Κοινοβουλευτικά άτακτα ΙΙ: πώς ψηφίζονται οι τροπολογίες;

Στην Βουλή η αξιωματική μας αντιπολίτευση συνεχίζει τον θεσμικό κλεφτοπόλεμο. Μετά από το υπερθέαμα της αμαρτολής Ζωής Κωνσταντοπούλου, είχαμε και συνέχεια.

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Η αμαρτολή Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στην ψηφοφορία για μια τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που αφορούσε την τιμή των φαρμάκων η συριζαϊκή πτέρυξ άρχισε να διαμαρτύρεται. Εδώ το οπτικοακουστικό υλικό, με τον χαβαλέ να αρχίζη μετά το 178:32 και να κορυφώνεται στο 183:30, με την αμαρτολή ασφαλώς προεξάρχουσα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απαιτούσαν να ψηφίσουν την τροπολογία, που είχε πέντε άρθρα εν όλω, άρθρο προς άρθρο (γιατί όχι και επί της αρχής και μετά στο σύνολο;).

Είχαν όμως δίκιο;

Σύμφωνα με το άρ. 101 του Κανονισμού της Βουλής:

1. Mετά την ψήφιση καταρχήν νομοσχεδίoυ ή πρότασης νόμoυ αρχίζει η συζήτηση και ψήφιση των άρθρων και των τυχόν τρoπoλoγιών.
2. H συζήτηση και η ψήφιση των άρθρων γίνεται διαδoχικά και με τη σειρά πoυ έχoυν στo κείμενo τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ.
3. Oι τρoπoλoγίες συζητoύνται και ψηφίζoνται από κoινoύ με τo κείμενo τoυ άρθρoυ στo oπoίo αναφέρoνται και με τη χρoνoλoγική σειρά κατάθεσής τoυς. Tρoπoλoγίες πoυ δεν σχετίζoνται με συγκεκριμένo άρθρo συζητoύνται και ψηφίζoνται με τη χρoνoλoγική σειρά της κατάθεσής τoυς μετά τo τέλoς της κατ’ άρθρo συζήτησης.

Όχι, δεν είχαν. Για μία ακόμη φορά.

Οι τροπολογίες δεν είναι άρθρα, αλλά προτείνονται επί άρθρων. Αυτό σημαίνει ότι δεν ψηφίζονται σαν να είναι χωριστά νομοθετήματα οι ίδιες, αλλά μόνο μία φορά εν συνόλω. Και τέρμα.

Η επίμαχη τροπολογία, η 942/58, έχει, ζωή νά ‘χουνε, 5 άρθρα, με κοινό παρονομαστή ότι άπτονται ζητημάτων του Υπουργείου Υγείας (και τίποτε άλλο). Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτηθέντες αν ψηφίζουν ναι ή όχι, απαντούσαν ναι στα πρώτα τέσσερα άρθρα και όχι στο επίμαχο πέμπτο άρθρο.

Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας οπωσδήποτε δεν έχουν δικαίωμα διαμαρτυρίας, δεδομένου ότι στην ονομαστική ψηφοφορία ηττήθηκαν καθαρά με ψήφους 164 προς 72. Παρά ταύτα, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία

Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ η φαλκίδευση της ψήφου μας.

Μάλλον θεωρούν παράνομες τις ψηφοφορίες που δεν κερδίζουν, δεν εξηγείται αλλιώς. Δεν ξέρω αν τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησαν να ψηφίσουν έτσι και στις υπόλοιπες τροπολογίες, που είχαν επίσης περισσότερα του ενός άρθρα. Ούτε καταλαβαίνω γιατί διαμαρτυρήθηκαν που η ψήφος τους καταχωρήθηκε ως αρνητική. Θα προτιμούσαν άραγε να είχε καταχωρηθή ως ναι;

Σε τελευταία ανάλυση, τι υποστηρίζουν; Ότι όσοι καταψήφισαν την τροπολογία ήταν περισσότεροι από όσους την υπερψήφισαν;

Αλήθεια, αν η τροπολογία εισαγόταν όχι ως πένταρθρη, αλλά ως ένα άρθρο με πέντε (ή εκατόν πέντε, αδιάφορο) παραγράφους, θα απαιτούσαν άραγε οι κλέφτες και οι αρματολοί του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφιστή παράγραφο προς παράγραφο; Μήπως και λέξη προς λέξη;


Είσ’ αμαρτωλή/Δεν σε θέλω πια/Είσ’ αμαρτωλή/Φύγε μακριά!

Όταν ένα νομοθέτημα έχει σημεία με τα οποία συμφωνούμε και σημεία με τα οποία διαφωνούμε, υπολογίζουμε το αλγεβρικό άθροισμα των υπέρ και των κατά και πράττουμε αναλόγως. Όπως έπραξαν τα λοιπά κόμματα της αντιπολίτευσης στην επίμαχη συνεδρίαση.

Πραγματικά, μιας τέτοιας κυβέρνησης της αξίζει μια τέτοια αντιπολίτευση.

5 thoughts on “Κοινοβουλευτικά άτακτα ΙΙ: πώς ψηφίζονται οι τροπολογίες;”

  1. Οι κλέφτες και οι αΡΜατολοί, αρα και η Ζωή αΡΜατολή.Όχι?

    Reply
  2. (Xα..ατιμο πραγμα οι αναγραμματισμοί.. Πάνω από χρόνο διαβαζα στο buzz το nickname tanevramou ως tavernamou. Πεινασμένο μυαλό.. )

    Reply

Leave a Comment