Καινούργιες λέξεις VII

αλεξίβρεφος/αλεξινήπιος: επίθετο που χαρακτηρίζει αυτόν που δεν εχθρεύεται απαραιτήτως τα βρεφη ούτε επιθυμεί τον τηγανισμό τους, αλλά εν πάση περιπτώσει λαμβάνει σοβαρά προληπτικά μέτρα προστασίας, ώστε να απομακρύνη τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, π.χ. αλεξίβρεφο πεζοδρόμιο ή αλεξινήπιο εστιατόριο. Ή αλεξίβρεφη κοινωνία.

όπιτα: Είδος πρωινού, που συνίσταται σε μία πίτα, χωρίς να ενδιαφέρη τόσο το πρώτο συνθετικό της, το οποίο εναλλάσσεται ενδεχομένως μέρα παρά μέρα, ήτοι σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα, πατατόπιτα, κολοκυθόπιτα, κασερόπιτα κ.λπ., π.χ.: πιάσε μου μια όπιτα και ένα νεράκι, σε παρακαλώ!

ευσκάνδαλος: Είχα προτείνει αυτήν την λέξη ως απόδοση του trigger-happy εδώ, αλλά πήγε άπατη. Την επαναφέρω με την ελπίδα να εκπυρσοκροτήση αυτήν την φορά!

οχλοστατικός: Ομοίως, από εδώ. Η λέξη περιγράφει μέτρα καταστολής και ελέγχου πλήθους, π.χ. οχλοστατικό όπλο.

ρινωρύχος: Ελάτε που κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε. Όλοι το έχετε κάνει, όλοι το κάνετε. Σκαλίζουμε την μύτη μας με πάθος, μέχρι να βρούμε τον θησαυρό, εκεί βαθιά!

απνοϊστής: Τι να λέμε τώρα, οι τύποι είναι απίθανοι. Παίρνουν μια ανάσα και ταξιδεύουν σε άλλο κόσμο. Στον γούγλη τώρα απαντά κάμποσες φορές ο όρος απνεϊστής. Δεδομένου όμως ότι μιλάμε για μια πολύ όμορφη λέξη που παράγεται από την άπνοια και όχι από την apnea, καλύτερα να κατοχυρωθή ελληνοπρεπώς.

μειδιόσημο: Έκλεψα αυτήν την καινούργια λέξη από τον Ζουτίρι, ο οποίος εδώ εισήγαγε τον όρο χαμογελόσημο. :-)

Έχουμε και λέμε λοιπόν για τα συναισθηματόσημα:

σκυθρωπόσημο: :-(

γελωτόσημο: :-D Ακόμη πιο ωραία: χαχανόσημο [πρόταση της Αόρατης Μελάνης]

φιλόσημο: :-*

αγγελόσημο: Ο:-)

διαβολόσημο: >:-)

οργόσημο: >:-(

Αυτά είναι τα πιο εύκολα. Θέλω τώρα την βοήθειά σας για τα εξής:

;-) είναι το ημισκαρδαμυκτόσημο [πρόταση της Αόρατης Μελάνης]
:-/ είναι το στραβόσημο [πρόταση του Κουκ]
:-Ο είναι το αναυδόσημο [πρόταση της Αόρατης Μελάνης]
:-Ρ είναι το εμπαιγμόσημο [πρόταση του Κουκ]

9 thoughts on “Καινούργιες λέξεις VII”

  1. Αχ κι εγώ το :-Ο “τσιμπουκλόσημο” το σκέφτηκα, μετά είπα “ας μην το γράψω ντροπής πράματα ρίχνω το επίπεδο”, αλλά αφού το σκέφτηκε άλλος πρώτος, μισό κρίμα δικό του μισό δικό μου :-D (=χαχανόσημο)

    καλά καλά αν θες κάτι για το :-Ο που να μην είναι σεξουαλικό, πάρε ένα “αναυδόσημο”, ή μήπως προτιμάς το “εκπληκτόσημο”?

    α ναι και για το ;-)
    “ημισκαρδαμυκτόσημο”

    Reply
  2. ΑΑ,
    αλεξινήπιο θα μπορούσε να ονομαστεί και το προφυλακτικό;;
    Ή …σπερματοθραύστης!

    Reply
  3. δεν ξερω αν υπαρχει σαχλοσημο, αν οχι, σιγουρα πρεπει να δημιουργηθει ενα

    Reply
  4. Χαχαχα, ή μάλλον :-), Κουκ, πολύ καλό το στραβόσημο, έγραψε! Σκαρδαμύσσω σημαίνει κλείνω τα μάτια.

     

    Ευχαριστώ Μελάνη, είσαι θησαυρός, χαχανόσημο, αναυδόσημο, ημισκαρδαμυκτόσημο, το ένα καλύτερο από το άλλο!

     

    Λεκτοράτιε, μην σου μπαίνουν αλεξέμβρυες ιδέες, εσύ για άλλα προορίζεσαι είπαμε! *χαχανόσημο*

    Reply
  5. Θανάση νομίζω ότι το :-D είναι γελωτόσημο, χαχανόσημο είναι εκείνο το ανθρωπάκι που όχι μόνο έχει ανοιχτό στόμα αλλά κουνιέται και πάνω-κάτω (έχει κι ανιμασιόν).
     
    Εξαιρετικό το εμπαιγμόσημο, απορώ πώς μου ξέφυγε!

    Reply
  6. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε και το σκ@τόσημο (aka επικυρώσημο), ονομαστικής αξίας 2€. Ο αστικός μύθος θέλει το χαρτάκι αυτό να μην έχει πάρει το όνομα του μόνο από το χρώμα, αλλά και συνεκδοχικά από την δροσερή επίγευση που αφήνει η κόλα της οπίσθιας όψης στο στόμα του θεράποντος δικηγόρου.

    Reply
  7. Για το προφυλακτικό θα πρότεινα και το “αλεξασθένειον”. Δεν τη βρίσκω, όμως, πολύ δυνατή λέξη. Η Αόρατη είναι ιδιαίτερα εφευρετική!
    Το “τσιμουκλόσημο” δεν έχει σχεδιαστεί ακόμη (το μελετάω), αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορούσε να λέγεται “Πεολειχόσημο”.

    Reply

Leave a Comment