Athens allowance?!

Στο Λονδίνο υπάρχει εδώ και χρόνια μια επιδότηση για τους [δημόσιους] υπαλλήλους που ζουν κι εργάζονται στη βρετανική πρωτεύουσα. Το πριμ αυτό ακούει στο όνομα “London allowance” και το οποίο ουσιαστικά εξισώνει την αγοραστική δύναμη των [δημοσίων] υπαλλήλων που ζουν στην πόλη, μ’αυτήν των υπολοίπων Βρετανών. Ο θεσμός υπάρχει εδώ και χρόνια και λειτουργεί αρκετά καλά. Το επίδομα δεν είναι για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων ίδιο, για κάποιες (πχ αστυνομικούς) είναι μεγαλύτερο από κάποιες άλλες (πχ εποχιακούς).

Πιστεύετε πως το υψηλότερο συνολικό κόστος ζωής στην Αθήνα (οικία, μετακινήσεις, κλπ) δικαιολογεί τη θεσμοθέτηση ενός αντίστοιχου επιδοτήματος για τους Έλληνες [δημόσιους] υπαλλήλους που ζουν στην πρωτεύουσα;
Χωρίς συναισθηματισμούς και προκαταλήψεις ας προσπαθήσουμε ν’αναλύσουμε τα υπέρ και τα κατά…

8 thoughts on “Athens allowance?!”

  1. Το London allowance δόθηκε απο το βρετανικό κράτος διότι χωρίς αυτό υπήρχαν πολλές κενές οργανικες θέσεις στο δημόσιο τομέα (δάσκαλοι/ες σε δημοτικά/γυμνάσια, νοσοκόμοι/ες, ιατροί, μπάτσοι/ίνες κλπ). Παρά το allowance οι μισθοί παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλοί σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα γι’αυτό και προκειμένου να καλυφθούν ορισμένες απ’ αυτές τις θέσεις γίνεται αθρόα εισαγωγή μεταναστών. (πχ σπάνια βλέπεις βρετανίδα νοσοκόμα σε λονδρέζικο νοσοκομείο).

    Στην Αθήνα αντιθέτως όπου για κάθε θέση που προκηρύσεται υπάρχουν τουλάχιστον 50 υποψήφιοι δεν υπάρχει κανένας λόγος για Athens allowance. Το ακριβώς αντίθετο πρέπει να γίνει: πανελλήνια περικοπή του μισθού των δ.υ.

    Reply
  2. Το πρόβλημα με τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα είναι πολύ μεγάλο.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα το διαβόητο επίδομα των 176 ευρώ. Δε θυμάμαι πλέον για ποια κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θεσπίστηκε, αλλά πολύ γρήγορα, άρχισαν να το διεκδικούν όλοι οι υπόλοιποι, και, με βάση τις έως τώρα δικαστικές αποφάσεις, θα το πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι.

    Με λίγα λόγια, αν θεσπιστεί ένα Athens allowance, σε πολύ λίγο θα μετατραπεί σε Greece allowance…

    Reply
  3. καλες παρατηρησεις. Εχω και μια απορια, οι μεγαλες επιχειρησεις, ας πουμε τραπεζες, πληρωνουν τους υπαλληλους τους σε αθηνα και αλλου το ιδιο? Προφανως μιλω για ατομα σε παρομοιες θεσεις, με παρομοιες ευθυνες κτλ

    Reply
  4. ο disloc τα είπε σωστά .Δεν θα ξεχάσω ποτέ το σοκ που έπαθα πριν μερικά χρόνια όταν είδα διαφήμιση σε βρετανικό περιοδικό ( το empire αν θυμάμαι καλά )που ζητούσε καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων για δημόσια σχολεία!

    Αν κάποιοι δεινοπαθούν οικονομικά πάντως δεν είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι στην αθήνα ,αλλά στη Ρόδο , την Κέρκυρα , τη Σαντορίνη.Αν και οι περισσότεροι είναι μάλλον ντόπιοι και το δημοσιουπαλληλίκι είναι απλά συμπλήρωμα

    Reply
  5. disloc,

    έχω κάποιες αμφιβολίες αν όντως ξεκίνησε έτσι ο θεσμός. Δηλαδή θες να πεις ότι ο κόσμος στην αγγλική επαρχία προτιμούσε να είναι άνεργος απ’το να πάει να δουλέψει στην πρωτεύουσα ακόμα κι αν τελικά θα του έμεναν λιγότερα λεφτά (πριν το allowance);

    Αλλά ακόμα κι αν ξεκίνησε έτσι μιλάμε για εποχές προ-Θάτσερ και σχετικά κλειστή οικονομία. Πλέον αμφιβάλλω πολύ αν θα μέναν δημόσιες θέσεις στο κέντρο του Λονδίνου άδειες επειδή ο κόσμος δεν θα είχε τα έξτρα χρήματα του allowance.

    Με την άνθιση της οικονομίας υπηρεσιών και γενικότερα το άνοιγμα των συνόρων (εντός κι εκτός ΕΕ) πλέον οι θέσεις καλύπτονται ανεξάρτητα αν έχεις ή όχι το allowance. Αλλά δεν το περικόπτουν… όχι μόνο γιατί πλέον θεωρείται «κεκτημένο» αλλά και γιατί η ουσία του είναι άλλη, να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Λονδρέζων εργαζόμενων που σε σχέση με την περιφέρεια- αν είχαν το ίδιο εισόδημα- λόγω κόστους ζωής θα ήταν σε μειονεκτική θέση.

    Το ότι στην Αθήνα θα ορμούσαν 50 για μια θέση δεν κάνει το παραπάνω πρόβλημα λιγότερο σημαντικό. Πάλι ο Αθηναίος εργαζόμενος θα είχε μεγαλύτερο κόστος ζωής απ’τον επαρχιώτη, αλλά ακριβώς τον ίδιο μισθό κι επιδόματα.

    Πραγματικά το μόνο σοβαρό ύφαλο στην υπόθεση τον βλέπω απ’αυτό που λέει ο daskalakos. Αυτό το επίδομα αργά ή γρήγορα θα το ζητήσει κι η Θεσσαλονίκη (ίσως και δίκαια). Αλλά αν το πάρει κι η συμπρωτεούσα τίποτα δε σταματάει και την Πάτρα ή το Ηράκλειο να το απαιτήσουν κι αυτές. Και ούτω καθεξής…

    Πάντως το πρόβλημα με συγκεκριμένες ελλείψεις σε κλάδους στην Αγγλία δεν το αντιμετωπίζει μόνο το Λονδίνο. Νοσηλεύτριες ξένες δεν θα βρεις μόνο στο Λονδίνο, αλλά και έξω. Όπως και γιατρούς και δασκάλους, κλπ. Αμφιβάλλω πολύ λοιπόν αν είναι αποκλειστικά πρόβλημα του υψηλού κόστους του Λονδίνου.

    Άσχετο: Αλλά και στην Ελλάδα λείπουν αυτοί τη στιγμή καθηγητές- αλλά περιέργως- λείπουν στην επαρχία. Μήπως χρειάζεται κανένα “koutsochori allowance”?

    Reply
  6. “Άσχετο: Αλλά και στην Ελλάδα λείπουν αυτοί τη στιγμή καθηγητές- αλλά περιέργως- λείπουν στην επαρχία. Μήπως χρειάζεται κανένα “koutsochori allowance”?”

    kensai υπάρχει επίδομα δυσπρόσιτου σχολείου καθώς και παραμεθορίου.Αλλά φυσικά δεν καλύπτεται το έξοδο μετακίνησης και διαμονής.Κυρίως όμως δεν καλύπτεται ο μαμοθρεφτισμός του νεοέλληνα.
    Για δες και αυτό
    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42498040

    Reply

Leave a Comment