Το ξενοφοβικο συνδρομο καταδιωξης ξαναχτυπα

Καθε φορα που η Ελλαδα εχει προβληματα τετοιου μεγεθους ωστε να αρχισουν να ασχολουνται τα διεθνη ΜΜΕ μαζι τους (αρκετα συχνα δυστυχως), στην Ελλαδα αρχιζει με απολυτη προβλεψιμοτητα η Καταγγελια.

Οι ξενοι μας απεχθανονται, θελουν το κακο μας, να διαμελισουν την χωρα μας και να ξεσκισουν την εθνικη μας ταυτοτητα… να οριστε παλι μας κριτικαρουν με μονο σκοπο να εκπληρωσουν τα σκοτεινα τους σχεδια.

Οι ψυχολογικοι και κοινωνικοι λογοι που μας σπρωχνουν σε αυτο το συνονθυλευμα συνδρομου καταδιωξης, συνωμοσιολαγνιας και ξενοφοβιας αξιζουν σιγουρα μια ολοκληρη διατριβη. Εχω την εντυπωση οτι μονο βαθια ανασφαλεις και συμπλεγματικοι ανθρωποι νιωθουν οτι ολος ο κοσμος τους φθονει και τους καταδιωκει. Θελει πολυ κακομοιρια και μιζερια για να κατηγορεις ολον τον κοσμο καθε φορα που ερχεσαι σε δυσκολη θεση και να περιμενεις παθητικα τον απο μηχανης θεο, αντι να κοιταζεις με δυναμισμο και κουραγιο να βγεις απο αυτην αδιαφορωντας για το τι λενε οι αλλοι!

Δεν θελω να ασχοληθω ομως αλλο με την ερασιτεχνικη ψυχολογια, αλλα να καταδειξω σε τι ακραια ολιγοφρενεις θεωριες οδηγουνται οι αρθρογραφοι υπο τετοιες συνθηκες.

Το αρθρο του Γ.Δελαστικ στην Ημερησια ειναι απο τα καλυτερα παραδειγματα που διαβαζω αυτες τις μερες.

Aισθήματα οργής αρχίζουν πλέον να κυριαρχούν στον ελληνικό λαό εναντίον εκείνων των «εταίρων» της E.E. και των χρηματοπιστωτικών κύκλων της διεθνούς σκηνής που έχουν ενορχηστρώσει την απίστευτης έκτασης, έντασης και διάρκειας εκστρατεία πιέσεων εναντίον της χώρας με αφορμή τις κακές μακροοικονομικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Οπου ο δημοσιογραφος αντι να ενημερωνει για γεγονοτα (πχ τα επικριτικα δημοσευματα στον ξενο τυπο) και μετα να δωσει μια γνωμη πως εξηγουνται, προσφερει την θεωρια του ως γεγονος και την δικη του γνωμη ως “κυριαρχη στον ελληνικο λαο”!

Ξεκινα λιγο πολυ με την θεωρια οτι μια μεγαλη ομαδα εντυπων της Ευρωπης και των ΗΠΑ εχουν συμπηξει μια ανιερη συμμαχια για να κριτικαρουν την κακομοιρα την Ελλαδα. Σε αγαστη συνεργασια βεβαια με ολους τους επενδυτες στις διεθνεις αγορες που ξαφνικα δεν ενδιαφερονται για το κερδος τους αλλα για την καταστροφη της Ελλαδας? Μιλαμε δηλαδη για εκατομμυρια ανθρωπους που χωρις ιδιαιτερα κοινα συμφεροντα εχουν συνεννοηθει για να διαλυσουν τον τοσο σημαντικο κινδυνο για αυτους… μια χωρα 10 εκατομμυριων ψυχων στην περιφερεια της Ευρωπης?

Υπαρχει σιγουρα χωρος για να ανταλλασονται τετοιες συνωμοσιοθεωριες, αλλα δεν ειναι νομιζω στις σελιδες μιας μεγαλης σοβαρης (?) εφημεριδας.

Aκόμη και έντυπα που κάθε άλλο παρά συμπαθούν την Eλλάδα, απορρίπτουν ως αφελή οποιαδήποτε εκτίμηση ότι η Eλλάδα θα εκδιωχθεί από την Eυρωζώνη. O Economist, για παράδειγμα, είναι κατηγορηματικός […]

Οπου μαθαινουμε οτι τα διεθνη εντυπα εχουν και προσωπικες συμπαθειες και αντιπαθειες για την Ελλαδα.
Με καθιστα μαλλον τυφλο το γεγονος οτι εχω διαβασει σχεδον καθε τευχος του Εκονομιστ εδω και 11 χρονια και δεν εχω δει ποτε ενδειξεις παγιας “ανθελληνικης” πολιτικης αλλα ισα ισα βλεπω καλυτερη και συχνοτερη καλυψη απο χωρες παρομοιας ισχυος και σημασιας (Πορτογαλια, Τσεχια, Σουηδια…).

Μπηως τελικα περιμενουμε απο τα διεθνη ΜΜΕ κατι που τα ελληνικα ποτε δεν πραττουν για αλλες χωρες (με την Τουρκια και την ΠΓΔΜ να εχουν την χειροτερη μεταχειριση), δηλαδη προσεκτικη, διπλωματικη και ανεκτικη αντιμετωπιση των αδυναμιων μας αλλα υπερβολικους διθυραμβους για τις οποιες επιτυχιες μας?

O υπουργός Aμυνας Eυάγγ. Bενιζέλος υπήρξε ο μόνος υπουργός μέχρι στιγμής που έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, αναφερόμενος δημοσίως στους στόχους αυτής της εκστρατείας.
Tο πρώτο που είπε αφορά στις επιθέσεις των Aμερικανών και των Bρετανών εναντίον του ευρώ και στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν την Eλλάδα ως εκείνο τον αδύναμο κρίκο που θα τους επέτρεπε να «σπάσουν» την Eυρωζώνη, αποσπώντας αλλεπάλληλες χώρες από αυτήν, ώστε τελικά να τορπιλίσουν το ευρωνόμισμα.

Και ο λογος που οι Αμερικανοι θελουν να τορπιλισουν το ευρω ειναι πως…? Περιεργο γιατι ειχα την εντυπωση οτι οι Αμερικανοι αξιωματουχοι εδω και μια δεκαετια πιεζουν χωρες οπως την Κινα να αυξησουν την αξια του νομισματος τους, οχι να την υποτιμησουν! Πως ακριβως συμφερει τις ΗΠΑ, με μεγαλο εμπορικο ελλειμμα και εν μεσω μιας κρισης που προσπαθουν να λυσουν με τονωση της ζητησης, να υποτιμηθει το ευρω?

Και εστω οτι οι Αμερικανοι ειναι και σχιζοφρενεις και σατανικα αδιστακτοι, οι εφημεριδες της ευρωζωνης γιατι συμμετεχουν στην κριτικη? Τα γερμανικα ΜΜΕ προσπαθουν αραγε να βοηθησουν τις ΗΠΑ να ριξουν το ευρω?!?

Υπερβολικα συχνα δημοσιευονται κειμενα σαν αυτο στα ελληνικα ΜΜΕ, υπερβολικα συχνα πεφτουν σε πλανες και λαθη που ειναι ηλιου φαεινοτερα σε καθε ψυχραιμο και λογικο ατομο. Τι τυφλωνει τους αρθρογραφους δεν μπορω να το διακρινω ακριβως, αφηνω το θεμα προς το παρον στους ψυχολογους. Αυτο που ομως ειναι σημαντικο ειναι να μην επηρεαζονται οι πολιτες και η κυβερνηση απο αυτες τις οπισθοδρομικες και μιζερες τασεις.

Εχουμε ενα δυσκολο δρομο μπροστα μας, εναν δρομο που εχει αρχισει να με φοβιζει οσο λιγα επεισοδια στην προσφατη ιστορια της χωρας μας. Τα οχι αμελητεα κατορθωματα της χωρας μας απο το 1996 εως σημερα κινδυνευουν να αναστραφουν, εστω προσωρινα, εαν δεν ειμαστε πολυ προσεκτικοι. Η επιστροφη στα ξεονοφοβικα συνδρομα καταδιωξης θυμιζει εποχες που λιγοι Ελληνες θα ηθελαν να ξαναδουν. Η Ελλαδα δεν θελει να ξαναγινει Ψωροκωσταινα και θα ηταν ασυγχωρητος οποιος την εβαζε παλι σε αυτον τον δρομο…

13 thoughts on “Το ξενοφοβικο συνδρομο καταδιωξης ξαναχτυπα”

  1. καλα ο ανθρωπος φαινεται το συνηθιζει… ειναι τοσο ηλιθιοι οι Αμερικανοι κατα τον κ. Δελαστικ? πες οτι ηθελες πραγματικα να δημιουργησεις ενα τετοιο ζητημα σε μια χωρα, θα εστελνες ατομα απο την τοπικη στρατιωτικη βαση? Και σε συνεργασια με ατομα απο τριτες χωρες? Σε ενα μερος που επιβλεπεται απο καμερες??

    Και πως καταφερνει κανεις στο ιδιο κειμενο να εχει τετοιες ασυνεπειες?

    πχ

    Τι έχει άραγε η Ουάσιγκτον να πει τώρα που όλοι γνωρίζουν ότι δύο Αμερικανοί και όχι Ελληνες πολίτες συμμετείχαν στους εμπρησμούς

    μα καλα, δεν ειπαμε λιγο πιο πανω οτι συμμετειχε και ενας Ελληνας?

    Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι η αμερικανική εφημερίδα ορίζει ως δήθεν αντισημιτισμό… «τη συνηθισμένη τώρα σύγκριση του Ισραήλ με τους ναζί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης»!

    το οποιο φυσικα δεν συμβαινει ποτε? σιγουρα ο κ. Δελαστικ ειναι υποδειγμα ψυχραιμιας και αντικειμενικοτητας, ποτε δεν θα γενικευε ή ισοπεδωνε ετσι. Μισο λεπτο ομως:

    “[…]τα εγκλήματα που διαπράττουν τα αιμοσταγή στρατεύματα του Ισραήλ σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων.”

    καταλαβα, δεν τους λεμε Ναζι, μονο αιμοσταγεις!

    Κουτι στους συνωμοσιολογους ερχεται οποιοδηποτε γεγονος συμβει μια και παντα θα επιβεβαιωνει τις πιο ολιγοφρενεις θεωριες τους… Confirmation bias λεγεται, τελικα δεν θα αποφυγουμε την ψυχιατρικη αναλυση μου φαινεται…

    Reply
    • SG, οι “ξένοι”, αυτή η φαντασιακή συλλογικότητα, έσπευσαν να καταδικάσουν και να εξυβρίσουν συλλήβδην όλους τους Έλληνες, την ελληνική κοινωνία, το ελληνικό DNA και δεν ξέρω τι ακόμα.

      Τώρα που το φάγανε, λίγη χαιρεκακία δικαιολογείται νομίζω. Έτσι είναι η ζωή.

      Μερικές φορές λοιπόν δεν φταίει κανένα ξενοφοβικό σύνδρομο: φταίει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, η WSJ κλπ., γενικώς όσοι μιλάνε (-με) βιαστικά και χωρίς σκέψη.

      Reply
  2. Άλλο είναι το θέμα τώρα: Να μεταφέρουμε τώρα τα ευρώπουλά μας σε ξένες τράπεζες ή έχουμε ακόμα λίγο καιρό πριν τη δραχμοποίηση (και εξανεμισμό των καταθέσεων);

    Reply
  3. thano, οποτεδήποτε κάποιος έχει τη διορατικότητα (ή την τύχη) να προβλέψει μια μελλοντική εξέλιξη (είτε καλή είτε κακή είτε ουδέτερη), έχει διάφορες δυνατότητες για να βγάλει λεφτά από αυτό.

    Άλλοι ποντάρουν στο ενδεχόμενο μη χρεοκοπίας της Ελλάδας (πχ. αυτοί που μας δανείζουν).

    Άλλοι ποντάρουν στο να κερδίσει ο Ολυμπιακός, άλλοι στο να χάσει. Άλλοι ποντάρουν στο να ανέβει το χρηματιστήριο άλλοι στο να κατέβει. Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετικά με την Ελλάδα; Το ότι ανεβαίνουν τα spreads σημαίνει πάντως ότι οι αισιόδοξοι όλο και δυσπιστούν.

    Reply
  4. δεν διαφωνω kstamos. εννοειται οτι δεν πιστευω οτι υπαρχει καποια συνωμοσια εναντιον της Ελλαδος. απλα το να βγαζει λεφτα καποιος απο κρισεις και χρεωκοπιες δεν ειναι και οτι καλυτερο. ομως απο οτι εψαξα για τον Paulson, πριν το 2007 ηταν σχεδον αγνωστος και ηταν απο τους ελαχιστους που πονταραν στην καταρρευση της αγορας ακινητων και στο τελος δικαιωθηκε!!σημερα ειναι απο τους πλουσιοτερους ανθρωπους στον κοσμο και κορυφαιος στον τομεα του. τελικα διαβαζοντας ενα ελληνικο αρθρο νομιζεις οτι ο Paulson ειναι ενας αδιστακτος,κακος και απληστος τυπος αλλα κοιτωντας σε ξενα site τελικα διαπιστωσα οτι δεν ειναι ετσι τα πραγματα. ενδιαφερον φαινεται να ειναι και αυτο το βιβλιο

    http://www.newsweek.com/id/221924

    Reply
  5. SG, κατά βάσιν έχεις δίκιο. Όμως, νομίζω ότι το χάνεις τελικά με την υπερβολή που δείχνεις απέναντι στους έλληνες – εδώ πρόκειται για τη γενικότερη μομφή περί υπερβολικού αυτομαστιγώματος μέσω της Αναμόρφωσης, που ανέφερα ήδη σε άλλο σχόλιό μου.
    Η αγάπη των συνωμοσιολογικών θεωριών απαντά συχνά και στην Εσπερία. Αρκεί να σου θυμίσω λ.χ. εδώ την θραύση που κάνει ο Michael Moore στις ΗΠΑ και τον κόσμο, ή τις διάφορες συνωμοσιολογικές θεωρίες που διακινήθηκαν στον βρετανικό τύπο – αλλά και στο διαδίκτυο – σχετικά με την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στις βόμβες που έσκασαν στο Λονδίνο στις 7.7.2005. Στην παγίδα έπεσαν και δίκτυα κύρους. Ας μην υπερβάλλουμε λοιπόν.
    Γενικότερα δε από άποψη ψυχολογίας, είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνδέουν ένα σημαντικό γεγονός με κάποια σημαντική αιτία (λ.χ. “δεν μπορεί το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους να οφείλεται απλά σε πέντε μουσουλμάνους φονταμεταλιστές”, κοκ), και έτσι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι θεωρίες περί συνωμοσίας.
    Βεβαίως με την κατακλείδα σου σχετικά με τον επικείμενο διασυρμό μας δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω πλήρως! Θέλω να δω τί θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο με τα δημόσια έσοδα που έχουμε τάξει στους ευρωπαίους. Τότε θα έρθει η πραγματική μπόρα με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία του τόπου…

    Reply
  6. Ενδιαφερον κειμενο απο τον Εκονομιστ για την πορεια της διεθνους οικονομιας. Τι εχει να πει για την Ελλαδα?

    There is a lot of talk about fiscal discipline within the euro zone, not least because financial markets are punishing Europe’s peripheral economies for their profligacy. Greece this month announced an unprecedented fiscal squeeze over the next three years. But Greece makes up only 3% of euro-area GDP, and rapid fiscal consolidation is much less likely in the big economies.

    5 απλες, αντικειμενικοτατες κουβεντες. Φαινεται δεν διαβασαν το κειμενο του κ. Δελαστικ και δεν ακουσαν για την γραμμη που εχει δοθει να συκοφαντουν την Ελλαδα για να πουλησει η Αγγλια μερικα αρματα μαχης.

    λεκτορατιε
    Με αδικεις μαλλον αν με κατηγορεις για υπερβολικη αυστηροτητα σε σχεση με τα ελληνικα ΜΜΕ, τα ιδια λεω οποτεδηποτε διαβαζω σε καποια φυλλαδα ξενοφοβικες ή ανακριβεις σαχλαμαρες (εχω στειλει κατα καιρους γραμμα απο τον Εκονομιστ μεχρι την Sueddeutsche Zeitung).

    Ειναι νομιζω ξεκαθαρο οτι τα ελληνικα ΜΜΕ, μαλλον λογω μικρου μεγεθους, μικρης παραδοσης και διεθνους ασημαντοτητας, πεφτουν στην εθνικιστικη και κακη δημοσιογραφια πολυ συχνοτερα απο τις μεγαλες εφημεριδες του πλανητη, τουλαχιστον οσες διαβαζω τακτικα. Αν η FAZ ή η WSJ εγραφε τοσες συστηματικες ξενοφοβικες αστηρικτες συνωμοσιοθεωρητικες αρλουμπες οσο η Ελευθεροτυπια θα ειχε ξεσηκωθει η υφηλιος. Ευτυχως για μας, κανεις δεν διαβαζει Ελευθεροτυπια εκτος Ελλαδος.

    Αρκεί να σου θυμίσω λ.χ. εδώ την θραύση που κάνει ο Michael Moore στις ΗΠΑ και τον κόσμο

    μα η διαφορα λεκτορατιε ειναι οτι στις μεγαλες εφημεριδες του πλανητη κυριαρχει ο σκεπτικισμος αν οχι η ανοιχτη ειρωνεια σχετικα με τετοιους λαϊκο-ποπ συνωμοσιολογους! Την ιδια ωρα που στην σοβαροτερη ελληνικη εφημεριδα (την Καθημερινη) διαβασα διθυραμβους για το απαραδεκτο ανθυποψευδο-ντοκυμανταιρ, τρισχειροτερο των Μουρ-ικων διασκεδαστικων βιντεο, Zeitgeist:Addendum!

    Γενικότερα δε από άποψη ψυχολογίας, είναι αποδεδειγμένο ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνδέουν ένα σημαντικό γεγονός με κάποια σημαντική αιτία (λ.χ. “δεν μπορεί το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους να οφείλεται απλά σε πέντε μουσουλμάνους φονταμεταλιστές”, κοκ), και έτσι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι θεωρίες περί συνωμοσίας.

    σαφως υπαρχει ψυχολογικη ταση για τετοιες θεωριες, με τα διασκεδαστικα αποτελεσματα των μυθων περι Κεννεντυ, Ελβις, Area 51 κτλ. αλλα αυτα μενουν συνηθως στα ορια του σαχλαμαροκουτσομπολιου, λιγοι μορφωμενοι ανθρωποι σε πολιτισμενη χωρα πιστευουν χτυπητες συνωμοσιοθεωριες σε σοβαρα ζητηματα.

    Αλλα την βροντερη σαχλαμαρα οτι καποιοι Εβραιοι (ή μαλλον “Οι Εβραιοι”) σχεδιασαν το χτυπημα την ακους τακτικα μονο σε καθυστερημενες χωρες της Μεσης Ανατολης και… ενιοτε στην Ελλαδα!

    Βεβαίως με την κατακλείδα σου σχετικά με τον επικείμενο διασυρμό μας δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω πλήρως! Θέλω να δω τί θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο με τα δημόσια έσοδα που έχουμε τάξει στους ευρωπαίους. Τότε θα έρθει η πραγματική μπόρα με απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία του τόπου…

    παντως η εικονα της χωρας μας εχει σπιλωθει αγριως ηδη, με τα απτα αποτελεσματα που εχει κατι τετοιο μπορει να εχει στις εμπορικες μας συναλλαγες, ξενες επενδυσεις, τον τουρισμο κτλ να μην πω σε καθε Ελληνα που επισκεπτεται αλλη χωρα και αναρωτιουνται αν μπορει να περασει 5 μερες χωρις να χρεοκοπησει.

    επιστρεφω

    Reply
    • Την αλληλογραφία σου με τον Economist και τη Sueddeutsche Zeitung ομολογώ ότι δεν τη γνώριζα!:) Αναφερόμουνα απλά στη διάχυτη εντύπωση που αποκομίζει κανείς περιδιαβαίνοντας αρκετά κείμενα της Αναμόρφωσης …το αυτομαστίγωμα είναι κάποιες φορές άδικο και υπερβολικό. Δημοσιογραφία σαν αυτήν που περιγράφεις υπάρχει και αλλού. Τη συνωμοσιολογική θεωρία για τις εκρήξεις στο Λονδίνο την αγκάλιασε αρχικά και το BBC! Στη Γερμανία δεν έχουμε μόνο FAZ, έχουμε και Bild! Μάλιστα δε, συχνά η FAZ χτυπάει αγρίως Πολωνία και Τσεχία (την τελευταία για το γνωστό ζήτημα των αποζημιώσεων) με τρόπο κρυφορατσιστικό (“ποιοί είναι αυτοί οι τύποι που ήρθαν στην ΕΕ να μας μιλήσουν για δίκαιες αξιώσεις” κ.λπ.). Τεσπα, καταλαβαίνω τί θέλεις εν τέλει να καταδείξεις: στον δημόσιο διάλογο στην ελλάδα συχνά μιλάμε εκ του προχείρου, ανεύθυνα και ανορθολογικά. Κι έχεις δίκιο, αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί απλά μας οδηγεί στο να συντηρούμε …καταστροφικούς μύθους.
      En passant… ένα παράδειγμα καλού δημόσιου λόγου από πολιτικό που κατά τα λοιπά δεν συμπαθώ ιδιαιτέρως (κρίνω μόνον το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου).

      Reply
  7. @S G
    Σε κάποιο βαθμό στέκουν αυτά που υποστηρίζεις. Δε θα υποτιμούσα όμως αυτά που δε γνωρίζεις για τους “μορφωμένους δυτικούς”.

    Συμφωνούμε νομίζω πως στις περισσότερες δυτικές χώρες με ισχυρή οικονομία υπάρχει μια μετριοπαθής, συγκρατημένη νοοτροπία ως προς την ελεύθερη κατά τα άλλα έκφραση.

    Η ιστορική εμπειρία όμως μας δίνει παραδείγματα μεγάλων αποκλίσεων δημοσιευόμενων και σκέψεων/πιστεύω. Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το πολιτικά ορθό αναδεικνύεται σε δόγμα.

    Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι κρυφές ατζέντες πολιτικών, εκδοτών ή άλλων επιφανών/ισχυρών ανδρών είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο.

    Reply
    • Αντίθετα, στην Ελλάδα, οι κρυφές ατζέντες πολιτικών, εκδοτών ή άλλων επιφανών/ισχυρών ανδρών είναι μάλλον σπάνιο φαινόμενο.

      οντως ειναι σχετικα ξεκαθαρο σε καθε λογικο ατομο οτι απλα θελουν να ξεσκισουν και λεηλατησουν οτι προλαβουν :)

      Reply
  8. οντως ειναι σχετικα ξεκαθαρο σε καθε λογικο ατομο οτι απλα θελουν να ξεσκισουν και λεηλατησουν οτι προλαβουν

    ΄

    Πολιτικός είσαι και ξέρεις; ;)

    Reply

Leave a Comment