Γιατι ενας Ελληνας αξιζει παραπανω απο 200 Ιταλους

Η πολυ μεροληπτικη παρουσιαση των νεων απο τα ΜΜΕ οχι μονο στρεβλωνει την εικονα που εχουμε για τον κοσμο αλλα ειναι και αδικη

Θυμαμαι διαβαζα πριν χρονια ενα κειμενο του Ουμμπερτο Εκο που ελεγε οτι αντικειμενικη προβολη των νεων απο ενα ΜΜΕ ειναι ουσιαστικα αδυνατη. Το μεγεθος των τιτλων και η τοποθετηση του κειμενου στην εφημεριδα, το υφος του παρουσιαστη στην τηλεοραση και ο χρονος που αφιερωνει σε ενα θεμα, ολα επηρεαζουν το πως εκλαμβανει ο θεατης/αναγνωστης το νεο.

Στην Ιταλια ειχαμε εναν φονικο σεισμο, κατι στο οποιο οι Ελληνες ειναι ιδιαιτερα ευαισθητοι. Δεν φαινεται ομως να ειναι αρκετα ευαισθητοι ωστε τα ΜΜΕ να εχουν μια λογικη προτεραιοτητα στην παρουσιαση των νεων. Κοιταξτε ας πουμε την Καθημερινη:

Νεκρός ο Έλληνας φοιτητής στη Λ΄Ακουιλα
Ο άτυχος 28χρονος Έλληνας φοιτητής αναγνωρίστηκε από τη φίλη του, ενώ ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 207 νεκρούς σύμφωνα με δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού και αναμένεται να αυξηθεί καθώς πολλοί άνθρωποι αγνοούνται.

Σιγουρα ειναι λυπηρο οτι ενας Ελληνας εχασε την ζωη του. Αλλα ειναι δυνατον να ειναι λιγοτερο σημαντικο νεο απο τον θανατο 207 + Ιταλων?
Η Ελευθεροτυπια, ισως ακομα χειροτερη, στο διαδικτυακο της πρωτοσελιδο εχει τιτλο:

Νεκρός ο Έλληνας φοιτητής
Τραγική κατάληξη είχε η περιπέτεια με τον εγκλωβισμό του Έλληνα φοιτητή, Βασίλη Κουφολιά, ο οποίος είχε παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια του σπιτιού του στην πόλη Λ’ Άκουιλα, μετά το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Όπως επιβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών, ο άτυχος νεαρός αναγνωρίστηκε από τη φίλη του που πήγε στο νεκροτομείο μαζί με εκπρόσωπο της ελληνικής πρεσβείας της Ρώμης.

Καμμια αναφορα στους Ιταλους νεκρους.

Μονο η Ναυτεμπορικη ειδα να εχει πιο λογικη παρουσιαση
Iταλία: Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί
Νεκρός ανασύρθηκε ο Ελληνας φοιτητής

Τα ελληνικα ΜΜΕ ειναι μεροληπτικα. Σε πολλα ζητηματα διεθνους ενδιαφεροντος μπορει να παρουσιαζουν την πιο αδιαφορη πλευρα, επειδη και μονο εχει καποιο ελλαδοκεντρικο χρωμα. Ας πουμε οταν ανακοινωνονται Νομπελ θα δει κανεις στις μεγαλες εφημεριδες του πλανητη

Νομπελ Φυσικης στον Φριτς φον Παπεν

στην Ελλαδα θα λεει

Ελληνας ο σερβιτορος του Νομπελιστα φον Παπεν
Υποψιες οτι αυτος του εδωσε την ιδεα για την δουλεια που οδηγησε στο Νομπελ

Να μην συζητησω για τις τερατολογιες σε νεα αθλητικου ενδιαφεροντος (στα διεθνη μεσα “Ευκολα περασε η Ρεαλ απο την Αθηνα”, στα ελληνικα “Λιονταρια οι παιχτες του Ολυμπιακου, εκαναν τους παιχτες της βασιλισσας να φτυσουν αιμα”).

Ας πουμε οτι σε ολα αυτα η μεροληψια των ΜΜΕ μας ειναι διασκεδαστικη και ανηκει στο γενικο ελληνικο φολκλορ. Ας αδιαφορησουμε για το οτι δινουν στους πολιτες μια επαρχιωτικη και εσωστρεφη εικονα του πλανητη. Ειναι ομως σωστο και δικαιο ακομα και οταν εχουμε νεκρους να γινεται τετοια παρουσιαση των νεων?

Ποσοι Ιταλοι πρεπει να πεθανουν για να αξιζουν μεγαλυτερο πρωτοσελιδο απο εναν Ελληνα φοιτητη?

———————————-

ΥΓ Περιττευει να εκφρασω την θλιψη μου για ολους τους νεκρους, Ιταλους και Ελληνα.

32 thoughts on “Γιατι ενας Ελληνας αξιζει παραπανω απο 200 Ιταλους”

  1. Αυτά επιτάσσει ο τριτοκοσμικός εθνικισμός μας σε όλα τα θέματα, αστεία και σοβαρά. Με τ’αστεία γελάς (αν δεν είσαι οξύθυμος τύπος), με τα σοβαρά ενημερώνεσαι απ’αλλού. Απ’το ελάχιστο που είδα αηδίασα με τα κοράκια τους δημοσιογράφους που τρέχαν τη μάνα του φοιτητή από πίσω να τη βγάλουν ζωντανά στον αέρα. Βρε ουστ!

    Reply
  2. Ίσως δεν έχεις άδικο για τον ιδανικό τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων. Ελλείψει εμπειρίας όμως (ή λόγω επιλεκτικής μνήμης;) πποσφέρεις μια πολύ άδικη κριτική.

    Έχοντας παρακολουθήσει για χρόνια ειδήσεις σε όλα τα γαλλικά ΜΜΕ, λόγω διαμονής στη χώρα, αλλά και αμερικάνικα, βρετανικά, ιταλικά, ισπανικά κ.α. (αναφέρω μόνο αυτά των κυριότερων, πολυπολιτισμικών χωρών), μπορώ να σου πω ότι τα ελληνικά ΜΜΕ είναι στο ίδιο επίπεδο μεροληπτικής παρουσίασης. Είναι πιθανότατα περισσότερο σφαιρική η οπτική τους στα διεθνή θέματα θα έλεγα (ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα γαλλικά!).

    Προσοχή στη σύγχυση παρουσίασης και αντίληψης επίσης! Το ότι εμφανίζεται σαν πρώτη είδηση ο θάνατος του συμπατριώτη μας μπορεί να γίνει αντιληπτό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους από το κοινό. Προσωπικά με ενδιέφερε να μάθω τι έγινε το παιδί και η είδηση του θανάτου του μου προκάλεσε θλίψη πιο άμεση, η οποία μου επέτεινε την εμπάθεια της θλίψης και για τα υπόλοιπα θύματα. Άλλος το εξέλαβε πιθανόν ως “Έλληνας φοιτητής σκοτώθηκε στην Ιταλία, εγκληματική ολιγωρία των ιταλικών σωστικών δυνάμεων, δεν μερίμνησαν για τον Έλληνα, να γίνει διάβημα και να προσαχθούν οι ανθέλληνες σε δίκη!”

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δε φέρει ουσιαστική ευθύνη το μέσο για το πώς ερμηνεύει ο καθένας την είδηση…

    Reply
  3. “Δείτε στο δελτίο μας των 20:30 αποκλειστικές εικόνες από τη μητέρα του Έλληνα φοιτητή. Ο ρεπόρτερ μας πέρασε τη νύχτα με τη μαρτυρική μάνα που έχασε το παιδί της στο φονικό σεισμό κ.λπ.”
    Μόνο για τα ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ είναι η ελληνική τηλεόραση. Να την ανοίξεις για να δεις κανέναν πιγκουΐνο, καμιά αρκούδα, όλα τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και υποβολιμαία.

    (Κώστα, η “εμπάθεια” στα Ελληνικά είναι περίπου το αντίθετο του αγγλικού “empathy”)

    Reply
  4. Ωραίο κείμενο.

    Ξέρεις, SG, πάντα ήθελα να δω ένα ημιεπίσημο τεκμηριωμένο ranking της σοβαρότητας του ελληνικού τύπου (πχ με ποιότητα βιογραφικών των δημοσιογράφων, φύλλα που πωλούνται, κοινό που τα προτιμάει, κλπ). Κατά προτίμηση επιμελημένο από σένα. :)

    ΥΓ. empathy μεταφράζεται ενσυναίσθηση, εμπάθεια έχει αρνητική χροιά

    Reply
  5. καλα k1 δεν συζητω για την πραγματικα απαισια ταση να κυνηγανε το δακρυβρεχτο ρεπροταζ με καθε μεσο, θεμιτο και μη.

    Κωστα, εμπειρια εχω ισως μικρη οσον αφορα την τιβι γιατι δεν βλεπω σχεδον καθολου, οπου και να βρισκομαι. Αλλα στις 3-4 χωρες που εχω ζησει δεν εχω ενοχληθει τοσο πολυ οσο στην Ελλαδα τοσο με το γενικα κακο επιπεδο οσο και με αυτο που αναφερω στο συγκεκριμενο κειμενο, δηλαδη την επαρχιωτικη οπτικη.
    Πολυ περισσοτερο οταν μιλαμε για εφημεριδες και περιοδικα, που ο Εκονομιστ πχ εχει πια σχεδον πλανητικη οπτικη, γραφει ισορροπημενα για καθε γειτονια του κοσμου.

    Επισης, αν τελοσπαντων στην αμερικανικη τηλεοραση δειχνουν λιγο περισσοτερο Ομπαμα, αυτο δεν ειναι κατι παρανοϊκο, ο ανθρωπος ειναι το σημαντικοτερο πολιτικο προσωπο στον κοσμο. Αλλα σε σημαντικα διεθνη γεγονοτα ενα μεσο που δειχνει μονο τα στενου ελληνικου ενδιαφεροντος κομματια ειναι βαρετο και πως αλλιως να το πω, επαρχιωτικο (ξερω, επαναλαμβανομαι).

    Προσωπικά με ενδιέφερε να μάθω τι έγινε το παιδί και η είδηση του θανάτου του μου προκάλεσε θλίψη πιο άμεση

    ε αυτη η λογικη δεν μαρεσει πως να το κανουμε. Ειδικα οταν μιλαμε για ιταλους, δηλαδη λιγο πολυ ξαδερφια μας, οχι για ατομα στην Παπουα Νεα ΓΟυϊνεα. Πρεπει και τα ΜΜΕ να αποκτησουν καποτε μια ευρωπαικη οπτικη, αν οχι παγκοσμια. Φαντασου τωρα να γινει σεισμος στην Καλιφορνια και τα ΜΜΕ στο Τεξας να γραφουν για τον εναν Τεξανο που ηταν αναμεσα στα θυματα?

    Reply
  6. Σιγουρα ειναι λυπηρο οτι ενας Ελληνας εχασε την ζωη του. Αλλα ειναι δυνατον να ειναι λιγοτερο σημαντικο νεο απο τον θανατο 207 + Ιταλων?

    Ναι είναι, και νομίζω δεν πρόκειται τόσο για μεροληψία όσο για “ανάδειξη του ανθρώπινου στοιχείου”.

    Αν δεν υπήρχε έλληνας νεκρός, θα ήταν τα δυο αδερφάκια που οι διασώστες ανέσυραν τα άψυχα κορμάκια τους σφιχταγκαλιασμένα. Κι αν επρόκεττο για πόλη άτεκνων, το νιόπαντρο ζυεγάρι που ορίστε, τι τραγική ειρωνία, τελικά ούτε ο θάνατος δεν μπόρεσε να χωρίσει. Και πάει λέγοντας.

    Δεν με ενοχλεί τόσο η λάθος προτεραιότητα. Ούτως ή άλλως ο αριθμός των νεκρών, ακόμη και εθνικά συμμιγής, μάλλον εγκυκλοπαιδική γνώση είναι. Η πληροφόρηση σχετικά με τα κτίρια θα είχε περισσότερη αξία.

    Reply
  7. Ούτως ή άλλως ο αριθμός των νεκρών, ακόμη και εθνικά συμμιγής, μάλλον εγκυκλοπαιδική γνώση είναι.

    Ααα… μάλιστα. Για να δούμε ποιός άλλο έχει πει κάτι παρόμοιο:

    “Ο θάνατος ενός ανθρώπου είναι μια τραγωδία. Ο θάνατος εκατομμυρίων είναι στατιστική.”Ιωσήφ Στάλιν

    ergo

    είσαι επικίνδυνος! :)

    Γενικώς κάθε χώρα δίνει προτεραιότητα στους δικούς της νεκρούς. Αυτό το έχω προσέξει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχω ζήσει. Παρ’όλα αυτά, ο βαθμός του μόνο-εμείς-υπάρχουμε συναντάται ιδιαίτερα ψηλά σε ορισμένες ελληνικές φυλλάδες. Η Ελευθεροτυπία είναι μάλλον μία απ’αυτές.

    Reply
  8. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πως με κάθε ευκαιρία τα ΜΜΕ διαφημίζουν (παραπλανητικά) πως “τα πραγματικά γεγονότα συμβαίνουν εκεί έξω και εμείς απλώς τα καταγράφουμε παθητικά”. Φυσικά αυτό είναι αδύνατον όπως λέει και ο ΄Εκο. ΄Οταν μία ομάδα ποδοσφαίρου πετυχαίνει τέρμα, έχουμε ένα αδιαμφισβήτητα πραγματικό γεγονός. Το ΜΜΕ όμως θα αποφασίσει αν θα δείξει αυτόν που το πέτυχε, αυτόν που το έφαγε, τον προπονητή ή τον πρόεδρο. Επίσης μπορεί να δείξει ωραίες γυναίκες και μικρά παιδιά που παρακολουθούν τον αγώνα, ή ναρκομανείς χούλιγκανς. ΄Ολοι τους θα υπάρχουν πραγματικά στο γήπεδο.

    Reply
  9. Πολύ εύστοχο το κείμενο.
    Τα ίδια σκεφτόμουν κι εγώ χτες το απόγευμα για τις τηλεοπτικές ειδήσεις.
    Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούμε αν η ευθύνη είναι όντως των ΜΜΕ ή των ακροατών/αναγνωστών τους. Πιθανότατα οι δημοσιογράφοι αναζητούν αυτό που θα πουλήσει περισσότερο και το βρίσκουν στον ελληνοκεντρικό λαϊκισμό.

    Reply
  10. Ελπίζω να μου συγχωρήσετε την παιχνιδιάρικη προκλητικότητα μου για το παρακάτω σχόλιο (στην “πραγματικότητα” ελπίζω να ενισχύσω τον εγωισμό μου πιστεύοντας ότι είμαι προκλητικός ;-).

    Πόσο ελληνοκεντρικό και ομφαλοσκοπικό είναι το θέμα με το οποίο καταπιανόμαστε εδώ; Μετα-ειρωνικό;

    Reply
  11. SG αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να βγώ εκτός θέματος , πάντα όμως με αφορμή το τραγικό γεγονός της Ιταλίας .Συγνώμη αν χαλάω τη συζήτηση

    Αν ισχύουν οι πληροφορίες που άκουσα , το υπουργείο παιδείας της Ιταλίας “χαρίζει” όλη τη φετινή ακαδημαική χρονιά στους σεισμόπληκτους φοιτητες και τους δίνει μεταγραφή για άλλα Ιταλικά πανεπιστήμια .Τα τραγικά γεγονότα είναι ακόμα νωπα , αλλά μαθαίνω οτι έχει ήδη αρχίσει μια προσπάθεια κάποιων σεισμοπαθών Ελλήνων φοιτητών , να πάρουν κατ ‘εξαίρεση ελεύθερη μεταγραφή σε Ελληνικά πανεπιστήμια και μάλιστα της επιλογής τους (σε συναφές αντικείμενο φυσικά ).

    Θα με ενδιέφερε τη γνώμη σας για το θέμα .

    Η συμπόνοια μου για όλα τα θύματα , ανεξαρτήτως εθνικότητας , αυτονόητη

    Ευχαριστώ

    Reply
  12. είμαι απολυτως υπερ της μεταγραφης των ελληνων φοιτητων απο τις περιοχες που επληγησαν.
    πρωτον για ανθρωπιστικους λογους θα είναι δυσκολη η επανενταξη σε ενα περιβαλλον που συνειρμικα απο εδω και περα θα προκαλει τραυματικα συναισθηματα και ντε φακτο θα μειωσει την ικανοτητα αποκτησης γνωσεων απο τους φοιτητες.
    δευτερον είναι βλακωδες στην περιοδο που διανυουμε η ελλαδα να πεταει χρηματα απο το εθνικο της προιον σε απιθανα χωριουδακια και κωμοπολεις της Ιταλιας.μπορεί το οικονομικο οφελος να είναι μικρο(αναφερομαστε σε 150-200 ατομα) αλλα δεν παυει να είναι οφελος και οχι κοστος.επιπλεον είναι μια πολιτικη που τίποτα ως ελαχιστα θα στοιχισει στο ελληνικο κρατος ενω θα ανακουφισει
    τις οικογενειες των φοιτητων.
    Τελος δεν θα προκληθουν εικαζω αντιδρασεις απο τους εν ελλαδι φοιτητες μια που προκειται για εκτακτη πολιτικη και δεν θα δημιουργησει προηγουμενο που θα επιβραβευσει στο μελλον καταχρηστικες επιλογες

    Reply
  13. Stugman,

    πάντως απ’ό,τι βλέπω το provisional portal του πανεπιστημίου έχει πληροφορίες για τους σεισμοπαθείς φοιτητές και πώς θα γίνουν μαθήματα, εξετάσεις, και τα σχετικά.

    Προσωπικά πιστεύω πως όσο το ταχύτερο επιστρέψει κάποιος σε μια φυσιολογική ροή των πραγμάτων μετά από μια τέτοια καταστροφή- ακόμα κι αν η πόλη είναι μερικώς κατεστραμμένη- τόσο μικρότερη είναι η αίσθηση της απώλειας. Αν αντίθετα πεις πως τίποτα δε λειτουργεί, τίποτα δεν υπάρχει σταματάνε όλα.

    Μιλάω γενικά και για τον ιθαγενή πληθυσμό, φυσικά, όχι για τους Έλληνες φοιτητές.

    Τελος δεν θα προκληθουν εικαζω αντιδρασεις απο τους εν ελλαδι φοιτητες μια που προκειται για εκτακτη πολιτικη και δεν θα δημιουργησει προηγουμενο που θα επιβραβευσει στο μελλον καταχρηστικες επιλογες.

    Ω καλά, ακόμα θυμάμαι τις χριστοπαναγίες που ακουγόντουσαν για τις μεταγραφές των Ελλήνων φοιτητών απ’τη βομβαρδισμένη Σερβία το ’99…

    Reply
  14. κενσαι απο οτι ξερω οι Ιταλοι φοιτητές ηδη εχουν μεταγραφει σε αλλα ιταλικα πανεπιστημια(το ακουσα στη βουλη).αρα θα ηταν ανοητο ως και ανεφικτο ενδεχομενως να μην μεταγραφουν και οι ελληνες φοιτητες.
    [quote post=”958″]Ω καλά, ακόμα θυμάμαι τις χριστοπαναγίες που ακουγόντουσαν για τις μεταγραφές των Ελλήνων φοιτητών απ’τη βομβαρδισμένη Σερβία το ‘99…[/quote]
    θα φωναξουν μια μερα,δυο τρεις στο τελος θα το ξεχασουν.τι θα κανουν καταληψη επειδη μεταγραφηκαν οι ελληνες φοιτητες;
    καποιοι θα πουν οτι είναι αδικη η μεταγραφή για λογους που όλοι αντιλαμβανονται αλλα εγω σκεφτομαι με κριτηριο τι είναι καλο για τη χωρα και οχι τα αδικα ή δικαια συναισθηματα ορισμενων.

    Αυτες είναι οι συνεπειες ομως παραλογων πολιτικων,μη-κρατικα ΑΕΙ,
    που στοιχιζουν εκατομυρια ή και δισ. στη ”φτωχη” ελλαδα και θετουν σε κινδυνο ελληνες πολιτες, επειδη καποιοι εχουν κολλημενα μυαλα.Εκτος του οτι υποβαθμιζουν και την ποιοτητα της εκπαιδευσης για αυτους που αποφασιζουν να μεινουν εντος ελλαδας.

    Reply
  15. εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είστε άδικοι. Πολλοί συγγενείς και φίλοι του άτυχου παιδιού περίμεναν να ενημερωθούν από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις μια που δεν ήταν εύκολη η απευθείας ενημέρωση από την οικογένεια. Για αυτούς τους ανθρώπους θα ήταν πολύ δύσκολο και επώδυνο να περιμένουν ώρες για να μάθουν κάτι από την οικογένεια ή την πρεσβεία αν από τα ΜΜΕ υπήρχαν φτωχές πληροφορίες. Επίσης κάνετε αναφορά στον τρόπο που πρόβαλαν τα ΜΜΕ την μανά. Η ίδια όμως σαν τελευταία της ελπίδα μιλούσε από την πρώτη στιγμή στα κανάλια (μπορώ να πω ότι την είδα σε τουλάχιστον πέντε εκπομπές, ακόμα και μετά τον θάνατο του γιου της.). Δεν μπορώ να την κρίνω γιατί αυτό που ζει είναι τραγικό και μπορεί και εγώ το ίδιο να έκανα στην θέση της. Και κανείς δεν είπε ότι η ζωή ενός Έλληνα είναι πιο σημαντική από 270 Ιταλών .

    Reply
  16. Πολλοί συγγενείς και φίλοι του άτυχου παιδιού περίμεναν να ενημερωθούν από τα ΜΜΕ για τις εξελίξεις μια που δεν ήταν εύκολη η απευθείας ενημέρωση από την οικογένεια.

    εκτος του οτι νομιζω οτι οι κακομοιροι οι ανθρωποι θα επρεπε να ενημερωνονται απο πιο υπευθυνες και ψυχραιμες πηγες (ΥπΕξ?) δεν καταλαβαινω γιατι χρειαζονται υπερβολες. Δεν ειπα οτι δεν ειναι αξιολογο νεο ο θανατος ενος φοιτητη. Αλλα οταν πεθαινουν τοσοι ανθρωποι μου φαινεται καπως παραλογο να επισκιαζεται το μεγαλο γεγονος απο ενα, οπως και να το κανουμε, μικροτερο.

    Σχετικα με τις μεταγγραφες δεν ξερω γιατι η δικαιοσυνη τις επιτασσει. Εκ πρωτης οψεως μου φαινεται πιο λογικο να μεταγραφουν σε αλλα ΑΕΙ της Ιταλιας. Γενικοτερα τωρα, ειμαι υπερ των ευκολοτερων μεταγραφων μεταξυ ελληνικων και ευρωπαικων ΑΕΙ αλλα αυτο πρεπει να ερθει με γενικοτερη αναμορφωση του αναποτελεσματικου και αναξιοκρατικου συστηματος εισαγωγης στην Ελλαδα.

    Πόσο ελληνοκεντρικό και ομφαλοσκοπικό είναι το θέμα με το οποίο καταπιανόμαστε εδώ;

    σε ποιο αναφερεσαι?
    ξερεις βεβαια οτι ενα ιστολογιο αντιστοιχει στην στηλη γνωμης μιας εφημεριδας, οχι στο κομματι που πληροφορει για νεα και γεγονοτα.
    Επισης οι αναλυσεις (κανω μαλλον καταχρηστικη αναφορα στην λεξη αυτη) που γινονται εδω, γραφονται στα ελληνικα αρα αν μπορουν να αλλαξουν κατι ειναι μαλλον ελληνικα προβληματα.

    Παρολαυτα νομιζω οτι μεγαλο μερος της γραφης μας εχει να κανει με διεθνη ζητηματα ή περισσοτερο αφηρημενα.

    Reply
  17. Danai,
    ο τίτλος της Ναυτεμπορικής, που φαίνεται να αποδίδει πιο σωστά την πρέπουσα σημασία στα αντίστοιχα γεγονότα, δεν θα έφτανε για να ενημερωθούν οι συγγενείς και φίλοι?

    Reply
  18. να πω και κατι που παρελειψα, συμφωνω βεβαια απολυτα με τον Ulixes και αν καποιος πραγματικα ισχυριζεται πως “τα πραγματικά γεγονότα συμβαίνουν εκεί έξω και εμείς απλώς τα καταγράφουμε παθητικά” ειτε κοροϊδευει εμας, ειτε τον εαυτο του.

    Reply
  19. SG ακριβως επειδη ουτε απο το υπουργειο εξωτερικων, ουτε απο την πρεσβεια υπηρχε ενημερωση, η μονη πηγη πληροφοριων ηταν τα δελτια ειδησεων.Αλλα με το να λες
    “οταν πεθαινουν τοσοι ανθρωποι μου φαινεται καπως παραλογο να επισκιαζεται το μεγαλο γεγονος απο ενα, οπως και να το κανουμε, μικροτερο” (μικροτερο γιατι ηταν μονο ενας ελληνας?) ερμηνευεις την αξια της ανθρωπινης ζωης με ενα νουμερο. Ειναι πιο σημαντινος ο θαναντος 270 Ιταλων απο ΕΝΟΣ ελληνα?Αν δοθει σημασια στο νουμερο ναι ειναι.Αν δοθει σημασια στην χωρα καταγωγης δεν ειναι.Αν ομως κοιταξεις την αξια της ανθρωπινης ζωης τοτε ειναι ακριβως το ιδιο.
    Ο θανατος ενος συμπατριωτη μου εμενα με ενδιαφερει περισσοτερο (με ενδιαφερει, δεν λεω οτι με ποναει περισσοτερο).Φυσικα και δεν ειναι σωστο αυτο.Αλλα σου λεω την αληθεια.
    Κωστα ειναι δυνατον οταν ανθρωποι κοντευουν να πεθανουν απο την αγωνια τους να πανε να παρουν την ναυτεμπορικη για να μαθουν τι απεγεινε το αγορι τους??????Καρφωμενοι στα δελτια ειδησεων ηταν!!!

    Reply
  20. Χεχ, οφείλω να ομολογήσω πως η danai μας έβαλε όλους στην θέση μας. Η ερμηνεία που δίνει είναι αρκετά πειστική.

    Παρ’όλα αυτά Δανάη, η Ελευθεροτυπία και γενικότερα πολλές [ελληνικές] εφημερίδες δε φημίζονται για την αντικειμενική διατύπωση των νέων.

    Κάποιος έχει δύο επιλογές: ή αρχίζει και διαβάζει Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων / Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων [ana-mpa.gr] ψάχνοντας το νέο χωρίς την είδηση ή απλά διαβάζει πλουραλιστικά διασταυρώνοντας πηγές και δημοσιογραφικά/ιδεολογικά στυλ.

    Με Ελευθεροτυπία ή Ποντίκι σκέτα για παράδειγμα δεν «επιβιώνεις». Θέλει οπωσδήποτε και μια Καθημερινή ή ένα Βήμα. Πάντως οι οικονομικές εφημερίδες συνήθως είναι πολύ καλές στην περιγραφή γενικών γεγονότων. Αυτό είναι κάτι που έχω προσέξει και στο εξωτερικό.

    Reply
  21. Πάντως οι οικονομικές εφημερίδες συνήθως είναι πολύ καλές στην περιγραφή γενικών γεγονότων. Αυτό είναι κάτι που έχω προσέξει και στο εξωτερικό.

    αυτό είναι πολύ σωστό..αν θες μια σωστή ενημέρωση σχετικά μέ ένα θέμα πχ πολιτκό ή επικαιρότητας νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξεις σε μια εφήμερίδα η οποία έχει άλλη βασική θεματολογία πχ ναυτεμπορική..δείχνει λίγο κιόλας ότι γενικά η ποιότητα των έντυπων μέσω πλέον έχει πιάσει πάτο και απλά προσπαθουν να αυξήσουν πωλήσεις ενώ η είδηση είναι πλέον παραπροϊόν…

    Πρεπει και τα ΜΜΕ να αποκτησουν καποτε μια ευρωπαικη οπτικη, αν οχι παγκοσμια.

    αυτό μάλλον θα γίνει σε μερικές δεκαετίες απο τώρα και νομίζω ότι δείχνει και την νοοτροπία του κόσμου, κυρίως της Ευρώπης, ο οποίος ακόμα βλέπει Ιταλούς,Ελληνες, Γερμανούς και η Ευρωπαϊκή ταύτότητα είναι ακόμα στο βάθος, δηλαδή τα ΜΜΕ μιλανε και ταυτίζονται με τη νοοτροπία των αναγνωστών…πιο πολύ μετράνε στην Ευρώπη ακόμα κάποιες ιστορικές, θρησκευτικές σχέσεις ή το πόσο κοντά γεωγραφικά είναι οι χώρες…

    πάντως οι καλυτερη ροή ειδήσεων (πιο γρήγορη, χωρίς δραματικά ηχητικά background) είναι πηγές απο το ιντερνετ πλέον και εκεί πιστέυω ότι υπάρχει η ευρωπαϊκή και κυρίως η παγκόσμια οπτική που αναφέρεται ο SG…
    εννοείται συλλυπητήρια στις οικογένειες απο όποια χώρα και αν κατάγονται τα θύματα…

    Reply
  22. “…Ελληνας ο σερβιτορος του Νομπελιστα φον Παπεν…”
    Πολύ ντόρο για το σερβιτόρο που λένε.

    Σωστή η άποψη που εκφράζεις, κρίμα στον νεαρό φοιτητή, αλλά κρίμα και στους ιταλούς.

    Reply
  23. Danai,
    νομιζω ότι δεν με κατάλαβες. Ισχυρίστικες ότι η έμφαση που έδωσαν οι Ελληνικές εφημερίδες στο θάνατο του Έλληνα φοιτητή σχετικά με τους Ιταλούς ήταν δικαιολογημένη προς χάριν της ενημέρωσης των συγγενών και φίλων. Αυτό που προσπάθησα να σου δείξω είναι ότι η ενημέρωση που λαμβάνει κανείς από το πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας για τον Έλληνα φοιτητή δεν διαφέρει ουσιαστικά από αυτήν που λαμβάνει από το πρωτοσέλιδο της Ναυτεμπορικής. Παρόλα αυτά η δεύτερη κατάφερε να αποδώσει την πρέπουσα έμφαση στα δυο γεγονότα. Άρα το επιχείρημά σου δεν έχει βάση.

    Reply
  24. Κώστα μάλλον δεν εξήγησα σωστά αυτό που ήθελα να πω. Θεωρώ πως δεν είναι σωστό να καθόμαστε να συγκρίνουμε τίτλους εφημερίδων και δελτίων ειδήσεων και να κρίνουμε ποιοι αποδίδουν καλυτέρα τα δυο γεγονότα. Είναι δυνατόν να προσπαθούμε να κρίνουμε ποιοι θάνατοι είναι πιο δυσάρεστοι και ποιοι θάνατοι λιγότερο? Έτσι ώστε να δούμε ποια ΜΜΕ δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε ένα μικρότερης σημασίας γεγονός?
    Δεν θα συγκρίνω τον θάνατο Έλληνα με Ιταλού. Δεν θα συγκρίνω τον θάνατο 270 έναντι ενός. Θα συγκρίνω τον θάνατο του Βασίλη με τον θάνατο της Φρανζέσκας, τον θάνατο του Σύλβια με τον θάνατο της Άννας. Και τότε θα δω ότι είναι ακριβώς το ίδιο.
    Στον σεισμό της Αθήνας ήταν αγνοούμενοι τέσσερις Γάλλοι. το γαλλικό συνεργείο διάσωσης όταν ήρθε πήγε κατευθείαν να απεγκλωβίσει τους συμπατριώτες του. Τα γαλλικά δελτία ειδήσεων έκαναν συνέχεια έκτακτα δελτία για το πως πάνε οι έρευνες, και το είχε σαν πρώτη είδηση. Το θεωρείτε παράλογο?

    Reply
  25. danai,

    στο βαθμό που τα Γαλλικά μέσα διάσωσης πληρώνονται από τους Γάλλους φορολογούμενους είναι πράγματι λογικό να ενδιαφερθούν πρώτα για τους Γάλλους πολίτες. Και βέβαια στο βαθμό που οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μοίρα ενός Έλληνα από αυτή εκατοντάδων Ιταλών λογικά και οι περισσότερες εφημερίδες επικετρώθηκαν στον Έλληνα. Το ερώτημα είναι αν είναι λογικό οι Έλληνες αναγνώστες να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη μοίρα ενός ημεδαπού τον οποίο δε γνωρίζουν από τη μοίρα εκατοντάδων αλλοδαπών.

    Διότι ωραία και ποιητικά τα γράφεις για το Βασίλη και τη Φραντσέσκα αλλά εγώ προσωπικά, ε, πώς να το κάνουμε, δε μπορώ να δώσω ίδια βαρύτητα π.χ. σε ένα αυτοκινητιστικό στο οποίο χάνει τη ζωή του ο Σπύρος με το τσουνάμι στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους! Τραγικά γεγονότα και τα δύο, αλλά όπως και να το κάνουμε διαφορετικού μεγέθους και άρα βαρύτητας. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι το χάσιμο μιας ζωής είναι ισοδύναμο με το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων?

    Reply
  26. Και προς προβληματισμό, παραθέτω ένα ρητό του Στάλιν, τις πράξεις του οποίου όλοι γνωρίζουμε:

    “A single death is a tragedy; a million deaths is a statistic.”

    Reply
  27. Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι το χάσιμο μιας ζωής είναι ισοδύναμο με το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων?

    Κώστα, δεν είπε αυτό. Η προσήλωση των ειδησεογραφικών πρακτορείων σε ορισμένες πτυχές της τραγωδίας (πχ εθνικότητα) δε σημαίνει πως αδιαφορούν για τα υπόλοιπα. Είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων.

    Όσο για το ρητό του Στάλιν, έχει ήδη ειπωθεί απ’τις 8 του μηνός! :)

    Reply
  28. Σχετικά με την κουβεντούλα μας.

    Δείτε στην πράξη πως κάθε χώρα φωτίζει μια πολυεθνική τραγωδία όπως αυτή του αεροσκάφους της Air France από διαφορετική σκοπιά. Ανάλογα με την εθνικότητα του ειδησεογραφικού πρακτορείου που θα επιλέξετε θα δείτε αναφορά στους αντίστοιχους ομοεθνείς αδικοχαμένους επιβάτες.

    Reply
  29. παντως εγω εβλεπα σε καποια ελληνικη εφημεριδα να αναφερεται χωριστα σε διαφορες ευρωπαϊκες εθνικοτητες και τα κανα δυο ατομα απο αυτες που πεθαναν. Καπου στο τελος ειπε κιολας: πεθαναν και 180 Βραζιλιανοι.

    Reply
  30. Ε δε λες πάλι καλά που δεν έγραφαν ότι πέθαναν 80 Άνθρωποι και 180 Βραζιλιάνοι; :p

    Reply

Leave a Comment