Μικρό κανονολογικό ΙΙ

Σε συνέχεια όσων είχα υποστηρίξει εδώ και με αφορμή την πρόσφατη παραπομπή από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο του προδικαστικού ζητήματος αν είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές συνθήκες ή μήπως υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, έστω και από την δευτερεύουσα αγορά, θυμήθηκα και κάτι άλλο.

Σύμφωνα με το άρ. 123 παρ. 1 και 125 παρ. 1 της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ):

Απαγορεύονται οι υπεραναλήψεις ή οποιουδήποτε άλλου είδους πιστωτικές διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, οι οποίες εφεξής αποκα­λούνται «εθνικές κεντρικές τράπεζες», προς θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς της Ένωσης, κεντρικές κυβερνήσεις, περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλους οργανισμούς δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών απαγορεύεται επίσης να αγοράζουν απευθείας χρεόγραφα, από τους οργανισμούς ή τους φορείς αυτούς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. […]

Η Ένωση δεν ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών, ούτε τις αναλαμβάνει, με την επιφύλαξη των αμοιβαίων χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για την από κοινού εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου. Κανένα κράτος μέλος δεν ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις άλλου κράτους μέλους, ούτε τις αναλαμβάνει, με την επιφύλαξη των αμοιβαίων χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για την από κοινού εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου.

Φαίνεται ότι επιχειρείται η συμμάζευσις των ασυμμαζεύτων με το άρ. 122 παρ. 2 ΣυνθΛΕΕ:

Όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες, οφειλόμενες σε φυσικές καταστροφές ή έκτακτες περιστάσεις που εκφεύγουν από τον έλεγχό του, το Συμβούλιο, προτάσει της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση της Ένωσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη ληφθείσα απόφαση.

Οι “έκτακτες περιστάσεις που ξέφυγαν από τον έλεγχό μας” είναι υποτίθεται τα δάνεια που πήραμε. Μάστα.

Για μισό λεπτό ρε μάγκες. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που δήθεν υπερέχει και του Συντάγματός μας; Αυτό το ποδόμακτρο;

Εγγύτερη άποψη της ΣυνθΛΕΕ

Το νόημα είναι ότι, από την στιγμή που έχουμε ένα κείμενο το οποίο σε πρώτη ζήτηση γίνεται ερμηνευτικό λάστιχο κατά τα πολιτικά κελεύσματα, ας μην παίρνουμε και τόσο πολύ τοις μετρητοίς τα περί αρχής της υπεροχής και περί ευρωπαϊκών δεσμεύσεων. Σήμερα είναι, αύριο δεν είναι.

4 thoughts on “Μικρό κανονολογικό ΙΙ”

  1. Έχουμε στοιχεία που να δείχνουν ότι τα αντίστοιχα άρθρα του ελληνικού Συντάγματος γίνονται λιγότερο λάστιχο; Ας πούμε οι αποφάσεις του ΣτΕ τα τελευταία 4 χρόνια πόσο συνεπείς είναι με τις αποφάσεις του πριν 14 χρόνια;

    Reply
  2. “Η Ένωση δεν ευθύνεται για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι κεντρικές κυβερνήσεις, οι περιφερειακές, τοπικές ή άλλες δημόσιες αρχές, άλλοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου ή δημόσιες επιχειρήσεις των κρατών μελών, ούτε τις αναλαμβάνει, με την επιφύλαξη των αμοιβαίων χρηματοοικονομικών εγγυήσεων για την από κοινού εκτέλεση ενός συγκεκριμένου έργου.”

    Αυτο δεν αλλαξε το 2012 οταν εγινε αναθεωρηση των συνθηκων για να δημιουργηθει ο ESM?? δεν νομιζω να ισχυει τωρα. Το 2010 ισχυε φυσικα και για αυτο μας δωσανε δανεια με σχετικα υψηλο επιτοκιο.

    Οσον αφορα το OMT πραγματικα η κατασταση ειναι απιστευτη. Το Ευρω αυτη τη στιγμη υπαρχει μονο και μονο επειδη ειχε ανακοινωθει το καλοκαιρι του 2012 το OMT και οι Γερμανοι κανουν οτι μπορουν για να το υπονομευσουν… απιστευτα πραγματα.

    Reply
    • Κοίτα, δεν ξέρω τις λεπτομέρειες. Νομικά υπάρχει πάντως σίγουρα εμπλοκή.

      Βέβαια, όπως λέμε και μεις οι δικηγόροι, στην δικονομία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. ;-)

      Reply

Leave a Comment