Περί Αθιγγάνων

Dramatis personae

Εκείνος, ίσως και Εγώ
Εγώ, ίσως και Εκείνος
Χορός Μπαλαμών

Εκείνος, ίσως και Εγώ: Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι, Γύφτοι… Η φυλή αυτή είναι κατά 80% σκάρτη. Ναρκωτικά, κλοπές, ληστείες. Παντρεύονται στα 14, 15. Κάνουν ένα σκασμό παιδιά και δεν έχουν να τα ταΐσουν. Μένουν μέσα στα σκουπίδια. Δεν πάνε σχολείο. Βρωμιά.

Εγώ, ίσως και Εκείνος: Αλλά κανείς δεν προτιμά την φτώχεια, την ρυπαρότητα, την αγραμματοσύνη. Φταίει η κοινωνία, φταίει η ιστορική προκατάληψη, φταίμε εμείς.

Χορός Μπαλαμών: Είναι χρέος του λευκού ανθρώπου να βοηθήση τον Αθίγγανο να βγη από την κατάστασή του!

Αφελής λαογραφία. (από την <a href="http://deviousdiva.com/2006/07/22/votanikos-education/"> Devious Diva</a>)

Aπό την Devious Diva

Εκείνος, ίσως και Εγώ: Και πώς να βοηθήση ρε; Μπορείς να πλύνης ένα γουρούνι; Πάλι μέσα στην βρωμιά δεν θα πάη; Αν το βάλης σε ένα καναπέ, τι θα καταλάβη;

Εγώ, ίσως και Εκείνος: Είναι άνθρωποι, δεν είναι γουρούνια. Πρέπει πάντως να τους βοηθήσουμε. Δεν ξέρω πώς.

Εκείνος, ίσως και Εγώ: Δεν θέλουν να μείνουν σε σπίτια. Έτσι έχουν μάθει, είναι η φυλή τους. Τόσα λεφτά έχουν πάρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αλβανοί ήρθαν με ένα σώβρακο και τώρα δουλεύουν, νοικιάζουν σπίτια, τα παιδιά τους πάνε σχολείο. Αυτοί γιατί; Και είναι και Έλληνες!

Εγώ, ίσως και Εκείνος: Γιατί μιλάς έτσι; Ο λόγος σου είναι γεμάτος στερεότυπα, μυρίζει φόβο και επιθετικότητα.

Χορός Μπαλαμών: Πού είναι η αγάπη; Πού η κατανόηση; Πού η αλληλεγγύη; Ω της μισαλλοδοξίας!


Αφελής λαογραφία. Ίσως βλαπτική.

Εκείνος, ίσως και Εγώ: Γιατί είμαι και γω Τσιγγάνος.

10 thoughts on “Περί Αθιγγάνων”

  1. Πριν λίγες ημέρες κάποιος μου είπε τα περισσότερα και τα βαρύτερα από τα ρατσιστικά αυτού του κειμένου. Ήταν Τσιγγάνος. Επιτυχημένος αυτός, μένει σε σπίτι, έχει δουλειά. Η κόρη του έγινε η πρώτη τσιγγανοπούλα σημαιοφόρος στο Γυμνάσιό της, μπορεί και στον Δήμο, μπορεί και στην χώρα. Του εύχομαι ολόψυχα και εις ανώτερα.

    Reply
  2. Ο κοινωνικά ανερχόμενα τσιγγάνος ξεχνάει βέβαια τη βασική αρχή του ρατσισμού ότι “όσο πετυχημένος και να γίνεις παραμένεις για τους υπόλοιπους ρατσιστές είσαι ένας βρωμόγυφτος”. Όταν λοιπόν ο νέος του κοινωνικός κύκλος μάθει το background του συγκεκριμένου τότε θα λουστεί και ρατσιστικά σχόλια αλλά θα καταλάβει ότι και η κοινωνική άνοδος έχει όρια.

    Υ.Γ. Πριν από χρόνια στέλεχος του Δήμου της Αγιάς Βαρβάρας μου εξηγούσε πως θα χρησιμοποιούσαν χρήματα από την Ε.Ε. για την εξάλειψη των προκαταλείψεων εναντίον των roma για να κατασκευάσουν υπαίθρια γήπεδα μπασκέτ, όταν των ρώτησα μα καλά αφού οι τσιγάννοι δεν παίζουν μπάσκετ μου είπε πρώτον θα πάρουμε γη από το καταυλισμό για να γίνει το γήπεδο οπότε θα αναγκαστούν να φύγουν, δεύτερον θα κανούμε ένα έργο που οι υπόλοιποι ψηφοφόροι μας θα είναι ευχαριστημένοι και τρίτον θα ταϊσούμε και τους τοπικούς εργολάβους. Με ένα σμπάρο τρια τρυγώνια.

    Reply
  3. Πριν από χρόνια στέλεχος του Δήμου της Αγιάς Βαρβάρας μου εξηγούσε πως θα χρησιμοποιούσαν χρήματα από την Ε.Ε. για την εξάλειψη των προκαταλείψεων εναντίον των roma για να κατασκευάσουν υπαίθρια γήπεδα μπασκέτ, όταν των ρώτησα μα καλά αφού οι τσιγάννοι δεν παίζουν μπάσκετ μου είπε πρώτον θα πάρουμε γη από το καταυλισμό για να γίνει το γήπεδο οπότε θα αναγκαστούν να φύγουν, δεύτερον θα κανούμε ένα έργο που οι υπόλοιποι ψηφοφόροι μας θα είναι ευχαριστημένοι και τρίτον θα ταϊσούμε και τους τοπικούς εργολάβους. Με ένα σμπάρο τρια τρυγώνια.

    Καλό.

    Reply
  4. εχω διαφορες αποριες κατα ποσο ειναι μη θεμιτο για μια κοινωνια να μην θελει τσιγγανους (με την συμπεριφορικη εννοια και οχι την φυλετικη, δηλαδη νομαδες κτλ) στην γειτονια της.

    για την εξάλειψη των προκαταλείψεων εναντίον των roma

    η λατινικη γραφη ειναι προς εξευγενισμο της λεξης? ή μηπως ειναι η επισημη γραφη του ονοματος για τους Ελληνες αθιγγανους (ατσιγγανους που ελεγε μια τυπισσα στην τιβι καποτε)

    Reply
  5. Είναι η επίσημη ορολογία της Ε.Ε. για τους σκατόγυφτους που θα έλεγε και ο απολιτικάλυ κορρέκτ ποινικολόγος.

    Reply
    • η επισημη ορολογια ειναι γραμμενη στα λατινικα? εδω ακομα και το ευρω ειναι γραμμενο σε δυο γραφες! Πιο πολυ ενδιαφερονται οι ευρωκρατες για την γλωσσα μας παρα οι Ελληνες.

      Reply
  6. Το θέμα των Αθιγγάνων είναι ένα από τα λίγα εκείνα θέματα, μαζί με τον πυρηνικό αφοπλισμό και το φάρμακο του καρκίνου, που δεν έχω λύσει ακόμη. Μπαίνουμε στο 2010, τι διάολο θα γίνη πια; Δεν μου αρκούν οι φιλανθρωπικού χαρακτήρα προσεγγίσεις, να δώσουμε λεφτά (όχι), να χτίσουμε σχολεία (ναι), να τους διορίσουμε στο Δημόσιο (όχι) ή ό,τι παρόμοιο. Εδώ υπάρχει ζήτημα πολιτισμικό: η επιτυχία πολλών μεταναστών, ιδίως Αλβανών, το κάνει ακόμη σαφέστερο (και βέβαια, οι Αλβανοί Τσιγγάνοι είναι μάλλον ο πάτος του κοινωνικού βαρελιού).

    Καμιά ιδέα;

    Reply
  7. ιδεες ευκολες δεν εχω, μπορω ομως να προσφερω την πληροφορια οτι το προβλημα αυτο εχουν οι ΗΠΑ εδω και δεκαετιες με καποιες μειονοτητες που αντιθετα πχ με τους Ασιατες δεν λενε να ξεκολλησουν απο την φτωχεια.

    Reply
  8. Τι νόημα είχε αυτό το κείμενο; Τι συμπεράσματα να βγάλουμε; Τι να σκεφτούμε;

    Οι τσιγγάνοι είναι για άλλους πρόβλημα, για άλλους φολκλορ. Το μεγάλο ζήτημα παραμένει ένα:

    Υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις γύρω από το όνομά τους αλλά μία είναι αληθινή. Όμορφες τσιγγάνες μόνο σε ταινίες και βιντεοκλίπ βρίσκεις. Ακόμα ψάχνω τη Lopez στους γύρω καταυλισμούς αλλά τίποτες.

    Reply

Leave a Comment