7 αλτρουϊστικοι και μη λογοι να ασχοληθεις με μικροχρηματοδοτηση και φιλανθρωπια

Παλιο φιλοσοφικο διλημμα. Θα σκοτωνες 500 παιδια για ενα ωραιο αυτοκινητο? Οχι? Την στιγμη που αγορασες ομως ενα αυτοκινητο για 10 χιλιαδες ευρω αντι να τα δωσεις στους πιο αδυναμους του πλανητη, επελεξες την βολη σου και το αυτοκινητακι σου αντι να σωσεις 500 παιδια ή και περισσοτερα. Δια πραξης ή απαλειψης (omission ή comission που λενε), επελεξες τον θανατο τους.

Ας το πω ξεκαθαρα, αυτο ειναι ενα κειμενο προπαγανδας. Λιγα πραγματα θεωρω οτι πρεπει κανείς να προωθει επιθετικα, σπαζοντας τα νευρα φιλων και γνωστων. Η συμμετοχη σε προγραμματα μικροχρηματοδοτησης ειναι νομιζω ενα απο αυτα (το κοψιμο του καπνισματος ενα αλλο).

Το Kiva ειναι ενας οργανισμος χρηματοδοτησης μικροεπιχειρηματικων κινησεων, κυριως στον αναπτυσσομενο κοσμο. Το microfinance (μικροχρηματοδοτηση) εχει εξελιχτει και αναπτυχθει, σε βαθμο που μιλαμε για ολοκληρο κοσμο πια με τα Νομπελ του και τις εκατονταδες ΜΚΟ του. Το Kiva ειναι ενδιαφερουσα προσπαθεια σε αυτον τον χωρο γιατι επιτρεπει να επιλεγει το ιδιο το ατομο τι ιδεες θα χρηματοδοτει και πόσο. Δινεις το ποσό, αν δωσουν ολοι αρκετα η ιδεα χρηματοδοτειται, φερνει εισοδημα και μετα απο καποια περιοδο το δανειο αποπληρωνεται. Τα λεφτα γυριζουν στον λογαριασμο σου και μπορεις να τα ξαναδανεισεις σε αλλους.

Εχουμε μια ομαδα χρηματοδοτησης και ολοι ειναι ευπροσδεκτοι να συμμετασχουν (ή σε οποιαδηποτε αλλη ομαδα θελετε προφανως, φτανει να συμμετασχετε!). Οριστε οι βασικοι λογοι:

1. Εσυ επιλεγεις.
Εχεις μια λιστα με ιδεες απο ολον τον κοσμο, απο αγορα ανταλλακτικων για ενα τρακτερ μεχρι την δημιουργια ενος μικρου καφε. Επιλεγεις οποια θες και δινεις οσα θες.

2. Λιγα λεφτα φτανουν
Το Κιβα συγκεντρωνει λεφτα απο πολλα ατομα για καθε δανειο, δεν χρειαζεται να καλυψεις λοιπον ολοκληρο δανειο για να γινει η δουλεια. 20 ευρω φτανουν!

3. Το αποτελεσμα ειναι πολλαπλασιαστικο.
Σε αντιθεση με τα προγραμματα που απλα ενισχυουν το σημερινο εισοδημα, το Κιβα μπορει να δημιουργησει νεα εισοδηματα. Αντι να δινουμε στον κοσμο ψαρια, του δινουμε διχτυα και μια τρατα και του μαθαινουμε να ψαρευει. Μεγαλη υποθεση.

(1), (2) και (3) μαζι σημαινουν πως αν κανεις καλα την δουλεια σου στην επιλογη, μπορει να στηριζεις με 20 ευρω ιδεες που τελικα παραγουν 200 ευρω εισοδηματος για καποιον.

4. Η λογοδοσια ειναι αμεση και πληρης. Φοβαμαι να δινω λεφτα σε απροσωπους οργανισμους, που αποφασιζουν για δικους τους λογους (πολιτικους, ιδεοληπτικους, προσωπικους) πως να διαθεσουν τα χρηματα μου. Με το Κιβα ξερεις που πανε τα λεφτα σου και τι ακριβως προσφερουν.

5. Δεν χανεις καν τα λεφτα σου, απλα τα δανειζεις!
Στην συντριπτικη πλειονοτητα των περιπτωσεων τα δανεια αποπληρωνονται. Τι να εχεις τα λεφτα σου σε καποιον λογαριασμο με 0,5% επιτοκιο, τι να τα εχεις στο Κιβα λοιπον.

6. Η ικανοποιηση σου ειναι μετρησιμη και ανεβαινει εκθετικα!
Μην το υποτιμαμε, αν μια καλη πραξη δεν σου φερνει επαρκη ικανοποιηση, αργα ή γρηγορα την σταματας. Με το Κιβα ξερεις ανα πασα στιγμη ποσα εχεις προσφερει και περιπου τι αποτελεσμα ειχαν. Ακομα καλυτερα, ξερεις ποσα εχεις δωσει συνολικα! Ειναι απολυτως εφικτο για ατομο μεσου εισοδηματος σε 15 χρονια να εχει δανεισει συνολικα εκατονταδες χιλιαδες ευρω! Μεγαλη υποθεση, ξαναλεω.

7. Η δραστηριοτητα οδηγει και σε δυναμει χρησιμη αποταμιευση!
Καθε φορα που βαζεις λεφτα στον λογαριασμο σου, ουσιαστικα αποταμιευεις. Αν βαζεις 10 ευρω τον μηνα στο Κιβα, μπορει να ερθει μια μερα σε 5 χρονια που θα χρειαστεις τα 600 ευρω που θα εχεις μαζεψει.

Ελπιζω να εχω κινησει επαρκως το ενδιαφερον. Για οσους ξεκινησουν με το Κιβα, μερικες προτασεις:

-Να επιλεγεις παραγωγικες επενδυσεις. Αγορα προμηθειων για λιανεμποριο σπανιως επιλεγω. Οχι οτι δεν εχει και αυτην τον ρολο της, περισσοτερο βοηθαει ατομο και κοινωνια να επαναφερεις ενα αχρηστο τρακτερ σε παραγωγικη λειτουργια, παρα να βοηθησεις εναν εμπορο να αγορασει προμηθειες. Στην πρωτη περιπτωση επαναφερεις εναν ανθρωπο σε παραγωγικη εργασια, στην δευτερη απλα καθιστας το εμποριο λιγο πιο αποτελεσματικο.

-Σε καθε μεγαλη αγορα να σκεφτεσαι τα παιδια που σκοτωνεις. Δεν κανω πλακα. Δεν περιμενω καποιος να πουλησει την BMW του και να δωσει 20 χιλιαρικα στο Κιβα. Αλλα οταν πας να παρεις ρουχα αξιας 1000 ευρω, δωσε 900 για ρουχα και 100 στο Κιβα. Δεν το τηρω απαραιτητως, αλλα προσπαθω παντα να το σκεφτομαι.

Αυτα και καλη χρονια για ολους. Θυμηθειτε ομως οτι αν μας θλιβουν μια φορα οι συνθηκες που βλεπουμε στην Ελλαδα, υπαρχουν μερη στον πλανητη που ειναι 1000 φορες χειροτερα. Με ελαχιστη δικη μας απωλεια, μπορουμε να βοηθησουμε σημαντικα. Δωστε και σωστε.

17 thoughts on “7 αλτρουϊστικοι και μη λογοι να ασχοληθεις με μικροχρηματοδοτηση και φιλανθρωπια”

  1. Πολύ σωστά, ΣΓ.

    Να συμπληρώσω κάποια πράγματα στο σημείο 5, όπως τα βλέπω εγώ:

    Η κιβωτός της Κίβας δεν είναι τζαμπέξ: είναι δάνεια! Βοηθούμε μεν, αλλά δεν γευόμαστε και την μικροεξουσία του πλούσιου φιλάνθρωπου που χαρτζιλικώνει τον φτωχό στα σκαλιά της εκκλησίας ούτε υποχρεώνουμε κανένα να απλώση το χέρι. Είναι μια πράξη που δεν δημιουργεί απλώς λίγο, ελπίζουμε διατηρήσιμο, πλούτο τοπικά, δημιουργεί και υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση.

    Και αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα.

    Reply
    • Πολυ καλη παρατηρηση, ισως θα το εβαζα στο 3 μαλιστα. Το αποτελεσμα της πραξης ειναι πολλαπλασιαστικο και αντι να δημιουργουμε εξαρτηση δημιουργουμε υγιη σχεση αλληλοβοηθειας.

      Παρεπιμπτοντως εριξα μια ματια τωρα: απο 22 δανεια που εκανα και ειναι σε φαση αποπληρωμης, μολις 4 ειχαν καποια μικρη καθυστερηση και κανενα δεν αρνηθηκε την πληρωμη στο τελος. Αυτο για να μην φοβαστε τα λεφτα σας.

      (σε βαζει και σε σκεψεις σχετικα με τα τοσα πια ελληνικα νοικοκυρια που “δεν μπορουν” να αποπληρωσουν τα δανεια τους, αλλα τεσπα)

      Reply
  2. Έλα τώρα, το «παλιό φιλοσοφικό δίλλημα» σου δεν είναι τίποτε άλλο από προπαγάνδα στοχευόμενη να μειώνει όσους διαφωνούν με τη δική σου φιλοσοφία. Κανένας δεν είπε ότι σκοτώνεις 500 παιδιά, ούτε καν 1, επιδιώκοντας τη βολή σου. Αν μου συζητούσες βέβαια για αμάξι των 50Κ ευρώ, θα σου έλεγα ότι είσαι άμυαλος να το αγοράσεις, αλλά όχι πάλι ότι σκοτώνεις έστω και 1 παιδί! Με τέτοια επιχειρήματα πάντως δεν βγαίνεις μπροστά σε κανέναν, απλά βάζεις τους άλλους να αναρωτούνται πως γίνεται να σκέφτεσαι με όρους περασμένων αιώνων και στενόμυαλων ανθρώπων!
    Θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε λίγο πιο σοβαρά και να αναρωτηθούμε πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά για να έχουμε βενζίνη και πετρέλαιο, αλλά όπως βλέπεις κανένας δεν κάνει αυτή τη συζήτηση που είναι πολύ πραγματική, σε αντιδιαστολή με το φανταστικό «δίλλημά» σου, αλλά όπως βλέπεις όλοι καίμε πετρέλαιο και απλά ελπίζουμε (γιατί δυστυχώς η αγορά δεν μας δίνει τη δυνατότητα να επιβάλλουμε) οι εταιρίες να σταματήσουν να είναι τόσο ανήθικες – σε κακουργηματικό βαθμό μάλιστα.

    Όσον αφορά τώρα στη φιλανθρωπία, σαφώς και είναι θετική. Μόνο που την προτιμώ να γίνεται με εντελώς άλλους όρους και φυσικά μακριά από τις επιχειρήσεις. Προτιμώ δράσεις πιο άμεσης διάχυσης προς το σύνολο της κοινωνίας, όπως επίσης προτιμώ να μην χρειάζεται η φιλανθρωπία αλλά να προχωρήσουμε σε σύστημα αναδιανομής πόρων, εργασίας και χρημάτων.
    Αλλά εγώ μάλλον έρχομαι από πολύ μελλοντικό χρονολογικό και πολιτισμικό αιώνα…

    :)

    Καλή Χρονιά με υγεία, ευτυχία και λιγότερη ανέχεια για όλο τον κόσμο (ελπίζω να έχεις τα 2 πρώτα γιατί το τρίτο είναι ρητορικό…)

    Reply
  3. Καλη χρονια σιγουρα.

    Τωρα, δεν καταλαβα την κριτικη σου να πω την αληθεια. Οποτεδηποτε ξοδευεις λεφτα κανεις μια επιλογη να μην τα χρησιμοποιησεις με αλλο τροπο. Ενας απο αυτους τους τροπους ειναι η φιλανθρωπια. Αυτο δεν μπορει να αμφισβητηθει, ειναι απλο γεγονος!

    Τωρα κατα ποσο ευθυνεσαι για τα κακα γεγονοτα στον πλανητη που δεν φροντισες να αποφευχθουν με μια φιλανθρωπικη σου πραξη, δεν το ξερω και το αφηνω στους φιλοσοφους. Αυτο που ξερω ειναι οτι ειναι κριμα να μην κανουμε κατι που μας κοστιζει ελαχιστα αλλα βοηθαει καποιον αλλο πολυ.

    “Θα μπορούσαμε επίσης να μιλήσουμε λίγο πιο σοβαρά και να αναρωτηθούμε πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά για να έχουμε βενζίνη και πετρέλαιο”

    ενας λογος παραπανω να την βγαζεις με τα ποδια και το ποδηλατο, που παντα προσπαθω.

    “Όσον αφορά τώρα στη φιλανθρωπία, σαφώς και είναι θετική. Μόνο που την προτιμώ να γίνεται με εντελώς άλλους όρους και φυσικά μακριά από τις επιχειρήσεις.”

    οπως ειπα ηδη, το να τους πεταμε λιγα ψιχουλα για να φανε δεν βοηθαει ιδιαιτερα. Το να τους βοηθας στο να αποκτησουν δικη τους πηγη εισοδηματος ειναι σιγουρα μακροπροθεσμα πιο χρησιμο για την τσεπη τους αλλα και την αξιοπρεπεια τους.

    Reply
    • SG δεν κάνεις αρκετή παρέα με σοσιαλιστάς :-)

      Με δυο λόγια : Καπιταλισμός κακός , σοσιαλισμός καλός .

      Η φιλανθρωπία είναι ένα πρόσχημα για να συντηρείται ο σύστημας και να καθησυχάζουν οι βολεμένοι τις τύψεις τους . Απλά για να μην γινόμαστε και τελείως γραφικοί , λέμε οτι η φιλανθρωπία δεν είναι κάτι κακό (περ σε και ηθικώς ) αλλά μην μας καθησυχάζει κιόλας και αργήσει η επανάσταση . ( οι σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές δε , λένε ευθέως τα παραπάνω χωρίς να φοβούνται τη γραφικότητα ) . Η φτώχεια (και άρα η ανάγκη για (ιδιωτική) φιλανθρωπία είναι κατά τη θεωρία τους απότοκο του συστήματος . Οι “εντελώς άλλοι όροι μακριά από τις επιχειρήσεις” σημαίνει απλά οτι το κράτος πρέπει να φροντίζει για όλα , και για να φροντίζει για όλα πρέπει να έχει και τα ανάλογα μέσα . Δηλαδή στην πιο λάιτ περίπτωση φορολογία 75% αλα φρανς , στην πιο μπρουτάλ όλη την οικονομική δραστηριότητα .

      Άντε και καλή χρονιά.

      Reply
  4. Wraio to arthro. Egw eimai polu uper tou Kiva gia olous tous parapanw logous, kai vevaia einai apo tous eukoloterous tropous na prosferei kaneis kati dedomeno oti to elaxisto prwto poso pou vazei kaneis mporei apla na anakuklwthei xwris peraitero ependisi.

    Ena mono pragma me apasxolei: pws dialegei kaneis? Den einai kapws – pws na to pw – “superior”, na kathomai edw stin dush me ta leftakia mou kai na lew, a, esu tha pareis, a esu den tha pareis, a m’aresoun oi Indoi, den m’aresoun oi Pakistanoi kai paei legontas? Allos enas tropos na ekfrazonte oi prokataleipseis mas, sunidites i mi. Kamia fora skeftomai to kiva tha eprepe na exei ena “chose at random” koumpi… ;-)

    Kai kamia alli fora skeftomai to Kiva tha eprepai na exei kai ena Greece section… Pantws stin Agglia to peer-to-peer lending exei ksekinisei – diladi ependyw/daneizw lefta ston geitona na anoiksei magazi, na kanei epixirisi klp.

    Reply
    • Den einai kapws – pws na to pw – “superior”, na kathomai edw stin dush me ta leftakia mou kai na lew, a, esu tha pareis, a esu den tha pareis, a m’aresoun oi Indoi, den m’aresoun oi Pakistanoi kai paei legontas? Allos enas tropos na ekfrazonte oi prokataleipseis mas, sunidites i mi. Kamia fora skeftomai to kiva tha eprepe na exei ena “chose at random” koumpi… ;-)

      Θα ήταν όμως πιο δίκαιο αυτό; Στο κάτω κάτω, και ο δανειστής έχει τις αξιώσεις του. Όλη η φιλοσοφία της Κίβας βασίζεται στο ότι ο δανειστής έχει ένα άλφα έλεγχο του δανείου του, ξέρει πού πήγε, πότε αποπληρώνεται κλπ. Και αυτό είναι απολύτως εύλογο, χώρια που βοηθεί να προσελκύωνται και άλλοι επενδυτές.

      Τώρα που το λες και για να ξομολογηθώ και την αμαρτία μου, συχνά προτιμώ δανειολήπτες από το εγγύς εξωτερικό μας, τύπου Παλαιστίνη, ή από χώρες προέλευσης μεταναστών, τύπου Πακιστάν. Καλύτερα να έχουν δουλειά εκεί.

      Kai kamia alli fora skeftomai to Kiva tha eprepai na exei kai ena Greece section… Pantws stin Agglia to peer-to-peer lending exei ksekinisei – diladi ependyw/daneizw lefta ston geitona na anoiksei magazi, na kanei epixirisi klp.

      Πωπω, στα λόγια μας έρχεσαι… Κάτι τέτοιο σκεφτόμασταν και με τον ΣΓ.

      Reply
      • Βέβαια, σε μια ανεπτυγμένη όσο νά’ ναι οικονομία, ο ιδιωτικός δανεισμός αυτού του είδους είναι στην πράξη επικουρικός του τραπεζικού, σωστά; Δηλαδή, αν σου τα δίνη η τράπεζα, γιατί να προσφύγης στον δανειστή; Άρα, για να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, πρέπει υπό ΚΣ να μιλάμε για εξαιρετικά μεγάλη αφερεγγυότητα του επίδοξου δανειολήπτη. Ποιος όμως θα εγγυηθή την αποπληρωμή ενός τέτοιου δανείου; Άρα, γιατί να του το δώσουμε;

        Reply
        • μιλάμε για εξαιρετικά μεγάλη αφερεγγυότητα του επίδοξου δανειολήπτη

          ή απλα για τοσο μικρα δανεια που η τραπεζα δεν εχει συμφερον να ασχοληθει. Μπορει να μιλαμε και για ολοκληρες αγορες που οι τραπεζες δεν εχουν μεγαλο συμφερον να ασχολουνται, πιθανως επειδη οι εναλλακτικες τους ειναι πιο ελκυστικες. Αλλα εσυ ξερω γω δεν εχεις την εναλλακτικη να δανεισεις στα Ελληνικα Πετρελαια ή σε ΣΔΙΤ :)

          κατα τα αλλα με καλυπτει ο θανασης, τοσο περι δανεισμου στην Ελλαδα οσο περι επιλογης.

          Reply
  5. Παρεμπιπτόντως έχετε υπόψιν τι επιτόκιο πληρώνει τελικά ο δανειζόμενος;

    Reply
    • υψηλο λεει, αναλογα την ΜΚΟ. Αλλα ρωτησα συναδελφους που ασχολουνται και λενε οτι η εναλλακτικη θα ηταν να πανε σε τοκογλυφους με φρικτα επιτοκια.

      Reply
      • Ναι το επιτόκιο από ότι βλέπω ξεπερνά συχνά το 30-40%. Δικαιολογημένο και αναμενόμενο αφού η διαχείριση χαρτοφυλακίων τέτοιων πελατών (το ποσοστό αυτών που δηλώνει εν τέλει broke στον partner της Κiva σύμφωνα με τα δεδομένα που βλέπω μάλλον ξεπερνά το 25%) επιφυλάσσει πολύ υψηλούς κινδύνους. Απλά θαύματα δεν γίνονται. Να τα λέμε αυτά :)

        Reply
        • Καλά στο άρθρο δεν λέει οτι “τα δάνεια σε συντριπτικό ποσοστό αποπληρώνονται” ;

          Reply
          • Η αντίληψη μου είναι πως αφορά τους Field Partners και όχι τον δανειστή. Για αυτό παρατηρείται και η σημαντική διαφορά μεταξύ Portfolio yield και profitability. Εξάλλου το 1% default rate είναι εξαιρετικά χαμηλό ακόμα και για χαρτοφυλάκια εύπορων πελατών του δυτικού κόσμου. Απλά δεν γίνεται να είναι τόσο χαμηλό – κάποιος απλά παρεμβαίνει στο ενδιάμεσο και φορτώνεται (με κάποια αμοιβή) το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου. Αυτός είναι ο partner

            Reply
  6. ΣΓ, πιστεύεις ότι υπάρχει μυχός (;-)) στην αγορά, την ελληνική εννοώ, για δάνεια της τάξης των 5000 ευρώ; Και τι διαφορά θα είχαν από τα γνωστά και αγαπημένα καταναλωτικά δάνεια των “καλών ημερών”;

    Επ, σταμάτα να αποδομής το παραμύθι μας! :-)

    Reply

Leave a Comment