καπνους αυτων των ημερων, προϊον της τραγικης αποτυχιας του ελληνικου κρατους, αρχιζει σιγα σιγα να διαφαινεται καθαρη η εικονα ενος γενικοτερου διδαγματος: η προοδος της Ελλαδας δεν μπορει να ερθει χωρις την συμμετοχη των Ελληνων. Το προτζεκτ της κανονικοποιησης (του εξευρωπαϊσμου) της Ελλαδας δεν μπορει να κατορθωθει ερημην των Ελληνων.

Ας εξηγηθω: οι πρωτογνωρες καταστροφες που ειδαμε αυτες τις μερες εχουν ξεκαθαρα να κανουν με την κουλτουρα της βιας στην χωρα μας, με το προβλημα οτι οι κοινωνικες ή ακομα και ιδεολογικες διαμαχες τεινουν να καταληγουν σε φτηνους τσαμπουκαδες. Ξερουμε οτι εκφραση πολλων συστηματων ιδεων στην Ελλαδα ειναι εξαιρετικα βιαιη. Αλλα το βαθυτερο προβλημα ειναι οτι τα συστηματα ιδεων πολλων Ελληνων ειναι προβληματικα.


Οπως παρατηρει ο Εκονομιστ σε εξαιρετικο αρθρο του

THERE is something weird and frightening about the sight of a modestly prosperous European country—assumed by most outsiders to have recovered from its rocky history of coups and civil strife—that is suddenly gripped by an urban uprising that the authorities cannot contain.

Ειναι οντως τρομακτικο μια πλουσια και δημοκρατικη χωρα να υποφερει ετσι.

Read moreΤο τελος της σιωπης των ικανων και η αναγκη για Ηγεσια