Αεροπορικες εταιρειες χαμηλου κοστους και δημοσιογραφοι χαμηλης ευθυνης

Η επανασταση των αεροπορικων εταιρειων χαμηλου κοστους ξεκινησε με την απορρυθμιση των αερομεταφορων στις ΗΠΑ to 1978. Εκεινη την εποχη για πρωτη φορα ανοιξε η αγορα οποια νεα εταιρεια ηθελε να δραστηριοποιηθει και σιγα σιγα ελευθερωθηκαν τα δρομολογια, τα ωραρια κτλ. Η αγορα που ηταν στασιμη για χρονια αρχισε να παρουσιαζει συνεχη καινοτομια. Εταιρειες οπως η Southwest, αργοτερα η Jet Blue, αρχισαν να προσφερουν νεες ιδεες, αχτυπητες τιμες και απευθειας συνδεσεις σε ολο και περισσοτερες πολεις. Αρκετα χρονια μετα ειχαμε απελευθερωση και στην ΕΕ και δημιουργηθηκαν θαυμασιες εταιρειες οπως Easyjet, Ryanair, Germanwings κτλ Αυτες οι εταιρειες σταματησαν να προσφερουν αχρηστα πραγματα οπως γευμα και ποτα, κατηργησαν τους μεσαζοντες και μπορεσαν να ριξουν τις τιμες κατα μεγαλο ποσοστο. Το αποτελεσμα ειναι μια πρωτοφανης κινητικοτητα για τους Ευρωπαιους πολιτες και νεες μορφες τουρισμου. Τα αεροπορικα ταξιδια που ηταν καποτε προνομιο των πλουσιων τωρα ειναι ψωμοτυρι ακομα και για φοιτητες.

Δυστυχως στην Ελλαδα αυτη η επανασταση εχει εμποδιστει απο τρεις παραγοντες:

α) το πανακριβο αεροδρομιο της Αθηνας που διωχνει τις μικρες φτηνες εταιρειες με τα υπερογκα τελη του (μολις προσφατα αρχισε να δινει ειδικες προσφορες για εταιρειες χαμηλου κοστους)

β) το απεθαντο ζομπι τις Ολυμπιακης που στρεβλωνει τον ανταγωνισμο και κατεχει τα δικαιωματα για τις καλυτερες ωρες προσγειωσης και απογειωσης σε πολλα αεροδρομια

αλλα και

γ) την αντιδραση καποιων πολιτων και δημοσιογραφων που φοβουνται την αλλαγη, δεν ειναι εξοικειωμενοι με τις τεχνολογιες (ας πουμε την κρατηση εισιτηρειων διαδικτυακα) και γενικα αντιτιθενται σε καθε τι νεο. Απαραδεκτο αρθρο αυτης της κατηγοριας βρηκα εδω. Προσεξτε ας πουμε αυτο:

Το «κοπάδι» των επιβατών πρέπει να συγκεντρωθεί αξημέρωτα στο αεροδρόμιο ώστε να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο που, συνήθως, έχει σχήμα …οδοντόκρεμας και πολλές φορές αποτελεί στοκ του πρώην ανατολικού μπλοκ με ονόματα όπως Αντονοφ, Ιλιούσιν κ.ο.κ.

Δεν γνωριζω τι σημαινει σχημα οδοντοκρεμας (εχει σχημα η κρεμα?) αλλα γνωριζω σιγουρα οτι τα αεροπλανα των εταιρεων χαμηλου κοστους ειναι κατα κανονα εντελως καινουρια, συγχρονης τεχνολογιας και απο τις κορυφαιες εταιρειες του κλαδου. Αυτο ειναι και το πλεονεκτημα αυτων των εταρειων δηλαδη. Αντι να εχουν 7 τυπων αεροπλανα, ενεργοβορα και με συνεχη αναγκη συντηρησης εχουν κανει μεγαλες παραγγελιες ενος ή δυο τυπων. Το αποτελεσμα ειναι να τα αγοραζουν φτηνα (η Αιρμπας δεν δινει τις ιδιες τιμες αν παρεις ενα αεροπλανο ή 20 μαζεμενα!), να ειναι εξαιρετικης ποιοτητας και ευκολο να συντηρηθουν (ειναι πιο ευκολο να συντηρεις εναν τυπο αεροπλανου παρα 7).

Η παραλογη αντιδραση καποιων δημοσιογραφων στον ερχομο των φτηνων εταιρεων ειτε εχει να κανει με μυωπια ειτε με σκοτεινοτερα κινητρα (συγγενεις στην Ολυμπιακη ισως?). Σε καθε περιπτωση ομως η προσφορα τοσο κακης πληροφορησης ειναι ανευθυνη αλλα και βλαπτικη για την χωρα. Οσο πιο γρηγορα μαθουμε να ταξιδευουμε με τις εταιρειες χαμηλου κοστους, τοσο μεγαλυτερα τα οφελη απο τις χαμηλες τιμες και τις αλλες ευκολιες. Τερμα τα πανακριβα εισιτηρεια, τερμα οι μεσαζοντες, ηρθε η ωρα των ευκολων κρατησεων και των συχνων και φτηνων πτησεων για ολους…

27 thoughts on “Αεροπορικες εταιρειες χαμηλου κοστους και δημοσιογραφοι χαμηλης ευθυνης”

  1. Μωρέ δεν λές πάλι καλά που δεν είπε την ατάκα περί ασφαλέστερου αερομεταφορέα ενώ είναι γνωστό οτι στην Eυρώπη είναι η δεύτερη στατιστικά πιο επικίνδυνη εταιρία. Μετά την επίσης κρατικοδίαιτη(μέχρι πρόσφατα) swissair.

    Reply
  2. Σχετικά με την Ολυμπιακή έχουμε τελείως διαφορετική θέση, ειδικά αν θυμηθούμε τα χρήματα που οφέιλει και δε δίνει το Κράτος στην εταιρεία από τις μεταφορές υπουργών ακι βουλευτών. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι πολλές φορές επικίνδυνες -τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία των ατυχημάτων που μεταφέρεται στον κόσμο μέσω των ανεύθυνων ΜΜΕ. Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι το αεροδρόμιο είναι ουσιαστικά ιδιωτικό. Και ως υπέρμαχος φρονώ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα εκτιμούσες ότι αυτό γίνεται στη λογική του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας της επιχείρησης.

    Προσωπικά για να είμαι ακριβής συμφωνώ μαζί σου σε μία λογική ύπαρξης πολλών εταιρειών -το ονομάζω ελευθερία. Διαφωνώ μόνο στην Ολυμπιακή. Αλλά η ιδιωτική προωτοβουλια που προασπίζεσαι είναι εκείνη που καθόρισε τις τιμές -οι νόμοι έρχονται να καλύψουν τις αποικιοκρατικές ανάγκες των Γερμανών εν τοιαύτη περιπτώσει.

    Reply
  3. δειμο και ολα τα λεφτα να παρει η Ολυμπιακη παλι ζημιογονος ειναι. Ασε που αν παρει λεφτα για τις μετακινησεις υπουργων, πρεπει να δωσει πισω και τις επιδοτησεις που τρωει τοσα χρονια.

    Αλλα εδω το νοημα του αρθρου ειναι αλλο:

    Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι πολλές φορές επικίνδυνες -τουλάχιστον αυτή είναι η εμπειρία των ατυχημάτων που μεταφέρεται στον κόσμο μέσω των ανεύθυνων ΜΜΕ.

    δεν γνωριζω κανενα ατυχημα να εχει συμβει σε σοβαρη εταιρεια χαμηλου κοστους (δηλαδη Southwest, Jetblue, Easyjet, Ryanair, Germanwings κτλ) Εχουν οπως ειπα εντελως καινουρια αεροπλανα και προσπαθουν να χτισουν ονομα, το μονο που δεν θελουν ειναι ατυχηματα. Συμφωνω οτι μια Lufthansa ειναι μαλλον πιο ασφαλης, ισως και μονο λογω εμπειριας, αλλα η σαπια Ολυμπιακη σιγουρα οχι.
    Γιαυτο λεω τα ελληνικα ΜΜΕ ανευθυνα, γιατι σπερνουν φοβο χωρις στοιχεια!

    Ωστόσο, μην ξεχνάς ότι το αεροδρόμιο είναι ουσιαστικά ιδιωτικό. Και ως υπέρμαχος φρονώ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θα εκτιμούσες ότι αυτό γίνεται στη λογική του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας της επιχείρησης.

    μα ποιος ειπε οτι φτανει να ειναι ιδιωτης ο ιδιοκτητης για να μιλαμε για ανταγωνισμο? Στην Αττικη υπαρχει ενα μονο αεροδρομιο και η συμβαση του ΕΛ Βενιζελ απαγορευει την δημιουργια νεου σε αποσταση 100 χμ! Γιαυτο φυσικα και δεν φταινε οι Γερμανοι της Χοχτιφ, αλλα η κυβερνηση που παραχωρησε τετοιο προνομιο. Ειμαι υπερ της αποψης να σπασει αυτος ο κανονας και να πληρωσουμε τις τυχον ρητρες προς την Χοχτιφ.

    Reply
  4. Αν έδινε τα λεφτά που χρωσ΄ταει το κράτος κτλπ κτλπ.
    Μα αν έδιναν τα λεφτά που χρωστάει το κράτος και τα κόμματα στην ολυμπιακή τότε η ολυμπιακή θα είχε να πληρώσει τα ασφάλιστρα που δεν τα πληρώνει(οι εργαζόμενοι όμως παίρνουν πλουσιοπάροχες συντάξεις), τους φόρους αεροδρομίων τους οποίους πληρώνει στο εξωτερικό γιαυτό λέω οτι οι ζημιές δεν γίνονται στις εν Ελλάδι πτήσης αλλά στου εξωτερικού και τις λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις της.

    Ο φτωχός έλληνας πολίτης δεν πετάει με ολυμπιακή στο εξωτερικό(*όχι αν μπορεί να το αποφύγει). Γιατί έχουμε μια εταιρία στο μέγεθος της ολυμπιακής όταν η κύρια αντίδραση είναι για τα νησάκια κάτι που μπορεί να καλύψει μια εταιρία μόλις 300 ατόμων.

    τώρα για ατυχήματα δείμο δές εδώ εδω
    και εδώ για τις εταιρίες χωρίς ατυχήματα(συμπεριλαμβανομένου πολλών low cost)
    και εδώ για την ολυμπιακή ξεχωριστά

    Reply
  5. το πανακριβο αεροδρομιο της Αθηνας που διωχνει τις μικρες φτηνες εταιρειες με τα υπερογκα τελη του (μολις προσφατα αρχισε να δινει ειδικες προσφορες για εταιρειες χαμηλου κοστους)

    Με αφορμή το παραπάνω αναρωτήθηκα αν δεν έκλεινε το αεροδρόμιο στο Ελληνικό αν θα μπορούσε να προσελκύει έχοντας χαμηλότερα τέλη, χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες κλπ. “αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους”. Τα κέρδη της χώρας από τη χρήση ενός επιπλέον αεροδρομίου με φτηνή εξυπηρέτηση στην Αθήνα νομίζω είναι περισσότερα από την επιβάρυνση του κόστους του. (Το Ελληνικό είχε κι άλλα πολλά πλεονεκτήματα σαν χώρος και το εκτιμούσαν θετικά οι πιλότοι, αλλά αυτό είναι άσχετο).

    Έμαθα ότι ένας όρος για να χτιστεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα από τους Γερμανούς ήταν να μην βρίσκεται άλλο αεροδρόμιο σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Δε ξέρω αν ήταν μια πολιτική απόφαση ή αφορούσε την ασφάλεια των πτήσεων (μπλέξιμο αεροδιαδρόμων κλπ.)

    Το αεροδρόμιο της Ελευσίνας έχει πολύ φόρτο ήδη και του Τατοΐου είναι μάλλον ακατάλληλο.

    Reply
  6. Έμαθα ότι ένας όρος για να χτιστεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα από τους Γερμανούς ήταν να μην βρίσκεται άλλο αεροδρόμιο σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Δε ξέρω αν ήταν μια πολιτική απόφαση ή αφορούσε την ασφάλεια των πτήσεων

    οχι απλος οικονομικος ορος ειναι. Το αεροδρομιο εγινε με αυτοχρηματοδοτηση, με βαση εκτιμησεις κινησης και εσοδων. Αν φτιαχναμε ανταγωνιστικο αεροδρομιο η ολη επενδυση θα γινοταν πολυ αβεβαιη και η Χοχτιφ προφανως θα ζητουσε περισσοτερα χρηματα. Δεν νομιζω οτι πρεπει να αποδωθουν ευθυνες σε αυτο το σημειο, οταν σχεδιαστηκε η συμβαση δεν περιμεναν αποτι φαινεται την επανασταση των φτηνων αεροπορικων εταιρειων.

    Τωρα ειναι ομως καιρος νομιζω να σπασει η συμβαση αυτη, να ανοιξουμε αλλο ενα αεροδρομιο στην Αττικη και να πληρωσουμε τις σχετικες κυρωσεις.
    Γιατι θεωρεις οτι η Ελευσινα με μικρη αναβαθμιση δεν θα κανει? Εμενα μου φαινεται πολυ καλη περιπτωση, σιγουρα καλυτερη απο το Ελληνικο που ειναι διπλα σε κατοικημενες περιοχες και σε γη τρομερα υψηλης αξιας (που αν πωληθει θα εχουμε εσοδα για 5 αεροδρομια).

    Reply
  7. Ποτέ μου δεν κατάλαβα που βασίζεται ο μύθος ότι οι [τέως] εθνικοί αερομεταφορείς είναι ασφαλέστεροι απ’τους low-fare πάροχους όπως η Ryanair.

    Μήπως στο ότι και καλά οι μικροί παίκτες (κάθε άλλο παρά μικρή είναι η Ryanair ή ή Easyjet βέβαια σήμερα) για να γλιτώσουν χρήματα δεν κάνουν συντηρήσεις ή αγοράζουν Τουπόλεφ;

    Αηδίες. Οι συντηρήσεις και τα standard ασφάλειας ορίζονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς αεροπλοΐας, κανείς δε γλιτώνει απ’τις προκαθορισμένες απαραίτητες επιθεωρήσεις γιατί αλλιώς δεν τους ανανεώνεται η άδεια να συνεχίσουν να επιχειρούν.

    Το όλο θέμα μου θυμίζει την οργή των σπουδαγμένων (sort of) δημοσιογράφων έναντι των blogger. Οι παλιότεροι θίγουν τους νεότερους επειδή στη νέα τάξη πραγμάτων οι πρώτοι κινδυνεύουν να χάσουν το ψωμί τους. Έτσι ψάχνουν ηλίθιες δικαιολογίες (όπως χαμηλό ήθος, ανακρίβειες, κλπ) για να θάψουν τους νέους ανταγωνιστές.

    Έτσι και με τις νέες αεροπορικές χαμηλού κόστους. Προτιμώ σε μια ουρά «οδοντόπαστα» (whatever that means…) παρά να μου αρμέγει κάποιος αλητήριος κρατικοδίαιτος το πορτοφόλι με αντάλλαγμα ένα κρύο σάντουιτς να κατευνάσει την οργή μου για την ν-ωστή καθυστέρηση…

    Reply
  8. Αυτά περί επιθεωρήσεων και τους κόβουν …. είναι Αηδίες τα Οι συντηρήσεις και τα standard ασφάλειας ορίζονται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς αεροπλοΐας, κανείς δε γλιτώνει απ’τις προκαθορισμένες απαραίτητες επιθεωρήσεις γιατί αλλιώς δεν τους ανανεώνεται η άδεια να συνεχίσουν να επιχειρούν.
    Σήμερα,λένε στον πιλότο, πέτα και σκάσε μαλάκα.
    Αυτό ισχύει σήμερα, ξυπνήστε και όποιος ζήσει και φτάσει. Οι ασφαλιστικές ψιλομπερδεύονται βέβαια μετά αλλά άμα είσαι πεθαμένος που να τα παρακολουθήσεις αυτά.

    Reply
    • Στην πτήση από Ζυρίχη Αθήνα, είχα θέση αριστερά δίπλα στην πόρτα με την ελβετική εταιρεία. Έτρεμε η πόρτα με θόρυβο και το κρύο της αρκούδας.
      Φωνάζω την αεροσυνοδό, έκανε ότι δεν άκουγε και έβαλα τις φωνές: να το σταματήσεις αυτό αμέσως τον θόρυβο, η να γυρίσεις πίσω να κατέβω εγώ και ξαναφύγε.
      Έσκυψε το κεφάλι και πήγε στο πιλοτήριο. Εξαφανίστηκαν για 20 λεπτά οι αεροσυνοδοί. Τα νεύρα μου μη σου λέω. Ήταν φίλοι και συγγενείς από το γάμο της κόρης μου εκεί μαζί στην πτήση της επιστροφής.
      Σε μισή ώρα περίπου σταμάτησε ο θόρυβος αλλά το κρύο κρύο.
      Αυτό που με ρωτάς, είναι συνάρτηση αυτού εδώ. ΄΄Όταν της έβαλα τις φωνές οι πέριξ καθήμενοι, αντί να επιρρώσουν και να το γυρίσουμε πίσω, με κοίταξαν λίγο και μετά δεν ξανακούνησαν ούτε το κεφάλι τους – περίπου νεκροί στον αυτοσεβασμό τους. Αυτοί λένε μόνοι τους στον εαυτό τους σκάσω και πετώ.
      Οι ελεγκτές είναι άνθρωποι με τις ανθρώπινες ανάγκες μισθού και τις αδυναμίες προσωπικής επιβίωσης.
      Απολύεσαι να έρθει ο άλλος του λένε άμα δεν υπογράψει η δεν πετάξει.
      Εμένα του μαλάκα που μου τα κρύβουν όλα αυτά οι δημοσιογράφοι της λιγούρας και πληρωμένοι κονδυλοφόροι, ποιος θα με εξασφαλίσει για το συμφωνημένο μέρος της ασφαλούς πτήσης. Η δημόσια κατακραυγή -δημοσιογράφοι- επειδή δημιουργεί μείωση εσόδων και πτήσεων, ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΡΘΟ. ίσως κατάφερα να σου δώσω απάντηση.
      Ο θεός είμαστε εμείς. Να μιλάμε όμως και όχι η αδερφή μας να μας λέει ΄΄τι είναι αυτά τώρα που φωνάζεις εδώ΄΄ κλπ.
      Ε δεν είναι και φιλοσοφία η σημερινή πραγματικότητα.
      Να μιλάμε και να διαμαρτυρόμαστε.

      Reply
    • Να που κατι αλλαζει.

      Εδω και λιγο καιρο εχω την εντυπωση οτι γινεται καποαι δουλεια στο θεμα. Το Ελ Βενιζελ εχει ειδικα τελη για εταιρειες χαμηλου κοστους, στον Βολο επισης εκαναν καποιες καλες κινησεις και εφεραν πτησεις της Ραϋαναιρ.

      Reply
  9. Θαυμαστη εταιρεια η Ryannair?Aυτη απασχολει τους υπαλληλους της σε συνθηκες γαλερας.Αλλα μου φαινεται ποιος νοιαζεται για αυτους…

    Reply
    • μαριε μην γινεσαι αστειος. Εχεις δει ποτε γαλερα που να πεταει στα 10 χιλιαδες μετρα?

      Περα απο την πλακα, αν οι εργασιακες συνθηκες παραβαινουν τους νομους, ειναι δουλεια της αρμοδιας κυβερνησης να παρεμβει. Αλλα δυσκολευαομαι να πιστεψω οτι οι συνθηκες εργασιας στην Ραϋαναιρ ειναι χειροτερες απο μια τυπικη δουλεια ανειδικευτου στην Ελλαδα.

      Reply
  10. Δουλεια της κυβερνησης ειναι να παρεμβαινει,δουλεια της εταιρειας ομως ειναι να συμμορφωνεται με τους νομους πριν καν γινει η συγκεκριμενη παρεμβαση.Τουλαχιστον θεωρητικα.Απο εκει και επειτα,μπορει η μεση (Ελληνικη και οχι μονο)εταιρεια να προσφερει χειροτερες συνθηκες εργασιας απο τη Ryannair.Αυτο τι σημαινει?Με την ιδια λογικη κανεις δεν εχει δικαιωμα να γκρινιαζει κατω απο τις συνθηκες τις οποιες εργαζεται διοτι την περιοδο που υπηρχαν γαλερες προσφεραν τετοιες συνθηκες εργασιας ωστε να φτασουν πολλα χρονια αργοτερα εργασιακοι χωροι που ιπταται 10 χιλιαδες μετρα πανω απο τη θαλασσα να λαβουν το συγκεκριμενο προσωνυμιο…

    Reply
  11. Μαριε το ιδιο θα μπορουσε να πει καποιος και για την easyjet. Δε ξερω για τις συνθηκες εργασιας αλλα οι μισθοι ειναι παρα πολυ χαμηλοι και σ’ αυτη την εταιρεία. Ειχα ρωτησει ενα μαθητη μου μια φορα που δουλευε στην easyjet ποσα πέρνει? και μου ειχε πει πως για μια οποιαδήποτε θεση μεσα στην καμπινα ο μισθος ειναι φλατ για ολους και ξεκιναει στις 12,000 στερλινες το χρόνο. Ποσό εξαιρετικα χαμηλό για οποιαδηποτε δεδομενα, υποθετω βεβαια οτι οι αμοιβες τους ειναι αμοιβες ανειδικευτου, μια και η δουλεια που κανουν εν πτηση είναι λιγο-πολυ κατι σαν sales assistant.

    Reply
    • Μπορει να ισχυουν αυτα και για την easyjet.Eγω οσον αφορα την συγκεκριμενη εταιρεια το μονο αρνητικο που ξερω ειναι οτι δεν ειχε καθολου διαβαθμιση των θεσεων με αποτελεσμα να επικρατει ενα χαος κατα τη διαρκεια της επιβιβασης.Αυτο το γνωριζω απο συγγενικο μου προσωπο που εργαζοταν στο αεροδρομιο πριν λιγα χρονια.Απο την αλλη,σχετικα με την ryannair υπαρχουν δημοσιευματα για τον τροπο που αντιμετωπιζονται οι εργαζομενοι της τοσο στα γραφεια οσο και εν πτησει.Μαλιστα εγω ειχα διαβασει τα σχετικα δημοοσιευματα στην Καθημερινη που δεν ειναι δα και ο Ριζοσπαστης!Βεβαια ο συνηγορος του διαβολου μπορει να επικαλεστει τυχον καλες σχεσεις των εκδοτων με τον Χατζηιωαννου,αλλα εν παση περιπτωση αυτο δεν μπορω εγω να το ξερω και δεν γνωριζω και ποσο πρεπει να με ενδιαφερει.Εμενα αυτο που με ενδιαφερει ειναι οτι υπαρχει μια εστω πηγη η οποια ριχνει την σκια της πανω σε μια εταιρεια που ο αρθογραφος Σωτηρης Γεωργανας χαρακτηριζει θαυμασια.Καιεγω οφειλω να το επισημανω αυτο,χωρις να παριστανω τον δικαστη βεβαια.

      Reply
      • Επισης ειχα διαβασει παλιοτερα πως οι αεροπορικες εταιρειες χαμηλου κοστους εχουν μειωμενο προσωπικο με αποτελεσμα πολλα μελη του ακομα και οι πιλοτοι που ασκουν μια ιδιαιτερα απαιτητικη εργασια φυσικα,να κανουν υπερωριες κατι που ως αποτελεσμα εχει την αυξηση της επικινδυνοτητας των πτησεων..

        Reply
        • sta grigora kai greeklish (tha to diorthoso stin proti eukairia)

          den eipa oti i Ryanair symperiferetai kala stou ergazomenous, auto apla den to ksero. Eipa oti einai kalo i Ellada na einai anoihti stis etaireis hamilou kostous giati feroun tourismo. Oti tha prepei na sebontai tous nomous einai autonoito gia emna, den to sizito pote.

          Λοιπον, εγω δεν ειπα οτι συμπεριφερεται η Ραϋναιρ καλα στους εργαζομενους, αυτο απλα δεν μπορω να το ξερω. Ειπα οτι ειναι καλο να ανοιχτει η Ελλαδα στις εταιρειες χαμηλου κοστους επειδη φερνουν τουρισμο. Οριστε και μια πολυ προσφατη επιβεβαιωση:

          Ως καθοριστικός λόγος της σημαντικής αύξησης της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό αναδεικνύεται για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας η είσοδος στην ελληνική αγορά αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους.

          Απο κει και περα, οτι ολες οι εταιρειες πρεπει να σεβονται τους νομους της χωρας μας ειναι αυτονοητο, δεν το εθεσα ποτε υπο αμφισβητηση.

          Reply
  12. Δεν γνωρίσω για τις εργασιακές συνθήκες της Ryanair, πάντως όταν έκανα στο πανεπιστήμιο μάθημα σχετικά με συντήρηση εξοπλισμού ο καθηγητής ανέφερε την εταιρία ως πρότυπο. πάνε βέβαια 6 χρόνια απο τότε και η οικονομική κρίση φέρνει πολλά κουσούρια. Πάντως αμφιβάλλω οτι ταλαιπωρεί τους πιλότους αν και πιστεύω και εγώ οτι πληρώνει φιστίκια στους αεροσυνοδούς.

    Reply
  13. Λοιπόν και για να μήν ξεχνάμε τα δικά μας. Η Sky express πετάει σταθερά Ηράκλειο Αθήνα με σταθερή τιμή ~55 ευρώ. Αυτό το πέτυχε χρησιμοποιώντας 29θέσια αεροπλάνα και έχοντας πάντα πληρότητα. Οι πτήσεις της στα νησιά είναι και αυτές ποιο οικονομικές.

    Reply
  14. http://www.telegraph.co.uk/travel/news/The-worlds-safest-airlines-revealed/
    Το φτηνιαρικο κρεας (δεν) το τρωνε ουτε τα σκυλια…
    Το μεγαλυτερο κοστος αποτελει η συντηρηση και η τηρηση ΟΛΩΝ των απαραιτητων κανονων ασφαλειας και σε αυτα συμμετεχουν οι συνθηκες εργασιας του προσωπικου.
    Δειτε λιγο (περαν του mayday) τα επισημα στοιχεια της ΙΑΤΑ όπου δεν ειναι μελη πολλες πασιγνωστες low-cost εταιριες!
    Ταξιδευω τακτικα πλεον με την RYANAIR σαν φοιτητρια, οντως ειναι εξαιρετη η εντος αεροπλανων αισθηση τωρα θα πεσει – τωρα θα διαλυθει..

    Reply
    • αποστρεφομαι την ryanair αλλα χαιρομαι που υπαρχει η επιλογη να πεταξεις και με αυτην, αντι για το μονοπωλιο (αντε δυοπωλιο) της ολυμπιακης που ειχαμε για χρονια.

      Easyjet και Ryanair προς το παρον μια χαρα ασφαλεις φαινεται να ειναι. Και πετανε καθημερινα σε παρα πολλα αεροδρομια, με παρα πολυ κοσμο.

      Reply
    • Αγαπητη Αθηνά

      Ο συνδεσμος που δινεις λεει απλως οτι οι φθηνες εταιρειες δεν παιρνουν τη μεγιστη βαθμολογια (7 αστερια), δε λεει οτι ειναι γενικως ανασφαλεις.

      Ωστοσο η κριτικη σου μου φαινεται βασιμη. Ταξιδεψα πρωτη φορα περυσι το καλοκαιρι με low cost εταιρεια, και ακουγα διαφορα μεταλλα να τριζουν στο ταξειδι, ενω η προσγειωση δεν ηταν και πολυ ομαλη. :)

      Και εγω δεν πειθομαι οτι οι εταιρειες χαμηλου κοστους ειναι φθηνες επειδη δε σερβιρουν σαντουιτς στη διαδρομη. Συμφωνω οτι η συντηρηση του αεροσκαφους ειναι βασικοτατος παραγων κοστους. Και επειδη τα νεα αεροσκαφη ειναι πανακριβα, δε με πολυπειθει ο ισχυρισμος τους οτι “εχουμε χαμηλο κοστος επειδη εχουμε νεα αεροσκαφη, τα οποια αγορασαμε μαζεμενα”.

      Εσχατως πεταω συχνα και με ενδιαφερει το θεμα. Αν γνωριζεις περισσοτερα, παεακαλω να τα μοιραστεις μαζι μας.

      Reply
      • Και επειδη τα νεα αεροσκαφη ειναι πανακριβα, δε με πολυπειθει ο ισχυρισμος τους οτι “εχουμε χαμηλο κοστος επειδη εχουμε νεα αεροσκαφη, τα οποια αγορασαμε μαζεμενα”.

        και το bulk discount βοηθαει, αλλα και οτι τα νεα αεροπλανα ειναι πολυ πιο αποτελεσματικα, καινε λιγοτερο, εχουν πιο πολλες θεσεις κτλ

        Reply

Leave a Comment