Κοινή του τάφου ησυχία

Δεν έχω σε πολύ μεγάλη υπόληψη την κοινή ησυχία, μάλλον για δύο προσωπικούς λόγους: πρώτον έχω καταδικαστή για το εν λόγω πταίσμα και δεύτερον κοιμάμαι βαριά (όπως όλοι οι αγαθοί και άκακοι και χωρίς ενοχές άνθρωποι άλλωστε).

Η κοινή ησυχία δεν είναι βέβαια κατασκεύσμα της ονειροφαντασίας, είναι υπαρκτό έννομο αγαθό, μέτρο της ποιότητας ζωής, απτή κοινωνική πραγματικότητα ησυχίας, τάξης και ασφάλειας. Και εδώ όμως, όπως σχεδόν παντού, ο Έλλην νομοθέτης έχει επιδείξει ανελέητο νομοθετικό ζήλο.

Υπερβάλλω; Διαπιστώστε το μόνοι σας.

Σύμφωνα με το άρ. 2 παρ. 1 της Αστυνομικής Διάταξης 3/1996 “Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας”

Απαγορεύεται καθ’ όλες τις ώρες του 24ώρου:
α. Το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στους δρόμους, στις πλατείες και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους που προκαλούν θόρυβο.
β. Η διαλάληση από τους μικροπωλητές και άλλους υπαίθριους επαγγελματίες των ειδών που πωλούν ή του επαγγέλματός τους, καθώς και η χρήση μεγαφώνων ή άλλων ηχητικών οργάνων για τον ίδιο σκοπό.
γ. Η διαλάληση από τους διευθυντές και τους υπαλλήλους των καταστημάτων των πωλουμένων ειδών ή των προσφερομένων υπηρεσιών, με σκοπό την προσέλκυση πελατών με φωνές και επικλήσεις. Όταν διαπράττεται παράβαση των ανωτέρω από υπαλλήλους, συνυπεύθυνοι είναι και οι διευθυντές των καταστημάτων.

Παραδόξως, η επικρατούσα θρησκεία δεν προσβάλλει ποτέ την κοινή ησυχία.

Απαγορεύονται και πατάσσονται λοιπόν τα παιδιά που παίζουν μπάλα στις πλατείες, κυνηγητό και αμπάριζα, οι γύφτοι που πουλάνε καρπούζια (“είναι ζάχαρη, είναι μέλι τα καρπούζια του Βαγγέλη“), οι παλιατζήδες, οι έμποροι στην λαϊκή και οι κράχτες στα μαγαζιά. Σταλήθεια, δεν μπορώ να εκφέρω κανένα επιχείρημα εν προκειμένω, ο μυαλός μου έχει κολλήσει από την τόση ησυχία.

Τουλάχιστον ας το διασκεδάσουμε λίγο:

Σύμφωνα με το άρ. 3 παρ. 4 της ίδιας Αστυνομικής Διάταξης με θέμα “Απαγορεύσεις σε δημόσια κέντρα”

4. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η ένταση των μουσικών οργάνων πρέπει να είναι χαμηλή, ανάλογα με το χώρο, ώστε να δημιουργείται ευχάριστη ατμόσφαιρα στο κατάστημα.


Μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

17 thoughts on “Κοινή του τάφου ησυχία”

  1. αυτο το πραγμα  με τους ανεφαρμοστους νομους ρε παιδι μου κατανταει αηδια. Μακαρια να εφαρμοζοταν παντως αυτο σχετικα με  “παλιατζήδες, οι έμποροι στην λαϊκή και οι κράχτες στα μαγαζιά”

     

    Και πιο σοβαρα, τα μηχανακια και η γενικη αντικοινωνικη οδηγηση, σε μια χωρα που τον μισο χρονο αραζεις με ανοιχτα παραθυρα, θα επρεπε να κυνηγιεται με δικαννο. Ετοιμαζα καποτε αρθρο σχετικα, ισως το ξεθαψω.

    Reply
  2. Μακαρια να εφαρμοζοταν παντως αυτο σχετικα με  ”παλιατζήδες, οι έμποροι στην λαϊκή και οι κράχτες στα μαγαζιά

    Δηλαδή να κόβη πρόστιμα 10 η ώρα το πρωί (περί πλήθουσαν αγοράν λεγόταν η ώρα αυτή κάποτε και όχι χωρίς λόγο) η Δημοτική Αστυνομία σε αυτόν που φωνάζει στην λαϊκή “Καλέ φασουλά, δώσε μου από αυτά τα ωραία τα φασόλια σου”;

    Όταν δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας, είναι προφανώς ώρα κοινής θορυβοποιίας.

    Reply
    • οκ, εκτος λαϊκης που πας οικιοθλεως, αν και μονο αν ειναι μακρια απο σπιτια. Οι παλιατζηδες με εχουν ξυπνησει αρκετες φορες και το βρισκω απαραδεκτο.

      Όταν δεν είναι ώρα κοινής ησυχίας, είναι προφανώς ώρα κοινής θορυβοποιίας.

      στις πολιτισμενες χωρες υπαρχει ολη μερα οριο ντεσιμπελ που μπορεις να παραγεις, απλα την νυχτα μειωνεται το οριο.

      Reply
        • Τι λες ρε αρχηγέ! Δηλαδή αν είσαι ιατρός και εφημέρευες το βράδυ φταις που κοιμάσαι το πρωί? Αν έχεις τη νυχτερινή βάρδια στα διόδια της Αττικής Οδού πρέπει παρόλα αυτά να είσαι ξύπνιος και την ημέρα? Εκτός και αν το σχόλιο απευθυνόταν στον ΣΓ και μόνο.

          Reply
        • δεν ηξερα οτι θα διαπραγματευτω το δικαιωμα μου στην ησυχια με βαση το τι ωρα δουλευω και τι ωρα κοιμαμαι!!! Ξερω οτι δεν εισαι οπαδος της δημοκρατιας μονο για το 50%+1, οποτε ασταυτα.

           

          Η απλη αληθεια ειναι οτι δεν χρειαζομαστε κανεναν να διαλαλει την πραματεια του, ας το κανει στο μονιμο καταστημα του (να πληρωνει και καναν φορο παρεπιμπτοντως) ή αν θελουμε να ανεχομαστε πλανωδιους ας αφιερωσει ο δημος καποια συγκεκριμενη ωρα και μερα που θα περνανε (βλ γερμανικο Sperrmuell), προφανεστατα χωρις να γκαριζει κανεις με ενα παρμαορφωμενο μεγαφωνο. Απλουστατα, αν εχεις παλιατζουρα την βγαζεις στον δρομο και ερχεται καποιος να την παρει, στον ορισμενο χρονο και με ορισμενο τροπο.

          Reply
          • Όσοι εργάζονται νύχτα, ασφαλώς δεν έχουν την απαίτηση να επικρατούν την ημέρα οι ίδιες συνθήκες ησυχίας. Και ο παλιατζής οπωσδήποτε δεν παράγει περισσότερο θόρυβο από την σειρήνα της Αστυνομίας, τον συναγερμό ενός αυτοκινήτου ή τον θόρυβο της Κηφισίας, όλα νόμιμα πράγματα όσο θυμάμαι.

            Reply
          • Και άσε τους διοικητικούς περιορισμούς στην επιχειρηματικότητα. Ειδικά ο παλιατζής προσφέρει κοινωνικό έργο, τα σκουπίδια των άλλων μαζεύει, μήπως να κόβη και αποδείξεις;

            Reply
          • αν υπαρχουν επαγγελματα που εξαιρουνται απο την φορολογια γιατι προσφεορυν χρησιμο εργο, να καταργηθει και για τους γιατρους? ή για τους φουρνους?

             

            Κατα τα αλλα εγω προτεινα την εναλλακτικη του Sperrmuell, μια μερα τον μηνα αφηνεις τα πραγματα σου στον δρομο και ερχεται και τα παιρνει οποιος θελει.

            Και ο παλιατζής οπωσδήποτε δεν παράγει περισσότερο θόρυβο από την σειρήνα της Αστυνομίας, τον συναγερμό ενός αυτοκινήτου ή τον θόρυβο της Κηφισίας, όλα νόμιμα πράγματα όσο θυμάμαι.

            αρα δεν θα ειχες κανενα προβλημα αν ο γειτονας σου εβαζε μια σειρηνα να χτυπαει 8 ωρες την ημερα? Τον θορυβο στην Κηφισσιας επιλεγω να τον αποφυγω μεντοντας αλλου, που κανει ακομα πιο εξωφρενικο οτι ο παλιατζης ουρλιαζει μεσα στα αυτια μου και κρυβει τα πουλακια που πληρωσα τοσο για το σπιτι μου ωστε να μπορω να τα ακουω.

            Η σειρηνα της αστυνομιας ειναι αναποφευκτη για λογους ασφαλειας, αν και καλο να χρησιμοποιειται με φειδω. Το γκαρισμα του παλιατζη μπορει να αποφευχθει ευκολα οπως κανουν οι πολιτισμενες πολεις.

            Reply
  3. Θυμήθηκα εκείνη την παλιά διαταγή ενός αστυνομικού της Αρκαδίας που κυκλοφορούσε παλιότερα («Άρθρον ν-οστόν: Θα σας πεθάνω δι’ άρθρων» κλπ κλπ).
    Στ’ αλήθεια πρόκειται για Αστυνομική Διάταξη του 1996; Δεν είναι λάθος στην πληκτρολόγηση;

    Reply
  4. Ή, απλώς δεν καταλαβαίνουμε τις “χωροφυλακίστικες”…

    Οπότε, πάλι γελάμε Αθανάσιε (εγώ δηλαδή!)

    :-)

    υγ. Το όριο ντεσιμπέλ είναι ασφαλώς η σωστότερη λύση του θέματος. Οι παλιατζήδες που ξυπνούν τον κόσμο είναι απαράδεκτοι (αλλα΄τουλάχιστον δουλεύουν οι άνθρωποι, οπότε να τους συγχωρήσεις SG). Οι καμπάνες της Κυριακής όμως (για όποιον μένει κοντά σε εκκλησία όπως εγώ) είναι απολύτως απαράδεκτες, και πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι με αυτή την ενοχλητικότατη και θορυβωδέστατη λατρευτική συνήθεια. Γιατί άλλο είναι θρησκευτική ελευθερία και άλλο θρησκευτική θορυβοποιία…

    Reply
  5. Θανάση.

    Ακριβώς αυτό που είπε ο κτ. Δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν την ημέρα οι ίδιες συνθήκες ησυχίας με τη νύχτα, αλλά κάποιο όριο στα ντεσιμπελ μπορεί να μπει. Πάντως η απάντησή σου με κάνει πιο διαλλακτικό σε όσους κλείνουν δρόμους και σπάνε βιτρίνες. Διότι τελικά από ότι κατάλαβα σε αυτήν τη χώρα αν δεν “απαιτήσεις” σε έχουν όλοι γραμμένο!

    Reply
  6. Δηλαδή δεν ορίζει ο νόμος όριο για τα ντεσιμπέλ? Εγώ γιατί νόμιζα ότι ορίζει? Και αν δεν ορίζει, πώς κρίνουν αν υπήρξε παράβαση ή όχι?
     
    Απαράδεκτο αυτό με τις λαϊκές, τη στιγμή που γίνονται εκσκαφές με κομπρεσέρ στις 7 το πρωί χωρίς να είναι παράνομες. Δουλειά κάνει κι ο ένας κι ο άλλος.

    Reply
  7. Δεν έχω σε πολύ μεγάλη υπόληψη την κοινή ησυχία, μάλλον για δύο προσωπικούς λόγους: πρώτον έχω καταδικαστή για το εν λόγω πταίσμα και δεύτερον κοιμάμαι βαριά (όπως όλοι οι αγαθοί και άκακοι και χωρίς ενοχές άνθρωποι άλλωστε).

    Kai apo pio logiko epixeirima vgainei to symperasma sthn parenthesh? Yparxei kanena gonidio pou na exei apodeixthei oti sysxetizetai me thn eukolia pou ksypnaei kai auto me th seira tou na epireazetai apo kati allo to opoio sysxetizetai me to poso kalos anthrwpos einai kapoios?

    Me thn idia logikh sou lew kai egw oti autoi pou koimountai varia einai anais8htoi eautoulhdes pou to mono pou tous noiazei einai h party tous kai den exoun kanena agxos giati tous exoun paei ola kala sth zwh tous (me ton ena h me ton allo tropo).

    Pws dhladh vazeis sto idio tsouvali olous autous kai genikeueis me auton ton tropo?

    Alla tha mou peis dhkigoros den eisai? Ti perimeneis… Pantws elpizw na mhn se kalesei kapoios gia na ton yperaspisteis gia ena tetoio zhthma.

    Reply

Leave a Comment