Περι πολυτεχνειου ή γιατι δεν παω σε πορειες

Πως θα ηθελα εγω μια γιορτη του Πολυτεχνειου

Δεν αντεχω το καπελωμα. Δεν μπορω να λεει οτι μιλαει καποιος στο ονομα μου και να λεει σαχλαμαρες. Πιστευω βαθια στην ιδιαιτεροτητα των ανθρωπων, στον δυτικο ινδιβιδουαλισμο (που ξεκινησε καπου στην νοτιανατολικη ακρη της ευρωπαϊκης ηπειρου) και δεν μου αρεσει ο οχλος. Δεν πιστευω οτι οι πολυπλοκες ιδεες εξηγουνται σε 140 χαρακτηρες ή σε ενα συνθημα, δεν νομιζω οτι η σοβαρη σκεψη μπορει να γινεται στον δρομο πανω στον πανικο.

Για αυτους τους λογους γενικα δεν πολυαντεχω να πηγαινω σε πορειες, οπου καποιος φωναζει με τον τηλεβοα, συνθηματα που του κατεβηκαν οσο ξυριζοταν.
Δεν μου αρεσει που στην Ελλαδα η πορεια θεωρειται συνωνυμο ή απαραιτητη προϋποθεση της πολιτικης δρασης. Πιστευω στην κοινωνια των πολιτων και στην ενασχοληση με τα κοινα. Αλλα νομιζω οτι ξεκιναει απο το ποτισμα της νερατζιας στο πεζοδρομιο μπροστα στο σπιτι σου. Οχι απο την ανεξελεγκτη φωνασκια στα Προπυλαια. Δεν αντεχω την στενομυαλια εκεινων που θεωρουν απολιτικους τους Ατενιστας, αλλα εξοχως πολιτικη πραξη το να γκαριζεις χωρις αιτια ή σκοπο. Με τα κοινα δεν ασχολεισαι για το φαινεσθαι, αλλα για το ειναι. Με αφηνει παγερα αδιάφορο ποσα κομματοσκυλα στηριζουν μια πραξη, με νοιάζει τι διαφορα κάνει για την καθημερινη μας ζωη.

Ετσι, η σημερινη καταντια της επετειου του Πολυτεχνειου με στεναχωρει ιδιαιτερα.

Ας το παρουμε λιγο αλλιως. Τι θα επρεπε να ειναι η επετειος του Πολυτεχνειου? Σιγουρα μια γιορτη της δημοκρατιας και της ελευθεριας. Καποτε, πριν 40 χρονια, καποιοι νεοι συνανθρωποι μας αψηφησαν τις απαγορευσεις ενος αστυνομικου και ανελευθερου κρατους και μαζευτηκαν να το πουνε δυνατα και ξεκαθαρα. Μπορει να ζητουσαν και ψωμι και παιδεια, αλλα το μεγαλο αιτημα, φανερωμενο απο τις πραξεις τους και μονο, ηταν το αιτημα για ελευθερια.

Στην σημερινη Ελλαδα εχουμε πολυ περισσοτερη ελευθερια, αλλα ουτε πρεπει να την παιρνουμε ως δεδομενη, ουτε μπορεις να πεις οτι δεν εχουμε αναγκη για ακομα περισσοτερη. Ακομα και σημερα, στο 2013, δεν επιτρεπουμε σε καποιους συνανθρωπους μας να παντρευονται γιατι εχουν “διαφορετικες” σεξουαλικες προτιμησεις. Ακομα και σημερα, στο 2013, καποιοι Ελληνες θελουν να περιορισουν ακομα περισσοτερο την ελευθερια, θελουν να δουν φτωχους και ταλαιπωρημενους ανθρωπους να σαπιζουν στην φυλακη ή χειροτερα να εξοριζονται πισω στις θεοφτωχες, βιαιες και επικινδυνες χωρες που ειχαν την ατυχια να γεννηθουν.

Ετσι, η επετειος του Πολυτεχνειου για μενα δεν ειναι απλα μια γιορτη μνημης (και η μνημη πρεπει να ερχεται με σεβασμο και περισκεψη, οχι ουρλιαχτα), αλλα ειναι και μια υπενθυμιση, οτι εχουμε ακομα δρομο μπροστα μας για να γινουμε η δημοκρατια που αξιζει να γινουμε.

Τι ειναι η γιορτη του Πολυτεχνειου σημερα?
Ειναι δυστυχως εν πολλοις μια γιορτη αρνητισμου, μια πορεια τυποποιημενης διαμαρτυριας, ελαχιστα διαφορετικη απο τις τοσες αλλες που γινονται καθε τρεις και λιγο (υλιστικα ιδιοτελη αιτηματα περι παρτης*, υβριστικη εως χυδαια διεκδικιση), για πολλους μια ευκαιρια να επιδειξουν κομματικα λαβαρα, για ανθρωπους απο εναν πολιτικο χωρο να διεκδικησουν το μονοπωλιο της δημοκρατοσυνης, για ατομα με βιαιη προδιαθεση να βροντοφωναξουν την δικη τους δυσανεξια στο διαφορετικο. Ειναι μια πορεια διαμαρτυριας που καταληγει στην Αμερικανικη Πρεσβεια! Λες και ο μεγαλος κακος, το μεγαλο προβλημα, το κυριο εμποδιο στην πολιτικη μας ωριμανση και την πορεια προς την ελευθερια ειναι ο πρεσβης των ΗΠΑ στην Ελλαδα!

ή και κανεις δηλαδη
ή και κανεις δηλαδη

Ε λοιπον, εγω θα πιστεψω τελικά οτι αυτη η χωρα εχει ωριμασει οταν ο εορτασμος του Πολυτεχνειου δεν γινεται με μια “πορεια διαμαρτυριας” αλλα μια γιορτη ελευθεριας, ενας εορτασμος της πορειας μας προς την δημοκρατια και της προσπαθειας να την κάνουν ακομα καλυτερη. Μια συγκεντρωση ανθρωπων που δεν ριχνουμε τα προβληματα μας σε ξενες κυβερνησεις, αλλα συνειδητοπουμε οτι απο εμας εξαρταται να χτισουμε την χωρα που θελουμε. Και ξεκιναει απο το πεζοδρομιο μπροστα στο σπιτι μας.

ΥΓ Να πω την αληθεια, νομιζω οτι εδω εχουμε τον νεοελληνικο μυθο νουμερο 9: οι πορειες ειναι απαραιτητες στην δημοκρατια.

*ΟΚ, και τοτε ζητουσαν ψωμι, αλλα ζητουσαν και παιδεια και ελευθερια.

5 thoughts on “Περι πολυτεχνειου ή γιατι δεν παω σε πορειες”

  1. Αρκεί να περνούσες από το ίδιο το Πολυτεχνείο σήμερα. Μια γιορτή όχι της Δημοκρατίας, αλλά της Άκρας Αριστεράς που καμώνεται την Δημοκρατία. Όπου το θέμα ήταν η ΕΡΤ, η απεργία στο ΕΚΠΑ, αλλά και τα 95χρονα του ΚΚΕ.

    Το “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία” έκαψε πολύ κόσμο. Μικρούς που θέλανε να παίξουν τους μεγάλους.

    Reply
  2. Το “Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία” έκαψε πολύ κόσμο. Μικρούς που θέλανε να παίξουν τους μεγάλους.

    χεχε
    οι μεγαλοι που θελουν να το παιξουν μικροι. Πραγματικα, αυτη η αγωνολαγνεια εχει κανει πολυ κακο. Και δεν ειναι οτι δεν υπαρχουν πραγματα για τα οποια να αγωνιστεις, απλα για καποιο λογο δυσκολευεται πολυ ο κοσμος να τα διακρινει.

    Reply
  3. Η αγωνολαγνεια ειναι παιδι της αγελοποιησης που εχει επικρατησει στην Ελλαδα.Στην πραξη κανεις δεν εχει μπει στην ΚΝΕ,την ΟΝΝΕΔ την ΠΑΣΠ η την Χρυση Αυγη επειδη ηθελε να αγωνιστει για κατι.Οι περισσοτεροι εχουν ο την αναγκη να μπουν σε μια “κλικα” και να φορτωσουν ολα τα αμαρτηματα αρχης γενομενης απο το προπατορικο σε καποια αλλη.Νομιζω οτι η ουσια του θεματος ειναι στο γεγονος οτι οι νεοτεροι Ελληνες σε αντιθεση με τους αρχαιους δεν αντιληφτηκαμε αυτο που στο κειμενο σου οριζεις ως individualism σε γλωσσα καφενειου δηλαδη καλοπροαιρετο ατομισμο.

    Reply
    • Εχω γνωρισει απειρες περιπτωσεις ανθρωπων(η πλειοψηφια δηλαδη) που μπηκαν στην ταδε πολιτικη οργανωση επειδη α)”Καταγομαι απο οικογενεια δεξιων/αριστερων/κεντρωων/δεξιων” με μπολικη σαλτσα βεβαια σε ολες τις περιπτωσεις για τον παππου που πολεμησε εκει και τον κυνηγουσαν οι ταδε και β)”Να μωρε γνωριστηκα εκει στο πανεπιστημιο/στην καταληψη με τα παιδια,τον Κωστα,τον Νικο,την Μαρια(ειδικα την Μαρια!!!!) και τα κουβεντιασαμε και μπηκα στην οργανωση(σε ελευθερη μεταφραση εγινα σαν τα μουτρα τους)”

      Reply
    • μαριε

      ολοι οι ανθρωποι εχουν την ανγακη να ανηκουν. απλα στα ελληνικα πανεπιστημια διοχετευοταν για πολλα χρονια σε λαθος ομαδες μου φαινεται :)

      Και φυσικα ολοι οι λογοι που λες μετρανε. Απλα εχω την εντυπωση οτι υπηρχαν λαθος προτυπα και aspirations ρε παιδι μου. Εν τελει ολα τα 18χρονα αγορια πραττουν κατα τα προτυπα που θα τους φερουν περισσοτερες(ους?)/καλυτερους ερωτικες συντροφους.
      Απλα στην Ελλαδα φαινεται το να το παιζεις καννιβαλος που ειναι ετοιμος να τα σπασει ολα στην βαση θολων θεωριων ηταν συχνα καλυτερη στρατηγικη απο το να το ψαχνεις λιγο, να ασχολεισαι καπως σοβαρα με τις σπουδες σου(τι τις διαλεξες ρε διαολε αν δεν σαρεσουν? θα μου πεις ποιος διαλεξε…) κτλ

      (ωραιο το “καλοπροαιρετος ατομισμος”!)

      Reply

Leave a Comment