Προτασεις απο ΜΜΕ και λέρες της νυχτας για τον ελληνικο τουρισμο

Καλοκαιρινες φυλλαδοανοησιες απο την Ελευθεροτυπια και ενα πραγματικα λυπηρο νεο

Ξερω οτι γκρινιαζω συχνα περι Ελευθεροτυπιας. Η απορια μου ομως παραμενει, που βρισκει μια μεγαλη ελληνικη εφημεριδα τοσο κακης ποιοτητας συντακτες?

Φαινομενικά ο ελληνικός τουρισμός «πετάει» αφού το 1965 μετρούσε μόλις 816.000 τουρίστες και έσοδα 108 εκατ. δολ., ενώ το 2007 οι αφίξεις ξένων είχαν εκτιναχθεί στα 17,517 εκατ. και τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 15,513 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τον Ανδρ. Παπαθεοδώρου, επ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου- σε αποπληθωρισμένες τιμές το μέσο έσοδο για καθέναν από τους ξένους τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας ήταν 132,3 δολ. το 1965 και 134,5 δολ. το 2007. Μια απογοητευτική αύξηση 1,6%, στα τελευταία σαράντα χρόνια. Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ελληνικός τουρισμός κινείται σε απόλυτο τέλμα και τα χρόνια που πέρασαν απλώς ευημερούν οι αριθμοί!

Απλα και καθαρα πραγματα: ειχαμε 800 χιλιαδες τουριστες, τωρα εχουμε 17,5 εκατομμυρια, δηλαδη εικοσαπλασιαστηκαν. Αρα, συμφωνα με την Ε, ο ελληνικος τουρισμος “κινειται σε απολυτο τελμα” και “απλώς ευημερούν οι αριθμοί”. Αφου λοιπον ο συντακτης μας λεει οτι για την ευημερια μας ο συνολικος αριθμος των τουριστων δεν μετραει, αλλα μονο το μεσο εισοδο ανα τουριστα, ας κλεισουμε εντελως τα συνορα και ας επιτρεπουμε σε ενα ατομο τον χρονο να επισκεπτεται την Ελλαδα. Θα αισθανεται τοσο χαρουμενος που του κανουμε τετοια τιμη, που θα ξοδευει 5-6 φορες πανω απο τον σημερινο μεσο ορο και ετσι θα γινουμε ολοι πλουσιοι. Τετραγωνη λογικη α λα Ελευθεροτυπια.

Μα πραγματικα, αξιζει το ελληνικο κοινο τοσο κακη ενημερωση?

Κατα τα αλλα, δεν ξερω αν το προσεξατε, αλλα κρετινοι μπραβοι στην Μυκονο καταφεραν να σκοτωσουν στον ξυλο εναν επισκεπτη του νησιου τους. Αυτη ειναι σιγουρα η καλυτερη μεθοδος να ξεμπερδευουμε με ολους αυτους τους ενοχλητικους τουριστες, ενα καλο βημα προς το ευφυες σχεδιο που χαραξαν οι διανοιες της Ελευθεροτυπιας. Ειναι αραγε εντελως παραλογη η ελπιδα μου, εστω καθυστερημενα και με αφορμη αυτο το περιστατικο, να μπει μια ταξη στην απιστευτη αυθαιρεσια και βια των μπραβων στην Ελλαδα? Πρεπει πραγματικα να πεθαινουν ανθρωποι για να καταλαβαινουμε αυτα τα τοσο απλα πραγματα?

———————-

ΥΓ Το οτι οι μπραβοι νυχτερινων κεντρων στην Ελλαδα ειναι εντελως υπερανω του νομου το ειδα τρομερα παραστατικα ενα Σαββατο στο κεντρο της Αθηνας, που ζητουσαν χρηματα για να παρκαρουν το αυτοκινητο σου σε δημοσιο χωρο και τι χωρο: πανω σε πεζοδρομιο! Το σκηνικο ηταν πραγματικα γελοιο, δεκαδες αυτοκινητα σκαρφαλωμενα πανω σε πεζοδρομια με καμποσους λέρες γυρω γυρω να σε κοιτανε περιεργα οταν αρνεισαι τις υπηρεσιες τους. Οταν τους δινουμε δικαιωμα στο κεντρο της πρωτευουσας της χωρας να κανουν τοσο χοντροκομμενες, οφθαλμοφανεις, μεγαλης κλιμακας παρανομιες, οταν ανεχομαστε τετοιο θρασος, φυσικο ειναι να νομιζουν οτι η χωρα ειναι τσιφλικι τους και δερνουν οποιον θελουν χωρις συνεπειες…

29 thoughts on “Προτασεις απο ΜΜΕ και λέρες της νυχτας για τον ελληνικο τουρισμο”

  1. Ειναι αραγε εντελως παραλογη η ελπιδα μου, εστω καθυστερημενα και με αφορμη αυτο το περιστατικο, να μπει μια ταξη στην απιστευτη αυθαιρεσια και βια των μπραβων στην Ελλαδα?

    Φυσικά είναι παράλογη η ελπίδα σου. Όχι γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταπολεμηθούν οι μαφίες της νύχτας. Αλλά γιατί ο ελληνικός λαός ψηφίζει σταθερά τους μόνους ανθρώπους που δεν ΘΕΛΟΥΝ να λύσουν ούτε τα απλά προβλήματα της χώρας. Είναι εντελώς να παράλογο να ελπίζεις ότι εν μία νυκτί θα εκπολιτιστεί ο ελληνικός λαός.

    Reply
  2. Η ακαταμάχητη οικονομική λογική της Ελευθεροτυπίας !!! Ο Ελληνικός τουρισμός χωλαίνει διότι η κατά κεφαλή δαπάνη ανα τουρίστα είναι σχεδόν σταθερή διαχρονικά !!
    Σαν να λέμε οτι ανοίγω ένα σουβλατζίδικο και στην αρχή έχω μόνο τρείς πελάτες τη μέρα οι οποίοι μου κανουν από 15 € λογαριασμό έκαστος. Μετά από καιρό έχω πλέον 150 πελάτες οι οποίοι μου κάνουν από 16€ λογαριασμό έκαστος . Συμπέρασμα :Το μαγαζί πάει κατά διαόλου

    Άσχετο με το θέμα του ποστ αλλά χαρακτηριστικό της ποιότητας των αρθογράφων και αυτό

    Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς ; Οτι δεν αναφέρεται ούτε μια πηγή “θλιβερού φιλελεύθερου” που να διατυπώνει τα όσα ισχυρίζεται ο αρθρογράφος ; Μήπως , ακόμα χειρότερα , η απίστευτη γενίκευση και συκοφαντία μιας ολόκληρης ιδεολογίας και των ανθρώπων της ;

    Reply
  3. η ελευθεροτυπία πλέον δεν κάνει ούτε για κωλόχαρτο(προτιμώ το ANDREX)

    Αλλά.

    τα 132,3 δολάρια το 1965 είχαν μεγαλύτερη σημασία για τις καταναλωτικές ανάγκες της υποανάπτυκτης Ελλάδας του τότε. Προφανώς το βιοτικό μας επίπεδο δεν έχει τις ίδιες οικονομικές απαιτήσεις με τότε.
    Επίσης το 1965 δεσμεύαμε πολύ λιγότερους πόρους(Ανθρώπινο δυναμικό, γη”μιλάω εμπειρικά δεν έχω στοιχεία”) απο ότι το 2007. Ο κόσμος που ασχολείται με την βιομηχανία του τουρισμούς αυξήθηκε, η πίτα δεν αυξήθηκε το ίδιο. Αν και τα στοιχεία παραβλέπουν την δεκαετία του ’80 που υπήρχαν αρκετά έσοδα απο τον τουρισμό και μιλάει μόνο για το 2007 για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

    Reply
  4. Αντώνιε δεν βλέπω τι σχέση έχουν οι ανάγκες και το βιοτικό επί[εδο της Ελλάδας τότε και τώρα με τα αντικειμενικά νούμερα των επισκεπτών και της κατα κεφαλήν δαπάνης τους . Κατ ‘ αναλογία , στο χαζοπαράδειγμά μου , είναι σαν ο ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου όταν άνοιξε το σουβλατζίδικο να ήταν τελείως ρέστος και συν το χρόνο να απέκτησε τρείς καφετέριες , δυο 5Χ5 , και κανα δυο μπουζουξίδικα. Προφανώς , στο συνολικό του εισόδημα , τα 45 € / ημερα που κέρδιζε στην αρχή , είχαν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από τα 150 Χ 16 (βαριέμαι τις πράξεις ) που κερδίζει πλέον από το σουβλατζίδικο , αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι το σουβλατζίδικο δεν πάει καλά .
    Κάνω κάτι λάθος στο συλλογισμό μου ;
    Αυτο που θα δεχόμουν , ίσως , ως πρόβλημα είναι οτι η στασιμότητα της κατά κεφαλήν δαπάνης δείχνει δύο δυσάρεστα πράγματα:
    1. Δεν έχει καταφέρει η Ελλάδα να προσελκυσει υψηλού οικονομικού επιπέδου τουρίστες η / και
    2. Δεν έχει τις παροχές / εγκαταστάσεις ώστε να πείθει τους τουρίστες να ξοδεύουν περισσότερα

    Reply
  5. “Φαινομενικά ο ελληνικός τουρισμός «πετάει» αφού το 1965 μετρούσε μόλις 816.000 τουρίστες και έσοδα 108 εκατ. δολ., ενώ το 2007[…]”

    έλεος, το 1965 δεν είχαμε μπει ούτε καν στην Ένωση και μόλις το 1992 (περίπου) άνοιξαν τα σύνορα (Συνθήκη Μάαστριχτ)! αν μη τί άλλο, ας κάνει μία σοβαρή comparative study.

    Έπρεπε να κάνουν σύγκριση του 1830 με το 2007 για να είναι *ακόμα* πιο γελοίο το άρ8ρο, να βγει *ακόμα* πιο εντυπωσιακή η άυξηση του αριθμού των τουριστών, και ο μ.ο. των εσόδων μας από αυτούς *λιγότερος* τώρα από ότι τότε.

    είπες:
    “Μα πραγματικα, αξιζει το ελληνικο κοινο τοσο κακη ενημερωση?”
    εννοείται :)

    Reply
  6. Alladallon

    το παραδαγμά σου είναι λανθασμένο. Για να ανανεώσω το μοντέλο

    Δεν μιλάμε για ένα σουβλατζή αλλά το 1965 εγω είχα ένα σουβλατσίδικο που είχε 4 πελάτες, το 2007 υπάρχουν 90 σουβλατζίδικα με 5 πελάτες. Στο ενδιάμεσο όμως την δεκαετία του ’80 αλλά και μέχρι το μέσο του ’90 έφτιαξες υποδομές για να αντέχει το κάθε σουβλατζίδικο 10 πελάτες, ξαφνικά το 2007 ενώ έχεις υποδομές και ενεργό εργατικό προσωπικό για 900 πελάτες(βάλε και όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν για να σε εξοπλίζουν) στην γειτονιά η πίτα είναι στους 400 πελάτες.

    τα υπόλοιπα άλλη ώρα διότι βιάζομαι τώρα, πάντως να σου πω οτι εξοπλίζω σε λευκά και μαύρα χονδρικός ξενοδοχεία και διαμερίσματα και σε διαβεβαιώ οτι ο τουρισμός τραβάει χοντρό ζόρι.

    Reply
  7. αντώνιε , επέτρεψέ μου να σου πώ οτι στο μοντέλο μου ( ο Θεός να το κάνει ) , όπου σουβλατζίδικο διαβάζεις όλη την Ελλάδα ( και τον τουρισμό της) , και όχι ένα συγκεκριμένο θέρετρο ή ξενοδοχειά .Είναι δηλαδή σαν ο ίδιος ιδιοκτήτης(μετέφραζε Ελληνικός τουρισμός συνολικά ,) από κει που είχε ένα σουβλατζίδικο να έχει τώρα 90 . Άρα αν το ένα σουβλατζίδικο έγινε 90 , και οι τέσσερις πελάτες 5 Χ 90 αυτό για τη χώρα συνολικά είναι μια τεράστια βελτίωση , διαχρονικά.Σου υπενθυμίζω οτι το άρθρο που σχολιάζουμε αναφέρεται στον Ελληνικό τουρισμό ως σύνολο και όχι στην Κεφαλλονιά μόνο ή στην Κέρκυρα μόνο ή στον Δασκαλαντωνάκη μόνο.

    Ο τουρισμός περνάει αναμφισβήτητα κρίση , αλλά σε σχέση με τα ρεκόρ τ της δεκαετίας του 90 και και σε σχέση με τις προσδοκίες που γέννησε το 2004 . Σε σχέση όμως με 40 , 30 ή και 20 χρόνια πριν (δεν υπάρχει τέλμα αλλά μεγάλη βελτίωση

    Reply
  8. …φαντάσου δηλαδή , τι θα ήταν προτιμότερο για σένα , να έχεις ένα σουβλατζίδικο ασφυκτικά γεμάτο κάθε βράδυ ή 90 μισογεμάτα ;

    Reply
  9. Αντώνιε , μετά από προσεκτικότερη (και χωρίς ακουστικά στα αυτιά) ανάγνωση του σχολίου σου βλέπω οτι ίσως οι διευκρινήσεις μου επί του μοντέλου να ήταν περιττές .Επιμένω όμως στις διαπιστώσεις μου

    SG , αν οι ρουφιάνοι μου κάνουν καλά τη δουλειά τους με οδηγούν στο συμοπερασμα οτι εσύ ίσως λόγω ειδικότητας μπορείς να μας βοηθήσεις να παραμετροποιήσουμε καλύτερα το μοντέλο :-)

    Reply
  10. μωρε, ειχα ετοιμασει απαντηση αλλα επρεπε να φυγω για δουλεια και ξεχαστηκα και εκλεισα τον υπολογιστη :-)

    Παρατηρησεις: Αντωνιε, ο τουρισμος προσφερει σιγουρα μεγαλυτερο μερος του ΑΕΠ αποτι προσεφερε το 1965, αρα δεν ισχυει οτι τα εσοδα του τουρισμου μας ηταν πιο χρησιμα τοτε.

    κόσμος που ασχολείται με την βιομηχανία του τουρισμούς αυξήθηκε, η πίτα δεν αυξήθηκε το ίδιο.

    αυτο δεν ξερω αν ισχυει, πιστευω οχι. Αλλα ακομα και αν ισχυε δεν λεει πολλα, γιατι:

    α) οι ανθρωποι που εργαζονται στον τουρισμο τον επελεξαν εναντι των εναλλακτικων, αρα ο τουρισμος προσεφερε καλυτερες προϋποθεσεις, μισθους κτλ απο τους αλλους κλαδους της οικονομιας

    β) δεν μπορουμε να περιμενουμε να αυξανεται συνεχχως η πιτα. Ο τουρισμος εχει φθινουσες αποδοσες. Πρωτα εκμεταλλευομαστε την Κρητη και την Μυκονο, μετα καποια λιγοτερο ελκυστικα μερη. Το μεσο εσοδο μπορει να μην ανεβαινει, αλλα το συνολικο εσοδο σιγουρα και αρα και το συνολικο οφελος για την χωρα.

    Εν τελει καλα λεει η μ13

    Έπρεπε να κάνουν σύγκριση του 1830 με το 2007 για να είναι *ακόμα* πιο γελοίο το άρ8ρο, να βγει *ακόμα* πιο εντυπωσιακή η άυξηση του αριθμού των τουριστών, και ο μ.ο. των εσόδων μας από αυτούς *λιγότερος* τώρα από ότι τότε.

    ακριβως! Ας συγκρινουμε με την εποχη που ο μονος επισκεπτης ηταν ο Λορδος Βυρων και ο Ελγιν, που ξοδευαν ο καθενας καποια σημερα εκατομμυρια με το σημερα που η Ελλαδα εχει 17,5 εκατομμυρια μικρομεσαιους Ευρωπαιους επισκεπτες.

    Τελικα, δεν λεω οτι ολα πανε καλα στον τουρισμο, αλλα τα κειμενα σαν αυτο της Ελευθεροτυπιας ειναι απλα γελοια.

    Reply
  11. Ασε ρε SG τι να πουμε για τις ελληνικες εφημεριδες.Απο τις μεγαλες μονο η Καθημερινη αξιζει ολες οι αλλες για μενα ειναι αθλιες(αντε και η City Press)!μπες στα νεα να διαβασεις ενα αρθρο που εξισωνει τις ΗΠΑ με την Κινα!!!!!οριστε το λινκ!!!!http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=80236&ct=2 ειναι σοβαρο αθρο αυτο????(βεβαια στο τελος ο αρθρογραφος λεει την αποψη ενος αμερικανου που κατα την γνωμη μου λεει βλακειες)
    Τωρα για το θλιβερο περιστατικο τι να πει κανεις!Δεν ειναι μονο οτι τον σκοτωσαν αλλα και οτι οι 3 απο τους 4 κατηγορουμενους αφεθηκαν ελευθεροι προκαλωντας την οργη του Αυστραλου πατερα που ειχε δωσει και τα οργανα του παιδιου του σε ελληνες συμπολιτες μας που ειχαν αναγκη.εγω σου λεω κατσε εκει μονιμα μην γυρισεις Ελλαδα!!!

    Reply
  12. θανο
    δεν ξερω τι να πω για την προφυλακιση, πρεπει να μιλησουν οι νομικοι μας σχετικα (πουσαι αθανασιε, κωστα και κωσταντινε). Προσωπικα ειμαι κατα της προφυλακισης γιατι αναιρει στην πραξη το τεκμηριο αθωωοτητας. Αν καποιος δεν εχει καταδικαστει γιατι ακριβως τον χωνουμε μεσα?
    Αλλα σαφως χρειαζεται γρηγορη και σοβαρη απονομη δικαιοσυνης. Αυτα τα καθαρματα δεν ειναι δυνατον να σκοτωνουν καποιον και την επομενη μερα να δουλευουν στο ιδιο κλαμπ ή σε καποιο αλλο!

    Να κανω και μια γενικη σημειωση για τον τουρισμο μας που δεν εκανα πριν:

    ο ελληνικος τουρισμος εχει προβληματα και ελλειψεις. Απο το 1965 εως σημερα, εχει αυξηθει τρομερα ο αριθμος των επισκεπτων και τα εσοδα μας. Αλλα αυτα εγιναν απλα γιατι ειχαμε γενικοτερη ανοδο του τουρισμου παγκοσμιως, γιατι η Ελλαδα ηρθε πιο κοντα στην λοιπη ΕΕ κτλ Το προϊον μας εχει βελτιωθει πολυ λιγο και σε ορισμενες περιπτωσεις εχει χειροτερευσει. Οι τιμες ειναι υψηλες, οι ανθρωποι πολυ αγενεις, οι υποδομες πολυ κακες, η κουζινα πολυ μετρια (για ονομα του θεου, οχι αλλο γυρο!).

    Παραλληλα ο ανταγωνισμος εχει θεριεψει. Η Αθηνα ανταγωνιζεται μια Βαρκελωνη που ειναι φτηνοτερη, ζωντανοτερη, τακτικοτερη, πιο πολιτισμενη και 5-6 φορες πιο ενδιαφερουσα. Η Κρητη ανταγωνιζεται μια Μαγιορκα (με παρομοια διαφορα ποιοτητας), η Χαλκιδικη μια Μαρμπεγια, η Μυκονος την Ιμπιθα, η Ροδος μια Ατταλεια.
    Το εκνευριστικο ειναι οτι μπροστα στον ανταγωνισμο αυτο, τοχουμε γυρισει στις φτηνοπανσιον της πλακας. Αντι να δινουμε αδειες για μεγαλα τουριστικα συγκροτηματα με 3-4 γηπεδα γκολφ, 10-12 πισινες κτλ που μπορουν να διαπραγματευτουν στα ισα με τους μεγαλους operators προσπαθουμε να την βγαλουμε με mom and pop hostels που ψαρευουν πελατες στο λιμανι του νησιου.

    Και για αυτην την καταντια ευθυνονται τοσο οι διεφθαρμενοι λερες που μ διοικητικα εμποδια εμποδιζουν την υγιη προοδο οσο και οι Ελευθεροτυπιες που δινουν ιδεολογικο ερεισμα και στηριζουν συνεχως την μιζερη νοοτροπια της αναπτυξης με πανσιον “Μαρικα Μπιτς”.

    Reply
  13. κοιτα SG εχεις δικιο για την προφυλακιση.ομως στην περιπτωση Ζαχοπουλου προφυλακισαν μια γυναικα για 8 μηνες περιπου χωρις αποδειξεις.στο τελος θυμηθηκαν να την αφησουν ελευθερη.στην περιπτωση Siemens βασικοι υποπτοι δεν κατεθεσαν καν και κυκλοφορουν κανονικα ελευθεροι.η υποκρισια της ελληνικης δικαιοσυνης ειναι απιστευτη.για να εχει πικραθει ο πατερας του αυστραλου κατι θα ξερει κατι θα εχει ακουσει.
    Οσο για τον τουρισμο συμφωνω απολυτα σε οσα λες.τα εχω ζησει και εγω.

    Reply
  14. “Παραλληλα ο ανταγωνισμος εχει θεριεψει. Η Αθηνα ανταγωνιζεται μια Βαρκελωνη που ειναι φτηνοτερη, ζωντανοτερη, τακτικοτερη, πιο πολιτισμενη και 5-6 φορες πιο ενδιαφερουσα”

    πριν ένα μήνα ακριβώς ήμουν στη Βαρκελώνη. Δεν είναι φτηνότερη και μάλιστα το νερό της είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ αφού έχει τρομερό αποχετευτικό πρόβλημα (βρωμοκοπάει παντού σκατίλας και έχει παντού κατσαρίδες). Δεν είναι τακτικότερη (χάθηκα στο μετρό της και επί 40 λεπτά δεν ήξερα πού ήταν ο σταθμός προορισμού μου, not to mention τις ΔΕΚΑΔΕς σκαλωσιές που στόλιζαν την πόλη), σίγουρα δεν είναι πιο πολιτισμένη (δε μιλάνε αγγλικά οι τύποι είναι παντελώς γελοίοι και πολύ αγενείς) και όσο για το “ενδιαφέρουσα” βρίσκω τον Παρθενώνα πολύ πιο ενδιαφέρων από κάτι παράλογα αρχιτεκτονικά τέρατα που σχεδίασε ο Γκαουντί.

    Όμως, είναι ζωντανότερη, αυτό είναι αλήθεια. Γιατί την έχουν προωθήσει καλύτερα. Την έχουν διαφημίσει καλύτερα. Όλοι οι εκεί τουρίστες είναι απλά ένα μάτσο ψαράκια που τσίμπησαν (μαζί κι εγώ που εύχομαι να είχα πάει στο Πήλιο ή την Εύβοια) επειδή η Βαρκελώνη είχε την κατάλληλη ‘υποδομή’ τουρισμού.

    (συγνώμη για την ψιλο-άκυρη παρέμβαση, αλλά πραγματικά, η Βαρκελώνη είναι τόσο απαίσια όσο τα Μέγαρα :) κι όμως, ο Νο 1 προορισμός παγκοσμίως)

    Reply
  15. σίγουρα δεν είναι πιο πολιτισμένη (δε μιλάνε αγγλικά οι τύποι είναι παντελώς γελοίοι και πολύ αγενείς)

    m13, τα ιδια χάλια και στην Αυστρία. Ουτε ιχνος Αγγλικά.
    Πουθενά, ταπέλες, μετρό, οδηγίες, ξενοδοχεία.
    Ρώτα κανέναν που πήγε για Πανευρωπαϊκό Ποδοσφαίρου.
    Καλές και εντυπωσιακές οι Αλπεις αλλα οι άνθρωποι ειναι για πολλές μπάτσες, αγενέστατοι.
    Υποτίθεται οτι διοργάνωσαν Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
    Τα περισσότερα ξενοδοχεία τους απο μέσα ειναι σαν “ενοικιαζόμενα δωμάτια” δεκαετίας ’70.

    Τα ιδια και ανάλογα στις περισσότερες γερμανόφωνες,γαλλόφωνες, ιταλόφωνες περιοχές της Ευρώπης (Ολλανδία ακούω μπορει να αποτελεί μια “περίεργη” εξαίρεση).
    Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα.
    Νεξτ τάϊμ βάλε πλώρη για νέα υόρκη, ΑΝ πας εξωτερικό και το δολλάριο εξακολουθεί να ειναι το ιδιο ξευτελισμένο.

    Reply
  16. Το αστειο με τον ελληνοκεντρισμο ειναι οτι επεκτεινεται και σε μη ελληνικα πραγματα! Γιατι καλε πρεπει να μιλανε αγγλικα οι Ισπανοι, οταν μιλανε μια γλωσσα με σχεδον ιση διαδοση με τα αγγλικα και μπορουν ευκολα να συνεννουνται και με την μιση Ευρωπη (ιταλικα, γαλλικα?)

    Να μαθετε εσεις ισπανικα, η Ισπανια με τα αγγλικα που μιλανε, εχει ηδη αρκετους τουριστες, γραθιας. Και σιγουρα δεν ειναι δειγμα πολιτισμου να μιλας αγγλικα, ειμαι σιγουρος οι πορτιερηδες της Μυκονου που σκοτωσαν το παιδι ξεραν να του πουν και ενα φακ γιου οσο τον εδερναν.

    Περι Βαρκελωνης μ13 σαν να μην εχεις δει παλια πολη κανεις. Το περιμενω απο καναν Αμερικανο που μενει σε προαστιο στο Μιντουεστ, αλλα απο Ευρωπαιο?

    Η μεσαιωνικη πολη εχει οντως καποια προβληματα μιας μεσαιωνικης πολης. Απο την αλλη την πλενουν ΚΑΘΕ βραδυ, ενω στην Αθηνα υπαρχουν μερη στο κεντρο που απο τοτε που στρωθηκε το πεζοδρομιο δεν το εχει ακουμπησει σκουπα.
    Τιμες? δεν το συζητω, η μπυρα στα μπαρ κανει 2-3 ευρω, το φαϊ σε εξαιρετικα εστιατορια δεν ξεπερνα τα 40 ευρω, το κρασι τους ειναι εξαιρετικο και παιζει με 5 ευρω σε σουπερμαρκετ, τι να λεμε τωρα.

    Ταξη: ελα για ονομα του θεου, ειδες να οδηγουν σαν τους Αθηναιους?

    Μετρό: παλι ισως υπερβαλλεις, το μετρό τους ειναι πενταπλασιο της Αθηνας!

    όσο για το “ενδιαφέρουσα” βρίσκω τον Παρθενώνα πολύ πιο ενδιαφέρων από κάτι παράλογα αρχιτεκτονικά τέρατα που σχεδίασε ο Γκαουντί

    Παρθενωνας ειναι ενας και χτιστηκε πριν 2500 χρονια, η Βαρκελωνη εχει ολοκληρο το Εισαμπλα (Eixample) με καταπληκτικη αρχιτεκτονικη. Γενικα μου φαινεται σαν να μην ειδες τιποτα, αλλη φορα να με ρωτατε, εχω φτιαξει εναν ανεπισημο οδηγο με πραγματα που πρεπει να κανει κανεις :-)

    σιμ ναι στην Ολλανδια μιλανε ευρεως αγγλικα και ειναι και αγγλικα που καταλαβαινεις, οχι σαν τους Ελληνες που νομιζουν οτι το ch διαβαζεται τσ και το sh ειναι σ. Αλλα και Γερμανια, Αυστρια ειναι σε μετριως καλη κατασταση. Υποψιαζομαι δεν εχεις προσπαθησει να μιλησεις αγγλικα σε ελληνικο νησι γενικα, οσους ξενους εχω φερει εχουν βρει μεν ακρη, αλλα πολυ πιο δυσκολα αποτι νομιζουμε.
    Οσο για την ΝΥ, οντως ειναι πολυ φτηνη τωρα, αλλα ειλικρινα για ταξιδακια μιας βδομαδας δεν ξερω αν θα προτιμουσα ΒΚΝ ή ΝΥ.

    Reply
  17. S G κοίτα να δείς, δεν είναι δείγμα πολιτισμού να μιλάς αγγλικά και δεν είπα αυτό το πράγμα! αλλά δεν πρόκειται και περί ελληνοκεντρισμού μην τρελαθούμε (μήπως εννοείς εθνοκεντρισμό;).

    -Όταν είμαι τουρίστας, και αυτοί μένουν στον “Νο 1 προορισμό τουριστών”, όταν τους ρωτάω “do you speak english?”, από τη στιγμή που μου πούν “ΥΕS”, ΑΠΑΙΤΩ να μου μιλήσουν αγγλικά και όχι να μου πουν “yes” και να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΙΣΠΑΝΙΚΑ. Είναι γελοίο, αγενές και απολίτιστο. Ειδικά όταν ζητάς ένα “ΤΟΣΤ” που είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΕΞΗ.
    -Ο Ισπανός που θα πάει στη Μύκονο ή τη Μυτιλήνη, και θα μείνει στο ενοικιαζόμενο της γιαγιαδίτσας, θα μπορεί να της μιλήσει αγγλικά. Και όταν πάει να φάει στο ταβερνάκι, και ρωτήσει “do you speak english?” κανένας δεν πρόκειται να του πεί “yes, μπουρείς άμα του θέλεις να πάς αυτού να κάτσς” γιατί ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟς !

    -Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι είναι δείγμα πολιτισμού να κατανοείς πως όταν ένας τουρίστας σε ρωτάει αν μιλάς αγγλικά, το λογικό είναι να του μιλήσεις στα αγγλικά και όχι να του πεις “ναι” και να συνεχίσεις να μιλάς στη μητρική σου. Δε ρωτάει ο τουρίστας πληροφοριακά, να δει τί γλώσσες μιλάς, σε ρωτάει για να συνεννοηθεί. Και καλώς ή κακώς, όταν θέλεις να συνεννοηθείς και κάνεις μία προσπάθεια, προκειμένου να εξυπηρετήσεις κάποιον, ΕΙΝΑΙ δείγμα πολιτισμού.

    -Παρεπιπτόντως, ούτε γαλλικά ξέρουν. Ή ξέρουν και δε σου μιλάνε, επίτηδες οι ψωνάρες.

    -Είδα την παλιά πόλη (γενικά γύρισα όλη την πόλη και τα προάστιά της) και μου άρεσε πάρα πολύ ο Καθεδρικός, αλλά μόνο αυτός. Και να σου πώ και κάτι; στο Λίνκολν στην Αγγλία ο Καθεδρικός είναι 4,500,000 φορές πιο Γαματος. Όσο για τη γαμάτη αρχιτεκτονική της Βαρκελώνης..τί να πουν και τα Αραβικά Εμιράτα;;

    ;)

    Reply
  18. μ13 δεν θελω να σε στενοχωρησω αλλα εχω καπως δυνατες προτιμησεις και αποψεις στο θεμα.

    Ειδικά όταν ζητάς ένα “ΤΟΣΤ” που είναι ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΛΕΞΗ.

    για ελληνοκεντρισμο μιλουσα και αυτο ειναι ενα παραδειγμα. Τοστ στα ελληνικα ειναι ενα ψημενο σαντουϊτς (ε?). Στα αγγλικα ειναι απλα ψημενη φετα ψωμι και στα ισπανικα τοσταδα σημαινει κατι παρομοιο. Ισως εφταιγε αυτο?

    Ο Ισπανός που θα πάει στη Μύκονο ή τη Μυτιλήνη, και θα μείνει στο ενοικιαζόμενο της γιαγιαδίτσας, θα μπορεί να της μιλήσει αγγλικά.

    ενα παραπονο των Ισπανων που ξερω ειναι οτι στην Ελλαδα δεν μιλαει κανεις ισπανικα :-) μην εστιαζεις τοσο στα αγγλικα, σου λεω δεν ειναι τοσο απαραιτητο να τα μιλαει ο τελευταιος υπαλληλος ξενοδοχειου σε μια χωρα που μιλαει διεθνη γλωσσα! Η Ισπανια πρεπει να συγκρινεται με την Αγγλια, κανεις Αγγλος σχεδον δεν μιλα άλλη γλωσσα, παρομοιως και οι Ισπανοι.

    τωρα με το παραδειγμα σου κολλησες, δεν ξερω τι να σου πω, καποιο λογο θα ειχαν που δεν σου μιλουσαν αγγλικα, κατα κανονα δεν ειναι αγενεια α λα Γαλλια, συνηθως απλα δεν ξερουν καλα αγγλικα.

    Παρεπιπτόντως, ούτε γαλλικά ξέρουν. Ή ξέρουν και δε σου μιλάνε, επίτηδες οι ψωνάρες.

    95% απλα δεν ξερουν.

    Είδα την παλιά πόλη (γενικά γύρισα όλη την πόλη και τα προάστιά της) και μου άρεσε πάρα πολύ ο Καθεδρικός, αλλά μόνο αυτός.

    δεν σου αρεσε η Ραμπλα, δεν σου αρεσε το MACBA, ειδες την λαϊκη αγορα της Σαντα Κατερινα, την Σαντα Μαρια δελ Μαρ? Η Βαρκελωνη εχει απο τις πιο καλοδιατηρημενες και ομορφες μεσαιωνικες πολεις στην Ευρωπη!

    Και κατα τα αλλα, δεν σου αρεσε το Εισαμπλα (απο πλ. Καταλουνυα και πανω), δεν σου αρεσε το Μοντζουϊκ (με ωραια μουσεια οπως MNAC, ιδρυμα Μιρο)? Μηπως ρε συ δεν πηγες στα σωστα μερη?

    Όσο για τη γαμάτη αρχιτεκτονική της Βαρκελώνης..τί να πουν και τα Αραβικά Εμιράτα;;

    εμ, τιποτα? δεν μιλαμε για ψευτικη πολη στην ερημο, αλλα για πολη με συνεχη ιστορια, με μεγαλη, αριστα διατηρημενη μεσαιωνικη πολη, με ακομα μεγαλυτερη πολη του 1900 με πραγματικα πρωτοποριακη αρχιτεκτονικη για την εποχη και τωρα με την περιοχη του Φορουμ να αναπτυσσει συγχρονη αρχιτεκτονικη.

    Reply
  19. μην εστιαζεις τοσο στα αγγλικα, σου λεω δεν ειναι τοσο απαραιτητο να τα μιλαει ο τελευταιος υπαλληλος ξενοδοχειου σε μια χωρα που μιλαει διεθνη γλωσσα! Η Ισπανια πρεπει να συγκρινεται με την Αγγλια, κανεις Αγγλος σχεδον δεν μιλα άλλη γλωσσα, παρομοιως και οι Ισπανοι.

    Κάτι ώρες εχω την εντύπωση οτι και αλλους 2 Παγκόσμιους Πολέμους να κάνουμε πάλι τα ιδια θα λέμε εδώ στην Ευρώπη.

    Υπάρχει Ισπανικό CNN η BBC?
    Και το France24 (το “Γαλλικό CNN”), με Αγγλικό voice-over μεταδίδεται, τώρα πιά.
    {By the way, νομίζω οτι ειναι μια πολύ σοβαρή προσπάθεια της Γαλλικής τηλεόρασης. Εξαιρετική!!. Οι δε anchor-women σ’αυτο το κανάλι ειναι οι εντυπωσιακότερες (και καλύτερες στη δουλειά τους) στην Δορυφορική.
    Η Ελλη Στάη μας δεν πιάνει μία μπροστά τους [:-)) }

    Αυτοι δε, που τρώνε το ξύλο της αρκούδας στο Ποτάμι στα Νότεια των ΗΠΑ καθώς προσπαθούν να περάσουν στις αγγλοσαξωνικές ΗΠΑ τι γλώσσα μιλάνε?
    Αν ημουν Ισπανία θα τους απαγόρευα να μιλάνε Ισπανικά γιατι με εκθέτουν.

    Υπάρχει Κινέζος, Κορεάτης, Ιάπωνας, Ινδός που μιλάει Ισπανικά?

    Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα να συνεννοηθούμε εδώ και δεκαετίες στην ευρώπη. Κάναμε κανα 2-3 Παγκόσμιους Πολέμους (και μερικές δεκάδες Τοπικούς) ετσι χαλαρά, στην πλάκα, για το λόγο αυτό. Πώς διαφημίζονται σαν πρώτης κλάσης Τουριστικός Προορισμός και ..Κοσμοπολίτικο μέρος ?

    Να σου πω και τ’αλλο.
    Δεν ξέρω για Μπαρτσελόνα αλλα στην Κεντρική Ευρώπη στις περισσότερες χώρες ΟΛΑ κλείνουν μετά τις 6 το απόγεμα. Dead, νέκρα. Καρα-νέκρα.
    Ειναι κοσμοπολίτικη συμπεριφορά αυτή?
    Κατάθλιψη το λέω εγώ.

    Πρέπει να επανέλθω μάλλον.
    Πάει μακριά αυτή βαλίτσα ομως και ξεφεύγουμε αρκετά απο το θέμα σου σ’αυτή την Σελίδα.

    Reply
  20. ναι S G τα είδα όλα αυτά, και δε μου άρεσε. Αν δεν απατώμαι, η Βαρκελώνη δεν “εχει απο τις πιο καλοδιατηρημενες και ομορφες μεσαιωνικες πολεις στην Ευρωπη”, έχει “απο τις πιο καλοδιατηρημενες και ομορφες μεσαιωνικες πολεις στην Ευρωπη” μετά τους ΟΛυμπιακούς Αγώνες ;) χεχε

    (Το τοστ το ζήτησα ως εξής “bread with ham and cheese in between” κάνοντας και τις απαραίτητες ταρζανιές με τα χέρια μου, προκειμένου να συνεννοηθώ. Ξέρεις τί μου έφερε; Τίποτα. Το ξέχασε.)

    Σοβαρά πάντως τώρα, για το “αγγλικά”. Αμέσως μετά τη Βαρκελώνη πήγα στο Βερολίνο. Ούτε οι Γερμανοί ξέρουν αγγλικά. Αλλά τουλάχιστον σου το λένε και προσπαθούν όσο μπορούν (και με μεγάλη ευγένεια) να συνεννοηθούν μαζί σου.

    Όσο για τα Αραβικά Εμιράτα, τα συνιστώ ανεπιφύλακτα (για όσους θέλουν να δουν πρωτοποριακή αρχιτεκτονική για τη *δικη μας* εποχή).

    Reply
  21. Ισπανία δεν έχω πάει ποτέ, αλλά από διάφορους ισπανούς και ισπανίδες που έχω γνωρίσει, έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι μοιάζουμε πάρα πολύ, ακόμα και στον εθνοκεντρισμό.

    Σώτηρη το ότι σου παραπονέθηκαν ότι στην ελλάδα δεν μίλανε ισπανικά στις τουριστικές περιοχές, μάλλον τον εθνοκεντρισμό τους δηλώνει.
    Δηλαδή μιλάνε ισπανικά στην Δανία, την Γερμανία, την Ελβετία;

    Το ότι διάφορες τριτοκοσμικές χώρες στην λατ.αμερική μιλάνε ισπανικά, δεν τα κάνει διεθνή γλώσσα.
    Σημασία δεν έχει πόσοι μιλάνε την γλώσσα, αλλά ποιοι.
    Π.χ. εδώ στην γερμανία όλοι οι καθηγητές μιλάνε τέλεια αγγλικά, ισπανικά όμως κανένας.

    Πάντως εγώ πιστεύω ότι το να μιλάει κανείς ξένες γλώσσες είναι πολιτισμός.

    sim

    Να σου πω και τ’αλλο.
    Δεν ξέρω για Μπαρτσελόνα αλλα στην Κεντρική Ευρώπη στις περισσότερες χώρες ΟΛΑ κλείνουν μετά τις 6 το απόγεμα. Dead, νέκρα. Καρα-νέκρα.
    Ειναι κοσμοπολίτικη συμπεριφορά αυτή?
    Κατάθλιψη το λέω εγώ.

    Μεγάλο λάθος.
    Αν μπεις στο ίντερνετ θα δες ότι σε όλες τις πόλεις (με εξαίρεση τα χωριά) κάθε βραδύ σχεδόν έχει θεάτρα, συναυλίες, κιν/φους, καμπαρέ (λάβε υπόψη σου ότι στην γερμανία τα αντίστοιχα φιλιατρά έχουν όπερα καλύτερη από της Αθήνας).
    Το ότι δεν έχουν καφέ-μπαρ σαν το θησείο και του ψυρρή οφείλεται στο ότι δεν το θεωρούν διασκέδαση, όπως άλλωστε και ο έλληνας δεν θεωρεί διασκέδαση να παλουκωθεί σε μια καρέκλα χωρίς να μιλάει για 3 ώρες ακουγοντας όπερα. Γούστα είναι αυτά.

    Οι φοιτητές πάντως διασκεδάζουν πολύ περισσότερο στην κεντρική ευρώπη νομίζω (συγκρίνω με αθήνα που σπούδασα, όπου οι περισσότεροι φοιτητές μένουν με γονείς).
    Απλά λόγω στενού budget, την βγάζουν σε σπίτια με μπύρες από το σούπερ μάρκετ και μετά ποδήλατο για το σπίτι, ή ύπνο στο ίδιο σπίτι (το πιασες μεγάλε, δεν ξέρω πώς να βάλω και το εμότικον που κλείνει το μάτι…)

    Αντίθετα ο έλληνας φοιτητής που έχει budget βγαίνει με αμάξι και σκάει 10 ευρώ το ποτό, συνήθως χωρίς να φλερτάρει (αποτελεσματικά εννοώ) ή να χορεύει.
    Τι να κάνουμε, το χρήμα δεν κρύβεται.

    Reply
  22. για τα αγγλικα των Ελληνων διαβαστε αυτο για να μην λετε οτι γκρινιαζω μονο εγω

    Τώρα αποδείχθηκε πολύ ευκολότερο να επικοινωνήσω στα αγγλικά: οι επιγραφές ήταν δίγλωσσες κι ο κόσμος μιλούσε κάποια, αν όχι πολύ καλά αγγλικά.

    περι Κεντροβορειας ευρωπης συμφωνω με σναποραζ, υπαρχει αλλη κουλτουρα που σε εναν Ελληνα συχνα φαινεται να ειναι νεκρη ενω ειναι το αντιθετο: οι Γερμανοι φοιτητες σε μια μερα μεχρι να κοιμηθουν κανουν 4-5 πραγματα, οι Ελληνες αντε να πιουν εναν τριωρο καφε.
    Οσο για το οτι δεν φλερταρουν οι Ελληνες, εδω και αν εχει δικιο ο σναποραζ.

    Για την Ισπανια ομως εχει πληρως αδικο, μπορει να μοιαζουμε λιγο σαν ανθρωποι επιφανειακα, αλλα στα σημαντικα μοιαζουμε λιγο και στα βαλκανικα καθολου: πολυ χαμηλοτερη διαφθορα, πολυ σοβαροτερο κρατος, η αυστηροτερη χωροταξια στην Νοτια Ευρωπη, η καλυτερη οδηγηση (Γαλλιας συμπεριλαμβανομενης θα ελεγα). Πηγαινε απλα μια βολτα ρε συ σναπροαζ, θα δεις.

    Σώτηρη το ότι σου παραπονέθηκαν ότι στην ελλάδα δεν μίλανε ισπανικά στις τουριστικές περιοχές, μάλλον τον εθνοκεντρισμό τους δηλώνει.

    αυτο τους εκανε εντυπωση, γιατι οταν πανε σε Ιταλια Γαλλια Πορτογαλια συνεννουνται και στην κεντροβορεια ευρωπη παρα πολλοι μαθαινουν πια ισπανικα.

    εδώ στην γερμανία όλοι οι καθηγητές μιλάνε τέλεια αγγλικά, ισπανικά όμως κανένας.

    για αρχισε να ρωτας φιλους σου.

    Το ότι διάφορες τριτοκοσμικές χώρες στην λατ.αμερική μιλάνε ισπανικά, δεν τα κάνει διεθνή γλώσσα.

    ο ισπανοφωνος κοσμος ειναι πολυ πλουσιος πολιτισμικα και αν βαλουμε και τον γαλλοιταλικο νομιζω δεν ειναι καθολου παραλογο ενας μεοσς Ισπανος να αισθανεται οτι λιγα χανει μη μαθαινοντας αγγλικα. Δεν υπαρχει καμμια συγκριση με τον ελληνικο κοσμο, στον οποιο αν δεν μιλας καποια μεγαλη ευρωπαϊκη γλωσσα εισαι καταδικασμενος σε κακες και καθυστερημενες μεταφρασεις των μεγαλων πνευματικων εργων της εποχης μας και στην πληρη αδυναμια συνεννοησης στο 99% του πλανητη.

    Ας μην το παιζουμε φιλομαθοι, απο αναγκη μαθαινουμε αγγλικα και αυτα σπαστα.

    μ13

    Αν δεν απατώμαι, η Βαρκελώνη δεν “εχει απο τις πιο καλοδιατηρημενες και ομορφες μεσαιωνικες πολεις στην Ευρωπη”, έχει “απο τις πιο καλοδιατηρημενες και ομορφες μεσαιωνικες πολεις στην Ευρωπη” μετά τους ΟΛυμπιακούς Αγώνες

    ρε δεν σου πα να μην που προσβαλεις την Βαρκελωνη? :-)
    κοιτα η Αθηνα ακομα και με δυο Ολυμπιαδες τετοια πολη δεν εγινε και βασικα ποτε δεν θα γινει ακομα και αν λυναμε τα μεγαλα προβληματα της πολης, απλα γιατι δεν εχουμε συνεχομενη ιστορια οπως η Βαρκελωνη.
    η ιστορια δεν χτιστηκε το 92, απλα την σουλουπωσαν λιγο και την μαρκεταραν καλυτερα.

    σιμ
    για το μεξικο συμφωνω, με εκνευριζει βασικα στις ΗΠΑ που αποκαλουν τους λατινους Spanish. Αλλο Ισπανια (απο τις 15 πλουσιοτερες χωρες στον κοσμο) αλλο Μεξικο ρε φιλε!

    Υπάρχει Κινέζος, Κορεάτης, Ιάπωνας, Ινδός που μιλάει Ισπανικά?

    πολυ περισσοτερο αποτι νομιζεις. Αλλα τελοσπαντων τι τους νοιαζεις τους Ισπανους? Ουτε τουριστες απο αυτες τις χωρες εχουν ιδιαιτερα, ουτε τις επισκεπτονται τοσο.

    Προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή γλώσσα να συνεννοηθούμε εδώ και δεκαετίες στην ευρώπη.

    ως ελληνες θα ψηφιζα χαλαρα τα ισπανικα, που ειναι βασικα η πρωτη γλωσσα που μπορει ενας ελληνοφωνος να προφερει αριστα χωρις κοπο.

    αλλα οντως το ξεκινησαμε απο ενα θλιβερο θεμα και χουμε πιασει ασχετα ζητηματα, αισθανομαι καπως ασεβης στο κακομοιρο το παιδι που σκοτωσαν.

    Reply
  23. μπορεί κάποιος από όλους να μου πεί με σοβαρά επιστημονικά δεδομένα πού εκφράζεται “εθνοκεντρισμός” όταν υποστηρίζω ότι οι Ισπανοί είναι αγενείς όταν σου λένε ότι μιλάνε αγγλικά και μετά συνεχίζουν να μιλάνε Ισπανικά;

    Ο εθνοκεντρισμός συνίσταται στην πεποίθηση της ενδο-ομάδας πως είναι η “καλύτερη” η “ανώτερη” η “πιο σούπερ” από όλα τα άλλα έθνη και στηρίζεται σε ανυπόστατα στερεότυπα και προκαταλήψεις.

    Πως μπορεί να σχετίζεται αυτό με την απλή μου διαπίστωση για τους Ισπανούς;

    Κάθε γενίκευση είναι μέγα λογικό σφάλμα. Δεν είπα ότι είμαστε καλύτεροι από τους Ισπανούς, ούτε ότι ξέρουμε να μιλάμε καλύτερα αγγλικά. Είπα ότι θεωρώ δείγμα ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ να ρωτάς ένα ανθρώπινο ον αν μιλάει μία γλώσσα και ενώ σου λέει “ναι” να συνεχίζει να μιλάει αλαμπουρνέζικα.

    Μάλλον εσείς φοράτε ταμπελίτσες στους Έλληνες και τους αποκαλείτε “ελληνοκεντριστές”. Αυτός είναι ο ελληνοκεντρισμός μου; Ότι λέω την άποψή μου και οι συνομιλητές δίνουν βάση στο ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ και τα λέω αυτά και όχι στο ΤΙ ΛΕΩ;

    Δεν αφήνω άλλο σχόλιο. Αυτά τα σχόλια θα άρμοζαν καλύτερα σε ένα ποστ με τίτλο “reverse racism”.

    cheers.

    p.s. αντί να ρωτάτε φίλους σας και να λέγατε τί θα ψηφίζατε για διεθνή γλώσσα (ο καθένας πάντα ανάλογα με τις υποκειμενικές του προτιμήσεις) θα πρότεινα να κοιτάξετε στατιστικές για το τί ποσοστό των χωρών της ΕΕ μαθαίνει Ισπανικά και τί ποσοστό μαθαίνει αγγλικά ετησίως. Εκεί διαφαίνεται η όποια ανερχόμενη διεθνής γλώσσα (που εδώ και πολλά χρόνια έχει καθοριστεί αλλά anyway). Κάτι τελευταίο. Δεν ανέχομαι να με λέει κανένας “εθνικιστή” “εθνοκεντριστή” και δεν ξέρω εγώ τί άλλο. Τουλάχιστον όχι κάποιος που πέντε στροφές πιο κάτω στο διάλογο που έχουμε, δηλώσει κάτι τέτοιο “ως ελληνες θα ψηφιζα χαλαρα τα ισπανικα, που ειναι βασικα η πρωτη γλωσσα που μπορει ενας ελληνοφωνος να προφερει αριστα χωρις κοπο”

    Reply
  24. rephrase

    μάλλον στο “δεν ανέχομαι να με λέει κανένας” ταιριάζει καλύτερα το “στεναχωριέμαι πάρα πολύ όταν κάποιος”

    δεν είμαι νευριασμένη ή τσαντισμένη ή κάτι τέτοιο S G και το μπλογκ σου μου αρέσει πάρα πολύ. απλά seriously, είμαι το τελείως λάθος άτομο στον κόσμο για να κουβαλήσει την όποια ταμπέλα κεντρισμού (εκτός από την by default “εγω-κεντρισμού” βέβαια :) )

    Reply
  25. SG ασ’το, μας πατήσανε απόψε στο μπάσκετ, οι Ισπανοί.
    Αυτοκαταστραφήκαμε.
    Φετο, εχουν ρέντα, τα παίρνουν ολα, στα σπόρ.
    Αυτοι μπορει να χτυπήσουν και τους αμερικανούς του ΝΒΑ.

    Στο ποδόσφαιρο ακόμη χειρότερα. Οι ελληνικές ομάδες εχουν γίνει ισπανο-πορτογαλο-φωνες.
    Η πρέπει να μάθουμε τα ισπανικά, η να αρχίσουμε να τους νικάμε κάπου-κάπου. {:(]

    Εχουν γίνει παν-ευρωπαϊκή (και παγκόσμια) υπερ-δύναμη στα athletics.

    Reply
  26. Πάντως να σου πώ, μπράβοι της νύχτας και πορτιέρηδες σε πολλά μαγαζιά αμερικάνικα, {με εξαίρεση ισως της Νέας Υόρκης και Λας Βέγκας που ειναι πιο κοσμοπολίτικα μέρη,} ειναι το ιδιο η χειρότερα εγκληματικά κοπρόσκυλα οσο και αυτό το μαυρο το σκυλί της Μυκόνου.
    Αυτό δεν αναιρεί βέβαια αυτα που λες στο πόστιγκ σου, ουτε το τι θα το κανα το μυκονιάτικο αν το χα στα χέρια μου για 5-10 λεπτά.

    Reply
  27. m13 παρανοησες μωρε. Δεν εννοω οτι εισαι εθνικιστρια απλα η μανια με τα αγγλικα μου φαινεται ελληνοκεντρικη, δηλαδη βασιζεται υπερβολικα στην ελληνικη εμπειρια καποιου.
    Μεγαλο μερος του πλανητη δεν μιλαει αγγλικα και συνεννοεισαι καλυτερα με αλλες γλωσσες. τελοσπαντων οι συνθηκες που ισχυουν για εμας δεν ισχυουν παντου. Επειδη στην Ελλαδα την εχεις κατσει αν δεν μιλας καποια αγγλικα, αυτο δεν σημαινει οτι ισχυει το ιδιο για εναν Ισπανο.

    καλα σιμ χωρις πλακα αν ειμασταν πιο ισπανοφιλοι πιο ευκολα θα φερναμε καναν λατινο ποδοσφαιριστη, νομιζω Ισπανια και Πορτογαλλια οφελουνται πολλαπλα απο τις λατινοαμερικανικες διασυνδεσεις τους. Οσο για το μπασκετ, νταξει μωρε, δεν ξεφτιλιστηκαμε κιολας να χασουμε 10-15 ποντους απο την πρωταθλητρια κοσμου…

    αλλα για τους πορτιερηδες θα διαφωνησω μαλλον, παρολο που ειαμι ξενος ποτε δεν εχω φοβηθει για την σωματικη μου ακεραιοτητα εδω στις ΗΠΑ, ισα ισα οι περισσοτεροι πορτιερδηες μου φαινονται τυπικα καλα Αμερικανοπουλα.

    Reply
  28. Ελειπα κανα 2 μέρες “εκτός έδρας”,
    χε χε αυτοί ειναι πελάται, οι Γερμανοί.
    Του χεριού μας στο μπάσκετ, και ας επιστράτευσαν και αμερικανάκι, τον Κέϊμαν.

    Κοίτα SG, τη δεκαετία 80, και most of 90’ς, στη νεκρούπολη, μπεκρούπολη που λέγεται Βοστώνη(βλ. irish, irish liver, italians, italian mafia κλπ) κατά καιρούς καίγανε νυχτερινά μαγαζιά, η τα βομβαρδίζανε με διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς για παρόμοιους λόγους με ότι εγινε στη Μύκονο. Το κάνανε after hours όταν δεν υπήρχε κόσμος μέσα. Όπως ξέρεις η πόλη κλειδαμπαρόνονταν στις 2.00, φαντάσου να πήγαινε και all night !?

    Δεν υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας τέτοιου επισοδείου, τα διάβαζα στα νέα, περιστασιακά.
    Υπήρξα όμως αυτόπτης μάρτυρας βίαιων επισοδείων με πορτιέρηδες, μπράβους και πελάτες που ήπιαν ένα ποτηράκι παραπάνω, η απλά ηθελαν με ακομψο τρόπο να μπούν σε μαγαζί “πολύφερνο”, Σάββατο βράδυ.
    Τους εκαναν τόπι στο ξύλο και τους πετούσαν σα σκυλιά στο δρόμο αιμόφυρτους. Ημουν και γω περαστικός πελάτης κάποιες φορές δεν εδειχνα τον ιδιο ζήλο να μπώ, αλλα μου εκανε εντύπωση η βίαια κουλτούρα της (νύχτας της) πόλης. Πολύ βίαια. Ταίριαζε γάντι με το πουριτανικό στοιχείο της.

    Ακόμη όμως και σε Νέα Υόρκη η εγκληματικότητα περίσσευε.
    Μέρος της εγκληματικότητας ηταν πάλι μπράβοι σε νυχτομάγαζα, πορτιέρηδες και λοιπές εγκληματικές δυνάμεις.
    Ο τυχοδιώκτης, δυσκοίλιος Ιταλός ονόματι Giuliani (ο τότε δήμαρχος) σίγουρα βοήθησε να μπει τάξη στα mid και late 90s και να πέσει η εγκληματικότητα παρα πολύ. Προσπάθησε δε, να πάρει full credit for it. Ειμασταν σε pre-9/11 εποχές τότε.
    Η (over-stimulated) Οικονομία επι Κλίντον επίσης βοήθησε πολύ να γίνουν μέλοου τα πράματα. Αλλα πέρασε από δύσκολα στάδια.

    Τίποτε από τα παραπάνω δεν “δικαιολογεί” την πράξη του κτήνους στη μύκονο.
    Αν πρόσεξες η πρώτη του δικαιολογία όταν πρωτο-συνελήφθη ηταν ότι υπήρξαν καταγγελίες από αλλους πελάτες εκείνο το μοιραίο βράδυ,
    ότι εκλάπησαν τσαντάκια (γυναικεία μάλλον) μέσα στο κατάστημα.
    Τρέχα γύρευε. Δεν ακουσα τι εγινε μ’αυτό στη συνέχεια. Βρέθηκε κάτι πάνω τους?
    Ο νεαρός Αυστραλός και ο ξάδελφος του εκνευρίστηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις ποιοι ηταν αυτοί που τους κάνουν έλεγχο στο δρόμο και για ποιο λόγο. Αφού ειχαν φύγει αρκετή ώρα από το μαγαζί.
    Και η κατάσταση παρεκτράπη ολοσχερώς και θανατηφόρα.
    Tragic !!

    Reply

Leave a Comment