Professor Dr. Dr. Sherlock Holmes

Το ξέρω ότι το εκλεκτό κοινό της αΜ/σΙ αναρωτιέται και γι’ αυτό θα σας το πω ευθύς αμέσως: ήταν ένα δύσκολο break που λένε και στο χωριό μου. Μάλωσα με ανέραστους μεσόκοπους που καβαλάνε τα πεζοδρόμια με τα τζιπ τους, με έφαγε η ορθοστασία σε ένα “ρεβεγιόν” που με πήγαν σηκωτό μετά από χρόνια και έμαθα ότι δεν είμαι παρά ένας προβοκάτορας διαδικτυακός περιπτεριούχος της ΦΙΣ. Ήλπιζα ότι με την επιστροφή μου στο μίζερο χωριό μας θα ηρεμούσα κάπως. Και τότε απήγαγαν τον Περικλή Παναγόπουλο. Ένας φίλος από τα παλιά, που δεν μου αναγνώριζε ποτέ καμμία άλλη ιδιότητα πέραν της δικηγορικής, με πήρε τηλέφωνο το βραδάκι και μου ανακοίνωσε υπερήφανος για τις φρέσκιες του ιδέες: “βάλε να δεις τις ειδήσεις στο ίντερνετ – έβγαλαν και συναδέλφους σου”. Στην απάντησή μου “και ποιος θέλει να ακούσει τηλεοπτικούς δικηγόρους να ψαρεύουν πελάτες;” απάντησε όλο καμάρι: “όχι ρε, εγκληματολόγοι είναι οι άνθρωποι¨. Αντιστάθηκα όσο μπορούσα, αλλά υπέκυψα: ξυπνάω το πρωί, φτιάχνω καφέ και πέφτω με τα μούτρα στον Ευαγγελάτο. Να δούμε τι θα πουν και οι συνάδελφοι…

Και τότε νοστάλγησα τους παραδοσιακούς δικηγόρους που μας ανοίγουν τα μάτια από τα δελτία ειδήσεων. Τι είναι αυτό, άραγε, που κάνει έναν άνθρωπο που έχει γράψει ένα διδακτορικό να βγαίνει στα κανάλια και να ανακοινώνει στο λαό ότι “δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα”; Όχι ότι δεν είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση – αρκεί να της αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο. Για παράδειγμα, αναρωτιέμαι συχνά γιατί δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα. Επειδή δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι και, κατά συνέπεια, τέλειοι εγκληματίες; Επειδή τίποτα δεν είναι τέλειο σε αυτόν τον κόσμο; Επειδή είναι θεωρητικώς δυνατόν, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τέλειος εγκληματίας; Επειδή τα κριτήρια για την τελειότητα ενός εγκλήματος είναι πολύ αυστηρά και δεν αρκεί απλώς να μην συλληφθείς όπως έχει συμβεί τόσες και τόσες φορές; Τώρα που το σκέφτομαι ίσως και να μην είναι όσο θλιβερά και ανέπνευστα κοινότοπη νόμιζα αυτή η φράση. Αλλά, ευτυχώς, υπάρχει και η ανάλυση της επιστημονικής ορολογίας που κρατά το επίπεδο της συζήτησης σε υψηλά επίπεδα. Μάθαμε, για παράδειγμα, ότι η επιλογή, παρακολούθηση κλπ κλπ του υποψηφίου θύματος λέγεται θυματοποίηση, “όπως λέμε στην εγκληματολογία¨. Πέρα από το αν είναι ακριβές ή όχι αυτό, η μαγική φράση είναι αυτό το “όπως λέμε στην εγκληματολογία¨. Διότι οι μη εγκληματολόγοι όταν λένε “θυματοποίηση” εννοούν κυρίως “σεξουαλική διέγερση”: πχ “και περνάει μια ξανθιά με ένα μίνι, μεγάλε – πωπω θυματοποίηηηησηηη”.

Ακολούθως μάθαμε ωραία πράματα για το πως πρέπει να γίνονται οι έρευνες, για το τι σκέφτεται η αστυνομία και, κυρίως, για τον επαγγελματισμό των δραστών. Αυτό που με εξέπληξε ήταν ότι, τελικά, οι απαγωγείς του Περικλή Παναγόπουλου ήταν “επαγγελματίες”. Και πάλι, η δήλωση είναι ενδιαφέρουσα αν κάνεις τον κόπο να της αφιερώσεις λίγο χρόνο. Για παράδειγμα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη απαγωγέα; Ο ερασιτέχνης έχει κι άλλο επάγγελμα όπως οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές; Από που φαίνεται ο επαγγελματισμός; Ο επαγγελματίας χρησιμοποιεί βαν για την απαγωγή ενώ ο ερασιτέχνης ό,τι βρει πρόχειρο; Και, κυρίως, πόσοι “ερασιτέχνες” εγκληματίες έχουν απαγάγει εφοπλιστές; Δηλαδή. πότε μαζεύτηκαν μερικά φτωχαδάκια και αποφάσισαν να απαγάγουν έναν ζάπλουτο μήπως και ανασάνουν οικονομικά; Από την εποχή του “Ηλία του 16ου” και της απαγωγής της αρβύλας έχει να γίνει κάτι τέτοιο. Όταν συλληφθούν οι απαγωγείς, οι αστυνομικοί θα τους ρωτήσουν: “είστε κανονικοί“;

Κάποτε είχε διαπραχθεί ένα από εκείνα τα ειδεχθή εγκλήματα που όλοι αγαπήσαμε. Μέσα σ’ όλα τ’ άλλα, κάποιος είχε δηλητηριαστεί με φακές (!) αν θυμάμαι καλά. Και πάλι δεν είμαι σίγουρος αν θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ότι καλεσμένος σε ενημερωτική εκπομπή ήταν ο Βασίλης Καρύδης, καθηγητής στο Δημοκρίτειο. Μία καλλίγραμμη δημοσιογράφος, λοιπόν, τον βομβαρδίζει με ερωτήσεις για τον εν λόγω περιστατικό με καλύτερη όλων το κατά πόσον είναι δυνατόν να φάει κανείς φακές με δηλητήριο και να μην το καταλάβει. Ο άνθρωπος γελάει και απαντάει περίπου ως εξής: “τι να σας πω, εξαρτάται από τις φακές, το δηλητήριο, το ξύδι..”. Και προσπαθεί απεγνωσμένα να της εξηγήσει ότι ο εγκληματολόγος δεν είναι ντεντέκτιβ. Αγαπητοί συνάδελφοι, από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Οι εγκληματολόγοι τα λένε στα κανάλια παρέα με τους ψυχολόγους. Και εις ανώτερα: θα έλθει η μέρα που θα έχουν μονόλεπτα σποτάκια τα απογεύματα:αγαπητοί φίλοι, σήμερα θα μιλήσουμε για τη θυματοποίηση που τόσο μας αγχώνει καθημερινά.

7 thoughts on “Professor Dr. Dr. Sherlock Holmes”

  1. Θανασάκη γειά χαρά!

    έλεγα να τρολάρω λίγο στο μπλογκ σου, αλλά είναι τόσο βαρετό που ξεκάβλωσα εντελώς… Ζωντάνεψε το λίγο βρε πουλάκι μου. Τι απονεκρωμένη αισθηκή είναι αυτή?

    και η αισθητική είναι ηθική (που γουστάρεις και τα τσιτάτα)

    Reply
  2. ελεγα να μην ασχοληθω, αλλα για λογους συνεπειας, θα σου πω οτι λεμε και σε καθε αλλο ατομο που ειδε φως, μπηκε και ειπε να σπασει καμμια λαμπα: δεν εχουμε κανενα ενδιαφερον για φωνασκιες και αντιαισθητικες ενοχλησεις. Αν θες να συμμετασχεις σε καποια συζητηση καντο ελευθερα και εισαι ευπροσδεκτος, αν θες να φωναζεις πηγαινε καλυτερα αλλου.

    Κατα τα αλλα Κωνσταντινε ποτε δεν ειχα ακουσει την θυματοποιηση αλλα πολυ μου αρεσε :-)

    Περα απο την πλακα, ειχα την εντυπωση οτι ολοι σχεδον οι εγκληματιες στην Ελλαδα ειναι ερασιτεχνες, παρομοια με τις διωκτικες αρχες (να το πω αλλιως, με τετοιο κρατος απεναντι σου αν ηθελες να κανεις ενα συστηματικο πλανο διαλυσης των παντων, δυσκολο θα ηταν?)

    Κατα τα αλλα ωραιος και ο καθηγητης με τις φακες, ελπιζω να ειχαν παρομοιο χιουμορ και περισσοτεροι καλεσμενοι στην τιβι.

    Reply
  3. Γλουπς! τώρα το πρόσεξα πως είναι ομαδικό μπλογκ! χαχααχαχαχα σόρυ γκάιζ με τον Θανασάκη ήθελα να μιλήσω και σας πήρε και εσας η μπάλα.

    Θα δείξετε κατανόηση φαντάζομαι, είχα πιεί έναν υπερμπάφο πριν μπω στο μπλογκ -υπέρμαχοι της αποποινικοποίησης είμαστε όλοι εδωμέσα ε? απλώς μερικοί τα κάνουμε κι όλας αυτά που λέμε…

    όπως ας πούμε να ανεχόμαστε κάθε άποψη όσο άσχετη ή υβριστική και αν είναι και όχι μόνο τις εγκεκριμένες απόψεις με άιζο 9001

    Reply
  4. ο,τι και να ψαχνεις, εδω περα δεν νομιζω οτι θα το βρεις.

    Δεν ξερω ποιον θες να διδαξεις περι φιλελευθερισμου, εδω οι αδμιν δεν εχουμε σβησει ποτε σχολια γιατι πιστευουμε στον ελευθερο διαλογο, αυτο δεν σημαινει οτι πολυσυμπαθουμε οποιον κανει καταχρηση της στασης μας.
    Παρεπιμπτοντως, αποψεις προσκαλουμε οποιες και να ειναι, σπαμ δεν ειμαστε αναγκασμενοι ομως να ανεχομαστε (και το σχολιο σου που ειχε κρατηθει για εγκριση απο το σπαμοφιλτρο κρατηθηκε επειδη προφανως ειχε πολλες συνδεσεις).

    Κωνσταντινε συγγνωμη για το οφ τοπικ.

    Reply
  5. Παρακαλώ, παρακαλώ – σιγά το σοβαρό κείμενο!

    Reply

Leave a Comment