Ως ποτε θα πληρωνουμε ετσι την ιδεοληψια και τον ερασιτεχνισμο

Η πιθανοτατα πιο ανοητη θεωρια πρακτικης πολιτικης που ακουσα ποτε ηταν επι ΝΔ κατα το 2007, οτι αφηνουν τις διαφορες εκδηλωσεις βιας αχαλινωτες και ελευθερες “για να μην εχουν κανενα νεκρο”. Το αποτελεσμα ηταν φυσικα η βια να μην ξεθυμαινει αλλα ισα ισα να εθιζονται σε αυτην ολο και περισσοτεροι, αστυνομικοι και αναρχοκαφροι, μεχρι που φτασαμε στο να εχουμε και νεκρο και πρωτακουστες εκδηλωσεις βιας στο κεντρο της Αθηνας. Εγραφα τοτε οτι

Κιομως η τσαπατσουλια, αδιαφορια και ανικανοτητα του ελληνικου κρατους σκοτωνουν

Ηλπιζα οτι δεν θα εχουμε ποτε πια αφορμη για τετοιες σκεψεις. Ματαια.

Το πρωτο πραγμα που με ρωτησαν σημερα οταν μαθαμε για τους τρεις νεκρους στην Αθηνα ειναι: is the greek government that incompetent?

Σκεφτηκα να αρχισω να εξηγω το υποβαθρο της ελληνικης ανοχης στην βια, ειδικα την αριστερη, αλλα τελικα κατεληξα στην απλη και οδυνηρη σκεψη: ναι οι ελληνικες κυβερνησεις ειναι ανικανες, λογω μυωπιας, ερασιτεχνισμου και ιδεοληψιας και σε αυτο καθρεφτιζουν κατα κανονα την ελληνικη κοινωνια.

Μυωπια γιατι δεν βλεπουν περα απο την μυτη τους, προσπαθουν να αποφυγουν το προβλημα σημερα και αυριο εχει ο θεος. Ερασιτεχνισμος γιατι αντι να βαζουν τα καλυτερα ατομα στις καλυτερες θεσεις ανεχονται μια αστυνομια σε διαλυση, μια πυροσβεστικη υπηρεσια που κατα τα φαινομενα δεν επαρκει. Ιδεοληψια γιατι μενουν στα παραδοσιακα κολληματα που μαστιζουν την Ελλαδα χωρις να σκεφτουν δευτερολεπτο αν εχουν νοημα.

Αυτο νομιζω φαινεται σε καθε καταστροφη που χτυπαει την Ελλαδα, ειτε φυσικη ειτε ανθρωπογενη. Στις πυρκαγιες ας πουμε, μυωπικα σκεφτομενοι αξιωματουχοι εβαλαν ερασιτεχνες σε σημαντικες θεσεις, οι μυωπικοι ερασιτεχνες με την σειρα τους περιμενουν να ερθει η καταστροφη πριν κανουν κατι, οι μυωπικοι πολιτες εχτισαν εκει που δεν επρεπε κοκ

Στο θεμα των διαδηλωσεων και της βιας εχουμε την ιδεοληπτικη μυωπια των κυβερνησεων που θεωρει καλυτερο να ανεχεται την βια τωρα, με την ελπιδα οτι δεν θα ερθει ποτε σε συγκρουση. Οπως καλα εμαθαν οι Συμμαχοι στον δρομο για τον Β ΠΠ, οσο χωρο δινεις στο βιαιο τερας, τοσο πιο κοντα σου θα ερχεται, τοσο πιο θρασυ και επικινδυνο θα ειναι. Η πολιτισμενη κοινωνια δεν ανεχεται εστιες ανομιας, δεν καθεται απλα να κοιταει τις επιθεσεις των καννιβαλων ελπιζοντας να κουραστουν, αμυνεται και προστατευει τα μελη της οπως δυο φορες σε λιγα χρονια απετυχε πληρως να κανει η ελληνικη κοινωνια.

Παρομοιως φυσικα και ευθυνονται εκεινοι οι διαδηλωτες που ανεχονται τοσα χρονια αυτους τους δολοφονικους κρετινους μεσα στους κολπους τους*. Δεν ξερω τι ειδους αρρωστημενη αλληλεγγυη, τι ειδους ιδεοληψια οδηγει καποιον διαδηλωτη στο να εχει διπλα του εναν κρετινο με κρανος να πεταει μολοτωφ και να τον κοιταει αμετοχος. Δεν ξερω τι ειδους σαπια οικολογια εχει δημιουργηθει σε ενα κοινωνικο περιβαλλον για να ανεχεται και να ζητωκραυγαζει οταν καποιοι “συναγωνιστες”, εστω ακραιοι αλλα στην ιδια πορεια, καινε ενα κτιριο.

Μπορει να θελει βαθος σκεψης για να ξερεις οτι εκει που καινε βιβλια συντομα θα καινε ανθρωπους. Αλλα θελει δα και τοση εξυπναδα για να καταλαβεις οτι εκει που καινε τραπεζες και καταστηματα, συντομα θα καει καποιος μεσα? Ειναι τοσο δυσκολο να αποστασιοποιηθουν οι διαδηλωσεις απο αυτα τα ατομα, να τα αποβαλουν οπως το ανθρωπινο σωμα αποβαλει ενα δηλητηριο?

Ως ποτε θα πρεπει να πληρωνουμε την μυωπια και ανικανοτητα με τοσο βαρυ τιμημα? Ως ποτε θα πληρωνουμε εφυλιο και χουντα με τοση παραλογη ανοχη στην βια, ακομα και με νεκρους που πιθανοτατα δεν ζουσαν καν το 1974? Κουραστηκα και με καταπλακωνει η σκεψη οτι ουτε αυτοι οι νεκροι δεν θα ειναι επαρκης θυσια για να εκπολιτιστουμε…

——————–

*Οχι μονο τους ανεχονται αλλα και περηφανευτονται για αυτο απο πανω!

Η ταχτική των αντιεξουσιαστικών ομάδων ήταν απλή και γινόταν με την ώρα όλο και πιο ξεκάθαρη.

Από την αρχή έβλεπα πως είχαν διασκορπιστεί σε μικρές και ευέλικτες ομάδες. Ο χώρος αυτός δεν έχει το «άγχος» της πολιτικής καταγραφής σε ένα ενιαίο μπλοκ που να το «ζυγίσει» κόντρα στους υπόλοιπους. Επίσης αυτό το κομμάτι είναι μακριά από Πρετεντέρηδες και κανάλια ώστε να «πιέζεται» για νομιμόφρονα δράση.

Έτσι επεχείρησε να εφαρμόσει ένα απλό σχέδιο… Διάχυση των συνθημάτων του και πραχτικών του στο χύμα κόσμο. Συνθήματα από το πουθενά, σπάσιμο και κάψιμο τραπεζών και μεγάλων μαγαζιών. Με αυτή την ταχτική «τσάκισε» το κλασσικό σχέδιο της αστυνομία: ασφυχτικός εναγκαλισμός και περιφρούρηση του μπλοκ των αναρχικών για άμεση καταστολή του.

Πως, όμως, να επέμβεις όταν δεκαπέντε άτομα μες τη μέση της διαδήλωσης σπάνε και καίνε και αμέσως ξαναχώνονται μες τα σωματεία;

Αυτό που έγινε με τη MARFIN, δοκιμάστηκε και με την Εθνική και με την Αγροτική

58 thoughts on “Ως ποτε θα πληρωνουμε ετσι την ιδεοληψια και τον ερασιτεχνισμο”

  1. μεγαλη και κακιστη εντυπωση μου κανει η αντιδραση του Συριζα. Τοση ιδεοληψια πια, τοση αντιδραστικη μανια? Δεν σταματανε ουτε λεπτο για να σκεφτουν οτι οι “μεγαλειωδεις πορειες” που οδηγουν σε τετοιες καταστροφες, ακομα και απωλεια ζωών, μπορει να μην ειναι και η καλυτερη ιδεα?

    θλιψη, τι να πω, με πλακωνει τοσο πολυ που ουτε καν την οργη μου για την ανοησια τους δεν μπορω να εκφρασω…

    Reply
  2. SG, μπράβο για το κείμενό σου. Σκέψου πόση θλίψη μας πλακώνει όσους βιώνουμε από κοντά αυτή την κατάσταση. Κι ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι θα φτάναμε κάποια στιγμή και σε ένα τέτοιο τραγικότατο συμβάν. Επί χρόνια τώρα με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στο κέντρο ανθρώπινες ζωές κρέμονται από μία κλωστή. Δυστυχώς όμως δεν νομίζω ότι θα είναι και το τελευταίο τέτοιο συμβάν. Υπάρχει διάχυτη οργή σε συνδυασμό με την εντελώς ανεύθυνη στάση ενός σάπιου πολιτικού συστήματος (μέχρι κι ο Σαμαράς καταψηφίζει το ΔΝΤ συντασσόμενος με την αλέκα!).
    Επαναλαμβάνω κάτι που έγραψα εδώ την 16.4, όχι για να δείξω ότι δικαιώνομαι (πολλοί προέβλεπαν άλλωστε τέτοιες εξελίξεις), αλλά για να πω για ακόμη μία φορά προς τα που πιστεύω ότι κατευθυνόμαστε αν δεν βάλουμε τάχιστα μυαλό:

    Ωραίο το κείμενό σου SG, αλλά νομίζω ότι η χώρα μπαίνει σε μία μεγάλη και διαρκή περιπέτεια, με κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, ταραχές κ.λπ. Φλερτάραμε επί χρόνια με το ενδεχόμενο, αλλά τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας. Δεν είμαι οικονομολόγος – και σέβομαι τη γνώμη των ειδικών -, αλλά έχω την εντύπωση ότι χρήσιμο θα ήταν να δούμε επίσης πόσα πράγματα μας χωρίζουν από τον άλλο πόλο, δηλ. την Ουγγαρία, σε επίπεδο κρατικών δομών, “συνδικαλιστικής πάλης” κ.λπ. Αν δεν κάνω μάλιστα λάθος, εκεί το ΔΝΤ ζήτησε με το καλημέρα την απόλυση του 1/5 των δημοσίων υπαλλήλων, σκεφτείτε τί θα γίνει εδώ με το 1/10 (θρυλείται ότι μας ζητούν απόλυση 130.000 περίπου δυ)…
    Δεν λέω ότι θα γίνουμε απαραίτητα Αργεντινή, αλλά μπορεί να την πλησιάσουμε σε κάποιο βαθμό.
    Ελπίζω πάντως μ’ όλη αυτή την περιπέτεια να βάλουμε επιτέλους μυαλό.

    Reply
  3. Ο ερασιτεχνισμός είναι κάτι που παραδοσιακά στην Ελλάδα είμαστε επαγγελματίες

    Reply
  4. “Δεν ξερω τι ειδους αρρωστημενη αλληλεγγυη, τι ειδους ιδεοληψια οδηγει καποιον διαδηλωτη στο να εχει διπλα του εναν κρετινο με κρανος να πεταει μολοτωφ και να τον κοιταει αμετοχος.”

    Μόνο να τον κοιτάει Σωτήρη? Όχι μόνο δεν μπουζούριασαν αυτούς που έριξαν τη Μολώτοφ αλλά στήθηκαν και άρχιζαν να φωνάζουν “δολοφόνε” στον Βγενόπουλο. Για αυτούς αυτός είναι ο υπαίτιος, όχι αυτός που έριξε τη μολώτοφ. Τόσο τυφλωμένοι είναι από την ιδεοληψία τους που πραγματικά δεν βλέπω να υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.

    Reply
  5. Κι όχι μόνο αυτό Κώστα: σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε προ ολίγου ο σκαι (Σ.Παπαϊωάννου), ένα τμήμα της πορείας έβριζε/χλεύαζε τους εργαζόμενους ενώ αυτοί είχαν βγει στο μπαλκόνι και καίγονταν, λέγοντάς τους ότι δεν έπρεπε να έρθουν στη δουλειά οπότε καλά να πάθουν!!!
    Τέτοιοι είμαστε, κάφροι με γαρνιτούρα …ελληνικού φιλότιμου για να βαυκαλιζόμαστε.

    Reply
    • Αν ισχύει αυτό τότε δεν απομένει παρά να κηρύξουμε επιτέλους ότι είμαστε σε εμφύλιο και να πάρουμε και εμείς τα όπλα για να αμυνθούμε ως έχουμε το νόμιμο δικαίωμα απέναντι σε όλους αυτούς τους δολοφόνους αντί να καθόμαστε σαν πρόβατα και να περιμένουμε να μας σφάξουν.

      Reply
      • αλήθεια μάλλον είναι…
        ” Όταν περνούσα από κει, είχε ανάψει μια μικρή φωτιά στην τράπεζα. Κάποιοι είχαν βγει στα μπαλκόνια. Ως συνήθως οι διαδηλωτές τους έβριζαν, λέγοντας τους ότι θα έπρεπε να απεργούν. Ένας άντρας απ’ το μπαλκόνι, λέει: «όχι έτσι ρε παιδιά. Θα καούμε ζωντανοί». Ένας ηλικιωμένος λίγο πιο μπροστά φωνάζει «να καείτε μουνάκια». ”
        http://tovytio.wordpress.com/2010/05/05/eksw-5-5/

        Reply
  6. Πρόοδος πάντως συντελείται:

    η ελευθεροτυπία είχε την είδηση πρωτοσέλιδο και ο ΣΥΝ είπε ότι θλίβεται για τους θανάτους.

    Reply
  7. απο οτι ακουσα και εγω στον σκαι εχουμε ξαναθρηνησει νεκρους με παρομοιο τροπο το 1991.δυστυχως δεν μαθαινουμε. το τελευταιο 7μηνο παντως οι αγορες εχουν πεσει σε ολα μεσα για την Ελλαδα.και δεν απορω λοιπον που λενε εδω και καιρο οτι το προγραμμα διασωσης δεν θα εφαρμοστει και οτι η χρεοκοπια ειναι πολυ πιθανη.ολοι κανουν οτι μπορουν για να τους επιβεβαιωσουν και δεν εννοω μονο για τις βιαιες διαδηλωσεις αλλα και για τα πολιτικα κομματα που αρνουνται να συνενοηθουν και καταγγελουν το ΔΝΤ(ακομα και η ΝΔ που δηλωσε οτι θα καταψηφισει τα μετρα!!!)

    Reply
    • Ενδιαφέρον είναι το παρακάτω σχόλιο

      What’s truly sad is I read the BBC breakdown of the so called “harsh austerity” measures and they seem so mild and reasonable it absolutely enrages me that these morons are killing people over this. Here is the list:

      GREEK AUSTERITY MEASURES
      Public sector pay frozen till 2014
      Public sector salary bonuses – equivalent to two months’ extra pay – scrapped for higher earners and capped for others
      Public sector allowances cut by 20%
      State pensions frozen or cut; contribution period up from 37 to 40 years
      Average retirement age up from 61 to 63; early retirement restricted
      VAT increased from 19% to 23%
      Taxes on fuel, alcohol and tobacco up 10%
      One-off tax on profits, plus new gambling, property and green taxes

      Reply
  8. SG,

    Η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο ανεκτική στη βία της ακροδεξιάς. Αντιδράσεις στους βανδαλισμούς των υποτιθεμένων αναρχικών/αντιεξουσιαστών (στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις άλλωστε) υπάρχουν και έντονες, αντιδράσεις πχ. σε βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών είναι έως ανύπαρκτες.

    Σε διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει καμμία ιδεοληψία και κανενός είδους αρρωστημένη αλληλεγγύη για τους ανεγκέφαλους. Όποιος έχει βρεθεί σε διαδήλωση γνωρίζει ότι η αποτελεσματική περιφρούρησή της είναι ηράκλειος άθλος. Οπότε το να παρεισφρήσουν στοιχεία προβοκατόρικα είναι το πλέον εύκολο πράγμα για κάποιους που έχουν αναγάγει το hit’n’run σε τρόπο ζωής. Όταν δεν μπορεί (ή μήπως δεν θέλει;) να συλλάβει τους ανεγκέφαλους η αστυνομία, περιμένουμε να το κάνουν οι διαδηλωτές; Θέλουμε να καταργηθούν οι διαδηλώσεις επειδή παρεισφρήουν βάνδαλοι; Τότε, μήπως θα ‘πρεπε να κλείσουμε και όλους τους πολίτες φυλακή επειδή καθημερινά γίνονται ληστείες από κάποιους;

    Οι φίλοι σχολιαστές μάλλον παρακολουθούν πολύ και κακής ποιότητος τηλεόραση – ΣΚΑΙ μήπως; Στα περισσότερα ΜΜΕ μεταδόθηκε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους αλλά η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη!

    Reply
  9. Στα περισσότερα ΜΜΕ μεταδόθηκε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους αλλά η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη!

    τον συνδεσμο του μαϊκωλ τον ειδες? μου θυμισεις ομως κατι αλλο, την απραδεκτη τακτικη σε καμποσες πολυκατοικιες στην Αθηνα να κλειδωνουν τις εξωπορτες. Καθε φορα που τους λεω οτι ειναι απαραδεκτο (και ελπιζω παρανομο) γιατι σε περιπτωση φωτιας θα εγκλωβιστει κοσμος με κοιτανε λες και ειμαι εξωγηινος. Ασταδιαλα πια με την τσαπατσουλια και ανευθυνοτητα.

    Σε διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει καμμία ιδεοληψία και κανενός είδους αρρωστημένη αλληλεγγύη για τους ανεγκέφαλους. Όποιος έχει βρεθεί σε διαδήλωση γνωρίζει ότι η αποτελεσματική περιφρούρησή της είναι ηράκλειος άθλος

    εχω παει σε ελληνικη διαδηλωση, πριν πολλα χρονια. Διπλα μου ηταν τα καθυστερημενα που εσπασαν μια ζαρντινιερα και αρχισαν να πετανε κομματια αδιακριτως. Ο ΜΟΝΟΣ ημουν απο εκατονταδες ατομα που αντεδρασα. Δεν ξαναπατησα σε πορεια στην Ελλαδα.

    Αν θες ειλικρινα να μου πεις οτι καθε διαδηλωτης κανει ο,τι μπορει για να εμποδισει τετοια καθικια, απλα δεν θα σε πιστεψω. 10.000 εναντιον 100 καφρων και δεν τα καταφερνουν? Ή μηπως ειναι σαν αυτους που βλεπουν τραπεζα να καιγεται και ζητωκραυγαζουν? Σαν αυτα τα λοβοτομημενα καθικια που καιγονται συνανθρωποι τους και φωναζουν

    να καειτε μουνακια

    Η ελληνική κοινωνία είναι περισσότερο ανεκτική στη βία της ακροδεξιάς. Αντιδράσεις στους βανδαλισμούς των υποτιθεμένων αναρχικών/αντιεξουσιαστών (στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις άλλωστε) υπάρχουν και έντονες, αντιδράσεις πχ. σε βιαιοπραγίες εναντίον μεταναστών είναι έως ανύπαρκτες.

    θες ειλικρινα να μετρησεις αντιδρασεις στα ελληνικα ΜΜΕ? Αλλα τελοσπαντων, στα παλια μου υποδηματα, καφροι και οι μεν και οι δε, ας τιμωρηθουν επιτελους.

    θανο

    απο οτι ακουσα και εγω στον σκαι εχουμε ξαναθρηνησει νεκρους με παρομοιο τροπο το 1991

    μαλλον λες για εμπρησμους κατα λαθος, οχι μπιτονια βενζινης.

    δεν απορω λοιπον που λενε εδω και καιρο οτι το προγραμμα διασωσης δεν θα εφαρμοστει και οτι η χρεοκοπια ειναι πολυ πιθανη.ολοι κανουν οτι μπορουν για να τους επιβεβαιωσουν και δεν εννοω μονο για τις βιαιες διαδηλωσεις αλλα και για τα πολιτικα κομματα που αρνουνται να συνενοηθουν και καταγγελουν το ΔΝΤ(ακομα και η ΝΔ που δηλωσε οτι θα καταψηφισει τα μετρα!!!)

    ανευθυνοτητα, ερασιτεχνισμος και μυωπια. Η ιστορια θα τους κρινει, αλλα ως τοτε ελπιζουν να εχουν κανει τα καραγκιοζιλικια τους, να εχουν βγαλει και καμμια Πορσε απο την υποθεση. Ακομα και αν δεν ηταν καταστροφικα ανευθυνοι θα τους κριτικαρα γιατι ειναι φτηνιαρηδες.

    σναπ

    ο ΣΥΝ είπε ότι θλίβεται για τους θανάτους.

    για διαβασε ολη την δηλωση Τσιπρα.

    Κώστας

    Αν ισχύει αυτό τότε δεν απομένει παρά να κηρύξουμε επιτέλους ότι είμαστε σε εμφύλιο και να πάρουμε και εμείς τα όπλα για να αμυνθούμε ως έχουμε το νόμιμο δικαίωμα απέναντι σε όλους αυτούς τους δολοφόνους αντί να καθόμαστε σαν πρόβατα και να περιμένουμε να μας σφάξουν.

    εγω αποστρεφομαι την αυτοδικια, απο την δημοκρατια μου και την πολιτεια μου περιμενω απαντηση. Και οσο κρυβονται, οσο ταϊζουν ιδεοληψιες, οσο δεν κανουν το αυτονοητο για να προστατευσουν τους πολιτες απο τους καννιβαλους, τοσο με τσαντιζουν.

    λεκτορατιε
    συμφωνω γενικα εκτος απο μια λεπτομερεια. Δεν ειναι οι δημοσιοι υπαλληλοι που σκοτωνουν και τα σπανε, ειναι ατομα που δεν εχουν καν αμεση εμπλοκη στην υποθεση, καποια ζωα που θελουν να δουν την Αθηνα να καιγεται. Δεν υπαρχει καμμια απολυτως δικαιολογια, κανενςα λογος να αφηνουμε αυτα τα ατομα να κυκλοφορουν στις πολεις μας.

    Reply
    • Δεν είπα κάτι τέτοιο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Χθες μάλιστα στην πορεία είχαν κατεβεί, μεταξύ άλλων, και πολλοί “anstaendige Leute”.
      Όσοι όμως ζούμε στην Αθήνα, κυκλοφορούμε στο κέντρο και πηγαίνουμε ενίοτε (σπάνια πλέον) γήπεδο γνωρίζουμε μία απλή αλήθεια: υπάρχει μία περιφερόμενη μάζα χουλιγκάνων, κυρίως νέων παιδιών, που δεν σταματάει πουθενά. Είναι και κοινωνικό το ζήτημα, αλλά και καταστολής.
      Όσο για την ενημέρωση (αφορά άλλο σχόλιο παραπάνω): η είδηση που μεταδόθηκε από τον σκάι επιβεβαιώθηκε από όλους, μεταξύ άλλων και από τους ίδιους τους υπαλλήλους της τράπεζας, εκτός αν θεωρηθούν …εγκάθετοι. Και συμφωνώ ασφαλώς ότι η βία δεν έχει χρώμα, το ξέρουμε χρόνια τώρα στην Ελλάδα.

      Reply
      • το ξερω οτι δεν το ειπες, ειπες ομως οτι υπαρχει διαχυτη οργη στον κοσμο και αυτο οδηγει σε προβληματα. Αυτοι που τα σπανε ομως και καινε δεν ειναι οι οργισμενοι αλλα τα ζωα που το κανουν παντα, βρεξει χιονισει.

        υπάρχει μία περιφερόμενη μάζα χουλιγκάνων, κυρίως νέων παιδιών, που δεν σταματάει πουθενά. Είναι και κοινωνικό το ζήτημα, αλλά και καταστολής.

        ααακριβως, αυτα τα ζωα δεν ξεθυμαινουν, εθιζονται, χανουν και τις λιγες αντιστασεις που ειχαν.

        Reply
        • Καταλαβαίνω τί εννοείς.
          Πιστεύω ότι η οργή είναι σε σημαντικό βαθμό δικαιολογημένη, γιατί μερικά από τα μέτρα είναι ισοπεδωτικά. Σε τί φταίει ο συνταξιούχος των 700-800 ευρώ που δεν μπορεί το κράτος να ξεχωρίσει τις παράνομες αναπηρικές συντάξεις από τις νόμιμες; Γιατί δεν κλείνουν αύριο το πρωί τους ζημιογόνους δημόσιους οργανισμούς; Γιατί να πληρώνει ο συνταξιούχος ή ο 50άρης απολυμένος το μάρμαρο για τις σπατάλες στον ΟΣΕ;; Οι απαντήσεις βρίσκονται και πάλι στις πανίσχυρες συντεχνίες του δημοσίου τομέα, που στηρίζουν και το κυβερνών κόμμα. Με τους συνταξιούχους τα βάζεις, δεν τα βάζεις όμως με τη βάση του κόμματός σου.

          Reply
          • α) δικαιολογημενη ειναι η οργη ολων εναντιον ολων τελικα? και αν ειναι, γιατι κατεβαινουν ΜΑΖΙ με τους δημοσιους υπαλληλους σε πορειες?

            β) στις περιπτωσεις που ειναι πιο δικαιολογημενη η οργη εχω την εντυπωση οτι δεν ακους λεξη, γιατι δεν εχουν χρονο για πορειες, δουλευουν σαν σκυλια.

            Τελοσπαντων, δεν μπορω να καταληξω σε τι βαθμο εχουμε να κανουμε με ελλειψη πληροφορησης (“δεν εκλεψα εγω” ακους να λενε 1 εκ. δημοσιοι υπαλληλοι και τρελαινεσαι) και σε τι βαθμο με πατροπαραδοτη εκτυφλωτικη ιδιοτελεια και αδιαφορια για ολους τους αλλους.

            Reply
    • SG,

      Και το σύνδεσμο του maikwl ακολούθησα (όπου ο συντάκτης άκουσε να λέγονται αυτά που γράφει) και τις ειδήσεις παρακολούθησα αλλά είχα και την “τύχη” να μιλήσω με αυτόπτη μάρτυρα. Και τα μεν συνέβησαν, και τα δε. Κάποιοι επιλέγουν να κρατήσουν το “να καείτε μουνάκια”. Προσωπικά επιλέγω να κρατήσω την προσπάθεια να σωθούν οι εγκλωβισμένοι και την κλειδωμένη πόρτα.

      Για το ζήτημα της περιφρούρησης των διαδηλώσεων νομίζω ότι η προσέγγισή σου είναι απλοϊκή – παρ’ όλο που ακριβώς ανάλογα συμβάντα μ’ αυτά που περιγράφεις μ’ έχουν κρατήσει και ‘μένα μακρυά εδώ και χρόνια. Το πλήθος έχει τη δική του λογική και τη δική του ψυχολογία – αν και νομίζω ότι οι ιδεολογικές σου αναφορές θα σε εμποδίσουν να συμφωνήσεις – και αυτό ακριβώς εκμεταλλεύονται οι κάθε λογής ανεγκέφαλοι/προβοκάτορες. Έχεις δει αγριεμένη ομάδα χουλιγκάνων να τη σταματά ένας …σκύλος;

      Reply
  10. δηλωσεις Παπουλια

    Δυσκολεύομαι να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω την οδύνη και την οργή μου για τον τραγικό θάνατο τριών συμπολιτών μας που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας, ξένης προς το αξιακό σύστημα μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Θέλω να διαβεβαιώσω τους δικούς τους ανθρώπους, που πονούν, ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη μείνει αυτό το έγκλημα ατιμώρητο. Το μεγάλο διακύβευμα των ημερών είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης. Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της αβύσσου. Είναι ευθύνη όλων μας να μη γίνει το βήμα προς το κενό

    μυωψ και λιγος και αυτος, δυστυχως. Το διακυβευμα δεν ειναι η κοινωνικη συνοχη και ειρηνη, τι διαολο σημαινει αυτο?!!? Εις το ονομα της ειρηνης και συνοχης εχουμε αφησει την πολη να καιγεται καθε τρεις και λιγο! Μα με τιποτα δεν μαθαινουν ρε παιδι μου?

    Το διακυβευμα σημερα ειναι η δικαιοσυνη και η πληρης αποκατασταση της ασφαλειας, η διαφορα μεταξυ ευνομουμενης πολιτειας και ζουγκλας.

    Reply
  11. αληθεια, ποσο δυσκολο ειναι να πιασουν αυτους εδω?

    αυτον? (σιγουρα, υπαρχει και περιπτωση να εκδηλωνει την αγαπη του σε αυτην την σκηνη, οκ τοτε)

    Reply
  12. Σωτήρη, δε μιλάω για αυτοδικία αλλά για αυτοάμυνα σαν απάντηση στο σχόλιο διαδηλωτή που αναφέρθηκε. Αν κάποιοι θεωρούν ότι η ζωή μου τους ανήκει τότε πλέον έχω δικαίωμα να προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου π.χ. από οποιονδήποτε προσπαθεί να βάλει φωτιά στο κτήριο στο οποίο διαμένω ή εργάζομαι.

    Reply
  13. Άσε μας ρε vrennus που είναι άθλος για 200.000 άτομα μέρα μεσημέρι στην μέση του δρόμου να πιάσoυν 20 και να τα παραδόσουν στην αστυνομία, λες και δεν έχουμε πάει σε πορείες και δεν ξέρουμε τι γίνεται.

    Το 90% των διαδηλωτών είναι σίγουρο ότι αρνείται να καταθέσει αυτά που βλέπει γιατί το θεωρεί χαφιεδισμό.

    Άθλος είναι να γίνουν οι έλληνες άνθρωποι.

    Όσο για αυτό που λες

    Οι φίλοι σχολιαστές μάλλον παρακολουθούν πολύ και κακής ποιότητος τηλεόραση – ΣΚΑΙ μήπως; Στα περισσότερα ΜΜΕ μεταδόθηκε ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους υπαλλήλους αλλά η εξώπορτα ήταν κλειδωμένη!

    ορίστε τι γράφει το in.gr

    Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει, πάντως, το γεγονός ότι άτομα, που παρέμεναν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας την ώρα που το κτίριο καιγόταν και υπάλληλοι είχαν βγει στα μπαλκόνια ζητώντας βοήθεια, εμπόδιζαν τα πυροσβεστικά οχήματα να φθάσουν στο σημείο.

    Είναι ενδεικτικό ότι οι πρώτοι πυροσβέστες έφθασαν πεζή, ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα κατάφερε να προσεγγίσει το κτίριο επτά λεπτά αργότερα, αν και βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής, στην πλ.Κλαυθμώνος. Οι συγκεντρωμένοι υποδέχθηκαν το πυροσβεστικό όχημα με πέτρες, ενώ τα επόμενα οχήματα έφθασαν στο σημείο με αστυνομική δύναμη.

    ποιο ΜΜΕ διαψεύδει αυτήν την είδηση;

    Σωτήρη

    σναπ

    ο ΣΥΝ είπε ότι θλίβεται για τους θανάτους.

    για διαβασε ολη την δηλωση Τσιπρα.

    υπό κανονικές συνθήκες θα έλεγε θλιβόμαστε για τους νεκρούς, αλλά καλά να πάθουν. Το ότι έκανε φιλότιμες προσπάθειες να πνίξει το β’μέρος της πρότασης το θεωρώ πρόοδο. Πού ξέρεις μετά από 30 χρόνια (αν υπάρχει ακόμα ελλάδα) μπορεί να κόψουν και τις μαλακίες περί προβοκατσιας.Είναι, εξάλλου, κόμμα προόδου.

    ΥΓ. Τα μέτρα είναι όντως άδικα γιατί πολύς κόσμος θα την βγάλει καθαρή και αυτό είναι προσβλητικό, ιδίως για κάτι κακομοίρηδες χαμηλοσυνταξιούχους.
    Δεν πρόκειται να πάει κανείς πολιτικός φυλακή ενώ όλοι ξέρουν ότι έχουν γίνει σημεία και τέρατα.
    Δεν βάλαν πόθεν έσχες να βρούνε ποιοι τα πήρανε, λες και είναι άθλος που θα έλεγε και ο vrennus. Μόνο σε μύκονο να πιάσουν μια μια τις βίλες, έχεις το 60% των μεγαλολαμογιών. Οι δ.υ. μόνο αθώοι δεν είναι, αλλά έχουν παιχτεί πολύ μεγαλύτερα παιχνίδια που θα περάσουν στο ντούκου και αυτό δίκαια εξοργίζει τον κόσμο, που καλός μαλάκας είναι και αυτός δηλαδή, που κάνουν όλοι τις παρθένες τώρα και λένε “καλά εγώ νόμιζα ότι αυτό είναι κρίνος”.

    Reply
    • Ορίστε τι γράφει το Έθνος:

      Η κεντρική είσοδος της τράπεζας ήταν από νωρίς κλειδωμένη, προφανώς λόγω του φόβου εισβολής κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος των εργαζομένων προς τον δρόμο. […]
      Οι διαδηλωτές, βλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι υπάλληλοι της τράπεζας, άρχισαν να αναζητούν πυροσβεστήρες σε διπλανά καταστήματα, προκειμένου να σβήσουν τις φλόγες. Κάποιοι άλλοι προσπάθησαν μάταια να παραβιάσουν την πόρτα της τράπεζας.

      Αναφέρθηκε επίσης και στις ειδήσεις του Alpha τουλάχιστον. Και το επιβεβαίωσα με γνωστό μου που βρισκόταν στο μπλοκ που περνούσε από το σημείο τη στιγμή του του τραγικού συμβάντος – και όχι, ΔΕΝ περνούσε το μπλοκ των “αναρχικών/αντιεξουσιαστών” τότε.

      Reply
      • Οι διαδηλωτές, βλέποντας τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι υπάλληλοι της τράπεζας, άρχισαν να αναζητούν πυροσβεστήρες σε διπλανά καταστήματα

        Μήπως αυτό έγινε όταν ήταν πλέον εξαιρετικά πιθανό ότι θα θρηνήσουμε ζωές;

        Reply
      • Δηλαδή συγγνώμη ο ΣΚΑΙ είναι αναξιόπιστος και το έθνος είναι αξιόπιστο; με ποιο κριτήριο ακριβώς;

        Πέρα από αυτό, τόσος κόσμος ήταν εκεί, προφανώς θα υπήρχαν κάποιοι που βοήθησαν.

        Το εντυπωσιακό πάντως είναι αυτό που γράφεις πιο πάνω

        Κάποιοι επιλέγουν να κρατήσουν το “να καείτε μουνάκια”. Προσωπικά επιλέγω να κρατήσω την προσπάθεια να σωθούν οι εγκλωβισμένοι και την κλειδωμένη πόρτα.

        που είναι και η καλύτερη περίληψη της απαράδεκτης στάσης της αριστεράς (δεν ξέρω αν ανήκεις σε αυτήν, γενικά μιλάω).

        Είμαστε σοβαροί; υπάρχουν άνθρωποι που εμποδίζουν την πυροσβεστική να σώσει κόσμο και εσύ κρατάς το ότι ο άλλος βοήθησε;

        Δηλαδή αν εκεί που καθόσουν στον δρόμο έβλεπες έναν άνθρωπο να περπατάει και έναν να πετάει, θα σου έμενε η εικόνα αυτού που περπατάει;

        Πάντως μου έλυσες μια απορία

        πώς γίνεται μέρα-μεσημέρι σε δρόμο με 3 λωρίδες κυκλοφορίας γεμάτο από κόσμο κάποιοι να πετάνε μολώτοφ σε τράπεζες, άλλοι να ρίχνουν πέτρες σε πυροσβετικό και κανείς από τους χιλιάδες που είναι γύρω τους να μην τους εμποδίζει.

        Προφανώς επιλέγουν, σαν και εσένα, να κρατήσουν άλλα πράγματα από το σύνολο όσων υπάρχουν τριγύρω: το τραγούδι των πουλιών, το μαγευτικό χρώμα του ουρανού, τα παιχνιδιάρικα σχήματα των συννεφων, το μεσημεριανό αεράκι που χαϊδεύει το πρόσωπο μας, τις δειλές ακτίνες του ηλιου που αγγίζουν απαλά το κόκκινο του πυροσβεστικού δίνοντας του το χρώμα του μελιού κτλ

        ΥΓ. η πόρτα ήταν κλειδωμένη προφανώς λόγω του φόβου εισβολής κουκουλοφόρων, σύμφωνα με το έθνος. Χωρίς αμφιβολία προβοκάτσια και αυτό.

        Reply
        • Αντιστρέφω τα ερωτήματα – τηρώντας βεβαίως τη λογική τους:
          «Δηλαδή συγγνώμη το Έθνος είναι αναξιόπιστο και ο ΣΚΑΙ είναι αξιόπιστος; με ποιο κριτήριο ακριβώς;»
          Και παρακάτω:
          «Πέρα από αυτό, τόσος κόσμος ήταν εκεί, προφανώς θα υπήρχαν κάποιοι μαλάκες που θα φώναξαν “να καείτε μουνάκια”.»
          Να δούμε και το άλλο;
          «Είμαστε σοβαροί; Υπάρχουν άνθρωποι που βαηθάνε να σώσουν τον κόσμο και εσύ κρατάς το ότι ο άλλος εμπόδισε την πυροσβεστική;»
          Ελπίζω θα καταλάβατε – αν και δεν το πιστεύω – γιατί έγραψα ότι ο καθένας κρατάει τη εικόνα που επιλέγει να κρατήσει.

          Υ.Γ. Η πόστα ήταν κλειδωμένη αλλά τα παράθυρα ορθάνοιχτα (με τη μεταφορική έννοια). Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να προφυλάξεις τους υπαλλήλους σου από τυχόν βανδάλους. Αν το IQ των στελεχών μιας τράπεζας είναι αυτού του επιπέδου γιατί περιμένετε κάτι καλύτερο από τους “υπερεπαναστάτες”;

          Reply
          • Μετά συγχωρήσεως, όλη αυτή η δικαιολόγηση που θυμίζει την υπεράσπιση του βιαστή: έφταιγε και η κοπέλα που φορούσε κοντή φούστα, ας πρόσεχε!
            Η αιτιότητα κρίνεται με τον περισσότερο πρόσφορο όρο για την επέλευση ενός αποτελέσματος και στην περίπτωσή μας (του φρικτού θανάτου των τριών εργαζομένων) ο όρος αυτός είναι φυσικά ο εμπρησμός, κατά τους κανόνες της λογικής και της κοινής πείρας.

            Reply
          • «Πέρα από αυτό, τόσος κόσμος ήταν εκεί, προφανώς θα υπήρχαν κάποιοι μαλάκες που θα φώναξαν “να καείτε μουνάκια”.»

            όχι δεν είναι καθόλου προφανές, είναι αρρωστημένη συμπεριφορά και ακόμα και πιο αρρωστημένο να το να θεωρούμε “προφανές” ότι κάποιος θα έλεγε κάτι τέτοιο.Δεν πρόκειται απλώς για “μαλακία”.

            Και μόνο το γεγονός ότι τόλμησε κάποιος να πει κάτι τέτοιο μπροστά σε χιλιάδες κόσμο δείχνει για τι παρακμή μιλάμε. Αλλά τόλμησε επειδή ξέρει ότι όλοι αυτοί εκεί γύρω θα θεωρήσουν μια τέτοια ατάκα “ντάξει μώρε, πάνω στην έξαψη είπε και μια μαλακία – στο κάτω κάτω και αυτοί γιατί πήγαν να δουλέψουν”.

            Κατά τα άλλα, για να συμβεί αυτό που συνέβει είναι απαραίτητες 2 προϋποθέσεις:

            1. να δουλεύουν αντί να απεργούν οι υπάλληλοι
            2. να πετάξει κάποιος μια μολώτοφ μέσα για να τους κάψει

            όσοι αρχίζουν τα περί πυρασφάλειας, βγενόπουλου κτλ είναι όσοι θεωρούν το 1. πιο παράλογο από το 2. – γενικά θεωρούν ότι το να πετάς μια μολώτοφ είναι μια “μαλακία”” πάνω στην έξαψη.

            Reply
  14. Προσωπικά δέν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ.

    Είναι στιγμές που πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Το ότι εγώ δεν έκλεψα δέν μου δίνει το δικαίωμα ούτε να καταστρέψω, ούτε να σκοτώσω, ούτε κάν να βρίσω σε τελική ανάλυση.

    Αυτά που είδαμε δέν είναι τίποτα άλλο απο τα αληθινά πρόσωπα των κομμάτων. Ένα ΚΚΕ που δηλώνει πως αρνείται το σύνταγμα και στην ουσία την δημοκρατία (που βέβαια όποιος δεν είχε διαβάσει το καταστατικό του δέν το ήξερε) και που μιλάει για προβοκάτσια και λαοθάλασσες όταν έχουμε 4 νεκρούς. Οταν αρχηγός κόμματος μιλάει για επανάσταση και καλεί σε ακόμα μεγαλύτερες “πορείες” για την αλλαγή του συντάγματος, αυτό δέν είναι ηθική αυτουργία;;;

    Υπάρχει μια ανέυθυνη αριστερά, μιά φοβισμένη δεξιά και μιά κυβέρνηση που μόνη της ΔΕΝ μπορεί να ανταπεξέλθει. Επιτέλους, μερικά πράγματα είναι ζητούμενα εθνικά.

    Δεν μπορώ να ηρεμίσω με τίποτα.

    Reply
  15. Δε θέλω να πάρω τη θεση κανενος σε ολη αυτη την ιστορια αλλα, η κοινοβουλευτικη μας δημοκρατια ειναι τοσο σαθρη, που εχω την αισθηση οτι ουδεποτε θα δημιουργησει πραγματικο κράτος δικαίου, κατα τ’άλλα ολοι αναλαμβάνουν παντα την πολιτική ευθυνη!!! Δεν παν στο διαολο καλύτερα και οι 300!!

    Reply
  16. Είμαι εξοργισμένος και αηδιασμένος, σήμερα περισσότερο γιατι το να υπάρχουν σε μια κοινωνία σάπια μήλα είναι αυτονόητο, παντού και πάντα υπάρχουν κάποιοι που δεν διστάζουν να ασκούν βία η να αφαιρέσουν μια ζωή, πιθανών να ηδονίζονται με αυτό. Αλλά αυτο που με εξόργισε σήμερα περισσότερο, με αηδίασε και είναι εμετικό ειναι αυτή η προσπάθεια σχετικοποίησης, αυτή η διαθεσή ανοχής, ή ακόμα ο κλασσικός στρουνθοκαμηλισμός του ελληνάρα που είναι τόσο δειλός και ανίκανος να αντιμετωίσει την αλήθεια και τον πραγματικό του εαυτό που κρύβεται πίσω απο το δαχτυλό του και πετάει τη μπάλα στη κερκίδα. Όχι δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης, όχι φτάέι η ελιπής αντιπυρική προστασία, φταέι το ότι πήγαν στις δουλείες τους, όλα φταίνε εκτός απο το προφανές…αυτή είναι η ευαισθησία της αριστερής κοινωνίας μας που κάποιοι δεν βρίσκουν ένα λόγο να πουν για αυτούς τους ανθρώπους και αρχίζουν το παιχνίδι της διαχυσης της ευθύνης ή τους αντιμετώπίσουν σας παράπλευρες απώλειες…τα ίδια ΣΚΑΤΑ με τουν Μπούς και τον κάθε Μπούς είναι….Τα επιχειρήματά τους είναι της ίδιας ποιότητας και τάξης με αυτούς που ρώταγαν με “νόημα” πέρσι ….και τι ήθελε 16 χρονών παιδι στα Εξάρχεια…λες και η δίκαιη τιμωρία για έναν 16χρονό που “αλήτευε” στα εξάρχεια είναι ο θάνατος. Πόσο πιο λιανά να εξηγήσω τη γ@μιμένη υποκρισία και ανοχή-συνενοχή τους. Μόνο όταν ο ρόλος του θύματος – θύτη τους βολέυει είναι άτενκτοι…αλλιώς …είναι άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε…ντροπή πραγματικά…και ντροπή και για τα γαιδουρία-συνεργούς που ήταν από κάτω και έβριζαν τους εργαζομένους….νιώθω ντροπή και μόνο που ανήκω στην ίδια κοινωνία μαζί τους.

    Reply
  17. γιαννη

    Δεν παν στο διαολο καλύτερα και οι 300!!

    θα ξεκινουσα απο τους 124 που ψηφισαν υπερ χρεοκοπιας σημερα.

    C.Angelo

    Προσωπικά δέν μπορούσα να κοιμηθώ το βράδυ.

    και γω δυσκολευτηκα.

    Είναι στιγμές που πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους. Το ότι εγώ δεν έκλεψα δέν μου δίνει το δικαίωμα ούτε να καταστρέψω, ούτε να σκοτώσω, ούτε κάν να βρίσω σε τελική ανάλυση.

    ακριβως.

    Ένα ΚΚΕ που δηλώνει πως αρνείται το σύνταγμα και στην ουσία την δημοκρατία (που βέβαια όποιος δεν είχε διαβάσει το καταστατικό του δέν το ήξερε) και που μιλάει για προβοκάτσια και λαοθάλασσες όταν έχουμε 4 νεκρούς. Οταν αρχηγός κόμματος μιλάει για επανάσταση και καλεί σε ακόμα μεγαλύτερες “πορείες” για την αλλαγή του συντάγματος, αυτό δέν είναι ηθική αυτουργία;

    θα περιμενα λιγο να ηρεμησουν τα πραγματα για να κρινω αλλα αυτην την στιγμη η σταση του μου φαινεται απαραδεκτη και ισως εγκληματικη. Αλλα ενω απο το ΚΚΕ δεν περιμενω και πολυ καλυτερη συμπεριφορα, απο την κυβερνηση μου περιμενω να κανει ο,τι μπορει εδω και τωρα για να μην ξανασυμβει αυτο. Και αυτο δεν σημαινει αδιακριτες εφοδους στα Εξαρχεια (και σε σπιτια ανθρωπων λεει μπηκαν ΜΑΤ!) αλλα συστηματικη εκστρατεια συλληψης και απονομης δικαιοσυνης σε οσους κανουν αυτα τα πραγματα. Ειλικρινα δεν βλεπω πως χρειαζονται πανω απο 100 καμερες και λιγη προσεκτικη δουλεια να συλληφθουν οι 100 καννιβαλοι να τελειωνουμε.

    κκ
    συμφωνω απολυτα, δεν ξερω γιατι τοσοι ανθρωποι δυσκολευονται τοσο να καταδικασουν την βια, οχι στα χαρτια αλλα με τις πραξεις τους και τελικα βαθια μεσα στο μυαλο τους.
    Πραγματικα εχει κανεις την εντυπωση οτι κανουν ενα επιφανειακο δικαστηριο στο μυαλο τους και δεν εχουν ιδιαιτερο προβλημα αν αυτοι που κρινουν ενοχους θα υποστουν ακομα και την θανατικη ποινη.

    Με θλιβει βαθια αυτη η ελλειψη ανθρωπισμου, βασικης λογικης και αισθηματος δικαιοσυνης.

    βρεννο

    Χαιρομαι που σχολιαζεις γιατι ειλικρινα θελω να καταλαβω αυτην την νοοτροπια, αλλα δεν ειμαι σε θεση να συμφωνησω μαζι σου.
    Γενικα με καλυπτει ο σναπ.

    Αν το IQ των στελεχών μιας τράπεζας είναι αυτού του επιπέδου γιατί περιμένετε κάτι καλύτερο από τους “υπερεπαναστάτες”;

    Ηλιθιοι υπαρχουν σε καθε κοινωνια, αν και καθικια που λενε κατι σαν “να καειτε μουνακια” ελπιζω δεν υπαρχουν, τουλαχιστον δεν εχω γνωρισει κανεναν.
    Τελοσπαντων, εγω δεν περιμενω κατι απο το IQ των “υπερεπαναστατων” αλλα απο αυτο των κυβερνωντων, να με προφυλασσουν απο τον εκαστοτε ηλιθιο σκατοψυχο (παραμενω οργισμενος και δεν μπορω να βρω καλυτερη λεξη).
    Και βεβαια εχω και καποιες απαιτησεις απο το μυαλο και την ευσυνειδησια των συμπολιτων μου, να μην ανεχονται να κανουν πορειες με τετοια ζωα μεσα!

    Reply
    • SG,

      Η ποιότητα των διαδηλωτών (όπως και των οπαδών, των φοιτητών, των καθηγητών, των επιστημόνων, των μανατζερ κλπ. κλπ.) δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογη της ποιότητα της κοινωνίας από την οποία προέρχονται. Για να το πω διαφορετικά, έχουμε τους διαδηλωτές που μας αξίζουν, με την ίδια έννοια που έχουμε τους πολιτικούς, τους αστυνομικούς, τους φοιτητές, τους επιχειρηματίες που μας αξίζουν.

      Όπως όμως από μια ολόκληρη κοινωνία δεν κρατάς τους φονιάδες, τους ληστές και τα καθάρματά της έτσι κι από μια διαδήλωση δεν κρατάς τους μπάχαλους, ακόμη κι όταν γίνονται φονιάδες. Μπορείς να καταδικάζεις αβασάνιστα μια ολόκληρη κοινωνία επειδή εκθρέφει και ανέχεται λαμόγια; Ενδεχομένως ναι, οι συνευρωπαίοι αυτό ουσιαστικά κάνουν. Αλλά σε μια κοινωνία που δεν έχει απαλλαγεί από τα λαμόγια της πώς ζητούμε οι διαδηλωτές να απαλλαγούν από τους κουκουλοφόρους;

      Υ.Γ. Πριν κάμποσα χρόνια οπαδοί μιας ομάδας έστησαν καρτέρι σε αντίπαλους οπαδούς, έβαλαν φωτιά το λεωφορείο που τους μετέφερε και τους εμπόδιζαν να βγουν από την πόρτα. Την ίδια εποχή κάποιοι άλλοι οπαδοί έστησαν καρτέρι σε κάποιους αντιπάλους, οι δεύτεροι κατέφυγαν σ’ ένα παρακείμενο χωράφι κι αυτοί που τους κυνηγούσαν έβαλαν φωτιά στα σπαρτά για να τους κάψουν. Αντιλαμβάνεσαι βεβαίως ότι μετά απ’ αυτά η ύβρις του ηλικιωμένου “να καείτε μουνάκια” ελάχιστη εντύπωση μου προκάλεσε. Αντίθετα, προβλέπω να ακούγεται ολοένα και περισσότερο.

      Υ.Γ.2 Προτείνεις να αναβάλλονται οι πορείες μόλις οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται ότι κάπου εκεί γύρω υπάρχουν και μερικά “ζώα”;

      Reply
  18. Λεκτοράτιε, σε ποιον θα κάνουν αγωγή αποζημίωσης οι συγγενείς των θυμάτων; Στην Τράπεζα που δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας στο κτήριο ή στον άγνωστο δράστη; Ασφαλώς και η άμεση αιτία πρόκλησης της πυρκαϊάς ήταν οι μολότοφ και το μπουκάλι βενζίνης που πετάχτηκε -ευθύνη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο τουλάχιστον-, αποκλείεις όμως το ενδεχόμενο να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας κι ότι αν αυτές τηρούνταν όλοι οι υπάλληλοι θα είχαν καταφέρει να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο; Δεν θα κληθεί τότε η τράπεζα στην καταβολή των αποζημιώσεων έστω και για ποσοστό ευθύνης που της αναλογεί;

    Υ.Γ. Και γιατί κοκκινίζετε τα σχόλια του Βρέννους; Διαφωνείστε απλά, είναι αναγκαίο να φτάνετε μέχρι την απόκρυψη σχολίων;

    Reply
    • Δεν έχεις καταλάβει τίποτα.

      Τα προβλήματα αυτήν την στιγμή είναι τα εξής:

      1. Υπάρχουν αρρωστημένα άτομα που ασκούν βια (στην περίπτωση μας φονική μάλιστα) στο όνομα κάποιων ιδεών ή συναισθημάταων (αγανάκτηση)

      2. Υπάρχουν άλλα άτομα, επίσης αρρωστημένα κατά την γνώμη μου, που υποβαθμίζουν το παραπάνω ή ακόμα σχεδόν το δικαιολογούν και επικεντρώνουν το πρόβλημα στο ότι φταιει ο άλλος που ασκήσε το δικαίωμα του στην εργασία (!!) ή ο εργοδότης που δεν έβαλε πυροσβεστήρα.

      3. Το κράτος όχι μόνο δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες (που πες μπορεί και να δικαιολογηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, πχ όταν πολίτες εμποδίζουν την πυροσβεστική), αλλά δεν είναι σε θέση να αποδόσει δικιαοσύνη.

      4. Όχι μόνο αυτό, αλλά το ίδιο το κράτος είναι ηθικός αυτουργός στην ουσία, όταν επιτρέπει πχ στο ΠΑΜΕ να κλείνει λιμάνια και σε αγρότες δρόμους, δίνοντας την εντύπωση ότι η ιδεολογία ή η συναισθηματική φόρτιση είναι επαρκείς λόγοι για κατάλυση των νόμων.

      Αλλά πάνω και πρώτα από όλα, το εντελώς απίστευτο είναι ότι η πλειονότητα ίσως των ελ θεωρεί ότι το πρόβλημα που αναδείχτηκε από αυτήν την κατάσταση είναι η ελλειπής πυρασφάλεια των τραπεζών.

      Reply
    • Αναγνώστη,

      σε ποιον θα κάνουν αγωγή αποζημίωσης οι συγγενείς των θυμάτων; Στην Τράπεζα που δεν τηρούσε τους κανόνες ασφαλείας στο κτήριο ή στον άγνωστο δράστη;

      Ως γνωστό, ζούμε σε ένα κράτος δικαίου – έτσι ελπίζω ακόμη – και αυτό σημαίνει απλά ότι αν δεν βρούμε τον πραγματικό δράστη δεν ψάχνουμε μετά απλά για αποδιοπομπαίους!

      Ασφαλώς και η άμεση αιτία πρόκλησης της πυρκαϊάς ήταν οι μολότοφ και το μπουκάλι βενζίνης που πετάχτηκε -ευθύνη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο τουλάχιστον-, αποκλείεις όμως το ενδεχόμενο να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι δεν τηρούνταν οι προδιαγραφές ασφαλείας κι ότι αν αυτές τηρούνταν όλοι οι υπάλληλοι θα είχαν καταφέρει να διαφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο;

      Εδώ σου απαντά η παραπάνω θεωρία της πρόσφορης αιτιότητας.
      Όπως υποθέτω επίσης, γνωρίζεις ότι από κεί και πέρα υπάρχουν οι διάφορες εκδοχές της συναιτιότητας: κοινή πράξη (λ.χ. περισσότεροι εμπρηστές δρουν από κοινού, νοσηλεύτρια και γιατρός κοκ), παράλληλη πράξη (λ.χ. άσχετοι μεταξύ τους εμπρηστές) και πιθανή αιτιότητα (η περίπτωση της συμπλοκής). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δεν απαλλάσσεται της ευθύνης του ο ένας από τους συναιτίους (στην περίπτωσή μας ο εμπρηστής), ευθύνεται κανονικά μαζί με τους υπόλοιπους.
      Όσο για το συνταγματικό σκέλος, το καλύπτει παρακάτω ο ΑΑ: με τέτοια συμβάντα η συνάθροιση παύει να είναι ήσυχη …τουλάχιστον υπό το ισχύον Σύνταγμα, γιατί τις ετελευταίες μέρες ακούγονται και προτάσεις “αλλαγής του” (ακόμη και των μη αναθεωρητέων διατάξεων).

      Επαναλαμβάνω όμως τα βασικά: πραγματικά ντρέπομαι να επιχειρηματολογώ νομικά όταν τόσο άδικα χάθηκαν τρεις εργαζόμενοι και, για να το πω και “δημοσίως”, στην ίδια πορεία, λίγο πιο πάνω και σε άλλη τράπεζα κινδύνεψε άμεσα η σωματική ακεραιότητα προσφιλούς μου προσώπου (που του βγαίνει η ψυχή για να τα φέρει βόλτα). Κι εκεί η ίδια γηπεδική κατάσταση και καμία αντίδραση από την περιφρούρηση της πορείας, απλά προχωρούσαν. Αλήθεια, μεγάλο ιδανικό να καίγεται ο πλησίον σου και εσύ να προχωρείς σα να μη συμβαίνει τίποτε…
      Δυστυχώς αν δεν ομονοήσουμε τουλάχιστον στα ζητήματα αποκήρυξης της βίας, μας περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες μπροστά μας. Λυπάμαι ιδιαίτερα όταν με καθαρά οργουελική διάθεση αρνούμαστε να δούμε το προφανές και ψάχνουμε για προφάσεις εν αμαρτίαις που απλώς συντηρούν προσωπικούς και συλλογικούς μας μύθους (εδώ δεν απευθύνομαι σε σένα Αναγνώστη).

      Reply
  19. αναγνωστη εχεις δικιο, η αξιολογηση των σχολιων δεν εχει σκοπο την λογοκρισια αλλα την δημιουργια στο μελλον μιας λιστας με τα πιο ενδιαφεροντα σχολια γιαυτο και ανεβασω το οριο κακων ψηφων πριν κρυφτει ενα σχολιο. Θυμιζω εδω οτι η αρνητικη ψηφος εχει νοημα αν ενα σχολιο ειναι χαμηλης ποιοτητας, οχι αν απλα διαφωνουμε με αυτο.

    βρεννο
    δεν νομιζω οτι λειπω τοσο καιρο που εχω ξεχασει τα παντα, πιο πιθανο θεωρω οτι οι Ελληνες εχουν εθιστει ολο και πιο πολυ στην βια τα τελευταια χρονια. Ασε που εχει διαφορα να φωναζουν “καψτε ολους τους γαβρους” με το να καιγεται οντως ενα κτιριο και να πει καποιος κατι τοσο απαισιο.

    Όπως όμως από μια ολόκληρη κοινωνία δεν κρατάς τους φονιάδες, τους ληστές και τα καθάρματά της έτσι κι από μια διαδήλωση δεν κρατάς τους μπάχαλους, ακόμη κι όταν γίνονται φονιάδες.

    το θεμα ειναι, οπως ειπα, οχι ποιους κραταω, αλλα τι περιμενω απο τους μη-μπαχαλους. Αν ενας φιλος μου ανεχοταν μια ληστεια απο γνωστο του, θα τον ρωτουσα γιατι και αν δε ειχε καλη απαντηση πιθανοταα δεν θα συνεχιζα τον συγχρωτισμο μας. Ακομα περισσοτερο, αν κανω εναν αγωνα με καποιον και τον δω να μεταχειριζεται κακα μεσα, ή θα φευγε αυτος ή εγω.

    Ναι λοιπον, ξεκαθαρα και απολυτα περιμενω απο μια πορεια, αν εχει μπαχαλους μεσα, ειτε να τους αποβαλλει ειτε να διαλυεται. Ο καθενας να αναλαβει τις ευθυνες του, απλα πραγματα. Οπως ευστοχα εγραφε καποιος στο radical desire νομιζω, ο λογος που δεν γνιεται αυτο δεν ειναι επειδηειναι τυφλοι αλλα επειδη συνειδητα ανεχονται αυτο το πραγμα.

    Reply
    • SG,

      Τα περιστατικά που ανέφερα είχαν να κάνουν με πραγματική φωτιά, όχι με λόγια. Συμφωνώ ότι παραέχουμε εθιστεί στη βία (και αναπαράγουμε αυτή τη συμπεριφορά) αλλά τελικά είμαστε και εμείς οι ίδιοι που στεκόμαστε πρώτα στην τυφλή βία και μετά, ίσως, σ’ όλα τα υπόλοιπα. Θέλω να πω ότι αν απ’ όλα τα πράγματα αυτό που κρατάμε είναι η βία, τότε η βία γίνεται τελικά ο γνώμονας που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Γι’ αυτό και επισημαίνω ότι το απεχθές «να καείτε μουνάκια» (που, από πολιτική άποψη, δεν διέφερε καθόλου από ένα «να καείτε κωλο-(βάλτε-το-όνομα-της-μισητής-σας-ομάδας)») μάλλον θα το ακούμε συχνότερα στο εξής, ειδικά αν τα πράγματα δυσκολέψουν όσο μας λένε.

      Κατά τα λοιπά, δεν μπορώ να διαφωνήσω μ’ αυτά που λες, όμως νομίζω όμως ότι δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα εφαρμογής στο πεδίο της κοινωνικής μηχανικής. Και επειδή οι χουλιγκάνοι μας έκοψαν το γήπεδο δεν σημαίνει ότι επειδή πλάκωσαν και στις πορείες θα πρέπει να σταματήσουμε κι αυτές. Αλλιώς να τους δώσουμε και τα κλειδιά και να φύγουμε.

      Reply
  20. ρε παιδιά γιατί πάμε να βγάλουμε τέτοια γενικά συμπεράσματα από μια κουβέντα. Φυσικά και υπήρχαν κάποιοι που φώναξαν το ένα και άλλοι το άλλο. Όλα αυτά όταν ακόμη δεν είχε συνειδητοποιήσει ο κόσμος την σοβαρότητα της κατάστασης. ναι είναι προφανές ότι ο περισσότερος κόσμος ήθελε να (και το έκανε) βοηθήσει. Επίσης υπάρχουν κπ που ακόμη και τώρα θα φώναζαν κάτι εξίσου άγριο.
    και φυσικά επιλέγω να κρατήσω το γεγονός ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία ο κόσμος προσπάθησε να βοηθήσει.
    Τώρα μπορώ να πω ότι τον τελευταίο καιρό (προ ΔΝΤ) είχαν ήδη αρχίσει χοντρές αψιμαχίες μεταξύ μπάχαλων και υπόλοιπων διαδηλωτών. Εύκολο πάντως δεν είναι να σταματήσει κπ όλο αυτό. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσει ξύλο.
    Τέλος τον τελευταίο διάστημα είναι εμφανές επίσης ότι υπάρχει πάρα πολύ οργή, που σημαίνει και περισσότερη βία.
    (vrennus, ας μην ψάχνουμε παντού συνωμοσίες και κρυφές αντζέντες.)

    Reply
  21. ξεκαθαρα και απολυτα περιμενω απο μια πορεια, αν εχει μπαχαλους μεσα, ειτε να τους αποβαλλει ειτε να διαλυεται.

    Ακριβώς. Δεν περιττεύει να υπενθυμίσουμε ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει κάθε συνάθροιση, προστατεύει μόνο τις ήσυχες και άοπλες. Και φυσικά μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε πότε μια συνάθροιση ως όλον είναι ήσυχη και άοπλη και πότε όχι. Μερικές άλλες όμως όχι: τρεις νεκροί και μια απόπειρα κατάληψης της Βουλής βοηθούν.

    Αλλά πέρα από αυτό, και απευθύνομαι στον Βυτίο και σε όποιον άλλο πήγε στην πορεία, υπάρχει κάποιο ηθικό όριο για σας; Αν οι νεκροί δεν ήταν 3, αλλά 13, θα εξακολουθούσε να υπερισχύη η ανάγκη σας να διαδηλώσετε την άποψή σας με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο και όχι με οποιονδήποτε άλλον; Αν ήταν 103; Αν δεν έσπαγαν τζάμια, αλλά βίαζαν γυναίκες [ή άντρες, μην είμαστε και κλειτοριδοκράτες!]; Ποιο είναι το όριο επιτέλους;

    Ούτε το γνωστό επιχείρημα “μα εγώ δεν έκανα τίποτε ούτε τους θέλω τους υαλοθραύστες, τους σιχαίνομαι, θέλω απλώς να διαδηλώσω όμορφα κι ωραία” έχει απόλυτη ισχύ. Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι μεν ατομικό δικαίωμα, ασκείται όμως πάντα συλλογικά και αυτό έχει τις συνέπειές του: αν ένα σωματείο λάβη μια απόφαση που καθιστά τους σκοπούς του παράνομους και εν συνεχεία διαταχθή αυτεπαγγέλτως η διάλυσή του, δικαιούνται τα μειοψηφήσανατα μέλη να πουν “παραβιάζεται το δικαίωμά μου στο συνεταιρίζεσθαι, εγώ δεν ψήφισα τους παράνομους σκοπούς”; Όχι βέβαια.

    Reply
    • Το ερώτημα, Αθανάσιε, όπως το θέτεις νομίζω ότι εκβιάζει μια συγκεκριμένη απάντηση. Η δε φράση «ποιο είναι το ηθικό όριο;» μπορώ να στην αντιστρέψω για ένα σωρό θέματα μόνο και μόνο για να ανταλλάσσουμε ιδεολογικές αερολογίες. Προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε μια σειρά και θα σου απαντήσω. (πάντως πιστεύω να έχεις καταλάβει ότι δεν αθώωνω κανέναν. βάζω και μένα μέσα)

      Reply
      • Ακριβώς γι’αυτό σε ρωτάω.

        Το ερώτημα δεν το θέτω εγώ, το θέτει η πραγματικότητα και μου το έθεσε και μένα πολλά χρόνια πριν, στην τελευταία πορεία που πήγα [αν και μάλλον συμφωνούσα με τον νόμο για τον οποίο οι άλλοι φώναζαν “να τα πάρη όλα πίσω!”]. Αφού έβαλα τις σκέψεις μου μια σειρά και γω, αποφάσισα ότι εγώ τουλάχιστον δεν πρόκειται να δίνω το απαραίτητο προκάλυμμα σε κανένα να εκσφενδονίζη μάρμαρα στα τυφλά. Τόση ευθύνη μου αναλογούσε, την ανέλαβα λοιπόν.

        Όσο για το ηθικό όριο, ρώτα με ό,τι θες και να συζητήσουμε ό,τι θες. Αλλά η ερώτηση για το ηθικό όριο σε οποιοδήποτε άλλο θέμα ούτε προδικάζει ούτε επηρεάζει την απάντηση σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο.

        Reply
        • Αθανάσιε επειδή βγήκε ένα τεράστιο σεντόνι (κόβω το μισό), αν έχεις κουράγιο διάβασέ το. Απ’ τους υπόλοιπους συγνώμη για το χώρο.
          (αρχικά σημειώνω ότι έχω φύγει από πορείες λόγω σπασιμάτων, έχω βρίσει μπάχαλους, έχω περάσει αδιάφορα από σπασίματα). Λοιπόν στην σημερινή περίσταση βλέπω μια σειρά από πολιτικές αποφάσεις, στις οποίες κανείς δεν αντιτάσσεται σοβαρά. Αν πίστευα στο Συριζα ή στο ΚΚΕ μπορεί και να καθόμουν σπίτι περισσότερο. Αυτοί όμως λένε τα δικά τους (λαϊκισμοί, αερολογίες κλπ κλπ). Δεν θέλω να καταλάβω τη Βουλή ούτε να την κάψω. Δεν θέλω να δείρω κανέναν ΜΑΤα. Έχω προσπαθήσει να μιλήσω μαζί τους πολλάκις για να αποτρέψω τσακωμούς. Όμως πιστεύω ότι πρέπει να ασκηθεί κοινωνική πίεση (μέσα απ’ τη μαζική παρουσία σε διαδηλωσεις) όχι σώνει και καλά για να πάρουν πίσω τα μέτρα. Δε με νοιάζουν τα δώρα και οι μισθοί. Τα μέτρα τους μόνο κόβουν λεφτά. Δεν κάνουν τπτ άλλο, δεν φτιάχνουν ας πούμε τον δημόσιο τομέα, απλά μειώνουν το κόστος. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να υπάρχει κοινωνική πίεση (και από μας και ταυτόχρονα από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς) ώστε στην πράξη να πάρουν τον επόμενο καιρό άλλα μέτρα. Να μην τα πω φιλολαϊκά. Να τα πω μέτρα αξιοπρέπειας. Πρέπει να φοβηθούν, να μην σκεφτούν καν ότι μπορούν να συνεχίσουν τον ίδιο γνωστό δρόμο. Με ποιο αντίτιμο όμως; Ρωτάς εσύ. Σκέφτομαι ότι πρέπει να είμαι στο δρόμο. Επίσης σκέφτομαι ότι από δω και πέρα πρέπει με κάθε τρόπο να περιφρουρηθούν οι διαδηλώσεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να φάνε ξύλο όσοι εκμεταλλεύονται την παρουσία του κόσμου για μπάχαλα. Παρεκτρέπομαι το ξέρω. Δεν έχω πειστεί ακόμη μέσα μου για τπτ. Απλά σκέφτομαι ότι δεν μπορεί να με καταδικάσουν στον καναπέ να βλέπω από μακριά οι κανίβαλοι.
          Αναλαμβάνω ευθύνη δεν μπορεί να σημαίνει ότι δεν ξανακατεβαίνω. Αλλά ότι προστατεύω όσους διαδηλώνουν και όσους δεν διαδηλώνουν και απλά εργάζονται.
          Ακόμη πάντως είμαι σε αμφίθυμη κατάσταση γενικώς.
          Ξέρω σίγουρα πως έχω κάνει λάθος για καιρό που δεν έκανα κάτι στην πράξη στις πορείες. Γι’ αυτό και αισθάνομαι ότι σ’ αυτό το φόνο κάτι μου αναλογεί.

          Reply
  22. Έλατε τώρα που θέλετε να πιστέψουμε ότι οι υπόλοιποι – για την πλειοψηφεία μιλάμε – στην πορεία δεν γουστάρουν που σπάνε τράπεζες οι μπαχαλάκηδες και απλά δεν μπορούν να τους απομονώσουν, ή ότι η αριστερά δεν τους κλείνει το μάτι. Εγώ είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι λένε οτι καλά κάνουν και καίνε τράπεζες….απλά είδατε οτί κάποια στιγμή θα κάτσει η στραβή και θα καούν και ανθρωποι μέσα και μετά οι ελληνάρες θα πέσουν για δισεκατομυριοστή φορά απο τα σύνεφα ως συνήθως. λες και με τον τρόπο που δρούμε όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε φτιάξει μια κοινωνία που ζεί στη τύχη με χιλίαδες disasters waiting to happen σε κάθε γωνία. Να πω και κάτι χαρακτηριστικό. όταν συλαμβάνουν οι μπάτσοι κάποιον μπαχαλάκια αυτό που βλέπω είναι τους απλούς διαδηλώτες να προσπαθούν να σώσουν τον μπαχαλάκια και να βρίζουν τους μπάτσους….έτσι δειχνουν προφανώς την αντιθεσή τους στη βία του μπαχαλάκια. Και για να προλάβώ…εννοιείται ότι η αστυνομία μπουζουριάζει και άσχετους…ΠΑΝΤΑ όμως άσχετοι είναι και αντιδράει ο κόσμος? δεν νομίζω. Όσο για την αριστερά, όταν κάτσει η στραβή ενώ πριν δημιουργεί ανοχή και μυθριδατισμό στη βια το γυρναέι στη προβοκάτσια…ΕΛΕΟΣ….ΠΑΝΤΑ προβοκάτσια είναι…όταν όμως συληφθούν τελικά οι κάθε λογής τρομοκράτες μπαχαλάκηδες και είναι πλέον πασιφανές ότι ανήκουν στον ακροαριστερό χώρο, τότε η στην καλύτερη κάνει τη πάπια και δεν ζητάει ούτε ένα συγνώμη ή τουλάχιστον να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος για τα περι προβοκάτσιας. ή ακόμα χειρότερα κάνει αγώνα ότι και καλά καταπατώνται δικαιώματα – δεν έχουν αδικο πάντα, αλλα ούτε και δίκιο πάντα -, ότι δημιουργήται κλίμα τρομοκρατίας από την αστυνομία, ότι παγιδεύονται αθώοοι, και χίλια δυο.

    Reply
  23. vrennus

    Όπως όμως από μια ολόκληρη κοινωνία δεν κρατάς τους φονιάδες, τους ληστές και τα καθάρματά της έτσι κι από μια διαδήλωση δεν κρατάς τους μπάχαλους, ακόμη κι όταν γίνονται φονιάδες.

    Aυτό που κρατάω εγώ βρέννους είναι ότι γίνεται απόπειρα φόνου και τελικά φόνος μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης παρουσιά χιλιάδων ανθρώπων και, ενώ δεν βρέθηκαν 5 άτομα να βουτήξουν τους ενόχους επί τόπου, βρέθηκαν 105 να ψιλο- (ή και χόντρο-)δικαιολογήσουν την πράξη τους, καταλήγοντας μάλιστα στο ανήκουστο συμπέρασμα ότι αν είχε βάλει η τράπεζα πυροσβεστήρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα ή λογος να συζητάμε.

    Και όχι μόνο αυτό, ακόμα περισσότερο κρατάω αυτό που γράφω στο σχόλιο μου προς τον αναγνώστη πάνω, ότι δεν φαίνεται να έχουμε καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα.

    Αυτό, πιθανότατα, θα το πληρώσουμε πάρα πολύ ακριβά.

    Reply
  24. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι αυτό που έγραψα ως σχόλιο και σε αντίστοιχο κείμενο στο Ρούστερ. Δυστυχώς οι βίαιες ενέργειες είναι χαρακτηριστικό του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού από τότε που μπορώ να θυμάμαι: θύματα 17 Νοέμβρη, εμπρησμούς λεωφορείων των ΜΑΤ, δολοφονία Καλτεζά από τον αστυνομικό Μελίστα to 1985, δολοφονία Γρηγορόπουλου, δολοφονία Τεμπονέρα, δολοφονία αστυνομικού από ξυλοδαρμό πριν από δυο χρόνια νομίζω στα εξάρχεια, πρόσφατη τρομοκρατία από Πυρήνες Φωτιάς και Επαναστατικό Αγώνα, ξύλο και ξεβράκωμα ιδιοκτητών λεωφορείων από συνδικαλιστές με αφορμή την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών το 1992, καταστροφές περιουσιών σχεδόν σε κάθε επέτειο του Πολυτεχνείου… Έλεος! Φτάνει πιά! Πώς μπορεί να πάει μπροστά μια τέτοια χώρα? Πώς μπορεί να μεγαλώσει κανείς παιδιά σε τέτοιο περιβάλλον? Δεν είμαστε ούτε Γαλλική μοναρχία ούτε δικτατορία των συνταγματαρχών. Πότε θα αρχίσουμε να φερόμαστε σαν πολίτες δημοκρατικής κοινωνίας???

    Reply
  25. Αφού συνταχθώ κι εγώ με SG, Snaporaz, Λεκτοράτιο, Κώστα και όσους προσεγγίζουν το πρόβλημα από αυτή την σκοπιά, θα ήθελα να υπογραμμίσω πόσο ξεκάθαρο είναι (και) κατ΄ εμέ το πλαίσιο ηθικής αυτουργίας του αποτρόπαιου συμβάντος της Τετάρτης: είναι το σύστημα ανοχής της επαναστατικής βίας των μειοψηφιών, που αποτελεί μια από τις βασικές «συνιστώσες» της μεταπολιτευτικής αντίληψης περί δημοκρατίας. Είναι ο οίκος «δημοκρατικής» ανοχής των εξτρεμιστικών ομάδων της τυφλής βίας και καταστροφής. Οι τρεις νεκροί είχαν περίπου την ηλικία της μεταπολίτευσης και συμβολίζουν δυστυχώς την δημοκρατική πλέον (και όχι μόνον οικονομική) χρεοκοπία της.

    Κατά τα άλλα, είμαι στην δυσάρεστη θέση να ενημερώσω πως το τμήμα της πορείας που περνούσε κοντά στο μοιραίο σημείο την Τετάρτη ήταν αυτό των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ, μεταξύ αυτών και οι συμβασιούχοι αρχαιολόγοι. Η ανακοίνωσή τους θα ήταν εξαιρετική μάλλον για υπουργείο Φανατισμού, όχι Πολιτισμού. Όχι απλώς επιλέγουν να «κρατήσουν» το κομμάτι της εικόνας που κρατά πιο πάνω και ο βρέννος, αλλά το χαρακτηρίζουν κιόλας ως «μοναδική αλήθεια». Οι «ανεγκέφαλοι» καταδικάζονται μεν, αλλά σε μικρότερη έκταση κειμένου από την διεύθυνση της τράπεζας, η οποία εγκαλείται, μεταξύ άλλων, και για την…«υγιεινή» των υπαλλήλων (πιθανόν και των νεκρών).

    Ζούμε, λοιπον, στον Πολιτισμό της «μοναδικής αλήθειας». Το πρόβλημα είναι απλώς πως η μοναδική του ενός είναι διαφορετική από την μοναδική του άλλου…

    Reply

Leave a Comment