Οι ακριβοπίτουροι και οι φτηνάλευροι

Αφορμή της σημερινής μουρμούρας είναι δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΔΑ (δήτε εδώ και εδώ). Αποφάσεις επί αιτήσεων που παρεμπιπτόντως χρειάστηκαν μόλις τον εύλογο και εύδικο χρόνο των 8 ετών για να εκδικαστούν. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο αμάρτημά τους.

Στην πρώτη υπόθεση, οι ακριβοπίτουροι δικασταί του 4ου Τμήματος απεφάνθησαν ότι η παύλα δίπλα από την ένδειξη “Θρησκευτικά” στον έλεγχο του μαθητή που είχε επιλέξει να μην παρακολουθήση το μάθημα παραβίασε την θρησκευτική του ελευθερία. Δηλαδή: ο μαθητής, βλέπε οι γονείς του, αποφάσισε να μην παρακολουθήση το μάθημα. Καλώς. Εναλλακτικό μάθημα δεν υπήρχε, γιατί δεν μαζεύονταν αρκετοί αρνητές θρησκευτικών. Όταν επέστη η ώρα των βαθμών, στον έλεγχο που παρέλαβαν οι γονείς, δίπλα στο μάθημα “Θρησκευτικά” υπήρχε σημειωμένη μια παύλα.

Αν δεν θέλουν καθόλου τα Θρησκευτικά στο σχολείο, να μας το πουν ευθέως λέω εγώ.
Ε, αφού δεν το έκανε το ρημάδι το μάθημα!

Δεν μας εξήγησαν οι ακριβοπίτουροι βέβαια τι έπρεπε να υπάρχη. Να τυπωθή χωριστό πρότυπο ελέγχου χωρίς καθόλου αναφορά στα Θρησκευτικά; Αλλά αυτή θα ήταν πολύ σαφέστερη διάκριση. Να μείνη απολύτως κενό; Αλλά από αυτό ομοίως θα συναγόταν ευχερώς ότι ο μαθητής δεν επέλεξε το μάθημα. [Και γιατί τάχα συνάγεται από το ότι δεν έκανε το μάθημα η αθεΐστική του στάση; Μπορεί να φίδιαζε απλώς]

Ευτυχώς όμως τους ακριβοπίτουρους δικαστάς του 4ου τμήματος συμπληρώνουν και αντισταθμίζουν οι φτηνάλευροι συνάδελφοί τους στο 1ο Τμήμα. Εκεί, προεξάρχοντος του Προέδρου Ροζάκη του Καλυπτροθήρα, εκδίδονται εσχάτως και διατροφικές οδηγίες:

The Court observes, on a general note, that the rites and rituals of many religions may harm believers’ well-being, such as, for example, the practice of fasting, which is particularly long and strict in Orthodox Christianity, or circumcision practised on Jewish or Muslim male babies.

Κακά πράματα.

Μπορούμε να σκεφτούμε λίγο πάνω σε αυτό και ακόμη, γιατί όχι, να το μιμηθούμε και να το αντιγράψουμε. Τι καλά που θα ήταν αν ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου δήλωνε ας πούμε “όσοι νηπιοβαπτίζουν, ταλαιπωρούν χωρίς λόγο τα παιδιά τους” ή αν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας παρενέβαλλε σε μια απόφασή του την άποψη ότι “είναι απαράδεκτο ότι οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό”. Πράγματα που απαιτούν την τοποθέτηση ενός δικαστή βρε παιδί μου.

Για να ανακεφαλαιώσουμε λίγο και να αρδευθούμε από την στρασβούργειο σοφία:

είναι παράνομο και παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία να σημειώνεται μια παύλα δίπλα από την ένδειξη του μαθήματος των Θρησκευτικών στον σχολικό έλεγχο ενός μαθητή που επέλεξε να μην παρακολουθήση το συγκεκριμένο μάθημα.

είναι νόμιμο όμως και δεν παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία, όταν δικαστικοί λειτουργοί προβαίνουν στο κείμενο μιας δικαστικής απόφασης σε σχόλια που κατονομάζουν συγκεκριμένες θρησκευτικές πρακτικές που αναλαμβάνονται με την ελεύθερη βούληση των πολιτών ως “βλαπτικές”.

Αχά.

8 thoughts on “Οι ακριβοπίτουροι και οι φτηνάλευροι”

  1. ο μαθητής, βλέπε οι γονείς του

    way to go για τα αυθαίρετα συμπεράσματα. Πάντως δεν στέκει αυτό με την παύλα, ίσως διαμαρτυρήθηκαν για κάποιον άλλο λόγο, πχ για το αν είδαν την παύλα και άλλοι καθηγητές. Πάντως η λύση είναι ΠΑΝΑΠΛΗ και έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση μου: βαθμολογούν όλοι εκτός του/της Θρησκευτικού, και στο τέλος η γραμματέας του σχολείου βάζει στα Θρησκευτικά σαν βαθμό το μέσο όρο.

    Reply
  2. way to go για τα αυθαίρετα συμπεράσματα.

    Ή για αυτόν που βαρέθηκε να διαβάση την απόφαση: ο πιτσιρικάς ο Ματθαίος ήταν 7 ετών όταν άρχισε να μην παρακολουθή Θρησκευτικά, ασφαλώς ως απόρροια μιας ενημερωμένης και υπεύθυνης εκδήλωσης της αυτονομίας του. Ή του μπαμπά του και της μαμάς του.

    ίσως διαμαρτυρήθηκαν για κάποιον άλλο λόγο

    Βασικά διαμαρτυρήθηκαν για τα πάντα, μεταξύ των άλλων και επειδή τα άλλα παιδάκια στο σχολείο κορόιδευαν τον γυιο τους, πράγμα που κατά την άποψή τους αποτελούσε ευθύνη του πολωνικού Υπουργείου Παιδείας.

    βαθμολογούν όλοι εκτός του/της Θρησκευτικού, και στο τέλος η γραμματέας του σχολείου βάζει στα Θρησκευτικά σαν βαθμό το μέσο όρο.

    Για να δούμε: ψευδής βεβαίωση λοιπόν ότι παρακολούθησε και βαθμολογήθηκε σε μάθημα που τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Αληθώς πάναπλο.

    Άλλωστε και αυτό παραβιάζει την θρησκευτική ελευθερία και μάλιστα πολύ περισσότερο: κάποιος που δεν θέλει να έχη καμία σχέση με το μάθημα των Θρησκευτικών εμφανίζεται ψευδώς να το ξέρη και καλά κιόλας!

    Reply
    • Ή για αυτόν που βαρέθηκε να διαβάση την απόφαση: ο πιτσιρικάς ο Ματθαίος ήταν 7 ετών όταν άρχισε να μην παρακολουθή Θρησκευτικά, ασφαλώς ως απόρροια μιας ενημερωμένης και υπεύθυνης εκδήλωσης της αυτονομίας του. Ή του μπαμπά του και της μαμάς του.

      Ξανά μπράβο που ξέρεις τόσο καλά τι γινόταν στο κεφάλι του. Προφανώς και τον επηρρεάσαν οι γονείς του, μπορεί να του λέγαν από 5 χρονών ότι τα θρησκευτικά είναι μλκ1ες. Το ποιος ζήτησε να τα διακόψει όμως και γιατί απλά δεν το ξέρεις μαν.- (έχω κόψει με δική μου απόφαση κατά καιρούς σκάκι, κολυμβητήριο, Γερμανικά, θρησκευτικά, ταεκβοντο, Γαλλικά, Μουσική θεωρία, και έχω αρχίσει άλλα τόσα, τα περισσότερα από αυτά τα κοψο-ξεκινήματα στο δημοτικό, κάποια τα ξανάρχισα αργότερα)

      Για να δούμε: ψευδής βεβαίωση λοιπόν ότι παρακολούθησε και βαθμολογήθηκε σε μάθημα που τίποτε από αυτά δεν συνέβη. Αληθώς πάναπλο.

      Ναι, από τις νομικίστικες ιδεαλιστικές θεωρίες για το τί είναι ψευδές και τί είναι αληθές (δηλαδή το σημαντικό είναι αν είναι αληθινή η βαθμολογία σε ένα μάθημα στο σχολείο από την ιδιωτικότητα και την κοινωνική του ζωή!), είναι πολύ πιο απλό, to the point, ρεαλιστικό, και μένουν όλοι ευχαριστημένοι. Το θέμα είναι ότι για το xyz λόγο κάποιος θέλει να κρύψει την θρησκευτικότητα του. Αν χρειάζεται να πει ψέματα γι αυτό, so be it, ελευθερία σημαίνει να μην χρειάζεται να λες και πάντα την αλήθεια.

      Reply
      • Ακόμα πιο απλό, ρεαλιστικό και με όλους ευχαριστημένους θα ήταν να επιλέγαμε όλοι 4-5 μαθήματα και στα υπόλοιπα να παίρναμε βαθμό τον μέσο αυτών. Γλώσσα και ιστορία 10, βάλε ένα δεκάρι και στα μαθηματικά στο παιδί! Δεν πειράζει που δεν ξέρει να κάνει ούτε πρόσθεση… μόνο μην το μάθουν τα υπόλοιπα και το κοροϊδεύουν!

        Το σχολείο δίνει το δικαίωμα σε όσους δεν θέλουν να παρακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο μάθημα να μην το κάνουν. Αν όμως αυτό δεν φαίνεται πουθενά, είναι άδικο προς όλους τους υπόλοιπους, οι οποίοι ασχολούνταν με περισσότερα μαθήματα για να πάρουν τον ίδιο βαθμό…

        Όσο για την καταστροφή της κοινωνικής ζωής, τι λες, τα παιδιά τον κορόιδευαν επειδή είχε παύλα αντί για βαθμό, ή επειδή ήταν εξαφανισμένος την ώρα του μαθήματος;

        Όσο για την τελευταία φράση, μάλλον έχει παρεξηγηθεί η έννοια της ελευθερίας έντονα…

        Reply
      • Φούφουτε μπράβο!

        Έχουν γραφτεί τόσες και τοσές αναλύσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά τόσο τέλεια περιγραφή του ancien regime δεν έχω βρει και μάλιστα σε 5 γραμμές. (αυτό είναι το μεγαλείο της λογοτεχνίας)

        Εξανίστασαι όταν ο Θανάσης λέει ότι η απόφαση ήταν των γονιών, υπερσπιζόμενος προφανώς την ανεξαρτησία του παιδιού και το δικαίωμα του να αποφασίζει μόνο του. Όταν όμως είναι να υποστεί τις συνέπειες της πράξης του, καταφεύγουμε στο ψέμα (επικαλούμενοι την ελευθερία ( !!!!! ) και τις “ιδεαλιστικές θεωρίες” ( ; ) περί αλήθειας και ψεύδους) για να μην έχει πρόβλημα με την κοινωνική ζωή του το – κατά τα άλλα ανεξάρτητο! – παιδί.
        Αυτή είναι η παρ΄ημίν κόντρα στο κατεστημένο και το mainstream: δεν έχει απολύτως καμμία συνέπεια για τον “ανεξάρτητο” και “ελεύθερο” άνθρωπο – είτε πάμε κόντρα στο mainstream είτε όχι, όλοι την ίδια κοινωνική ζωή έχουμε!

        Αυτή είναι η Ελλάδα του Άκη…

        Όπως ξέρουμε, πριν το ΄82 Ανδρέας, ΄Ακης κτλ σκίζαν τα καλτσόν τους κατά της εκκλησίας και μίλαγαν για διαχωρισμό από το κράτος. Μόλις όμως πήραν την εξουσία και πήγαν να κάνουν πράξη τους προ εκλογών λεονταρισμούς τους, είδαν τι αυτό συνεπάγεται και ποιο κόστος έχει (τους κοροϊδευαν τα άλλα παιδιά που θα έλεγες και εσύ) και άρχισαν τα περί μεγαλείου της ελληνοορθόδοξης παράδοσης και το ντάξει ρε παιδιά μια κουβέντα είπαμε. Διότι αν είναι να χάσουμε τις επόμενες τις επόμενες εκλογές και συνεπώς να βλάψουμε την κοιννωνική ζωή μας, γιατί να κολλάμε σε ξενόφερτες ιδεαλιστικές θεωρίες περί υποχρεωτικών πολιτικών γάμων και άλλων βάρβαρων εθίμων ξένων προς την ελληνική ψυχή.

        Reply
  3. όσοι νηπιοβαπτίζουν, ταλαιπωρούν χωρίς λόγο τα παιδιά τους

    παντως η (καθολικη) τοτε κοπελα μου ειχε φρικαρει οταν ειδε να βαφτιζεται η ανιψια μου με τοσο κλαμα και βυθισμα στην κολυβηθρα.

    Για τα θρησκευτικα, το πιο λογικο ειναι να μην βαθμολογουνται. Ετσι απλα λυνεται το προβλημα. Και ειναι να απορεις με την Εκκλησια, αν πραγματικα το θεωρει καλη ιδεα τα παιδια με το ζορι να μαθαινουν περι θρησκειας. Λιγο σαν εκεινα τα χωρια που παρακαμπτει ο νεος αυτοκινητοδρομος και αντι να βελτιωσουν το προϊον τους για να εχει λογο ο αλλος εθελοντικα να περασει απο μεσα απο το χωριο, προσπαθουν να αλλαξουν την χαραξη του δρομου για να περναει με το ζορι.

    Reply

Leave a Comment