Η Ελλάδα δε φοβάται να καταδείξει την υπεροχή της έναντι των άλλων λαών

ή μαλλον οι Ελληνες πολιτικοι δεν φοβουνται να καταδειξουν την ελλειψη σεμνοτητας και καταρτισης τους

Ο τουρισμος ειναι μια σημαντικη βιομηχανια για την Ελλαδα και οι προβλεψεις για πτωση ισως πανω απο 10% φετος ειναι ανησυχητικες. Λογικη απαντηση σε αυτο ειναι να προσπαθησουμε να κανουμε το τουριστικο μας προϊον πιο ελκυστικο. Δυστυχως ομως τα τελευταια χρονια βλεπω μια συστηματικη ταση στην κυβερνηση που θελει το μαρκετινγκ ως λυση στα προβληματα ελκυστικοτητας του τουρισμου μας.

Δεν διαφωνω οτι η επαγγελματικη και συστηματικη καλλιεργεια μιας δυνατης μαρκας (brand) ειναι πολυ σημαντικη για καθε προϊον. Το προβλημα ομως του προϊοντος Ελλαδα ειναι οτι το ονομα του και η φημη τους δεν εξαρτωνται απο πεντε διαφημισεις αλλα απο την συνολικη εμπειρια που αποκομιζει ο επισκεπτης της χωρας. Ολα μετρανε, απο την αφιξη στο αεροδρομιο μεχρι την αναχωρηση, απο την συμπεριφορα των αστυνομικων (αγενεις και βαριεστημενοι), των ταξιτζηδων (αγενεις και υπερβολικα συχνα λωποδυτες), των σερβιτορων (κακη), απο το παρεχομενο προϊον σε ξενοδοχεια και εστιατορια (μετριο και ακριβο) μεχρι τις υποδομες σε δρομους, λιμανια και αεροδρομια (πολυ κατω του ευρωπαϊκου μεσου ορου).


Ζησε τον μυθο σου στην Ελλαδα? Καλα υπαρχει κανενας που να πιστεψε αυτον τον μυθο?

Τις καλυτερες διαφημισεις του κοσμου να εχεις, αν το προϊον σου πασχει, δεν θα καταφερεις πολλα. Και η εντυπωση μου ειναι οτι ο ελληνικος τουρισμος εχει προβλημα οχι επειδη οι λοιποι Ευρωπαιοι δεν γνωριζουν την Ελλαδα (πραγμα που βελτιωνεται με διαφημιση), αλλα επειδη την ξερουν καλα (τις υψηλες τιμες, τις κακες υπηρεσιες, τις ενιοτε τριτοκοσμικες υποδομες).

Αυτο που με προβληματιζει ιδιαιτερα ειναι οτι οι υπευθυνοι απο την μερια της κυβερνησης φαινεται να αγνοουν τα σημαντικοτερα προβληματα, φαινεται να εχουν πολυ μικρη επαφη με την αγορα τους, που δεν ειναι βεβαια η Ελλαδα αλλα ως επι το πλειστον η Δυτικη Ευρωπη. Το γεγονος οτι οι Ελληνες ειναι συνηθισμενοι στους καροδρομους, στην αγενεια των δημοσιων υπαλληλων και στις γενικα κακες δημοσιες υπηρεσιες (νοσοκομεια, αστυνομια, λιμεναρχεια) δεν σημαινει επουδενι οτι ο μεσος δυτικοευρωπαιος επισκεπτης ειναι συνηθισμενος σε αυτα ή μπορει να τα ανεχτει, ειδικα οταν εχει εναλλακτικες της κλασης της Ιταλιας, Ισπανιας ή Γαλλιας.

Δυστυχως η εντυπωση μου περι αγνοιας των αξιωματουχων συχνα επιβεβαιωνεται απο επισημα χειλη. Ο υπουργος Τουριστικης Αναπτυξης λοιπον, αποκαλυπτει την νεα τουριστικη εκστρατεια μας στο εξωτερικο εκστομιζοντας την τρομερη ατακα:

Η Ελλάδα δε φοβάται να καταδείξει την υπεροχή της έναντι των άλλων λαών

Καλα εκτος του οτι η Ελλαδα ειναι χωρα, οχι λαος, για ποια υπεροχη μιλαει ο κ. Μαρκοπουλος*? Εχει ταξιδεψει καθολου στις ανταγωνιστικες μας χωρες? Δεν μπορω να μπω σε λεπτομερεις συγκρισεις, αλλωστε εχω κανει καποιες παλιοτερα. Το απλο γεγονος για μενα ειναι οτι η Ελλαδα, οσον αφορα τουλαχιστον αυτα που προσφερουν οι Ελληνες και οχι η φυση, υστερει δραματικα σε σχεση με Ιταλια, Γαλλια, Ισπανια, που ειναι οι χωρες που θα επρεπε να συγκρινομαστε.

Ακομα και το περιεχομενο της εκστρατειας μου φαινεται να πασχει απο αγνοια και χαζο εθνικισμο.

Α Masterpiece you Can Afford. Ένα μήνυμα που τονίζει ότι ενώ η Ελλάδα είναι ένα αριστούργημα και μια χώρα προσιτή σε όλο τον κόσμο για να τη ζήσει και να την απολαύσει ο κάθε επισκέπτης.

Ουτε αριστουργημα ειναι η Ελλαδα, ουτε βεβαια προσιτη (φτηνοτερες διακοπες κανω στην Νεα Υορκη παρα στην Αθηνα, παρομοιως αν συγκρινω Κρητη και Αλικαντε ή Φλωριδα ας πουμε).

Γνωμη μου ειναι οτι καλη τουριστικη πολιτικη θα σημαινε βελτιωση ολων των υποδομων και υπηρεσιων που προσφερει η χωρα μας, απο το μεγαλυτερο αεροδρομιο στο τελευταιο λιμανι, απο την Ελουντα στο φτηνοτερο καταλυμα. Δεν προσφερει τιποτα η πωληση φυκιων για μεταξωτες κορδελες, που αν δεν κανω λαθος στοχο εχουν το εγχωριο εκλογικο κοινο και οχι τους δυναμει επισκεπτες μας, που δεν ξερω τι τους ειπαν στο Υπουργειο Τουρισμου, αλλα κουτοφραγκοι δεν ειναι.

——————————————-

*Αλλος ενας υπουργος με επαγγελμα εντελως ασχετο με το αντικειμενο του υπουργειου, γιατρος στο υπουργειο Τουρισμου. Στο Υγειας και Προνοιας θα βαλουν ιδιοκτητη τουριστικου πρακτοριου? Φαινεται τοχουν κανει συστημα σε αυτην την κυβερνηση.

ΥΓ οποιος νομιζει οτι ειναι προσβλητικη η εικονα της χωματερης ας κανει μια βολτα οπουδηποτε σε λοφους και βουνα κοντα σε κατοικημενες περιοχες και αν δεν δει πεταμενους καναπεδες και ψυγεια σε γκρεμους, ας μου δωσει την διευθυνση γιατι προσωπικα δυσκολευτηκα να παω καπου τους επισκεπτες μου.

29 thoughts on “Η Ελλάδα δε φοβάται να καταδείξει την υπεροχή της έναντι των άλλων λαών”

  1. Τρέχα γύρευε γιατί, θυμήθηκα τώρα ένα απόσπασμα από τις «Εξευρευνήσεις» του σ/χη Fawcett. Πόλη του Παναμά, πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: «Φυσικά, πιάσαμε δωμάτιο στο ‘Γκραντ Οτέλ’, ένα εκτροφείο εντόμων που ο ιδιοκτήτης του ενοχλήθηκε φανερά όταν του παρατήρησα πως είχε περάσει πολύς καιρός από τότε που τα σεντόνια του πήγαν στο πλυντήριο τελευταία φορά. Σ’ όλη τη Νότια Αμερική υπάρχει πάντα ένα άθλιο κατασκεύασμα που λέγεται ‘Γραντ Οτέλ, Ρόαγιαλ ή Ιμπέριαλ’, λες και θα καλύψουν της ελλείψεις τους με μεγαλόπρεπους τίτλους».

    (Πού είναι η πρόβλεψη στο Ημερήσιο άρθρο;)

    Reply
  2. ΣΓ,
    σωστά όλα αυτά που γράφεις αλλά από την άλλη μεριά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, φύκια έχεις-φύκια θα πουλήσεις. Και για να τα πουλήσεις πρέπει να τα παρουσιάσεις ως μεταξωτές κορδέλες, όπως κάνουν πολλές άλλες χώρες που παίζουν διαφημήσεις στις ΗΠΑ (Ισραήλ, Ινδία, Κένυα, κ.λπ.) Ότι και αν πιστεύεις για το προϊόν, ως υφυπουργός τουρισμού το καθήκον σου είναι να το εμφανίσεις όσο πιο ελκυστικό μπορείς!

    Reply
  3. Τις καλυτερες διαφημισεις του κοσμου να εχεις, αν το προϊον σου πασχει, δεν θα καταφερεις πολλα.

    Όχι απλώς δεν θα καταφέρεις πολλά, αλλά όπως λέμε στο μάρκετινγκ «nothing will kill a poor product faster than good advertising».

    Reply
  4. πολυ καλο το αποσπασμα ηλια :-)

    κωστα, μαλλον θα συμφωνησω με τον μπιζ οτι αν το προϊον πασχει η διαφημιση μπορει ακομα και να βλαψει. Αν ας πουμε πιστεψει κανεις τις διαφημισεις και ερθει στην Ελλαδα περιμενοντας αλλανταλλων, ειναι πιθανο να απαγοητευτει περισσοτερο αποτι αν ηξερε τι τον περιμενει.

    Αλλωστε, ως υπουργος τουρισμου νομιζω θα ηταν καλυτερο να κοιταξεις να ξεκολλησεις κανα επενδυτικο σχεδιο απο τα γραναζια της γραφειοκρατιας, να φτιαξεις καμμια υποδομη, να κανεις καναν ελεγχο σε ταξιτζηδες και ξενοδοχους που κατακλεβουν τουριστες, και μετα νασχοληθεις με το μαρκετινγκ…

    Reply
  5. Ψιλοάφωνος και με την Καθημερινή, που ανέβασε το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις — ασύντακτο, με σημεία στίξης που αλλού περισσεύουν κι αλλού (ελπίζω) λείπουν κλπ.

    Reply
  6. SG,

    Αν η δήλωση του υπουργού ήταν ότι «η Ελλάδα δε φοβάται να καταδείξει την υπεροχή της έναντι των άλλων χωρών» θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ίσως εννοεί την υπεροχή σε φυσικές ομορφιές. Όταν όμως λέει «εναντι των άλλων λαών» τότε δικαιολογημένα προκαλεί την κριτική (και την οργή).
    Θα ήθελα απλώς να προσθέσω την τραγική ανεπάρκεια που υπάρχει και στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας της…βαριάς βιομηχανίας (δηλ. του τουρισμού), που κατά την γνώμη μου (ίσως και λόγω επαγγέλματος…) είναι ο αρχαιολογικός τουρισμός. Ελάχιστα είναι τα μνημεία της χώρας μας που μπορούν να προσελκύσουν όχι απλώς και μόνον με την ύπαρξή τους, αλλά και με την σύγχρονη παρουσίασή τους. Πάμπολλοι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι καν επισκέψιμοι (με την σύγχρονη έννοια του όρου), ενώ εκτός από σωστούς υπομνηματισμούς και πληροφορίες συχνά λείπουν και οι πινακίδες στις οδούς για να καθοδηγήσουν τους ξένους. Πολλοί εξ αυτών ψάχνουν ενίοτε μόνοι τους με την βοήθεια ενός χάρτη για να εντοπίσουν μια αρχαία θέση. Το ίδιο ισχύει και για τα μουσεία, αφού μόνο ελάχιστα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές, ενώ ακόμα και σε αυτά υπάρχουν πολλά και διάφορα προβλήματα (αν π.χ. ένας Ιάπωνας τουρίστας στο ανακαινισμένο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αναρωτηθεί που βρίσκονται τα Αντικύθηρα, όπου βρέθηκε ο εκτιθέμενος μηχανισμός, μάταια θα αναζητήσει κάπου έναν χάρτη…).
    Την ίδια στιγμή στις περισσότερες άλλες χώρες με πλήθος ιστορικών μνημείων τα πράγματα είναι αισθητά καλύτερα, ενώ στην Αίγυπτο υπάρχει πλέον και…frontman, δηλ. άτυπος διεθνής πλασιέ των αρχαιοτήτων της, ο πανίσχυρος διευθυντής αρχαιοτήτων της χώρας, Ζαχί Χαουάς, ο οποίος (σχεδόν αναγνωρίσιμη πλέον φιγούρα) σε κάθε δεύτερο δελτίο ειδήσεων διαφημίζει εξ αφορμής νέων – αυθεντικών ή πλαστών – ανακαλύψεων την αρχαία κληρονομιά της χώρας του!

    Reply
  7. Τα προβλήματα του Ισπανικού τουρισμού είναι πολύ μεγαλύτερα (το γνωστό Costa Del Cement)

    http://bitterqueen.typepad.com/.a/6a00d8342adfcf53ef010536eff81b970c-800wi

    http://www.youtube.com/watch?v=CB8XFMiTYUk

    Τα τουριστικά καταλύματα στη ΜΒ (ειδικά B&Β, Hostels) είναι σαφώς χειρότερα από τα Ελληνικά και χαμηλότερου επιπέδου (επίσης ένα δωμάτιο σε απλό ξενοδοχείο της Αγγλίας στοιχίζει 120-200ευρώ per night).

    Αυτά χωρίς να λέω πως χειριζόμαστε το δικό μας αντικειμενικά ανώτερο τουριστικό προϊόν με το σωστό τρόπο!

    Reply
  8. Άλλα σχετικά με τη κατάσταση στην Ισπανία

    Spanish coast gets it in the neck

    http://www.housematix.com/mark/2009/03/property/spain/spanish-coast-gets-it-in-the-neck/

    EU Parliament finds Spain guilty of widespread property abuses

    http://www.mayfield.co.nz/article.php?story=20090408115617319

    “The Spanish coast was turned into a wall of cement resembling one big NCP car park

    http://www.building.co.uk/regen_story.asp?sectioncode=331&storycode=3114067&c=3

    Reply
  9. Καταρχήν να απαντήσω στο εξής:

    Αλλος ενας υπουργος με επαγγελμα εντελως ασχετο με το αντικειμενο του υπουργειου, γιατρος στο υπουργειο Τουρισμου. Στο Υγειας και Προνοιας θα βαλουν ιδιοκτητη τουριστικου πρακτοριου? Φαινεται τοχουν κανει συστημα σε αυτην την κυβερνηση.

    Εκεί που έχουν φτάσει οι αναμονές για ειδικότητα στην ελλάδα, δεν είναι να απορείς που πολλοί γιατροί την ψάχνουν αλλιώς και η πολιτκή σίγουρα είναι καλή περίπτωση (δεν θέλει ικανότητες).

    Βέβαια την κορυφαία επιλογή έκανε ένας άλλος πρωτοπόρος συνάδελφος, ο οποίος μέχρι να ανοίξει η θέση του έγινε πορνοστάρ (στην αρχή αμφέβαλα αν όντως είναι γιατρός, αλλά μόλις είδα την φάτσα του, εξανεμίστηκε κάθε αμφιβολία.)

    Τέλος πάντων, για ισπανία συμφωνώ με epanechnikov, αν και δεν έχω πάει, ό,τι ακούω είναι στο πνεύμα των παραπάνω.
    Σε μια συζήτηση που είχα με 2 συναδέλφους τεύτονες, ο ένας είπε ψήνομαι για ισπανία και ο άλλος του είπε με τίποτα, 1000 φορές ελλάδα, παρά τα γνωστά προβλήματα.

    Επίσης δεν νομίζω ότι είναι τόσο άσχημα όσο τα περιγράφεις στην ελλάδα (με εξαίρεση ίσως τα σκουπίδια).
    Οι ταρίφες έχουν βελτιωθεί αισθητά από την Ολυμπιάδα και γενικά η αγένεια δεν είναι τόσο συνχή όσο φάινεται να πιστεύεις (εννοώ σε ξενοδοχεία/εστιατόρεια, όχι δημόσιο), αν και σίγουρα δεν είμαστε και κορυφή.

    Πάντως η μικρή κλίμακα δεν είναι πάντα κακό, πχ είχα πάει σε ξενοδοχείο θείτσας στις σπέτσες που ήταν πεντακάθαρο και μοσχοβολούσε, ενώ είχε παντού πανέμορφα λουλούδια και φυτά που φρόντιζε η ίδια. Οι γάλλοι δίπλα ( + η κόρη τους που μου έριξε χυλόπιτα) είχαν πάθει πλάκα και μου είπαν πάλι το ίδιο για ισπανία, ότι εκεί είναι φουλ στα τσιμεντοξενοδοχεία στυλ miami του κακομοίρη. Και η κύπρος κάπως έτσι αναπτύχθηκε με αποτελέσματα μάλλον αρνητικά (για το μέρος, τώρα λεφτά δεν ξέρω, υποθέτω θα βγάζουν). Δεν νόμιζω να ψαρώνει κανάς (δυτικός;) τουρίστας με τις κάρτες-κλειδιά και το όνομα του με welcome στην τηλεόραση όταν μπαίνει.Εγώ μάλλον βαρετό το βρίσκω, 1000 φορές να πάω σε ένα καλόγουστο μικροξενοδοχειάκι (στην ελλάδα υπάρχουν ακόμα).

    Αυτό που θεωρώ μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που λέει ο Θεόδωρος πιο πάνω.

    Πράγματι δεν προβάλουμε την χώρα μας – έχουμε παρανοήσει μάλιστα και τι σημαίνει αυτό. Αφίσα με γκόμενες σε μπικίνι και από κάτω σλόγκαν του στυλ ζήσε τον μύθο σου (σαν και αυτήν που υπάρχει τώρα στην potsdamer platz) μπορεί να βάλει οποιαδήποτε χώρα από την μαδαγασκάρη μέχρι τον καναδά.

    Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προβάλλουμε την ιστορία μας (που είναι όντως κάτι ξεχωριστό).
    Η μάλλον η σωστή λέξη είναι να την σεβαστούμε, διότι τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Θεοδώρος.Εκτός από δελφούς, μυκήνες και ακρόπολη, όλα τα άλλα αρχαία είναι εντελώς παρατημένα σε βαθμό ντροπής, με αδέσποτα να κατουράνε, καπότες πεταμένες παραδίπλα, γκράφιτι “Μάνα φεύγω Μεγάλο Πεύκο ΕΣΣΟ 95” κτλ Άθλια παραδείγματα άπειρα, από τα κορυφαία η Θήβα όπου κάθε λίγο και λιγάκι σκάβουνε, βρίσκουνε αρχαία, πάει η αρχαιλογική, βάζει μια κορδελίτσα και ένα αυστηρό απαγορεύεται το οτιδήποτε διότι αυτή είναι η κληρονομία μας μπλα μπλα και το πράγμα μένει εκεί, πετάει και κανένας το κυπελάκι από το παγωτό, σκαρφωλώνει και κάνα αδέσποτο.

    Τα μουσεία επίσης εντελώς της πλάκας, ιδίως για κάποιον που έχει δει τι γίνεται παραέξω. Π.χ. υπάρχει ένα μουσείο στην Καρλσρούη της γερμανίας που παρουσίαζει λίγο πολύ την ιστορία από αρχαία ελλάδα μέχρι σήμερα.Το μουσείο, βασικά, δεν έχει κανένα σπουδαίο εύρημα.Ωστόσο είναι τόσο ωραία δοσμένα αυτά που έχει, με multimedia, που κάθεσαι με τις ώρες κια μαθαίνεις και τόσα πράγματα.
    Τα δικά μας, εντελώς δημοσιοϋπαλληλίστικα και της πλάκας.

    Και το χειρότερο είναι ότι οι πόλεις μας, με πρώτες την αθήνα και την θεσ/νίκη δεν έχουν ιστορία, δεν έχουν μνήμη, δεν έχουν κάτι να δείξουν (εκτός από το εξής ένα στην αθήνα).
    Κάπου στην πατησιών νομίζω υπάρχει το σπίτι της κάλλας, το οποίο αν θυμάμαι καλά είναι ένα ωραίο νεοκλασσικό.Βασικά είναι τεκές και μισογκρεμισμένο – φανταστείτε πόσος κόσμος θα πήγαινε να δει το σπίτι της κάλλας, αν το είχαμε κάνει ένα ωραία μουσείο.
    Επίσης δεν υπάρχει ένα σοβαρό μουσείο για την ελληνική ναυσιπλοϊα π.χ. , παρά την συμβολή της στον πολιτισμό μας (κ τον αρχαίο και τον σύγχρονο).
    Δεν υπάρχει ένα μουσείο ή έστω ένας χώρος μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή και το πώς επηρέασε την αθήνα η προσφυγιά.Στο κάτω-κάτω γάμα τους τουρίστες, ένας έλληνας με ρίζες από μικρασία δεν έχει ένα μέρος να πάει το παιδί του να του δείξει την ιστορία της προσφυγιάς (δεν εννοώ την κλάψα και τα παραληρήματα, αλλά την ιστορία των ανθρώπων, πού έμεναν, τι έφεραν μαζί τους, την κουζίνα, την μουσική).

    Στην θεσ/νικη δεν υπάρχει απολύτως κανένα ίχνος από την εβραϊκή κοινότητα, δεν υπάρχει ένα σοβαρό μουσείο, τίποτα, σαν να μην υπήρξαν οι άνθρωποι ποτέ εκεί…για τους έλληνες του πόντου επίσης τίποτα (πέρα από τα καρακτις λαογραφικά μουσεία της πυρκαγιάς)

    Πόλεις με σημαντική ιστορία και έχεις τόσα να δεις, όσο σε μια ξεχασμένη πόλη του τέξας που την ίδρυσε γελαδάρης και της έδωσε το όνομα του αλόγου του (έχει συμβεί και μάλιστα χειρότερο: ο καουμπόης θεός ονόμασε την πόλη με όνομα συνδυασμό το άλογο του και την γκόμενα του).

    Εγώ προσωπικά αν δεν ήμουν ελ και ερχόμουν στην ελλάδα, αυτό θα με απογοήτευε, όχι τόσο τα άλλα που λέτε.Αποτυχημένο ξενοδοχείο, φουσκωμένες τιμές κτλ μπορεί να τύχουν στις περισσότερες χώρες.
    Αυτό όμως που θα με ενοχλούσε είναι ότι ήρθα σε μια χώρα με τόσο σημαντική ιστορία και τελικά δεν είδα τίποτα, ή τέλος πάντων δεν μου έδωσε κάτι που δεν θα το έβρισκα και σε ένα βιβλίο.
    Την αίσθηση που έχεις όταν ακολουθείς την γραμμή του τείχους στο βερολίνο ,όταν περπατάς στην μονμάρτη στο παρίσι, όταν μπαίνεις στο σπίτι του Μπετόβεν κτλ δεν μπορεί να την μεταφέρει τίποτα άλλο, είναι κάτι μοναδικό που το βιώνεις εκεί και μόνο, παρόλο που φυσικά έχεις ακούσει και διαβάσει τόσα.
    Στην ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις (δεν αναφέρομαι στην φύση, αλλά στην ιστορία κ τον πολιτισμό) που να έχουν σχέση με την σημερινή/σύγχρονη ελλάδα.Δίνουμε την εντύπωση ενός νεκρού λαού και αυτό πιστεύω είναι που απογοητεύει περισσότερο. (νεκρού δεν εννοώ ψόφιου από διασκέδαση, εννοώ λαού χωρίς ιστορία, χωρίς παρόν)

    Reply
  10. σναπ συμφωνω βεβαια περι πολεων αλλα οσον αφορα τα νησια και τον παραλιακο τουρισμο και συ και ο επανεχνικοφ, ε σκεφτεστε σαν ελληνες και μαλιστα σαν μη οικονομολογοι ελληνες (που δεν περιμενα απο τον επα).

    Το μικρο ξενοδοχειακι που σας φτιαχνει τοσο, εχει πολλαπλα προβληματα

    α) απλα δεν το ξερει ο μεσος τουριστας και ειναι δυσκολο να το βρει ή να το εμπιστευτει (γιατι για καθε καλο υπαρχουν και τρεις πανσιον μαρικα μπιτς)

    β) δεν προσφερει τις υπηρεσιες που θελει ο μεσος οικογενειαρχης (πισινες με επιβλεψη και δραστηριοτητες για να ξεφορτωθει τα παιδια του, 4-5 εστιατορια για να μην τρεχει να ψαχνει φαγαδικο)

    γ) δεν απολαμβανει το ιδιο οικονομιες κλιμακας, δηλαδη βγαζει χαμηλα κερδη

    δεν διαφωνω οτι ενας μερακλης θα προτιμησει λευκαδα απο μπενιδορμ (απο το οποιο θα μπορουσε να ειναι η φωτο του επανεχνικοφ). Μια ολοκληρη τουριστικη βιομηχανια ομως ΔΕΝ μπορει να στηριζεται στους μερακληδες αποκλειστικα, οπως δεν μπορει η Γερμανια να φτιαχνει μονο Πορσε!

    Το Μπενιδορμ απο το απολυτως τιποτα που ηταν το 60 καταφερε να ειναι κανονικη βιομηχανια με 4 εκατομμυρια τουριστες τον χρονο, παρομοιως το Κανκουν στο Μεξικο. Ξαναλεω δεν ειναι ομορφα για μερακληδες, αλλα φερνουν τεραστια εσοδα στις χωρες τους και γλιτωνουν αλλες περιοχες απο την αναγκη για μαζικο τουρισμο (οπως οι ουρανοξυστες απαλασσουν την υπολοιπη πολη απο οικοδομικες πιεσεις).

    Το σημερινο μοντελο θελει τον ελληνικο τουρισμο να εξαπλωνεται μαζικα με μικρες ημιαυθαιρετες μοναδες μαρικα μπιτς χωρις προβλεψη για υποδομες κτλ Αυτο εχει βλαψει εξισου καθε σχεδον νησι μας και το κυριοτερο δεν λεει να σταματησει. Ισα ισα βαρυφορτωνει καθε μερος με αναρχη αναπτυξη μεχρι υποβαθμισης (ακριβως οπως κανουμε και στις πολεις μας, βλεπε Πατησια) και μετα προχωραει στο επομενο.

    Αν η Ελλαδα εφτιαχνε στοχευμενα τεσσερα μπενιδορμ, θα ειχε επιβαρυνει μονο πεντε περιοχες της αισθητικα, θα ηταν ομως σαφως πιο οικολογικη γενικα, θα ειχε τον ιδιο αριθμο επισκεπτων που εχει σημερα (γυρω στα 16 εκατομμυρια) και μαλιστα με υψηλοτερα κερδη (λογω οικονομιων κλιμακας)!

    Και ας φτιαξει αν ειμαστε μαγκες και 5 Μαρμπεγια, αντι να εχουμε το σημερινο φαινομενο να μην μπορεις να βρεις καπου ενα εξοχικο της προκοπης ναγορασεις, χωρις να ειναι αυθαιρετο, χωρις να κινδυνευει να χτιστουν τερατα διπλα, χωρις να ειναι στο τελος χωματοδρομου (ποσοι ξενοι αγοραζουν σπιτι στην Ισπανια και ποσοι στην Ελλαδα?).

    Κατα τα αλλα συμφωνω απολυτα οτι η Ελλαδα θελει και γενικη φροντιδα, απο τα μουσεια μεχρι τα παγκακια, ωστε η εμπειρια του τουριστα να ειναι μοναδικη, οπως ειναι ξερω γω στην Βαρκελωνη (που αρεσει δεν αρεσει, κανεις δεν την μπερδευει με αλλη πολη. ακομα δεν πηγες ρε σναπ?)

    Δεν υπάρχει ένα μουσείο ή έστω ένας χώρος μνήμης για την μικρασιατική καταστροφή και το πώς επηρέασε την αθήνα η προσφυγιά

    εχουμε αυτο το μαυρο χαλι με τα προσφυγικα στην Αλεξανδρας :-) αυτο ρε παιδι μου μεκνευριζει εμενα πιο συχνα, η τρομερη μιζερια μας. Χωρος μνημης λεει οι 10 παναθλιες παραγκες. Γκρεμισε τις, κρατα μια για δειγμα και φτιαξε ενα ολοκληρο παρκο μνημης στην θεση τους, με γλυπτα, κηπους ακομα και απομιμησεις κτιριων της Μικρασιας αν θες (βλεπε poble espanyol στην Βαρκελωνη). Οχι, εμεις θα κολλησουμε στο μιζερο, μικρο, βρωμικο, ασχημο, φτανει να ειναι πανω απο 60 ετων.

    Θεοδωρε φυσικα συμφωνω περι μουσειων και αρχαιολογικων χώρων. Παλι, νομιζω οτι αντι να ανοιγουμε λακους με ερειπια που κατανταν σκουπιδοτοποι, χρειαζεται πιο θαρραλεα πολιτικη, με μερικες αναστηλωσεις (οπως στην Κνωσσο, αλλα με περισσοτερη φροντιδα), κλεισιμο αρχαιων αν δεν προσφερουν κατι (καλυτερα κατω απτο χωμα παρα σκουπιδοτοποι) και φυσικα πολυ περισσοτερα πολυμεσα (μα καλα ειναι δυνατον διπλα στην ακροπολη, πες στον πεζοδρομο, να μην υπαρχουν 500 οθονες που να δειχνουν πως ηταν στην αρχαιοτητα?)

    ΥΓ καλα επανεχνικοφ, τι φαουλ ειναι αυτο να συγκρινεις Ελλαδα με ΜΒ, εντελως διαφορετικος τουρισμος.

    Reply
  11. Καλά ρε Σώτο, έχεις πάει στο Μαρίκα Μπιτς και δεν σου άρεσε;

    Reply
  12. Υπάρχει ο κίνδυνος τα μπενιδορμ να γίνουν τα αντίστροφα ΧΥΤΑ. Ολοι θα σφάζονται, τα μεν για να τα έχουν, επειδή θα μυριστούν την κονόμα, τα δε για να τα διώχνουν, επειδή δεν ξέρω τι μπορούν να μυριστούν.

    Reply
  13. SG η Ελλάδα έχει κάποια σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στο τουρισμό (όπως η απόλυτη chill-out ατμόσφαιρα που προσφέρουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των Κυκλάδων, τα γραφικά σοκάκια, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των 12νήσων κτλ). Σίγουρα θεωρώ πως λίγη περισσότερη ποικιλία δεν θα έβλαπτε. Ωστόσο δεν είμαι σίγουρος πως οι πιθανές οικονομίες κλίμακας των μεγάλων ξενοδοχείων θα μπορούσαν να υπερκεράσουν τις ζημιές από το χάσιμο ενός τόσο σημαντικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από τη στιγμή που πέφτει το τσιμέντο “there is not way back!”.

    α) απλα δεν το ξερει ο μεσος τουριστας και ειναι δυσκολο να το βρει ή να το εμπιστευτει (γιατι για καθε καλο υπαρχουν και τρεις πανσιον μαρικα μπιτς)

    Θεωρώ πως ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες θα δώσει τη λύση στο χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών. Οι νησιώτες, θέλοντας ή μη, θα αναγκαστούν να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών. Επιπλέον θα βοηθούσε και περισσότερος έλεγχος από τα αρμόδια υπουργεία που χορηγούν τις άδειες λειτουργίας.

    Αν η Ελλαδα εφτιαχνε στοχευμενα τεσσερα μπενιδορμ, θα ειχε επιβαρυνει μονο πεντε περιοχες της αισθητικα, θα ηταν ομως σαφως πιο οικολογικη γενικα, θα ειχε τον ιδιο αριθμο επισκεπτων που εχει σημερα (γυρω στα 16 εκατομμυρια) και μαλιστα με υψηλοτερα κερδη (λογω οικονομιων κλιμακας)!

    Κάτι μου λέει πως τα μπενιδορμ της Ελλάδας θα παρέμειναν άδεια μιας και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί επισκέπτονται τις Ισπανικές ακτές είναι οι οικονομικές διακοπές (budget holidays). Και σε αυτό, εξαιτίας γεωγραφικής θέσης και μορφολογίας της χώρας τους (χερσόνησος και όχι χιλιάδες νησάκια) έχουν τρομερή υπεροχή (και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα). Οι χώρες πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό που κάνουν καλύτερα (αυτό θα σου θυμίσει λίγο τα διεθνή οικονομικά του H&O). Αν ο Παναθηναϊκός παίξει ανοιχτή επίθεση με τη Μπαρτσελόνα μάλλον θα χάσει 7-0. Αν επικεντρωθεί στην άμυνα το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και θετικό!

    ΥΓ καλα επανεχνικοφ, τι φαουλ ειναι αυτο να συγκρινεις Ελλαδα με ΜΒ, εντελως διαφορετικος τουρισμος.

    Τη ΜΒ την ανέφερα για να σημειώσω πως τα expectations του μέσου τουρίστα δεν είναι τόσο υψηλά όσο νομίζουμε. Οι περισσότεροι ξένοι φίλοι μου επισκέπτονται χώρες του εξωτερικού όχι τόσο για να απολαύσουν ανέσεις αλλά για να ζήσουν μια διαφορετική πολιτισμική εμπειρία.

    Reply
  14. Τη ΜΒ την ανέφερα για να σημειώσω πως τα expectations του μέσου τουρίστα δεν είναι τόσο υψηλά όσο νομίζουμε

    μα οι προσδοκιες του βρετανου επισκεπτη δεν καθοριζονται απο τα μοτελ της αγγλιας αλλα απο τα ανταγωνιστικα προϊοντα (γαλλια, ισπανια, ιταλια), κατα δευτερον βεβαια αλιμονο αν ο μεσος βρετανος ηταν ο μεσος επισκπετης της χωρας μας (υπαρχει ευτυχως και η κεντρικη Ευρωπη της Γερμανιας, Αυστριας κτλ)

    Αν ο Παναθηναϊκός παίξει ανοιχτή επίθεση με τη Μπαρτσελόνα μάλλον θα χάσει 7-0.

    αφου δηλωσω το απολυτο μισος μου για τον ελληναρα αθλητικογραφο που πρωτοκαθιερωσε το κακοηχο μπαρτσελονα (μπαρΣα ή ομαδα, μπαρΘΘΘΘΘΘΘΘελονα η πολη, ή εστω μπαρΣΣΑλονα στα καταλανικα), να δηλωσω και την αντιθεση μου σε οσους νομιζουν οτι ο ελληνικος τουρισμος ειναι μια μιζερη ομαδουλα που δεν μπορει να παιξει στα μεγαλα σαλονια.

    Κάτι μου λέει πως τα μπενιδορμ της Ελλάδας θα παρέμειναν άδεια μιας και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι Βρετανοί επισκέπτονται τις Ισπανικές ακτές είναι οι οικονομικές διακοπές (budget holidays). Και σε αυτό, εξαιτίας γεωγραφικής θέσης και μορφολογίας της χώρας τους (χερσόνησος και όχι χιλιάδες νησάκια)

    δεν το πιανω αυτο. Η μαγιορκα, μιση απο την Κρητη ειναι και εχει διπλασιο εως τριπλασιο τουρισμο. Δεν ειναι θεμα μορφολογιας ή εκτασης, θεμα οργανωσης ειναι.

    Θεωρώ πως ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες θα δώσει τη λύση στο χαμηλό επίπεδο των υπηρεσιών. Οι νησιώτες, θέλοντας ή μη, θα αναγκαστούν να βελτιώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών

    αν εχω μαθει κατι στα 6-7 χρονια πειραματικων οικονομικων που κανω, ειναι οτι οι ανθρωποι δεν καταλαβαινουν το opportunity cost, μονο τις πραγματικες απωλειες. Οι Μυκονιατες δεν καταλαβαινουν οτι θα μπορουσαν να βγαζουν τα διπαλσια αν ηταν πιο επαγγελματιες και δεν ειχαν τους καροδρομους που εχουν, καταλαβαινουν μονο οτι σημερα εχουν θετικα κερδη (“τι μας λες ρε φιλε, λιγα βγαζω τωρα?”).

    η απόλυτη chill-out ατμόσφαιρα που προσφέρουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια των Κυκλάδων, τα γραφικά σοκάκια, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των 12νήσων κτλ

    βαζω στοιχημα 10 ευρω οτι δεν εχεις παει ουτε Ανδαλουσια ουτε Μεξικο. Μπορει και να κανω λαθος, αλλα ειναι σαφες: Η γραφικοτητα δεν ειναι ελληνικο μονοπωλιο.

    Μυρωνα

    Υπάρχει ο κίνδυνος τα μπενιδορμ να γίνουν τα αντίστροφα ΧΥΤΑ. Ολοι θα σφάζονται, τα μεν για να τα έχουν, επειδή θα μυριστούν την κονόμα, τα δε για να τα διώχνουν, επειδή δεν ξέρω τι μπορούν να μυριστούν.

    δεν νομιζω οτι εχουμε προβλημα εδω. Αν η τοπικη κοινωνια αποφασιζει οτι θελει να φτιαξει μπενιδορμ, ποιος εχει δικαιωμα να τους εμποδισει? Σιγουρα οχι οι Αθηναιοι με την πολη εκτρωμα που εφτιαξαν.

    Κων/νε

    Καλά ρε Σώτο, έχεις πάει στο Μαρίκα Μπιτς και δεν σου άρεσε;

    να πω την αληθεια στοχος μου ειναι να παω στο Υδρα beach, να δω τον Κωστανταρα να βουταει στην πισινα, και τιποα αλλο στον κοσμο…

    Reply
  15. Σώτο, έλα στο Μαρίκα Μπιτς να δεις εμένα – το ίδιο είναι.

    Σημείωση: το σαχλαμαρίζειν συνιστά, εν προκειμένω, δήλωση.

    Reply
  16. Σωτήρη

    που αρεσει δεν αρεσει, κανεις δεν την μπερδευει με αλλη πολη. ακομα δεν πηγες ρε σναπ?)

    Πού να πάω ρε συ που με χώνουν σχεδόν κάθε σ/κ εφημερία…
    Μόνη μου ελπίδα, να αλλάξω προσανατολισμό καρριέρας, σαν τους δυο προαναφερθέντες συναδέλφους (τον πορνοστάρ και τον υπουργό τουρισμού – δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι μου ταιριάζει καλύτερα)

    Προς το παρόν,το πολύ μέχρι το μαγευτικό Αννόβερο φτάνω (btw το αννόβερο δεν έχει τίποτα αξιόλογο όποτε για να προσελκύσει κόσμο έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις για μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, σαν την CeBIT, με αποτέλεσμα μια εντελώς αδιάφορη πόλη να προσελκύει τόσο πολύ κόσμο – παίζει να μαζέυει 1000000000πλάσιο αριθμό τουριστών από την “αρχαιότερη πρωτεύουσα της ευρώπης” – την στιγμή που είναι η καλαμάτα της γερμανίας χωρίς θάλασσα).

    Στο θέμα μας τώρα, νομίζω το θέμα μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε λεφτά, αλλά και αυτό που έλεγα, η εντύπωση που αφήνουμε στον τουρίστα, το οποίο -παραδέξου το- πάει βαθύτερα, σε ένα ζήτημα που νομίζω απασχολεί έντονα το ιστολόγιο, πολύ περισσότερο από τον τουρισμό: στην ταυτότητα μας, την ταυτότητα της σημερινής ελλάδας.

    Διότι αυτό που λες στο ποστ είναι ότι δεν πρέπει να λέμε ψέμματα, να παρουσιάζουμε την χώρα μας στους ξένους σαν κάτι άλλο από αυτό που τελικά είνια (αυτή εξάλλου είναι και η -σωστή- κριτική σου στον υπουργό).Άρα λοιπόν καλή εικόνα μπορεί να δώσει μόνο μια ελλάδα που υπάρχει, δηλαδή που έχει ταυτότητα, που έχει παρόν.

    Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εντελώς καχύποπτος στα μεγάλα ξενοδοχεία που προτείνεις.Δεν αμφιβάλω ότι βγάζουν πολλά λεφτά (ο κόσμος είναι γεμάτος με white trash οικογένειες). Το πρόβλημα είναι ότι δεν αφήνουν καμία εντύπωση στον τουρίστα, θα φάει τον πλαστικό μουσακά του, θα μπανίσει κανά βυζάκι, θα διαβάσει την bild του κάτω από τον ήλιο, θα παίξει λίγο beer pong και αυτό είναι. Θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιδήποτε σημείο του χάρτη.

    Κάνε όμως μια σύγκριση με το Πόρτο Φίνο ας πούμε: τι εικόνα αφήνει το ένα για την χώρα υποδοχής και τι το άλλο.Ακόμα και για τον white trash: αν βρεθεί σε ένα μέρος σαν τα ξενοδοχεία-μαμούθ, πέρα από ξεκούραση δεν θα του πει τίποτα, αν πάει στο Πόρτο Φίνο (έστω και 1 φορά στη ζωή του) όμως θα δει κάτι παραπάνω, θα του μεινεί και σίγουρα θα εκτιμήσει πολύ περισσότερο την χώρα υποδοχής και την κουλτούρα της, θα καταλάβει ότι είναι trash ρε παιδί μου (αν είσαι μαζί με άλλους, δεν το καταλαβαίνεις). Σίγουρα το τοπίο είναι τέλειο στο κανκούν, υποθέτω και οι υποδομές, αλλά ποια εικόνα σχηματίζει για το μεξικό και την κουλτούρα του ο αμερικάνος τουρίστας και ποια για την ιταλία αν πάει στην τοσκάνη;

    Δεν λέω πού θα γαμήσει περισσότερο ή πού θα έχει πιο πολλά σαπουνάκια το μπάνιο στο ξενοδοχείο, αλλά τον σεβασμό που θα νιώσει για την μια κουλτούρα σε σχέση με την άλλη (το οποίο δεν σημαίνει ότι το μεξικό δεν έχει πολύ αξιολόγη κουλτούρα, σημαίνει ότι είναι έτσι οι υποδομές τους που ο τουρίστας δεν θα πάρει χαμπάρι (αν δεν το επιδιώξει), ενώ στην προβηγκία ας πούμε ακόμα και το οικογενειακό ξενοδοχείο ή η τοπική ταβέρνα (που δεν είναι 24/7 ανοιχτή προφανώς γιατί κάνει κανονικό φαγήτο, όχι bριζόλα κ τηγανιτές πατάτες με μάγειρες part time φοιτητές να βγάλουν κάνα φράγκο) είναι φορείς της κουλτούρας της περιόχης, δεν γίνεται να μην πέσεις πάνω τους.

    Με τα μεγάλα ξενοδοχεία κτλ συνεχίζουμε να μην υπάρχουμε, να μην έχουμε φωνή.

    Ζητούμενο είναι, νομίζω, η χώρα μας να αποκτήσει δικία της αισθητική (διότι φυσικά, αυτό είναι ο πολιτισμός).Η Ελλάδα να αποκτά μια συγκεκριμμένη αισθητική υπόσταση στο νου του τουρίστα που την θυμάται μετά από κάποια χρόνια.

    Νομίζω ότι (θεωρητικά) αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε επειδή έχουμε το προσόν να έχουμε μια αρκετά πλούσια λαϊκή παράδοση.Σε μεγάλο βαθμό αυτή είναι κιτς και ξεπερασμένη – εδώ ακριβώς είναι το point: να δημιουργήσουμε σε αυτήν την βάση κάτι αξιόλογο και όμορφο, χαρακτηριστικό του τόπου μας, που θα πατάει στην κληρονομιά μας, αλλά θα μιλάει στον σύγχρονο κόσμο.Αυτό το σπουδαίο έργο έχει ήδη επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό στην μουσική μας (κυρίως του ’60-’70) και στην ποίηση (π.χ. το εκπληκτικό πάντρεμα που έκανε ο Σεφέρης μεταξύ Μακρυγιάννη και Τ.Σ.Έλιοτ). Σε ιδιωτικό/ ατομικό επίπεδο έχει επιτευχθεί και σε διακόσμηση, αρχιτεκτονική – υπάρχουν λευκώματα (όχι πολλά) με φώτοζ από προσεγμένες ιδιωτικές κατοικίες κτλ που δείχνουν ένα ελληνικό ύφος χαρακτηριστικό ( π.χ. με στοιχεία μεσογειακά (κοινά με ιταλία,βενετία,ισπανία) παντρεμένα επιτυχώς και γοητευτικώς με τούρκικα μοτίβα).

    Εκεί, νομίζω, πρέπει να επιμείνουμε.

    Reply
  17. σναπ

    1) λιγα με την Καλαματα, εχει πολυ συμπαθητικη παραλια και ειναι σε γενικα καλη θεση

    2)

    το θέμα μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε λεφτά, αλλά και αυτό που έλεγα, η εντύπωση που αφήνουμε στον τουρίστα, το οποίο -παραδέξου το- πάει βαθύτερα, σε ένα ζήτημα που νομίζω απασχολεί έντονα το ιστολόγιο, πολύ περισσότερο από τον τουρισμό: στην ταυτότητα μας, την ταυτότητα της σημερινής ελλάδας.

    μα οσο δεν κοροϊδευεις κανεναν δεν βλαπτεις την ταυτοτητα ή την εικονα σου. Ας το ξαναπω, το γεγονος οτι η Γερμανια παραγει Φολκσβαγκεν δεν βλαπτει την εικονα της Πορσε (που πρπτν μολις αγορασε την πρωτη). Ισα ισα, νομιζω το γεγονος οτι η Γερμανια δινει σε προσιτες τιμες αυτοκινητα ασφαλεστατα και δεμενα αυτοκινητα σαν το Γκολφ, ειναι προς τιμην της.

    Ας μην γινομαστε ελιτιστες, τουλαχιστον ας μην βαζουμε τους αλλους να μας ακολουθουν με το ζορι. Η εικονα που πρεπει να δινει η Ελλαδα ειναι σοβαρη χωρα, για αξιοπρεπη, ανετο και ασφαλεστατο τουρισμο (αυτο πρεπει να ειναι το ελαχιστο), με καλη κουζινα και συμπαθητικους ανθρωπους. Απο κει και περα αν πληρωσεις αρκετα θα εχεις και την εξτρα γραφικοτητα, ανεση, απλα.

    Και σε διαβεβαιω, οτι ο Γερμανος που ψαχνει ενα μεγαλο ξενοδοχειο να παει τις απλες του διακοπες, απεχει πολυ απο το να ειναι white trash. Αλλα δεν κανουμε ολοι, ολη την ωρα, διακοπες στην Τοσκανη, ουτε βλεπουμε ολοι, ολη την ωρα γαλλικες ταινιες. Ενιοτε θα δεις και το Die Hard σου και θα κανεις και τις ανετες διακοπες στο καλο οικονομικο ξενοδοχειο.

    Και να εισαι σιγουρος, οτι εστω και αυτες οι διακοπες, κατι αφηνουν. Κατι θα δοκιμασουν απο την τοπικη κουζινα, αν ειναι ασφαλες το μερος ολο και μια βολτα θα κανουν στα τοπικα μπαρ και μαγαζια, ολο και μια λεξη ελληνικη θακουσουν, ολο και μια ελληνοφατσα θα δουν (μεγαλη υποθεση η εξοικειωση με διαφορες φατσες).

    Επισης παρεπιμτοντως, η υψηλη κουλτουρα ΔΕΝ ερχεται απο κατω αλλα απο πανω. Η Γαλλια εχει ολα αυτα που λες λογω γενεων αυτοκρατορων που εκθρεφανε σεφ, λογω αιωνων που η αριστοκρατια του Παρισιου ξοδευει για καλα εστιατορια. Τα καλα μεγαλα ξενοδοχεια προσλαμβανουν καλους σεφ και προσφερουν παντα μια εικονα της τοπικης κουζινας, ενιοτε με ωραιες καινοτομιες. Απο κει ξεπηδαει και αναβιωση της τοπικης κουζινας, με μερακι, καινοτομια κτλ

    Το Estiatorio Milos (και οχι restaurant!) ας πουμε, που τιμα και διαφημιζει την ελληνικη κουζινα, δεν ξεκινησε απο χωριουδακι αλλα απο μεγαλουπολη, οχι απο λαϊκη κουλτουρα αλλα απο αστικα γουστα.

    Παρομοιως, η καλη αρχιτεκτονικη δεν θα ερθει απο το Μαρικα Μπιτες (που δεν εχει καν λεφτα για καλο πολιτικο μηχανικο) αλλα απο τον ανταγωνισμο μεγαλων ξενοδοχειων που προσπαθουν να διαφοροποιησουν το προϊον τους και να δωσουν κατι μοναδικα ελληνικο, κομψο κτλ

    Προσεξε εδω οτι με το μεγαλα δεν εννοω απαραιτητα 80οροφα κτιρια, αλλα μεγαλης κλιμακας επενδυσεις, ακομα και αν ειναι 20 μπανγκαλοους γυρω απο ενα γηπεδο γκολφ, ή 10 υπερεξκλουσιβ βιλλες.

    Reply
  18. αντιθεση μου σε οσους νομιζουν οτι ο ελληνικος τουρισμος ειναι μια μιζερη ομαδουλα που δεν μπορει να παιξει στα μεγαλα σαλονια.

    Το συγκεκριμένο παράδειγμα το χρησιμοποίησα όχι για να υποστηρίζω πως ο ελληνικός τουρισμός είναι μίζερη ομαδούλα αλλά θέλοντας να υπογραμμίσω τη σημασία που έχει να επικεντρώνεις τις προσπάθειες σου στα πράγματα που μπορείς να κάνεις καλύτερα!

    Η μαγιορκα, μιση απο την Κρητη ειναι και εχει διπλασιο εως τριπλασιο τουρισμο. Δεν ειναι θεμα μορφολογιας ή εκτασης, θεμα οργανωσης ειναι.

    Είναι και θέμα μορφολογίας όπως και γεωγραφίας. Η Ισπανία βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Αγγλία και δίπλα στη Γαλλία! Οι περισσότεροι Γάλλοι τουρίστες επισκέπτονται την Ισπανία οδικώς και οι Άγγλοι μέσω των πάμφθηνων πτήσεων των low budget αερογραμμών!

    οι ανθρωποι δεν καταλαβαινουν το opportunity cost, μονο τις πραγματικες απωλειες

    Σε αυτό θα συμφωνήσω. Ωστόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία θα περιορίσει τα έσοδα τους (πραγματική απώλεια) και ίσως να τους κάνει να αλλάξουν τις άσχημες συνήθειες τους.

    Θεωρώ πως θα πρέπει να διαφοροποιηθούμε περισσότερο (δεν θα μου φαίνονταν άσχημη η κατασκευή σύγχρονων καταλυμάτων σε τουριστικά υποβαθμισμένες περιοχές – Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Θράκη κτλ) αλλά επιμένω στο ότι ο Ισπανικός τουρισμός έχει περισσότερα προβλήματα (δυνητικά κυρίως).

    Reply
  19. “Η μαγιορκα, μιση απο την Κρητη ειναι και εχει διπλασιο εως τριπλασιο τουρισμο.”

    Παρά ταύτα η Mαγιόρκα έχει 200,000 περισσότερους μόνιμους κάτοικους από τη Κρήτη (800k έναντι 600k). Φαντάζομαι πως παίζει και αυτό το ρόλο του (όπως και όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν).

    Reply
  20. Είναι φοβερό πως πολλοί φίλοι υπεκφεύγουν μπροστά σε πολλά σωστά που λέει ο SG. Παιδιά, όταν βλέπω την τσιφοδόντα θείτσα Πετραλιά να μιλάει για τουρισμό, με αντιλήψεις 1980, καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε μέλλον.

    Μα σοβαρά, είναι δυνατόν να μιλάμε για τουρισμό και να γράφουμε στους αδένες μας τι λέιε ο υπόλοιπος κόσμος για μας;

    Σίγουρα έχουν γίνει βήματα αλλά οι υποδομές -ανθρώπινες και μη, ΠΑΣΧΟΥΝ. Διότι ο ίδιος ο αστυνομικός που τόσο όλοι μισήσαμε -΄’εστω και από δημοκρατική υποχρέωση- διότι σκότωσε ένα παιδάκι, αύριο μπορεί να υποπέσει σε παρόμοιο παράπτωμα με ένα τουρίστα, ή να δείξει παρόμοιας έκτασης αντι-επαγγελματιμσό σε κάτι άλλο.

    Χώρια το γεγονός ότι μιλάμε περι ανέμων και υδάτων εφόσον δε μιλάμε για τις υποδομές. Δεν είναι πολυτέλεια ένα “γραφικό” νησάκι να έχει κάποιες υποδομές εκεί που πρέπει. Φραφικότητα ψάχνει κάποιος όχι ταλαιπωρία.

    Δεν είναι δυνατόν ο Πειραιάς να μοιάζει με ένα ΤΟΣΟ τεράστιο μπουρδέλο να το πω ευθέως και να περνούν οι τουρίστες ξερνώντας να φύγουν άρον-άρον για τα νησιά. Πάντα όταν πήγαινα διακοπές στα νησιά σκεπτόμουν την ταλαιπωρία του Πειραιά, πέμπτο λιμάνι της μΜεσογείου, με το κυκλοφοριακό χάος και τον ουρανοξύστη-φάντασμα με την πρόσοψη άδεια είτε-πρόσφατα, να διαφημίζει τη χυδιότητα της νεοελληνικής πραγματικότητας διαφημίζοντας κινητά και ουίσκια.

    Αν εμάς δε μας ενοχλεί, τότε κάποιους άλλους τους ενοχλεί. Αυτούς που θέλουμε να τους αρμέξουμε εννοώ…

    Έχω πάει στη Νότιο Γαλλία και ντράπηκα…

    Reply
  21. epa

    Παρά ταύτα η Mαγιόρκα έχει 200,000 περισσότερους μόνιμους κάτοικους από τη Κρήτη (800k έναντι 600k).

    εκ των οποιων οι μισοι ειναι κεντροβορειοευρωπαιοι! ακριβως γιαυτο το πραγμα μιλω, οτι στην Μαγιορκα εχουν τεραστια αναπτυξη, με σωστη χωροταξια και δυνατα πλαισια, αλλα τρομερη αναπτυξη.

    Οι περισσότεροι Γάλλοι τουρίστες επισκέπτονται την Ισπανία οδικώς και οι Άγγλοι μέσω των πάμφθηνων πτήσεων των low budget αερογραμμών!

    δεν διαφωνω οτι η Ισπανια εχει ενα μικρο πλεονεκτημα εκει. Αλλα ποιος φταιει ας πουμε που δεν εχουμε φθηνες πτησεις? Αλλωστε στην Ισπανια πανε μαζικα και Φινλανδοι, Αυστριακοι ή Πολωνοι που απεχουν εξισου απο την Ελλαδα. Το προβλημα δεν ειναι η γεωγραφικη αποσταση αλλα η ελλειψη υποδομων που την κανουν μεγαλυτερη και βεβαια οι αδυναμιες του τουριστικου προϊοντος…

    Ωστόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και η Κροατία θα περιορίσει τα έσοδα τους (πραγματική απώλεια) και ίσως να τους κάνει να αλλάξουν τις άσχημες συνήθειες τους.

    ειλικρινα αν περιμενουμε ο ανταγωνισμος με τετοιες χωρες να μας σωσει, θεωρεις οτι θα εχουμε ποτε σοβαρο τουρισμο?

    γμ
    φυσικα συμφωνω, ειδικα για τον Πειραια ειχα ξεκινησει καποτε να γραφω αναλυτικο κειμενο ποσα εμποδια συναντας απο τον σταθμο του τρενου μεχρι το καραβι…

    Reply
  22. Διότι ο ίδιος ο αστυνομικός που τόσο όλοι μισήσαμε -΄’εστω και από δημοκρατική υποχρέωση- διότι σκότωσε ένα παιδάκι, αύριο μπορεί να υποπέσει σε παρόμοιο παράπτωμα με ένα τουρίστα, ή να δείξει παρόμοιας έκτασης αντι-επαγγελματιμσό σε κάτι άλλο.

    Περισσότερο τρόμαξε η εικόνα της ρημαγμένης πρωτεύουσας με το κράτος άτολμο θεατή παρά ο ίδιος ο τρελάρας αστυνομικός – μπιλιβ μι.

    Έχω πάει στη Νότιο Γαλλία και ντράπηκα…

    Εγώ πάντως δεν ενθουσιάστικα στη Γαλλική Ριβιέρα όσο η Γαλλίδα φίλη μου στη Πάρο και στη Σύρο.

    Reply
  23. δεν διαφωνω οτι η Ισπανια εχει ενα μικρο πλεονεκτημα εκει. Αλλα ποιος φταιει ας πουμε που δεν εχουμε φθηνες πτησεις?

    Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε πεδία στα οποία ο Ελληνικός τουρισμός θα μπορούσε να βελτιωθεί αλλά δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνονταν αν άλλαζε ένας (οι περισσότεροι) από τους παράγοντες που διαφοροποιεί την Ελλάδα από τους ανταγωνιστές. Το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο. Ίσως η βελτίωση των αεροπορικών συγκοινωνιών στην Ελλάδα να σε έκανε να αναθεωρήσεις το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που έχεις στο μυαλό σου ΣΓ. Το πρώτο κόστος που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιοι τουρίστες είναι το κόστος μεταφοράς και το ύψος του ενεργεί καθοριστικά στις απόφαση τους για το ποιό προορισμό θα επισκευθούν (θα ψάξω να βρώ σχετικό άρθρο :D ).

    Θεωρώ πως το μοναδικό πράγμα που ελκύει τους ξένους τουρίστες στην Ελλάδα είναι αυτό που ονόμασα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ας σκεφτούμε ψύχραιμα. Τι άλλο θα τραβούσε τα εκατομμύρια των τουριστών σε μια χώρα με κακές υποδομές (παράδειγμα Πειραιά, απαράδεκτες συγκοινωνίες κτλ.), μετρίων ανέσεων καταλλύματα, αγενείς και καιροσκόπους πολίτες (τουρίστας= μόνο ευρώ για πολλούς νησιώτες), δύσκολη και ακριβή πρόσβαση (τα αεροπορικά εισητήρια είναι πραγματικά πανάκριβα τους καλοκαιρινούς μήνες); Υιοθετώντας ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης το συγκεκριμένο πλεονέκτημα θα κάνει φτερά με αβέβαια αποτελέσματα για το μέλλον του τουρισμού. Είναι γεγονός πως οι Ισπανοί το παράκαναν και σε αυτή τη παγίδα δεν θα πρέπει να πέσουμε και εμείς.

    ειλικρινα αν περιμενουμε ο ανταγωνισμος με τετοιες χωρες να μας σωσει, θεωρεις οτι θα εχουμε ποτε σοβαρο τουρισμο?

    Δεν μας σώζει αυτό αλλά ίσως η οικονομική κρίση που θα αυξήσει τον τουριστικό ανταγωνισμό με τις συγκεκριμένες χώρες να παίξει το ρόλο της στο ξύπνημα των επιχειρηματιών του τουρισμού (ελπίζω τουλάχιστον).

    Reply
  24. Είναι φοβερό πως πολλοί φίλοι υπεκφεύγουν μπροστά σε πολλά σωστά που λέει ο SG. Παιδιά, όταν βλέπω την τσιφοδόντα θείτσα Πετραλιά να μιλάει για τουρισμό, με αντιλήψεις 1980, καταλαβαίνω ότι δεν έχουμε μέλλον.

    Μα σοβαρά, είναι δυνατόν να μιλάμε για τουρισμό και να γράφουμε στους αδένες μας τι λέιε ο υπόλοιπος κόσμος για μας;

    GM ανταλλαγή απόψεων κάνουμε με σκοπό τον αλληλοπροβληματισμό. Δεν θεωρώ πως οι απόψεις μου είναι σωστές και των συνομιλητών λάθος. Το συγκεκριμένο blog είναι από τα λίγα που έχουν κρατήσει κάποιο επίπεδο (ΣΓ αν ξέρεις κάποιο άλλο λετ μι νοού) και καλό θα ήταν να μη το χαλάσουμε.

    Reply
  25. Δεν απευθυνόμουν σε κανένα προσωπικά και ίσα-ίσα έχω μια αρκετά μεγάλη ιστορία αρθρογραφίας στο διαδίκτυο όπου φαίνεται και το όποιο επίπεδό μου και η όποια κατάρτιση μου σε θέματα αστικής ανάπτυξης.

    Στο θέμα μας:

    Τα άτομα τα οποία λόγω ενδεχομένως νεαρής ηλικίας έχουν τη σωματική αντοχή να περάσουν καλά σε ένα μέρος χωρίς πολλές απαιτήσεις που μπορεί να έχουν άλλες κατηγορίες πελατών (ηλικιωμένοι, οικογενειάρχες) των οποίων τα βαλάντια ίσως και να χρειαζόμαστε εξίσου.

    Εκτός αν νομίζουμε ότι τη διαφήμιση θα μας την κάνουν οι αφρισμένοι και αλλοπαρμένοι από τα ληγμένα ποτά και ναρκωτικά τουρίστες των Μαλίων της Κρήτης. Οι οποίοι φοβούμαι ότι μπορεί και να μη θυμούνται και σε ποια χώρα πήγαν για διακοπές.

    Η Ελλάδα έχει αναπτύξει (με τον γνωστό στρεβλό τρόπο που αναπτύσσει τα πάντα) ορισμένα είδη τουρισμού, τα “εύκολα”. Ο καθένας μπορεί να περάσει καλά στα είκοσι του και στα τριάντα του σε ένα μέρος με ατμόσφαιρα ελευθεριότητας και με άφθονο αλκοόλ και μποέμικη διάθεση – δεν είναι όλοι οι τουρίστες έτσι όμως.

    Η Ελλάδα έχει διαπιστωμένη έλλειψη υποδομών και κακή εικόνα όσον αφορά την διαθεσιμότητα παροχής εξεζητημένων και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Επιπλέον, ορισμένα είδη τουρισμού δεν τα έχουμε αναπτύξει επαρκώς (πχ συνεδριακός τουρισμός), ενώ γενικά άλλα είδη τα έχουμε παραμελήσει εφόσον πρέπει να επενδύσουμε σοβαρά και να κατανικήσουμε συμφέροντα, γραφειοκρατίες και αγκυλώσεις (πχ υπηρεσίες για την ιδιωτική αεροπορία, ύπαρξη μαρινών, κλπ κλπ), ενώ σε πολλά μέρη υφίστανται περίεργες συνθήκες όπως πχ σε νησιά υπάρχουν στην κυριολεξία συμμορίες roomletατζήδων, ταξιτζήδων, οργάνων της τάξεως και τρέχα-γύρευε τι άλλων “μπουμπουκιών”. Μα θα μου πεις “υπάρχουν και αλλού” αλλά εγώ το σπίτι μου κοιτάω εφόσον εδώ (ακόμα) μένω.

    Εκείνο που μας σώζει είναι η ομορφιά του Ελληνικού τοπίου. Αρκεί όμως;

    Λυπάμαι που θα το πω όμως, εκεί που πατούν Έλληνες το τοπίο αυτό ξεθωριάζει ανεπανόρθωτα. Έχετε πάει στη Στενή Ευβοίας -υποτίθεται τουριστικό -getaway- προορισμό έστω και για να φάνε κοψίδια οι Αθηναίοι- να δείτε το σκουπιδαριό μέσα στα ρυάκια; Ή μήπως τα αδέσποτα σκυλιά της πλατείας Συντάγματος δίπλα στα “leading hotels of the world” δίνουν την καλύτερη εντύπωση; Ή μήπως το ωράριο των μουσείων;

    Οι υποδομές, ο πολιτισμός, η προσέλκυση κάποιου τουρισμού υψηλού επιπέδου με απαιτήσεις δεν είναι πολυτέλεια. Ίσα-ίσα θα κάνει τη διαφορά.

    Εκτός από αρχαία (και τα Μετέωρα ενδεχομένως-προσωπική προτίμηση), η Ελλάδα όσο όμορφη και να είναι, δεν έχει τίποτα άλλο που να μην το έχουν και άλλες χώρες σε καλύτερη συσκευασία, και με καλύτερες προϋποθέσεις επισκεψιμότητας (αλήθεια έχουν… Αγούδημους στην Ισπανία; :) Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο για εμάς.

    Αλλιώς σε καμμιά εικοσαετία μας βλέπω ακόμα να ερίζουμε για το νιοστό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που θα καταρρέει ενώ το γνωστό TIME magazine (μη χάσει) θα έχει για τιτλο “Saranti, Albania: The New Hip Tourist Destination of Europe”.

    Reply
  26. gm2263 δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτιώσεων χωρίς όμως να υπάρχει ανάγκη να γεμίσουμε τις Ελληνικές ακτές με γιγάντια ξενοδοχεία (μερικά καλόγουστα μεσαίου μεγέθους δεν θα έβλαπταν).

    Reply
  27. γμ2263

    αλήθεια έχουν… Αγούδημους στην Ισπανία;

    βασικα στα ισπανικα νησια πας σχεδον αποκλειστικα αεροπορικως, οπως θα επρεπε να πηγαινουμε και μεις σε Κρητη-Ροδο κτλ

    σε νησιά υπάρχουν στην κυριολεξία συμμορίες roomletατζήδων, ταξιτζήδων, οργάνων της τάξεως και τρέχα-γύρευε τι άλλων “μπουμπουκιών”. Μα θα μου πεις “υπάρχουν και αλλού” αλλά εγώ το σπίτι μου κοιτάω εφόσον εδώ (ακόμα) μένω.

    δεν εχω συναντησει ποτε αλλου στον πολιτισμενο κοσμο κατι τετοιο.
    Και ο λογος για τις κακες υπηρεσιες κτλ, να το επαναλαβω, ειναι συχνα το μικρο μεγεθος των επενδυσεων. Οταν η κυρια Μαρικα παει με 4-5 δωματια να βγαλει ετησιο εισοδημα για μια οικογενεια, δεν εχει την πολυτελεια να ειναι σωστη επαγγελματιας, να επιστρεφει ευκολα χρηματα οταν υπαρχουν παρεξηγησεις, γενικα να ικανοποιει τον πελατη οπως εχει συνηθισει στην χωρα του. Και τελικα, αν τσαντιστει με την δουλεια, το κλεινει το μαγαζι.

    Οι μεγαλης κλιμας επενδυσεις εχουν και το πορτοφολι και τα κινητρα (μακροχρονο οριζοντα, μεγαλα ποσα να παιζονται) να ειναι επαγγελματικες και φιλικες στον πελατη.

    Έχετε πάει στη Στενή Ευβοίας -υποτίθεται τουριστικό -getaway- προορισμό έστω και για να φάνε κοψίδια οι Αθηναίοι- να δείτε το σκουπιδαριό μέσα στα ρυάκια;

    ετσι ακριβως. εκει δεν εχω παει, αλλα οπου αλλου πηγα βολτα ειδα σκουπιδια, ψυγεια και καναπεδες στους γκρεμους, αν ειναι ποτε δυνατον ρε παιδι μου.

    επανεχνικοφ ο γμ δεν τα βαζει με καποιον ειδικα, απλα ειναι απηυδισμενος γενικα με τα ανακλαστικα αντιστασης και αντιδρασης που συναντα η κοινη λογικη και η προοδος στην ελλαδα.
    Κανα αλλο μπλογκ? καμποσα υπαρχουν, πρεπει να βαλουμε κανα λινκ φανταζομαι, το μπαζζ τοχεις κοιταξει?

    χωρίς όμως να υπάρχει ανάγκη να γεμίσουμε τις Ελληνικές ακτές με γιγάντια ξενοδοχεία

    να σου υπενθυμισω οτι τωρα γεμιζουν σιγα σιγα με μιζερα και στριμωγμενα εστιατορια και πανσιον. εδω κοιτα την ανατολικη αττικη ρε παιδι μου που καθε παραλια ειναι κλεισμενη απο κακογουστα εστιατορια. Ενα μακροπροθεσμο σχεδιο για εξυπηρετηση των αναγκων αναπτυξης με μεγαλης κλιμακας επενδυσεις και ταυτοχρονα με καλες προβλεψεις για δημοσιους χωρους (δρομους, πλατειες, παραλιες) νομιζω θα εξυπηρετουσε καλυτερα ολους μας.
    Εγω παντως οταν παω στα ωραια μερη της Ισπανιας (βλεπε παραλιακα χωριουδακια με γερη τουριστικη αναπτυξη στην Καταλωνια πχ) ζηλευω.

    Reply
  28. Φίλοι μου,

    Δε μίλησα ΠΟΥΘΕΝΑ για την ανάγκη ανέγερσης τεραστίων ξενοδοχείων (το συζητάμε αν θέλετε), άσχετα αν όπως γνωρίζουν πολλοί φίλοι από αλλού, ΕΙΜΑΙ οπαδός των ψηλών κτιρίων.

    Εδώ αναφέρθηκα απλά για την υπάρχουσα κατάσταση.

    Reply
  29. Δεν έχω σκοπό να υποστηρίξω το σκουπιδαριό, τα κοτέτσια ρουμς του λετ, το μπουρδέλο του πειραιά.

    Από την άλλη είμαι επιφυλακτικός στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τουρισμό (εννοώ για διακόπες, με το να φτιάξουμε ένα σούπερ συνεδριακό κέντρο στην αθήνα πχ συμφωνώ).
    Το πρόβλημα με αυτές είναι ότι είναι πάντου οι ίδιες (δεν σχολιάζω τις προσπάθειες να σεβαστούν την «τοπική κουλτούρα» που σχεδόν πάντα καταλήγουν στην αναπαραγωγή κλισέ που οι φωστήρες προφανώς ψάρεψαν από κάποιο lonely planet).
    Θα μου πεις, αυτό θέλουν οι οικογενειάρχες – no surprises (που λέει και το άσμα).

    Ωστόσο, θέλουμε εμείς να γίνουμε ο παράδεισος του Bildleser;

    Νομίζω θα ήταν καλύτερα για την φήμη μας, τον πολιτισμό μας και το γούστο μας, αν προσελκύαμε νέους και ανήσυχους ανθρώπους, παρά βαριεστημένους οικογενειάρχες που θέλουν να παρκάρουν τα παιδιά μπας και πιούν καμμιά μπίρα με την ησυχία τους.

    Διότι αν γεμίσουμε το κάθε νησάκι με «ξενοδοχειακά συγκροτήματα» και μια κηφισίας, αυτά θα γίνουν κάτι άλλο, άσχετο με την παράδοση και την ιστορία τους – θα γίνουν κάτι που δεν θα λέει σε κανένα τίποτα, σαν την χαζόποπ μουσική ας πούμε (που σίγουρα θα παίζουν συνέχεια τα ξενοδοχεία αυτά), που όλοι την ακούνε, αλλά κανένας δεν την σέβεται.

    Πάντως αυτό που λέει Epanechnikov, για το πόσο εντυπωσιάστηκε η κοπέλα του από την ελλάδα, μου έχει συμβεί να το παρατηρήσω και εγώ σε ξένους.
    Νομίζω ισχύει αυτό που λένε για τις γυναίκες – η πιο ωραία γυναίκα, είναι αυτή του γείτονα.

    Επειδή έχουμε μεγαλώσει στην ελλάδα, νομίζω θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα πολλά πράγματα που στον άλλον κάνουν τεράστια εντύπωση – από μια αυλή με γιασεμιά μέχρι ένα ωραίο μπαράκι κάπου σε ένα νησί και το αεράκι πυο φυσάει.

    Το ερώτημα που έθεσε επίσης ο Epanechnikov με απασχολεί και εμένα: έχουμε υποδομές τουρκίας και τιμές ισπανίας.
    Γιατί έρχονται σε εμάς; (και προσθέτω: γιατί έχουμε τόσους πολλούς που έρχονται 10 και 20 χρόνια στην ελλάδα) ;

    (σημ. επαναλμβάνω, δεν θέλω να υποστηρίξω τον κάθε γιδοβοσκό επιχειρηματία – προφανώς δέχομαι ότι πρέπει να γίνουν πολλά στον τουρισμό)

    Reply

Leave a Comment