Συνεχιζονται οι γκαφες με ΔΕΗ, ΟΤΕ και τα αλλα παιδια

Πως η ΔΕΗ χαριζει μερικες εκατονταδες εκατομμυρια ευρω σε εναν Αιγυπτιο μεγιστανα

Το θεμα με τις ιδιωτικοποιησεις κρατικων εταιρειων με εκνευριζει συνεχως. Τα λαθη ερχονται το ενα μετα το αλλο. Στο νεο επεισοδιο ασχετοσυνης, πρωτα η (κρατικη) ΔΕΗ αποφασιζει να κανει ανταγωνισμο στον (κρατικο) ΟΤΕ χτιζοντας τηλεπικοινωνιακες υποδομες και δημιουργωντας την τηλεφωνικη εταιρεια Τελλας. Φυσικα η ΔΕΗ δεν ειχε εως τοτε καμμια εμπειρια στα τηλεπικοινωνιακα.

Λιγα χρονια περασαν, η Τελλας τα πηγαινει σχετικα μετρια και ξαφνικα η ΔΕΗ χωρις κανεναν προφανη λογο αλλαζει γνωμη και αποφασιζει να πουλησει την συμμετοχη της στην Τελλας. Και οταν προχωρουν οι διαπραγματευσεις δεχεται τελικα να πουλησει για ενα αστειο ποσο!

Παρ’ ότι όμως η συμμετοχή της ΔΕΗ στην Tellas είχε αποτιμηθεί σε ένα μέγεθος της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ξαφνικά η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να απεμπλακεί από τον εναλλακτικό πάροχο και πούλησε τη συμμετοχή της με τίμημα μόνο 175 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο ήμισυ της αρχικής εκτίμησης.

Ανικανοτητα ή κατι χειροτερο? Δεν γνωριζω ιδιωτικη επιχειρηση που η διοικηση θα εκανε τοσο τρανταχτα λαθη και θα εμενε ανετη και ωραια να διοικει την εταιρεια! Ποσο μαλιστα οταν η ΔΕΗ πουλησε ετσι κουτά μια εταιρεια που ειχε σημαντικη αξια για αυτον που την αγορασε:

Ο κ. Ναγκίμπ Σαουίρις προσδοκά οφέλη από τη συγχώνευση της πρώην ΤΙΜ και της Tellas καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές συνέργειες τόσο σε επίπεδο λειτουργικού κόστους όσο και στη δυνατότητα για παρουσίαση νέων πακέτων υπηρεσιών. Οι συνέργειες αυτές ελπίζει ότι θα βοηθήσουν στην αύξηση της αξίας της Wind κατά 1 δισ. ευρώ.

Οι ιδιωτικοποιησεις δεν μπορουν να γινονται με μεσοβεζικες λυσεις. Οι ανικανες ηγεσιες που επιβαλλει το κρατος στις μεγαλυτερες ελληνικες επιχειρησεις μας κοστιζουν πολλαπλα. Αντι οι ελληνικες εταιρειες να βγαινουν προς τα εξω, να πρωτοπορουν και να δημιουργουν, γινονται θυματα της κουταμαρας τους που φυσικα την εκμεταλλευτονται χωρις δισταγμο εγχωριοι και ξενοι επενδυτες.

Ειναι καιρος να επιβληθει η πειθαρχια της αγορας, οι ικανοι διοικητες να επιβραβευονται και οι ανικανοι να απολυονται παραυτα. Η Ελλαδα δεν αντεχει αλλη Ολυμπιακη. Ουτε εχει κανενα απολυτως νοημα να εχουμε υπο πολιτικο ελεγχο σε αχρηστα χερια την διοικηση εταιρειων που θα επρεπε να πρωταγωνιστουν στην περιοχη μας. Ειναι καιρος ολες οι μεγαλες ελληνικες επιχειρησεις να ιδιωτικοποιηθουν καθαρα και ξαστερα, με διεθνεις διαγωνισμους και χωρις αλλη καθυστερηση. Οταν η Ισπανια εχει μια Τελεφόνικα να μεγαλουργει, εμεις δεν μπορουμε αλλο να ανεχομαστε εναν ΟΤΕ να σερνεται. Οταν η αγορα ενεργειας στην Ευρωπη ειναι σε τρομερη κινητικοτητα η Ελλαδα δεν εχει την πολυτελεια να διατηρει μια ΔΕΗ της στασιμοτητας, κακοδιαχειρισης και των συνεχων διακοπων της τασης, μια ΔΕΗ που χαριζει εκατομμυρια εδω και κει…

7 thoughts on “Συνεχιζονται οι γκαφες με ΔΕΗ, ΟΤΕ και τα αλλα παιδια”

  1. Η αγορά φταίει που δεν αφήνει να ανεβάσουν τους μισθούς στους συνδικαλιστές ….Για να την εκδικηθούν τα κάνουν όλα ανάποδα μέχρι να μην αντέξει άλλο και να παραδοθεί άνευ όρων στα χέρια του κράτους (η παγκόσμια αγορά) …

    Reply
  2. ε κοιτα να δεις και μενα η λογικη μου μου λεει οτι δεν χαριζεις κατα λαθος εκατονταδες εκατομμυρια ευρω οταν η δουλεια σου ειναι να βελτιωνεις τα εσοδα της εταιρειας! Αλλα βεβαια δεν εχω κανενα απολυτως στοιχειο για εσκεμμενα κακους χειρισμους καποιων με δολο, γιαυτο δεν κατηγορω για κατι τετοιο.

    αλλα μια παραιτηση των υπευθυνων θα ηταν αυτονοητη νομιζω, σε καθε ιδιωτικη εταιρεια.

    Reply
  3. Έλα μωρέ όρεξη που έχεις να διαφωνούμε πάλι για πράγματα χιλιοειπωμένα. Ο ιδιωτικός τομέας αποκλειστικό στόχο στη δημοκρατία έχει μόνο το κέρδος. Ενίοτε μέσα από το κέρδος παράγεται και κοινωνικό όφελος, αν αυτό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Ειδικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ανθηρότατων επιχειρήσεων, όπως η ΔΕΗ, που έχει τόσο κεφάλαιο σε ακίνητη περιουσία και επενδύσεις διαφωνώ επειδή θεωρώ ότι είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και όφειλαν να είναι Κοινής Οφέλειας.

    Μένω σύντομα, επειδή ρώτησες SG και δε θέλω να αλλάξει τυχόν η ροή της συζήτησης. Την καληνύχτα μου.

    Reply
  4. δεν νομιζω οτι εχουμε μιλησει ποτε για ιδιωτικοποιησεις και ειδικα για την ΔΕΗ. Και δεν ειναι εκτος θεματος, αφου ακριβως σε αυτο το αρθρο μιλω για τις τεραστιες ζημιες που φερνει η δημοσια διαχειριση τετοιων επιχειρησεων!

    Οπως εχουμε πει παλιοτερα η διαχειριση της ΔΕΗ απο το ελληνικο κρατος της καταρρακωνει την αξια. Αυτο ειναι δειγμα οτι δεν λειτουργει αποτελεσματικα. Δεν καταλαβαινω πως εννοεις οτι ειναι ανθηροτατη οταν εχει τοσο χαμηλα κερδη.

    Δεν συμφωνεις οτι οι διοικητες της αντι να κοιτανε την υγεια της επιχειρησης κοιτανε απλα να ικανοποιουν τους εκαστοτε υπουργους, για παραδειγμα στιβαζοντας την εταιρειαν με εργαζομενους (=ψηφοφορους)?

    Η Κοινη Οφελεια που δινει μια επιχειρηση ειναι απλα το προϊον της! αν το δινει σε καλη ποιοτητα και χαμηλες τιμες εχει επιτελεσει τον σκοπο της! Η ΔΕΗ σημερα προσφερει κακιστες υπηρεσιες (συνεχεις διακοπες ρευματος, σκαμπανεβασματα της τασης που προκαλουν τεραστιες ζημιες κτλ), μολυνει απιστευτα το ελληνικο περιβαλλον (με τον βρωμολιγνιτη) και οπως εδειξα κακοδιαχειριζεται τρομερα την δυνατη της θεση χαριζοντας εκατομμυρια ευρω εδω και κει! Θα ελεγα οτι λοιπον δεν φερνει καμμια κοινη οφελεια.

    Απο την αλλη δεν υπαρχει νομιζω αμφιβολια οτι ο ελευθερος ανταγωνισμος βελτιωνει την ποιοτητα και χαμηλωνει τις τιμες (κοιτα ας πουμε τι γινεται στην τηλεφωνια).
    Και βεβαια με μια ιδιωτικη ΔΕΗ δεν θα εχω την αισθηση οτι καποιοι ανθρωποι, χωρις τις απαραιτητες ικανοτητες και γνωσεις διοικουν μια απο τις μεγαλυτερες επιχειρησεις στα Βαλκανια με τετοια ατιμωρητη ανικανοτητα!

    ΥΓ δεν χρειαζεται να μενεις με το ζορι συντομος νομιζω, χώρο στον σερβερ εχουμε αρκετο :-)

    Reply

Leave a Comment