Προτάσεις βελτίωσης του Αστυνομικού Δικαίου

Αφού μυθοκτόνησα ασυστόλως, καιρός να πω και κάτι θετικό. Θα αναφέρω κάποια σημεία στα οποία θεωρώ ότι το Αστυνομικό Δίκαιο χρήζει αναΜορφώσεως και θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις. Ξέρω ότι αυτά δεν συνηθίζονται στην Ελλάδα βέβαια, αλλά τι να κάνουμε, κάπως να ζήσουμε και μεις, έχουμε και οικογένεια να θρέψουμε.

Άλφα

Η υποχρέωση κατοχής της αστυνομικής ταυτότητας ανά πάσα στιγμή και λεπτό, 24/7/365, δεν προκύπτει ξεκάθαρα από τον νόμο, αλλά θεωρείται ευρέως ότι υφίσταται. Αυτό όμως είναι υπερβολικό. Το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας αποδεικνύει έναντι πάντων δεσμευτικά τα στοιχεία της ταυτότητας, αλλά αυτά μπορούν να αποδειχθούν με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο, κυρίως με μάρτυρες και άλλα έγγραφα. Στην πράξη βέβαια γίνεται και αυτό, αλλά καλό είναι να διευκρινιστή το θέμα.

[Υπενθυμίζω ότι υφίσταται υποχρέωση αληθείας έναντι αστυνομικών οργάνων, όταν ζητούν τα στοιχεία της ταυτότητάς μας, αλλιώς διαπράττεται ψευδής ανωμοτί κατάθεση. Εδώ το δικαίωμα σιωπής και η απαγόρευση αυτοενοχοποίησης υποχωρούν].

Βήτα

Είναι εξωφρενική η δυνατότητα παράτασης της προσαγωγής για πολλές ώρες. Μιμούμενοι το άρ. 6 Συντ., πρέπει και εδώ να θέσουμε συγκεκριμένο χρονικό όριο, πέραν του οποίο η παράταση του περιορισμού λόγω της προσαγωγής θα συνιστά κατακράτηση παρά το Σύνταγμα. Πέντε ώρες νομίζω ότι είναι υπεραρκετές όχι μόνο για τον τυπικό έλεγχο στοιχείων, ενταλμάτων, για τις μεταγωγές κ.λπ., αλλά και για ανεπίσημες συζητήσεις, κουβεντούλα, ρίχνουμε άδεια για να πιάσουμε γεμάτα κ.λπ. Προς γνώση και συμμόρφωση πάντως των ενθουσιωδών ιστολόγων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρω ότι στην Β. Ρηνανία-Βεστφαλία (άρ. 38) και στο Αμβούργο (άρ. 13c) π.χ. η προσαγωγή προς εξακρίβωση στοιχείων επιτρέπεται να διαρκέση μέχρι 12 ώρες.

Read moreΠροτάσεις βελτίωσης του Αστυνομικού Δικαίου