Περι πατατας, μεσαζοντων, ανισχυρων συνεταιρισμων και πνιγμενου λιανεμποριου

Η διαθεση πατατας απο παραγωγους κατευθειαν σε καταναλωτες τις προαλλες στην Πιερια ή στην Θεσσαλονικη εφερε στο προσκηνιο καποια παλια θεματα στην ελληνικη γεωργια αλλα και την διαθρωση του λιανεμποριου γενικα.

Για σχεδον ολα τα προϊοντα που μπορει να αγορασει κανεις στην λιανικη, απο πατατες μεχρι αυτοκινητα, η τιμη που πληρωνει ο τελικος καταναλωτης ειναι αρκετα υψηλοτερη απο την τιμη που πληρωνεται ο παραγωγος. Παγκοσμιως, οχι μονο στην Ελλαδα. Ενα μερος αυτης της διαφορας εχει κοστολογικη ριζα για λογους που εξηγει ωραια ο Αριστος. Η διανομη και αποθηκευση των προϊοντων κοστιζει, το ιδιο η διασφαλιση ποιοτητας και διαφορες διοικητικες και φορολογικες υποχρεωσεις. Επιπλεον οι διαμεσολαβητες συχνα προσφερουν υπηρεσιες εμμεσης ασφαλισης στους παραγωγους. Το κοστος της παραγωγης ανεβοκατεβαινει, οπως και η προσφορα και ζητηση των προϊοντων. Οι μεσολαβητες συνηθως προσφερουν σταθερες τιμες στους παραγωγους και απορροφουν οι ιδιοι τους κραδασμους στην αγορα, προσφεροντας ετσι μια πολυτιμη υπηρεσια που εχει ομως και αντιστοιχο κοστος.

Απο κει και περα το μερος της τιμης του προϊοντος που προσαυξανεται σε διαφορα σημεια της αλυσιδας εχει να κανει με το ποσο ανταγωνιστικη ειναι η σχετικη αγορα. Για παραδειγμα το κερδος που μενει στην διανομη του προϊοντος εξαρταται απο το ποσοι μεταφορεις υπαρχουν, τι κοστος εχουν, ποσο δυνατα ανταγωνιζονται μεταξυ τους και τι σχεσεις εχουν με τους παραγωγους.

Θελω να επισημανω καποιες αδυναμιες στον τροπο σκεψης πολλων Ελληνων που οδηγουν σε μεγαλες τριβες στην αγορα μεσαζοντων και υποβελτιστα αποτελεσματα για την κοινωνια. Αδυναμιες που ξεπηδουν απο μια παραλανημενη και αστοχη ταση προστασιας των αδυνατων, σοβιετικης εμπνευσης και καταστροφικων αποτελεσματων τελικα για τους πραγματικα αδυνατους, δηλαδη τους φτωχοτερους παραγωγους και καταναλωτες.

Ο Καποδιστριας τωρα δικαιωνεται

α) Η οικονομικη αναλυση τυπικα θεωρει οτι η μειωση του κοστους μεταφορας προϊοντος απο παραγωγο σε καταναλωτη ειναι χρησιμη για την κοινωνια. Αν μπορουσαμε να τηλεμεταφερουμε τα προϊοντα απο τον αγρο στο πιατο χωρις κανενα κοστος η κοινωνια μας θα ηταν σημαντικα κερδισμενη. Μαγικες λυσεις τετοιου τυπου δυστυχως δεν ειναι ακομα διαθεσιμες, αλλα καθε μερα εχουμε πραξεις και καινοτομιες που μειωνουν το κοστος διανομης. Ο ιδιος ο λογος/σκοπος υπαρξης μεγαλων αλυσιδων λιανεμποριου ειναι ουσιαστικα η μειωση του κοστους διανομης των αγαθων. Εταιρειες κολοσσοι οπως WalMart ή Carrefour αναζητουν καθημερινα τροπους να σχεδιασουν τις εφοδιαστικες τους αλυσιδες και τα αποθηκευτικα τους κεντρα με τετοιον τροπο ωστε να μειωσουν το κοστος τους. O σχετικος κλαδος της λογιστικης (με την παλια εννοια) εχει αρχαια ιστορια αλλα συνεχιζει να εχει σημαντικοτατες καινοτομιες στις μερες μας.

Υπεραγορες: φιλος ή εχθρος?

Η κυριαρχη κουλτουρα στην Ελλαδα ομως ειναι παραδοσιακα εναντιον της καινοτομιας και της βελτιωσης των διαδικασιων διανομης. Στους ιδιους ανθρωπους που γκρινιαζουν για τις υψηλες τιμες στο λιανεμποριο και την “κερδοσκοπια” των μεσαζοντων βλεπεις λατρεια του μικρης κλιμακας εμποριου, ταση προστασιας συντεχνιων και αγαπη στους διοικητικους περιορισμους πασης φυσεως στην δημιουργια καταστηματων λιανικης πωλησης. Εταιρειες που προσπαθουν να εισελθουνσ το ελληνικο λιανεμποριο διαμαρτυρονται οτι για να φτιαξεις ενα συγχρονο σουπερμαρκετ χρειαζεσαι δεκαδες διαφορετικες αδειες και αυτο εικαζω δεν οφειλεται απλα στην αναποτελεσματικοτητα της δημοσιας γραφειοκρατιας αλλα στην ενεργη επιθυμια να εμποδιζουμε την δημιουργια σουπερμαρκετ. Χαρακτηριστικο δειγμα απο τον Ιο του Βηματος:

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, υποστηρίζοντας [..] ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι ένα ακόμα μεγάλο σούπερ μάρκετ, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων, αλλά σε κάλυψη εμπορικών αναγκών μετακινούμενου ή διερχόμενου πληθυσμού. Ο πληθυσμός της περιοχής ανέρχεται σε 13.500 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και εξυπηρετείται χωρίς πρόβλημα από 5 σούπερ μάρκετ (Καρφούρ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Σκλαβενίτης, DIA), 1 λαϊκή αγορά και 1 λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων. Υπάρχει ακόμα τοπική αγορά με φούρνους, μανάβη, ψαράδικα, κρεοπωλεία, μαγαζιά τοπικών και βιολογικών προϊόντων […] κ.ά.

Για καποιο λογο οι αρθρογραφοι φαινεται απλα να αγνοουν την λειτουργια της αγορας και να θεωρουν οτι οι τιμες στα καταστηματα ειναι προκαθορισμενες. Το μονο που μας νοιαζει ειναι λοιπον να υπαρχουν καταστηματα με επαρκη ογκο τροφιμων στα ραφια. Φυσικα αυτο δεν ισχυει, αν εχεις 5 καταστηματα χωρις να επιτρεπεις μαλιστα την δημιουργια νεων κατα κανονα οι τιμες που θα ζητανε ειναι διαφορετικες απ’οτι αν εχεις 10 και εισαι ανοιχτος και στην δημιουργια νεων (βλ contestable markets). Δεν μπορω να φανταστω οτι πραγματικα αυτο το επιχειρημα εχει διαφυγει του Ιου. Μπορω να πιστεψω ομως οτι αυτη η συντηρητικη κουλτουρα λατρειας του μικρομαγαζου φερνει παρωπιδες. Και οτι η προστασια των μικρομαγαζων ειναι το πραγματικο θεμα γινεται προφανες στο επομενο παραθεμα.

Οι συνέπειες για τους κατοίκους από τη δημιουργία του σούπερ μάρκετ είναι πολλαπλές. Οι πιο κοντινοί θα υποστούν το βάρος ενός πολυσύχναστου οικοδομήματος.[..] Αλλά το σοβαρότερο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μετακίνηση μεγάλων εμπορικών δραστηριοτήτων κατά μήκος των δύο οδικών αξόνων (Δουκίσσης Πλακεντίας και Ελευθέρας Πεντέλης), με αποτέλεσμα την ανατροπή του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου όλης της πόλης και την απαξίωση του τοπικού και του παραδοσιακού της κέντρου.

β) Το δευτερο μεγαλο ζητημα που ξαναγινεται επικαιρο απο την ιστορια με τις πατατες ειναι η ιστορικου μεγεθους αποτυχια των αγροτων στην Ελλαδα να φτιαξουν συνεταιρισμους της προκοπης για να φερνουν τα προϊοντα τους πιο ευκολα στις μεγαλες αγορες. Οι μεσαζοντες που δρεπουν την μεριδα του λεοντος των κερδων ειναι συχνο φαινομενο στον αναπτυσσομενο κοσμο, αλλα εκει εχουμε ζητηματα κακων υποδομων και ασυμμετρης πληροφορησης (βλ σχετικο πεηπερ που ειδα προσφατα). Στην Ελλαδα ομως δεν μπορω να φανταστω οτι ο αγροτης της Λακωνιας δεν γνωριζει ποσο πιο ακριβα πωλουντα τα προϊοντα του στην Αθηνα απ’οσο τα πουλαει ο ιδιος. Γιατι λοιπον δεν συνεννοειται με τους συναδελφους του να στελνουν μαζι ενα φορτηγο την εβδομαδα, την ημερα ή την ωρα να μεταφερει τα προϊοντα τους εκει που αξιζουν περισσοτερο? Γιατι οχι ενα αεροπλανο για Γερμανια?

Μερικες απο τις μεγαλυτερες εταιρειες γαλακτοκομικων στον πλανητη ειναι βορειοευρωπαϊκοι αγροτικοι συνεταιρισμοι οπως η Αρλα (καπου 7 δις πωλησεις! περισσοτερο δηλαδη απο ΟΤΕ και ΔΕΗ!) και η FrieslandCampina (8 δις! ισως θα εχετε ακουσει το ασημο προϊον της με ονομα Νουνου), που φτιαχνουν τα παντα, μεχρι και φετα ή ελληνικου τυπου γιαουρτι*. Στην Ελλαδα γιατι δεν μπορουν να συνεννοηθουν οι παραγωγοι? Γιατι περιμενουν τα παντα απο το κρατος? Εδω το σχολιο του Ηλια, που ισως δινει μερος της απαντησης:

Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους τους μικροαγρότες του κόσμου: από τη στιγμή που μαζέψουν τη σοδειά, αισθάνονται ότι ο ρόλος τους τέλειωσε. Το ζήτημα από κει και πέρα είναι μεταφυσικό, έχει να κάνει με προσευχές κι όχι με εργασία: να δώσει ο Θεός και να βρεθεί ένας έμπορος να αγοράσει σε καλή τιμή. Κάτι που σημαίνει ίσως ότι πρέπει να δούμε τους μικροαγρότες ως θύματα της κουλτούρας τους• δίχως κατάρτιση και δίχως στήριξη, δεν μπορούν να ξεπεράσουν την επιχειρηματικά απλοϊκή νοοτροπία του χωριού, οπότε ουσιαστικά φτάνουν να δουλεύουν για τους εμπόρους. Οι μικροαγρότες, δηλαδή, είναι ένα ιδιότυπο προλεταριάτο, που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την αγροτική άρχουσα τάξη (= τους εμπόρους), επειδή αυτοί οι τελευταίοι έχουν στην κατοχή τους όχι τόσο το κεφάλαιο, αλλά την *επιχειρηματικότητα*, με αποτέλεσμα να καρπώνονται την αγροτική υπεραξία (τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή αγοράς και την τιμή πώλησης στον τελικό αγοραστή – με λίγο χιούμορ οι μαρξιστικοί όροι, ε;)

Ψάξτε λίγο αυτά τα θέματα: το 1980 και με στόχο να στηριχθεί η επαρχία της χώρας, η Ιαπωνία ξεκίνησε το πρόγραμμα OVOP (εδώ κι εδώ). Από κάθε χωριό επιλεγόταν ένα εξιδεικευμένο προϊόν, με μεγάλα περιθώρια κέρδους ανάμεσα στο κόστος παραγωγής/κατασκευής και την τιμή πώλησης στον τελικό αγοραστή. Προηγουμένως, το κέρδος αυτό πήγαινε κυρίως στην αλυσίδα των ενδιάμεσων εμπόρων. Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους, αναλάμβανε να επιμορφώσει σχετικά τους αγρότες: να εντοπίσουν τις αγορές (ακόμα και σε διεθνές επίπεδο), να οργανώσουν τη διανομή, να συμμετάσχουν σε εκθέσεις, να σχεδιάσουν τη διαφήμιση και την εμπορική συσκευασία του προϊόντος κ.α. Η κυβέρνηση, δηλαδή, προσέθετε κυρίως την απούσα επιχειρηματικότητα (αλλά και μια κάποια οικονομική στήριξη). Το πρόγραμμα δούλεψε σε επίπεδο χωριού, όχι σε ιδιωτικό επίπεδο: κατά κάποιον τρόπο, όλο το χωριό γινόταν μια μεγάλη μανιφακτούρα, με τους χωρικούς στο ρόλο των μετόχων της, ούτως ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας (άλλη τιμή δίνει η αποθήκη όταν ο μεμονωμένος αγρότης αγοράσει λίπασμα, άλλη τιμή όταν ένα ολόκληρο χωριό παραγγέλνει λίπασμα).

Μέσα από δοκιμές και χιλιάδες πρακτικά μικροζητήματα που προέκυψαν κι επιλύθηκαν στην πορεία, το πρόγραμμα OVOP απεδείχθη τελικά πολύ πετυχημένο – τόσο ώστε η Ιαπωνία έφτασε να εξάγει και ειδικούς σε άλλες χώρες που θέλησαν να σχεδιάσουν κάτι παρόμοιο. Η Ταϊλάνδη του Τάκσιν δημιούργησε το αντίστοιχο πρόγραμμα ΟΤΟΡ (εδώ κι εδώ), επίσης κι αυτό πολύ πετυχημένο. Εδώ μάλλον πρέπει να δούμε τους δικούς μας αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν ίσως σε κάποιο εναλλακτικό σύμπαν να παίξουν έναν παρόμοιο ρόλο, στο δικό μας όμως σύμπαν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα τους ξέσκισε…

*Στην Γερμανια πχ πιο συχνα βρισκεις προϊοντα ελληνικου τυπου αλλα δανεζικης προελευσης παρα απο Ελληνες παραγωγους!

10 thoughts on “Περι πατατας, μεσαζοντων, ανισχυρων συνεταιρισμων και πνιγμενου λιανεμποριου”

  1. Ο μέσος Έλληνας έχει τέτοιες καταναλωτικές συνήθειες που μέχρι προχθές βαριόταν να επισκευτεί δύο γειτονικά σούπερ-μάρκετ για να αγοράσει από το ένα π.χ. γάλα και από το άλλο τυρί. Σήμερα όμως θέλει να πλήξει τον κακό μεσάζοντα και είναι πρόθυμος να διασχίσει αρκετά χιλιόμετρα για να πάει στο σημείο διανομής, να στηθεί σε μία ουρά με τις ώρες, να κουβαλήσει μόνος του το 10κιλο ή 20κιλο σακί (και όχι μόνο ένα) και να το αποθηκεύσει σπίτι του. Φυσικά, χωρίς απόδειξη (τουλάχιστον στο Α.Π.Θ.).

    Από την άλλη, ο παραγωγός είναι πρόθυμος να κουβαλήσει την πατάτα από το Νευροκόπι ή τη Βροντού μέχρι ακόμη και την Αθήνα (600-700 χλμ) με 25-28 λεπτά το κιλό, αλλά στη λαϊκή της Δράμας ή των Σερρών δεν καταδέχεται ούτε τα 40 και την πουλάει όσο και ο έμπορος που έχει και τον κακό μεσάζοντα στη μέση…

    Reply
  2. Καλες παρατηρησεις θεοφιλε και φανταζομαι εχεις δικιο, στο ολο φαινομενο υπαρχουν καμποσοι εφημεροι παραγοντες. Αυριο θα χασουν την ορεξη να τρεχουν και ισως διαλυθει το ολο συστημα. Αλλωστε οπως ειπε και ο Αριστος, η τιμη στο σποτ μαρκετ ειναι χαμηλη τωρα αλλα δεν θα ειναι παντα.

    Παρ’ολα αυτα ειναι πολυ πιθανο οι μεσαζοντες να βγαζουν μονοπωλιακα κερδη και εχω μια σχετικη ερωτηση: ξερεις κανεις τι ειδους περιορισμοι υπαρχουν στο να φερνεις πχ πατατες στην Αθηνα? Πρεπει να περνανε απο την Κεντρικη Λαχαναγορα? Οι αδειες πωλησης στην Λαχαναγορα ειναι περιορισμενες? (φανταζομαι ναι) Τι αξια εχει μια αδεια σημερα?

    Reply
    • Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να περάσουν τα προϊόντα από την Λαχαναγορά. Τα περισσότερα σουπερμάρκετ έχουν στήσει δικές τους εφοδιαστικές αλυσσίδες αγροτικών προϊόντων παρακάμπτοντας τους χονδρέμπορους. Γενικά ο ρόλος του χονδρέμπορου (και της Λαχαναγοράς) έχει περιοριστεί σημαντικά τελευταία.

      Πάντως στο ζήτημα της οργάνωσης συνεταιρισμών κλπ. νομίζω πως φταίει «το κακό μας το ριζικό». Οι συνεταιρισμοί έγιναν άντρα ευνοικοκρατίας και διαφθοράς (χωρίς να είναι δημόσιο ;-)) και σύντομα κατάντησαν να είναι προμηθευτικός συνεταιρισμός λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων (όχι βέβαια με μειοδοσία τιμής αλλά με πλειοδοσία μίζας). Σαν τις «συνδικαλιστικές» οργανώσεις ένα πράγμα. Ούτε τις επιδοτήσεις δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν στοιχειωδώς σωστά – αφήνοντας σε άλλους μεσάζοντες να προσπορίζονται μονοπωλιακά κέρδη και από εκεί.

      Το καλό από την κρίση είναι ότι μπορεί να ξυπνήσουν και οι αγρότες – συμβάλλει και η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, ο σημερινός νέος αγρότης δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον πατέρα του (ή έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον)

      Reply
      • Τις διοικήσεις των συνεταιρισμών ποιος τις διόριζε ;

        Reply
      • βρενο
        τα σουπερμαρκετ εχουν δικια τους αλυσιδα προμηθευτων, ΟΚ, αλλα λαϊκες, μικροτερα μαγαζια κτλ φανταζομαι ακομα απο την Λαχαναγορα περιμενουν προϊον.

        ο σημερινός νέος αγρότης δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον πατέρα του

        εχεις κανει σχετικες παρατηρησεις?

        Γιαννη
        διορισμενες ειναι, δεν εχουν ψηφοφορια?

        Reply
        • Ερώτηση έκανα και εγώ , δεν ξέρω αν υπάρχει διορισμός ή εκλογή . Οι συνεταιρισμοί όμως δεν δούλεψαν ποτέ σαν πολυμετοχικές επιχειρήσεις της ελεύθερης αγοράς , όπως θα έπρεπε να είναι . Η αγροτική παραγωγή και οι αγρότες λειτουργούσαν πολύ περισσότερο σαν ΔΕΚΟ ( και δημόσιοι υπάλληλοι ) . Αν δεν κάνω λάθος μάλιστα θεωρούνται συνδικαλιστικά όργανα στο δεύτερο βαθμό ;

          Το κράτος βρίσκεται παντού : Με κρατική τράπεζα έκαναν μπίζνες ( ΑΤΕ ) , με επιδοτήσεις , αποζημιώσεις , ενισχύσεις και προνόμια είχαν να ασχοληθούν . Ξέρετε εσείς κανένα συνεταιρισμό που να δούλευε μάνατζερ της αγοράς ;

          Reply
          • Οι αγροτικοι συναιτερισμοι θεωρουνται συνδικαλιστικα οργανα πρωτου βαθμου,σε δευτερο βαθμο(επιπεδο νομου) φτιαχνουν την ΕΑΣ(Ενωση Αγροτικων Συναιτερισμων) και σε τριτο πανελλαδικο φτιαχνουν την ΠΑΣΕΓΕΣ.Οσο για την υπαρξη μανατζερ της αγορας,..ηταν πετυχημενο το ανεκδοτο σου!!Συνηθως κομματικοι παραγοντες αναλαμβανουν τα ηνια.Και βεβαιως συνοδευεται απο πολλες ρεμουλες και κομπινες αυτο το πραγμα.

            Reply
        • Και το ωραίο είναι ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται από τη λαχαναγορά στο ράφι… Δηλαδή οι χειρότεροι «μεσάζοντες», τους οποίους εχθρεύεται το «λαϊκό κίνημα», είναι οι τελευταίοι, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις οποίες προστατεύει το «λαϊκό κίνημα»!

          Reply
        • Καποια σημαδια για αλλαγη νοοτροπιας υπαρχουν κακα τα ψεμματα.Πρωιμα αλλα υπαρχουν.Οι παραγωγοι μαστιχας απο τη Χιο,κροκου απο την Κοζανη,μηλων απο τη Ζαγορα,κρασιων και ροδακινων απο την Ημαθια εχουν προχωρησει μπροστα και εχουν κανει συμφωνιες ακομα και με το εξωτερικο.Υπαρχει και η πρωτοβουλια του Γκλετσου για πωληση λαδιου στην Κινα.Καποια θετικα πραγματα ερχονται απο εκει που δεν τα περιμενεις!!!

          Reply

Leave a Comment