αναΜόρφωση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Ο αγαπητός μου συνΙστολόγος ΣΓ, κατά κόσμον Σωτήρης Γεωργανάς, έχει, όπως καλά γνωρίζετε, ασχοληθή συστηματικά με το ζήτημα της πανδημίας, και ειδικά της αποτελεσματικότητας των μέτρων απαγόρευσης ή περιορισμού της κυκλοφορίας που ισχύουν. Με πειστικά επιχειρήματα και χρησιμοποιώντας την σκευή των οικονομικών επιστημών, έχει αποδείξει επιστημονικά σε σειρά δημοσιεύσεων ότι πολλά από αυτά τα μέτρα καταλήγουν αυτεπίστροφα και τελικά επιτείνουν το πρόβλημα αντί να το μειώνουν. Για παράδειγμα, η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 1800 τα Σαββατοκύριακα προκάλεσε μεγάλες ουρές έξω από τα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την εφαρμογή βασικών προβλέψεων της συμπεριφορικής οικονομικής, τις οποίες όμως δυστυχώς έχουν παραμελήσει οι ιθύνοντες.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως ότι, με όλα τα κακά και τα στραβά της, τούτη δω η κυβέρνηση έχει ένα καλό: ακούει. Ακούει τον λαό και ακούει και τους ειδικούς, όταν της απευθύνουν συστάσεις.

Έτσι, με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω ότι ο ΣΓ προσκλήθηκε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να δώση την επιστημονική συμβουλή του κατά τον σχεδιασμό των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο εξής. Πρόκειται για ένα γενναίο βήμα διεπιστημονικώτερης και σφαιρικώτερης αντιμετώπισης του ζητήματος, το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει καιρό πριν. Όχι μόνο ιατροί, αλλά και οικονομολόγοι και άμποτε και νομικοί πρέπει από κοινού, συνενώνοντας τις σοφές κεφαλές τους, να συναποφασίζουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ας είναι. Ποτέ δεν είναι αργά.

Από την μεριά μου, εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του ΣΓ και της Επιτροπής της οποίας πλέον είναι μέλος. Για το καλό όλων μας και της πατρίδας.

Leave a Comment