Περί ανεκτικότητος μαθήματα βγαλμένα μέσα από την ζωή δύο

Πράξις πρώτη

Dramatis personae:

Εγώ

Χρυσαυγίτης

Χορός Περαστικών της Σιωπηλής Πλειοψηφίας (βωβά πρόσωπα)

chrysi-avgi.gif

Στόν υπό ανακατασκευή υπόγειο ηλεκτρικό σταθμό της Ομόνοιας. Στην προ μετρού εποχή. Μια αφίσα της Χρυσής Αυγής καλεί σε κάποια συγκέντρωση, σε επαγρύπνηση, σε αγώνα, αγώνα, αγώνα διαρκείας.

Εγώ: (σκίζοντας την αφίσα με κρυφή έπαρση) Δεν είναι κρίμα κι άδικο, παράξενο μεγάλο, πώς εκφράζονται ελευθέρως τα λαϊκιστικά εθνικιστικά μιάσματα, ομοίως με τους νομιμόφρονες νομοταγείς πολίτες; Ευτυχώς που αγρυπνώ Εγώ, ο φρουρός της δημοκρατίας, ο κέρβερος της πύλης του κοινοβουλίου, ο ελευθερωτής των αιχμαλώτων και υπερασπιστής των πτωχών, ο ένας, ο σπουδαίος και ο λατρεμένος!

Χρυσαυγίτης: (αρπάζοντας το κεφάλι του Εγώ και χτυπώντας το στα πλαϊνά κόντρα πλακέ των υπό κατασκευή διαδρόμων) Αν δεν με πειράξης, δεν θα σε πειράξω. Αν με πειράξης, θα σε οργώσω, θα σε σιδερώσω, θα σε λειώσω.

Εγώ: Ενδίδω στην ανωτέρα βία των καλογυμνασμένων δελτοειδών σου και του νεαντερταλείου εγκεφάλου σου. Είμαι ήρως της δημοκρατίας, στο όνομά μου θα γίνωνται καταλήψεις σε σχολεία και εργοστάσια, θα παγώνη η τσιμινιέρα και θα καθηλώνεται η Ολυμπιακή τρίτη-πέμπτη-σάββατο. Διαβήτε, Μήδοι!

Χορός Περαστικών της Σιωπηλής Πλειοψηφίας
(συνεχίζει τις δουλειές του σαν να μην συμβαίνη τίποτα: αγοράζει εισιτήρια, μιλάει στο τηλέφωνο, κουβαλάει τις τσάντες του).

Πράξις δευτέρα

Dramatis personae:

Εγώ

Η Τότε Γκόμενά Μου και Μελλοντική Μητέρα του Παιδιού Μου

Αντιεξουσιαστής Φάσιον Πολίς

Έτερος Αντιεξουσιαστής Φάσιον Πολίς

Ετερώτερος Αντιεξουσιαστής Φάσιον Πολίς

Χορός Περαστικών της Σιωπηλής Πλειοψηφίας (βωβά πρόσωπα)

anarchy-thumb.jpg

Στα Εξάρχεια, αυτό το άντρο της ελεύθερης δημιουργίας και έκφρασης, εκεί όπου ανθίζουν όλα τα λουλούδια, θάλλει η ανοχή και καρποφορεί η διαφορετικότητα. Γωνία Βαλτετσίου και Ζωοδόχου Πηγής.

Αντιεξουσιαστής Φάσιον Πολίς: Τι μπλούζα είναι αυτή που φοράς;

Εγώ: …

Έτερος Αντιεξουσιαστής Φάσιον Πολίς: Γιατί φοράς στρατιωτικό μπλουζάκι παραλλαγής;

Εγώ: Εμ, γιατί τα άλλα ήταν άπλυτα ας πούμε;

Ετερώτερος Αντιεξουσαστής Φάσιον Πολίς: (ρίχνοντας στον Εγώ μπουνιά στο σαγόνι) Βγάλ’ το τώρα.

Η Τότε Γκόμενά Μου και Μελλοντική Μητέρα του Παιδιού Μου: Αφήστε μας να φύγουμε καλέ, δεν είμαστε Χρυσαυγίτες!

Αντιεξουσιαστής Φάσιον Πολίς: (σκίζοντας το εντελώς μπανάλ και ντεμοντέ μπλουζάκι) Σκάσε.

Χορός Περαστικών της Σιωπηλής Πλειοψηφίας (συνεχίζει τις δουλειές του σαν να μην συμβαίνη τίποτα: πίνει το ποτό του, στέλνει μηνύματα με το κινητό, φωνάζει ταξί και φεύγει).

10 thoughts on “Περί ανεκτικότητος μαθήματα βγαλμένα μέσα από την ζωή δύο”

  1. οποτε τι μαθαινουμε θαναση εκτος απο το γεγονος οτι τρως συνεχως μπουνιες? :-)

    περα απο την πλακα, ειναι νομιζω σαφες οτι το θεμα της βιας δερνει και τα δυο ακρα του φασματος. Και μαλιστα επιβεβαιωνεις την εμπειρικη μου πρατηρηση οτι στο τελος την πληρωνουν παντα οι αθωοι.

    Reply
  2. [quote comment=”15613″]οποτε τι μαθαινουμε θαναση εκτος απο το γεγονος οτι τρως συνεχως μπουνιες? :-)[/quote]

    Καθόσον με αφορα, δύο πράγματα:

    1) ότι πρέπει να είμαι περισσότερο ανεκτικός,

    2) ότι πρέπει να πάω γυμναστήριο!

    Δεν ήθελα να αναδείξω την σωματική βία, δεν είναι αυτό το πραγματικό κοινό στοιχείο των δύο περιπτώσεων, αυτή είναι μόνο σύμπτωμα. Η έλλειψη ανεκτικότητας είναι η ουσία.

    Την πρώτη φορά ήμουν εγώ που δεν ανέχθηκα την διάδοση κάποιων αντίθετων ιδεών, έστω και με παράνομη αφισοκόλληση. Η έλλειψη ανεκτικότητας στην αντίθετη άποψη θα υπήρχε ακόμη και αν δεν με είχε εντοπίσει ο χρυσαυγίτης φρουρός ή ακόμη και αν τον είχα δείρει εγώ (λέμε τώρα).

    Την δεύτερη υπέστην την αντίστοιχη δυσανεξία κάποιων άλλων σε κάτι που δεν ήταν μάλιστα καν διάδοση ιδεών. Καλβινιστική Γενεύη και Σιιτική Τεχεράνη είναι τα μόνα μέρη που μπορώ να σκεφτώ με ενδυματολογική αστυνομία.

    Reply
  3. Την πρώτη φορά ήμουν εγώ που δεν ανέχθηκα την διάδοση κάποιων αντίθετων ιδεών, έστω και με παράνομη αφισοκόλληση.

    ναι αυτο το σημειο το πιασα αν και δεν ειμαι εντελως σιγουρος οτι συμφωνω. Εν τελει, ηταν παρανομες, πρεπει να ειμαστε ανεκτικοι και στο παρανομο τωρα?

    Εχω μια καπως παρομοια ιστορια, οταν ειχα πρωτοπαρει αδεια οδηγησης ημουν αρκετα επιθετικος με οσους παραβαινουν τους κανονες. Καποια στιγμη ειμαι σε δρομο που μπαινει απο την πολη στην Κατεχακη και θελω να παω ευθεια προς το βουνο. Καποιος κορναρει απο πισω μου, γιατι οπως καταλαβα μετα, δεν ειχα βαλει λεει φλας. Βλεπεις 90% των αυτοκινητων εκει εστριβαν αριστερα, οι αλλοι δεξια, και κανεις δεν πηγαινε ευθεια. Φυσικα για να πας ευθεια δεν θελει κανενα φλας, οσοι στριβουν επρεπε να το βαζουν. Τσαντιστηκα λοιπον (σιχαινομαι και το ασκοπο κορναρισμα) και βγαζω το χερι μου εξω απο την ηλιοροφη και του δινω το δαχτυλο που λενε οι αγγλοφωνοι. Ε οι τυπαδες κανουν 160 μοιρες στροφη, μπαινουν στον δρομο που ειχα παρει και γω, με προσπερνανε και τραβανε χειροφρενο μπροστα μου -θυμιζω οτι ειμασταν στον δρομο προς το βουνο, κανονικη ερημια. Κατεβαινουν δυο τυποι -τερατα, πραγματικα- ερχονται κοντα μου και μου λεει ο ενας: κατεβασε το παραθυρο, δεν θα σε πειραξω. Το κατεβαζω διστακτικος, μου λεει: “αν ειμασταν τοσο μαλακες οσο εσυ, θα σε ειχαμε σαπισει στο ξυλο”

    τι να πω εκει, το βουλωσα κανονικα, μονο μετα απο 30 δευτερολεπτα μπορεσα να ψελισσω : “για να πας ευθεια δεν μπαινει φλας”

    Δικιο ειχαν, ηταν μαλλον δυσαναλογο να τους προσβαλλω ετσι. Και δικιο εχεις και συ θαναση, οτι αν ειμαστε ολοι πιο ανεκτικοι η ζωη μας θα ειναι καλυτερη. Αλλα ρε παιδι μου, να μην επιβραβευεται καθολου η νομιμοφροσυνη, να ειμαστε ανεκτικοι σε νομιμους και παρανομους?

    Καλβινιστική Γενεύη και Σιιτική Τεχεράνη είναι τα μόνα μέρη που μπορώ να σκεφτώ με ενδυματολογική αστυνομία.

    ε, χμ. Χωρις να εχουμε κανονικη αστυνομια (δηλαδη επεμβαση του κρατους) ο ενδυματολογικος φασισμος στην Ελλαδα εχει παραδοση. Σε καποια κλαμπ δεν μπαινεις αν δεν φορας τα σωστα βλαχογκλαμουρικα ρουχα, σε καποιες παρεες δεν κολλαγες (στην εφηβια αλλα ισως και μετα) αν δεν φορουσες Μαρτενς ή Timberland (αναλογως την παρεα), στα Εξαρχεια προφανως δεν ανεχονται ρουχα παραλλαγης, αλλου δεν ανεχονται μοϊκανια… Μουχε κανει εντυπωση στο σχολειο μου που στο γερμανικο τμημα ο καθενας ντυνοταν οπως γουσταρε και κανενας δεν του ελεγε τιποτα. Ειαμστε ακομα μακρια απο αυτη την ωριμοτητα…

    Reply
  4. ΣΓ, ειδικά στις εφημερίδες τοίχου τύπου ΟΑΚΚΕ έχω μια αδυναμία, όπου και αν είναι κολλημένες (εντάξει, σε κανά ΚΑΦΑΟ εννοώ). Τώρα, την συγκεκριμένη ανακοίνωση θα την κατέβαζα και νόμιμα να είχε αναρτηθή, ήταν θέμα συγκεκριμένης διάθεσής μου τότε. Μην μου πης ότι και συ κάθεσαι να καθαρίζης όλους τους στύλους και όλες τις πινακίδες από ό,τι έχει κολληθή παράνομα επάνω τους. Από κει και πέρα, στο κλαμπ του και στην παρέα του να κάνη παρέα κανείς με όποιον θέλη, οι ενδυματολογικές περιπολίες σε δημόσιους χώρους απέχουν όμως πάρα πολύ από αυτό.

    Reply
  5. Καλβινιστική Γενεύη και Σιιτική Τεχεράνη είναι τα μόνα μέρη που μπορώ να σκεφτώ με ενδυματολογική αστυνομία.

    Tα ΑΕΙ της κοσμικής Άγκυρας;

    Reply
  6. Μου φαίνεται ότι η ειδοποιός διαφορά των απαγορεύσεων είναι ότι στην Άγκυρα δεν έχουμε επιβολή κάποιας αντίληψης περί αγαθού βίου, αλλά διασφάλιση της -αναγκαίας για τη δημοκρατία- κοσμικότητας του δημόσιου χώρου.

    Reply
  7. Εγώ αυτό που έμαθα είναι ότι δεν πρέπει κανείς να συχνάζει στα Εξάρχεια και την Ομόνοια!

    Reply

Leave a Comment