“Νεοφιλελευθερισμος” και η ανυποφορη δειλία της ελληνικης αριστερας

Λιγα πραγματα με ενοχλουν περισσοτερο στον ελληνικο (και σε καποιο βαθμο στον ευρωπαϊκο) δημοσιο διαλογο, απο την ταση να αποδιδουμε ολα τα κακα του κοσμου στον “νεοφιλελευθερισμο”. Ο λογος που ενοχλουμαι κατ’αρχας ειναι απλα δεοντολογικος: μιλανε πολυ, μιλαμε για ποταμους ηλεκτρονικο μελανι, για ενα πραγμα που δεν οριζουν!

Τι ειναι αυτος ο νεοφιλελευθερισμος? Θεωρια πολιτικης φιλοσοφιας? Πλαισιο οικονομικης αναλυσης? Κοσμοθεωρια ενος μεσου θαμωνα καφενειου? Συνολο πρακτικων των αρχοντων του παγκοσμιου καπιταλισμου? Συνωμοσια των πυρηνων της απανθρωπιας?

Κιομως, στην πολιτικη φιλοσοφια δεν ξερω να υπαρχει τετοια θεωρια. Στα οικονομικα ξερω σιγουρα, οριζοντιως, καθετως και απολυτως οτι δεν υπαρχει. Αν ηταν κοσμοθεωρια του μεσου κεφενεδιαρη δεν θα απασχολουσε τοσους αριστερους, και οι αρχοντες του παγκοσμιου καπιταλισμου δεν μπορουν να συμφωνησουν σε πολυ απλουστερα πραγματα, πως μπορει να συμφωνουν στο συνολο των πρακτικων τους? Αρα καταληγω οτι ειναι μια κρυφη τρομοκρατικη οργανωση.

Πιο σοβαρα τωρα, ο βασικος τροπος που οι επικριτες του “νεοφιλελευθερισμου” την γλυτωνουν και αποφευγουν να ορισουν καθαρα και ξαστερα το αντικειμενο της οργης τους, ειναι οτι μιλανε παντα απροσωπα. Επελαση του νεοφιλελευθερισμου, λαιλαπα του νεοφιλελευθερισμου κτλ κτλ Ποιος επελαυνει τελοσπαντων? Ποιοι ειναι οι πιο επιφανεις θεωρητικοι και πρακτικοι του νεοφιλελευθερισμου? Τι ακριβως πρεσβευουν, ποια ειναι ακριβως η συνεκτικη θεωρια που καθοδηγει τις πραξεις τους? Με ποιες αρχες τους διαφωνειτε?

Γιατι δεν τους πιανετε σε ενα δημοσιο διαλογο να τους ξετιναξετε, αφου ειναι τοσο φανερο οτι εχετε δικιο?

Κιομως, εδω εχω το βασικοτερο ισως θεωρημα του ελληνικου δημοσιου διαλογο:

ΘΕΩΡΗΜΑ 1 του Ελληνικου Διαδικτυου: Οσο πιο συχνα αναφερεται καποιος στον “νεοφιλελευθερισμο” τοσο λιγοτερο ορεξη εχει να συζητησει σοβαρα το θεμα.

Εξ ου και ο τιτλος. Απιστευτη διανοητικη τεμπελια εως δειλία. Γκρινιάζετε συνεχως για ενα ζητημα, αλλα το μονο που ξερετε να κανετε ειναι να φωναζετε σε πορειες και να χαζολογειτε με ειρωνικα σχολιακια στο τουιτερ. Οριστε η ανοιχτη μου προκληση:

ΠΡΟΚΛΗΣΗ 1: βρειτε τον πιο πειστικο “νεοφιλελευθερο” ανθρωπο στην Ελλαδα και καλεστε τον σε διαλογο μεχρι τελικης πτωσης. Θα κανουμε εμεις τον διαιτητη.

Αν δεν δεχτει, θα απαγαγουμε τα παιδια του μεχρι να δεχτει. Αν παλι δεν δεχτει, υπαρχει ενα υποκαταστατο:

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ 1: Πειτε μου ακριβως τι πρεσβευει ο “νεοφιλελευθερισμος” και θα το υπερασπιστω, ως δικηγορος του διαβολου, σε διαλογο μεχρι τελικης πτωσης.

Ιδου η Ροδος, κτλ.

ΥΓ Κατ’αρχας χρησιμοποιω τον ορο αριστεροι καπως καταχρηστικα. Δεν βριζουν ολοι οι αριστεροι τον νεοφιλελευθερισμο, ουτε ειναι ολοι οι αντι-φιλελε αριστεροι. Αλλα υπαρχει αρκετη ταυτιση των δυο συνολων ωστε το αμαρτημα μου να μην ειναι πολυ βαρυ.
Κατα δευτερον, στην λακωνικοτητα του, ο τιτλος, μπορει να κρυβει και αδικιες. Δεν ειναι βεβαια δειλοι ολοι οι αριστεροαντι-φιλελε.
Αλλα στα 15-18 χρονια πια που ανακατευομαι στο ελληνικο διαδικτυο, δυσκολα μπορω να θυμηθω πανω απο 2-3 αριστερους που συστηματικα και λογικα μπορουσαν να συζητησουν αυτα που τους ενοχλουν στον πλανητη. Ο Μιχαλης, ο Νικολας, χμ, αυτα μαλλον. Και αποτι θυμαμαι αποφευγουν την ισοπεδωση του ορου “νεοφιλελευθερος”.

30 thoughts on ““Νεοφιλελευθερισμος” και η ανυποφορη δειλία της ελληνικης αριστερας”

  1. Εντωμεταξυ διαβαζω το hitch 22 του Hitchens και σχεδον εχω πειστει να γινω αριστερος (χωρις να ειναι σκοπος του βιβλιου!).

    Αλλα οπως εχω φτιαξει στο μυαλο μου την δικη μου ορθοδοξη εκκλησια (κραταει το καλυτερα 10% των ξωκλησσιων, το καλυτερο 5% των παπαδων, και το καλυτερο 30% της διδασκαλιας του Ιησου) και τον δικο μου Παναθηναϊκο (κερδιζει στο Τσαμπιονς Λιγκ της καρδιας μας), θα φτιαξω και την δικη μου αριστερα:

    Ζηταμε πολυ υψηλοτερη φορολογηση των τυχερων του πλανητη, φορο κληρονομιας εως και 95%, φορο στους καταραμενους ακινητουχους του Λονδινου και της Νεας Υορκης, λιωσιμο στον φορο στους Ρωσους ολιγαρχες, φορο σε ολο τον ΟΠΕΚ κτλ.

    Αλλα δεν ακολουθουμε τις οικονομικα αγραμματες και εμφανως ψηφοδεεις (ναι, ναι, ψηφο-) και λαϊκιστικες απαιτησεις της ελληνικης αριστερας, τον ολιγοφρενη κρατικισμο, την επιστροφη στην γεωργια, φθονερη καταδικη για ολες τις μεγαλες επιχειρησεις, ιδρυση Νεας Κρατικης Ολυμπιακης (μπρρρρρρ) κτλ

    Reply
  2. Σωτήρη νομίζω ότι “νεοφιλελευθερισμός” βασικά σημαίνει 2 πρόσωπα: Θάτσερ και Ρήγκαν (“dear Ronnie”). Στην Ελλάδα θεωρούν τον Μητσοτάκη (τρέχα γύρευε).
    Οι πολιτικές που εφάρμοσαν (κυρίως ιδιωτικοποιήσεις, deregulation, πόλεμος σε συνδικάτα κτλ) αλλά και το στυλ εξουσίας τους, είναι ο νεοφιλ, αν και πρόκειται περί ετεροπροσδιορισμού.

    Ωραίος ο Hitchens…δεν είναι τυπικός αριστερός όμως νομίζω – αν θέλεις το real thing Σωτήρη, πρέπει να περάσεις το κανάλι, πώς να το κάνουμε τώρα.
    Γενικά πάντως το ισλαμ (είτε σαν τρομοκρατία, είτε σαν κοινωνική πραγματικότητα στην Ευρώπη) φέρνει σε μεγάλη αμηχανία την παραδοσιακή αριστερά και δεξιά.

    ΥΓ.έρχομαι Ελλάδα, στείλε μνμ αν κατέβεις

    Reply
    • τυπικος αριστερος, οχι βεβαια. Αλλα μου ξαναθυμιζει αυτο που παντα σκεφτομουν, οτι αν μεγαλωναμε το ’60, θα ημασταν αναγκαστικα αριστεροι.
      Ολο ατακες το βιβλιο παρεπιμπτοντως, και κοροϊδευει αλυπητα τους παντες, χιππυς, βουδιστες, αριστερους, δεξοιους…
      Ειχε και μια ωραια ατακα για την οικογενεια του

      But like many families we didn’t always succeed in managing as a “unit.” It was better if there were guests, or other relatives, or at least a pet animal to which we could all address ourselves.

      Γενικά πάντως το ισλαμ (είτε σαν τρομοκρατία, είτε σαν κοινωνική πραγματικότητα στην Ευρώπη) φέρνει σε μεγάλη αμηχανία την παραδοσιακή αριστερά και δεξιά.

      ?

      Τωρα περι νεοφιλ, ακριβως αυτο ειναι το προβλημα, ουσιαστικα μιλανε για την συμπεριφορα ενος ή δυο ατομων. Και την προβαλουν σε καθε πραγμα που γινεται στον πλανητη απο το 80 εως σημερα. Ε κατι δεν παει καλα με αυτη την θεωρια. Αποφασιστε ποιος ή τι ειναι νεοφιλ και καταρριψτε το μια για παντα.

      ΥΓ Ναι αμε!

      Reply
      • Τωρα περι νεοφιλ, ακριβως αυτο ειναι το προβλημα, ουσιαστικα μιλανε για την συμπεριφορα ενος ή δυο ατομων. Και την προβαλουν σε καθε πραγμα που γινεται στον πλανητη απο το 80 εως σημερα

        Το πρόβλημα είναι ότι χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όρο για να περιγράψουν όλα όσα δεν τους αρέσου ή καλύτερα ως επίθετο των πράξεων εκείνων που θεωρούν πως βρίσκονται στην απέναντι πλευρά. Έτσι πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ελευθεριότητα (όπως πακέτα στήριξης ΕΕ, κρατικοποίηση τραπεζών κοκ.) χαρακτηρίζονται ως νεοφιλελεύθερα. Συχνά ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει mainstream δουλειά σε finance ή econ.

        Reply
      • προσθηκη: η μητερα του Χιτσενς δολοφονηθηκε στην Αθηνα, οχι απο μας βεβαια, αλλα απο τον Αγγλο εραστη (?) της. Την ειχε κοπανησει απο την Αγγλια, παρατωντας τον πατερα του Χιτσενς, για να παει να μεινει στο Ισραηλ με τον (ψυχοπαθη) εραστη.

        Τωρα, η ιστορια ειναι ακομα πιο περιεργη. Οταν ο Χιτσενς πηγε να αναγνωρισει το πτωμα, ηταν Νοεμβριος του 1973. Περιπου 17 Νοεμβρη του 1973. Δηλαδη εφτασε πανω στην εποχη του Πολυτεχνειου! Ειχε φιλους που ειχαν φαει σφαιρες στα γεγονοτα περι του Π κτλ.

        Και το καλυτερο: ο ιατροδικαστης που εξετασε την μητερα του, ηταν αυτος που ειχε βγαλει το πορισμα οτι ο Λαμπρακης πεθανε απο ατυχημα, και οχι δολοφονια (κεντρικο προσωπο και στην ταινια Ζ του Γαβρα)!

        Αφιερωνει καμποσες ενδιαφερουσες σελιδες στο θεμα, με μια εντελως διαφορετικη οπτικη απο αυτην που εχουμε συνηθισει.

        Reply
  3. Δηλαδή εσύ έχεις κάποια καλύτερη διάθεση να συζητήσεις, εγκαταλείποντας τις ταυτολογίες στις οποίες αναλώνεσαι μονίμως;
    Εγώ σου όρισα καπότες το νεοφιλελευθερισμό, ως το έκτρωμα που κατήργησε κάθε δημοκρατική ιδέα για χάρη του χάους, και δημιουργήθηκε ως δήθεν περεταίρω ανάπτυξη της θεωρίας του φιλελευθερισμού που καπότες προσπάθησε να ξαναποδώσει δικαιώματα στο άτομο. Βλέπεις το να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη βοηθάει ακόμα και τις ιδεολογίες!

    Sleep on it…
    Then we might talk about it if…

    Reply
    • Darthiir the Abban αν και λόγω της ποιότητας του μηνύματος σου δεν θα έπρεπε να λάβεις απάντηση θα σημειώσω πως δεν δίνεις ορισμό αλλά περιγράφεις κάποια “πείξα και δείξα” αποτελέσματα τα οποία μπορεί να προκύψουν εξαιτίας διαφορετικών αιτιών (τα κομουνιστικά καθεστώτα λόγου χάρη ούτε τα δημοκρατικά δικαιώματα έχει δείξει να σέβονται και χάος έχουν αποδείξει πως μπορούν να δημιουργήσουν). Κάνε άλλη μια προσπάθεια μήπως και καταλάβω με τι ταυτίζεις τον νεοφιλελευθερισμό. Δίνοντας όμως ορισμό σε σχέση με τις προτάσεις και τις αρχές του

      Reply
  4. Θα απαντήσω στο συγκεκριμένο κείμενο αν και δεν δηλώνω αριστερός οπότε είναι πιθανόν ότι μπορεί αυτή η απάντησή μου να μην αποτελεί κάποιο αντιπροσωπευτικό δείγμα
    Η Αριστερά ως πολιτικός χώρος δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που κάνουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι.Κάθε πολιτική παράταξη χρειάζεται κάποιο αντίπαλο δέος για να συσπειρώσει τους οπαδούς της.Το κομμάτι της Αριστεράς που εκτείνεται από τον Λαφαζανικό Κομμουνισμό μέχρι το πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ βρήκε τον “νεοφιλευθερισμό” ,την “Δεξιά”,την “Ακροδεξιά”.Αντίστοιχα η “ορθόδοξη” Αριστερά βλέπε ΚΚΕ,ΚΚΕ(μ-λ) και πάει λέγοντας βρήκε την “πλουτοκρατία”,το “κεφάλαιο” κλπ κλπ.Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος από την άλλη έχουμε τους “πατριώτες” παλαιοδεξιούς να μιλάνε για τους “εχθρούς του Έθνους” και τους Νεοδεξιούς “φιλευθέρους” κατά δήλωση τους(π.χ Γεωργιάδης,Τζήμερος,Ντόρα Μπακογιάννη) έχουμε την επίκληση του “κρατισμού”,του “λαικισμού”,της “Αριστεράς”.Το ποιός είναι ειλικρινής ας το κρίνει ο καθένας από μόνος του.
    Σημασία έχει να δούμε τους λόγους που οι πιο πάνω χαρακτηρισμοί βρίσκουν απήχηση σε συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού.Θα περιοριστώ στο παράδειγμα του Νεοφιλευθερισμού.Προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν κάποιος άσθενης και όχι μόνο βλέπει ότι η συμμετοχή του στην φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται ενώ η λίστα Λαγκάρντ μένει άθικτη,όταν ακούει στην τηλεόραση ότι δεν πρέπει να γίνουν οι εκλογές(η βάση του φλιελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος δηλαδή) ή αν γίνουν πρέπει να ψηφίσουμε τον Α και όχι τον Β γιατί αλλιώς θα απογοητευτούν οι “αγορές” ε τι καταλαβαίνει?Ότι ο νεοφελευθερισμός είναι η νέα ολοκληρωτική δικατορία με πρόσχημα τις “αγορές”…

    Reply
    • Προσωπική μου άποψη είναι ότι όταν κάποιος άσθενης και όχι μόνο βλέπει ότι η συμμετοχή του στην φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται ενώ η λίστα Λαγκάρντ μένει άθικτη,όταν ακούει στην τηλεόραση ότι δεν πρέπει να γίνουν οι εκλογές(η βάση του φλιελεύθερου δημοκρατικού πολιτεύματος δηλαδή) ή αν γίνουν πρέπει να ψηφίσουμε τον Α και όχι τον Β γιατί αλλιώς θα απογοητευτούν οι “αγορές” ε τι καταλαβαίνει?Ότι ο νεοφελευθερισμός είναι η νέα ολοκληρωτική δικατορία με πρόσχημα τις “αγορές”…

      Ορισμό ούτε εσύ δίνεις και αδυνατώ επιπροσθέτως να καταλάβω τι σχέση έχει ο νεοφιλελευθερισμός με τα παραπάνω. Ο υπέρμαχος των πλήρως ελεύθερων αγορών θα πρέσβευε την μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη. Επιπλέον το ότι κάθε δανειστής απογοητεύεται όταν ο δανειζόμενος κάνει πάρτι με τα λεφτά του αποτελεί φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση και οι λίστες και πως αυτές αξιοποιούνται έχει άμεση σχέση με τις αδυναμίες του δικού μας διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κρατισμού (οι περισσότερο φιλελεύθερες ΗΠΑ μόλις επέβαλαν περίπου 1δις πρόστιμο σε μεγάλη εταιρία εμπλεκόμενη σε κυκλώματα διαφθοράς). Συνεπώς δεν βρίσκω το μήνυμα σας σχετικό με το θέμα.

      Reply
      • “Ο υπέρμαχος των πλήρως ελεύθερων αγορών θα πρέσβευε την μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη.”
        Νομίζω ότι κάνετε λάθος.Ο υπέρμαχος των πλήρως ελευθέρων αγορών υποστηρίζει την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης άρα και την αγορά των φαρμάκων είτε από τον ιδιο τον ασθενή είτε από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία είναι ασφαλισμένος.Σε κάθε περίπτωση πάντως η αύξηση της συμμετοχής του ασθενή στην φαρμακευτική δαπάνη,σήμερα,προβάλλεται ως ένα φιλεύθερο μέτρο από τους υποστηρικτές του άρα αυτός που θίγεται(ο ασθενής δηλαδή) είναι λογικό να την ταυτίζει με τον “νεοφιλευθερισμό”

        “Επιπλέον το ότι κάθε δανειστής απογοητεύεται όταν ο δανειζόμενος κάνει πάρτι με τα λεφτά του αποτελεί φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση”

        Δεν έκαναν όλοι οι Έλληνες γενικά και αόριστα “πάρτι” με τα λεφτά των φορολογουμένων.Αυτοί που έκαναν,προβάλλονται σήμερα ως οι “φιλελέυθεροι εκσυγχρονιστές” που έχουν καταλάβει την “απογοήτευση των δανειστών μας” και λένε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.Ένας ακόμη λόγος για να ταυτιστεί ο νεοφιλευθερισμός με την σήψη και την διαφθορά

        “οι λίστες και πως αυτές αξιοποιούνται έχει άμεση σχέση με τις αδυναμίες του δικού μας διεφθαρμένου και αναποτελεσματικού κρατισμού”

        Οι λίστες δεν αξιοποιούνται για τον λόγο που αναφέρετε αλλά και γιατί
        α)Αφορούν λογαριασμούς καταθέσεων σε φιλελεύθερους παραδείσους όπως Λουξεμβούργο,Λιχτενστάιν κλπ
        β Στο άνοιγμα των εν λόγω λογαριασμών έχουν χρησιμοποιηθεί οι υπηρεσίες ευηπόληπτων επαγγελματιών της “αγοράς”με μάστερ και ντοκτορά όπως λογιστές,δικηγόροι,σύμβουλοι επιχειρήσεων,τραπεζικοί κλπ
        γ)Περιλαμβάνουν ονόματα “ευηπόληπτων επενδυτών” που αν “θυμώσουν” με τους ελέγχους θα αποσύρουν τις υπάρχουσες επενδύσεις από την χώρα μας.
        δ)Υπάρχει η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων
        Αν τα τέσσερα παραπάνω επιχειρήματα δεν είναι φιλελεύθερα τότε τι είναι?Το σίγουρο είναι πάντως ότι χρησιμοποιούνται ευρέως από αυτούς που δεν ελέγχουν τις λίστες δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία σε όποιον σιχτιρίζει τον νεοφιλελευθερισμό να το κάνει.

        Reply
        • “οι περισσότερο φιλελεύθερες ΗΠΑ μόλις επέβαλαν περίπου 1δις πρόστιμο σε μεγάλη εταιρία εμπλεκόμενη σε κυκλώματα διαφθοράς)”

          Οι ΗΠΑ δεν είναι παράδεισος σε θέματα διαφθοράς.Από εκεί και πέρα οι επιτυχιές όπως αυτή που αναφέρετε στο παράδειγμα σας είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι σε αυτήν την χώρα υπάρχουν περισσότερο ανεπτυγμένοι κρατικοί μηχανισμοί,κάτι που δε νομίζω ότι θα ικανοποιούσε κάποιον “νεοφιλελεύθερο”.Επίσης,τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον,μπήκαν στην λογική να ψάξουν στις θυρίδες των ελβετικών τραπεζών για να βρούν τυχόν φοροφυγάδες.Όποιος πολιτικός προτείνει το ίδιο στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται αυτομάτως “παλαβός λαικιστής”.

          Reply
        • Ο υπέρμαχος των πλήρως ελευθέρων αγορών υποστηρίζει την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

          Ακριβώς. Δηλαδή μηδενική συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση. Τα πάντα μέσω ιδιωτικών εταιριών ή άμεσα από την τσέπη του.

          Δεν έκαναν όλοι οι Έλληνες γενικά και αόριστα “πάρτι” με τα λεφτά των φορολογουμένων.Αυτοί που έκαναν,προβάλλονται σήμερα

          Αυτό είναι άσχετο με την αντίδραση των δανειστών στα δικά μας τα πάρτι (όπως το πανηγύρι των συνεχών εκλογών με κόμματα που υποστηρίζουν πως θα φάνε μονομερώς τα λεφτά τους!). Ναι οι αποφάσεις σου έχουν κάποια επίπτωση στην προθυμία των υποψήφιων μελλοντικών σου χρηματοδοτών να συνεχίζουν να σου δανείζουν. Ωστόσο σημειώνω πως οι Έλληνες δια της ψήφου τους επέλεγαν τους συγκεκριμένους ανθρώπους πολλοί εκ των οποίων δεν διαφημίζονται ως φιλελεύθεροι αλλά ως αντιμνημονιακοί κρατιστές και άλλοι που ισχυρίζονται πως είναι φιλελεύθεροι σε καμία περίπτωση δεν είναι.

          Οι λίστες δεν αξιοποιούνται για τον λόγο που αναφέρετε αλλά και γιατί

          Οι λόγοι στους οποίος αναφέρεστε δεν έχουν καμία σχέση με το γιατί οι λίστες δεν αξιοποιήθηκαν. Δεν αποτελεί παράνομη πράξη η μετακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ο τρόπος απόκτησης τους είναι ενδεχομένως παράνομος και η αξιοποίηση των πληροφοριών που φέρουν οι συγκεκριμένες λίστες αφορά αποκλειστικά τους Ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

          Reply
          • “Ακριβώς. Δηλαδή μηδενική συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση. Τα πάντα μέσω ιδιωτικών εταιριών ή άμεσα από την τσέπη του.”

            Επομένως κάποιος που δεν έχει πληρώσει τα φάρμακα από την τσέπη του ή δεν μπορεί να υπογράψει συμβόλαιο με κάποια ιδιωτική εταιρεία γιατί θεωρείται “αφερέγγυος” μπορεί να κατηγορεί τον “νεοφιλελευθερισμό” ή τον φιλελευθερισμό σκέτο…

            “Ναι οι αποφάσεις σου έχουν κάποια επίπτωση στην προθυμία των υποψήφιων μελλοντικών σου χρηματοδοτών να συνεχίζουν να σου δανείζουν.”

            Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία και κυβέρνηση βγαίνει όποια ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες.Η επίκληση των επιθυμίων που έχουν οι δανειστές μας σε προεκλογική περίοδο προσομοιάζει με δικτατορικό πολίτευμα μιας Μπανανίας.Και στην τελική ας το γράψω και ευθέως.Δεν θέλω να με δανείζουν άλλο.Όχι άλλη “σωτηρία” σας παρακαλώ!!

            “Ωστόσο σημειώνω πως οι Έλληνες δια της ψήφου τους επέλεγαν τους συγκεκριμένους ανθρώπους πολλοί εκ των οποίων δεν διαφημίζονται ως φιλελεύθεροι”

            Στις τελευταίες εκλογές πάντως βγήκαν οι “φιλελεύθεροι” με επίχείρημα ότι θα μας κρατήσουν στην Ευρώπη.Το “ευρωπαιστικό” μπλοκ αποτελούνταν από τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησαν την χώρα 40 χρόνια.Οι ¨μνημονιακή” παράταξη δηλαδή αποτελείται από τις “παλιές καραβάνες” της πολιτικής εξουσίας.Σε αυτό που θα συμφωνήσω μαζί σας είναι ότι τα δύο κόμματα εκλέγονταν δημοκρατικά.

            “Οι λόγοι στους οποίος αναφέρεστε δεν έχουν καμία σχέση με το γιατί οι λίστες δεν αξιοποιήθηκαν.”

            .Οι λίστες υπάρχουν γιατί η αγορά με τα εργαλεία της το επιτρέπει και γιατί υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι “αναπόφευκτο” να μπορεί κάποιος πλούσιος να βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να φορολογούνται οι μεσαίοι και οι φτωχοί.Αυτοί οι πολιτικοί ονομάζουν τους αντιπάλους τους “παλαβούς λαικιστές”

            Reply
            • Επομένως κάποιος που δεν έχει πληρώσει τα φάρμακα από την τσέπη του

              Αυτό όμως δεν ισχύει στη χώρα μας στην οποία υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας επομένως καλό θα ήταν να μην μιλάμε για νεοφιλελευθερισμούς. Η μικρή συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες όπως και τα εισιτήρια στα νοσοκομεία έχουν να κάνουν με την ύπαρξη αντικινήτρων προκειμένου να περιοριστούν οι καταχρήσεις για να μην τινάξουμε όλο το σύστημα στον αέρα (και μάλλον έπειτα επιρρίψουμε τις ευθύνες στους νεοφιλελέδες)

              Η επίκληση των επιθυμίων που έχουν οι δανειστές μας σε προεκλογική περίοδο προσομοιάζει με δικτατορικό πολίτευμα μιας Μπανανίας.Και στην τελική ας το γράψω και ευθέως.Δεν θέλω να με δανείζουν άλλο.Όχι άλλη “σωτηρία” σας παρακαλώ!!

              Προσωπική σας προτίμηση μπορεί να είναι ένα κλειστό (κομουνιστικό;) καθεστώς με χωρίς χρήμα, χωρίς πιστωτικό σύστημα με κλειστά σύνορα και μηδενικό διεθνές εμπόριο. Ωστόσο όλα τα προηγμένα κράτη του δυτικού κόσμου κάθε άλλο παρά ένα τέτοιο σύστημα διαθέτουν αφού αντιλαμβάνονται πως η ευημερία των πολιτών τους προϋποθέτει όλα τα παραπάνω. Αν δεν μας αρέσει πως η γνώμη των δανειστών μας να παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στις επερχόμενες εκλογές καλό θα ήταν να φροντίζαμε να είχαμε διαμορφώσει ένα κράτος που δεν θα είχε τόση μεγάλη ανάγκη τα χρήματα τους. Δική μας είναι η ευθύνη και τα εκβιαστικά διλήμματα μόνοι μας τα επιβάλλαμε στο εαυτό μας. Τέλος εσείς μπορεί να μην επιθυμείτε την σωτηρία άλλοι όμως αντιλαμβάνονται πως χωρίς αυτό θα έχουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Αυτό δεν σας αφορά καθόλου;

              Στις τελευταίες εκλογές πάντως βγήκαν οι “φιλελεύθεροι” με επίχείρημα ότι θα μας κρατήσουν στην Ευρώπη

              Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φιλελεύθεροι;; Σοβαρολογείτε; Με τι κριτήρια; Δεν δίνετε αυτό τον ορισμό μήπως και μπορέσουμε να συνεννοηθούμε;

              Οι λίστες υπάρχουν γιατί η αγορά με τα εργαλεία της το επιτρέπει και γιατί υπάρχουν πολιτικοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι “αναπόφευκτο” να μπορεί κάποιος πλούσιος να βγάλει τα λεφτά του στο εξωτερικό ενώ την ίδια στιγμή πρέπει να φορολογούνται οι μεσαίοι και οι φτωχοί.Αυτοί οι πολιτικοί ονομάζουν τους αντιπάλους τους “παλαβούς λαικιστές”

              Για ποιο ακριβώς λόγο να μην μπορούν να βγάλουν τα φορολογημένα χρήματα τους έξω κάποιοι (όσοι τα βγάζουν φορολογημένα!) και γιατί το ότι κάποιος δεν έχει βγάλει τα χρήματα του έξω αποτελεί τεκμήριο αθωότητας; Ξέρετε πόσοι φοροκλέπτες υπάρχουν με χρήματα σε Ελληνικές τράπεζες ή ξεπλυμένα στην Ελληνική αγορά (όπως η συνήθης αγορά ακινήτων με εικονικές τιμές!); Επιπλέον μάλλον αγνοείτε πως και κάποιοι μεσαίοι ή ακόμα και σχετικά φτωχοί έχουν βγάλει τις λιγοστές οικονομίες τους σε τράπεζες του εξωτερικού αφού δεν θα άντεχαν την χασούρα σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης;

              Αυτά συνειδητοποιώντας πως μόνο για τον “νεοφιλελευθερισμό” δεν συζητάμε

  5. Εχεις δικιο SG. Απλα οι αριστεροι οταν αναφερονται σε αυτο συνηθως εννοουν 3 πραγματα:

    1) Ακραιο Φιλελευθερισμο. Δηλαδη ατομα οπως Rothbard, η Rand και γενικα τους οπαδους του ελαχιστου κρατους ή τους αναρχοκαπιταλιστες.

    2) Μετριοπαθη Κλασικο Φιλελευθερισμο. Τον Κλασικο Φιλελευθερισμο οπως εγινε update απο Χαγιεκ, Φρηντμαν, Μπεκερ, Λουκας, Ποππερ κλπ κλπ και εν μερει εφαρμοσαν οι Θατσερ και Ρηγκαν.

    3) Οτιδηποτε οι ιδιοι δεν γουσταρουν. Δηλδη ακομα και την μεγαλη αυξηση της φορολογιας την ονομαζουν… Νεοφιλελευθερισμο!!!

    Αν εχει καποιο νοημα ο ορος ειναι κυριως με το δευτερο. Δηλαδη ο Κλασικος Φιλελευθερισμος ο οποιος εγινε update στη συγχρονη εποχη διοτι ο Κλασικος Φιλελευθερισμος του 18ου και 19ου αιωνα δεν ειχε απαντησεις για καποια θεματα. Ομως στη βαση του αυτο το ρευμα δεν ειναι κατι καινουργιο και απλα πλεον υποστηριζει υπο προυποθεσεις την κρατικη παρεμβαση σε αρκετους τομεις.

    Reply
  6. “Αυτό όμως δεν ισχύει στη χώρα μας στην οποία υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας επομένως καλό θα ήταν να μην μιλάμε για νεοφιλελευθερισμούς”

    Nαι μέχρι πρότινος είχαμε δημόσιο σύστημα υγείας.Αυτό όμως θεωρείται πλέον πασέ και ντεμοντέ οπότε οι Λοβέρδος,Γεωργιάδης και Βορίδης,οι νεο-φιλελεύθεροι(με την έννοια αυτού που υποστήριζε άλλη ιδεολογία στο παρελθόν και τώρα επικαλείται το φιλελευθερισμό) βάζουν τα δυνατά τους για να το καταστρέψουν.

    “Η μικρή συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες όπως και τα εισιτήρια στα νοσοκομεία έχουν να κάνουν με την ύπαρξη αντικινήτρων”
    Από πότε η επίσκεψη στο νοσοκομείο ή η αγορά φαρμάκων είναι κατάχρηση.Ακόμα και αν δεχτούμε ότι υπάρχουν κάποια φαινόμενα καταχρήσεων,τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και εγκρίνετε εσείς προσωπικά λειτουργούν με την λογική που λέει ας καούν και μερικά χλωρά μαζι με τα ξερά

    “Προσωπική σας προτίμηση μπορεί να είναι ένα κλειστό (κομουνιστικό;) καθεστώς”

    Από που βγάλατε το συμπέρασμα αυτό?Όποιος δεν θέλει την τρόικα στα πόδια του είναι κομμουνιστής?

    ” καλό θα ήταν να φροντίζαμε να είχαμε διαμορφώσει ένα κράτος που δεν θα είχε τόση μεγάλη ανάγκη τα χρήματα τους.”

    Σε αυτό συμφωνούμε,αλλά η μοναδική προυπόθεση για να το πετύχουμε πλέον είναι να στείλουμε την Τροικα απο εκεί που ήρθε.

    “Τέλος εσείς μπορεί να μην επιθυμείτε την σωτηρία άλλοι όμως αντιλαμβάνονται πως χωρίς αυτό θα έχουμε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.”

    Δεν ξέρω αμα ζείτε στην Ελλάδα αλλά ανθρωπιστική κρίση έχουμε ηδη.Καταρχάς ένα πρόγραμμα που μας λέει ότι πρέπει να βάζουμε εισιτήριο στο νοσοκομείο και να αυξάνουμε την συμμετοχή του ασθενή στην φαρμακευτική δαπάνη για να περιοριστούν οι “καταχρήσεις” οδηγεί από μόνο του προς τα εκεί.Αλλά πέρα από αυτό,ή καραμέλα της κινδυνολογίας έχει λιώσει.Κανείς δεν πέθανε επειδή χρεοκώπησε.Ισα ίσα,η οριστική πτώχευση ενδέχεται να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι,να τερματίσει την οικονομική αβεβαιότητα και να μας δώσει την δυαντότητα να χτίσουμε κάτι από την αρχή.Σήμερα εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα μπακαλίστικης λογιστικής που μάλλον προς τα πίσω μας πηγαίνει.Από την άλλη δε,όλη αυτή η νεολαία που κάθεται στην καφετέρια σήμερα και ξέρει απ’έξω και ανακατωτά το όνομα του μπάρμαν στο Nammos και το Salon de Bricolage θα αναγκαστεί να δουλέψει στα χωράφια και στα εργοστάσια για να αποκτήσουμε επιτέλους την αναγκαία παραγωγή έτσι ώστε να μπούμε στον δρόμο της (υγιούς) ανάπτυξης.

    Reply
    • Nαι μέχρι πρότινος είχαμε δημόσιο σύστημα υγείας…

      Από πότε η επίσκεψη στο νοσοκομείο ή η αγορά φαρμάκων είναι κατάχρηση

      Συγγνώμη αλλά αγνοείτε το μεγάλο πανηγυριού που γίνονταν στην αγορά των φαρμάκων! Πρώτη και με μεγάλη διαφορά υπήρξε η Ελλάδα στη φαρμακευτική δαπάνη με την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (12%!). Συνεπώς ναι κατάχρηση για την οποία κάτι έπρεπε να γίνει. Άτοπο το να χαρακτηρίζετε τα εισιτήρια νεοφιλελεύθερα. Τέτοια υπάρχουν και στην Γαλλία (στη χώρα με το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στο κόσμο!) και μάλιστα πολύ υψηλότερα.

      οι Λοβέρδος,Γεωργιάδης και Βορίδης,οι νεο-φιλελεύθεροι(με την έννοια αυτού που υποστήριζε άλλη ιδεολογία στο παρελθόν και τώρα επικαλείται το φιλελευθερισμό) βάζουν τα δυνατά τους για να το καταστρέψουν

      Δεν έχω μεγάλη εκτίμηση στα συγκεκριμένα ονόματα. Ωστόσο οι προκάτοχοι τους ήταν αυτοί που συνέβαλαν στην καταστροφή του δημόσιο συστήματος υγείας πολύ περισσότερο από τους ίδιους. Δείτε τα σχετικά δεδομένα.

      Από που βγάλατε το συμπέρασμα αυτό

      Μα ισχυρίζεσαι πως δεν θες να σου δανείζουν! Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που να μην χρησιμοποιεί πόρους από την αγορά κεφαλαίων – πλην ενδεχομένως Β.Κορέας.

      Κανείς δεν πέθανε επειδή χρεοκώπησε… Ισα ίσα,η οριστική πτώχευση ενδέχεται να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι,να τερματίσει την οικονομική αβεβαιότητα και να μας δώσει την δυαντότητα να χτίσουμε κάτι από την αρχή

      Ασχολίαστο.

      Η ένσταση μου είναι ότι ενώ υπάρχουν μια μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εξωτερικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους για να καλυφθούν οι “τρύπες”

      Να τα αξιοποιηθεί κατά Γλέζο; Δηλαδή να τους βάλει χέρι το δημόσιο και να τα χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας;

      Δεν ξέρω ποιούς εννοείτε μεσαίους και φτωχούς,πάντως αντικειμενικά είναι λίγο δύσκολο για τον Τάκη τον καφετζή από τα Πετράλωνα και τον Στέλιο τον δάσκαλο απο το Παγκράτι να ανοίξει λογαριασμό στα νησιά Κέιμαν

      Στην Ελβετία ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς φίλων και συγγενών στο εξωτερικό είναι εξαιρετικά εύκολο για όλους. Υπάρχουν χασάπηδες από τα Τρίκαλα, τυροπώλεις από τα Γιάννενα και ξυλουργοί από τη Σπάρτη που το έχουν κάνει.

      Reply
  7. “Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φιλελεύθεροι;;”
    Έχω γράψει την λέξη φιλελεύθεροι εντός εισαγωγικών.

    “Για ποιο ακριβώς λόγο να μην μπορούν να βγάλουν τα φορολογημένα χρήματα τους έξω κάποιοι (όσοι τα βγάζουν φορολογημένα!) και γιατί το ότι κάποιος δεν έχει βγάλει τα χρήματα του έξω αποτελεί τεκμήριο αθωότητας;”

    Η ένσταση μου είναι ότι ενώ υπάρχουν μια μεγάλη ποσότητα χρημάτων στο εξωτερικό που μπορεί να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους για να καλυφθούν οι “τρύπες” εμείς φορολογούμε αγρίως αυτούς που (δεν) έχουν τα χρήματα τους στο εσωτερικό.

    “Ξέρετε πόσοι φοροκλέπτες υπάρχουν με χρήματα σε Ελληνικές τράπεζες ή ξεπλυμένα στην Ελληνική αγορά (όπως η συνήθης αγορά ακινήτων με εικονικές τιμές!);”

    Ας τους ελέγξουν και αυτούς λοιπόν.

    “Επιπλέον μάλλον αγνοείτε πως και κάποιοι μεσαίοι ή ακόμα και σχετικά φτωχοί έχουν βγάλει τις λιγοστές οικονομίες τους σε τράπεζες του εξωτερικού αφού δεν θα άντεχαν την χασούρα σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης;”

    Δεν ξέρω ποιούς εννοείτε μεσαίους και φτωχούς,πάντως αντικειμενικά είναι λίγο δύσκολο για τον Τάκη τον καφετζή από τα Πετράλωνα και τον Στέλιο τον δάσκαλο απο το Παγκράτι να ανοίξει λογαριασμό στα νησιά Κέιμαν.Οι περισσότεροι Τάκηδες και Στέλιοι που ξέρω εγω πάντως ή έχουν τα λεφτά τους στο στρώμα ή τα έχουν κρατήσει στην ελληνική τράπεζα ή το πολύ πολύ να τα πήγαν στην Κύπρο(επειδή τους βοήθησε το γεγονός πως μέχρι πρότινος υπήρχαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα)

    Reply
  8. “Πρώτη και με μεγάλη διαφορά υπήρξε η Ελλάδα στη φαρμακευτική δαπάνη με την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (12%!).”

    Την περίμενα την απάντηση.Αφου λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικοί,οι φαρμακοβιομήχανοι,οι μεσάζοντες και όλοι όσοι ήταν μπλεγμένοι στο κύκλωμα διαφθοράς έστησαν το πάρτι ας πληρώσει τώρα ο μέσος ασθενής…

    “οι προκάτοχοι τους ήταν αυτοί που συνέβαλαν στην καταστροφή του δημόσιο συστήματος υγείας πολύ περισσότερο από τους ίδιους.”

    Οι προκάτοχοί τους είναι μέλη της ίδιας πολιτικής συνομοταξίας…

    “Μα ισχυρίζεσαι πως δεν θες να σου δανείζουν!’

    Όχι δεν θέλω να με δανείζει η Τρόικα γιατί πολύ απλά μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο Καλαβριοποίησης.Σε αυτό το θέμα τουλάχιστον είμαι περισσότερο φιλελεύθερος και από τους φιλελεύθερους!

    “Τέτοια υπάρχουν και στην Γαλλία (στη χώρα με το καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας στο κόσμο!) και μάλιστα πολύ υψηλότερα.”

    Μπορεί να έχετε δίκιο σε αυτό,αλλά και λοιπόν?Αν κάτι ισχύει στην Γαλλία πρέπει να ισχύει και εδω?Εγώ πάντως αν ήμουν πολίτης ή κάτοικος της Γαλλίας θα ζητούσα την κατάργηση του εισιτηρίου.

    “Να τα αξιοποιηθεί κατά Γλέζο;”
    Να ψάξει τους λογαριασμούς των καταθετών και να τους βάλει κάποιο είδος έκτακτης εισφοράς,ναι.Που είναι το περίεργο?

    “Δηλαδή να τους βάλει χέρι το δημόσιο και να τα χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση της κομματικής πελατείας;”

    Όχι για να καλύψει τις ανάγκες του.Εκτός και αν θεωρείτε ότι είναι πιο δίκαιο να πληρώνουν αυτοί που πληρώνουν τώρα για να εξυπηρετηθεί η κομματική πελατεία(αυτοί δηλαδή που βγάζουν τα λεφτά έξω).

    “Υπάρχουν χασάπηδες από τα Τρίκαλα, τυροπώλεις από τα Γιάννενα και ξυλουργοί από τη Σπάρτη που το έχουν κάνει.”

    Άλλο το “υπάρχουν” και άλλο το “είναι κοινός τόπος”.Δε νοίζω ότι άμα ψάξουμε τη λίστα Λαγκάρντ θα βρούμε μέσα τον ξυλουργό από την Σπάρτη..

    Reply
    • Αφου λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια οι πολιτικοί,οι φαρμακοβιομήχανοι,οι μεσάζοντες και όλοι όσοι ήταν μπλεγμένοι στο κύκλωμα διαφθοράς έστησαν το πάρτι ας πληρώσει τώρα ο μέσος ασθενής

      Ναι το πάρτι στήθηκε αλλά οι υπέρογκες δαπάνες δεν οφείλονται μόνο στο συγκεκριμένο πάρτι. Περιμέναμε ή όχι να προκύψει η συγκεκριμένη κρίση προκειμένουν να ανακαλύψουμε τα generics; Ο Έλληνας υποψήφιος ασθενής ζητάει ή όχι από τον γιατρό του να του γράψει φάρμακα μήπως και κάποια στιγμή τα χρειαστεί; Πόσα από αυτά γεμίζουν πάμπολλα από τα συρτάρια και τα ράφια του Ελληνικού σπιτιού και πόσα καταλήγουν τελικά στο κάλαθο (σημείωσε πως στην ΜΒ σου δίνουν όσα ακριβώς χάπια χρειάζεσαι – ούτε ένα παραπάνω); Πόσοι Έλληνες πηγαίνουν επισκέπτονται τα επείγοντα χωρίς να χρειάζεται και πόσοι πηγαίνουν εκεί έτοιμοι με το βαλιτσάκι για διανυκτέρευση που τους εξασφαλίζει άμεσες εξετάσει (σημείωσε πως οι επισκέψεις στα επείγοντα σε ένα Ελληνικό νοσοκομείο είναι 10δες φορές περισσότερες από εκείνες στα αντίστοιχα νοσοκομεία του εξωτερικού). Το ότι υπάρχουν τέκνα που παρκάρουν τους γονείς τους στα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι ανέξοδα το ΣΚ τους στην Αράχωβα το γνωρίζουμε; Το ότι τα Ελληνικά νοσοκομεία διαθέτουν πολλαπλάσιους σε αριθμό ιατρούς και πολλοί περισσότερους διευθυντές σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό; Το ότι πολλοί από αυτούς τους γιατρούς κάνουν τις εφημερίες τους από το σπίτι; Για ποιο λόγο λοιπόν όταν παίρνονται μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθούν τα παραπάνω φαινόμενα επειδή απλά λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν μιλάμε για νεοφιλελευθερισμό και όταν γίνονταν το πάρτι σε βάρος της δημόσιας υγείας όλα ήταν σοσιαλιστικά;

      Όχι δεν θέλω να με δανείζει η Τρόικα γιατί πολύ απλά μας οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο Καλαβριοποίησης.Σε αυτό το θέμα τουλάχιστον είμαι περισσότερο φιλελεύθερος και από τους φιλελεύθερους!

      Αν τα επιτόκια του 1% σε οδηγούν στη Καλαβριοποίηση σε τι ακριβώς θα σε οδηγήσει η άτακτη χρεωκοπία με τα επιτόκια των πολλών εκατοντάδων%, οι κλειστές τράπεζες και ο υπερπληθωρισμός εξαιτίας του τυπώματος νεοδραχμών με το τσουβάλι;

      Μπορεί να έχετε δίκιο σε αυτό,αλλά και λοιπόν?Αν κάτι ισχύει στην Γαλλία πρέπει να ισχύει και εδω?

      Αν τα αντικίνητρα για τη κατάχρηση είναι αποτελεσματικά στην Γαλλία για ποιο ακριβώς λόγο θεωρούμε πως μπορεί να είναι αναποτελεσματικά στην Ελλάδα;

      Να ψάξει τους λογαριασμούς των καταθετών και να τους βάλει κάποιο είδος έκτακτης εισφοράς,ναι.Που είναι το περίεργο?

      Το περίεργο είναι πως μεταξύ των καταθετών υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη φορολογηθεί και κάποιοι που δεν έχουν. Οι μεν θα υποστούν διπλή φορολόγηση πράγμα που είναι άδικο. Επιπλέον στις οικονομίες που έχει ο καθένας μας συνέταιρο δεν θα βάλουμε το κράτος. Ειδικά όχι το σπάταλο, αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος. Κάτι τέτοιο άλλωστε θα κλόνιζε και την τραπεζική πίστη με συνεπαγόμενη φυγή περισσότερων εκατομμυρίων προς το εξωτερικό.

      Όχι για να καλύψει τις ανάγκες του

      Και ποιες είναι αυτές οι ανάγκες του Ελληνικού κράτος; Η αύξηση των μισθών των ένστολων και των δικαστικών; Η διατήρηση των εφάπαξ; Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ευγενών ταμείων; Μήπως να περικόπταμε κάτι από εκεί πριν να ζητούσαμε στους υπολοίπους να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη;

      Δε νοίζω ότι άμα ψάξουμε τη λίστα Λαγκάρντ θα βρούμε μέσα τον ξυλουργό από την Σπάρτη.

      Όχι αφού η συγκεκριμένη λίστα αφορά μεγαλοκαταθέτες. Ο αριθμός των μικροκαταθετών που έχουν βγάλει τα χρήματα τους έξω είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό εκείνων που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

      Βέβαια σημειώνω και πάλι πως έχω την εντύπωση πως έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ από το θέμα. Μπορείτε επιτέλους να δώσετε έναν ορισμό του νεοφιλελευθερισμού για να διευκολυνθεί και η επικοινωνία μας;

      Reply
      • Μπορεί να έχετε δίκιο σε αυτό,αλλά και λοιπόν?Αν κάτι ισχύει στην Γαλλία πρέπει να ισχύει και εδω?

        Αν τα αντικίνητρα για τη κατάχρηση είναι αποτελεσματικά στην Γαλλία για ποιο ακριβώς λόγο θεωρούμε πως μπορεί να είναι αναποτελεσματικά στην Ελλάδα;

        Συμφωνώ με τα υπόλοιπα, έχω όμως μία παρατήρηση. Μπορεί πράγματι μέτρο αποτελεσματικό στη Γαλλία να είναι αναποτελεσματικό στην Ελλάδα. Τότε όμως αυτός που υποστηρίζει την αναποτελεσματικότητα φέρει το βάρος της απόδειξής της, καθώς και της αντιπρότασης. Όχι όπως γίνεται συνήθως «εδώ είναι Ελλάδα, δεν θα δουλέψει αυτό που μάς κουβάλησες από αλλού, το ξέρω γιατί έχω το κληρονομικό χάρισμα, οπότε άσ’τα όπως είναι»

        Reply
        • Μπορεί πράγματι μέτρο αποτελεσματικό στη Γαλλία να είναι αναποτελεσματικό στην Ελλάδα.

          Συμφωνώ με το παραπάνω για αυτό ακριβώς και ζήτησα στο Μάριο να μου παραθέσει τον λόγο για τον οποίο θεωρεί πως ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να είναι αναποτελεσματικό στην Ελλάδα. Δεδομένου του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε (μέσω της επιστημονικής θεωρίας μας, της κοινής λογικής αλλά και των εμπειρικών ενδείξεων) πως αντιδρά ο άνθρωπος στη παροχή κινήτρων/αντικινήτρων αλλά και της πολύ σχετικής εμπειρίας σε διαφορετικές χώρες (όπως τη Γαλλία) ως αρχική μας υπόθεση δεν θα μπορούσαμε παρά να τοποθετήσουμε εκείνη της αποτελεσματικότητας. Αυτό γιατί ικανοποιεί όλα τα σχετικά κριτήρια που την καθιστούν plausible.

          Reply
        • “Τότε όμως αυτός που υποστηρίζει την αναποτελεσματικότητα φέρει το βάρος της απόδειξής της, καθώς και της αντιπρότασης.”

          Προσωπικά,δεν έγραψα ούτε για αποτελεσματικότητα ούτε για αναποτελεσματικότητα αλλά για το ανθρώπινο δικαίωμα κάποιου ασθενή να έχει πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα . Αφού θέλετε να ασχοληθούμε και με το σκέλος της αποτελεσματικότητας,μπορούμε να αναρωτηθούμε αν το μέτρο όταν εφαρμόστηκε στην Γαλλία(ή όπου αλλού) ήταν όντως αποτελεσματικό.Στον παρόν διάλογο τουλάχιστον δεν έχω δεί κάπου γραμμένο ένα στοιχείο που να μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.Με όλο τον σεβασμό απέναντι στον Epanechnikov ,εγω αυτό που είδα είναι το κλασικό επιχείρημα που λέει ότι “Αφού το τάδε μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Δυτική Ευρώπη ας το κάνουμε και εμείς οι ιθαγενείς ναούμε για να γίνουμε Ευρώπη”

          Reply
          • μπορούμε να αναρωτηθούμε αν το μέτρο όταν εφαρμόστηκε στην Γαλλία(ή όπου αλλού) ήταν όντως αποτελεσματικό

            Ναι αποτελεί ένα από τα μέτρα που κατέστησαν το Γαλλικό σύστημα ίσως το καλύτερο στο κόσμο. Κάποιες πληροφορίες σε wiki:

            http://en.wikipedia.org/wiki/Health_care_in_France

            Αφού το τάδε μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Δυτική Ευρώπη ας το κάνουμε και εμείς οι ιθαγενείς ναούμε για να γίνουμε Ευρώπη

            Δεν είναι αυτό το επιχείρημα μου. Νομίζω πως το έχω διατυπώσει με σαφήνεια παραπάνω (ο ρόλος των αντικινήτρων + εμπειρία επιτυχημένων εφαρμογών) αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχετε μπορέσει να μου απαντήσετε με την απαιτούμενη ακρίβεια. Τέλος αν μπορούμε να μάθουμε κάτι από κάποιους είναι από τους καλύτερους. Αν μελετήσουμε γιατί είναι τόσο αποτελεσματικό το εκπαιδευτικό σύστημα της Φιλανδίας και της Ν.Κορέας ή γιατί η Γαλλία διαθέτει το καλύτερο σύστημα υγείας κάτι ίσως να μπορέσουμε να μάθουμε. Τέλος μεγαλύτερος επαρχιωτισμός από εκείνον που πρεσβεύει πως τίποτα από ότι δουλεύει καλά έξω δεν πρόκειται να μπορέσει να δουλέψει εδώ επειδή εμείς είμαστε μάγκες και ξέρουμε καλύτερα δεν νομίζω υπάρχει. Και αυτό ειδικά όταν μιλάμε για πεδία στα οποία η χώρα μας πάει κατά διαόλου.

            Reply
      • “Ο Έλληνας υποψήφιος ασθενής ζητάει ή όχι από τον γιατρό του να του γράψει φάρμακα μήπως και κάποια στιγμή τα χρειαστεί;”

        Υπάρχουν και αυτοί που τα χρειάζονται όμως…

        “Πόσοι Έλληνες πηγαίνουν επισκέπτονται τα επείγοντα χωρίς να χρειάζεται”

        Αυτό το “δεν χρειάζεται είναι μια έννοια σχετική.Οποιοσδήποτε μπορεί να ανησυχεί για την υγεία του και να χρειάζεται ιατρικές συμβουλές.

        “Το ότι υπάρχουν τέκνα που παρκάρουν τους γονείς τους στα νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι ανέξοδα το ΣΚ τους στην Αράχωβα το γνωρίζουμε;”

        Όχι δεν το γνωρίζουμε.Αν εσείς έχετε κάποια (εμπεριστατωμένη) γνώση πάνω στο συγκεκριμένο φαινόμενο να μας την παρουσιάσετε ευχαρίστως.

        “Το ότι τα Ελληνικά νοσοκομεία διαθέτουν πολλαπλάσιους σε αριθμό ιατρούς και πολλοί περισσότερους διευθυντές σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εξωτερικό; Το ότι πολλοί από αυτούς τους γιατρούς κάνουν τις εφημερίες τους από το σπίτι;”

        Η αύξηση του εισιτηρίου και της συμμετοχής στην φαρμακευτική δαπάνη πως ακριβώς βοηθούν στην επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων?

        “Αν τα επιτόκια του 1% σε οδηγούν στη Καλαβριοποίηση”

        Η εξάρτηση από τον δανεισμό των “εταίρων” μας οδηγεί στην Καλαβριοποίηση.

        “σε τι ακριβώς θα σε οδηγήσει η άτακτη χρεωκοπία με τα επιτόκια των πολλών εκατοντάδων%, οι κλειστές τράπεζες και ο υπερπληθωρισμός εξαιτίας του τυπώματος νεοδραχμών με το τσουβάλι;”

        Της κινδυνολογίας το ανάγνωσμα…Ακόμα και αν αυτά που περιγράφετε ισχύσουν θα βρούμε τον δρόμο μας,έστω και αν αργήσουμε.Θα φτάσουμε οριστικά στο πάτο και θα ξανανέβουμε.Γιατι πολύ απλά η στάση πληρωμών θα οδηγήσει σε “πάγωμα” των πληρωμών απέναντι στους δανειστές μας,τα υψηλά επιτόκια θα ενθαρρύνουν την αποταμίευση και ο πληθωρισμός θα αυξήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων.Μια χρεοκωπία δεν θα αποτελέσει ούτε μια ανέμελη εκδρομή στο δάσος,ούτε το ευτυχέστερο σενάριο αλλά αν είναι η μοναδική μας λύση αυτό θα κάνουμε..Σήμερα με το υπάρχον πρόγραμμα ποιά είναι η προοπτική μας?Οι φόροι να αυξάνονται,οι δαπάνες να κόβονται,οι νόμοι να γράφονται και να ξαναγράφονται και καμία πρόθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις(ίσα ίσα η κυβερνώσα ελίτ προσπαθεί να διατηρήσει τα προνόμια της με κάθε κόστος)..Αυτό είναι το “πρόγραμμα σωτηρίας”….Στην τελική ας το πω και διαφορετικά.Αν χρεοκωπήσουμε θα ξέρω σαν πολίτης και οικονομικά ενεργό άτομο ότι χρεοκωπήσαμε και τέλος,πάμε για άλλα.Αυτήν την στιγμή δεν μπορώ να πάρω ούτε μισή απόφαση για την ζωή μου.

        “Το περίεργο είναι πως μεταξύ των καταθετών υπάρχουν κάποιοι που έχουν ήδη φορολογηθεί και κάποιοι που δεν έχουν. Οι μεν θα υποστούν διπλή φορολόγηση πράγμα που είναι άδικο.”

        Το πρόγραμμα σωτηρίας μας προβλέπει έκακτες εισφορές αλλυλεγγύης,κάμποσους φόρους για τα ακίνητα(αλήθεια πόσοι είναι για τί έχασα το μέτρημα?),τέλη επιτηδεύματος,χαράτσια και άλλα πολλά και εσείς μου λέτε ότι η μεγάλη αδικία της κοινωνίας μας είναι η διπλή φορόλογηση της Γιάννας Αγγελοπούλου και της Μαριάννας Λάτση?

        “Επιπλέον στις οικονομίες που έχει ο καθένας μας συνέταιρο δεν θα βάλουμε το κράτος.”

        Αυτήν την στιγμή το έχουμε.Και μάλιστα όχι μόνο το κράτος αλλά και την Τρόικα…

        “Κάτι τέτοιο άλλωστε θα κλόνιζε και την τραπεζική πίστη με συνεπαγόμενη φυγή περισσότερων εκατομμυρίων προς το εξωτερικό.”

        Μα έχουν φύγει ήδη.Αυτό συζητάμε.Πως θα γυρίσουν είναι το θέμα.Αν η λύση του θέματος συνδυαστεί με τον έλεγχο και την φορολόγηση των διαφόρων λιστών(π.χ θέσπιση φορολογικής έκπτωσης σε όσα κεφάλαια επαναπατριστούν) θα είναι ευχής έργον

        “Και ποιες είναι αυτές οι ανάγκες του Ελληνικού κράτος;”

        Να πληρώνει τα φάρμακα του ασθενή που δεν έχει να πληρώσει,να παρέχει στους πολίτες δωρεάν πρόσβαση στις μονάδες υγείας,να συντηρεί τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλα πολλά.

        ‘Βέβαια σημειώνω και πάλι πως έχω την εντύπωση πως έχουμε ξεφύγει πάρα πολύ από το θέμα. Μπορείτε επιτέλους να δώσετε έναν ορισμό του νεοφιλελευθερισμού για να διευκολυνθεί και η επικοινωνία μας;”

        Δε νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει από το θέμα μας.Ο νεοφιλελευθερισμός στα μάτια του μέσου Έλληνα(δεξιού και αριστερού) είναι όλα αυτά τα επιχειρήματα που δικαιολογούν τα τρίκ των μαθητευόμενων μάγων του Μνημονίου.Αν κάποιο κομμάτι της Αριστεράς αξιοποιεί τον όρο για τους σκοπούς προπαγάνδας και ευνοείται από αυτό,ευθύνονται όλοι εκείνοι που εφαρμόζουν την ασκούμενη πολιτική και μετά βάζουν και την ταμπέλα “φιλελευθερισμός” από δίπλα.Όχι μόνο τα κυβερνητικά κόμματα αλλά και τα μικρά φιλελεύθερα(ΔΗΞΑΝ,Δράση κλπ) καθώς και οι διάφοροι “ακαδημαικοί”,”επιχειρηματίες”,”γιάπηδες” και ούτω καθεξής..

        Reply
        • Μάριε παρακαλώ απάντησε τα σχόλια μου με περισσότερη προσοχή αφού δεν δίνεις ουσιαστική απάντηση και καταλήγουμε στο να φλυαρούμε.

          Γράφεις π.χ.

          Υπάρχουν και αυτοί που τα χρειάζονται όμως…

          Ας υποθέσουμε πως κάποιο ποσοστό από τους ασθενείς θα χρειαστεί σε μελλοντική στιγμή κάποια από τα φάρμακα που του έχει χορηγήσει εκ των προτέρων ο γιατρός. Ε και; Ακυρώνει το συγκεκριμένο γεγονός πως εξαιτίας της συγκεκριμένης τακτικής ένα σημαντικό μέρος των φαρμάκων καταλήγει εν τέλει στο σκουπίδια ή καταναλώνεται δίχως να υπάρχει ουσιαστικός λόγος; Για ποιο ακριβώς λόγο το συγκεκριμένο ποσοστό των ασθενών δεν θα μπορούσε να προμηθευτεί τα φάρμακα κατόπιν και όχι εκ των προτέρων και δίχως την διάγνωση; Να αρχίσουν να χορηγούν εκ των προτέρων πέρα από τα φάρμακα και πατερίτσες και αναπηρικές καρέκλες για τις ενδεχόμενες αναπηρίες;

          Reply
        • Αν δεν έχω γίνει ακόμα κατανοητός: Τα επιχειρήματα που πρέπει να παραθέσεις πρέπει να αντικρούουν το δικό μου που στηρίζει την άποψη πως οι συγκεκριμένες τακτικές οδηγούν στη σπατάλη αλλά και το χάος.

          Άλλο παράδειγμα: Γιατί το Κουτσοί στραβοί στα επείγοντα (επειδή νομίζουν πως έχουν πυρετό στη φτέρνα) υπερέχει του αρχικού φιλτραρίσματος από τις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας ή τον γενικό γιατρό;

          Reply
  9. Παιδες, ζητω συγγνωμη, ανοιξα νημα με προ(σ)κληση για συζητηση, και δεν εχω απαντησει ακομα σε αρκετα καλα σχολια :(

    Θα απαντησω κατευθειαν οταν βρω λιγο χρονο, προς το παρον, καλα Χριστουγεννα! (non denominational που λεει και ενας συναδελφος).

    Reply
    • Καλά Χριστούγεννα επίσης και καλές γιορτές να έχεις – και εσύ και oi υπόλοιποι θαμώνες του blog (ΑΑ, th.alys, Κώστας κτλ.)

      Reply
  10. Η αδυναμία να δοθούν ακριβείς απαντήσεις από τους αναγνώστες ενός ιστολογίου σε απλά ερωτήματα, δεν επιβεβαιώνουν την αρχική υπόθεση ότι δεν …υπάρχουν απαντήσεις!
    Ενίοτε -μάλιστα- μπορεί και να αποτελεί ένδειξη ή/και απόδειξη για το επίπεδο ποιότητας του ίδιου του αναγνωστικού κοινού…
    Προσωπικά, το τελευταίο θα με ανησυχούσε πραγματικά!

    Reply

Leave a Comment