Η ψηφος της διασπορας…

Οπως ολοι οι Ελληνες, εντος και εκτος Ελλαδας εχουν πλεον καταλαβει, οι βουλευτικες εκλογες βρισκονται προ των πυλων. Ο φακελος που θα ριξουν στην καλπη περιπου 7.5 εκ. Ελληνες ( <10εκ. εγγεγραμμενοι, 25% αποχη ) θα κρινει την διαχειριση του κρατους για τα επομενα 3-3.5 χρονια αν ολα πανε καλα. Για τους Ελληνες του εξωτερικου οι εκλογες σημαινουν και κατι αλλο. Τα κομματα μισθωνουν ολοκληρα αεροπλανα για να (μετα)φερουν ψηφοφορους στην Ελλαδα απο τους οποιους βεβαια ευελπιστουν να αποκομισουν τον πολυτιμο σταυρο. Επισης ο στρατος αναβαλει τον ελεγχο εκπληρωσης των στρατολογικων υποχρεωσεων για καποιες εβδομαδες. Αυτος ο συνδυασμος πειθει πολλους να πανε ενα σαββατοκυριακο στην Ελλαδα και μαλλιστα με τα εξοδα των κομματων. Σαυτους ανοικουν εκτος των αλλων και πολλοι μεταναστες μεγαλυτερης γενιας που εχουν να πανε στην Ελλαδα απο τις προηγουμενες εκλογες καθως και παμπολλοι φοιτητες που δρατουν την ευκαιρια της φτηνης πτησης “για καφε”. Οι περισσοτεροι μαλλιστα δεν πανε καν να ψηφισουν αφου εχουν καλυτερες επιλογες για το σαββατοκυριακο… Απο την αλλη, πολλοι που δεν μπορουν για τον ενα ή αλλο λογο να φυγουν ( οι περισσοτεροι λογω επαγγελματικων υποχρεωσεων ), δεν εχουν καμια επιλογη να επηρεασουν με την ψηφο τους το εκλογικο αποτελεσμα.

Εδω εγειρονται και πολλαπλα ερωτηματα που θα πρεπε να διερωτηθει το ελληνικο κρατος, που αφορουν την ταυτοτητα του, δηλαδη ποιους πολιτες εκπροσωπει και υπερασπιζεται και συνεπως λεγονται Ελληνες. Μπορει οποιος εχει το ελληνικο διαβατηριο να ψηφιζει ακομα και αν δεν εχει μεινει ποτε στην Ελλαδα; Επισης μετα απο καποιο αριθμο γενεων / ετων μονιμης κατοικιας στο εξωτερικο μηπως θα πρεπε να χανεται και η υπηκοοτητα οπως αντιστοιχα αποκτιεται μετα απο πολυετη μονιμη διαμονη; Και πολλα αλλα τετοια ερωτηματα που αναζητουν και ερευνουν ουσιαστικα το χαρακτηρα της συγχρονης δημοκρατιας και τις αξιωσεις μιας υπηκοοτητας και της ψηφου. Αλλα η συζητηση σαυτο το θεμα επιβαλει εκτενεστερο και πληρεστερο αρθρο, περα απο αυτες τις απλες νυξεις.

Το ερωτημα μου εχει αφετηρια μετα την απαντηση ολων αυτων των θεματων ως προς το δικαιωμα ψηφου/υπηκοοτητας. Απο την στιγμη που καποιος δικαιουται να ψηφισει. Ερωτω λοιπον:

Δεν ειναι απιστευτο για μια χωρα που εχει συνειδηση του μεγεθους της διασπορας της ( αν θυμαμαι καλα επισημα στοιχεια κανουν λογo για 7 εκ. Ελληνες εκτος Ελλαδος, συν αρκετες χιλλιαδες φοιτητων που διαμενουν ημιμονιμα στο εξωτερικο ) να μην δινει επιλογη και ουσιαστικα δικαιωμα ψηφου εκτος της επικρατειας; Αν δεν ειναι αυτο εμμεση αλλοιωση του εκλογικου αποτελεσματος τοτε τι ειναι; Με τις σημερινες δυνατοτητες της τεχνολογιας και επικοινωνιας ειναι σχεδον αντισυνταγματικη και εγκληματικη παραλειψη. Η προφανεστατη και απλουστατη λυση, υπαρχει εδω και καιρο σε πολλες χωρες ( κατα κυριο λογο ασχετα με το ποσο “ανεπτυγμενη” θεωρειται γενικα η χωρα ), η ψηφος στην πρεσβεια / στο προξενειο. Δεν μπορω να βρω προσωπικα μια ικανοποιητικα λογικη απαντηση στο ερωτημα αυτο γιαυτο ζηταω την βοηθεια του κοινου … :(

Αν μη τι αλλο θα γλυτωσουμε και αρκετα χρηματα που ξοδευονται εντελως αχρειαστα για την μισθωση αερομεταφορεα, στις περισσοτερες περιπτωσεις αυξανοντας περεταιρω το ελλειμμα της ολυμπιακης. Δεν εχω στοιχεια αλλα φανταζομαι οτι οι “γνωριμιες” και οι θολες σχεσεις παιζουν αρκετα μεγαλο ρολο στην τιμη που μισθωνονται τα αεροπλανα, βεβαιως οχι προς οφελος της ολυμπιακης.

8 thoughts on “Η ψηφος της διασπορας…”

  1. εγω παντως συμφωνω οτι ειναι ψιλοαπαραδεκτο που μας βαζουν να πηγαινοερχομαστε για να ψηφισουμε. Στην πραγματικοτητα θα πηγαινα ακομα παραπερα, θα ζητουσα δυνατοτητα ηλεκτρονικης ψηφου μεσω διαδικτυου για ολους μαζι με μια εκλογικευση του θεματος των ετεροδημοτων (να μενεις 50 χρονια στην Αθηνα και να ψηφιζεις στην Σπαρτη ειναι οχι μονο γελοιο αλλα και αδικο).

    Αντωνη λες οτι υπαρχει προβλεψη, αλλα εχει ψηφιστει ο νομος, εχει καθοριστει ακριβως πως θα γινεται? Την σχετικη πολιτικη συζητηση την θυμαμαι αλλα δεν θυμαμαι να τελειωσε ικανοποιητικα.

    Reply
  2. Μπορει οποιος εχει το ελληνικο διαβατηριο να ψηφιζει ακομα και αν δεν εχει μεινει ποτε στην Ελλαδα;

    Απ’οτι ξέρω οποιος εχει ελληνικό διαβατήριο, εχει και ελληνική ταυτότητα, η δικαιούται να βγάλει ελληνική ταυτότητα.

    Επίσης, ειναι γραμμένος σε Δημοτολόγιο κάποιου Δήμου, λογω γονέα, η και των δύο γονιών.
    Εχει, αυτό που λέει η ελληνική γραφειοκρατία, ..”οικογενειακή μερίδα” κάπου σε κάποιο Δήμο στην ελληνική επικράτεια.

    Μπορει νομικα να ειναι αρκετα ξεκάθαρο.
    Η να το κάνουμε αρκετά ξεκάθαρο, χωρις αβυσσαλέα γραφειοκρατία.
    Ετσι πιστεύω.

    Reply
  3. Εύστοχο άρθρο και εύστοχο σχόλιο από τον SG. Τόσα χρόνια δεν έχει αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τους ετεροδημότες. Τι μας δίνει ελπίδα να πιστέψουμε πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα με τους Έλληνες του εξωτερικού;

    Υπάρχει βεβαιώς, η δέσμευση του Κ. Καραμανλή για τα εκλογικά δικαιώματα των Ελλήνων του εξωτερικού. Είχε πεί τον Δεκέμβριο του 2006:

    Δεσμεύομαι […] ότι ως το τέλος της Κοινοβουλευτικής θητείας της Κυβέρνησής μας, θα εισάγουμε στη Βουλή νομοσχέδιο για την παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό.

    Δεν γνωρίζω αν τέτοιο νομοσχέδιο εισήχθει στη Βουλή. Αν όχι, τότε η υπόσχεση του πρωθυπουργού έχει παρέλθει και δεν υφίσταται πλέον. Αν όμως το πράγμα προχωρήσει, δεν θα εκπλαγώ όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα μπάχαλο που στήθηκε μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου.

    Υλοποιούμενη, δηλαδή, η υπόσχεση για ψήφο στους Έλληνης που ζούν στο εξωτερικό δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου στο πλησιέστερο προξενείο, την παραμονή των εκλογών, μεταξύ 11 πμ και 1 μμ. Τα δε προξενεία, αναλόγως με τα κέφια των εκεί υπαλλήλων, να απαιτούν εκτός από ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης της αλλοδαπής, βεβαίωση στρατολογίας για άρρενες κάτω των 45, πιστοποιητικό δημοτολογίου, εκκαθαριστικό εφορίας, κ.α.

    Ακούγεται τραβηγμένο; Τέτοια πράγματα συμβαίνουν ήδη για απλούστερες διοικητικές πράξεις (βλ. ειδική έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για τις αυθαιρεσίες προξενείων στο θέμα των διαβατηρίων).

    Φανταστείτε, μόνο, τι χαρτί θα είχε γλυτώσει από την κατάργηση των έντυπων ψηφοδελτίων και τη χρήση πληροφορικών συστημάτων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων. Χώρια που θα είχαμε απαλλαγεία από το δράμα της μετακίνησης των ετεροδημοτών και των Ελλήνων του εξωτερικού.

    Reply
  4. δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να απαιτεί αυτοπρόσωπη παρουσία του ψηφοφόρου στο πλησιέστερο προξενείο, την παραμονή των εκλογών, μεταξύ 11 πμ και 1 μμ. Τα δε προξενεία, αναλόγως με τα κέφια των εκεί υπαλλήλων, να απαιτούν εκτός από ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης της αλλοδαπής, βεβαίωση στρατολογίας για άρρενες κάτω των 45, πιστοποιητικό δημοτολογίου, εκκαθαριστικό εφορίας

    οπως ελεγε και ο Χαρρυ Κλυνν, ζητανε επισης ενα πιστοποιητικο θανατου, ενα κιλο παϊδακια, την μασελα του παππου σου κτλ :-)

    για τους ετεροδημοτες εγραψε και ο Θανασης προσφατα. ειναι οντως λιγο ακατανοητο να ξοδευουμε τοσα χρηματα μονο και μονο για να ψηφιζουν τοσοι Ελληνες σε μερη που δεν ζουν, δεν πληρωνουν φορους και συμφωνα με την κοινη λογικη δεν θα επρεπε να ψηφιζουν!

    το ζητημα εχει να κανει με την γενικοτερη τσαπατσουλια στο θεμα των δημοτολογιων, τα δημοτολογια πρεπει να δινουν ακριβη εικονα του πληθυσμου σημερα, οχι πριν 60 χρονια. Για αυτον τον λογο θα επρεπε να δινονται κινητρα νομιζω να εισαι γραμμενος στον σωστο δημο (στην Γερμανια πχ αν δεν εισαι γραμμενος στον δημο δεν μπορεις να παρεις παμπολλα τοπικα επιδοματα, χρησιμα χαρτια κτλ)

    Reply
  5. Σωτήρη πρόκειται για πρόβλημα με ξεκάθαρη νομική και τεχνολογική λύση για την οποία όμως απαιτείται πολιτική βούληση. Θα μπορούσε ο δημότης Δράμας να ψηφίζει μια χαρά τους Δραμινούς υποψηφίους ακόμη και από εκλογικό τμήμα της Αθήνας, αν θέλαμε. Όπως άλλωστε θα μπορούσαμε να καταργήσουμε και το θεσμό του ετεροδημότη.

    Όλα αυτά απαιτούν μια διαφορετική αντίληψη στις σχέσεις διοίκησης-πολίτη. Απαιτούν ένα πνεύμα εξυπηρέτησης που είναι αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα.

    Reply
  6. κάτι αχνά μου ψιθυρίζει μέσα μου ότι την ψιλοβόλεψή μας βλέπουμε και όχι την ουσία της ψήφου, την πεμπτουσία -εν τέλει- της Δημοκρατίας.

    Αλλο γροαφειοκρατικές στρεψόδικες στριφνές διαδικασίες, δηλ. αυτά που τώρα απαιτούνται και άλλο διευκολύνσεις χωρίς απόλυτη κατοχύρωση από κάθε μορφής αλλοιώσεις.
    Μιλάμε για φυτώρια ανάπτυξης μικροβιακού περιβάλλοντος στα θέματα αυτά, που είναι ευαίσθητα από μόνα τους -σε κάθε περίπτωση- για κακοφορμίσματα. Η δυνατότητα να ψηφίζεις σε ένα μέρος ξένο από σένα, που δεν είσαι φυσικά ούτε φυσιολογικά παρών μπορεί να οδηγεί σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.
    Η Εξουσία είναι η παντοδυναμία της ολιγαρχικής αντίληψης πάνω από την καλοβολεψιά (την ποικιλόμορφης προέλευσης βεβαίως) των πολλών (αφελών, θέλω να πιστεύω)…

    Reply
  7. Η δυνατότητα να ψηφίζεις σε ένα μέρος ξένο από σένα, που δεν είσαι φυσικά ούτε φυσιολογικά παρών μπορεί να οδηγεί σε αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Ακριβως αυτο ειναι που συμβαινει με τους ετεροδημοτες ομως. Πολιτες που εδω και χρονια ζουν και κυβερνωνται/επηρεαζονται απο τους αρχοντες μιας περιφερειας καλωνται στατιστικα καθε 3-3.5 χρονια να ψηφισουν τους αρχοντες μια αλλης περιφερειας που στην καλυτερη περιπτωση επισκεπτονται μια φορα το χρονο για διακοπες.

    Ωστοσο η δυνατοτητα ψηφου στο εξωτερικο ειναι επιτακτικη κατα την αποψη μου και εκρεει απο το επιπεδο ζωης που προτασσει και θελει να λεγεται υπερμαχος του το ελληνικο κρατος. σιγουρα μπορει παντα μια διευκολυνση να θεωρηθει περιττη, αλλα η αναπτυξη ενος κρατους προσδιοριζεται σε μεγαλο βαθμο απο “διευκολυνσεις” που θεωρουνται αυτονοητες.

    η ταχυτητα της προσαρμογης σε καινουριες συνθηκες ειναι αυτο που αναδεικνυει ενα συγχρονο και ανοιχτομυαλο κρατος. Πολλες χιλλιαδες φοιτητων και επαγγελματιων που βρισκονται στο εξωτερικο και απλα δεν εχουν την δυνατοτητα να παραβρεθουν στην εκλογικη τους περιφερεια ειτε για οικονομικους ειτε χρονικους λογους ειναι πραγματικοτητα εδω και πολλα χρονια. Αποτελουν ενα σημαντικο μερος του εκλογικου σωματος που δεν μπορει να ασκησει τα δικαιωματα του και εμφανιζεται στο αποτελεσμα ως αποχεις, ητοι διαστρεβλωση του αποτελεσματος.

    Μια προσεκτικη αναπροσαρμογη των εκλογικων δικαιωματων Ελληνων ομογενων πολλων γενεων στο εξωτερικο ειναι μαλλον θεμιτη και θα επεφερε εναν πιο ειλικρινη καθρεπτη της βουλης των πολιτων στην ελληνικη επικρατεια. Ωστοσο ας υπενθυμισω οτι η τωρινη κατασταση δεν αποτρεπει “ξενους” να ψηφιζουν σε “ξενο” τοπο.

    Το σημερινο καθεστως μαλλον το αντιθετο προασπιζει με τα κομματικα αεροπλανα να προσπαθουν να ψαρεψουν τον μεγιστο αριθμο ψηφοφορων ομογενων και μη. Μια κατασταση που ειχα την δυνατοτητα να ζησω κατα την διαρκεια των σπουδων μου αλλα και υστερα. Βεβαια οι περισσοτεροι που χρησιμοποιουν αυτες τις πτησεις δεν τηρουν η αλλιως δεν εχουν πολλες ηθικες αναστολες να μην τηρησουν την ετσι κι αλλιως ατυπη “υποσχεση” ψηφου. Ωστοσο παραμενει μια προσπαθεια αλλοιωσης που δυναται λογο του εκλογικου νομου.

    Μια ανεμποδιστη και σαφης διεξαγωγη των εκλογων ειναι πρωτιστο καθηκον του κρατους ετσι ωστε να παραμεινει αυτο εκφραση της λαικης βουλης. Γιαυτο και δεν επιτρεπονται προχειρες και απερισκεπτες, ευκαιριακιες, βολεψιδικες κινησεις. Εξισου σημαντικη ειναι ομως και η εγκαιρη επιστρατευση τεχνολογικων καινοτομιων ωστε συστημικα εμποδια να παραμεριζονται οταν αυτο ειναι εφικτο συνδραμοντας ετσι σε αμεσοτερη και ειλικρινοτερη ψηλαφιση της λαικης θελησης.

    Reply

Leave a Comment