Καπνιζοντας στην Ουγκανντα – μια ασυνηθιστα επικινδυνη συνηθεια

Στις πολιτισμενες χωρες του κοσμου το κρατος προστατευει τα δικαιωματα των πολιτων ολο και πιο αποτελεσματικα απεναντι στην αγενη μανια των καπνιστων να γεμιζουν κλειστους χωρους με τον καπνο τους. Στις περισσοτερες πολιτειες των ΗΠΑ το καπνισμα απαγορευεται εδω και χρονια σε εστιατορια και μπαρ, στην Βρεταννια εγινε προσφατα κατι παρομοιο. Στην Ισπανια εδω και περιπου 2 χρονια οι μεγαλοι χωροι διασκεδασης ειναι υποχρεωμενοι να διαχωριζουν καπνιστες και μη καπνιστες, στην Γερμανια αυτο εγινε πριν λιγους μηνες*.

Σε λιγοτερο οργανωμενες και πολιτισμενες χωρες συχνα το κρατος δεν εχει την διαθεση ή την δυναμη να προστατευσει τους πολιτες του απο τα αδικηματα και την αγενεια των συμπολιτων τους. Οποτε πολλες φορες αναγκαζονται οι ανθρωποι να παρουν τον νομο στα χερια τους οπως εγινε προσφατα στην Ουγκαντα.

Καποιος καπνιστες λοιπον σε ενα μπαρ της Ουγκαντας δεν ηθελε να σεβαστει τον νομο που προβλεπει (απο το 2004 ηδη!) απαγορευση του καπνισματος σε μπαρ. Οι ιδιοκτητες και καποιοι θαμωνες αποφασισαν να αντιδρασουν και να επιβαλλουν τον νομο, σκοτωνοντας στο ξυλο τον καπνιστη!

Μηπως ειναι καιρος να ξυπνησουν και στην Ελλαδα αυτοι που δεν θελουν να υποφερουν αλλο τις βλαβερες συνεπεις του παθητικου καπνισματος? Ποτε θα αποφασισει τελικα αυτη η ερημη, φοβιτσιαρα κυβερνηση να απαγορευσει το καπνισμα στους δημοσιους χωρους? Οταν θα εχει απαγορευτει και στην τελευταια τριτοκοσμικη χωρα? Ή οταν θα αρχισουν να λυντσαρουν Ελληνες τουριστες σε αλλες χωρες, επειδη δεν θα εχουν μαθει ακομα να σεβονται το δικαιωμα στον καθαρο αερα που απολαμβανουν οι πολιτες σε καθε φυσιολογικη χωρα?

*Με κωμικα αποτελεσματα σε μερικες περιπτωσεις. Τα μισα μπαρ στην Βοννη εχουν γινει τωρα λεσχες και πρεπει να γραφεσαι μελος για να μπεις μεσα. Φυσικα στις ιδιωτικες λεσχες το καπνισμα επιτρεπεται!

5 thoughts on “Καπνιζοντας στην Ουγκανντα – μια ασυνηθιστα επικινδυνη συνηθεια”

  1. Ποτε θα αποφασισει τελικα αυτη η ερημη, φοβιτσιαρα κυβερνηση να απαγορευσει το καπνισμα στους δημοσιους χωρους?

    2009. Υπομονή.

    Reply
  2. Καλά, ας αρχίσουμε τολμώντας να ζητήσουμε από τον ταξιτζή να μην καπνίζει στο όχημα που μόλις νοικιάσαμε και μετά βλέπουμε. Πατητός και τσίτα τα γκάζια για την εντατική δικέ μου. Στο τέλος του βίδεο η σχετική εικόνα.

    Reply
  3. χεχε ακριβως αυτο λεω. Δεν χρειαζεται να σκοτωνουμε τους ενοχλητικους καπνιστες, αλλα τουλαχιστον ρε παιδι μου να διεκδικουμε το δικαιωμα στον καθαρο μη καρκινογονο αερα!

    Κενσαι το 2009 δεν ξερουμε καν ποιος θα ειναι κυβερνηση, ποσο μαλλον αν η κυβερνηση θα εχει ορεξη να ψηφισει τα αυτονοητα και αν η αστυνομια (που σημερα τα “οργανα” καπνιζουν σε κλειστο χωρο μεσα στο αεροδρομιο της Αθηνας!!!) θα καταφερει να τα επιβαλλει.

    Reply
  4. Κατάγγειλε το Νυχτερινό κέντρο, το Εστιατόριο, το Καφενείο, το Σκυλάδικο, κλπ όλους τους τσαμπουκάδες καπνιστές που παραβιάζουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, από την 1η Ιουλίου 2009, στο http://nosmokingingreece.blogspot.com/ . Η φωνή σου θα ακουστεί.

    Reply
  5. Ωραία, ο νόμος ορίζει ότι όταν η καφετέρια έχει μέχρι 70 τετραγωνικά, ο ιδιοκτήτης της μπορεί να βάλει μια ταμπέλα «ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ» και να ησυχάσει.

    Έλα όμως που ο ιδιοκτήτης έχει επεκτείνει παράνομα το χώρο του με πέργκολα την οποία έκλεισε με τζάμια και έχει αποκτήσει άλλα 40 τετραγωνικά, με πόρτα την οποία κλειδώνει. Άρα έχει συνολικά 110 τετραγωνικά και, με βάση το νόμο, πρέπει να φτιάξει ένα γυάλινο κλουβί (40% του συνολικού χώρου) για τους καπνιστές και τον υπόλοιπο χώρο (60%) να τον κρατήσει αποκλειστικά για τους μη καπνιστές!

    Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που ενοχλείται από την παράνομη επέκταση της καφετέριας μέχρι σήμερα έκανε καταγγελίες στην πολεοδομία που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα (Ελλάδα!!!!!). Τώρα θα καταγγέλλει τον ιδιοκτήτη της καφετέριας στο http://nosmokingingreece.blogspot.com για παράβαση των διατάξεων του νόμου του Αβραμόπουλου. Αυτός είναι ένας άλλος πονοκέφαλος: Τα 70 τετραγωνικά θα μετρούνται από τα νόμιμα μόνο ή θα συνυπολογίζονται και τα παράνομα;

    Η συζήτηση έχει ανάψει στο http://nosmokingingreece.blogspot.com όπου χρησιμοποιούνται πλέον μη κόσμιες εκφράσεις όπως «οι καπνιστές θα διώκονται και θα πατιούνται σαν τις κατσαρίδες» κλπ

    Reply

Leave a Comment