Όταν ο δήμος απαιτεί λιγότερη δημοκρατία: Ελλάς-ΗΠΑ-Βρετανία συμμαχία;

Δημοσιευτηκε σε λιγο διαφορετικη εκδοση στο Βημα
Μεγαλο μερος του κειμενου προεκυψε απο συνεργασια με τον Ζαχαρια Μανιαδη, αλλα οι τελικες αποψεις εκφραζουν μονο εμενα.

Δεν σταματάνε τα πλήγματα για την δυτική φιλελεύθερη δημοκρατία.

Πόσο γρήγορα και πόσο βαθιά έχουν αλλάξει τα πράγματα! Ούτε μια δεκαετία πριν, η συνεχής πρόοδος φαινόταν αναπόφευκτη. Δεν ήταν μόνο Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες που προέβλεπαν το Τέλος της Ιστορίας. Για τους κατοίκους της Δύσης που δεν έζησαν μεγάλους πολέμους, και ειδικά αυτούς που δεν πρόλαβαν ως ενήλικες την Σοβιετική Ένωση, η κυριαρχία του δυτικού φιλελεύερου μοντέλου με το συνεχές άνοιγμα συνόρων και την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων φαινόταν αυτονόητη, αδιαμφισβήτητη και αδιάκοπη. Θέμα χρόνου ήταν, νομίζαμε, να νικηθεί παγκοσμίως ο εθνικισμός και η ξενοφοβία, ο πλανήτης να μικρύνει, η φιλελεύθερη ουτοπία να αφιχθεί.

Οι αναπάντεχοι αλλά συνεχόμενοι θρίαμβοι του λαϊκισμού στους ισχυρότερους φάρους της δυτικής δημοκρατίας κλονίζουν θανάσιμα την θεωρία της αέναης προόδου. Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο ο Τραμπ όσο οι δυνάμεις του brexit αποστρέφονται το δίπτυχο ανοιχτές αγορές-ανοιχτά μυαλά. Για πρώτη φορά στην ζωή ενός 35χρονου, η ελευθερία να κινούμαστε και να εργαζόμαστε σε όλη την Δύση αρχίζει να μειώνεται. Πώς φτάσαμε εδώ;

Ασυνήθιστα για μια χώρα που έχει συνηθίσει τον χαρακτηρισμό ουραγός, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος των πολιτικών εξελίξεων: η άνοδος του αντιμνημονιακού λαϊκισμού στην χώρα μας και καθίζηση μεγάλων αστικών κομμάτων συνέβη πολύ πριν πάρει κανείς στα σοβαρά την «επανάσταση» του Τραμπ ενάντια στο κατεστημένο των ΗΠΑ, των συνΡεπουμπλικανών συμπεριλαμβανομένων.

Έως πρότινος στενοχωριόμασταν που η Ελλάδα δείχνει μια έντονη αρνητική μοναδικότητα. Σήμερα μαθαίνουμε πως δεν φταίνε τα γονίδια ή το κακό ριζικό μας (και χρωστάμε μια συγγνώμη όσοι είχαμε τέτοιες σκέψεις) — υπάρχουν βαθύτερες αιτίες για την άνοδο του ολιγοφρενούς λαϊκισμού σε όλη την Δύση.
Ευρεία στρώματα της κοινωνίας νιώθουν ότι αυτό το σύστημα δεν τους εκφράζει. Η παραδοσιακή φιλελεύθερη δημοκρατία με τις συγκεκριμένες δομές της αλλά και η παγκόσμια σμίκρυνση φέρνουν μειονεκτήματα που ο κάτοικος της «επαρχιακής» Δύσης απλά δεν μπορεί να χωνέψει (π.χ. περιορισμούς στην λαϊκή κυριαρχία από υπερεθνικές ή ανεξάρτητες αρχές).

Αναλύοντας την νίκη Τραμπ, η Αμερική φαίνεται να είναι αυξανόμενα διχοτομημένη, ανάμεσα σε εξοργισμένους κατοίκους της επαρχίας και της υπαίθρου που διατίθενται να καταλύσουν κάθε κατεστημένη αρχή, και ανθρώπους υψηλής μόρφωσης των μεγάλων πόλεων που πραγματικά δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνεται ή όλη φασαρία.

Ψηφοι στις ΗΠΑ ανα κομητεια.
Ψηφοι στις ΗΠΑ ανα κομητεια.

Εντονότερο ίσως το φαινόμενο στην Βρετανία, όπου άνω του 75% των Λονδρέζων ψήφισαν υπέρ της ΕΕ, αλλά νικήθηκαν από τα εξίσου συντριπτικά ποσοστά της αγγλικής περιφέρειας κατά της ΕΕ. Ακόμα και εντός πόλεων έχουμε σχίσμα: στην Αθήνα, 85% των κατοίκων Εκάλης ψήφισαν φιλοευρωπαϊκά ΝΑΙ, έναντι μόνο 25% σε περιοχές όπως το Πέραμα.
Μήπως τόσοι άνθρωποι, απ’τις κωμοπόλεις του Λάνκασιρ και του Οχάιο μέχρι την Ελλάδα, έχουν αρχίσει να ξεχνάνε τις δοκιμασίες που περάσαμε για να φτάσουμε εδώ; Τους αιώνες συγκρούσεων που μας διδάξαν ότι η δημοκρατία, όπως έχει, είναι το καλύτερο ανάμεσα σε ατελή συστήματα;

Τρομακτικη πτωση δημοφιλιας της δημοκρατιας
Τρομακτικη πτωση δημοφιλιας της δημοκρατιας

Όταν η δημοκρατία μας χάνει τόσο σε κοινωνική αποδοχή, τα κράτη μας μπαίνουν σε επικίνδυνες δοκιμές.

Πάλι πρωτοπόρος η ελληνική κυβέρνηση, με τις επιθέσεις της σε βασικούς θεσμούς της δυτικής δημοκρατίας (ελευθερία των ΜΜΕ, ανεξαρτησία της δικαιοσύνης). Δεν είμαστε μόνοι, ο Τραμπ φαίνεται να έχει παρόμοια δυσανεξία στην αμερικανικη δημοκρατία με τα λεγόμενα checks and balances. Αλλά και στην κοιτίδα του κοινοβουλευτισμού έχουμε πρόσφατα:
• Συντονισμένη επίθεση στην Τράπεζα της Αγγλίας, όπως ΣΥΡΙΖΑ με ανεξάρτητες αρχές ΤτΕ και ΕΣΡ.
• Κλασική λαϊκιστική ρητορική της Τερέζα Μέυ ενάντια στην ελίτ και την διαφθορά των ‘άπληστων’.
• Προσπάθεια των κυβερνήσεων να παρουσιάσουν εαυτές ως μόνους εκφραστές του λαού, ακόμα και όταν οι αποφάσεις τους προσκρούουν στο δικαστικό σύστημα (εμμονή στην ‘σκληρή’ έξοδο από την ΕΕ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση, εμμονή στο ραδιοτηλεοπτικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ).
• Περιφρόνηση της επιστήμης. Αντιμέτωπος με την σχεδόν ομόφωνη γνώμη των οικονομολόγων εναντίον της εξόδου από την ΕΕ, ο τότε υπουργός Μάικλ Γκοβ δήλωσε «ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει τους ειδικούς».
Τέτοιες συμπεριφορές που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν (υπεροπτικά;) ότι προσιδιάζουν σε ανώριμες δημοκρατίες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (Βαλκάνια, Ρωσία) προκαλούν έκπληξη εμφανιζόμενες στην Βρετανία.

Γράφει ο Σ. Καλύβας σχετικά με την άνοδο του ανορθολογισμού στην Ελλάδα:

ένας σημαντικός λόγος που υποβαθμίστηκαν οι ορθές ερμηνείες της κρίσης είναι πως κεντρικός φορέας τους ήταν το ίδιο πολιτικό προσωπικό που όχι μόνο ευθυνόταν για την κρίση αλλά δεν είχε καν προετοιμάσει την κοινωνία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η απόρριψη των φορέων της ερμηνείας προηγείται από την απόρριψη της ερμηνείας και την εξηγεί σε μεγάλο βαθμό.

Μπορεί να μην έχουμε εδώ την μόνη εξήγηση για το φαινόμενο (και προσωπικά θεωρώ πως οι πολίτες ήταν έτοιμοι να απορρίψουν τις μη-βολικές ερμηνείες της κρίσης όποιος και να τις στήριζε), αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε απόρριψη των παλιών θεσμών, μαζί με τις ιδέες που πρέσβευαν.
Φαίνεται να καταλύεται έτσι το τόσο βασικό αλλά τελικά άρρητο “συμβόλαιο της προόδου” που κυριάρχησε από τον Β’ ΠΠ στην Δύση: οι ελίτ κάνουν τα δικά τους χωρίς να πολυεξηγούν το πως και το γιατί, παραδοσιακά κόμματα καλομορφωμένων αστών διαδέχονται το ένα το άλλο — οι υπόλοιποι, μάλλον αποκλεισμένοι από το πολιτικό παιχνίδι, ανταμείβονται όμως με συνεχή πρόοδο και άνοδο βιοτικού επιπέδου.

Τα τελευταία χρόνια όμως, ένας τέλειος κυκλώνας διαφορετικών οικονομικών φαινομένων έχει φέρει πτώση εισοδήματος των εργαζομένων που δεν έχουν ιδιαίτερα προσόντα, της μεσαίας και χαμηλότερης τάξης δηλαδή.
Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου. Από την αρχή του αιώνα, η άνοδος της Κίνας (ονειρική αγορά για τις Apple της Δύσης, εφιαλτικός ανταγωνιστής για την παραδοσιακή παραγωγή), σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση της πληροφορικής, δίνει δύναμη στους καλά μορφωμένους και ευέλικτους νέους, αλλά αφαιρεί από τους παραδοσιακούς εργαζομένους που δεν προσαρμόζονται.

Σήμερα βλέπουμε την εκδίκηση των παραμελημένων αυτών ανθρώπων, που βρίσκονταν στην περιφέρεια, οικονομικά, πολιτικά και γεωγραφικά. Που ίσως εύλογα διαμαρτύρονται, αλλά αυτοκαταστρέφονται ακολουθώντας δημαγωγούς.
Το μόνο παρήγορο είναι ότι ίσως οι φοβικές δυνάμεις της συντήρησης ζούνε τώρα την Μάχη των Αρδεννών τους, το κύκνειο άσμα. Γιατί όσους ΣΥΡΙΖΑ ή Τραμπ και να εκλέξουμε, η πραγματικότητα δεν αλλάζει: σε όλη την Δύση, θα προσαρμοστούμε και θα ευημερήσουμε ή θα μείνουμε στο παρελθόν και θα εξαφανιστούμε.

28 thoughts on “Όταν ο δήμος απαιτεί λιγότερη δημοκρατία: Ελλάς-ΗΠΑ-Βρετανία συμμαχία;”

  1. Κάπου εξομοιώνεις την κατάσταση σε μια χώρα που εξέλεξε αριστερό λαϊκισμό (Ελλάδα) με την κατάσταση σε χώρες όπου κινήθηκαν προς τα ακροδεξιά (ΗΠΑ, Αγγλία). Υπάρχουν παραλληλισμοί, αλλά δεν προκύπτει κάποια συνεκτική εικόνα.

    Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Προσπαθώ να καταλάβω το μεταναστευτικό (μου είναι τελείως ακατανόητο, θα μου εξηγήσει κανείς επιτέλους?), και μέχρι να το καταλάβω δε νομίζω ότι η γνώμη μου μετράει τίποτα. Πάντως, ο απομονωτισμός των ΗΠΑ/Αγγλία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με αυτό.

    Reply
    • Θέμα χρόνου ήταν, νομίζαμε, να νικηθεί παγκοσμίως ο εθνικισμός και η ξενοφοβία, ο πλανήτης να μικρύνει, η φιλελεύθερη ουτοπία να αφιχθεί.
      Πρι αυτου ακριβως επροκειτο. Μια αφελης ουτοπια, όπως ο κομμουνισμος…………………

      Δεν είμαστε μόνοι, ο Τραμπ φαίνεται να έχει παρόμοια δυσανεξία στην αμερικανικη δημοκρατία με τα λεγόμενα checks and balances.
      Ο Ομπαμας παραβιασε κατ΄επαναληψιν το πνευμα των checks and balances με την καταχρηση των executive orders, ώστε να παρακαμψει το Ρεπουμπλικανικο Κογκρεσο. Αλλα ο Τραμπ κατηγορειται, παρολο που ο ανθρωπος δεν εκατσε ακομα στην καρεκλα. Ελεος………….

      Συντονισμένη επίθεση στην Τράπεζα της Αγγλίας
      Πού, ποτε, ποιος, πώς; Η μηπως χαρακτηριζεται «επιθεση» η κριτικη, που είναι το πιο φυσικο πραγμα σε μια ελευθερη και συγκροτημενη κοινωνια;

      Προσπάθεια των κυβερνήσεων να παρουσιάσουν εαυτές ως μόνους εκφραστές του λαού, ακόμα και όταν οι αποφάσεις τους προσκρούουν στο δικαστικό σύστημα (εμμονή στην ‘σκληρή’ έξοδο από την ΕΕ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση)
      Προφανως εκφραστες του λαου είναι αυτοι που θελουν να εκτελεσουν την αποφαση του λαου στο δημοψηφισμα, και όχι αυτοι που θελουν να την πεταξουν στον καλαθο των αχρηστων. Αν δεν υπαρξει κοινοβουλευτικη εγκριση, θα παμε σε εκλογες, και οι καταψηφισαντες βουλευτες θα εξαφανιστουν εκλογικως. Brexit θα γινει, ο κοσμος να χαλασει…………………….

      Περιφρόνηση της επιστήμης. Αντιμέτωπος με την σχεδόν ομόφωνη γνώμη των οικονομολόγων εναντίον της εξόδου από την ΕΕ, ο τότε υπουργός Μάικλ Γκοβ δήλωσε «ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει τους ειδικούς».
      Οι ειδικοι της Οικονομιας δεν λενε ολοι τα ιδια πραγματα. Ο μεγας Μιλτον Φριντμαν ηταν καθετα αντιθετος με το ευρω, και ειχε προβλεψει την αποτυχια του. Η επικληση μονο των αποψεων που μας βολευουν συνιστα ανεντιμη πρακτικη.

      Το μόνο παρήγορο είναι ότι ίσως οι φοβικές δυνάμεις της συντήρησης ζούνε τώρα την Μάχη των Αρδεννών τους, το κύκνειο άσμα. Γιατί όσους ΣΥΡΙΖΑ ή Τραμπ και να εκλέξουμε, η πραγματικότητα δεν αλλάζει: σε όλη την Δύση, θα προσαρμοστούμε και θα ευημερήσουμε ή θα μείνουμε στο παρελθόν και θα εξαφανιστούμε.
      Προφητειες, μεταφυσικη , εσχατολογια…………….

      Reply
  2. Καταπληκτικη διαστρεβλωση των γεγονοτων.
    Πρωτο που πρεπει να θυμαται οποιος θελει να μην πεφτει σε τετοια ατοπηματα, ειναι οτι η ευημερια και η δημοκρατια στην Ευρωπη προωθηθηκαν απο ΕΘΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ και οχι απο την Παγκοσμιοποιηση.
    Σημερα τα κρατη εχουν παψει να κυβερνουν τις χωρες, αφου η παγκοσμια οικονομια ελεγχεται απο ελαχιστες τραπεζες οι οποιες ελεγχουν τις κυβερνησεις που εκλεγονται με το χρημα τους και τα ΜΜΕ τα οποια αμεσως η εμμεσως τους ανηκουν.
    Δημοκρατια οπου οι νομοι ψηφιζονται σε παγκοσμιους οργανισμους των οποιων και τα ονοματα αγνοουν οι πολιτες και ελεγχονται απο ΜΚΟ στην πλειονοτητα τους φτιαγμενες για τον πλουτισμο των ημετερων, και ετσι κι αλλιως παντελως ανικανες να τα βαλουν με τραπεζες και πολυεθνικες για να υπερασπισουν τον πολιτη τον οποιο δεν καταφερε να τον υπερασπιστει το κρατος του.
    Δεν θα κανω τον κοπο ν απαντησω σε ολες τις ανοησιες που διαβασα. Επιφυλασσομαι να το κανω αν ζητηθει, και θελω πραγματικα να καταλαβω τι μυαλο μπορει να κουβαλανε ανθρωποι που πιστευουν οτι οι αγνωστοι ηγετες των “αγορων” και των διεθνων οργανισμων και των ΜΚΟ με τους διορισμενους, ενας θεος ξερει απο ποιους, επιτροπους της ΕΕ, δεν κανουν τιποτε αλλο νυχθημερον απο το να φροντιζουν για τα συμφεροντα του λαου και την δημοκρατια.
    Θελω ομως να κανω μια παρατηρηση για την οχι μονο ηλιθια αλλα και ελεεινη απο ηθικης αποψης παρατηρηση που ακουω ολο και συχνοτερα για τους “ικανους” που προοδευουν μ αυτο το συστημα και τους “ανικανους” που δεν τα καταφερνουν και εκτρεπονται σε “λαικισμους”.
    Πρωτον ακομη κι αν δεχομαστε μια τετοια θεση και δεν ειχαμε ματια να δουμε τους Ελληνες νεους επιστημονες να μεταναστευουν για να επιβιωσουν, τι θα σημαινε κατι τετοιο;
    Οτι θα φτιαχναμε μια κοινωνια μεσα στην οποια η πλειοψηφια των “ανικανων” θα υπεφερε;
    Ας πανε οι “ικανοι” τοτε να κανουν δικο τους κρατος, να δουμε ποσο ικανοι ειναι να το κρατησουν.
    Αφηστε τις φιλελε σαχλαμαρες, γιατι θα διαπιστωσετε συντομως την αξια των “ανικανων” να προσαρμοστουν.
    Οι “ανικανοι” κανουν κουμαντο στην χωρα τους γιατι οι “ικανοι” ειναι χεστες και δεν μπορουν να την κρατησουν.
    Γι αυτο τους φαινεται και καλη ιδεα να την παραχωρησουν στις “αγορες”. Νταβατζηδες ψαχνουν.
    Δεν παει πολυς καιρος ομως πους στις ταξεις των “ικανων”, των “μορφωμενων”, των “καποιου επιπεδου” και λοιπων τετοιων μαλακιων, βρισκοντουσαν οι πλειονοτητα αυτων που σημερα ασκουν τις ικανοτητες τους στο ξεδιαλεγμα των καδων οι οποιοι εχουν γινει περιμαχητες πηγες εισοδηματος και διατροφης.
    Πολλοι περισσοτεροι χρωστανε σε οποιον μιλαει ελληνικα και οι ταξεις τους ολο και πυκνωνουν.
    Θαρθει και η σειρα σας.

    Reply
  3. Να σου πω, Mr. Georganas.

    Εχω την εντυπωση οτι ζεις την εξης ψευδαισθηση:

    Φαντασιωνεσαι οτι εισαι ιψενικος Ηρωας, ενας γενναιος, ασυβιβαστος, και ανιδιοτελης “Εχθρος του Λαου”, που εχει το θαρρος να επικρινει την αμαθη και εν μερει διεφθαρμενη μαζα.

    Φοβουμαι ομως οτι σε εναν ουδετρο παρατηρητη φαινεσαι μαλλον ως ενας συγχρονος Δον Κιχωτης που επιτιθεται με μανια στους ησυχους ανεμομουλους, τους οποιους βλεπει ως κακους γιγαντες.

    Ακομα χειροτερα, φαινεσαι σαν μια συγχρονη Μανταμ Σουσου, που επικρινει με σφοδροτητα τον αξεστο Βουθουλα.

    Εμας επετρεψε μας να νομιζουμε οτι οι “Παναγιωτακηδες” αυτου του κοσμου ειναι αγνοτεροι και αυθεντικοτεροι απο τους “Καντακουζηνους”………………

    Reply
  4. θρασς
    ο ιδιος ακριβως λαϊκισμος ειναι νομιζω το προβλημα σε ολες αυτες τις περιπτωσεις, δεν εχει σημασια η δεξια ή αριστερα, απλα οι ευκολες ανελευθερες, εντελως λανθασμενες λυσεις.

    Προσπαθώ να καταλάβω το μεταναστευτικό (μου είναι τελείως ακατανόητο, θα μου εξηγήσει κανείς επιτέλους?), και μέχρι να το καταλάβω δε νομίζω ότι η γνώμη μου μετράει τίποτα. Πάντως, ο απομονωτισμός των ΗΠΑ/Αγγλία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με αυτό.

    πως να το καταλαβεις, ειναι ακατανοητο ο κατοικος Οχαϊο ή της Μοντανα ναχει προβλημα με 5000 συριους που θα ερθουν στις ΗΠΑ, ή με τους Μεξικανους που πανε στο Τεξας!

    ΝΦ

    Προφανως εκφραστες του λαου είναι αυτοι που θελουν να εκτελεσουν την αποφαση του λαου στο δημοψηφισμα, και όχι αυτοι που θελουν να την πεταξουν στον καλαθο των αχρηστων.

    ποια ειναι η αποφαση του λαου? αυτη που βγαλαν σε συγκεκριμενη στιγμη με τεραστια χειραγωγηση? Το οτι τωρα εχουν αλλαξει γνωμη ειναι θεμα ή οχι?

    Οι ειδικοι της Οικονομιας δεν λενε ολοι τα ιδια πραγματα. Ο μεγας Μιλτον Φριντμαν ηταν καθετα αντιθετος με το ευρω, και ειχε προβλεψει την αποτυχια του.

    βρες εναν Μεγα που να ειπε οτι το βρεξιτ θα κανει καλο.

    συγχρονη Μανταμ Σουσου, που επικρινει με σφοδροτητα τον αξεστο Βουθουλα.

    ειναι προφανες οτι θα ακουσω τετοιες ατακες αλλα δεν με σταματανε απτο να πω την γνωμη μου: ο λαος δεν εχει παντα δικιο, τι να κανουμε. Και συχνα οδηγει τον εαυτο του στην καταστροφη. Τι να κανουμε. Δουλεια μας ειναι να λεμε αυτο που βλεπουμε.

    Reply
    • Πως γνωριζεις βρε SG οτι χειραγωγηθηκε ο κοσμος?? Απο που προκυπτει? Επισης απο που προκυπτει οτι μετανιωσαν??

      “68% of people think that Britain should go ahead with Brexit, unchanged from when we asked the same question in October.”

      https://yougov.co.uk/news/2016/11/17/brexit-briefing/

      Σχετικα με τις οικονομικες επιπτωσεις πραγματι η συντριπτική πλειοψηφεια λεει οτι θα ειναι αρνητικες ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ αν δεν κανει το ΗΒ μια καλη συμφωνια με την ΕΕ.

      Βραχυπροθεσμα ομως δε φαινεται να εχει καμια επιπτωση η αβεβαιοτητα πριν το Brexit.Εδω καποιοι οικονομολογοι επεσαν εξω διοτι ελεγαν οτι μετα το δημοψηφισμα το ΗΒ θα πεσει σε υφεση αλλά φυσικα τιποτα δε συνεβη.

      Reply
      • Πως γνωριζεις βρε SG οτι χειραγωγηθηκε ο κοσμος?? Απο που προκυπτει?

        Όλο κι από κάπου θα προκύπτει.

        Βραχυπροθεσμα ομως δε φαινεται να εχει καμια επιπτωση η αβεβαιοτητα πριν το Brexit.Εδω καποιοι οικονομολογοι επεσαν εξω διοτι ελεγαν οτι μετα το δημοψηφισμα το ΗΒ θα πεσει σε υφεση αλλά φυσικα τιποτα δε συνεβη.

        Τι κρίμα που τα στοιχεία μας λένε άλλα.

        Και:

        The Office for Budget Responsibility was forced to revise down its prediction made before the Brexit vote that GDP would rise 2.2% next year. It now sees the economy expanding by only 1.4% and warns there will be a knock-on effect on the public finances.

        https://www.theguardian.com/uk-news/2016/nov/23/brexit-uncertainty-will-hold-uk-gdp-growth-back-says-obr

        Το Brexit ευθύνεται για μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ κατά 0.8 ποσοστιαίες μονάδες ή κάτι παραπάνω από το 1/3 του ρυθμού αύξησης που προβλεπόταν. Καλό για την οικονομία δεν το λες.

        Όσο για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, η αβεβαιότητα προς ώρας συγκρατεί τις αρνητικές επιπτώσεις. Όσο υπάρχει η ελπίδα soft Brexit ή και αναστροφής, οι προσδοκίες είναι καλύτερες απ’ό,τι αν κερδίσει το hard Brexit.

        Reply
        • thalys πλακα κανεις??Μας λεγανε οτι μετα το δημοψηφισμα η το ΗΒ θα πεσει σε υφεση. Αυτη ηταν η ξεκαθαρη προβλεψη πολλων οικονομολογων (φυσικα οχι ολων). Αυτο ΔΕΝ συνεβη και ουτε φαινεται οτι θα συμβει στο μελλον. Τωρα αλαλζεις το επιχειρημα και λες οτι ειχαν προβλεψει χαμηλοτερο ρυθμο αναπτυξης?? Δεν ηταν αυτη η προβλεψη.

          Οσο για τη χειραγωγηση εγω εξακολουθω να μην καταλαβαινω πώς προκυπτει. Εκτος και να μπηκες στο μυαλο του καθε ψηφοφορου και γνωριζεις το σκεπτικο με το οποιο ψηφισε. Το οτι καποιοι πολιτικοι λενε ψεματα ισχυει και για τις 2 πλευρες. Ενα απο τα ψεματα ηταν οτι θα υπαρξει υφεση μετα το δημοψηφισμα.

          Reply
          • thalys πλακα κανεις??Μας λεγανε οτι μετα το δημοψηφισμα το ΗΒ θα πεσει σε υφεση. Αυτη ηταν η ξεκαθαρη προβλεψη πολλων οικονομολογων (φυσικα οχι ολων). Αυτο ΔΕΝ συνεβη και ουτε φαινεται οτι θα συμβει στο μελλον. Τωρα αλλαζεις το επιχειρημα και λες οτι ειχαν προβλεψει χαμηλοτερο ρυθμο αναπτυξης?? Δεν ηταν αυτη η προβλεψη.

            Οσο για τη χειραγωγηση εγω εξακολουθω να μην καταλαβαινω πώς προκυπτει. Εκτος και αν μπηκες στο μυαλο του καθε ψηφοφορου και γνωριζεις το σκεπτικο με το οποιο ψηφισε. Το οτι καποιοι πολιτικοι λενε ψεματα ισχυει και για τις 2 πλευρες. Ενα απο τα ψεματα ηταν οτι θα υπαρξει υφεση μετα το δημοψηφισμα.

            Reply
            • Θάνο προφανώς ούτε την εκστρατεία παρακολούθησες από κοντά, ούτε τα του ΗΒ γνωρίζεις καλά.

              1) Η καμπάνια του brexit ήταν γεμάτη ψέματα και διαστρεβλωμένα στοιχεία. Από τα λεφτά του NHS και τους κανονισμούς της κομισιόν για τα μαξιλάρια, μέχρι τα στοιχεία για την μετανάστευση και τους πρόσφυγες.

              Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του, σύμφωνα με όλες τις έρευνες αλλά και το κλίμα που επικρατούσε στον δρόμο, ψήφισαν είτε γιατί πίστευαν ότι τους συνέφερε οικονομικά μακροπρόθεσμα, είτε γιατί δεν ήθελαν άλλους μετανάστες.

              Όταν λοιπόν η καμπάνια έχει επίσημα υιοθετήσει και διαδώσει ψευδείς ή διαστρεβλωμένες θέσεις επί των συγκεκριμένων θεμάτων, από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της, δεν είναι μεγάλο άλμα η άποψη ότι χειραγώγησαν την ψήφο.

              Τα ίδια σε κάποιο βαθμό κάνουν όλοι οι πολιτικοί και η πλευρά του Remain δεν ήταν αγία. Η πολιτική από μία άποψη είναι η χειραγώγηση του λαού για να ψηφίσει αυτό που θέλει ο πολιτικός. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην μία πλευρά απ’ό,τι στην άλλη και δεν μπορούμε να αγνοούμε τις ποιοτικές και ποσοτικές διαφορές.

              2) Όσο περίεργο κι αν μοιάζει, το Brexit δεν έχει ακόμα συμβεί. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων αφορούσαν την περίοδο μετά το Brexit, όχι μετά το δημοψήφισμα. Αν διαβάσεις τι έγραφαν οι μελέτες, όλες αναφέρονται στα σενάρια για τις σχέσεις με την ΕΕ, τι κανόνες εμπορίου θα υιοθετηθούν, πόσο γρήγορα θα κλείσουν οι εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες κλπ. Η σημαντικότερη επίδραση του Brexit αναμένεται να είναι στο εξωτερικό εμπόριο.

              Τίποτα δεν έχει ακόμα αλλάξει στο πώς εμπορεύεται το ΗΒ με τον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως τι είδους επιδράσεις του Brexit θες να δεις;

              Υπάρχει όριο στα λινκ που μπορώ να βάλω δίχως να αναμένει το σχόλιο έγκριση. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχουν οι προβλέψεις του HM Treasury για τις άμεσες επιπτώσεις από το Leave στο ΑΕΠ και στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Με λίγο γουγλάρισμα βρίσκονται εύκολα.

            • A, και να σημειωθεί ότι για μένα το αποτέλεσμα δεν αλλάζει επειδή χειραγωγήθηκε ο λαός και οι Brexiters είπαν τόννους ψέματα.

              Η ορθή πληροφορία ήταν διαθέσιμη για όποιον ξέρει ανάγνωση (δηλαδή όλους στο ΗΒ). Ας την έψαχναν. Ή ας έκανε καλύτερη δουλειά το άλλο στρατόπεδο στο mythbusting (αν και δε νομίζω ότι το mythbusting δουλεύει, εναλλακτική αφήγηση χρειάζεται).

              Η δημοκρατία δεν δέχεται επιστροφές μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Ό,τι ψήφισε ο καθένας ψήφισε. Ας πρόσεχε, αν και δεν βλέπω ιδιαίτερη μετάνοια.

    • Oh Mon Dieu, o λαουτζικος ψηφισε Brexit. Oι βρωμύλοι ανθρακωρυχοι του Νιουκαστλ, οι αξεστοι ναυτικοι στο Λιβερπουλ, οι καραβλαχοι γεωργοι της Ουαλλιας……..

      Και βεβαια π Λαος κανει συχνα λαθος. Ομως η αποφαση του θα εκτελεστει

      Reply
      • Το οτι τωρα εχουν αλλαξει γνωμη ειναι θεμα ή οχι?

        Δεν εχουν αλλαξει γνωμη. Οι τωρινες δημοσκοπησεις δειχνουν οτι αν ξαναγινοταν δημοψηφισμα το αποτελεσμα θα ηταν περιπου ισοπαλια. Η μικρη διαφορα με την οποια κερδισε το Brexit δεν ανιχνευεται δημοσκοπικως.

        Ακουσε φιλε. Ο Λαος βεβαιως κανει και λαθη. Ειναι δικαιωμα σου να κατακρινεις το Λαο, αν νομιζεις οτι ελαβε λαθος αποφαση.Δεν γινεται ομως να το παιζεις δημοκρατης και να απαιτεις να μην εκτελεστει η αποφαση του Λαου.

        Ο Ελευθεριος Βενιζελος ειπε οτι τετοιοι δημοκρατικοι, που δε δεχονται την πρωτη προυποθεση της Δημοκρατιας, δηλαδη την υποταγη στη λαικη θεληση οπως αυρη νομιμως εκδηλωνεται, πρεπει να κλειστουν αμεσως στο ψυχιατρειο.

        Εγω εχω πει οτι ο Λαος στην Ελλαδα δεν ξερει τι του γινεται, και αυτο που χρειαζεται ειναι να γινει στρατιωτικο πραξικοπημα, και να εγκαταστησει ο Στεατος εναν Τιμιο Δικτατορα που θα κανει οσα πρεπει, μεχρι να σοβαρευτει ο Λαος.

        Αλλα εγω δεν παριστανω τον φιλελε δημοκρατη…..

        Reply
  5. SG

    “ειναι προφανες οτι θα ακουσω τετοιες ατακες αλλα δεν με σταματανε απτο να πω την γνωμη μου: ο λαος δεν εχει παντα δικιο, τι να κανουμε. Και συχνα οδηγει τον εαυτο του στην καταστροφη. Τι να κανουμε. Δουλεια μας ειναι να λεμε αυτο που βλεπουμε.”

    Αλλο ενα μαθημα δημοκρατιας απο τον SG.
    Δουλεια σας δεν ειναι να λετε τιποτε. Επιτρεπεται να λετε οτι θελετε, ακομη και τετοιες ανοησιες, αλλα δεν το λες και δουλεια αυτο.
    Πολυ περισσοτερο δεν ειναι δουλεια σας να ΚΑΝΕΤΕ κατι. Αυτο μαλιστα ουτε επιτρεπεται.
    Το να παιρνετε το ΟΧΙ και να το κανετε ΝΑΙ, ειναι καταλυση της δημοκρατιας. Αν δεν αρεσει η γνωμη του λαου, παραιτησαι, δεν την αλλαζεις.
    Για να σου κανω και λιγο μαθημα εγω ο ναζι, στην δημοκρατια ο λαος δεν κανει κουμαντο γιατι ειναι ο πιο εξυπνος και ειδικος, αλλα γιατι ειναι ο μοναδικος που σιγουρα ενδιαφερεται για το συμφερον του.
    Και οι βασιλιαδες με τους αρχοντες φεουδαρχες ηταν πιο ειδικοι απο τον λαο.
    Και οι οικονομολογοι του κομματος και η νομενκλατουρα ηταν πιο ειδικοι απο τον λαο.
    Και ο Φαραω με το ιερατειο ηταν πιο ειδικοι απο τον λαο.
    Και αυτοι που επαιρναν για δουλους τους δανειοληπτες πριν τον Σολωνα, ηταν πιο ειδικοι απο τον λαο.
    Κανενας δεν μπορει να υποστηριξει, οτι οι διεθνεις τοκογλυφοι και τα τσιτακια τους που προωθουνται σαν μεγαλοι οικονομολογοι, δεν εχουν αλλο στο μυαλο τους παρα το πως θα καλοπερασει ο λαος και θα γινει ισχυρο το κρατος.
    Αυτο ουτε οι φιλελευθεροι δεν εχουν τολμησει να το υποστηριξουν, τουλαχιστον σ εμενα. Η ανοησια τους δεν φτανει μεχρι εκει και γι αυτο σιωπουν και ασχολουνται με πραγματα που δεν εχου καμια πιθανοτητα να καταλαβουν ποτε, σπουδαιολογωντας και κανοντας οικονομικες αναλυσεις του πρωκτου.
    Ειναι ενδεικτικο της πληρους σχιζοφρενειας που σας διακατεχει, ωστε να υποστηριζεται οτι ησαστε και δημοκρατες τι ιδια ωρα που θεωρειται τον λαο ακαταλληλο να κυβερναει.
    Τι ακριβως νομιζετε οτι ειναι δημοκρατια;

    Reply
  6. “Οι προβλέψεις των οικονομολόγων αφορούσαν την περίοδο μετά το Brexit, όχι μετά το δημοψήφισμα”.

    Οχι το διευκρινισα. Υπαρχουν οι προβλεψεις για τις μακροπροθεσμες συνεπειες (δηλαδη οταν συμβει το Brexit και μετα) και υπαρχουν οι προβλεψεις για τις βραχυπροθεσμες συνεπειες (δηλαδη τις συνεπειες μετα το δημοψηφισμα και μεχρι να γινει το Brexit-θεωρια της αβεβαιότητας). Εγω αναφερομουν στις βραχυπροθεσμες συνεπειες και σε αυτες πολλοι οικονομολογοι επεσαν εξω. Το αναφερει και ο Κρουγκμαν αλλά και πολλοι αλλοι οικονομολογοι. Θα μπορουσα να σου στειλω πολλα λινκ.

    Για τα υπολοιπα που λες διαφωνω. Σου εστειλα και λινκ στο οποιο υπαρχει μια προσφατη δημοσκοπηση που δειχνει οτι το 68% των Βρετανων θελει να πραγματοποιηθει το Brexit.

    Reply
    • Θανο η αντίληψη σου για τις επιπτώσεις θυμίζει κάπως όσους δεν έβλεπαν πρόβλημα με τα capital controls επειδή αυξήθηκε η ιδιωτική κατανάλωση τον Ιούλιο του 15.

      Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν ήδη ενταθεί. Η μετανάστευση καλά κρατεί γιατί τρέχουν όλοι να προλάβουν την επίκληση του Α50, όμως οι επαγγελματίες και οι φοιτητές φαίνεται να προτιμούν ήδη άλλους προορισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται για έξοδο αν δε λάβουν σημαντικές φοροαπαλλαγές. Πολύ σπάνια αλλάζει η οικονομία απο τη μία μέρα στην αλλη. Πάντως το ΥπΟικ της Μέυ επιβεβαίωσε την πρόβλεψη δημοσιονομικού ελλείμματος του Κάμερον. Κάτι μας λέει αυτό για το αν έπεσαν μέσα όσοι έλεγαν ότι το μπρεξιτ θα φέρει τον παράδεισο ή οι άλλοι.

      Όσο για την χειραγώγηση, δεν είναι ένδειξη οι δημοσκοπήσεις μετανοίας. 1) πλέον το ερώτημα είναι αν πρέπει να δράσει η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όχι αν το μπρεξιτ είναι καλό. Κι εγώ πιστεύω οτι πρέπει να ζητήσουν να βγουν έτσι όπως τα έκαναν. 2) είναι πολύ δύσκολο να παταδεχτεις ότι έκανες λάθος. Η ξεροκέφαλια μετράει κι αυτή, τι να κάνουμε; 3) υπάρχει φόβος για μεγαλύτερη πολιτική κρίση, που θα επιτείνει την υπάρχουσα, αν ανατραπεί το μπρεξιτ. Οπότε το τι δέον γενέσθαι από δω και μπρος δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με το δέον γενέσθαι πριν το δημοψήφισμα.

      Reply
      • thalys μπορεις να λες οτι θες αλλά η πραγματικοτητα ειναι οτι πολλοι αναλυτες και ακομα και η Βρετανικη κυβερνηση ειχαν προβλεψει ΥΦΕΣΗ αμεσως μετα το δημοψηφισμα και η πραγματικοτητα ειναι οτι τιποτα δε συνεβη.

        Λες οτι οι πληθωριστικες πιεσεις εχουν ενταθει αλλα εγω βλεπω οτι ο πληθωρισμος στο ΗΒ ειναι ακομα πολυ κατω απο το στοχο του 2% αρα δεν καταλαβαινω τι προσπαθεις να πεις.

        Ειναι αλλο πραγμα το τι θα γινει μακροπροθεσμα (θα εξαρτηθει απο τις διαπραγματευσεις) και άλλο το τι συμβαινει τωρα. Οι προβλεψεις πολλων αναλυτων αλλά και της Βρετανικης κυβερνησης για τις βραχυπροθεσμες συνεπειες εχουν πεσει εξω.

        Και μιας και αναφερεις τα capital controls να θυμισω οτι και για αυτο το θεμα ειχαν γινει καταστροφικες προβλεψεις και τελικα οι συνεπειες ηταν μικροτερες του αναμενομενου.Μην παρεξηγηθω εγω Φιλελευθερος ειμαι και δεν μου αρεσουν καθολου τα capital controls αλλά δε μπορω να μην παρατηρησω οτι οι καταστροφικες προβλεψεις δεν επαληθευτηκαν.

        Reply
        • Λινκ για την πρόβλεψη για καταστροφική ύφεση βραχυπρόθεσμα εχεις; Γιατί εγώ δεν γνωρίζω τέτοια πρόβλεψη. Ένταση πληθωριστικων πιέσεων σημαίνει αύξηση του πληθωρισμού. Όταν οι μισθοί δεν αυξάνονται, αυτο σημαίνει πραγματική μείωση εισοδήματος. Τα περι στόχων λοιπόν τ’ακουω βερεσε.

          Τα cc’s έριξαν στην ύφεση για δύο χρι μία χώρα που πήγαινε για ανάπτυξη. Τι άλλο να γινόταν;

          Reply
  7. Σχετικα με το θεμα της χειραγώγησης εγω γενικα πιστευω οτι οι ανθρωποι ΔΕΝ μπορουν να χειραγωγηθουν ευκολα. Εμπειρικα τοσα χρονια εχω παρατηρησει οτι οι ανθρωποι εχουν βαθια ριζωμενες πεποιθησεις στα περισσοτερα θεματα και δεν αλλαζουν ευκολα γνωμη. Συνηθως οι πολιτικοι ακολουθουν τον κοσμο. Οχι το αντιστροφο.

    Reply
  8. NF

    Δεν εχουν αλλαξει γνωμη. Οι τωρινες δημοσκοπησεις δειχνουν οτι αν ξαναγινοταν δημοψηφισμα το αποτελεσμα θα ηταν περιπου ισοπαλια.

    δεν νομιζω οτι ισχυει, αλλα τελοσπαντων εστω οτι συζηταμε επι της αρχης. Αν ο λαος αλλαζει γνωμη ολη την ωρα, ειναι δυνατον να ειναι δεσμευτικο ενα τετοιο δημοψηφισμα που αλλαζει τις ζωες μας για 30 χρονια?!

    Δεν γινεται ομως να το παιζεις δημοκρατης και να απαιτεις να μην εκτελεστει η αποφαση του Λαου.

    βεβαιως μπορω. Αν αποφασιζαν να φυλακισουμε ολους τους μουσουλμανους, θα απαιτουσα να μην εκτελεστει η αποφαση.
    Το ερωτημα εδω ομως ειναι ποια ειναι η πραγματικη, καθαρη αποφαση του λαου. Δεν θεωρω με κανεναν τροπο οτι ενα δημοψηφισμα με οριακη πλειοψηφια φτανει για να κρινουμε ποια ειναι η αποφαση του λαου σε τοσο σημαντικο θεμα. Αυτο δεν ειναι δημοκρατια, αλλα ρουλετα.

    ΓΓ

    Κανενας δεν μπορει να υποστηριξει, οτι οι διεθνεις τοκογλυφοι και τα τσιτακια τους που προωθουνται σαν μεγαλοι οικονομολογοι, δεν εχουν αλλο στο μυαλο τους παρα το πως θα καλοπερασει ο λαος και θα γινει ισχυρο το κρατος.

    δεν ξερω ποιοι ειναι οι διεθνεις τοκογλυφοι, αλλα η επιστημονικη κοινοτητα αυτο ακριβως ισχυριζεται οτι εχει για στοχο. Την καλοπεραση του λαου.

    θανο

    Σχετικα με το θεμα της χειραγώγησης εγω γενικα πιστευω οτι οι ανθρωποι ΔΕΝ μπορουν να χειραγωγηθουν ευκολα.

    οχι ευκολα, και οχι ολοι. Αλλα εδω ειχαμε μια ισχνη πλειοψηφια, που προεκυψε ξεκαθαρα απο δεκαετιες συγκεκριμενης και στοχευμενης πλυσης εγκεφαλου. Οι τελευταιοι μηνες πριν το δημοψηφισμα ηταν απλα το κερασακι στην τουρτα.

    Reply
  9. ΤΡΕΙΣ ΕΙΣΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ, ΤΥΡΑΝΝΙΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ Δ ΑΙ ΜΕΝ ΤΥΡΑΝΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΙ ΤΟΙΣ ΤΡΟΠΟΙΣ ΤΩΝ ΕΦΕΣΤΗΚΟΤΩΝ, ΑΙ ΔΕ ΠΟΛΕΙΣ ΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑΙ ΤΟΙΣ ΝΟΜΟΙΣ ΤΟΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΙοΣ.
    Τρια πολιτευματα υπάρχουν σε όλους τους ανθρωπους, τυραννιδα και ολιγαρχία και δημοκρατια. Διοικουνται οι μεν τυραννιδες και ολιγαρχιες όπως θέλουν οι αρχοντες, οι δε δημοκρατουμενες πολεις με τους κειμενους νομους.

    Συμφωνα με τα παραπανω θα συμφωνησω οτι το δημοψηφισμα που παιρνει μια αποφαση παρανομη, οπως την εκτελεση των Ισλαμιστων η οποιονδηποτε αλλων χωρις δικη, δεν ειναι δημοκρατικο να γινεται σεβαστο.
    Οι “κειμενοι” ομως νομοι δεν ειναι αυτοι που αλλαζουν με 151 βουλευτες, γιατι τοτε δεν κανουν κουμαντο οι νομοι αλλα οι βουλευτες που ψηφιζουν οτι γουσταρουν. Ετσι οι πολιτες δεν διοικουνται απο νομους αλλα απο ανθρωπους. Δεν ειναι δηλαδη ελευθεροι, αλλα δουλοι.
    Το παραδειγμα σου ομως ηταν ατυχες, γιατι οι νομοι που πρεπει να γινονται σεβαστοι απο ολους (ακομη και απο τον λαο) ακομη και σημερα, λενε οτι οι λαθρομεταναστες πρεπει να απελαυνονται.
    Κανενας νομος δεν επιτρεπει την εγκατασταση και πολιτογραφηση εκατομμυριων μουσουλμανων και την εξαφανιση του εθνους των Ελληνων. Το αντιθετο μαλιστα. Μιλαει για το εθνος των Ελληνων, για εθνικη παιδεια, για επικρατουσα θρησκεια, για εθνικη ανεξαρτησια κλπ κλπ.
    Αν ψαχνεις λοιπον ποιος καταπατει τους νομους της δημοκρατιας, παλι εσυ εισαι (δια των αντιπροσωπων σου) γιατι αντι να τους εφαρμοζεις τους αγνοεις και τους κριτικαρεις.

    ΧΡΗ ΓΑΡ Ω ΑΝΔΡΕΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΦΘΕΓΓΕΣΘΑΙ ΤΟΝ ΡΗΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟΝ. ΟΤΑΝ ΔΕ ΕΤΕΡΑΝ ΜΕΝ ΦΩΝΗ ΑΦΙΗ Ο ΝΟΜοΟΣ, ΕΤΕΡΑΝ ΔΕ Ο ΡΗΤΩΡ, ΤΩ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩ ΧΡΗ ΔΙΔΟΝΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟΝ, ΟΥ ΤΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΝΤΟΣ ΑΝΑΙΣΧΥΝΤΙΑ.
    Διότι πρέπει , άνδρες Αθηναίοι, το ίδιο να λέει ο ρήτορας (πολίτικος) και ο νόμος. Όταν όμως άλλα λέει ο νόμος και άλλα ο ρήτορας, στο δικαιο του νόμου πρέπει να δίνουμε την ψήφο και όχι στην αναισχυντία του ρητορα.

    Οπως βλεπεις, ο Αισχινης εχει λυσει αυτο το θεμα πριν απο δυομισυ χιλιετιες. Το κακο ειναι οτι αντι να διαβαζουμε αυτους που ηξεραν τι ειναι δημοκρατια, ασχολουμαστε μ αυτους που προσπαθουν να την παρακαμψουν.

    Η επιστημονικη κοινοτητα ποια ειναι;
    Ολοι αυτοι οι καθηγηταδες που εγιναν παμπλουτοι απο αυτο το καθεστως;
    Αυτο ακριβως σου λεω κι εγω. Σε καθε εποχη οι ευνοημενοι “ειδικοι” υποστηριζαν με λυσσα το καθεστως που τους ταιζε εις βαρος των λαων.
    Γι αυτο και η δημοκρατια δεν βασιζεται στην “επιστημοσυνη” τους και οταν θελει την γνωμη τους την ζηταει και τους δινει μερικα διφραγκα, αν ειναι σωστη, η τους κρεμαει αν δεν ειναι. Δεν τους κανει αφεντικα.
    Ο αριστοκρατικος Ξενοφων γι αυτο λεει

    ΦΗΜΙ ΟΥΝ ΕΓΩΓΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΝ ΤΟΝ ΑΘΗΝΗΣΙ ΓΙΓΝΩΣΚΕΙΝ ΜΕΝ ΟΙΤΙΝΕΣ ΧΡΗΣΤΟΙ ΕΙΣΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΤΙΝΕΣ ΠΟΝΗΡΟΙ. ΓΙΓΝΩΣΚΟΝΤΕΣ ΔΕ ΤΟΥΣ ΜΕΝ ΣΦΙΣΙΝ ΑΥΤΟΙΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΟΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣΙ, ΚΑΝ ΠΟΝΗΡΟΙ ΩΣΙ, ΤΟΥΣ ΔΕ ΧΡΗΣΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣΙΝ ΜΑΛΛΟΝ. ΟΥ ΓΑΡ ΝΟΜΙΖΟΥΣΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗΝ ΑΥΤΟΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΦΕΤΕΡΩ ΑΓΑΘΩ ΠΕΦΥΚΕΝΑΙ, ΑΛΛ ΕΠΙ ΤΩ ΚΑΚΩ.
    Εγώ λέω ότι ο λαός της Αθήνας γνωρίζει ποιοι είναι καλοί και ποιοι κακοί από τους πολίτες. Γνωρίζοντας δε, τους χρήσιμους και συμφέροντες γι αυτούς τους αγαπούν, κι ας είναι κακοί, τους δε καλούς μάλλον τους μισούν. Διότι δεν νομίζουν ότι η αρετή τους είναι για το δικό τους συμφέρον, άλλα για το κακό τους.

    Ασε λοιπον τις υπεκφυγες και πες ΕΣΥ τι πιστευεις. Οτι ο Ροτσιλντ, ο Ροκφελερ, ο Πολσεν, ο Κοεν, ο οΑκερμαν, ο Γκολντμαν, ο Λημαν και ολη αυτη η παρεα των τραπεζιτων που βρισκεται πισω απο τις διεθνεις τραπεζες και τις πολυεθνικες και ανεβοκατεβαζουν κυβερνησεις, εχουν για σκοπο της ζωης τους να ταισουν τους φουκαραδες που πεινανε;
    Ο Σορος ειναι φιλανθρωπος;
    Ποτε και σε ποια εποχη το εχεις ξαναδει αυτο; Η “ελιτ” να μην εχουν αλλη εγνοια απο την καλοπεραση των (κατα την γνωμη τους που μεταφερεις αυτουσια) ανικανων και πανηλιθιων μαζων;
    Περιμενω την δικη σου γνωμη και οχι της “επιστημονικης κοινοτητας”. Εκτος κι αν εχεις αρκετο μυαλο για να ντραπεις να μου το πεις μονος σου.

    Τελος για την πλυση εγκεφαλου που λες, ειναι τελειως παλαβο μετα απο σαραντα χρονια που τα δυο μεγαλα κομματα και ΟΛΑ τα ΜΜΕ μας κανουν πλυση εγκεφαλου για την παγκοσμιοποιηση και την πολιτικη ορθοτητα, να μιλας για παραπληροφορηση.
    Δηλαδη, για πες μου για να καταλαβω, ποιο καναλι και ποιος δημοσιογραφος εχει η ειχε εκφραστει κατα της ΕΕ και του Ευρω;
    Εγω εχω την εντυπωση οτι στα μεγαλα καναλια τουλαχιστον δεν υπαρχει κανεις και στα μικροτερα, ελαχιστοι.
    Τι ηθελες για να εισαι ευχαριστημενος; Να κρεμιονται στην πλατεια οποιοι εχουν αντιθετη αποψη;

    Reply
    • Δηλαδη, για πες μου για να καταλαβω, ποιο καναλι και ποιος δημοσιογραφος εχει η ειχε εκφραστει κατα της ΕΕ και του Ευρω;

      μιλαμε για την Βρετανια ή μπερδευτηκα?

      ο Ροτσιλντ, ο Ροκφελερ, ο Πολσεν, ο Κοεν, ο οΑκερμαν, ο Γκολντμαν, ο Λημαν και ολη αυτη η παρεα των τραπεζιτων που βρισκεται πισω απο τις διεθνεις τραπεζες και τις πολυεθνικες και ανεβοκατεβαζουν κυβερνησεις, εχουν για σκοπο της ζωης τους να ταισουν τους φουκαραδες που πεινανε;

      νομιζα οτι μιλουσαμε για οικονομολογους, δηλαδη για την κοινοτητα της οικονομικης επιστημης.

      Κατα τα αλλα, εχεις διαπιστωσει σιγουρα την αλλεργια μας στον αντισημιτισμο και την συνωμοσιοθεωρια, δεν χρειαζεται να τα επαναλαβω.

      Ο Σορος ειναι φιλανθρωπος;

      οπως βλεπει ο ιδιος το καλο της ανθρωποτητας, σιγουρα.

      Reply
  10. Οχι, δεν μιλαω για την Βρετανια. Εγω ειμαι εθνικιστης.
    Που σημαινει οτι στα κακαλα μ η Βρετανια. Μιλαω για την Ελλαδα. Εκτος κι αν ξεχασες οτι το δικο μας δημοψηφισμα δεν ηταν καθολου οριακο.
    Δεν εχω ιδεα για το τι εγινε στην Βρετανια, αλλα αν εννοεις οτι εκει δεν εχουν τα χαλια τα δικα μας και υπαρχουν και μερικες ανεξαρτητες φωνες, το βρισκω πολυ φυσικο. Η Αγγλια ειναι κρατος δεν ειναι μπουρδελο σαν το δικο μας που οποιος εχει αντιθετη αποψη απλως φιμωνεται.

    Οσο για την κοινοτητα της οικονομικης επιστημης, απ οτι ξερω, στις τραπεζες αυτων που αναφερω δουλευουν.
    Αν νομιζεις εσυ οτι οι οικονομολογοι υπαλληλοι των τραπεζιτων η οι δημοσιογραφοι υπαλληλοι των καναλαρχων, εχουν δικη τους γνωμη, θα πρεπει να εισαι πολυ αφελης.
    Τι περιμενες να σου πει ο Παπαδημος η ο Στουρναρας; Οτι και ο Προβοπουλος. Η μηπως θα γινοτανε διοικητης της ΕΚΤ ο Ντραγκι αν δεν εκανε τα κεφια των ιδιοκτητων της ΕΚΤ;

    Αλλεργια εχεις μονο στην λογικη απ οτι φαινεται. Γιατι μονο παθολογικα παραλογοι ανθρωποι θα μπορουσαν να θεωρουν συνωμοσιολογια την πανανθρωπινη αληθεια που ποτε και πουθενα δεν εχει διαψευστει.
    Οι ολιγαρχιες των βολεμενων ειδικων, παντοτε ειναι τα τσιρακια της εξουσιας.
    Αν μου βρεις μια εποχη, οπου οταν οι πλουσιοι βρηκαν την ευκαιρια να εκμεταλλευτουν τους φτωχους, δεν το εκαναν απο ελλειψη “ειδικων”, θα συμφωνησω μαζι σου.

    Ο τροπος, τελος, που βλεπει το καλο της ανθρωποτητας ο Σορος μονο σε πολυ…. μα παρα πολυ….. δεν ειναι φανερος. Το θεμα ειναι αν εγω εχω κανενα λογο να εχω την δικη του οπτικη.

    Reply
    • Δηλαδη εσυ τι λες, οτι η αβεβαιοτητα εκανε καλο? ή οτι αν δεν υπηρχε ο Καρνεϋ ολα θα πηγαιναν μελι γαλα?

      Σε καθε περιπτωση εμενα με απασχολουν τα μεσομακροπροθεσμα προβληματα του βρεξιτ και κανεις δεν εχει αμφιβολια οτι θα ειναι υπαρκτα. Ηδη στο Σιτυ σχεδιαζουν μετακινησεις υπηρεσιων.

      Reply
      • Μαλλον δεν διαβασες καν το κειμενο. Δε μιλαει για το Brexit. Μιλαει για την περιοδο πριν το Brexit. Πολλοι ελεγαν οτι η αβεβαιοτητα που θα προκυψει απο το ΟΧΙ θα δημιουργησει υφεση ΠΡΙΝ το Brexit. Πρωτος ο Krugman βγηκε και υποστηριξε οτι δεν υπαρχει επιστημονικο μοντελο που να υποστηριζει κατι τετοιο. Επιβεβαιωθηκε! Η αναπτυξη και η ανεργια δεν επηρεαστηκαν καθολου απο το ΟΧΙ.

        Το ιδιο το Brexit λογικα θα επηρεασει αρνητικα την οικονομια του ΗΒ. Αλλα αυτο εξαρταται απο τις εμπορικες συμφωνιες που θα συναψει το ΗΒ με την ΕΕ.

        Reply
      • Και λοιπον; Εισαι broker στο City; Η μηπως ανησυχεις για τις επενδυσεις σου; :)

        Reply

Leave a Comment