Τα προβληματα στις ελληνικες φυλακες και μια λυση

Λενε οτι η ποιοτητα του χαρακτηρα ενος ατομου κρινεται οταν αυτο το ατομο αποκτησει εξουσια. Το πως θα την χρησιμοποιησει,το πως θα φερθει σε οσους δεν εχουν εξουσια, το αν θα την εκμεταλλευτει για καλο ή για κακο.

Νομιζω οτι γενικα για τις χωρες ισχυει κατι παρομοιο. Το πολιτισμικο επιπεδο μιας χωρας φαινεται, ισως περισσοτερο απο καθε αλλο δεικτη, στο πως μεταχειριζεται αυτους που δεν ανηκουν στους πολλους, δεν ειναι καν ιδιαιτερα επιθυμητοι απο την πλειονοτητα, δεν εχουν δυναμη ουτε κανεναν προστατη, δεν εχουν φωνη και μεσο πιεσης. Το πως φερομαστε σε αυτους που δεν μπορουν να αντισταθουν, να φωναξουν, να κανουν απεργια και να ζητανε 150.000 ευρω εφαπαξ.

Σε αυτους τους αδυναμους και ανεπιθυμητους περιλαμβανονται σιγουρα οι μεταναστες, ειδικα οσοι χωρις χαρτια ερχονται απο την θαλασσα και αιτουνται ασυλο. Σε αυτους αδυναμους και ανεπιθυμητους περιλαμβανονται σιγουρα και οι φυλακισμενοι, Ελληνες ή μη.

Η χωρα μας εχει την τυχη, χαρισμα ή κατακτηση, δειτε το οπως θελετε, να εχει πολυ χαμηλη εγκληματικοτητα. Η χωρα μας ομως φερει και το ονειδος να φερεται σε οσους λιγους εγκληματισουν (ή υποψιαστει αστυνομικος οτι εγκληματουν) με τον χειροτερο τροπο. Αν παραβεις καποιον νομο και δεν εισαι πολιτικος ή επιφανης (αυτοι εχουν ασυλια ως γνωστον), το συστημα σου επιφυλασσει την χειροτερη μεταχειριση. Απο τα χερια των βιαιοτατων αστυνομικων, κατα καθε παραβαση του Συνταγματος, εως την αναποτελεσματικη, συχνοτατα ερασιτεχνικη και ενιοτε προκατηλλειμενη αποδεικτικη και δικαστικη διαδικασια, η χρηση της λεξης “δικαιοσυνη” για να περιγραψει αυτο το συστημα ειναι απο καταχρηστικη εως απλα γελοια. Και δυστυχως αν μπλεξεις με την ελληνικη δικαιοσυνη και δεν εχεις χρηματα, κοινωνικη επιφανεια και στηριξη απο καλο δικηγορο, εχεις καλες πιθανοτητες να σε ριξουν σε ενα σωφρονιστικο ιδρυμα αναξιο δυτικης χωρας.

Η εξεγερση στις φυλακες μας δεν ξερω τι αφορμη εχει. Εχει ομως πολλες και βασιμες αιτιες. Το προβλημα ειναι σαφες: στιβαζουμε ανθρωπους στις φυλακες σαν σαρδελες και τους αφαιρουμε βασικα δικαιωματα τους (ο Θανασης αναφερει μερικα). Το να χτισουμε κατευθειαν 50 νεες φυλακες δεν ειναι ευκολο, ουτε φτηνο. Μην ξεχναμε οτι εν τελει ενα κρατος δεν μπορει να ξοδευει περισσοτερα για τους φυλακισμενους του αποτι για αλλους πολιτες που εχουν αναγκες (συνταξιουχους, ανεργους κτλ). Ειναι ομως πολυ πιο ευκολο να δρασουμε επιτελους εναντιον της αστυνομικης βιας, καταπολεμωντας συστηματικα καθε εκφανση της. Και ειναι ευκολο να αποσυμφορησουμε τις φυλακες καταργωντας την ποινη της φυλακισης για σειρα αδικηματων. Νομιζω οτι ακριβως επειδη ειναι λιγοι οι Ελληνες στις φυλακες, ο μεσος ανθρωπος δεν μπορει να καταλαβει ποσο βαρια ποινη ειναι η στερηση ελευθεριας. Γιαυτο και ανεχομαστε να μπαινουν ατομα στις φυλακες για ψυλου πηδημα, ανεχομαστε μαλιστα η στερηση ελευθεριας να συνοδευεται με απανθρωπα βασανιστηρια και κακομεταχειριση.

Τα πρωτα αδικηματα που πρεπει να σταματησουμε να τιμωρουμε με φυλακιση σχετιζονται με χρηση και μικροεμπορια ναρκωτικων.
Λεει η Ελευθεροτυπια

Διαβατά Θεσσαλονίκης. Γυναικείο παράρτημα. Από τις 32 κρατούμενες, οι 27-28 είναι μέσα για ναρκωτικά. Ζουν σε θαλάμους 8-16 ατόμων χωρίς κομοδίνο, ούτε καν ντουλάπα.

28 στις 32 ειναι μεσα για ναρκωτικα! Μα καλα που βρεθηκαν τοσοι μεγαλεμποροι ναρκωτικων? Ειναι προφανες οτι πολλα απο αυτα τα ατομα ειναι στην φυλακη για μικροδιακινηση ναρκωτικων (που με τους παραλογους νομους στην Ελλαδα και την εντελως απληροφορητη δικαιοσυνη μπορει στην πραγματικοτητα να ειναι και ποσοτητες για προσωπικη χρηση). Νομιζετε οτι ειναι σωστο και δικαιο να τιμωρουμε καποια ατομα για τις προσωπικες τους αδυναμιες με πολυχρονες φυλακισεις σε θαλαμους 8 εως 16 ατομων?

Ή μηπως εχουμε δικαιωμα να αδιαφορουμε επειδη ειναι απλα “μερικα πρεζονια”? Θα το ξαναπω, η ποιοτητα της πολιτειας μας κρινεται απο το πως φερομαστε στους πιο αδυναμους. Ειχε καποιο ατομο μια αδυναμια και εθιστηκε σε καποιο ναρκωτικο? Ας κανουμε οτι μπορουμε για να αποτιναξει την εξη. Εν τελει δεν βλεπω τι διαφορετικο εκανε απο τους εκατομμυρια Ελληνες που οχι μονο ειναι καραθισμενοι σε ενα αλλο ναρκωτικο αλλα προκαλουν και τεραστιες βλαβες στην δημοσια υγεια με τον βρωμοκαπνο τους.
Ειχε αυτο το ατομο και την ηθικη αδυναμια να κανει μια μικροκλοπη ή πουλησει καποια ναρκωτικα σε καποιον γνωστο του? Ας πληρωσει χρηματικο προστιμο, ας υποχρεωθει σε καποια κοινοφελη εργασια. Οχι να χωνουμε ανθρωπους στις φυλακες που το μονο που καταφερνουμε ειναι να εξαγριωνονται τα ενστικτα τους, να τους διδασκουν περισσοτερη παρανομια καποιοι φυλακοβιοι και να εθιζονται στην περιθωριοποιηση!

9 thoughts on “Τα προβληματα στις ελληνικες φυλακες και μια λυση”

  1. Πόσες και ποιές πολιτικές παρατάξεις προτείνουν την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών;

    Reply
  2. η ασκηση πολιτικης σε αυτην την χωρα πραγματικα με εκπλησσει συνεχως

    λεει θα αποφυλακιστουν 5.500 ατομα απο τα περιπου 12 χιλιαδες. Μα συγγνωμη τωρα το θυμηθηκαν? Και τοσο καιρο τους ειχαν φυλακη ετσι για πλακα? Δυο απλουστατες περιπτωσεις υπαρχουν:

    α) ειτε τους ειχαν αδικα μεσα οποτε περιμενω αμεσα παραιτησεις, συγγνωμες και αποζημιωσεις

    β) ειτε αποφυλακιζουν τωρα ατομα που θα επρεπε να ειναι στην φυλακη!

    μα τι γινεται τελοσπαντων, πως καθοριζεται η κυβερνητικη πολιτικη σε τοσο σοβαρα θεματα? Σε καμμια ταβερνα μετα απο 18 τσιπουρα?

    Reply
  3. Kensai, δεν είμαι σίγουρος, θετική αντιμετώπιση όμως έχουν προφανώς ο ΣΥΝ και η ΦΣ.

    ΣΓ, ψηφίζω το β. Έχω υπόψιν μου αρκετές περιπτώσεις εμπόρων ναρκωτικών που θα ανάψουν λαμπάδα στον προστάτη τους υπουργό… Ας πούμε καναδυό για να ξέρουμε για τι μιλάμε:

    Βορειοηπειρώτης έμπορος, ούτε καν χρήστης, που συνελήφθη με 120 ηρωίνης γραμμάρια σε σακουλάκια στην Χαλκίδα, 12 χρόνια αμετάκλητα.

    Έμπορος ναρκωτικών των Μελισσίων, οικογενειακή επιχείρηση με τον αδερφό του, ηρωίνη και μεθαδόνη σε μπουκάλι στο ψυγείο του σπιτιού (εκτός ψυγείου χαλάει). Πέντε χρόνια σε πρώτο βαθμό λόγω τοξικομανίας, το μέγιστο δηλαδή (βαρειά χρήση σίγουρα, τοξικομανία δεν ξέρω, την επιχείρηση μια χαρά την δούλευε).

    Ελληνοαμερικανός έμπορος κοκαΐνης, ελαφρός χρήστης, 70 γραμμάρια σε στημένο ραντεβού με αστυνομικούς μετά από πληροφορία, μπλεγμένος σε συμμορίες εμπόρων που σκοτώονται, εφτά χρόνια σε δεύτερο βαθμό, είχε εκτίσει και κανά τριάρι για προηγούμενη σύλληψη, πάλι για κοκαΐνη.

    Αλβανός μικρέμπορος κοκαΐνης στο Χαλάνδρι, αγόρασε έκθεση πραγματογνωμοσύνης που τον εμφανίζει τοξικομανή, πέντε χρόνια πρωτοδίκως.

    Ο αγώνας τώρα ασφαλώς δικαιώνεται…

    Reply
  4. Θανάση, ήθελα να δω τον SG να το γράφει… αλλά μάλλον είναι αλλεργικός σε ορισμένες παρατάξεις, ακόμα κι αν πρεσβεύονται κάτι καλό.

    Πάντως το όλο έργο το βλέπω αντιγραφή του ιταλικού indulto. Εκεί πάντως τη μεγαλύτερη ζημιά την έκαναν οι υπότροποι μικροεγκληματίες.

    Reply
  5. ρε συ θαναση πραγματικα δεν το καταλαβαινω το συστημα. Απο που κιως σπου στελνουμε τους χρηστες φυλακη! Καλο θα τους κανει?
    Αλλα και ποσο ευκολο νομιζεις ειναι να ξεχωρισει εμπορο και χρηστη? Εδω στις ΗΠΑ αν θελω να πιω μια μπυρα με φιλους και τυχει στην παρεα να υπαρχει ατομο κατω των 21 κινδυνευω να παω φυλακη! αν αυτο μας φαινεται γελοιο, γιατι δεν ειναι γελοιο καποιος που μοιραζεται με τους φιλους του λιγα τσιγαρα μαριχαουανας να κινδυνευει να κατηγορηθει για εμπορια?

    Αλβανός μικρέμπορος κοκαΐνης στο Χαλάνδρι, αγόρασε έκθεση πραγματογνωμοσύνης που τον εμφανίζει τοξικομανή, πέντε χρόνια πρωτοδίκως.

    για τι ποσα μιλαμε θαναση? ξαναρωτω, αν καποιος πουλησει 3-4 γραμμαρια κοκκαϊνης (να θυμισω καπου εδω οτι η κοκκαϊνη δεν σκοτωνει ουτε γενικα εχει δυνατα στερητικα συνδρομα, αν και προκαλει πολυ εθισμο πολυ γρηγορα) πραγματικα ειναι τετοιος κινδυνος για το δημοσιο που πρεπει να τον χωνουμε 5 χρονια φυλακη! Ρε 5 χρονια δεν ειναι κατι αστειο, οι περισσοτεροι απο μας δεν θα αντεχαν καν 5 μερες!

    Πέντε χρόνια σε πρώτο βαθμό λόγω τοξικομανίας, το μέγιστο δηλαδή (βαρειά χρήση σίγουρα, τοξικομανία δεν ξέρω, την επιχείρηση μια χαρά την δούλευε).

    αν εχεις εξη στην ηρωϊνη δεν χωραει συζητηση οτι εισαι τοξικομανης. Αυτοι οι ανθρωποι ειναι αρρωστοι και θελουν φροντιδα, οχι φυλακη.

    Κενσαι ενοχληθηκες που δεν απαντησα στην εντελως εκτος θεματος ερωτηση σου? Εδω δεν εχω χρονο να απαντησω σε σοβαροτερες ερωτησεις εντος θεματος. Αλλα και εντος θεματος να ησουν, τι νοημα εχει η ερωτηση? Αν ξερεις ποια κομματα ειναι πεστο, αλλιως αστο.

    Reply
  6. για τι ποσα μιλαμε θαναση?

    Μερικά χιλιάρικα, περισσότερες λεπτομέρειες δεν ξέρω.

    ξαναρωτω, αν καποιος πουλησει 3-4 γραμμαρια κοκκαϊνης (να θυμισω καπου εδω οτι η κοκκαϊνη δεν σκοτωνει ουτε γενικα εχει δυνατα στερητικα συνδρομα, αν και προκαλει πολυ εθισμο πολυ γρηγορα) πραγματικα ειναι τετοιος κινδυνος για το δημοσιο που πρεπει να τον χωνουμε 5 χρονια φυλακη! Ρε 5 χρονια δεν ειναι κατι αστειο, οι περισσοτεροι απο μας δεν θα αντεχαν καν 5 μερες!

    Ο συγκεκριμένος φυσικά και δεν είχε πουλήσει 3-4 γραμμάρια. Μεγαλέμπορος δεν ήταν, αλλά εμπορία έκανε, ούτε μεταφορές ούτε φύλαξη, εμπορία. Η κοκαΐνη κάνει άσχημη εντύπωση γιατί είναι ακριβή, αρχίζει από 60 ευρώ το γραμμάριο στην λιανική, άρα όποιος πουλάει έχει χρήμα για να αγοράζη και βγάζη χρήμα από τις πωλήσεις. Επίσης, δεν φυτρώνει στο χωράφι του μπάρμπα σου στο Τεπελένι ή στην Κρήτη, όπως το χασίσι, άρα σημαίνει δικτύωση και επαφές. Έχεις απόλυτο δίκιο ότι η κοκαΐνη είναι το πρώτο σκληρό ναρκωτικό που θα έπρεπε να απελευθερωθή. Τέλος, σε διαβεβαιώ ότι ο συγκεκριμένος θα μπορή πλέον σύντομα να ικανοποιή την ζήτηση του Χαλανδρίου χάρη στον άγιο προστάτη των εμπόρων ναρκωτικών Υπουργό Δικαιοσύνης.

    αν εχεις εξη στην ηρωϊνη δεν χωραει συζητηση οτι εισαι τοξικομανης. Αυτοι οι ανθρωποι ειναι αρρωστοι και θελουν φροντιδα, οχι φυλακη.

    Προσοχή: άλλο χρήση, έστω βαρειά, άλλο έξη και αδυναμία να αποβληθή με τις δυνάμεις του δράστη, όπως απαιτεί ο νόμος. Το πρώτο δεν συνεπάγεται το δεύτερο όπως καταλαβαίνεις. Ο συγκεκριμένος λοιπόν αγόραζε μεγάλες ποσότητες ηρωίνης (μισό, ένα ή δύο κιλά) από κάποιον Αλβανό στην Καλλιθέα, τις επεξεργαζόταν σπίτι του (νόθευε, ζύγιζε, διαμοίραζε), έκανε τις συνεννοήσεις με κάτι άλλους τελειωμένους χρήστες και τους ανέθετε τις παραδόσεις σε ακόμη πιο τελειωμένους. Το ντιλίβερυ περιελάμβανε Μελίσσια, Μαρούσι και τα πέριξ. Σκέψου πόσο μαλάκες νιώθουν οι αστυνομικοί που τον έπιασαν μετά από πληροφορίες, παρακολούθηση κ.λπ. και θα τον ξαναδούν σε δυο τρεις μήνες έξω, πίσω στην επιχείρησή του. Πες μου, γιατί να ξανασχοληθούν;

    Reply
  7. Πρόσεξε επίσης το εξής: οι κρατούμενοι στα αιτήματά τους δεν υποστήριζαν

    πουθενά

    ότι οι καταδίκες ήταν άδικες, άρα θα έπρεπε να είναι έξω. Αναφέρονταν μόνο σε άδικες ποινές, όχι, ξαναλέω, σε άδικες καταδίκες. Έρχεται όμως ο καλός αγιοβασίλης και τους βγάζει όλους έξω, υπερακοντίζοντας τα αιτήματά τους!

    Reply
  8. SG, αναρωτήθηκες

    Θα το ξαναπω, η ποιοτητα της πολιτειας μας κρινεται απο το πως φερομαστε στους πιο αδυναμους.

    Και σε ρώτησα ποιά κόμματα έχουν στην agenda τους την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών ως κύριο θέμα. Είμαι σίγουρος ότι ήξερες για την περίπτωση του Συνασπισμού και της Φιλελεύθερης Συμμαχίας. Μπορεί να μην θες να το κάνεις πολιτικό το ζήτημα (και να πάρεις θέση) αλλά την ποιότητα της Πολιτείας την καθορίζουν οι πολιτικοί μέσω των νόμων που ψηφίζουν. Εκεί που το ΝΔΣΟΚ και το Φαιοκόκκινο μέτωπο κάνουν τουμπεκί.

    Ανεξάρτητα αν βγαίνουν πολιτικές ή όχι γνώμες στο Συνιστολόγιο, καλό είναι καμιά φορά να υπενθυμίζουμε ποιές πολιτικές παρατάξεις υποστηρίζουν σύγχρονες κοινωνικές/οικονομικές πολιτικές και ποιές όχι. Αλλιώς ο κόσμος πιστεύει ότι όλοι τα ίδια πρεσβεύονται και απογοητεύεται παραπάνω απ’την πολιτική.

    α) ειτε τους ειχαν αδικα μεσα οποτε περιμενω αμεσα παραιτησεις, συγγνωμες και αποζημιωσεις

    Τι κουταμάρα είναι αυτή Θεέ μου. Δηλαδή αν πάψει να ισχύει ένας νόμος μετά από καταψήφισή του στη Βουλή ή έστω εξαιτίας μιας υπουργικής απόφασης που παίρνεται για έκτακτους λόγους πρέπει απαραίτητα να ισχύει και η αναδρομικη αποζημίωση για όλους όσους είχαν επηρεαστεί αρνητικά στο παρελθόν;

    Reply

Leave a Comment