Η κουλτουρα της βιας

Η βιαιη και αντικοινωνικη συμπεριφορα εχει ανυπολογιστο κοστος για την χωρα

Η Ελλαδα ειναι μια χωρα με ιστορικο βιαιης συμπεριφορας. Απο τους δρομους μας, στα γηπεδα μας και μεχρι τις πορειες διαμαρτυριας η καταφυγη στην βια ειναι ενα απαραδεκτα συχνο φαινομενο, εκτος οποιασδηποτε συγκρισης με αλλες χωρες της ΕΕ15.

Δεν χρειαζεται να απαριθμησω περιστατικα, ολοι βλεπουμε καθημερινα σκηνες βιας. Το κακο ειναι ομως οτι αντι να εξημερωνονται τα πρωτογονα ενστικτα εχω την εντυπωση οτι σε μερικες περιπτωσεις αυξανονται και μαλιστα επεκτεινεται ο χωρος αυξημενου ρισκου (πχ ενω θυμαμαι συνηθως οι αγωνες μπασκετ να μην εχουν μεγαλα προβληματα, αυτο φαινεται να αλλαζει)! Ο λογος δεν μπορει να αναζητηθει φυσικα στα βιαια γονιδια των Ελληνων ή στο μεσογειακο ταμπεραμεντο που παρουσιαζεται σαν αφελης δικαιολογια. Τετοιες δικαιολογιες τις βρισκω αστηρικτες, και οι Ισπανοι ειναι το ιδιο μεσογειακοι αλλα ποτε μα ποτε δεν εχω συναντησει περιστατικο βιας οταν ειμαι σε ΙΧ, ενω στην Αθηνα συμβαινει σε σχεδον καθε επισκεψη μου!

Το προβλημα ειναι σχεδον σιγουρα θεσμικο, και εδω μιλαω για τυπικους και ατυπους θεσμους. Για προβληματα τετοιου μεγεθους δεν φτανουν μονο κακοι νομοι ουτε κακοι πολιτες, χρειαζονται και τα δυο. Αν ολοι οι πολιτες ηταν τελειοι, δεν θα χρειαζομασταν ΜΑΤ. Αλλα και αν η αστυνομια ηταν τελεια, μαλλον οι κακοι πολιτες συντομα δεν θα αποτελουσαν προβλημα για την μεγαλη πλειονοτητα των σωστων πολιτων.

Ισχυριζομαι οτι η ανοχη της κοινωνιας στα φαινομενα βιας και απο τις δυο πλευρες, πολιτων και αστυνομιας, μας κοστιζει πολλαπλα. Η βια σε ολες τις εκφανσεις της ειναι ενα ενιαιο προβλημα με πολλα πλοκαμια και δεν λυνεται με αποσπασματικες προσπαθειες αλλα με μια συνολικη βαθια αποφαση της κοινωνιας να μην την ανεχεται πια. Οταν γινεται ανεκτο το χαος βιας στα γηπεδα, υπερχειλιζει και ξεχυνεται στα σχολεια και τα πανεπιστημια. Οταν γινεται ανεκτη η απειλη βιας στις γενικες συνελευσεις των ΑΕΙ, τοτε συντομα εχουμε και καταπνιξη καθε εννοιας δημοκρατιας. Οταν γινεται ανεκτη η παραδοσιακη σφαλιαρα που ριχνει ο αστυνομικος σε καθε συλληφθεντα, τοτε εθιζεται η αστυνομια και φτανουμε σε ασυλληπτα και απαραδεκτα φαινομενα οπως οι “δολοφονικες ζαρντινιερες“. Οταν ανεχομαστε την κακομεταχειριση μεταναστων στα κρατητηρια (“γιατι τι θελουν και αυτοι και ερχονται στην Ελλαδα”) συντομα εχουμε και κακομεταχειριση φοιτητων…

Το προβλημα της βιας εχει φτασει στο απροχωρητο. Το κεντρο της Αθηνας εχει γινει επισημο πεδιο μαχης* στο οποιο μαλιστα δεν γνωριζεις αν κινδυνευεις περισσοτερο απο τα χουλιγκανια ή απο τα ανεξελεγκτα ΜΑΤ, τα γηπεδα μας ειναι απλησιαστα για καθε λογικο ανθρωπο και οι δρομοι μας δεν χρειαζονται και πολυ για να γινουν ρινγκ για βωμολοχια και ξυλο μεταξυ οδηγων ΙΧ. Η κουλτουρα της βιας δεν κανει απλα κακο στην εικονα μας στο εξωτερικο, δεν βλαπτει μονο τον τουρισμο μας, βλαπτει πολυ πιο βαθια την αξιοπρεπεια καθε Ελληνα. Παραφραζοντας τον Καζαντζακη, για καθε συλληφθεντα που βασανιζεται φταινε ολοι οι Ελληνες.

Δεν μπορω να καταλαβω πως εν ετει 2007 γινεται μπροστα στα ματια του κοσμου να εχουμε τετοια απαραδεκτα φαινομενα και κανεις να μην τιμωρειται. Η λυση ειναι ζητημα θελησης, οχι τεχνολογιας. Μια προταση ειναι πχ η καταγραφη με καμερες σε ολους τους χωρους που εχουμε συχνα βια και αυθαορεσια (πχ πορειες, γηπεδα) και αμεση συλληψη οποιουδηποτε ξεπερναει το οριο, αδιαφορο αν ειναι φοιτητης, αστυνομικος, πολιτικος, δημοσιογραφος ή οικοδομος**! Χρειαζεται ενα σαφες μηνυμα οτι σε αυτην την χωρα δεν ανεχομαστε αλλο την ασυδοσια, δεν ανεχομαστε αλλο να καταστρεφονται περιουσιες ατυχων συμπολιτων μας ουτε ανεχομαστε η αστυνομια στο ονομα μας να καταπατα καθε εννοια δικαιου και νομιμοτητας.

Η σημερινη κατασταση με επεισοδια, φωτιες, ξυλο και αδιακριτες συλληψεις οποιου ετυχε να βρεθει στον δρομο των ΜΑΤ, δεν βολευει κανεναν παρα τα χειροτερα δειγματα της κοινωνιας και τα ταπεινοτερα ενστικτα τους.

*Ενας κακομοιρος Γερμανος συναδελφος μου ηταν σε ενα συνεδριο στο ξενοδοχειο Τιτανια (στην πολυπαθη Πανεπιστημιου) την προηγουμενη εβδομαδα. Ειδε ακομα και φυλακιο στον αγνωστο στρατιωτη να καιγεται! Περιττο να πω οτι δεν θα ξαναπατησει σε συνεδριο στην Αθηνα.
**Ακουσα πραγματικα οτι εγινε συλληψη 50χρονου οικοδομου σε μια απο τις πορειες! Αυτο το ατομο θελει παραδειγματικη τιμωρια, τι δουλεια εχει να καταστρεφει τις πορειες 20χρονων φοιτητοπαιδων?

6 thoughts on “Η κουλτουρα της βιας”

  1. Mα που ζεις;
    Αυτο δεν παντανε παντα…
    Δεν ξερω αν ειναι κουλτουρα βιας η απεριοριστη Αγαπη στην Ελευθερια με ολες τις παρενεργειες…
    Οταν θα δεις ομως Βουλευτες να δικαζονται για παρανομο παρκαρισμα ,υπερβολικη ταχυτητα με ταυτοχρονη αφαιρεση των πινακιδων…ισως αλλαξει κατι…καλημερα!

    Reply
  2. οχι μονο το περιμενω αλλα ΑΠΑΙΤΩ πρωτοι απολους οι βουλευτες να τηρουν τους νομους!

    και αγαπη στην ελευθερια δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση να καθεσαι στον σβερκο των αλλων αλλα να σεβεσαι τα δικαιωματα και την ελευθερια τους! να παρκαρεις ας πουμε παρανομα κλεινοντας την εισοδο ενος υπογειου χωρου σταθμευσης δεν ειναι ουτε για αστειο αγαπη ρπος την ελευθερια, ειναι ασυνειδησια, αντικοινωνικη συμπεριφορα πρωτου μεγεθους και καταπιεση των δικαιωματων των αλλων.

    Reply
  3. Για προβληματα τετοιου μεγεθους δεν φτανουν μονο κακοι νομοι ουτε κακοι πολιτες, χρειαζονται και τα δυο. Αν ολοι οι πολιτες ηταν τελειοι, δεν θα χρειαζομασταν ΜΑΤ. Αλλα και αν η αστυνομια ηταν τελεια, μαλλον οι κακοι πολιτες συντομα δεν θα αποτελουσαν προβλημα για την μεγαλη πλειονοτητα των σωστων πολιτων.

    Σημαντική η παραπάνω παρατήρηση ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως οι πολίτες ποτέ δεν θα είναι ΟΛΟΙ τέλειοι. Όμως μπορούν να γίνουν αρκετές κινήσεις για τη βελτίωση των νόμων (και των εφαρμοστών αυτών: αστυνομία!) ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η κακή συμπεριφορά.

    Σ’αυτό το σημείο αξίζει να πούμε πως ένας καλός νόμος είναι αυτός που προωθεί μια καλή συμπεριφορά, όχι ένας που καταδιώκει και τιμωρεί την κακή. Πρέπει μέσω της αλλαγής της νοοτροπίας μας να κατανοήσουμε πως «μας συμφέρει» να είμαστε σωστοί, όχι απλά φοβούμενοι τις συνέπειες μιας ποινής.

    Reply

Leave a Comment