Ο Στήβεν Πίνκερ στην αναΜορφωση

Εχουμε ενα πολυ ευχαριστο νεο. Ο Στηβεν Πινκερ, εξελικτικος ψυχολογος και γνωστικος επιστημων (cognitive scientist) μας εδωσε αδεια να αναδημοσιευουμε αρθρα του, μεταφρασμενα ή μη. Ο Πινκερ ειναι ενας απο αυτους τους σπανιους ανθρωπους που συνδυαζουν επιστημονικη αριστεια με την δυνατοτητα να εξηγησουν τις θεωριες με απλο, προσιτο αλλα ακριβη τροπο. Το περιοδικο ΤΙΜΕ τον κατεταξε (δικαιως νομιζω) στους 100 πιο σημαντικους διανοητες σημερα. Ειμαστε λοιπον περηφανοι που θα φιλοξενησουμε αρθρα του.

Το πρωτο αρθρο που επιλεξαμε ειναι το Α History of Violence, μια και ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον αλλα και επικαιρο (βλεπε σχετικα αρθρα μας εδω και εδω).

Υπαρχει ενα διλημμα, να βαζουμε τα αρθρα του στο πρωτοτυπο ή μεταφρασμενα. Ο ανθρωπος γραφει εξαιρετικα και η μεταφραση θα φερνει σιγουρα καποια απωλεια. Απτην αλλη πιστευουμε οτι το ελληνικο κοινο πρεπει να ερθει σε επαφη με τον Πινκερ, ακομα και οι ανθρωποι που δεν μιλανε καλα αγγλικα (ή κυριως αυτοι!). Ετσι καταληγουμε μαλλον στην μεταφραση. Στειλτε μας ενα μεηλ με την αποψη σας στο θεμα και προτεινετε μας και ποια αρθρα του θα θελατε να δειτε στην αναΜορφωση.

σημειωση: Για μια πρωτη και χιουμοριστικη ματια στον Στηβεν Πινκερ, δειτε αυτο το μικρο βιντεο-συνεντευξη με τον κωμικο Stephen Colbert.

Leave a Comment