Φοιτητικη διαρροη ή αποτυχημενη εκπαιδευτικη πολιτικη

Το ελληνικο κρατος απομακρυνει φοιτητες με το ζορι απο τα σπιτια τους, τους στελνει σε ιδρυματα χαμηλοτερης σταθμης αποτι θα βρισκαν στην πολη τους, και μετα ξοδευει τα λεφτα των γονιων τους για να τους πεισει να μεινουν μακρια απο αυτους

Διαβαζω στην Καθημερινη

το 24,3% των πρωτοετών της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς πήγαν να εγγραφούν στη σχολή τους και μετά την… ξέχασαν αφού ούτε καν βιβλία δεν ζήτησαν να πάρουν για τα μαθήματά τους. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε, αφού το 2010-2011 το 19,55% των πρωτοετών έκαναν μεν εγγραφή στη σχολή τους, αλλά δεν ζήτησαν βιβλία.

Φοιτητικη διαρροη ονομαζουν το φαινομενο, υπονοωντας μαλλον οτι οι φοιτητες ειναι ενα αβουλο ρευμα που κατευθυνουμε οπου και οπως θελουμε. Οι ζημιες που προκαλει το φαινομενο ειναι προφανεις και οι λυση μαλλον ευκολη. Αλλα δυστυχως προσκρουει σε δυο απο τα αγαπημενα τοτεμ της π.κ. (προ κρισης) Ελλαδας.

Αρχιζω απο τις ζημιες. 1 στους 4 φοιτητες εγγραφεται σε σχολες απο τις οποιες δεν ενδιαφερεται καν να παραλαβει τα δωρεαν βιβλια. Απο την μια αυτοι οι φοιτητες προκαλουν κοστος στο κρατος (κοστος γραφειοκρατιας πχ), χωρις να κερδιζουν τιποτα οι ιδιοι. Απο την αλλη καταλαμβανουν θεσεις φοιτησης που δεν μπορει να παρει καποιος αλλος ενδιαφερομενος. Εχουμε λοιπον μια προφανη σπατάλη χρηματος και ανθρωπινων πορων.

Συμφωνα με την Καθημερινη, μια αιτια για το φαινομενο ειναι η αναγκαστικη μετακινηση φοιτητων μακρια απο τις γονικες εστιες. Η μειωση εισοδηματων λογω κρισης καθιστα την μετακινηση του φοιτητη σε μια επαρχιακη πολη με υποδεεστερες πολιτιστικες/ψυχαγωγικες επιλογες και υπερτιμημενα ενοικια μια ολο και λιγοτερο ελκυστικη επιλογη. Στις 60.000 ευρω υπολογιζει τα εξοδα φοιτησης εκτος εδρας η εφημεριδα (αν και εχω την εντυπωση οτι δεν υπολογιζει την διαφορα με τα αντιστοιχα εξοδα εντος εδρας).

Το εντυπωσιακο για μενα ειναι ποσο λιγο εχουμε προσεξει τον πιο σημαντικο παραγοντα επιβαρυνσης των ελληνικων οικογενειων, που ειναι βεβαια οι δεκαετιες παραλογης χωροθετησης ιδρυματων. Και βεβαια στην Ελλαδα της καθολικης απαγορευσης ιδιωτικης πρωτοβουλιας στην ανωτατη εκπαιδευση, τα πανεπιστημια δεν χωροθετουνται απο μονα τους, το Υπουργειο Παιδειας καθοριζει την θεση τους. Ενα συνολο ανορθοδοξων ιδεων και ιδεοληψιων, υπο την ομπρελα του δογματος της “αποκεντρωσης”, οδηγησε διαδοχικες αποφασεις εγκαταστασης νεων Ιδρυματων και Σχολων σε καθε κορυφη και ραχουλα της ελληνικης επικρατειας. Το αποτελεσμα ειναι οι θεσεις φοιτησης σε ΑΕΙ που υπαρχουν πχ στην Αθηνα, να ειναι λιγοτερες απο τους κατοικους Αθηνας που εισαγονται σε ΑΕΙ, ποσο μαλλον απο τον αριθμο υποψηφιων που θα ηθελαν να σπουδασουν στην Αθηνα. Σε αντιθεση με το σύνηθες σε παγκοσμιο επιπεδο, στην Ελλαδα το κυριαρχο πολιτισμικο και οικονομικο κεντρο της χωρας υποεκπροσωπειται εκπαιδευτικα, εχει δηλαδη λιγοτερες θεσεις φοιτησης ανα κατοικο απο πολλες πολεις και κωμεις της επικρατειας, για να μην συγκρινουμε με αντιστοιχα κεντρα του δυτικου κοσμου.*

Η λαϊκιστικη αγρα ψηφων εστειλε τα ΑΕΙ μας στις 4 γωνιες της επικρατειας, μια παρομοιας ριζας εμμονη κραταει το πραγματικο κοστος της διασκορπιστικης πολιτικης κρυφο. Οι φοιτητες στα ελληνικα πανεπιστημια εγγραφονται εντελως δωρεαν. Οχι μονο εγγραφονται δωρεαν, στις επαρχιακες πολεις συχνα εχουν και δωρεαν στεγαση. Εκει που λειπουν οι φοιτητικες εστιες, επιστρατευονται ακομα και ξενοδοχεια (π.χ. στην Κερκυρα). Ας σημειωθει κατι αυτονοητο εδω: δωρεαν ειναι η στεγαση για τον φοιτητη, οχι για το κρατος.

Εχουμε λοιπον ενα κρατος που πρωτα στελνει τους φοιτητες μακρια απο τα σπιτια τους με το ζορι, σε ιδρυματα συνηθως χαμηλοτερης σταθμης απο αυτα που θα βρισκαν στον τοπο διαμονης τους, και μετα πληρωνει σημαντικα ποσα για να τους προσφερει δωρεαν στεγαση και εστιαση (κακης ποιοτητας συνηθως) για να τους πεισει να μεινουν στο μαντρι! Τα ποσά που ξοδευει το κρατος σε αυτην την αυτοκαταστροφικη ιδεοληψια παλι δεν ερχονται εκ του μηδενος, αλλα απο τον προϋπολογισμο του ιδιου κρατους που σημερα περικοπτει μισθους και συνταξεις με ιστορικα σπανια ταχυτητα!

Αν εγκαταλειπαμε την εμμονη με την “δωρεαν” παιδεια -ξαναλεω, μονο δωρεαν δεν ειναι τελικα- και απαιτουσαμε οι φοιτητες που απολαμβανουν τοσων προνομιων εις βαρος του φορολογουμενου να πληρωναν μια πολυ μικρη συμβολη εναντι των εξοδων που προκαλουν, πειτε 500 ευρω το εξαμηνο οπως στην Γερμανια**, θα ξεκαθαριζε και πολυ πιο γρηγορα η εικονα του προβληματος. Οι φοιτητες θα εγκατελειπαν κακην κακως τα ακριβοπληρωμενα μαντριά στα οποια προσπαθησε να τους στριμωξει η κυβερνηση με ψηφοθηρικους σκοπους. Γιατι αν 1 στα 4 ατομα αδιαφορει για σπουδες που τους προσφερουμε δωρεαν, ποσοι παραπανω θα αλλαζαν γνωμη αν τους ζητουσαμε και καποια χαμηλα διδακτρα? Και για ποσο καιρο θα μπορουσε να διατηρηθει η ιδεοληψια των σκορπιων πανεπιστημιων αν δεν μπορουσαν να πεισουν κανενα φοιτητη να εγγραφει σε αυτα?

Καποτε πεφτει καθε Τειχος, και τα προϊοντα του βρισκουν το τελος που αξιζουν

Τα διδυμα τοτεμ της μανιακης εγκαταλειψης της πρωτευουσας των Ελληνων και των μηδενικων διδακτρων κοστιζουν στους Ελληνες πολιτες μεγαλες ποσοτητες χρηματος και ταλαιπωριας καθε χρονο. Η ριζα του προβληματος βρισκεται στην βαθια ανελευθερη νοοτροπια του ελληνικου κρατους, που θελει τους πολιτες να ακολουθουν τις αναγκες των πολιτικων, αντι για τους πολιτικους να ακολουθουν τις αναγκες των πολιτων. Οι φοιτητες θεωρουνται αβουλα οντα που κατευθυνονται όπου θελησει ο καθε γραφειοκρατης. Τα πανεπιστημια δεν γινονται εκει που θελουν οι φοιτητες, οι φορολογουμενοι, εκει που μπορουν να προσελκυθουν καλοι ερευνητες, αλλα εκει που χρειαζεται ψηφους ο καθε πολιτικαντης. Και για να αποφυγει την κατακραυγη, το συστημα εξαγοραζει ηρεμια με τυπικα σοβιετικες τακτικες: κρατωντας σφιχτα στα χερια του το μονοπωλιο της Ανωτατης Εκπαιδευσης ωστε να μην υπαρχουν εναλλακτικες και προσφεροντας τις κακες του υπηρεσιες με τεραστιες επιδοτησεις, κρυβοντας το πραγματικο κοστος με καθε τροπο. Περιπου οπως οι ανατολικοευρωπαϊκες βιομηχανιες πισω απο το Σιδηρουν Παραπετασμα. Η πτωση του Τειχους ομως εφερε καταρρευση των σαπιων βιομηχανιων της Ανατολης και τα Τραμπαντ εγιναν τροφη για τα γουρουνια. Αυτο που μενει να δουμε ειναι ποσο καιρο θα κρατησει το σαπιο ελληνικο συστημα ανωτατης εκπαιδευσης, μετα την πτωση της Ελληνικης Σοβιετιας.

————————————–

*Με τα στοιχεια του 2002 που εχει ακομα στην σελιδα του το Υπουργειο, η Αττικη εχει περιπου 91.000 φοιτητες, αναλογουν λοιπον 29 φοιτητες ανα 1000 κατοικους, εναντι υπερδιπλασιων 72 στην Θεσσαλονικη, 318 στην Φλωρινα, 433 στο Μεσολογγι, 178 στο Ρεθυμνο, 147 στην Πατρα και 33 περιπου στο συνολο της χωρας (που περιλαμβανει μερη που δεν εχουν ΑΕΙ και ουτε θα μπορουσαν ποτε να εχουν). Ακομα χειροτερη γινεται η εικονα αν κοιταξουμε που προσπαθει να στριμωξει το υπουργειο τους νεους εισακετους. Συμφωνα με τα στοιχεια εισακτεων το 2011-12 η Αθηνα εχει περιπου 19.000 εισακτεους τον χρονο (συμπεριλαμβανοντας ΤΕΙ) για καπου 3.8 εκατομμυρια πληθυσμο, ενω πχ η Θεσσαλονικη 11.000 για 1.1 εκατομμυριο, η Πατρα 5.836 για 220.000 κατοικους, το Ηρακλειο 3.337 για καπου 200.000 κατοικους, η Κομοτηνη 2323 για 66.580 κατοικους!

Συγκριτικα πολεις οπως Λονδινο και Παρισι εχουν δεκαδες πανεπιστημια και γινονται παγκοσμιοι πολοι προσελκυσης φοιτητων. Με καπου 8 εκ. πληθυσμο το Λονδινο εχει τουλαχιστον 400.000 φοιτητες σε καπου 40 πανεπιστημια. Το Παρισι των 8-12 εκατομμυριων εχει 17 δημοσια πανεπιστημια με 360.000 φοιτητες. Στην Ρωμη των 2,7 εκατομμυριων ψυχων, ενα πανεπιστημιο μονο του, το Σαπιεντσα, εχει 147.000 φοιτητες. Στην Βαρκελωνη των περιπου 4 εκ. το UB εχει 90.000 φοιτητες, η Αουτονομα 43.000 και η Πομπεου Φαμπρα αλλες 12.000 περιπου.

Μαλιστα ακομα και αν υπαρχουν ανα την Ευρωπη διασημες φοιτητουπολεις με μικρο συνολικο πληθυσμο (βλ Κεημπριτζ), αυτες εχουν μακρια ιστορια. Αντιθετα στην Ελλαδα ισχυει το αναποδο: το παλιοτερο πανεπιστημιο της χωρας ειναι στην πολη που παραμελειται συστηματικοτερα σημερα.
**Υπαρχουν διαφορές απο κρατιδιο σε κρατιδιο βεβαια.

17 thoughts on “Φοιτητικη διαρροη ή αποτυχημενη εκπαιδευτικη πολιτικη”

  1. Η Νομική Αθηνών έχει λιγώτερους εισακτέους από την Νομική Κομοτηνής.

    Η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών στην Κομοτηνή είναι φυσικά Αθηναίοι, όπως και οι Καθηγητές τους, οι οποίοι φοιτητές, μετά τις σπουδές τους και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, επιστρέφουν για να δικηγορήσουν, πού αλλού;, στην Αθήνα.

    Reply
  2. λέτε το φαινόμενο να είναι μια ορθολογική αντίδραση σε κακογραμμένα εγχειρίδια :) ίσως οι φοιτητές ανακάλυψαν τα open courseware και δεν πατάνε στα αμφιθέατρα!

    Reply
    • Σωστός! Αν και από ότι είδα τουλάχιστον στα οικονομικά πλέον πολλοί χρησιμοποιούν μεταφρασμένα εγχειρίδια ξένων (Mankiw, Blanchard, etc.).

      Reply
  3. Συμφωνώ και διαφωνώ με το άρθρο… Πρώτα κάποιες τεχνικές παρατηρήσεις. Αναφέρεις «κάπου 40 πανεπιστήμια» στο Λονδίνο (είναι 46), το οποίο συγκεντρώνει το 46/165 ή το 28%. Το Παρίσι με τα 17 Πανεπιστήμιά του έχει το 21% των γαλλικών (μιλάμε μόνο για Πανεπιστήμια, καθώς η Γαλλία έχει πολλές μορφές τριτοβάθμιων ιδρυμάτων). Η Ρώμη 10 από 95 Πανεπιστήμια (10,5%) και 8 από 28 άλλα τριτοβάθμια (29%), σύνολο 15%… Η ελληνική πρωτεύουσα τώρα, έχει 8/21, 38% των ελληνικών Πανεπιστημίων (35% αν θεωρήσουμε και τα ιδιαίτερα Ανοιχτό και Διεθνές), 2/15 ΤΕΙ (13%), 7/10 Στρατιωτικές Σχολές (70%), 2/10 Σχολές «Προστασίας Πολίτη» (20%), 1/4 Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίες και 1/10 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Φυσικά τα παραπάνω αφορούν ιδρύματα ανεξαρτήτως δυναμικότητας, π.χ. 1 το ΑΠΘ, 1 και το Χαροκόπειο…

    Όσο για το «να ακολουθούν τις ανάγκες των πολιτών» που λες, με την ίδια λογική, εφόσον ο μέσος Έλληνας «έχει ανάγκη» από το Ι.Χ., θα έπρεπε πάρκα, πεζόδρομοι και φαρδιά πεζοδρόμια να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης και οι σιδηρόδρομοι σε αυτοκινητόδρομους (κάτι που δεν απέχει πολλές φορές από την πραγματικότητα, δυστυχώς)… Επίσης, νόμοι περιορισμού του καπνίσματος θα ήταν απαγορευμένοι…

    Ακόμα κι αν οι θέσεις των εισακτέων είναι ανάλογες του πληθυσμού, οι υποψήφιοι εκτός Αθηνών/Θεσσαλονίκης που θα επιλέξουν αυτές τις πόλεις θα είναι περισσότερες των υποψηφίων Αθηνών/Θεσσαλονίκης που θα επιλέξουν άλλες. Έτσι και πάλι θα συνέβαινε αυτό που αναφέρεις στην πρώτη πρόταση.

    Αυτό που προτείνεις θα είχε νόημα υιοθετώντας ένα σύστημα παρόμοιο με το γαλλικό: τα Πανεπιστήμια χωρίζονται σε 30 ακαδημίες, με καθεμιά να περιλαμβάνει 2-5 νομούς ή μία κτήση και 1-6 πανεπιστήμια (το Παρίσι χωρίζεται σε τρεις ακαδημίες). Κάθε μαθητής μπορεί να εισαχθεί μόνο σε Πανεπιστήμια της Ακαδημίας που τελείωσε το λύκειο (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

    Μήπως να δούμε και λίγο το θέμα από τη ματιά του άλλου; Ένας Ναξιώτης, Ζακυνθινός, Χαλκιδικιώτης τι δυνατότητες σπουδών έχει; Ένας Σερραίος, Αρτινός, Καβαλιώτης που θέλει κάτι παραπάνω από ΤΕΙ; Ο Ξανθιώτης, ο Χιώτης, ο Τριπολιτσιώτης, ο Κοζανίτης ή ο Χανιώτης που δεν θέλει να γίνει μηχανικός; Ο Κομοτηναίος, ο Ροδίτης ή ο Ρεθυμνιώτης που ενδιαφέρεται για θετικές σπουδές; Σχεδόν το 40% των υποψηφίων θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν σε άλλη πόλη, όσο καλά κι αν γράψουν! Τουλάχιστον αυτοί στους οποίους αναφέρεσαι στην εισαγωγή σου, έχουν τη δυνατότητα να μην μετακομίσουν… «Απομακρύνονται» όσοι βρίσκονται χαμηλότερα στους επιτυχόντες!

    Η γνώμη μου όσον αφορά τα Πανεπιστήμια, είναι ότι ο υπάρχων κατακερματισμός κάνει κακό. Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να υπάρχει ένα μόνο Τμήμα Νομικής, στην Αθήνα. Από την άλλη όμως, τι δουλειά έχει σήμερα ένα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο κέντρο της Αθήνας; Ομοειδή αντικείμενα θα πρέπει να βρίσκονται αρκετά κοντά… Είναι όμως απαραίτητο η Νομική να γειτνιάζει με το Πολυτεχνείο; Πόσο παράλογη θα ήταν η μείωση των τμημάτων με τη συγκέντρωσή του σε διάφορους πόλους; Αντί για 6 Τμ. Μαθηματικών και 6-7 Βιολογίας, 2 ή 3 με το ένα σίγουρα στο Ηράκλειο! Μηχ. Ορυκτών Πόρων στα Χανιά το 83; Τι νόημα είχε τέτοιο τμήμα εκτός Δυτ. και Ανατ. Μακεδονίας; Εκτός βέβαια από τα αντικείμενα που χωροθετούνται μόνα τους, υπάρχουν και άλλα στα οποία δεν παίζει τόσο ρόλο η θέση (παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, φιλολογίες). Αυτά, όπως και τα περισσότερα ΤΕΙ, που δεν επηρεάζονται από τη θέση) θα μπορούσαν να χωροθετηθούν έτσι ώστε να «καλύψουν τα κενά». Και πάλι όμως χωρίς κατακερματισμό, 10 τμήματα ίδιου αντικειμένου.

    Reply
  4. Σε άλλο θέμα, συμφωνώ με την επιβολή (χαμηλών) διδάκτρων, ίσως ακόμα χαμηλότερα από αυτά που προτείνεις (στη Γαλλία είναι 150-700€ περίπου το έτος, για όλες τις βαθμίδες) με αντίστοιχη θεσμοθέτηση υποτροφιών. Το κέρδος των Πανεπιστημίων από αυτά θα είναι μικρό, ίσως θα μπορούσαν να γίνουν υποτροφίες στο σύνολό τους, θα διαχωρίζουν όμως τους φοιτητές από τους κατόχους πάσο*, φοροαπαλαγής και αναβολής!

    Όσο για τα βιβλία… Κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος! Σκεφτείτε ότι με όσα ξοδεύονται σε έναν χρόνο για τα βιβλία των τεσσάρων ετών θα μπορούσε να εξοπλιστεί η Βιβλιοθήκη με τα αντίστοιχα βιβλία, τα οποία θα δανείζονται οι φοιτητές (μακρόχρονα, όχι με την ηλίθια σημερινή συνήθεια «τα βιβλία που αποτελούν σύγγραμμα για μάθημα δανείζονται για 1-5 ημέρες»). Όποιος ενδιαφέρεται για κάποιο βιβλίο, θα μπορούσε να το αγοράζει σε πολύ χαμηλή τιμή (< 5€ ;)… Αυτό που προτείνω βέβαια, έχει ένα βασικό μειωνέκτημα: ο αξιότιμος καθηγητής δεν θα μπορεί να πουλάει 200 αντίτυπα του κακέκτυπου μεταφρασμένου κλεψίτυπού του κάθε φορά που διδάσκει το μάθημα.

    * Όσο για το πάσο, ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο επιδοτείται το κάθε εισιτήριο αστικής μετακίνησης… Αντί για μία γενική «φοιτιτική έκπτωση», πιστεύω πως θα λειτουργούσε καλύτερα μία έκπτωση 50% (ή και περισσότερο, ύστερα από μελέτη) στη μηνιαία (και πάνω) ή και στην εβδομαδιαία (όπου υπάρχει) κάρτα απεριορίστων διαδρομών και μόνο στην πόλη σπουδών! Εφόσον είσαι φοιτητής, μάλλον χρησιμοποιείς καθημερινά ΜΜΜ… Αν τα χρησιμοποιείς περιστασιακά, ώστε να μην χρειάζεσαι κάρτα απεριορίστων, μάλλον δεν χρειάζεσαι και την έκπτωση. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι και όλα τα ΚΤΕΑΛ θα πρέπει να εκδίδουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Επίσης, η ίδια έκπτωση στα ΜΜΜ από τον τόπο σπουδών στον τόπο μόνιμης κατοικίας (αυτός ο γεωγραφικός περιορισμός ισχύει και τώρα, αλλά ποιος το ψάχνει;) και όχι για καλοκαιρινές διακοπές… Υπάρχει και η Γ.Γ. Νέας Γενιάς!

    Reply
  5. θαναση
    ελπιζω οτι ειναι ακραιο παραδειγμα, αλλα σιγουρα ενδιαφερον, Εκει παιζει βεβαια και το ζητημα των συντεχνιων, οι δικηγοροι Αθηνας βαζω στοιχημα αντιστεκονται στην αυξηση θεσεων στην Νομικη Αθηνων.

    μαικωλ
    ναι αυτο ειναι, σιγουρα. Αργησαμε λιγο για το πρωταπριλιατικο, αλλα τελικα το πιασαμε και φετος :)

    θεοφιλε
    δεν καταλαβαινω που το πας, και νομιζω ο βασικος λογος ειναι οτι δεν δινεις μια ξεκαθαρη θεση τι ρολο παιζουν τα ΑΕΙ, ποιο ειναι το βασικο κριτηριο χωροθετησης τους.

    Λες ξερω γω οτι ακομα και αν ειχαν θεση για καθε Αθηναιο τα αθηναϊκα ΑΕΙ μαλλον δεν θα καλυπτε την ζητηση. ΟΚ, ας δωσουν ακομα παραπανω θεσεις! Υπαρχει καποια κανονικη αγορα που να λεμε, α οι ανθρωποι θελουν iphone, ας τους παρουμε τα λεφτα με το ζορι και ας δωσουμε iphone σε 5 τυχερους και μια παντοφλα με κεραια στους υπολοιπους?

    Οι αριθμοι που δινεις καταλαβαινεις και μονος οτι ειναι ασχετοι, το θεμα δεν ειναι ποσα ιδρυματα, αλλα ποσες θεσεις.

    «Απομακρύνονται» όσοι βρίσκονται χαμηλότερα στους επιτυχόντες!

    απο τις σπανιες περιπτωσεις που οι Ελληνες γινονται ξαφνικα οπαδοι της απολυτης ατομικης ευθυνης, ειτε παιρνεις 18,8 , ειτε αξιζεις να σε παρει ο διαολος. Εκτος απο το γεγονος που δεν θα παυσω ποτε να στηριζω οτι οι πανελληνιες ειναι τυπικα εξετασεις της πλακας, με καταστροφικα χαμηλη συσχετιση επιδοσεων-ικανοτητων, δεν εχεις προσεξει οτι ας πουμε Αθηναιος με 17 αναγκαζεται να απομακρυνθει απο το σπιτι του, ενω ξερω γω Σαμιωτης με 13 οχι? Το ξαναλεω, με λεφτα των φορολογουμενων γινονται τα δημοσια ΑΕΙ, με ποιο δικαιωμα χωροθετουνται τοσο μακρια απο κει που ειναι η ζητηση των φορολογουμενων?!

    Όσο για το «να ακολουθούν τις ανάγκες των πολιτών» που λες, με την ίδια λογική, εφόσον ο μέσος Έλληνας «έχει ανάγκη» από το Ι.Χ., θα έπρεπε πάρκα, πεζόδρομοι και φαρδιά πεζοδρόμια να μετατραπούν σε χώρους στάθμευσης και οι σιδηρόδρομοι σε αυτοκινητόδρομους (κάτι που δεν απέχει πολλές φορές από την πραγματικότητα, δυστυχώς)… Επίσης, νόμοι περιορισμού του καπνίσματος θα ήταν απαγορευμένοι…

    υπαρχει καποια θετικη εξωτερικοτητα για το κοινωνικο συνολο απο την χωροθετηση ΑΕΙ σε καθε ραχουλα? Συγγνωμη αλλα τα παραδειγματα σου μου φαινονται ειτε αστοχα (καπνισμα), ειτε αδυναμα (αν οντως ηθελαν ολοι οι κατοικοι μιας πολης αυτοκινητοδρομο και οχι σιδηροδρομο, μαλλον αυτο θα επρεπε να προσφερει ενα δημοκρατικο κρατος).

    Reply
  6. [Επανάληψη του κακοστοιχισμένου άνω σχολίου. Αν μπορεί κάποιος, ας το σβήσει]

    Κατ’αρχήν έχω εξηγήσει ήδη ότι διαφωνώ με τον κατακερματισμό των ιδρυμάτων! Θεωρώ τα Πανεπιστήμια πρώτα φορείς έρευνας και μετά εκπαίδευσης, δεν είναι ΙΕΚ! Σε κάποιους τομείς, εκ των πραγμάτων η θέση τους είναι μακρυά από τη ζήτηση των φοιτητών. Τοποθετήθηκαν όμως όχι εκεί που άρμοζε, αλλά σύμφωνα με πολιτικούς λόγους, και ποτέ δεν μετακινήθηκαν Οι έδρες των δύο μεγάλων γεωπονικών δομών βρίσκονται στα κέντρα των δύο μεγαλύτερων πόλεων. Τα Αστεροσκοπεία, επίσης (τα γραφεία μόνο, γιατί τα τηλεσκόπια βρίσκονται αλλού)! Η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία “για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των Ελλήνων μουσουλμάνων δασκάλων της Θράκης”, βρίσκεται, όχι βέβαια στη Θράκη, αλλά στη Θεσσαλονίκη! Η όποιες πυρηνικές εγκαταστάσεις, πού αλλού; στο κέντρο της Αθήνας! Η προσπάθεια εγκατάστασης αντιδραστήρα σύντηξης στην Κρήτη ναυάγησε… (μα, καλά, γιατί στην Κρήτη;). Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων; Όχι, βέβαια Κοζάνη ή Καβάλα, αλλά Χανιά!


    Λες ξερω γω οτι ακομα και αν ειχαν θεση για καθε Αθηναιο τα αθηναϊκα ΑΕΙ μαλλον δεν θα καλυπτε την ζητηση. ΟΚ, ας δωσουν ακομα παραπανω θεσεις! Υπαρχει καποια κανονικη αγορα που να λεμε, α οι ανθρωποι θελουν iphone, ας τους παρουμε τα λεφτα με το ζορι και ας δωσουμε iphone σε 5 τυχερους και μια παντοφλα με κεραια στους υπολοιπους?

    
Είναι η “αγορά” των Πανεπιστημίων “κανονική”; Νομίζω πως κάθε αγορά περιορισμένης προσφοράς θέλει τέτοιες ρυθμίσεις. Ουσιαστική δουλειά στα μαθηματικά (ειδικά υπολογιστικά), θαλάσσια και μοριακή βιολογία (για την μοριακή δίνω λίγο περιθώριο στη Θράκη, ως νέο σχετικά τμήμα) και σε κάποιους τομείς της Φυσικής γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης… Να περιοριστεί δηλαδή η ΣΘΤΕ Κρήτης έναντι της ΣΘΕ Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, επειδή οι φοιτητές θεωρούν ότι το Ηράκλειο δεν έχει καλή νυχτερινή ζωή;


    Ο σκοπός τελικά ποιος είναι; Πανεπιστήμια της προκοπής ή σχολές “εκεί που θέλουν οι φορολογούμενοι”;


    Οι αριθμοι που δινεις καταλαβαινεις και μονος οτι ειναι ασχετοι, το θεμα δεν ειναι ποσα ιδρυματα, αλλα ποσες θεσεις.

    
Παρέθεσα τους αριθμούς αυτούς, ως απάντηση στους αριθμούς που έδωσες εσύ, για Παρίσι, Λονδίνο κ.λπ!

    Εκτος απο το γεγονος που δεν θα παυσω ποτε να στηριζω οτι οι πανελληνιες ειναι τυπικα εξετασεις της πλακας, με καταστροφικα χαμηλη συσχετιση επιδοσεων-ικανοτητων, δεν εχεις προσεξει οτι ας πουμε Αθηναιος με 17 αναγκαζεται να απομακρυνθει απο το σπιτι του, ενω ξερω γω Σαμιωτης με 13 οχι?


    Διαφωνώ κι εγώ με το υπάρχον σύστημα, αλλά πάνω σε αυτό συζητάμε… Εσύ έχεις προσέξει ότι ο Ναξιώτης θα απομακρυνθεί από το σπίτι του ακόμα κι αν γράψει ατόφιο 20; Το ίδιο και ο Σαμιώτης που δεν θέλει να σπουδάσει Μαθηματικά;


    υπαρχει καποια θετικη εξωτερικοτητα για το κοινωνικο συνολο απο την χωροθετηση ΑΕΙ σε καθε ραχουλα? Συγγνωμη αλλα τα παραδειγματα σου μου φαινονται ειτε αστοχα (καπνισμα), ειτε αδυναμα (αν οντως ηθελαν ολοι οι κατοικοι μιας πολης αυτοκινητοδρομο και οχι σιδηροδρομο, μαλλον αυτο θα επρεπε να προσφερει ενα δημοκρατικο κρατος).

    
Δεν μίλησα για κάθε ραχούλα! Και δεν νομίζω πως ένα Πανεπιστήμιο ανά Περιφέρεια είναι “κάθε ραχούλα”! Απλώς συνεχίζοντας τη χωροθέτηση (και όχι μόνο Πανεπιστημίων) κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, “όπως θέλουν οι φορολογούμενοι”, από τη μια σε λίγο η Αθήνα θα υδρεύεται από τον Πηνειό και η Θεσσαλονίκη από τον Στρυμώνα και τον Νέστο, από την άλλη η εκπαίδευση σε πολλά αντικείμενα μένει στη θεωρία, εκτός παραγωγής… Ακούς αποφοίτους φυτικής παραγωγής Θεσσαλονίκης να σου λένε “εγώ δεν σπούδασα 4 χρόνια στη Θεσσαλονίκη για να επιστρέψω γεωργός στο χωριό!”…
Όσο για το κάπνισμα, οι μισοί ενήλικες είναι καπνιστές, και μάλιστα φορολογούνται περισσότερο από τους μη-καπνιστές (έμεσα). Επομένως με “τα λεφτά τους” δεν μπορεί το κράτος να επιβάλει καθολική απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, έτσι;


    Αυτό που θέλω να πω είναι πως κάποιο (το κράτος) θα πρέπει να ρυθμίζουν κάποια θέματα μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητα από την βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση κάποιων πολιτών. Είτε πρόκειται για αυτούς που βλέπουν μία “μοναδική αναπτυξιακή προσπάθεια για τον τόπο τους”, είτε για αυτούς που “στέλνουν το καμάρι τους στο χωριό, την Πάτρα”!

    Reply
  7. θεοφιλε

    Κατ’αρχήν έχω εξηγήσει ήδη ότι διαφωνώ με τον κατακερματισμό των ιδρυμάτων!

    γενικα συμφωνουμε λοιπον.

    
Είναι η “αγορά” των Πανεπιστημίων “κανονική”; Νομίζω πως κάθε αγορά περιορισμένης προσφοράς θέλει τέτοιες ρυθμίσεις.

    ποιος ειπε οτι η προσφορα πρεπει να ειναι περιορισμενη, αυτο δεν εχω καταλαβει. Οποιοσδηποτε εχει δυνατοτητες να τελειωσει ΑΕΙ πρεπει να εχει και μια θεση. Αυτο επιτασσει η βασικη λογικη αξιοποιησης των ανθρωπινων πορων της χωρας, αλλα και στοιχειωδεις αρχες δημοκρατιας φανταζομαι.
    Η χρηματοδοτηση της θεσης βεβαια ειναι αλλη συζητηση (δεν ειπα οτι πρεπει να εχει δωρεαν θεση).

    Ουσιαστική δουλειά στα μαθηματικά (ειδικά υπολογιστικά), θαλάσσια και μοριακή βιολογία (για την μοριακή δίνω λίγο περιθώριο στη Θράκη, ως νέο σχετικά τμήμα) και σε κάποιους τομείς της Φυσικής γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης… Να περιοριστεί δηλαδή η ΣΘΤΕ Κρήτης έναντι της ΣΘΕ Αθηνών ή Θεσσαλονίκης, επειδή οι φοιτητές θεωρούν ότι το Ηράκλειο δεν έχει καλή νυχτερινή ζωή;


    Μπλεκομαστε λιγο γιατι εξισωνεις ερευνητικα και διδακτικα ιδρυματα. Στην Ελλαδα θα ελεγα οτι ελαχιστα τμηματα κανουν πραγματικη διαφορα για την διεθνη ερευνα. Οποτε στα υπολοιπα αυτο που μας νοιαζει ειναι οντως οι αναγκες των φοιτητων. Τωρα, ακομα και για τμηματα με μεγαλο ερευνητικο βαρος, δυσκολευομαι πολυ να πιστεψω οτι τα σκορποχωρια προσφερουν ελκυστικοτερο περιβαλλον για τους ερευνητες απο τα 3-4 βασικα κεντρα της Ελλαδας. Αν καποιο τμημα εχει καλη παραδοση και προσελκυει ερευνητες, ας ενισχυθει. Αλλα δεν υπαρχει νομιζω λογος να βαζουμε νεα τμηματα σε μερη χωρις καμμια παραδοση ή ελκυστικοτητα.

    Εσύ έχεις προσέξει ότι ο Ναξιώτης θα απομακρυνθεί από το σπίτι του ακόμα κι αν γράψει ατόφιο 20; Το ίδιο και ο Σαμιώτης που δεν θέλει να σπουδάσει Μαθηματικά;


    Εκει αναγκαστικα ζυγιζουμε τις αναγκες και τις ευλογες απαιτησεις των πολιτων. Δεν υπαρχει καμμια λογικη κατανομη ΑΕΙ που να δινει δυνατοτητα στον Ναξιωτη να σπουδαζει στον τοπο του, τι να κανουμε. Αυτη η ιδεα του καθε νησι και ΑΕΙ, πληρες νοσοκομειο κτλ ειναι βαθια λαϊκιστικη και αντιπαραγωγικη. Στο τελος κανεις δεν θα εχει ΑΕΙ ή νοσοκομειο της προκοπης.

    από τη μια σε λίγο η Αθήνα θα υδρεύεται από τον Πηνειό και η Θεσσαλονίκη από τον Στρυμώνα και τον Νέστο

    ε και?

    από την άλλη η εκπαίδευση σε πολλά αντικείμενα μένει στη θεωρία, εκτός παραγωγής…

    για ΑΕΙ μιλαμε, οχι vocational training . Οι περισσοτερες επιχειρησεις της προκοπης ειναι στα μεγαλα αστικα κεντρα, πως να το κανουμε.
    (η φυτικη παραγωγη δεν νομιζω οτι ειναι αξιολογο ζητημα να ασχολουμαστε, ακομα κιαν θεωρω βεβαια οτι δεν υπαρχει κανενας λογος η αγροτικη ερευνα να γινεται σε αγροτικες περιοχες. Τα καλυτερα τμηματα αραχιολογιας δεν ειναι στην Δηλο αλλα στην Οξφορδη ξερω γω)

    Όσο για το κάπνισμα, οι μισοί ενήλικες είναι καπνιστές, και μάλιστα φορολογούνται περισσότερο από τους μη-καπνιστές (έμεσα).

    επιβαρυνουν το συστημα με πολλαπλασιες δαπανες για συγκεκριμενες παθησεις, επιβαρυνουν τους διπλανους τους αμεσα με τον καπνο τους κτλ Μην επιστρεφουμε σε ζητηματα που ολος ο πολιτισμενος κοσμος εχει λυσει εδω και καιρο.

    Αυτό που θέλω να πω είναι πως κάποιο (το κράτος) θα πρέπει να ρυθμίζουν κάποια θέματα μακροπρόθεσμα, ανεξάρτητα από την βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση κάποιων πολιτών.

    Σωστα. Γιαυτο λεω οτι αν θελουμε ποτε διεθνους βεληνεκους ΑΕΙ, μπορουν να βρισκονται μονο σε τοποθεσιες με ελκυστικοτητα διεθνους βεληνεκους, τοσο για ερευνητες οσο για φοιτητες. Τυχαινει εδω οι στοχοι να ειναι ευθυγραμμισμενοι: εκει που πληρωνουν οι φορολογουμενοι τα πολλα λεφτα ειναι συνηθως και καλες τοποθεσιες για ΑΕΙ της προκοπης.

    Reply
  8. Η “λογική” πίσω από τα ΤΕΙ “πίσω από κάθε στάνη” είναι η τόνωση της αγοράς (καφετέρια – ενοίκια κοκ) των τοπικών κοινωνιών.
    Το στρεβλό μας το κεφάλι… εεε μοντέλο ανάπτυξης τα φταίει και ας μη τα ρίχνουμε στη δημόσια.

    Reply
    • τι θες να πεις βρε νταρθιιρ, αν ειχαμε ιδιωτικα ΑΕΙ θα ακολουθουσαν την ιδια πολιτικη? αυτο ακριβως ειναι το προβλημα με το κρατικο μονοπωλιο, εχουν την πολυτελεια να κανουν ο,τι θελουν χωρις κανεναν ανταγωνισμο. Εγω ισχυριζομαι οτι και μονο αν υπηρχαν ιδιωτικα ΑΕΙ της προκοπης, αυτο το πραγμα με δημοσια ΑΕΙ προς στηριξιν σουβλασερι δεν θα ειχε συμβει.

      Reply
  9. Ποια είναι η πόλη που παραμελείται για ποιο λόγο δεν την ονοματίzετε?Έχω απορία αν και θεωρώ το άρθρο εύsτοχο.

    Reply
    • Πως ακριβως δεν την ονομασα, ειπα ξεκαθαρα οτι προκειται για την Αθηνα.

      Reply
      • Oκ δεν το αντιλήφθηκα αυτό αλλά αν είναι δυνατόν να έχει παραμεληθεί μία πόλη η οποία έχει τέτοιο υπερπληθυsμό κράτοs εν κράτει κοντεύει να γίνει!!

        Reply

Leave a Comment