Αποτελεσματα εσωκομματικων εκλογων κεντροαριστερας 2017: πρωτη αναλυση

Οσο κιαν ο Βουλαρινος κοροϊδευει οτι ηταν εκλογες για τον νεο κυρ Φωτη Κουβελη, και οσο κι αν η γενικη εντυπωση απογοητευσης ειναι οτι παλι βγηκε η Φωφη και τιποτα δεν αλλαζει, εγω εχω την εντυπωση οτι κατι μαθαμε απο την χτεσινη αναμετρηση εντος του ΠΑΣΟΚ της κεντροαριστερας, ισως την πρωτη με τοσο ευρεια συμμετοχη ψηφοφορων απο διαφορες πλευρες του φασματος (το αν ειναι ηθικο αυτο, το συζηταει ο Αθανασιος) και σιγουρα με την ευρυτερη γκαμα υποψηφιων.

Τελικα θεωρω πιθανο οτι κατι θα κερδισει και η χωρα, πρακτικα, και οχι μονο σε επιπεδο “γιορτης για την δημοκρατια” και ολα αυτα τα (ορθα) που ακουστηκαν σχετικα:

Κερδη για την χωρα:

1) Ενισχυση της μετριοπαθους κεντροαριστερας
Εκει που ολοι ειχαν ξεγραψει το κεντρο, και στελεχη του ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδευαν οτι δεν θα πιασουν ουτε 50 χιλιαδες ψηφους, 210 χιλιαδες συμπολιτες μας πηραν τα ποδαρακια τους να πανε στο ΚΑΠΗ, Κεντρο Νεοτητας ή καποιον αλλο θεσμο απτα πασοκικα 80ς για να ψηφισουν. Σημειωνω οτι το να ψηφιζεις στην γειτονια σου σε εσωκομματικες φερει κατα καποιον τροπο μεγαλυτερο και δυσκολοτερο βαρος απο εθνικες εκλογες: οι γειτονες ξερουν πια ψιλοξεκαθαρα σε ποιον πολιτικο χωρο ανηκεις.
(ξερω τουλαχιστον ενα ατομο που δεν ψηφισε γιαυτο τον λογο)

Γιατι θελουμε ισχυρο κεντρο; Γιατι αλλιως δεν υπαρχει περιπτωση να πεσει ο ΣΥΡΙΖΑ απο μονος του, και μαλιστα μπορει να μην συντριβει καν στις τακτικες εκλογες, αντιθετα με τις τωρινες δημοσκοπησεις.
(δεν μπορει να μην προσεξατε οτι αρχισαν ηδη να μοιραζουν ξεροκομματα στο εκλογικο τους κοινο, αντι να τα επιστρεψουν στις ρημαγμενες τσεπες των παραγωγικων ανθρωπων της χωρας. Ποσο θα επηρεασει αυτο τα επομενα δυο χρονια τον λαο χρυσοψαρων στον οποιο ανηκουμε, για να το πω σωστα, το ενδοξο εθνος με την μικροτερη πολιτικη μνημη στην Ευρωπη;)
[αν δεν ξερετε γιατι πρεπει να φυγει ο ΣΥΡΙΖΑ, ζειτε σε αλλη χωρα ή δεν μιλατε ελληνικα, οποτε απορω τι διαβαζετε εδω]

2) ισως μαλιστα υπαρχει ακομα ελπιδα για εσωκομματικη ανανεωση
Η κυρια Γεννηματα, aka Φωφη (οσοι συμπαθουν τον πατερα της, μπορουν να εξηγησουν γιατι της εκανε τοσο κακο ονοματοδοτικα;), δεν εχει κερδισει ακομα.

Αν οι “μεταρρυθμιστες” υποψηφιοι ενωσουν δυναμεις, ειναι ακομα δυνατο να κερδισει ο Ανδρουλακης. Ναι ξερω τι θα πουν μερικοι, ειναι παλαιο ΠΑΣΟΚ με νεα ρουχα και περιποιημενο μουσακι (ειναι και καπνιστης λεει αυτοπτης φυτοφαγος μαρτυρας!), αλλα τωρα σοβαρα, δεν βλεπετε καμμια διαφορά για κομμα και χωρα αν κερδισει;

Ενδιαφεροντα δεδομενα για δημοσκοπους, αναλυτες και χομπιστες
Πρωτη φορα εχουμε μια καλη ιδεα για τις τασεις εντος κεντροαριστερας, σε επιπεδο Δημου, και ακομα και πιο χαμηλο (μερικοι δημοι ειχαν πολλαπλα εκλογικα κεντρα).

Η ισχυροτερη μεταρρυθμιστικη ψηφος παρατηρηθηκε σε:

Ψυχικο-Φιλοθεη (70%!), Κηφισσια (2ο δημοτικο), Βρυξελλες, Λονδινο, Βοτανικο (!), Οξφορδη, Παπαγου, Πυλαια (Σαλονικης), ΔΕΘ (Σαλ/κης), Παγκρατι, Βριλησσια (Πνευματικο Κεντρο), Βισαλτια (??), Βαρη-Βουλα, Θερμη, Κεφαλονια (Δημαρχειο), Αγραφα (!!), Πεντελη, Γλυφαδα, Χαλανδρι, Ν. Σμυρνη, Αμφιλοχια (!), Παλ. Φαληρο, Α. Παρασκευη, Ζαγορι (!!), Μαρουσι, Σαμο (47%).

Ως μεταρρυθμιστες μετραω τους Θεοδωρακη, Καμινη, Ραγκουση και Γατσιο. Εξαιρω υπερβολικα μικρα εκλογικα κεντρα και προσωπικες ενδοχωρες των υποψηφιων (Παρος, Χανια κτλ).

Η ισχυροτερη Παλαιοπασοκικη ψηφος δηλαδη Φωφη:
Ιθακη, Πολυγυρος, Σιθωνια, Φουρνοι, Σκυρος, Ελασσωνα και γενικα συνηθεις υποπτοι καπου μακρια απο τα αστικα κεντρα.
Εκπληξεις (για μενα): Υδρα, Ροδος, Πατμος (που τοσο περηφανευονται για τον πολιτισμο τους, χμ).
Στην Αθηνα ελαχιστες περιοχες ειχαν πανω απο 50%:
Αχαρνες, Περιστερι, Φιλαδελφεια-Χαλκηδονα, Πειραιας (6η κοινοτητα).

Κερατσινι και Νεα Υορκη (!!) οριακα κατω απο το 50%.

Παλαιο ΠΑΣΟΚ με νεα ρουχα:
Ισχυρος ο Νικος Ανδρουλακης (πανω απο 50%) σε: Λαγκαδα, Γορτυνα, Τρικκαιων, Σουλιου, Ακτιο, Ροδο…
Και αρκετη Κρητη βεβαιως.

Εκπληξεις πανω απο 50%: Κοπεγχαγη, Ανατολικη Μανη, Σπαρτη.

Στην Αττικη ισχυρος (πανω απο 30%) σε:
Κερατσινι, Ελευσινα, Πειραια (Κοινοτητα 4), Μανδρα.

Χαμηλοτερο Αττικης: Ψυχικο-Φιλοθεη, Παπαγου-Χολαργος.

Φυσικα ισως ακριβως αυτη η δυναμη του Ανδρουλακη σε συνοικιες χαμηλου εισοδηματος και αδυναμια στις ελιτ, ειναι που τον κανει τον πλεον καταλληλο αντι-Τσιπρα.
Οσο και να κλωτσανε τα ενστικτα των μεταρρυθμιστων.

Μαθαμε αρκετα για την ψηφο εξωτερικου:
Φυσικα μιλαμε για εσωκομματικες, και δεν γενικευονται ευκολα σε εθνικες εκλογες, αλλα η “ομογενεια” δεν ειναι καθολου ομοιογενης.

Το Λονδινο με 62% Μεταρρυθμιστες, 23% Νεο ΠΑΣΟΚ και μολις 8% Παλιο ΠΑΣΟΚ, ψηφιζει περιπου οπως η Κηφισια ή το Ψυχικο (λογικο, απο κει ερχονται οι περισσοτεροι εκπατρισμενοι) με την μικρη διαφορα οτι στηριζουν περισσοτερο Καμινη και λιγοτερο Θεοδωρακη.

Επισης το Λονδινο μοιαζει παρα πολυ εκλογικα με Βρυξελλες, Οξφορδη, Παρισι.
(ξερω, δεν μπορειτε να το πιστεψετε, πως καταντησε ετσι η σοσιαλιστομανα Rive Gauche).

Το Μοναχο απο την αλλη με 51% παλαιο ΠΑΣΟΚ, 31% Μεταρρυθμιστες και 16,5% νεο ΠΑΣΟΚ: ειναι πλησιεστερο σε Δημο Αλεξανδρειας, Ορχομενο, Σερρες, Ροδο, Καλαματα και, το μαντεψατε, Νεα Υορκη. Δεν ειναι συμπτωση οτι ειναι πολλοι οι παλαιοι μεταναστες και στα δυο μερη.

Βερολινο μοιαζει πιο πολυ με Κολωνία (ομοιες πολεις σχεδον! βεβαια και εντος Γερμανιας λεγεται οτι μοιαζουν πολυ στην κουλτουρα τους), Σερρες (εκπληξη! Μαντεψτε απο που ειναι οι περισσοτεροι Ελληνες της Γερμανιας.), Αγιο Δημητριο (Μπραχαμι), Λεμεσο, Μοντρεαλ.

Η Λευκωσια, ετσι για το επιστημονικο ενδιαφερον του θεματος, μοιαζει πιο πολυ με Κιλκις, Καβαλα, Παλληνη, Μετσοβο, Καλαματα, και την Γλυφαδα (και δη με τα ΚΑΠΗ της πολης, χαχαχα).
Απο το εξωτερικο, πιο πολυ με το Ντυσσελντορφ.

Αυτα προς το παρον, αναμεινατε τους κλασικους πανεμορφους πολυχρωμους χαρτες.

ΥΓ Στο εκλογικο κεντρο “Λεσχη Φιλιας Ελληνορωσων” ή εγινε καποιο λαθος, ή φοβερη νοθεια. Μηδενικοι ψηφοι σε Φωφη και Ανδρουλακη. Η επιτροπη πρεπει να το κοιταξει.

6 thoughts on “Αποτελεσματα εσωκομματικων εκλογων κεντροαριστερας 2017: πρωτη αναλυση”

  1. “Μεταρρυθμιστής” ο Σταύρακας!
    1. Κατά πρώτον, τι εννοείς “Μεταρρυθμίσεις”?
    Τύπου Τανζιμάτ, τύπου Τενπό, κατά τον Λούθηρο, κατά την Προτεσταντική Ηθική, κατά τον Στουρνάρα, κατά το IMF, κατά τον OECD, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, ριζικές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, κατά Μεγήρ-Τσούκα-Βαγιανό κ.ά., στο εκλογικό σύστημα, στο σύστημα εκμετάλλευσης εγγείων προσόδων κλπ. Διάλεξε κάποια και πες μου κι εμένα…
    2. Με ποιό “ζύγι” (κριτήριο) το υπολόγισες για τον Σταύρακα?
    Με βάση τον “ιδεολογικό συρφετό” (τάρα) που σούρνει στο ΠΟΤΑΜΙ και τον πήρε στο λαιμό του και τον ίδιο?
    Ή με βάση όσους τον προμοτάρουν, δήθεν ότι τον παραδέχονται, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους θέλουν να εκμεταλλευθούν την όποια …εφήμερη εμπιστοσύνη που του έδειξε ο ελληνικός λαός για πάρτη τους, μεταναστεύοντας αργότερα σε “άλλες ευφορότερες ΚΟΙΛΑΔΕΣ (βλ. πρώην βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ)?
    3. Ο ίδιος ξέρει τι χρειάζεται να μεταρρυθμισθεί στην Ελλάδα?
    4. Εσύ ξέρεις?

    Reply
  2. Δεν προλαβε καλα καλα να ιδρυθει ο νεος “πολιτικος φορεας” και διαιρεθηκε ηδη: “Μεταρρυθμιστες” vs ΠαλαιοΠΑΣΟΚων !!!

    Ας ειμαστε ειλικρινεις: Η συντριπτικη πλειοψηφια των ψηφοφορων του νεου “πολιτικου φορεα” ειναι ΠΑΣΟΚοι. Και αυτο αποτυπωθηκε στο εκλογικο αποτελεσμα. Τα υπολοιπα γκρουπουσκουλα, στα οποια κατατασσεται πλεον και το “Ποταμι”, ειναι εκλογικως αμελητεες ποσοτητες.

    Και γιατι δεν κατεβαινει μονο του το ΠΑΣΟΚ, τι αναγκη εχει τα γκρουπουσκουλα, γιατι αυτοκαταργειται για να συμπραξει μαζι τους στον “φορεα της Κεντροαριστερας”;

    Δυο λογοι:

    α)Θελει να χρησιμοποιησει το νεο ονομα ως κομυμβηθρα του Σιλωαμ μπας και ξεπλυθει απο το αναρτωλο παρελθον.

    β)Θελει ενα νεο ΑΦΜ ωστε ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΕΗ!!!! 170.000.000 ευρώ ειναι αυτα…..

    Ουσιαστικα οι ΠΑΣΟΚοι ειπαν στους υπολοιπους: “Εμεις θα σας δωσουμε την ευκαιρια να στεγαστειτε σε ενα κοινοβουλευτικο κομμα. Και εσεις θα μας χρησιμευσετε ως πολιτικες γλαστρες. Θα χρησιμοποιησουμε τη συμπραξη μαζι σας ως προσχημα ωστε να βγαλουμε νεο ονομα και ΑΦΜ, να μη ειναι τοσο εξωφθαλμο οτι ειναι η συνεχεια του ΠΑΣΟΚ, ωστε να απαλλαγουμε απο το αμαρτωλο παρελθον και προ παντος απο τα χρεη”.

    A cosy arrangement for everybody……..

    Reply
  3. O νεος φορεας λοιπον δεν ειναι παεα το ΠΑΣΟΚ με νεο ονομα και ΑΦΜ, συν μερικες τσοντες απο διαφορα γκρουπουσκουλα αριστερης και ψευδοφιλελευθερης προελευσης. Αλλαξε ο Μανωλιος………

    Ερωτω τωρα εγω:

    Ειναι ηθικο, σωστο και δικαιο να κληρονομησει ο νεος φορεας αυτουσια τα στελεχη, τον κομματικο μηχανισμο, τις δομες τους ανθρωπους, και τα ψηφαλακια του ΠΑΣΟΚ, αλλα οχι τα χρεη του;

    Ειναι δυνατον να κληρονομησει κανεις ενα ακινητο χωρις τα βαρη και τις υποθηκες που το συνοδευουν;

    Θα πανε φυλακη οι τραπεζιτες που δανεισαν 170.000.000 ευρω το ΠΑΣΟΚ, διχως εγγυησεις της ηγεσιας του και με μοναδικη εμπραγματη εξασφαλιση τη……μελλοντικη κρατικη επιχορηγηση;

    Δεν ειναι αυτο κραυγαλεα περιπτωση απιστιας και απατης, μπροστα στην οποια ωχρια και το σκανδαλο Κοσκωτα ακομα;

    Εκεινοι που σε αυτο το αρθρο βαφτιστηκαν “μεταρρυθμιστες”, δεν ντρεπονται καθολου να γινονται συνενοχοι σε μια τετοια φτηνη μεθοδευση, και να συμπραττουν και με το μετονομασθεν ΠΑΣΟΚ, το πιο διεφθαρμενο κομμα της Νεοτερης Ελληνικης Ιστοριας, μονο και μονο για να βρουν κοινοβουλευτικη πολιτικη στεγη, ωστε να βολευτουν σε καποια κρατικη θεση ή αξιωμα στα πλαισια μιας μελλοντικης πολυκομματικης κυβερνησης;

    Reply
  4. Όποιος έχει στοιχειώδη επαφή με την ελληνικη πραγματικότητα,γνωρίζει ότι οι κυριακάτικες εκλογές αφορούν στην πραγματικότητα ένα πολύ μικρό μέρος της ελληνικής κοινωνίας που αποτελείται από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντε και κάποιους Νεοδημοκράτες που ελπίζουν ότι θα βγει πρόεδρος ο Ανδρουλάκης και θα πάρει τις ψήφους του Τσίπρα.
    Το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει ανέκδοτο,έχει δανείσει το όνομα του σε χιουμοριστικές ιστοσελίδες και σε χιουμοριστικά προφιλ των κοινωνικών δικτύων,μέχρι και πάρτι διοργανώθηκε “προς τιμήν του”.
    Τώρα,όσον αφορά τις υποψηφιότητες και το στίγμα τους,μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο,στα “μυημένα” σαιτς να κάνει κάποιος διαπιστώνει οτι οι 2 βασικοί διεκδικητές είναι η Φώφη που στηρίζεται από το “παλαιό” παπανδρεικό ΠΑΣΟΚ(του ΓΑΠ συμπεριλαμβανομένου) και ο Ανδρουλάκης που στηρίζεται από τον Βενιζέλο εξ’ου και η τόση υποστήριξη που απολαμβάνει απο τη ΝΔ και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ.Η κόντρα μεταξύ τους αφορά περισσότερο την αρχηγία παρά την διαμόρφωση κάποιας συγκεκριμένης ιδεολογικής πρότασης.Ακόμα και στο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών,κανείς από τους διεκδικητές δεν έχει ξεκαθαρίσει επίσημα την θέση του.

    Reply
  5. NF
    δεν ξερω, αυτα ειναι ερωτηματα για νομικαριους. αλλα θα ελεγα οτι ακομα υπαρχουν προοπτικες να μην ειναι απλα νεο ΠΑΣΟΚ.

    SK
    1) Ακομα και τα απλουστερα πραγματα λογιζονται ως μεταρρυμιση σε σχεση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το βαθυ ΠΑΣΟΚ.

    2) εγω συρφετο δεν ειδα, ισα ισα.

    3) καποιες ιδεες εχει

    4) καποιες ιδεες εχω

    Reply
  6. δεν ξερω, αυτα ειναι ερωτηματα για νομικαριους.

    Α, μαλλιστα. Πες μας τοτε το εξης: Ποιος εχει ΗΘΙΚΗ υποχρεωση να πληρωσει τα 170.000.000 ευρω των ΠΑΣΟΚΙΚων τραπεζικων θαλασσοδανείων; Ποιός θα καλυψει αυτη τη μαυρη τρυπα στους ισολογισμους των τραπεζων; Οι καταθετες μεσω bail-in ;

    αλλα θα ελεγα οτι ακομα υπαρχουν προοπτικες να μην ειναι απλα νεο ΠΑΣΟΚ.

    Pourqoui? Το 74 % των ψηφων πηγε στη Φώφη και τον Ανδρουλακη, δυο die-hard ΠΑΣΟΚους………

    Reply

Leave a Comment