Σκέψεις ενόψει των επαναληπτικών εκλογών

Κάποτε έπρεπε να ξεσπάσει ο κόσμος και το έπραξε. Στις εκλογές της 6ης Μαϊου λειτουργήσαμε αντανακλαστικά και εξωτερικεύσαμε τα αισθήματά μας. Δώσαμε τα απαραίτητα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τώρα όμως τα ψέματα τελείωσαν. Στις επόμενες εκλογές κρίνεται το μέλλον της χώρας. Πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά, και να πράξουμε υπέυθυνα. Ιδού κάποιες σκέψεις.

Ξεκινάω με ένα παράδοξο. Στις δημοσκοπήσεις το 81% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο Ευρώ. Ωστόσο το λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα: K.K.E., ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., Ανεξάρτητοι Έλληνες, και Χρυσή Αυγή συγκεντρώνουν αρκετά πάνω από το 19% του εκλογικού σώματος. Πώς εξηγείται αυτό? Οι συνομιλίες μου με φίλους που ψήφισαν για πρώτη φορά ένα από αυτά τα κόμματα με έχουν οδηγήσει στο να τους χωρίσω σε τέσσερις κατηγορίες. Ας μου επιτρέψουν οι φίλοι αυτοί, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, να τους θέσω κάποιους προβληματισμούς.

 Α’ Κατηγορία: ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ /Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα μας βγάλουν από το Ευρώ.

Όσοι το πιστεύουν αυτό αυταπατώνται. Όλα τα κόμματα στηρίζουν μια προσπάθεια αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου. Εκεί που διαφωνούν είναι στο τι μορφή θα πρέπει να έχει. Οι μεν Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι υπέρ της μονομερούς καταγγελίας και της στάσης πληρωμών προς τους δανειστές. Από όσο όμως γνωρίζω δεν υπάρχει κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που να δέχεται κάτι τέτοιο. Και δεν μιλάω μόνο για Μέρκελ, Σόιμπλε, και Ρεν. Μιλάω και για Ολάν και τη Γερμανική κεντροαριστερά. Μπορεί οι δεύτεροι να πιέζουν για περισσότερα αναπτυξιακά μέτρα και μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, αλλά όλοι  συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο δε ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. έχει χίλιες διαφορετικές θέσεις στο θέμα (ανάλογα με τον ποιον ρωτάει κανείς) αλλά επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματός του το οποίο περιλαμβάνει την κρατικοποίηση όλων των τραπεζών, του Ο.Τ.Ε., της Δ.Ε.Η., και των ΕΛ.ΤΑ., χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, μονιμοποίηση συμβασιούχων, κ.α. Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί με όλα αυτά  η εφαρμογή τους μας οδηγεί νομοτελειακά εκτώς Ευρώ καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν δεκτά από την τρόικα. Η δήλωση των στελεχών του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. ότι θα βρει τα λεφτά για να κάνει τα παραπάνω διότι έχει την πολιτική βούληση να πατάξει τη φοροδιαφυγή ενώ οι άλλοι δεν την είχαν (δηλαδή δεν το ήθελαν ο Αλογοσκούφης και ο Χριστοδουλάκης και το θέλει ο Λαφαζάνης) ελέγχεται ως αστεία. Το ίδιο ισχύει και για τα εισπρακτικά μέτρα που προτείνουν, όπως ανώτατο φορολογικό συντελεστή 75% και, σύμφωνα με τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής Γιάννη Μηλιό, φόρο 1% επί του τζίρου των επιχειρήσεων (δηλαδή ανεξάρτητα από το αν είναι κερδοφόρες ή ζημιογόνες-αν δεν τον είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια να το λέει στο δελτίο του Μέγκα δεν θα το πίστευα).

Β’ Κατηγορία: Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ των σκανδάλων μας έφεραν εδώ, γιατί να τους ψηφίσουμε?

Η ένστασή μου έχει να κάνει με το γενικό τσουβάλιασμα των δυο κομμάτων. Επί ΠΑΣΟΚ έχουμε στοιχειοθετημένα σκάνδαλα όπως του Χρηματιστηρίου, του Τσουκάτου-Siemens, και του Τσοχατζόπουλου-υποβρυχίων.  Επί ΝΔ έχουμε τρία μεγάλα σκάνδαλα: Υποκλοπές (από τις ΗΠΑ) οι οποίες ωστόσο ήταν εις βάρος της Ελληνικής κυβερνήσεως και τέλος πάντων δεν ζημίωσαν το δημόσιο, το μη σκάνδαλο του Βατοπεδίου καθώς το σώμα ορκωτών εκτιμητών αλλά και τέσσερις ξένοι οίκοι αποφάνθηκαν ότι η ανταλλαγή δεν ήταν επιζήμια για το δημόσιο, και τα δομημένα ομόλογα τα οποία όμως επαναγόρασε η J.P. Morgan όταν ξέσπασε το θέμα χωρίς να χάσουν λεφτα τα ταμεία και τα οποία ήταν αντίστοιχου ή μικρότερου ρίσκου από τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα. Μένουν δηλαδή μόνο τα “σκανδαλάκια” Παυλίδη, Ζαχόπουλου, και το αναψυκτήριο Μαγγίνα. Όπως θα συμβαίνει πάντα με κάθε κόμμα εξουσίας στελέχη και των δυο κομμάτων έχουν “φάει”, αλλά δεν μπορούμε ακόμα και σήμερα να θεωρούμε σκάνδαλο το Βατοπέδι και να το βάζουμε μάλιστα στο ίδιο τσουβάλι με αυτό της Siemens. Επίσης πρέπει να αντιπαραβάλλει κανείς τις προειδοποιήσεις του Καραμανλή πριν τις εκλογές για την ανάγκη λήψης δυσάρεστων μέτρων με τη δημαγωγική στάση του Γ.Α.Π., με το “λεφτά υπάρχουν” και τα περί “πράσινης ανάπτυξης”, και να αναλογιστεί βεβαίως και τις ευθύνες του εκλογικού σώματος που τιμώρησε τον πρώτο εκλέγοντας τον δεύτερο.

Ένσταση έχω επίσης και με το τσουβάλιασμα στελεχών. ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο ο Τσουκάτος, ο Τσοχατζόπουλος, και ο Γ.Α.Π. Είναι και ο Λοβέρδος, ο Χρυσοχοϊδης, ο Ευθυμίου, κ.α. Αντίστοιχα ΝΔ δεν είναι μόνο ο Σαμαράς ή ο Παυλίδης. Είναι και ο Κωστής Χατζιδάκης, ο Στυλιανίδης, ο Παπαθανασίου, κ.α. Οι άνθρωποι αυτοί, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που είναι αναπόφευκτα για οποιονδήποτε καλείται να λάβει αποφάσεις έχουν αποδεδειγμένα επιτελέσει έργο, και κυρίως διαθέτουν εμπειρία που είναι πολύτιμη στη διαχείρηση των κρίσιμων θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. Είναι δυνατόν να θέλουμε να τους πετάξουμε έξω? Αν κάποια στελέχη ελέγχονται για τα πεπραγμένα τους ας μην πάρουν σταυρούς. Όμως στα ψηφοδέλτια τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν στελέχη που αξίζουν μια ψήφο. Ας επιλέξουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών σωστότερα.

Γ’ Κατηγορία: Τόσα χρόνια μας κυβερνούν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Ας δούμε και τους άλλους. Έτσι κι αλλιώς χειρότερα δεν γίνεται.

Όσοι το λένε αυτό επίσης αυταπατώνται. Τα επίπονα μέτρα σιγά-σιγά αποδίδουν. Χάρη σε αυτά το πρώτο τρίμηνο του 2012 είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα. Δυστυχώς φοβάμαι ότι ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας τα νούμερα θα χειροτερέψουν πάλι. Αν αντιστρέψουμε τα μέτρα και παράλληλα ανατρέψουμε τη δανειακή σύμβαση το πρωτογενές έλλειμα θα επανέλθει. Οι θυσίες των τελευταίων χρόνων θα πανε χαμένες. Χωρίς να μπορούμε να δανειστούμε από κανέναν, χωρίς την Ε.Κ.Τ. να εξασφαλίζει ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να εγκαταλείπουν με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς τη χώρα, ακόμα και αν πούμε ότι δεν πληρώνουμε κανένα δανειστή και πάλι το κράτος δεν θα μπορεί να εκπληρώσει ούτε αυτές τις μειωμένες υποχρεώσεις του σε συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, και ανέργους, ούτε βέβαια να εγγυηθεί τις τραπεζικές καταθέσεις, Εκτός και αν επιστρέψουμε στη δραχμή όπου εκεί θα έχουμε μια τεράστια και απρόβλεπτη ανακατανομή του πλούτου και αύξηση του πληθωρισμού σε διψήφιο νούμερο. Πιθανόν για πολλούς συμπολίτες μας τα πράγματα να μην μπορούν να γίνουν χειρότερα. Για την πλειονότητα του κόσμου ωστόσο τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα.

Δ’ Κατηγορία: Στα @@ μου. Σημασία έχει να φύγουν οι ξένοι. Θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας σαν τον φοίνικα, όπως και στο παρελθόν.

Αυτό βεβαίως είναι μια μεταφυσική άποψη (και μάλλον λανθασμένη σχετικά με το ιστορικό προηγούμενο). Μπορούμε όμως να τζογάρουμε τις ζωές 10 εκατομμυρίων Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών με βάση μια δοξασία?

Η δική μου άποψη είναι ότι υπάρχουν τρεις υπεύθυνες επιλογές. Η μια είναι ο κεντροδεξιός συνασπισμός που φαίνεται να σχηματίζεται με συμμετοχή ΝΔ, Δημοκρατικής Συμμαχίας, ίσως Καρατζαφέρη, και ελπίζω και Μάνου, η δεύτερη είναι το ΠΑΣΟΚ, και η τρίτη είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Και τα τρία αυτά πολιτικά μορφώματα έχουν εκφράσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με συγκεκριμένα αιτήματα (ο Πέτρος Δούκας μίλησε για μείωση Φ.Π.Α. πάγωμα μισθών και συντάξεων και σταδιακή αναπροσαρμογή προς τα πάνω κάποιων από αυτές), αλλά χωρίς μονομερείς αποφάσεις και χωρίς τις ασύδοτες πολιτικές που αύξησαν το χρέος 19 φορές από το 1981 μέχρι το 1989 και μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή βάζει τη χώρα σε χρονομηχανή που αναμένεται να γυρίσει το επίπεδο διαβίωσης μισό αιώνα πίσω.

37 thoughts on “Σκέψεις ενόψει των επαναληπτικών εκλογών”

  1. Τον ξέρεις βέβαια τον γάιδαρο του Ναστραδίν Χότζα ε;
    Για το ζωντανό που όταν το έμαθε να μην τρώει αυτό στάθηκε τόσο αχάριστο που του ψόφισε μιλάω…

    Reply
  2. Η κατάντια του εκλογικού αποτελέσματος , με τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ανέθεσε σε ανεύθυνα κόμματα και ανεύθυνους ηγέτες , αναγκάζει τους εναπομείναντες ψύχραιμους και νοήμονες να περιοριζόμαστε στην αναζήτηση υπευθυνότητας , αντί να διεκδικούμε αποτελεσματικότητα , τόλμη και αποφασιστικότητα.

    Με το κείμενο δεν μπορώ παρά να να συμφωνώ κατά βάση. Επίσης με ευχαρίστησε ιδιαίτερα η ψύχραιμη – και κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα του λαϊκισμού και της ισοπέδωσης – αναφορά που κάνεις στον “επάρατο” δικομματισμό και στα στελέχη του. Βαρέθηκα πια τα δήθεν επαναστατημένα ανθρωπάκια να καμώνονται πως φτύνουν εκεί που μέχρι πρότινος με μανία έγλυφαν ! Ενοχλημένα δήθεν από το φαγοπότι που τόσο όψιμα υπέπεσε στην αντίληψή τους , μα στην πραγματικότητα – σε μεγάλο βαθμό- δυσαρεστημένα και αγανακτισμένα που αδυνατούν πια να πάρουν μέρος στο φαγοπότι – αφού το κράτος αδυνατεί πλέον να ταϊζει και να ποτίζει τζάμπα.

    Έχω όμως μια σοβαρή ένσταση : είναι άδικο να μετράς τα μεγάλα ή μικρά σκάνδαλα του πασοκ και της νδ και να αποφαίνεσαι ότι το πασοκ έχει περισσότερα , γιατί συγκρίνεις ανόμοια πράγματα , αφού το πασοκ κυβέρνησε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης σαφώς περισσότερα χρόνια. Με την ίδια λογική , ο συριζα και το κκε ,που δεν κυβέρνησαν καθόλου, δεν έχουν να επιδείξουν κανένα απολύτως σκάναδαλο. Με την έννοια αυτή , εκτιμώ , ότι προσπάθειά σου να αντικρούσεις το επιχείρημα κατά της ψήφου στο δικομματισμό λόγω σκάναλων , θα μπορούσε να περιοριστεί στην – πέρα για πέρα- αληθινή διαπίστωση , ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα εξουσίας σε όλην την οικουμένη που να μην έχει “φάει”.

    Και ειδικά ως προς το βατοπέδι: το εάν υφίσταται ή όχι σκάνδαλο δεν θα μας το πει ούτε κανένας ορκωτός ελεγκτής ούτε κανένας οίκος . Αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης . Το πρόβλημα βέβαια εδώ είναι γνωστό : ξεκινάει από την σχετική πρόβλεψη του συντάγματος και εξειδικεύεται στον νόμο περί ποινικής ευθύνης υπουργών . Ο πολύ υπεύθυνος Καραμανλής έστειλε τη χώρα το 2009 σε πρόωρες εκλογές και τους αναμεμιγμένους στο βατοπέδι υπουργούς του στη θαλπωρή του ακαταδίωκτου ( σχετική ποινική διαδικασία σε βάρος τους κινήθηκε για τα μάτια του κόσμου αλλά με βούλευμα δικαστικού συμβουλίου επισημοποιήθηκε ότι το σύνταγμα και ο νόμος έχουν τα χέρια της δικαιοσύνης δεμένα ). Υπενθυμίζω ότι γιάυτό το μη σκάνδαλο του βατοπεδίου υφίσταται εν εξελίξει ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα , ενώ και ο διαβόητος πια Εφραίμ έφαγε μια ολιγόμηνη έστω προφυλάκιση .

    Reply
  3. Darthiir,

    σύμφωνοι, για αυτό και όλος ο πολιτικός κόσμος τάσσεται υπέρ της αναδιαπραγμάτευσης. Το θέμα είναι πώς θα πρέπει να γίνει.

    Συμεών,

    τα σκάνδαλα που αναφέρω είναι επί της διακυβέρνησης Σημίτη. Δεν πήγα πίσω στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (Τόμπρας, Κοσκωτάς, κ.λπ.). Άρα προσπάθησα να είμαι δίκαιος επιλέγοντας ίσες χρονικές περιόδους. Συμφωνούμε ότι κάθε κόμμα που είναι στην εξουσία θα υποστεί σκάνδαλα. Είναι αδύνατο για τον οποιονδήποτε πρωθυπουργό να ελέγξει πλήρως όλα τα στελέχη του, ειδικά επειδή το θεσμικό πλαίσιο (π.χ. αρθρο 86 του Συντάγματος) ενθαρρύνει τέτοιες συμπεριφορές. Προσωπική μου άποψή όμως είναι ότι ο Καραμανλής το έλεγξε καλύτερα. Σίγουρα πολλοί διαφωνούν.

    Στο θέμα του Βατοπεδίου όμως είμαι ανένδοτος. Πρώτα από όλα η δικαιοσύνη δεν μπορεί μόνη της να αποφανθεί αν υπήρξε σκάνδαλο χωρίς την έκθεση εμπειρογνωμόνων. Μπορεί ο δικαστής να εκτιμήσει την αξία των εκτάσεων που ανταλλάχθηκαν? Όχι! Σε περιπτώσεις λογιστικής απάτης η δικαιοσύνη βασίζεται στην γνωμάτευση των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών. Στο συγκεκριμένο θέμα αρμόδιο σώμα ήταν αυτό των ορκωτών εκτιμητών. Και τα δύο είναι όργανα της πολιτείας. Το όργανο αυτό αποφάνθηκε ότι δεν προέκυψε ζημιά από την ανταλλαγή. Ξένοι οίκοι που έκαναν ανεξάρτητη έρευνα αποφάνθηκαν το ίδιο. Κατόπιν αυτού δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. Για αυτό και η εξεταστική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ άλλαξε την κατηγορία στο ότι η μονή δεν είχε νόμιμη κτήση τω εκτάσεων, και αφού η προσπάθεια του προεδρείου της επιτροπής να ισχυριστεί ότι την εκτίμηση έπρεπε να την κάνουν οι Δ.Ο.Υ. και όχι ο αρμόδιος Σ.Ο.Ε. έπεσε στο κενό. Αυτή βεβαίως είναι τελείως διαφορετική κατηγορία. Ο Θανάσης έχει γράψει τεσσερα κείμενα υποστηρίζοντας ότι η κυριότητα ανήκει στη Μονή. Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι τελείως διαφορετικό θέμα, ενώ πριν εκλεγεί ο Καραμανλής υπήρχε γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κτημάτων το οποίο αναγνώριζε την κυριότητα της λίμνης Βισθωνίδας από τη Μονή και την οποία είχε αποδεχτεί ο τότε υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ Φωτιάδης. Η προφυλάκιση του Εφραιμ ουδόλως αποδεικνύει ενοχή. Η ουσία είναι ότι ζημιά του δημοσίου δεν υπάρχει. Το όλο θέμα το κατασκεύασε μιντιάρχη που είχε προηγούμενα με την κυβέρνηση, και οδήγησε στην επαγγελματική και πολιτική εξολόθρευση ενός αξιολογότατου δημοσιογράφου και σεμνότατου ανθρώπου, του Θ. Ρουσόπουλου. Αυτόν πραγματικά τον έφαγε η θρησκευτική πίστη του.

    Οι πρόωρες εκλογές είναι μεγάλη κουβέντα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η οριακή πλειοψηφία που είχε στη βουλή (και η οποία τον εμπόδισε να αποπέμψει τον Παυλίδη) δεν του επέτρεπε να πάρει τα επίπονα οικονομικά μέτρα που θεωρούσε αναγκαία. Ήθελε μια νέα λαϊκή εντολή προκειμένου να προχωρήσει. Πίστευε ότι ο κόσμος θα εκτιμούσε την ειλικρίνιά του, ενώ και οι δημοσκοπήσεις ήταν ενθαρρυντικές. Έπεσε έξω. Σε αυτό βοήθησε και η προβολή της υπόθεσης Βατοπεδίου από τα μίντια. Η παγκόσμια κρίση είχε ήδη ξεκινήσει και αντί να οχυρωνόμαστε ασχολούμασταν με τον Εφραιμ.

    Reply
  4. Κώστα , τα κείμενα του Θανάση θα τα διαβάσω .Η αλήθεια είναι ότι μάλλον αναμοχλεύουμε ενα τελείως ανεπίκαιρο θέμα . Ας συμφωνήσουμε ότι το – αμφιλεγόμενο σε κάθε περίπτωση – θέμα αυτό έχει παρει το δρόμο της δικαιοσύνης , η οποία και διερευνά τις ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων μη πολιτικών προσώπων , ενώ ,εάν και όταν τέτοιες ευθύνες αποδοθούν πια με τη βούλα της δικαστικής απόφασης , δεν μπορεί να μιλάμε σοβαρά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Παρενθετικά , εάν θέλεις , το γεγονός ότι το θέμα ανεδείχθη και διογκώθηκε από μιντιάρχη που όντως είχε συμφέρον να βλάψει την κυβέρνηση Καραμανλή δεν σημαίνει κατ’ανάγκη ότι το θέμα κατασκευάστηκε εκ του μη όντος.

    Αλλά όχι ρε συ και σεμνότατος άνθρωπος ο Ρουσόπουλος :-)

    Reply
      • Θανάση, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλες οι κυβερνήσεις, αναγκαστικά, πρέπει να μοιράζουν τη διαφημιστική πίτα κατά τρόπο που τηρεί συγκεκριμένες ισορροπίες. Φίλος μου διαφημιστής, ΟΝΝΕΔίτης από τα μαθητικά του χρόνια, ψήφιζε Σημίτη δαγκωτό επειδή, όπως έλεγε, μοίραζε σωστά την πίτα. Αυτή έγινε η δουλιά του Ρουσόπουλου. Μια-δυο φορές που κάποιος μιντιάρχης θεώρησε ότι οι ισορροπίες διαταράχτηκαν δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Ο ρόλος του Ρουσόπουλου ήταν τόσο πολυπρόσωπος που θα χρειαζόταν ολόκληρο κεφάλαιο να εξηγήσει κανείς τη σημασία του για την κυβέρνηση Καραμανλή, και δεν είναι τυχαίο ότι στοχοποιήθηκε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ήταν άκρως αποτελεσματικός (π.χ. deal Παπούλια), λειτουργούσε πάντα αθόρυβα και με απόλυτη εχεμύθεια, δούλεψε σαν σκυλί όσο ήταν στην κυβέρνηση, και δεν τον είδα ποτέ να χορεύει ζειμπέκικα, να διακοπεύει σε πολυτελή θέρετρα, να διακρίνεται στο clubbing ή να επιδιώκει την προβολή στις κοσμικές στήλες των εφημερίδων. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους!

        Reply
  5. Συμεών,

    να προσθέσω ότι αν δεν έκανα ΚΑΙ διαχωρισμό κομμάτων θα ήμουν ανοικτός στην κριτική ότι με το να επισημάνω ότι σε κάθε κόμμα εξουσίας κάποιο “τρώνε” ισχυρίζομαι πως πρέπει να το αποδεχτούμε σαν θέσφατο και να συμβιβαστούμε. Όχι! Ο βαθμός μετράει, και μπορούμε να κρίνουμε ποιος καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια στο να το ελέγξει. Πάντως επαναλαμβάνω ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πολλά άξια στελέχη χωρίς αμαρτωλό παρελθόν που είναι απαραίτητα στη μάχη που δίνουμε. Ωστόσο έχω ένα πρόβλημα με τον αρχηγό του που είναι ο δημιουργός του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει πραγματικά να τον πιέσουν πάνω σε αυτό το θέμα.

    Reply
    • Επί της αρχής , έχεις όντως πολύ δίκιο. Ο βαθμός όντως μετράει. Απλά κατά τη γνώμη μου , δεν υπάρχει ουσιαστικό πλεόνασμα του ΠΑΣΟΚ σε σκάνδαλα.

      Εάν πάντως έχεις πρόβλημα με τον εμπνευστή του ανευθύνου των υπουργών , θα πρέπει να έχεις πρόβλημα και με αυτόυς που τον ψήφισαν , για να μην μιλήσω γι’αυτούς που έτυχε (?) να τη σκαπουλάρουν χάρη σε αυτόν.

      Reply
      • Με όλους έχω, με τον εμπνευστή ακόμα περισσότερο, αλλά όπως ξεκίνησες το πρώτο σχόλιο, και τι να κάνω!

        Reply
  6. ο Στυλιανίδης, ο Παπαθανασίου

    Τι ακριβώς προσέφεραν οι συγκεκριμένοι; (τον δεύτερο τον θυμάμαι για την μείωση του φόρου για τα αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού και για την χάλκευση των Ελληνικών λογαριασμών,τον πρώτο για την αποτυχημένη πορεία του στο Υπουργείο Παιδείας)

    Reply
    • Επα,

      πρώτα από όλα εγώ προσωπικά θα επιθυμούσα την επιστροφή Αλογοσκούφη και Χριστοδουλάκη στην πολιτική. Έχουν και οι δυο εμπειρίες και ακαδημαϊκές γνώσεις που θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμες στην παρούσα συγκυρία, ενώ και οι δυο έχουν να επιδείξουν έργο.

      Ο Παπαθανασίου, μας αρέσει δεν μας αρέσει, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Έχει διαπραγματευτεί με ξένους, έχει γνώση της κατάστασης, θεωρώ ότι η παρουσία του στη βουλή είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπηρέτησε ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης όπου ήταν ειλημμένη η απόφαση να μην παρθούν δραστικά μέτρα παρά μετά τις εκλογές. Παρόλα αυτά πήρε κάποια μέτρα,
      – Αύξηση φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα.
      – Μείωση 10% των δαπανών για συμβάσεις έργου στο δημόσιο τομέα.
      – Μείωση 10% των ελαστικών δαπανών του δημοσίου.
      – Πλαφόν στους μισθούς των προέδρων των ΔΕΚΟ.
      – Κατόπιν εντολής του Καραμανλή, και υπό το φόβο ότι τα spreads θα ανεβούν λόγω της κρίσης, δανείστηκε στην αρχή του 2009 για όλο το χρόνο (αφήνοντας μάλιστα και μαξιλαράκι για το ΠΑΣΟΚ) με σχετικά χαμηλά επιτόκια (αν θυμάμαι καλά γύρω στο 2.5%).

      Ο Στυλιανίδης σίγουρα δεν ήταν αναμορφωτής σαν την Γιαννάκου, η οποία δυστυχώς αποχώρησε. Μεταξύ αυτών που θυμάμαι ωστόσο είναι ότι πέρασε το νόμο για τα κολλέγια, έλαβε πρωτοβουλίες να εκτονωθεί η κατάσταση μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίουμ, απέσυρε το επίμαχο βιβλίο ιστορίας της Ρεπούση, και ότι επί των ημερών του το υπουργείο παιδίας από όσο θυμάμαι είχε πολύ υψηλή απορροφητικότητα κονδυλίων. Από όσο γνωρίζω και οι σπουδές του είναι αξιόλογες, αλλά σαν νομικός και μάλιστα κάτοχος μεταπτυχιακού από τη Γερμανία (όπως και ο Στυλιανίδης) ίσως ο Θανάσης είναι πιο αρμόδιος να το κρίνει.

      Reply
      • Την αποσυρση του βιβλιου της ιστοριας πριν κριθει αυτο στην πραξη και συμφωνα με τους ισχυοντες κανονισμους, τη συγκαταλεγεις στα θετικα; Επισης ο Στυλιανιδης, οντας υπουργος παιδειας, υποστηριζε το μυθο περι 6 εκατομμυριων τυπων της αρχαιας ελληνικης.

        Ο Παπαθανασιου ανελαβε το υπουργειο για να εκτονωσει τις εσωκομματικες πιεσεις που ηθελαν ενα νεο Τσοβολα να τα δωσει ολα. Το οτι δεχτηκε να γινει το εκτελεστικο οργανο αυτων που αποφασισαν χαριν των μικροπολιτικων τους σκοπιμοτητων να μην λαβουν κανενα μετρο για την αντιμετωπιση της κρισης, ουτε τον αθωωνει, ουτε τον κολακευει.

        Για τους αλλους δυο, φτανει, μας αφαιμαξατε, παρτε και κανεναν απο το Παπει. Ας μεινει και κανενας να διδασκει σ’αυτο το κτηριο στην Πατησιων! :)

        Reply
        • Τς τς τς, ποιόν να πάρει κανείς από το ΠαΠεΙ ρε συ? Τι θες τώρα, κολακίες για το τμήμα σου? :)

          Εγώ ναι, θεωρώ την απόσυρση του βιβλίου ιστορίας σωστή. Αρκετά είχαμε (η κοινή γνώμη) αναλωθεί σε τσακωμούς και συζητήσεις. Αν ένα βιβλίο ιστορίας της έκτης(!) δημοτικού είναι τόσο αμφιλεγόμενο και αποτελεί αιτία διχασμού πρέπει να αποσύρεται.

          Το ότι ο Παπαθανασίου προχώρησε σε ένα Τσοβόλα δως τα όλα πώς στοιχειοθετείται? Διότι εγώ ανέφερα ειπρακτικά μέτρα. Επιπλέον ξεχνάς ότι ο Καραμανλής είχε 152 βουλευτές αν δεν κάνω λάθος. Δε υπήρχε περίπτωση να σταθεί κυβέρνηση που θα προέβαινε σε λάιτ βερσιόν του μνημονίου. Άρα δεν ήταν θέμα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά πολιτικής πραγματικότητας (political constraints) τα οποία είναι εύκολο να τα παραβλέψει ο απλός πολίτης που είναι έξω από τη διαδικασία.

          Τέλος πάντων, για να μην ξεφύγουμε από το θέμα, εγώ λέω ότι άνθρωποι οι οποίοι υπηρέτησαν σε καίριες θέσεις, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και δεν κατηγορούνται για διασπάθιση δημοσίου χρήματος ή έστω για πλήρη ανικανότητα δε μπορούν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με διεφθαρμένα στελέχη του ίδιου κόμματος, και να μένει η όποια εμπειρία και τεχνογνωσία έχουν αποκομίσει εκτός βουλής.

          Μου κάνει πάντως εντύπωσε που ενόχλησε η αναφορά μου στο Στυλιανίδη και όχι στον Ευθυμίου ο οποίος επίσης δεν έκανε δα και καμια ριζική μεταρρύθμιση στην παιδία (αλλά αναμφίβολα έχει μια σημαντική εμπειρία+. Αντε να δω πώς θα συνεργαστείτε φιλελεύθεροι με ΝΔ.

          Reply
  7. ειχα καιρο να γραψω αλλά διαβασα αυτο και δεν αντεξα:

    “Κατόπιν εντολής του Καραμανλή, και υπό το φόβο ότι τα spreads θα ανεβούν λόγω της κρίσης, δανείστηκε στην αρχή του 2009 για όλο το χρόνο (αφήνοντας μάλιστα και μαξιλαράκι για το ΠΑΣΟΚ) με σχετικά χαμηλά επιτόκια (αν θυμάμαι καλά γύρω στο 2.5%). ”

    η αληθεια ειναι οτι δανειστηκε με 6% και ο δανεισμος ηταν βραχυχρονιος και μαλιστα προσφατα εληξε ενα απο αυτα τα ομολογα. σιγουρα δεν δημιουργηθηκε κριση δανεισμου αλλά απο τις αρχες του 2009 η ελλαδα δανειζοταν πολυ ακριβα.

    επισης διαφωνω σε αυτα που λες για τη ΝΔ. για μενα μια λυση θα ηταν η δραση, η φιλελευθερη συμμαχια, η δημιουργια ξανα και η δημοκρατικη συμμαχια να δημιουργουσαν ενιαιο κομμα που θα εμπαινε στη βουλη και θα συμμετειχε σε συμμαχικη κυβερνηση! δυστυχως δεν βλεπω να γινεται κατι τετοιο! δεν εχει σημασια πλεον, κατα τη γνωμη μου η δραχμη ειναι αρκετα κοντα…!

    Reply
    • Θάνο, ασφαλώς μιλούσα με βάση την πολιτική πραγματικότητα. Έγραψα αφού είχα ακούσει για προσέγγιση Δημοκρατικής Συμμαχίας με ΝΔ και ότι Δράση με Τζήμερο δεν μιλιώνται. Το τι θα ήθελε κανείς είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Το θέμα είναι τι πρέπει να πράξει βάσει των επιλογών που έχει.

      Για το δανεισμό, ξανακοίταξα τις πηγές μου. Αυτό που βλέπω είναι ότι δανείστηκε 32 δις τους πρώτους μήνες του 2009 με μέσο επιτόκιο 4% δηλαδή ούτε 2.4% που έγραψα ούτε 6% που λες εσύ, και μάλιστα τον επέκρινε το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν περίμενε παρά δανείστηκε στην αρχή για όλο το έτος. Έχεις κάποιες πηγές? Πάντως αργότερα τα επιτοκια ανέβηκαν κι άλλο.

      Υ.Γ. Άμα είναι να γράφεις να σε τσιγκλάω συχνότερα βρε παιδί μου. :)

      Reply
      • κωστα η αληθεια ειναι οτι θα ηθελα να γραφω περισσοτερο αλλά εχω πολυ δουλεια και δεν προλαβαινω! διαβαζω ομως το ιστολογιο τακτικα!

        οσον αφορα τον δανεισμο της ΝΔ θυμαμαι στην ηλεκτρονικη σελιδα του ΟΔΔΗΧ που ειχε σε εναν πινακα με τα ομολογα που ληγουν ενα τριετες ομολογο που εληγε τον μαρτιο 2012 και ειχε τοκο 6%!! παντως ειναι σιγουρο οτι δεν ηταν κατω απο 4! αν βρω λινκ θα το στειλω!

        Reply
  8. Ειπα οτι ανελαβε για να εκτονωσει τις εσωκομματικες πιεσεις. Επροκειτο για επικοινωνιακη κινηση. Δεν ειπα οτι το εκανε. Βεβαια πηρε μετρα οπως η μειωση του τελους ταξινομησης. Και μονο το οτι δεχτηκε να αναλαβει, γνωριζοντας την κατασταση και την αποφαση να μη γινει τιποτα, οσο ακομα μπορουσε να περισωθει κατι, εμενα μου χτυπαει πολυ ασχημα. Τιθεται ενα ζητημα ηθικης ταξης. Δεν ειμαι καθετος, σκεπτικος ειμαι.

    Οι πολιτικοι περιορισμοι δεν μου αρκουν απο μονοι τους. Καπου υπαρχει και το χρεος απεναντι στην ιστορια. Η κυβερνηση Καραμανλη Β’ δεν το εκπληρωσε αυτο στο βαθμο που θα επρεπε. Ακομα χειροτερα, δεν απετολμησε καν να το εκπληρωσει απο ενα σημειο και μετα.

    Η αποσυρση του βιβλιου, ετσι οπως εγινε, δικαιωσε αυτους που νομιζουν οτι το κρατος ειναι τσιφλικι τους και οι οποιοι θεσμοι μπορουν να παρακαμπτονται. Δεν ειναι ιδιαιτερα καλη πρακτικη αυτη και το ξερεις. Σκεψου ποσο χειροτερο θεωρουμαι τον Στυλιανιδη απο τον Ευθυμιου καποιοι για να τη γλιτωνεις για την αναφορα στο δευτερο. :D

    Reply
    • Καλά κοίτα, δεν κάνω απολογισμό της κυβέρνησης Καραμανλή. Απλώς λέω ότι το παιχνίδι χάθηκε πολύ πριν τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης. Για το βιβλίο ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. :)

      Reply
  9. εγινε αλλα δυστυχως με τον χειροτερο τροπο!ο τζημερος δεν θελει να συμμετασχει η ΦΣ και επιπλεον μιλησε με ασχημα λογια για τον προεδρο της ΦΣ! επισης οιπερισσοτεροι οπαδοι της ΔΗΞΑ ειναι αρνητικοι! δεν βλεπω να πηγαινει καλα! τα μελη και ο αρχηγος της ΔΗΞΑ εχουν απιστευτη αλαζονεια!το ιδιο και οι οπαδοι της!

    Reply
    • H ΦΣ θα συμμετασχει αλλα δεν θα εχει υποψηφιους σε εκλογιμες θεσεις.Ο συνασπισμος συμφωνα με δημοσκοπησεις μπορει να μπει στην Βουλη,υπαρχει ομως ενα ενδεχομενο προβλημα που αφορα την παρουσια και παλιων πολιτικων στο σχημα που ισως απομακρυνει καποιους ψηφοφορους.

      Reply
      • Απο τη ΔΗΣΥ παντως αποχωρησαν καποια μελη γνωστα στον φιλελευθερο χωρο οπως ο Σκυλακακης(ευρωβουλευτης),Σκαλκος,Πειτσινης,Περλικος και Σαρηγιαννιδης.Ολο το παλιο e-rooster δηλαδη!

        Reply
  10. Αγαπητε Κωστα,
    Με ιδιαιτερο ενδιαφερον διαβασα τις αποψεις σου και αντιλαμαβανομαι διαρκως πως οι μεταξυ μας διαφωνιες οξυνονται (αλλα η αλληλοεκτιμηση και αγαπη μεγαλωνει…).
    Σχεδον αφοριστικα, χαρακτηριζεις χαζοπαρορμητικους, ακροβατες και αφελεις/επικινδυνους ( οπως ειπε ο αρχηγος της ΠΟ.Λ.ΑΝ…συγνωμη της ΝΔ)ολους αυτους που επελεξαν αριστερους η/και καθαρα αντιμνημονιακους σχηματισμους, θεωρωντας αρνητικη τη μεταστροφη ψηφοφορων που ανηκαν στα αλλοτε “μεγαλα” κομματα. Ισως εσυ και οι υπολοιποι φιλοι της φιλελευθερης/καπιταλιστικης, κεντροδεξιας παραταξης, η οποια σε συνιστωσες σχεδον παει πια να ξεπερασει το ΣΥΡΙΖΑ (“το” και οχι “τον” γιατι εγινε ενιαιο κομμα πια…ας οψεται ο ογκολιθος της δημοκρατιας Παυλοπουλος με το νομο που εφτιαξε…),θεωρειτε πως ολοι πρεπει υποτακτικα να εναλλασομαστε μεταξυ ρεπουμπλικανων (ΝΔ) και δημοκρατικων (Πασοκ), να παραγνωριζουμε τις ευθυνες των (επι 38 ετη)κυβερνησεων και να δεχομαστε δουλικα οτι να μωρε παιδακι μου…πως να το κανουμε, ε… θα υπαρχει και κανα σκανδαλακι αφου ετσι ειναι αμα λαχει να πουμε η ανθρωπινη φυση και αν βλεπεις μελι πωw να μη βαλεις το χερακι σου και εσυ μεσα. Επετρεψε μου επισης να προσθεσω, πως η λογικη “10 σκανδαλα εσυ, 5 εγω αρα δε τρεχει μια …υποτιμα καιτο μεσο Μιχαλολιακο (δηλαδη πιθηκο).
    Οντας μακρια απο την Ελλαδα και χρησιμοποιωντας επιμερους οικονομοτεχνικους αλγοριθμους και θεωριες/αποψεις, καταληγεις σε συμπερασματα τυπου: agapo mnimonio, μνημονιο= παραμονη στο ευρω,μνημονιο= σωτηρια του εθνους και ολοι οσοι ανηκουν σε οικονομικα επιτελεια λοιπων κομματων ειναι απλα για τη χωματερη! Για καθειστε ρε παιδια… ο ανθρωπινος οργανισμος δεν ειναι επαρμα σε διαγραμμα η πινακα και δεν αξιολογειται ως αναλωσιμο. Δεν τοκιζεται, δεν ειναι μετοχη και δεν πλαστικοποιειται… στα παπαρια μου η παραμονη στο οποιο ευρω οταν ο κοσμος βρισκεται σε επιπεδο ανεχειας οπου πια δεν εχει τιποτα να χασει…θα γινει ιδιατερα επικινδυνος. Και για αποδειξτε μου αγαπητοι πως το μνημονιο μας κρατα μαθηματικα μεσα στο ευρω. Αποκλειετε το ενδεχομενο να αποτελει το ιδιο το μνημονιο, γεφυρα συντεταγμενης χρεωκοπιας τοκογλυφικου χαρακτηρα? Ποια διαπαραγματευση ελαβε χωρα το 2009 οταν η ιδια η Ευρωπη ηταν ανετοιμη να επεξεργστει τη παραμικρη πιθανοτητα εξοδου μας? Γιατι υπηρξε μνημονιο 2 αν το 1 ηταν πετυχημενο? Αν το 1 εμπεριειχε ουσιαστικα μετρα η υλοποιηση των οποιων θα οδηγουσε στην αποφυγη του 2, για ποιο λογο και ποιοι δεν επραξαν τα δεοντα? Για ποσα εγκληματα πρεπει να συγχωρεθουν οι προηγουμενοι ακτανομαστοι και γιατι ο λαος μας πρεπει να πληρωνει τους πειραματισμους ενος gay Δανου (ας κανει οτι θελει με τον πισινο του δεν ειναι το θεμα μας αυτο), μιας μονιμα μαυρισμενης (μεγαλη ανακαλυψη το solarium) διαχειριστριας του μεγαλυτερου τοκογλυφικου ινστιτουτου και ενος θυμωμενου παραπληγικου Γερμανου που δεν μπορει να κρυψει τον ερωτα του για την πρωην Ανατολικογερμανιδα γραμματεα μεταφορικης εταιρειας?(Μερκελ). Τι σκατα ευρωπη θελετε? Λαων-κρατων η δανειστων-δανειζομενων? Και σαν να μην εφτανε αυτο ,αποφευγεις οποιαδηποτε κριτικη στην επιμερους πραγματωση του οικονομικου προγραμματος συσσωμων των “φιλελευθερων” Ευρωπαικων κρατων παρα τις μεταξυ τους βασικες επιμερους διαφορες. Η Ισπανια ειναι ετοιμη να κανει μπαμ, η Ιταλια στηριζεται (ανεκαθεν) σε πηλινα και δανεικα πια ποδια, η Πορτογαλια αγκομαχα, Η Βρετανια ειναι η μονη εντος εκτος χωρα (τι πρωτοτυπια και αυτη)οι πρων αντολικες χωρες γλυφουν τα αποφαγια των γερμανων ΟΛΕΣ τους και ειναι ντροπη για τις ιστοριες τους, δεν θα σχολιασω καν Βελγους και Ολλανδους που δεν εχουν λογο υπαρξης σαν χωρες (χιουμορ), η δε παραδοσιακη, μεγαλη, φιλευρωπαικη χωρα ασχολειται παραδοσιακα με την παρτουζα και τη σκοπιμοτητα της εκσπερματωσης κατα το πρωκτικο σεξ( ασχετο… αλλα διαβαζα στο pubmed πως η εκσπερματωση κατα τη διαρκεια ελευθερου πρωκτικου σεξ μειωνει τη πιαθανοτητα ουρολοιμωξης!!! -γαλλικη ερευνα) Αρα για τι ακριβως μιλαμε? Για ενα τιτλο τιμης που απλα θα περιλαμβανει το ευρω στο πορτοφολι αντι της δραχμης? Ποτε επιτελους οι Ελληνες θα καταλαβουν πωσ η αναπτυξη δεν θα ερθει μονο μεσα απο τα ΕΣΠΑ , αλλα απο την ουσιαστικη εκμεταλλευση των πλουτοπαραγωγικω πηγων της χωρας? Ποια παιδεια και κοσμοθεωρια λανασαρισαν οι δια βιου κυβερνωντες των προηγουμενω ετων ? Μηπως αυτη του αγροτη/ manager -προαγωγου που διατηρει μπουρδελακι σστα σταχια και της κυρα κατινας κλωνου με πλατινε μαλλι και ακριβη τσαντουλα που παιρνει τρια επιδοματακια και ο αντρας της ειναι μαγκιτης γνωστος του γνωστου καποιου τελευταιου βουλευτη που πηρε το πτυχιο του και ανελιχθηκε γιατι ανηκε απο τα μαθητικα του χρονια σε καποια κλαδικη? Και ποιος σου ειπε ρε ΚΩΣΤΑ οτι ο Μηλιος και ο οποιοσδηποτε απο το επιτελειο του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθακης, Δραγασακης,Τσακαλωτος,Καλυβης)ειναι ΑΣΧΕΤΟΙ ,ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ χειροτεροι του ψευδου κιθαριστη Αλογοσκουφη και των ομοιων του? Ανθρωποι οι οποιοι ουδεποτε εκτεθηκαν στα περιττωματα της εξουσιας και ειναι ουσιαστικα μορφωμενοι και οχι απαιδευτοι πτυχιουχοι, ειναι επικινδυνοι επειδη ειναι αριστεροι? Οι οικογενειακες καταβολες και το τι ψηφιζε η μαμα μας και ο μπαμπας μας τι σημασια εχουν για τις δικες μας γενιες και τις γενιες των απογονων μας? Κομμουνιστοφοβια θα δωσει τη λυση στα προβληματα μας? Και τελειωνω καπως αποτομα γιατι δυστυχως ο ασθενης περιμενει…
    Ειλικρινα και ξεχωρα απο (θα το ξαναπω) καταβολες και διαμορφωμενες(?) αποψεις…κανεις δε βλεπει το αδιεξοδο του οικονομικου αναρχου καπιταλισμου? Πως αποδεχεστε ρε απαιδευτοι λαοι το οτι χρηματιπιστωτικοι οικοι κρινουν και αξιολογουν ζωες λαων και τυχες κρατων ? ειστε πολυ υπερηφανοι ολοι εσει οι λατρεις του Ολιγαρχικου φιλελευθερισμου? Η μηπως θα με πειτε αναρχοκομμουνιστη?
    Κωστα μου τα φιλια μου και θα επανελθω!
    Κουμπαρος.

    Reply
    • Εγω παλι θελω να ρωτησω χωρις καποιο ιχνος ειρωνιας εσενα και τον καθε ανθρωπο στην θεση σου τι εναλλακτικες προτεινετε στον “Ολιγαρχικο Φιλελευθερισμο”.Και την ερωτηση θελω να την κανω γιατι τουλαχιστον εδω στην Ελλαδα στα λιγα χρονια που ζω εχω συνηθισει να ακουω κριτικη και για τον “Ολιγαρχικο Φιλελευθερισμο” και για μια σειρα αλλων ζητηματων πολιτικων,οικονομικων,καλλιτεχνικων,αθλητικων κλπ αλλα δεν βλεπω πρακτικες,μετρησιμες,εφαρμοσιμες λυσεις.Και βαζω και τον εαυτο μου μεσα σε αυτο γιατι και εγω εχω “αμαρτησει” ποικιλοτροπως!Και βεβαιως δεν εχω σκοπο να το παω προσωπικα,μπορει εσυ να ξεφευγεις απο τον κανονα που περιγραφω παραπανω.Το σχολιο μου αφορα μια γενικη νοοτροπια σε καφενεια,μπλογκς κλπ.

      Reply
      • Αν βεβαια πω αυτα που εγραψα στο παραπανω σχολιο δημοσιως,τοτε καποιοι θα μου πουν οτι προβαλλω τη λογικη του μονοδρομου.Μπορει να εχουν δικιο ομως εγω ενας απλος ανθρωπος με δυο βασικες γνωσεις στα Οικονομικα ειμαι και βλεπω οτι οι κρινοντες το ισχυον συστημα η προβαλλουν αποτυχημενα πειραματα η μπορει να μην προβαλλουν κατι συγκεκριμενο αλλα να εκδηλωνουν απλως μια προσωπικου χαρακτηρα αντιδραση.

        Reply
    • Κουμπάρε χαίρομαι που συνεχίζουμε την συζήτηση δημοσίως, αλλά διάλεξες να γράψεις όσο έλλειπα στο Λονδίνο οπότε καθυστερημένη η απάντησή μου. Πιάνω ένα-ένα τα θέματα που έθεσες.

      Τάση φυγής από τα μεγαλα κόμματα. H συντριπτική πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Μια εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για κεντροαριστερούς που αποδοκιμάζουν το ΠΑΣΟΚ για τη διαφθορά. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που στο σημερινό ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 με τον κρατικό ΟΤΕ, τις κρατικές τράπεζες, τους διορισμούς στο δημόσιο, τις παροχές με εύκολο χρήμα ειδικά προεκλογικά (με το αναμενόμενο αποτέλεσμα στον πληθωρισμό). Τα περισσότερα συμπεριλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρίν δυο εβδομάδες όταν το τσέκαρα, και θυμίζουν το λαϊκιστικό εκείνο ΠΑΣΟΚ που ευθύνεται με αυτές του τις πολιτικές κατά 80% για τη σημερινή κατάσταση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα λέει αυτά ψηφοθηρικά και να μην τα εννοεί. Αλλά μπορεί κανείς να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ βασιζόμενος στο ότι λέει ψέματα?

      Περί ολιγαρχικού φιλελευθερισμού και αναρχοκαπιταλισμού. Πρώτα από όλα εγώ δεν τάχθηκα υπέρ του φιλελευθερισμού. Στις υπεύθυνες επιλογές συμπεριέλαβα και τη Δημοκρατική Αριστερά. Εκτός και αν είναι φιλελεύθερος ο Κουβέλης και δεν το ξέρω. Δεύτερον, είναι προφανές από μια ανάγνωση της πρόσφατης Ελληνικής οικονομικής ιστορίας ότι το Ελληνικό δημόσιο δεν χρεωκόπησε από τον υπερβολικό φιλελευθερισμό. Χρεωκόπησε από την υπέρμετρη κρατική γραφειοκρατία που δήθεν ελέγχει τους “κακούς” ιδιώτες (ούτε αυτό κάνει σωστά και κοστίζει πάρα πολλά στους φορολογούμενους), τις κρατικές επιχειρήσεις που το έβαζαν μέσα επι χρόνια (Σοφτεξ, Πειραϊκή-Πατραϊκή, ναυπηγεία,Ολυμπιακή, νοσοκομεία), τις παροχές (ακόμα θυμάμαι το θάψιμο των πορτοκαλιών στις χωματερές), το πλήθος των ασφαλιστικών ταμείων, την ακαμπτη εργατική νομοθεσία που αποθαρρύνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από το να προσλάβουν κόσμο με αποτέλεσμα να έχουμε ως βασική πολιτική απασχόλησης τους διορισμούς στο δημόσιο (π.χ. ο παράλογισμός του “συλλόγου αδιόριστων εκπαιδευτικών”), το κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση που στέλνει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, κ.ο.κ. Φιλελευθερισμός είναι αυτός? Και ποια ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία ΟΛΠ με Κοσκο, για τις συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, για το θεσμό της μερικής απασχόλησης? Ίδια με αυτή που μας έφερε εδώ! Από εκεί και πέρα άναρχος καπιταλισμός δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στο Η.Β., ούτε βέβαια στη Δανία ή τη Σουηδία. Όλοι αυτοί και δημόσιες συγκοινωνίες έχουν, και κρατικά πανεπιστήμια, και δημόσια νοσοκομεία, και κρατική ασφάλιση, και πρόνοια για τους άπορους και μάλιστα καλύτερη από της Ελλάδας. Ε, σε αυτούς θέλουμε να μοιάσουμε, όχι σε κάποια αναρχοκαπιταλιστική ουτοπία.

      Για ευρώ. Το μνημόνιο μαθηματικά δεν μας κρατάει εντός Ευρώ. Μονομερής καταγγελία του μνημονίου ή μονομερής αθέτηση των συμφωνηθέντων ωστόσο μας οδηγεί σχεδόν μαθηματικά εκτός Ευρώ. Το δικό μου πρόβλημα είναι ότι το ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να αναγνωρίσει κάτι τέτοιο. Έχουν τους όρχεις να βγουν και να πουν, όπως το ΚΚΕ, ναι, η στρατηγική μας μπορεί και να μας βγάλει απο το Ευρώ, so what? Όχι! Μας ζητούν να τζογάρουμε τις τύχες 11 εκατομμυρίων Ελλήνων και των μελλοντικών γενεών στο ότι οι Ευρωπαίοι θα φοβηθούν να μας αφήσουν να βγούμε (διότι μόνοι μας θα φύγουμε αν μας κόψουν τα δανεικά και τα ΕΣΠΑ και δεν έχουμε να πληρώσουμε). Όταν κάποιος λέει, μα αν δεν πιάσει τι θα κάνουμε, τον κατηγορούν για κινδυνολογία. Εγώ είμαι διατεθειμένος να συζητήσω γιατί έξοδος από το Ευρώ θα κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα, το ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που με μισόλογα προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση. Μου ζητάς να εμπιστευτώ τον Δραγασάκη. Μα ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο Δραγασάκης!

      Τι σκατά Ευρώπη θέλουμε, και περί τοκογλύφων. Ξέρεις, το “Ευρώπη των λαών” όταν το επικαλούνται αυτοί που επί δεκαετίες αρμέγουν την Ευρωπαϊκή αγελάδα (π.χ. μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων συνοχής) την οποία ταϊζουν οι “χωρίς λόγο ύπαρξης” Ολλανδοί, οι “gay” Δανοί, και οι “τοκογλύφοι” Γερμανοί, κάπου χάνει την αξιοπιστία του. Διότι θα σου πουν και οι άλλοι, Ευρώπη των λαών θέλουμε, αλλά δεν είμαστε και μαλάκες. ‘Οταν δε μπορείς να δανειστείς από κανέναν παρά μόνο με 20% και έρχεται η “μανταμ” Μέρκελ και σε δανείζει τα λεφτά των ψηφοφόρων της με 5% γιατί είναι τοκογλύφος? Επειδή σου ζητάει εγγυήσεις ότι δεν θα αναγκαστεί να σε δανείζει επ’ αόριστο? Μπορεί αυτά που σου ζητάει να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Μάλιστα, να το συζητήσουμε. Αν όμως οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί, και άλλοι φορολογούμενοι δέχονταν να δανείσουν στο Ελληνικό δημόσιο άνευ όρων είμαι σίγουρος ότι ακόμα και εμείς θα τους λέγαμε μαλάκες.

      Περί χρηματοπιστωτικών οίκων. Ωραία και ποιητικά τα τσιτάτα, αλλά σκέψου το εξής. Είσαι μάνατζερ μιας ασφαλιστικής εταιρίας που διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις ενός Γάλλου συνταξιούχου πρώην εργάτη στο εργοστάσιο της Ρενώ ή μιας Ελληνικής εμπορικής τράπεζας που διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις ενός Έλληνα ναυτικού. Τι θα κάνεις όταν βλέπεις ένα κράτος ήδη υπερχρεωμένο, γνωστό για την κακοδιαχείριση και τη διαφθορά, να βγαίνει στη γύρα και να δανείζεται ακόμα περισσότερο και μάλιστα υπέρογκα? Θα του δανείσεις και μάλιστα με 3%? Και τι θα γίνει όταν θα φας το “κούρεμα” από το Ελληνικό δημόσιο, όπως και έγινε? Τι θα πεις στον Γάλλο συνταξιούχο όταν θα χάσει τη σύνταξή του, δεν πειράζει εσύ να σαι καλά? Τι θα πεις στον Ελληνα ναυτικό, συγνώμη λάθος? Δεν θα σταματήσεις να του δανείζεις? Και ποιος θα φταίει για αυτό Νίκο, ο μάνατζερ? Ποια είναι η λύση, να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τους πάρουμε τα λεφτά με το ζόρι? Δεν μου ακούγεται πολύ ανθρώπινο!

      Για ΠΑΣΟΚ/ΝΔ και εξουσία. Εν μέρει έχω απαντήσει. Για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάς, του Αντρέα ή του Σημίτη? Για ποια ΝΔ, του Παυλίδη ή του Χατζιδάκη? Τα κόμματα είναι κοινωνικοί μηχανισμοί Νίκο, δεν είναι αιωνόβια πρόσωπα. Όταν πας να ρίξεις αυτό το γαμημένο ψηφοδέλτιο έχεις επιλογή στο ποιον να σταυρώσεις. Όταν επί δεκαετίες σταυρώνει ο κόσμος τον Τσοχατζόπουλο ή τον Λαλιώτη δεν φταίει ο τίμιος πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ που έμενε εκτός βουλής για τα σκάνδαλα. Έχεις καταλάβει ότι τα δυο μεγάλα κόμματα είχαν στις καλές εποχές συλλογικά πάνω από 1.5 εκατομμύριο μέλη? Καθρέφτης της Ελληνικής κοινωνίας ήταν Νίκο! Από εμάς ψώνιζαν στελέχη. Αν η Ελληνική κοινωνία είναι σάπια, και τα στελέχη θα είναι σάπια. Αυτή είναι η πραγματικότητα, λυπάμαι. Μέχρι να αλλάξουμε σαν λαός, κατάχρηση εξουσίας θα συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι σε άλλα μέρη, διότι παντού γίνεται. Κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς, γραμματείς, και διευθυντές οργανισμών. Κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή και προσεύχεται να του βγει. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει είναι το βαθμό, με το τι παράδειγμα δίνει ο ίδιος, πόσο ανέχεται παρατυπίες, πόσο καλά διαβάζει χαρακτήρες, πόσο ικανός και εργατικός είναι στον έλεγχο των στελεχών του. Αν λοιπόν προσπαθείς να με πείσεις ότι ο Τσίπρας είναι πιο μάγκας σε αυτό από το Σημίτη ή τον Καραμανλή, ή ότι για κάποιον περίεργο λόγο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (σαν κόμμα εξουσίας και όχι του 4%) δεν είναι αντιπροσωπευτικά της Ελληνικής κοινωνίας αλλά είναι τίμια τότε λυπάμαι αλλά δεν πείθομαι. Αποτελεσματική θα ήταν η αλλαγή του νόμου περί (αν)ευθύνης υπουργών, το να μην παραγράφεται η απιστία για δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, και άλλες μεταρρυθμίσεις παρά μια αλλαγή προσώπων στην εξουσία με τους ίδιους κανόνες και τον ίδιο λαό.

      Αυτά τα ολίγα, φιλια!

      Reply
      • Στο μεταξύ η αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Τα βάζει ο Τσίπρας με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου από το Ευρώ. Αυτό γεννά δυο ερωτήματα.
        1) Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα μας βγάλει από το Ευρώ, γιατί ενοχλείται?
        2) Η ένσταση δεν αφορούσε το αν αυτά που γράφει η μελέτη ισχύουν αλλά τη δημοσιοποίησή της, διότι δήθεν σκιάζει τον κόσμο. Δηλαδή να προσέλθουν οι πολίτες στην κάλπη ανενημέρωτοι για τις συνέπειες των επιλογών τους? Δεν τους έχει εμπιστοσύνη ότι μπορούν να αξιολογίσουν την πληροφορία σωστά? Είναι αυτό δείγμα του πώς θα πράττει εαν αποκτήσει εξουσία?

        Reply
        • Kαθολου αλλοπροσαλη δεν ειναι η κινηση του Κωστα.Προσπαθει απλως να προβαλλει τη θεση οτι υπαρχει μια τρομοκρατηση της κοινης γνωμης ετσι ωστε να μην ψηφιστει ο ΣΥΡΙΖΑ.Και μου φαινεται οτι πετυχαινει τον στοχο του.Απο εκει και περα να με συγχωρεις Κωστα αλλα επειδη βλεπω οτι θεωρεις υπευθυνες δυναμεις τα κομματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ δεν μπορω να καταλαβω που προκυπτει το συμπερασμα.Μπορει να κανω λαθος,μπορει να με εχει επηρεασει το κλιμα που επικρατει στην Ελλαδα αλλα δεν βλεπω καποιο κομμα ικανο να μας σωσει.Μαλλον για χρεοκωπια παμε τελικα.Μπορει να ειναι και καλυτερα ετσι.

          Reply
          • Μάριε, δεν ειπα ότι τις θεωρώ υπεύθυνες δυνάμεις. Είπα ότι θεωρώ την ψήφο προς αυτά υπεύθυνη επιλογή. Και εννοώ ότι δεδομένου πως κανένα από αυτά τα κόμματα δεν θα έχει αυτοδυναμία, τα τρία αυτά έχουν εκφράσει τη βούληση να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα αναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με τρόπο όμως που θα εξασφαλίζει την συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

            Reply
            • Ισως δεν καταλαβα εγω καλα μετα την πρωτη αναγνωση του κειμενου σου τι εννοουσες.Και παλι ομως η απορια που εχω εγω και την απευθυνει πολυς κοσμος στους πολιτευτες των συγκεκριμενων κομματων ιδιως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ(η ΔΗΜΑΡ δεν εχει ουτε κυυβερνητικη εμπειρια ουτε δυναμη ιδιαιτερη για να επηρεασει ριζικα τις εξελιξεις) ειναι πως μπορει να στραφει μια υπευθυνη ψηφος σε ενα κομμα που μπορει να εχει κατα το παρελθον οτι δεν ειναι υπευθυνο.Και εν τελει πως μπορει αυτο το μη-υπευυθυνο κομμα ξαφνικα να αλλαξει χαρακτηρα και να κανει μια σκληρη διαπραγματευση,η οποια να με συγχωρεις Κωστα αλλα η κοινη αισθηση εδω στην χωρα μας ειναι οτι ποτε δεν εγινε..

            • Μάριε,

              είναι διαφορετικό τη διαπραγμάτευση να την κάνει μόνο του το ΠΑΣΟΚ (ως κυβέρνηση) και διαφορετικό να την κάνει μια κυβέρνηση συνασπισμού κομμάτων που εκπροσωπεί την μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Και βεβαίως, πλέον έχεις το επιχείρημα ότι αν δεν καταλήξουμε σε συμβιβαστική λύση πάμε ξανά σε εκλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους.

              Σχετικά με τα κόμματα δεν θεωρώ ότι η ΝΔ του Καραμανλη ή το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη δεν έδρασαν υπεύθυνα. Πρόσεξε, δεν εννοώ ότι δεν έγιναν λάθη ή ατασθαλίες (κατά την άποψή μου πολύ λιγότερες επί ΝΔ). Για να το πω όμως έξω από τα δόντια, δεν έριξε η Ζήμενς την Ελλάδα έξω. Το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης το φέρει το ΠΑΣΟΚ του Α.Γ. Παπανδρέου. Τι να κάνουμε τώρα, να τιμωρήσουμε τη Φώφη Γεννηματά για τα πεπραγμένα του μακαρίτη?

              Να συμφωνήσω επίσης ότι και ο υιός Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου έκαναν εξαιρετικά ανεύθυνους χειρισμούς. Μην τους σταυρώσετε! Αλλά θα τιμωρήσουμε τον Λοβέρδο που έμεινε στο ΠΑΣΟΚ να δώσει τον αγώνα του και θα επιβραβεύσουμε την Κατσέλη που την έκανε με ελαφρά και την καλοδέχτηκε ο Τσιπρας? Πραγματικά με βγάζει έξω φρενών ότι στελέχη και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα τα πιο λαϊκιστικά, συμμετέχουν στις εκλογές με νέους πολιτικούς σχηματισμούς (Ανεξάρτητοι Έλληνες αλλά και ΣΥΡΙΖΑ) και μας ζητούν να καταψηφίσουμε τα δυο κόμματα που ευθύνονται. Για στάσου ρε Μαρκόπουλε, ρε Καμμένε, ρε Μανώλη, εσείς που ήσασταν όταν κυβερνούσε η ΝΔ? Στο κόμμα αυτό δεν ήσασταν? Ποια ήταν η θέση σου κυρία Κατσέλη όταν ο πρόεδρός σου είδε ότι ο Καραμανλής Β’ έλεγε αλήθεια ότι λεφτά δεν υπάρχουν? Εφάρμωσες τις εντολές του πρωθυπουργού ή κωλυσιεργούσες διότι δεν ήθελες να αναλάβεις πολιτικό κόστος? Ήσουν ή δεν ήσουν κύριε Κοτσακά υπυργός του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του μιζαδόρου Άκη πριν πας στο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές, και αφού είχες μυριστεί ότι θα πέσει μαύρο?

              Εδώ Μάριε γίνεται φοβερό παιχνίδι όπου κάποιοι παλιοί μεταμφιέζονται σε καινούργιους για να διατηρήσουν την θεσούλα τους στην πολιτική σκηνή της χώρας, και άλλοι δίνουν αγώνα αντρίκια μέσα στο κόμμα τους για να το αλλάξουν και να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Θεωρώ άδικο να επιβραβευτούν οι πολιτικοί απατεώνες και να τιμωρηθούν οι δεύτεροι.

        • Δυο λαθη η εκθεση ηταν της εθνικης τραπεζας
          και δευτερον, ηταν βασισμενη σε ψευδεις υποθεσεις για να βγαλει τα τρομολαγνικα συμπερασματα που καποιοι επιθυμουσαν…

          Reply
          • Τότε να ζητήσει συγνώμη όλη η αριστερά για τα όσα είπαν εναντίον του Γ. Προβόπουλου που είναι διοικητής της Τραπέζης τη Ελλάδος και όχι βέβαια της Εθνικής. Επιπλέον ποιές είναι οι ψευδείς υποθέσεις και πώς ακριβώς στοιχειοθετείται ότι είναι ψευδείς? Και τέλος, για το ΣΥΡΙΖΑ επιστροφή στη δραχμή δεν είναι και τόσο σπουδαία υπόθεση? Γιατί δεν βγαίνει να το πει ξεκάθαρα?

            Reply
  11. Κωστα συμμεριζομαι την αποψη σου για εκεινους τους πολιτικους που εφυγαν απο τα μεγαλυτερα κομματα για να πανε στα νεα “αντιμνημονιακα”.Προσωπικα θα επεκταθω και σε εκεινα τα στελεχη των “αντιμνημονιακων” κομματων που μπορει να παρεμειναν σταθερα στη θεση τους ομως βλεπουν μια ευκαιρια να κερδοσκοπησουν πολιτικα στην οικονομικη αποτυχια της χωρας ετσι ωστε να προωθησουν τις ιδεοληψιες τους η την εκπληρωση εφηβικων ονειρων η τελος την ικανοποιηση προσωπικων απωθημενων και εχω ξαναγραψει εδω περα οτι γνωριζω πολλους τετοιους..Δεν κανω γενικευσεις βεβαια αλλα επισημαινω κατι που γνωριζω.
    Απο την αλλη ομως Κωστα ποσοι τετοιοι μπορει να υπαρχουν στα “μνημονιακα” κομματα?Ποσοι ακομα καλυτερα μπορει να δινουν αυτην την αισθηση χωρις να ανταποκρινεται η γνωμη του κοσμου στην πραγματικοτητα?Και υπαρχουν ενα σωρο αλλα ερωτηματα που απασχολουν την ελληνικη κοινη γνωμη.Ειναι προθυμοι οι Ευρωπαιοι να διαπραγματευτουν μαζι μας?Ειναι προθυμοι να μας κρατησουν στους κολπους της οικογενειας της ΕΕ?Ειναι πιθανο να διαλυθει αυτη η θα συνεχισει να υφισταται?Ειναι προθυμοι ο Σαμαρας και ο Βενιζελος να διαπραγματευτουν η εχουν ξεπουληθει για μια καρεκλα?Θελω να πω οτι υπαρχει ενα ελλειμμα εμπιστοσυνης απεναντι στους κυβερνωντες και σιγουρα υπαρχει και μια αβεβαιοτητα του κοσμου για το τι μελλει γενεσθαι.
    Και αυτο το εκμεταλλευονται οι γνωστες οργανωμενες ομαδες πιεσης και οι δημοσιογραφοι που συνηθως προσκεινται σε αυτες για να προωθησουν τα συμφεροντα τους.Εχουν καλη οργανωση,ειναι καλοι στην προπαγανδα, καποιοι εχουν και το φωτοστεφανο του προοδευτικου και ετσι δενει το γλυκο.Συνεπως ακομα και αν ενας συνασπισμος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ παρει την εξουσια,διαπραγματευτει σωστα και προχωρησει γενικα σε σωστες κινησεις θα εχει να αντιμετωπισει σκληρη αντιπολιτευση..Ειναι πολυ δυσκολο και χρειαζεται υπομονη πιστευω ετσι ωστε να βγει η Ελλαδα απο το τουνελ,πολυ περισσοτερο για να εφαρμοσει φιλελευθερες μεταρρυθμισεις που μπορει να ισχυουν σε αλλα κρατη.

    Reply

Leave a Comment