Μικρο Ποδοσφαιρικο: τελικα θελουμε ομορφο θεαμα ή καλες στατιστικες?

Η Ελλαδα παιζει παλι σε ενα ευρωπαϊκο πρωταθλημα και δυστυχως τα παιχνιδια της δεν εχουν γινει καθολου ελκυστικοτερα να τα βλεπεις. Αλλα βεβαια μιλαμε για την ομδα που επι χρονια εχει προπονητη τον ανθρωπο που ειπε: δεν υπαρχει ελκυστικο και απωθητικο ποδοσφαιρο, υπαρχει επιτυχημενο και αποτυχημενο.

Η βασιλευουσα πρωταθλητρια Ευρωπης λοιπον, 8η στην παγκοσμια καταταξη παιζει με την συμπαθητικη, πλην μαλλον αναποτελεσματικη Σουηδια (νουμερο 30 παγκοσμιως). Περιεργως το παιχνιδι μοιαζει λιγο με παιχνιδι Ρεαλ Μαδριτης εναντιον Αλμπαθετε (μαντεψτε ποιος ειναι σε ποιον ρολο).

Οπως ειπε βεβαια ο ενας εκφωνητης του ESPN μολις τωρα, το παιχνιδι μπορει να ειναι βαρετο αλλα αν καποιος κριτικαρει τον Ρεχαγκελ, η απαντηση μπορει να ερθει ευκολα: κοιταχτε τι εχουμε καταφερει με αυτο το βαρετο στυλ. Δεν ειμαι σιγουρος ομως οτι οι αντιπαλοι της Ελλαδας δεν εχουν μαθει πια το κολπο και οτι η μεθοδος θα πιασει οταν πεσουμε σε δυνατες ομαδες (η Ισπανια μολις διελυσε την Ρωσια 4-1 και δεν φαινεται οτι θα κολλησει στην ελληνικη αμυνα, να μην μιλησουμε για την Ολλανδια).

Προσωπικα θα προτιμουσα να ειμασταν μια Σουηδια, ελαφρια και συμπαθητικη ομαδα με αρκετους ταλαντουχους παικτες που παιζει μερικα ομορφα παιχνιδια χωρις μεγαλες αξιωσεις, παρα αυτη η βαρια ομαδα που παιζει τοσο αμυντικα που συχνα φαινεται οι παικτες της να προσπαθουν να ξεφορτωθουν την μπαλα απο τα ποδια τους οπως οπως.

Και βεβαια απορια μου παραμενει: φταιει τελικα ο Ρεχαγκελ, ή πραγματικα η Ελλαδα δεν εχει καθολου ταλαντουχους παιχτες πια?

Ανανεωση: και εκει που η Σουηδια φαινοταν να απελπιζεται, ο Ιμπραιμοβιτς φτιαχνει μια ευκαιρια απο το μηδεν σχεδον και βαζει ενα πανεμορφο γκολ στο 66.
Ανανεωση 2: η Σουηδια βαζει και ενα πανασχημο γκολ στο 72.

Τιπ: Αν βρισκεστε στα εξωτερικα και θελετα να δειτε τα παιχνιδια, το espn360.com τα εχει ολα στο διαδικτυο ζωντανα. Και μαλιστα με Αγγλους εκφωνητες για να δινουν τον σωστο τονο (φανταζεστε Ευρωπαϊικο Πρωταθλημα με αμερικανους εκφωνητες? Θα ειχε αρκετη πλακα.)

ΥΓ πως κληρωνονται οι ομιλοι τελοσπαντων? Πεφτουμε συνεχως στους ιδιους ομιλους με Ισπανια και Ρωσια ή μου φαινεται? Και η Γερμανια πααααλι παιζει με την Πολωνια?

9 thoughts on “Μικρο Ποδοσφαιρικο: τελικα θελουμε ομορφο θεαμα ή καλες στατιστικες?”

  1. Και βεβαια απορια μου παραμενει: φταιει τελικα ο Ρεχαγκελ, ή πραγματικα η Ελλαδα δεν εχει καθολου ταλαντουχους παιχτες πια?

    Η Ελλάδα γενικά έχει ταλαντούχους παίχτες – συχνά η Εθνική νέων διακρίνεται πανευρωπαϊκά ή τουλάχιστον κάνει αξιοπρεπείς εμφανίσεις.

    Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι έλληνες παίχτες δεν έχουν φυσική κατάσταση και τεχνική – φταίει βέβαια και το τραγικό ελληνικό πρωτάθλημα.
    Για να το πω αλλιώς, στην μπάλα ισχύει ό,τι και στην παιδεία: ταλέντα έχουμε, πανεπιστήμια δεν έχουμε…

    ΎΓ.οι πολωνοί κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβεβαιώσουν κάθε αρνητικό κλισέ που έχουν οι γερμανοί για την χώρα τους.

    Reply
  2. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχουν ταλαντούχοι παίκτες και μη ταλαντούχοι. Βέβαια στην ουσία θα συμφωνήσω, καθώς η εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου το έφερε στη μεταμοντέρνα εικόνα του που αυτοσκοπό έχει τη νίκη και όχι τον ίδιο τον πολιτισμό-αθλητισμό και την παραγωγή θεάματος.

    Reply
  3. Προσωπικά ήμουν σχεδόν με την Σουηδία για τρεις λόγους:
    1) Ο τίμιος Μίκαελ Νίλσον!!!
    2)Η ΒερνικοΧελακειάδα. Προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είναι σωστό να αλλάζονται μπαλιές έξω από την άμυνα με σκοπό να υπνωτίσουμε τους αντιπάλους. Ε όχι κύριοι δεν είναι ούτε σωστό ούτε αποτελεσματικό.
    3) Η αλαζονεία του Όττο. Μετά το Γερμανία-Πολωνία ο Ρεχάγκελ σχολίασε τα δύο γκολ της Πολωνίας λέγοντας ότι η Πολωνία έπαιξε μοντέρνα στην άμυνα (= οι κεντρικοί αμυντικοί ψηλα) και έφαγε δύο “μοντέρνα” γκολ. Το απαρχαιωμένο “τούβλο” του Ιμπραήμοβιτς και η ακόμα πιο απαρχαιωμένη “φάβα” του πυρήνα της γενιάς της Ριζούπολης έδωσαν μάλλον την απάντηση που του άξιζε. Και να μην ξεχάσω: Τρια στόπερ είχε ο Όττο, πως βρέθηκε τετ-α-τετ ο Λάρσον πριν το δεύτερο γκολ;
    Όσο για το τι φταίει για την ασχήμια αυτή, η απάντηση είναι απλή: το ελληνικό στιλ ποδοσφαίρου, το οποίο δεν δημιούργησε ο Ρεχάγκελ, αλλά το έφτασε στα όρια του. Άρα Ρεχάγκελ:Σούλης Παπαδόπουλος με καλύτερους παίχτες.

    Reply
  4. ρε γμτ γρφω ενα ανθελληνικο κειμενο και αντι να με βρισουν στα σχολια, υπερθεματιζουν. Να δηλωσω οτι τελικα με εχει λυπησει λιγο που χασαμε, και 2-0 μαλιστα. Ειναι η πρωτη φορα απο το 1980 νομιζω που πρωταλητρια Ευρωπης χανει στην πρεμιερα του επομενου πρωταθληματος! Θα ειναι πολυ κριμα αν δεν παμε στον επομενο γυρο, αλλα εν τελει για να παμε πρεπει να το αξιζουμε!

    νιμε οι ξενιτεμενοι μας γιατι δεν εχουν φυσικη κατασταση? περι τεχνικης φοβαμαι οτι εχεις πολυ δικιο, ειδα παιχτες στην αμυνα να πουμε που δεν μπορουσαν να κοντρολαρουν την μπαλα, αν ειναι δυνατον.

    (τι προβλημα εχεις με τους Πολωνους? κλεβανε αυτοκινητα εξω απο το γηπεδο? :-) )

    Δειμο δεν συμφωνω εντελως, η εμπορευματοποιηση ισα ισα θελει θεαμα (βλεπε αμερικανικα σπορ που μονο θεαμα ειναι). Το ελληνικο ποδοσφαιρο μαλλον θυμα μυωπικου εθνικισμου ειναι, θελουμε να νικαμε σωνει και καλα, οχι να παιζουμε μπαλα.

    κρυσαδερ

    1) υποψιαζομαι οτι ειναι Μιχαελ (οπως και ο Μίχαελ SCHούμαχερ, οχι Μικαελ Σουμάχερ), με εκνευριζει λιγο το σφαξιμο γερμανογενων ονοματων. Γιατι ειναι τιμιος?

    2) α απο αυτα δεν ξερω, υπαρχουν σοβαροι δημοσιογραφοι που θεωρω αυτο που παιζουμε μπαλα και οχι κακη μορφη κατενατσιο? εγω παντως ακουγα τρομερο γιουχαρισμα οταν ανταλλαζαν μπαλιες στην αμυνα.

    3) ο Οττο αυτα που ζηταμε καλα τα κανει, ισως θα επρεπε ομως να του ζηταμε κατι διαφορετικο…

    Reply
  5. SG με πρόλαβες με αυτό το κείμενο -ήμουν έτοιμος να γράψω κάτι σχετικό, δίνοντας όμως έμφαση -κατά την συνήθεια και προτίμησή μου- στην γλωσσική ανάλυση δηλώσεων.

    Πριν από το ματς με την Σουηδία και γενικώς στην διάρκεια της προετοιμασίας της ελληνικής ομάδας, η ατάκα-σύνθημα που κυριαρχούσε από όλες τις πλευρές στον ελληνικό χώρο(εκφωνήθηκε τελικώς και από τα επίσημα πολιτικά χείλη του Ιωαννίδη και χθες την ξανάκουσα από τον σχολιαστή Μίχο στην TV) ήταν η εξής: “Δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτε και σε κανέναν, είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης!”

    Πρόκειται για την πιο φοβική και ανόητη δήλωση που μπορούσε να γίνει σύνθημα της ελληνικής εθνικής ομάδας και το περίεργο είναι ότι εξακολουθεί και μετά από την ήττα από την Σουηδία να αναμασάται από πολλούς. Ουδείς φαίνεται να συνειδητοποιεί ότι όταν “δεν έχεις τίποτε να αποδείξεις” συμβαίνουν τρια τινά: Είτε δεν έχεις κανένα κίνητρο να παίξεις οπότε καλύτερα να απέχεις, είτε φοβάσαι υπερβολικά μήπως αποδείξεις το αντίθετο από αυτό που θέλεις (δηλ. μήπως αποδείξεις ότι η πραγματική σου ποδοσφαιρική ποιότητα είναι η μη-πρωταθλητική και υπήρξες απλώς ένας ευνοημένος της Τύχης) είτε και τα δύο μαζί: Και φοβάσαι αυτό που μπορείς να αποδείξεις και θα ήθελες να μην μπλέξεις καθόλου με αποδείξεις…

    Κανείς όμως δεν παραμένει αιωνίως πρωταθλητής!

    υγ. Το μεγάλο πρόβλημα δεν το έχουν ούτε ο Ρεχάγκελ ούτε η ελληνική ομάδα δηλ. οι παίκτες: Αυτοί εξακολουθούν να αξίζουν συγχαρητήρια και την αγάπη όλων για όσα κατάφεραν μέσα σε ένα εξαίσιο μίγμα τύχης και συντονισμένης προσπάθειας. Το πρόβλημα το έχει η μεγάλη μερίδα του φίλαθλου ελληνικού λαού και αρκετοί δημοσιογράφοι-σχολιαστές, που δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα δεν είχε ούτε έχει μια καλή ποδοσφαιρική ομάδα. Και δεν μπορεί να αξιώνουμε από αυτήν το ακατόρθωτο, δηλαδή να ξαναφανεί τυχερή.

    Reply
  6. τι προβλημα εχεις με τους Πολωνους? κλεβανε αυτοκινητα εξω απο το γηπεδο?

    Όχι.

    Αναδημοσιεύσε η Bild πολωνικό εξώφυλλο πριν τον αγώνα: ένας πολωνός παίχτης κρατά τα κομμένα κεφάλια δύο γερμανων παιχτών (δεν θυμάμαι ποιων) – μιλάμε για εντελώς splatter.

    Τώρα αυτό δεν βγάζει κόμπλεξ;

    ΟΚ, η πολωνία είχε γίνει φυσαρμόνικα μετξύ Ρωσίας και Γερμανίας, αλλά ήμαρτον, δεν είμαστε στο Euro 1870.

    Reply
  7. 1) Από το uefa.com

    Full name: Mikael Nilsson
    Jersey No.: 2
    Team: Sweden

    Συνεπώς Μίκαελ στο ελληνικό αλφάβητο (όσο για μένα προτιμώ το ράμπιτ)

    2) Φυσικά δεν ξέρω εάν ο Νίλσον είναι κυριολεκτικά τίμιος ή όχι. Το “τίμιος” αναφέρεται σε παίκτες που δεν κάνουν εκπληκτικά πράγματα στο γήπεδο, αλλά αφενός προσπαθούν σε κάθε ματς, αφετέρου δεν προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Έτερο παράδειγμα “τίμιου”: ο Ζεβλάκοφ του Ολυμπιακού.

    3) Το “δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα” είναι πράγματι το εκνευριστικότερο όλων όσων να έχουν να κάνουν με την εθνική

    4) Ορθά τίθεται ότι ο Όττο δεν είναι τόσο άθλιος όσο εμφατικά τον χαρακτήρισα. Και οι δημοσιογράφοι έχουν γράψει αρκετά οξυδερκή πράγματα αυτές τις μέρες. Το εμπόριο του “Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια” και το “εμείς προχωράμε, αυτοί υποχωρούν” με έκανε να εκνευριστώ ώστε να είμαι σχεδόν με την Σουηδία, σε συνδυασμό φυσικά με το “υπερθέαμα”.

    Reply
  8. S.G δες μια απαντηση μου στο θεμα σου σχετικα με το γιατι οι ηπα ειναι πλουσιοτερες απο την ευρωπη.θα χαρω πολυ να μου απαντησεις.

    Reply
  9. ραμπιτ

    1) εχεις φυσικα δικιο, ομολογω λαθος.

    2) καταλαβα, κατι σαν σεμνος σοβαρος και εργατικος. Τυπικος γερμανος θα ελεγα :-) Παντως φαινεται το “εγω” να συσχετιζεται με το ποδοσφαιρικο ταλεντο, ισως ειναι θεμα αυτοπεποιθησης? Γενικα δεν φτανει να εισαι εργατικος και ισως δεν ειναι καλο να εισαι σεμνος, για να γινεις μεγαλο αστερι.

    3) ναι ναι, εδω συμφωνα απολυτα με τον ΚΤ. Τι εννοειτε ρε δεν εχετε να αποδειξετε τιποτα, εισαστε η Βραζιλια με τα 5 αστερια στο μπρατσο? φυσικα η Ελλαδα εχει πολλα να αποδειξει, οτι δεν ειναι μετεωριτης, οτι σταθηκε τυχερη αλλα το παιρνει τωρα στα σοβαρα να γινει καλη ομαδα κτλ
    Εν τελει και η Ελλαδα του 87 στο μπασκετ ηταν ελαφρα τυχερη, αλλα η νικη της (σε συνδυασμο με τα κατοπινα κατορθωματα) ενεπνευσε μια ολοκληρη γενια να μαθει σωστο μπασκετ. Ας κανουμε το ιδιο και στο ποδοσφαιρο χωρις ακρα, πανικους, ψωροπερηφανιες και υστεριες.

    Ας μην ζηταμε το ακατορθωτο που λεει ο ΚΤ (που θα ηταν πολυ αδικο για σοβαρες ομαδες που ειναι λκαλυτερες και δεν περνανε καν στην δευτερη φαση), αλλα ας προετοιμασουμε μια ομαδα που θα αξιζει πια μεγαλα κατορθωματα.

    4) χαχα ευτυχως δεν διαβασα τιποτα σχετικο με το πρωταθλημα εως τωρα οποτε εχω ενοχληθει ιδιαιτερα.

    Παντως αυτο που συστηματικα μου σπαει τα νευρα ειναι η ονομασια ”
    γιουρο”. Ειναι οχι μονο κακοηχη και ανακριβης, αλλα και ανιστορητη. Το 87 γιατι το λεμε ευρωμπασκετ εν τελει και οχι γιουρομπασκετ?

    νιμε
    καλα δεν ειναι και η Μπιλντ προτυπο σοβαροτητας. Παντως οι Πολωνοι οντως ειναι καπως αγενεις στους Γερμανους και γενικα εχουν ενα ιδιαιτερα εθνικιστικο στυλ στα ευρωπαϊκα παρε δωσε τους, κατι σαν την Ελλαδα του 80 εως και 90 (να θυμισω ατακα του τοτε ΥΠΕΞ Παγκαλου: η Γερμανια ειναι γιγαντας με μυαλο νανου!)

    θανο
    μην ανησυχεις τα τελευταια σχολια φαινονται διπλα, στην στηλη, δεν χανονται τα σχολια σου ακομα και αν ειναι παλιο το κειμενο.

    Reply

Leave a Comment