Υπερ των αδεσποτων (γατων και σκυλων)

Αγριες γατες και αδεσποτοι σκιουροι

Κατι που φαινεται αρκετα περιεργο σε εναν επισκεπτη της Αθηνας (ειδικα απο την Βορειοδυτικη Ευρωπη) ειναι το πληθος των αδεσποτων σκυλων και γατιων που κυκλοφορουν στους δρομους της πρωτευουσας. Μα πως τα ανεχεστε ρωτανε, δεν ειναι τεραστιος κινδυνος για την δημοσια υγεια?

Λοιπον το σκεφτηκα λιγο το θεμα και κατεληξα οτι τα σκυλια οντως καμμια φορα ειναι επικινδυνα (γιατι σχηματιζουν αγελες, τρομαζουν περαστικους και ενιοτε δαγκωνουν) αλλα οι γατες της Αθηνας ειναι σημα κατατεθεν της πολης και υπερασπιστες της μαλιστα. Δεν ξερω ποτε να ειχαμε επιδημιες ή προβληματα υγεις λογω των γατιων στους δρομους. Μαλιστα νομιζω μας σωζουν απο αρρωστιες. Μεχρι τα 18 μου δεν ειχα δει ποντικι ζωντανα επειδη εμενα στην Αθηνα, με το που μετακομισα στην Γερμανια εμαθα τι σημαινει ποντικοσυναξη. Ο λογος? Μα φυσικα οχι η ρυπανση των γερμανικων πολεων (που ειναι πεντακαθαρες συνηθως) αλλα η ελλειψη γατιων στους δρομους!

Οι γατουλες μας στην Αθηνα ομρφαινουν την πολη και εδω και καμποσα χρονια με τους νεους καδους απορριματων δεν προκαλουν κανενα απολυτως προβλημα*. Εν τελει οι γατες ειναι και αυτες ενα ζωντανο ειδος τελεια προσαρμοσμενο στο οικοσυστημα του, την πολη. Πως μιλαμε για οικολογια στην Ευρωπη, οταν αυτο το ειδος βασανιζεται συστηματικα και κλεινεται σε κλουβια επειδη τολμησε να εμφανιστει στο βασιλειο του ανθρωπου? Να μην μιλησω για κατι μυστηριες επιδημιες θανατου αδεσποτων, οπως λιγο πριν την Ολυμπιαδα της Αθηνας…

Πραγματικα εχω την εντυπωση οτι το συμπλεγμα κατα των αδεσποτων ειναι απο κεινες τις παραδοσεις που μας ερχονται απο την Κεντροδυτικη Ευρωπη και απερισκεπτα τις υιοθετουμε, χωρις να τις προσαρμοζουμε στα τοπικα δεδομενα και χωρις να κοιταμε ποια ειναι τα τοπικα ηθη**. Στα χαρτια τα αδεσποτα απαγορευονται, στην πραξη καθε γειτονια ταϊζει και φροντιζει τις γατουλες της.

Ειναι ωρα να περασουμε στα χαρτια αυτο που κανουμε στην πραξη. Προτεινω λοιπον να καταργηθει η λεξη αδεσποτο, που δεν αρμοζει στις ανεξαρτητα σκεπτομενες γατες που ουτως ή αλλως δεν δεχονται δεσποτη. Γιατι στις ΗΠΑ που οι καλες γειτονιες ειναι γεματες σκιουρακια, κανεις δεν τα ονομαζει αδεσποτα ή δεν τα ενοχλει? Ετσι και η αγριογατα η Αθηναϊκη πρεπει να ανακηρυχθει επισημος κατοικος της πολης και να προστατευθει με καθε τροπο. Να μην πω να την κανουμε και επισημο συμβολο αντι για την γλαυκα (κουκουβαγια) που εχει κατι αιωνες να εμφανιστει εις τας Αθηνας…

———————————————–

*Παλιοτερα εσκιζαν τις σακουλες και τα σκουπιδια χυνονταν στον δρομο, σημερα το κανουν αλλα τα σκουπιδια μενουν στον καδο.
**Ενα αλλο τετοιο παραδειγμα ειναι η απαγορευση της διπλης μισθωσης στα ταξι. Αν τα αθηναϊκα ταξι σεβοντουσαν αυτον τον νομο θα ειχαμε αυξηση της κινησης 10% χωρις κανενα απτο οφελος!

11 thoughts on “Υπερ των αδεσποτων (γατων και σκυλων)”

  1. Ούτε οι σκύλοι είναι πραγματικό πρόβλημα, εντάξει τρομάζουν ίσως τους περαστικούς αλλά δε νομιζω ότι δαγκώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι οι οικόσιτοι σκύλοι. Επίσης *κι αυτοί* τρώνε ποντίκια, συν ότι ελέγχουν τον πληθυσμό των γατιών.

    Reply
  2. Σ’ ότι αφορά τους σκύλους, συμφωνώ με τον προλαλήσαντα: πρόβλημα παρουσιάζουν όχι τα αδέσποτα της Αθήνας, αλλά οι οικόσιτοι σκύλοι με ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Τα αδέσποτα (ή αγριόσκυλοι κατά SG! ;-) είναι ως επί το πλείστον ήρεμα, ειρηνικά πλάσματα συνηθισμένα στο συναπάντημα με άγνωστους περαστικούς. Το σκυλί-φύλακας που ‘χει αφεθεί ν’ αλωνίζει ελεύθερα τη γειτονιά, απ΄την άλλη, είναι υπερβολικά συχνό φαινόμενο στους δρόμους της Αθήνας και ένδειξη ολωσδιόλου αντικοινωνικής συμπεριφοράς από μέρους των ιδιοκτήτών.

    Αυτό που πρέπει να εμφυσηθεί στους Αθηναίους δεν είναι η εσπευσμένη εξαφάνιση των αδέσποτων, αλλά μια πραγματική κουλτούρα φροντίδας, αγάπης και υπερηφάνειας για το κατοικίδιο (που είναι η θετική όψη της δυτικοευρωπαϊκής νοοτροπίας).

    ΥΓ. Όταν η βουβωνική πανούκλα χτύπησε το Λονδίνο τον 17ο αιώνα οι κάτοικοι έριξαν το φταίξιμο στους σκύλους και τις γάτες και άρχισαν να τα καταδιώκουν μετά μανίας. Το ειρωνικό αποτέλεσμα ήταν βέβαια η εκτίναξη στα ύψη του αριθμού των αρουραίων, που ήταν, εννοείται, οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

    Reply
  3. Ναι συμφωνώ και εγώ για τις γάτες και για τους σκύλους. Βέβαια δεν είναι θέμα ανεξαρτησίας, οι γάτες δεν είναι στη πραγματικότητα ανεξάρτητα ζώα, βασίζονται στους ανθρώπους για την τροφή τους. Κατά τη γνώμη μου ένα αδέσποτο, είτε γάτα είτε σκύλος, χρειάζεται φροντίδα και ας είναι στο δρόμο. Οι αρχές μπορούν να φροντίζουν συμπληρωματικά με τις φιλοζωϊκές οργανώσεις για την διατροφική και υγειονομική ευημερία τους καθώς και να ενθαρύνουν τον κόσμο να δίνει σπίτι στα αδέσποτα. Πρακτικά αυτό σημαίνει εμβολιασμός, στείρωση και τροφή.

    Reply
  4. χεχ και εγώ που μένω στο κέντρο της Αθήνας δεν είχα δει ποτέ ποντίκι στον δρόμο, στην Νάπολι που δεν έχουν γάτες (σε βαθμό που η μάνα μου αναρωτιόταν “καλά τις τρώνε εδώ τις γάτες;” :Ρ) έχω δει.

    Αν δεν το έχεις διαβάσει ήδη ψάξε για την Ιστορία μιας Γάτας του Ροΐδη.

    Reply
  5. Δεν ξέρω τι γίνεται εκεί. Η αλήθεια είναι ότι εδώ έχουμε σκύλους και όχι γάτες. Πέραν όμως τούτου, προτιμώ αδέσποτα -με όρους- ζώα παρά να τα έχουν οι “φιλόζωοι” φυλακισμένα και σκλαβωμένα στο σπίτι τους για να έχουν εκείνοι παρέα. Ζώα κατοικίδια σημαίνει φυλάκιση. Και πριν αντιδράσουν φίλοι συσσχολιαστές, ας συμπληρώσω ότι η ελευθερία είναι το άπαν της φύσης. Αυτή καθόρισε την εξέλιξη, αυτή όρισε τη λειτουργία ακι τις δομές του ζωικού περιβάλλοντος και η ανθρπωοκεντρική αντίληψη για την προστασία των ζώων.

    Reply
  6. Τελικά είναι πολύ incorrect politically να αναφέρετε κάποιος σε προβλήματα με αδέσποτα. Το πολύ πολύ να συζητάτε για τον χαβαλέ δέκα μέρες. Κανένας δεν έχει μία λύση όμως για τα πραγματικά προβλήματα που δημιουργούνται από τα αδέσποτα. Παιδεύονται κάποιοι με  μερικές στειρώσεις και κάποιοι άλλοι “φιλόζωοι του πεζοδρομίου” βοηθούν στον υπέρμετρο πολλαπλασιασμό τους.
    Για τον φίλο που αδίκως μπήκε και στην σύγκριση (σκύλου-γάτας) όλα τα αδέσποτα απειλούν την υγεία μας. Και το δεν είδα ποντίκι στην Αθήνα αλλά είδα στην Νάπολη(πλέον βρώμικη πόλη στην Ευρώπη) τελείως άστοχο.Μπορεί κάποιος να μου πει έτσι απλά τι μπορώ να κάνω που δεκάδες γατιά έχουν γεμίσει την αυλή μου? Έτσι απλά.Επειδή έχω σπάσει το κεφάλι μου και άκρη δεν βρίσκω. Πρέπει να τσακωθώ με τον γείτονα? Να τραβιέμαι με μυνήσεις? Να σπάσω τα τηλέφωνα με τις φιλοζωικές και τους δήμους? Κάτι τέλος πάντων που να αποτελεί λύση.

    Reply
    • όλα τα αδέσποτα απειλούν την υγεία μας

      εχεις στοιχεια για αυτο? καποια αρρωστια που να διαδοθηκε απο γατες?

      .Μπορεί κάποιος να μου πει έτσι απλά τι μπορώ να κάνω που δεκάδες γατιά έχουν γεμίσει την αυλή μου?

      αν ερχοντουσαν ας πουμε σταυραετοι, τι θα εκανες? Γιατι θεωρουμε τις γατες λιγοτερο αξιες προστασιες και οχι δικαιωματικα κατοικους της πολης?

      Reply
  7. Τι να σου πω τώρα. Είσαι απίθανος. Την εποχή που υπήρχε πληθυσμός από τέτοια πτηνά ικανός να εισέλθει σε μια πόλη τα σκοτώναν με βέλη υποθέτω. Αλλά πάλι εκατομμύρια χρόνια πριν οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αρχικά δημιουργώντας πόλεις ακριβώς για να αποφύγουν τα ζώα. Για τις ασθένειες που κυκλοφορούν σε μη εμβολιασμένα αδέσποτα ζώα να ανοίξεις τα μάτια σου να ενημερωθείς (ειδικά όταν στην αυλή αυτή παίζουν τα παιδιά σου και τρέμει η ψυχή σου). Ο άνθρωπος ανέκαθεν αγαπούσε τα ζώα και γι αυτό εξημέρωσε κάποια από αυτά και από κει και πέρα ξεκινά η τεράστια ευθύνη του οικόσιτου ζώου.Γνωρίζω αυτή την πλευρά έχω κι εγώ και σκυλί και πουλιά και ψάρια σπίτι μου χωρίς να ενοχλώ κανέναν στην πόλη που ζω. Αν αγαπάς τις γάτες κύριε να έχεις όσες θες. Σπίτι σου. Από εκεί και πέρα να φροντίσουν όλοι αυτοί που πληρώνονται, επίδοτούνται ή εθελούσια προσφέρονται να φροντίσουν τις αδέσποτες. Έγω τρεις μέρες δεν βρήκα κανέναν και κάνω έκκληση.

    Reply
    • κυριε/α Grdaemon συγνωμη για την αποψη, αλλα αυτες οι νοοτροπιες  ειναι μεταξυ βαρετες, κουραστικες κ εκνευριστικες.

      “ειδικά όταν στην αυλή αυτή παίζουν τα παιδιά σου και τρέμει η ψυχή σου.”
      αυτο ειδικα το σχολιο αποδεικνυει οτι δεν γινεται να συμμετεχετε σε λογικη συζητηση

      Reply

Leave a Comment