ΕΥΔΑΠ και δρομοι

Διαβασα προσφατα οτι η ΕΥΔΑΠ εχει πολυ σημαντικα κερδη. Λογικο αλλωστε καθως οι τιμες του νερου ειναι αρκετα πανω απο το απλο κοστος μεταφορας και καθαρισμου του νερου (και καλα κανουν*, γιατι αλλιως εχουμε φρικτη σπαταλη).

Αφου εχει ομως τετοια κερδη η ΕΥΔΑΠ γιατι δεν φροντιζει να μην ξεσκιζει τους δρομους της Αθηνας? Τα μισα σαμαρακια στους δρομους της Αθηνας, αν προσεξετε, ειναι λογω των συνδεσεων ΕΥΔΑΠ προς νεες οικοδομες! Ανοιγουν το χαντακι, το αφηνουν να χασκει για κανα μηνα και οταν το κλεινουν κανουν τοσο κακη δουλεια που ειτε εξεχει κατα 20 εκατοστα (γνωστο και ως βουναλακι) ειτε μετα την πρωτη βροχη βουλιαζει, καμμια φορα διαλυεται και εντελως η ασφαλτος.

Γενικα οι πρωην δημοσιες εταιρειες κοινης οφελειας στην Ελλαδα εχουν ενα πολυ μυστηριο στατους. Ναι μεν αρχιζουν να εχουν ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια (και καλα κανουν, βλεπε ας πουμε ποσο τρομακτικα αναπτυχθηκε η Suez, αντιστοιχη γαλλικη ΕΥΔΑΠ) αλλα συνεχιζουν να εχουν μια ιδιοτυπη κρατικη προστασια εναντια στον ανταγωνισμο αλλα και τους πολιτες! Αν μια ιδιωτικη εταιρεια αρχιζε να ανοιγει λακους στους ελληνικους δρομους, πιστευω και ελπιζω οτι θα ετρωγαν την μια μηνυση μετα την αλλη! Η ΕΥΔΑΠ ομως με την δικαιολογια οτι δουλευει για μας, ξεσκιζει τους δρομους μας ατιμωρητη! Δεν μπορει να γινεται αυτο ανεκτο, αν βγαζουν κερδη ιδιωτικης εταιρειας πρεπει να εχουν και εξυπηρετηση πελατων σαν μια ιδιωτικη εταιρεια και να εχουν και την ευθυνη για τις πραξεις τους οπως καθε ιδιωτης.

*Οι τιμες πρεπει να ειναι υψηλες, αλλα δεν νομιζω οτι το υπερβολικο μονοπωλιακο κερδος πρεπει να πηγαινει στην ΕΥΔΑΠ αλλα σε μειωση αλλων φορων για τους κατοικους της Αττικης.

ΥΓ αν καποιος εχει πληροφοριες για το θεμα με τις λακουβες και τα σαμαρακια στους αθηναϊκους δρομους, θα χαιρομουν πολυ να μας τις δωσει.

7 thoughts on “ΕΥΔΑΠ και δρομοι”

  1. Ποτέ μου δεν κατάλαβα πώς καθορίζονται οι τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες όπως το νερό, η διαχείριση των αυτοκινητοδρόμων, κλπ από εταιρείες που είναι εκ των πραγμάτων μονοπώλια. Δηλαδή για συγκεκριμένες παροχές που δεν πρόκειται να τεθούν ποτέ σε συνθήκες αληθινού ανοιχτού ανταγωνισμού (πχ δε φαντάζομαι ποτέ να υπάρχουν παράλληλοι αυτοκινητόδρομοι Αθήνα-Θεσσαλονίκης ή δύο-τρεις ΕΥΑΘ ν’ανταγωνίζονται για το ποιός θα φέρει τον ποιό πολύ νερό φθηνότερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης) πώς καθορίζονται τα τιμολόγια;

    Ένα είναι το κριτήριο που αναφέρει ο SG. Η τεχνητά υψηλή τιμή ώστε να αποφεύγονται οι σπατάλες. Αλλά γιατί ας πούμε να είναι η τιμή α και να μην είναι 1,2α; Πώς καθορίζονται δυναμικά οι υποχρεώσεις τέτοιων ιδιωτικοποιημένων δημοτικών ή εθνικών επιχειρήσεων έναντι στα κοστολόγια που θέτουν;

    Reply
  2. η ερωτηση ειναι καλη. σε περιπτωσεις που υπαρχουν εξωτερικοτητες τα τιμολογια πρεπει να καθοριζονται ετσι ωστε να ενσωματωτονται οι εξωτερικοτητες στην τιμη. Δηλαδη το πραγματικο κοστος του νερου δεν ειναι απλα η μεταφορα του απο τον Μορνο, και αυτο πρεπει να φαινεται στην τιμη του.

    Τα κερδη ομως απο αυτην την ανεβασμενη τιμη δεν θεωρω οτι πρεπει να πηγαινουν εξολοκληρου στην εταιρεια. Η εταιρεια πρεπει να εχει ενα λογικο κερδος για να συνεχισει να επενδυει κτλ αλλα δεδομενου οτι εχει εκ φυσης μονοπωλιακη θεση θα πρεπει να ρυθμιζεται καλα απο μια κεντρικη αρχη. Τα επιπλεον κερδη βρισκω οτι θα πρεπει να πηγαινουν πισω στους πολιτες που πληρωνουν τις υψηλες τιμες.

    Reply
  3. Η εταιρεια πρεπει να εχει ενα λογικο κερδος για να συνεχισει να επενδυει κτλ αλλα δεδομενου οτι εχει εκ φυσης μονοπωλιακη θεση θα πρεπει να ρυθμιζεται καλα απο μια κεντρικη αρχη.

    Σύμφωνοι, αλλά αυτήν την τιμή πώς την καθορίζεις intrinsically; Πώς η κεντρική αρχή λέει «θα πληρώνετε α και όχι 1,2α»; Υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να ορίζει το περιθώριο κέρδους;

    Φοβάμαι μην καταντήσει όσο υψηλότερη τιμή τόσο καλύτερα για τα οικονομικά μας…

    Τα επιπλεον κερδη βρισκω οτι θα πρεπει να πηγαινουν πισω στους πολιτες που πληρωνουν τις υψηλες τιμες.

    Αυτό σε τι μορφή μπορεί να γίνεται; πχ κουπόνια εκπτώσεων για το παρεχόμενο νερο;

    Reply
  4. Αυτό σε τι μορφή μπορεί να γίνεται; πχ κουπόνια εκπτώσεων για το παρεχόμενο νερο;

    οχι βεβαια ο σκοπος ειναι να μην αγοραζουν αλλο νερο! Τα λεφτα μπορουν να πηγαινουν πισω με μειωση φορων ας πουμε.

    Υπάρχει κάποιος μηχανισμός που να ορίζει το περιθώριο κέρδους;

    ε, υπαρχουν διαφοροι τροποι, ας πουμε με τις μελετες ενος βιομηχανικου κλαδου και τον υπολογισμο του μεσου περιθωριου κερδους. Το βασικο ειναι η φορολογια να μην αφαιρει τα κινητρα για μειωση του κοστους εκ μερους της εταιρειας…

    Reply
  5. …the cheapest sources of abatement are difficult for policymakers to get at. Billions of different actors are involved. They cannot be targeted in the way that a few hundred factories can. What is more, a moderate carbon price is not likely to be effective, since people clearly do not care enough about cost.

    One policy option is to decouple the utilities’ revenues from the amount of electricity they sell.
    That gives them an incentive to increase the efficiency of power usage rather than to produce and sell extra power. California is already doing this, which is presumably why electricity prices there are among the highest in America, while consumption is relatively low.

    Από παλιότερο άρθρο του Economist. Νομίζω κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και με το νερό.

    Reply
  6. Ρε ΕΥΔΑΠ, λίγο φιλότιμο! Σας ειδοποιήσαμε από τις 10,10 π.μ. σήμερα (Απάντησε η θέση(18.1.2010)) ότι υπάρχει διαρροή νερού της ΕΥΔΑΠ στο δρόμο (Γωνία 28ης Οκτωβρίου και Τερψιθέας).

    Κανένας δεν ήρθε ακόμα (13,10 μμ), και η διαρροή συνεχίζεται.

    Ρε! Ρίξτε καμιά καμπάνα, διώξτε κανέναν, ποιος θα πληρώσει με τους λογαριασμούς αυτό το νερό που χύνεται άδικα:

    Ρε ΕΥΔΑΠ!!!!

    Reply
  7. Ρε ΕΥΔΑΠ, λίγο φιλότιμο! Σας ειδοποιήσαμε από τις 10,10 π.μ. σήμερα (Απάντησε η θέση 71) ότι υπάρχει διαρροή νερού της ΕΥΔΑΠ στο δρόμο (Γωνία 28ης Οκτωβρίου και Τερψιθέας).

    Κανένας δεν ήρθε ακόμα (13,10 μμ), και η διαρροή συνεχίζεται.

    Ρε! Ρίξτε καμιά καμπάνα, διώξτε κανέναν, ποιος θα πληρώσει με τους λογαριασμούς αυτό το νερό που χύνεται άδικα:

    Ρε ΕΥΔΑΠ!!!!

    Reply

Leave a Comment