Αθηναϊκος τουρισμος – για τους ξενοδοχους ή για την πολη?

Δυσκολιες εχει φετος ο χριστουγεννιατικος τουρισμος: ηρθε η ωρα για δημιουργικη καταστροφη στην Αθηνα?


Μια τυπικη πλανη στην οικονομικη σκεψη που κυριαρχει στην Ελλαδα, ειναι η ιδεα οτι η αγορα υπαρχει για τους παραγωγους και οχι τους καταναλωτες. Ετσι ας πουμε οταν εχουμε μεγαλη αυξηση στην παραγωγη ενος προϊοντος, πχ κρασιου, που ριχνει τις τιμες, ενας κανονικος ανθρωπος θα χαιροταν γιατι η αγορα λειτουργησε προς οφελος των καταναλωτων. Η ελληνικη κυβερνηση αντιθετα θα σπευσει να καταστρεψει μερος της παραγωγης για να ανεβουν οι τιμες!

Και μπορει κανεις να επιχειρηματολογησει οτι η γεωργικη παραγωγη ειναι ενας καπως περιεργος κλαδος με ειδικες αναγκες (οι αγροτες ανηκουν στα φτωχα στρωματα και η παραγωγη τους εχει εντονα τυχαια στοιχεια), αλλα η ιδια ιδεα συχνα εφαρμοζεται σε ασχετους κλαδους οπως ο τουρισμος. Οι ξενοδοχοι δεν ανηκουν στα φτωχα στρωματα και ο τουρισμος μας δεν εχει μεγαλη διακυμανση (εχει τυπικα μια μικρη ανοδο καθε χρονο). Αλλα και παλι για πολλα χρονια σε πολυ σημαντικες για τον ελληνικο τουρισμο περιοχες το κρατος ειχε αποφασισει ουσιαστικα να πνιξει την παραγωγη, απαγορευοντας νεες ξενοδοχειακες επενδυσεις! Η αιτιολογια ηταν οτι ο τουρισμος στην Αθηνα πχ ηταν “κορεσμενος”.

Αυτη η ανορθοδοξη λογικη επανερχεται συχνα σε διαφορες μορφες. Δειτε ας πουμε σε ενα αρθρο της Καθημερινης με την ευκαιρια των Χριστουγεννων. Ολοκληρο το αρθρο μιλαει λες και ο αθηναϊκος τουρισμος υπαρχει μονο για τους ξενοδοχους! Τοση ειναι η μεση τιμη των δωματιων, τοση ειναι η πληροτητα κτλ Μα αν σκοπος μας ηταν να εχουμε υψηλες τιμες και πληροτητα η λυση θα ηταν απλουστατη: απαγορευση ολων των ξενοδοχειων εκτος απο ενα, το οποιο θα ηταν παντα γεματο και θα μπορουσε να ζητα απιστευτες τιμες! Αυτο προφανως ομως δεν μπορει να ειναι ο σκοπος του τουρισμου για την πολη. Η πολη ωφελειται πολλαπλασια απο καθε τουριστα που ερχεται και ξοδευει χρηματα στην διασκεδαση, μεταφορες, εστιαση κτλ Θα ελεγα ωφελειται και πολιτισμικα, μια και οι Αθηναιοι ερχονται σε επαφη με αλλες κουλτουρες. Ο τουρισμος δεν υπαρχει (μονο) για τους ξενοδοχους αλλα για ολους τους εμπλεκομενους, Αθηναιους και τουριστες, εμεις κερδιζουμε εισοδημα και θεσεις εργασιας αυτοι κερδιζουν εμπειριες.

Το οτι οι τιμες των δωματιων ειναι χαμηλες δεν εχει να κανει με τον αριθμο των ξενοδοχειων (που ειναι λιγα θα ελεγα με ευρωπαϊκα δεδομενα) αλλα με την ζητηση για το τουριστικο προϊον της Αθηνας. Αυτα τα Χριστουγεννα περισσοτεροι Αθηναιοι απο ποτε αφησαν την πολη τους και επισκεφτηκαν καποιον αλλο, συνηθως δυτικο, προορισμο. Αυτο που ειδαν συνηθως τους αφηνει με ενα μειγμα εντυπωσιασμου και συμπλεγματων. Η Αθηνα παραμενει η πιθανοτατα πιο ασχημη, πιο βρωμικη και χαοτικη πρωτευουσα της Δυσης, με κακες υπηρεσιες (οι ιστοριες τρομου με πρωταγωνιστες Ελληνες ταξιτζηδες εχουν φτασει στα περατα της γης) και πανακριβη ψυχαγωγια (πληρωσα 8 ευρω για μια μπυρα προχτες, για ονομα του θεου!). Μαλιστα μερος του τουριστικου πακετου ειναι και τα ξενοδοχεια, που εκτος εξαιρεσεων στην Αθηνα παραμενουν χωρις φαντασια και με κακη εξυπηρετηση. Οι τιμες που ζητανε τα ξενοδοχεια μας λοιπον ειναι χαμηλες, οχι επειδη ειναι πολλα τα ξενοδοχεια αλλα επειδη ειναι κακο το πακετο. Αν ζητουσαν τιμες παρομοιες με ενα ξενοδοχειο στην Βενετια, στο Παρισι ή στην Βαρκελωνη, δεν χρειαζεται να εισαι μαντης για να ξερεις οτι απλα θα εμεναν αδεια τα δωματια.

Αν θελουμε το καλο του αθηναϊκου τουρισμου αλλα και της πολης γενικα, η απαντηση δεν ειναι κανενας περιορισμος στα ξενοδοχεια, ειναι η αυξηση τους και ο συνεχης σκληρος ανταγωνισμος. Να δουλεψουν για το ψωμι τους, να αγωνιστουν και να επενδυσουν. Και γιατι οχι, ας κλεισουν και καποια ξενοδοχεια αν δεν κανουν καλα την δουλεια τους, και ας αντικατασταθουν απο νεα, ομορφοτερα και πρωτοποριακα. Δημιουργικη καταστροφη την ελεγε ο Σουμπετερ και ειναι η κινητηριος δυναμη της καινοτομιας…

11 thoughts on “Αθηναϊκος τουρισμος – για τους ξενοδοχους ή για την πολη?”

  1. Ασχολούμενος χρόνια με τον τουρισμό ως ξεναγός ακι έχοντας μείνει σε πολλά ξενοχοδεία αυτό που βλέπω είναι γενικά δεν υπάρχει καμία ενιαία πολιτική για τον τουρισμό. Οι επενδύσεις και η κρατική αρωγή στον τουρισμό είναι υπέρ του δέοντος μειωμένη. Δίπλα στον τουρισμό, ακόμα είναι και οι επενδύσεις στον πολιτισμό, αφού εκεί εντάσσονται οι αρχαιοολογικοί χώροι αλλά και οι άλλες έξοδοι που αναζητά ο τουρίστας.

    Η τουριστική πολιτική μας είναι μόνο διαφημίσεις στο εξωτερικό. Ο τουρίστας όμως που επισκέπτεται την Αθήνα γνεικά είναι ανεβασμένου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου εκ των πραγμάτων και αναζητά λύσεις και προτάσεις πέραν των δωματίων και των ξενοχοδείων. Απουσών αυτών των λύσεων αποφεύγει την παραμονή για μέρες στην Αθήνα.

    Θεωρώ όμως τα αθηναϊκά ξενοχοδεία είναι τόσο καλά όσα και τα χρήματα που κάποιος προσφέρει. Δε μπαίνω σε μία λογική σύγκρισης με το εξωτερικό απλά και μόνο επειδή εκεί ο τουρισμός ακολουθεί ενιαία πολιτική, και ο τουρισμός ακολουθεί πια την πορεία που αυτή η πολιτική επί δεκαετίες χάραξε.

    Reply
  2. Δειμο δεν νομιζω οτι χρειαζεται κρατικη αρωγη, τουλαχιστον οχι στις επιχειρησεις. αν τις αφηναν ησυχες θα εκαναν μονες τους περισσοτερες επενδυσεις, οπως ειπα ειχαμε μεχρι προσφατα το παρανοϊκο φαινομενο να απαγορευονται οι νεες επενδυσεις!

    Σχεδιο και επενδυσεςι χρειαζονται φυσικα για τις υποδομες και εκει πασχουμε πολυ. Οι δρομοι και τα πεζοδρομια της Αθηνας ειναι αθλια, τα μουσεια λιγα και με μεγαλες ελλειψεις, οι αρχαιολογικοι χωροι αθλιοι κτλ

    Θεωρώ όμως τα αθηναϊκά ξενοχοδεία είναι τόσο καλά όσα και τα χρήματα που κάποιος προσφέρει.

    εγω υποψιαζομαι οτι για αυτο που προσφερουν μαλλον ακριβα ειναι, οπως καθε σχεδον προϊον στην Αθηνα…

    Reply
  3. Όταν έλεγα κρατική αρωγή εννοούσα σχεδιασμένη πολιτική υποδομών (ουσιαστικά αυτό που είπες κι εσύ). Στο οικονομικό κομμάτι, απλά θα κάνω την αναλογία με ξενοχοδεία πόλης στην υπόλοιπη χώρα και σε κάποιες πρωτεύοσες που ζουν από τον τουρισμό (π.χ. Ρώμη που έχει πανάκριβα ξενοδοχεία, πλην όσων μένουν οι Έλληνες που είναι στα προάστια γενικώς ή το Παρίσι). Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία διακύμανση τιμών ώστε να είναι σταθερή η αξία του κάθε αστεριού. Αφήνεται στο χέρι των επιχειρηματιών εν λευκώ και αυτό έχει ουσιαστικά οδηγήσει σε πληθωρισμό τα ξενοδοχειακά αστέρια ώστε εμείς της δουλειάς κάνουμε λόγο για έκπτωση μισού αστεριού σε σχέση με μονάδες σε χώρες με τουριστική πολιτική. Η διαφορά ωστόσο οικονομικά είναι σχετικά μικρή.

    Reply
  4. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία διακύμανση τιμών ώστε να είναι σταθερή η αξία του κάθε αστεριού.

    δεν καταλαβαινω γιατι μιλας για ενιαιο καθορισμο τιμων. Τα αστερια πρεπει να καθοριζονται απο καποια αντικειμενικη αρχη και τις τιμες ας τις διαλεγουν οι ξενοδοχοι μονοι τους.

    Παρεπιμπτοντως ειμαι τωρα στην Νεα Ορλεανη, μια σχετικα μικρη πολη και εχω παθει πλακα με το ποσα τεραστια ξενοδοχεια υπαρχουν μεσα στο κεντρο της το ενα διπλα στο αλλο… Αυτος ειναι βεβαια και ο μονος τροπος να σηκωσει η πολη το τεραστιο συνεδριο στο οποιο βρισκομαι.

    Πως θελουμε συνεδρια στην Αθηνα αν περιοριζουμε τον αριθμο των ξενοδοχειων?!!

    Reply
  5. SG, γιατι πας Νεα Ορλεάνη και δε πας εδω πάνω δίπλα σε Ροδόπη.
    Στο Bansco, Bulgaria.
    Να δεις τι εχουν κάνει οι Βούλγαροι στη μέση του πουθενά.
    Απίστευτα ξενοδοχεία (Kempinski κλπ), πίστες, φαγάδικα, real estate του απιστεύτου.

    Οι ανατολικοί εχουν πάρει το μήνυμα και εχουν γράψει τους παλαιο-σοσιαλιστές στα παλαιά τους τα παπάρια, αλλα βλέπεις οι εργαζόμενοι ειναι επι το πλείστον Βούλγ-αροι(-άρες).

    Τις πίστες σκί τις ανάλαβαν Αυστριακοί κυρίως και κάποιοι μάνατζερς ειναι αμερικανοί.
    Η τιμή δεν ειναι και φτηνή για Βουλγαρία, 280 ευρά το βράδυ αλλα εχει και 2 πολυ καλά μπουφέ, πρωϊνό, βραδυνό.

    Δεν πιστεύω τι βλέπουν τα ματάκια μου, ..καλέ μου άνθρωπε.

    Στην ελλάδα οπου πας να χτείσεις πρέπει πρώτα να απο-χαρακτηρήσεις απο αρχαιολογική η αλλη υπηρεσία. Για να απο-χαρακτηρίσεις θέλει καλή μίζα και γερά νεύρα.
    Βούρκος.

    Reply
  6. Η Νέα Ορλεάνη με τόσα εκταμμύρια κατοίκους και σε μία πολιτεία με τόσο μεγάλο ΑΕΠ πώς χαρακτηρίζεται μικρή; Σχετικά με τι; Με τη ΝΥ; Τότε είναι όντως μικρή. Δε με απασχολεί αν η ενιαία τιμή καθοριστεί από το κράτος ή όχι. Όσο το Κράτος όμως απέχει, ξέρουμε ότι κανείς δε θα κάνει καμία προσπάθεια σχετική.

    Reply
  7. προφανως και ο χαρακτηρισμος της Ν.Ο. ως μικρης πολης δεν εχει μεγαλη σημασια, ως προς το αν εχει τουρισμο. δεν χρειαζεται να σου πω τι τουριστικη κινηση εχει η Ν.Ο. ολο το χρονο, αλλα κυριως βεβαια κατα τη διαρκεια του μαρντι γκρας. και η χωρα της μυκονου ειναι μικρη αλλα το νησι βουλιαζει καθε καλοκαιρι.

    Reply
  8. προφανη ολα αυτα, η Νεα Ορλεανη ειναι σημαντικος προορισμος και θα εχει ξενοδοχεια (αν και δεν ξερω γιατι θα πρεπει να ειναι σημαντικοτερος προορισμος απο την πολυ μεγαλυτερη και σημαντικοτερη Αθηνα).

    Το εντυπωσιακο δεν ειναι οτι η ΝΟ εχει πολλα ξενοδοχεια, ειναι οτι τα εχει ολα σε μια αποσταση 500 μετρων! Hilton (1600 δωματια!), Sheraton, Marriott, JW Marriott, Holiday Inn, InterContinental… και αυτα ειναι μονο τα πολυ γνωστα. ολα βρισκονται τρομακτικα κοντα το ενα στο αλλο, οπως μπορειτε να δειτε και μονοι σας.

    Αυτο θεωρω οτι στην Αθηνα θα ηταν απλα αδυνατο. Εμπλεκονται τοσοι φορεις, τοση γραφειοκρατια, οπως λεει ο σιμ πρεπει να μοιρασεις πολυ χρημα για εστω ενα ξενοδοχειο, ποσο μαλλον για να φτιαξεις 15 πυργους τον ενα διπλα στον αλλο.

    Reply
  9. δεν ειπε κανεις οτι θα πρεπε να ειναι σημαντικοτερη απο την αθηνα. αλλωστε η αθηνα ειναι ο σημαντικοτερος προορισμος στον κοσμο :) απλα δεν ειναι μια τυχαια πολη στις ΗΠΑ. χωρις να εχω σχετικα στοιχεια θα υπολογιζα οτι ειναι μεσα στις πρωτες 5 πολεις εσωτερικου τουρισμου στις ΗΠΑ.

    αν δεν κανω λαθος η αθηνα εχει οικοδομικο περιορισμο, ετσι ωστε για να φτιαξεις αλλο ενα χιλτον στο κεντρο πρεπει να αγορασεις τεραστια οικοπεδα. αυτο πλεον δεν γινεται, η μαλλον το κοστος θα ειναι δυσαναλογο του κερδους. προφανως ενα μαριοτ η ενα σερατον μπορει να αγορασει 2-3 πολυκατοικιες, να τις κατεδαφισει και να φτιαξει ενα κολοσσο οπως το χιλτον, διπλα στο χιλτον. Γιατι ομως να το κανει (σε εκεινο ακριβως το σημειο); Σημαντικος αποτρεπτικος παραγοντας πρεπει να ειναι η ελλειπης υποδομη της αθηνας που καθιστα ολα τα μερη ( εκτος του απολυτου κεντρου ) το ιδιο χαλια να μενεις.

    Reply
  10. H Νέα Ορλεάνη δεν ηταν η πόλη που πνιγηκε στον Κόλπο του Μεξικού, πρόπερσυ με τον κυκλώνα?
    Η περιοχή συνήθως από Ιούλιο μέχρι Νοέμβριο εχει σοβαρά προβλήματα με hurricanes.
    Ασε που “Αφρική της Αμερικής” την αποκαλούσαν διάφοροι..
    Για φούντο την ειχαν οι Ρεπουμπλικάνοι με την αδράνεια τους.

    Εξακολουθούν να μου κάνουν εντύπωση αυτά που γραφει εδώ ο SG.
    Πότε χτίστηκαν όλα αυτά τα ξενοδοχεία?
    Πόσο μακριά από τον ωκεανό είναι?

    Εχω τις αμφιβολίες μου για το κατα πόσο βιώσιμη ειναι η συγκεκριμένη περιοχή, μακροπρόθεσμα.
    Χωρίς levees αλα Ολλανδία.

    Reply

Leave a Comment