Περί της χρήσεως πλαστικού χρήματος

Η χρήση πλαστικού χρήματος έχει πολλά και σπουδαία πλεονεκτήματα, τόσο για τους χρήστες, όσο και για το κράτος: απαλλάσσει από την τυραννία των μετρητών (έχω αρκετά λεφτά; τα έχω σε βολικές υποδιαιρέσεις; είναι στο κατάλληλο νόμισμα; κι αν τα χάσω;), ενώ επιπλέον καταγράφει κάθε συναλλαγή και άρα περιορίζει δραστικά την φοροδιαφυγή.

Στα σοβαρά τώρα, μπορείτε να φανταστήτε τα δισέγγονά σας να κυκλοφορούν με πουγκάκια γέμοντα ντιντινιζόντων νομισμάτων; Εγώ όχι.

Είναι από την άλλη μεριά βέβαιο ότι οι καταναλωτές χρήματος (γιατί αυτό είμαστε όλοι όσοι χρησιμοποιούμε χρήμα) δεν έχουν κάποιου είδους απαίτηση στην συγκεκριμένη μορφή του χρήματος: αν θα είναι δραχμή ή ευρώ, αν οι υποδιαιρέσεις του θα είναι 5, 10, 50, 100 ή κάτι άλλο κλπ. Αυτά έχει την εξουσία να τα αποφασίση κυριαρχικά το κράτος.

Περασμένα μεγαλεία παραοικονομίας.
Περασμένα μεγαλεία παραοικονομίας.

Αλλά και κάτι άλλο ανήκει στις εξουσίες του κράτους: η νομισματική πολιτική, και μάλιστα η διαβόητη προσφορά χρήματος. Δεν ξέρω να σας πω αν έχουν δίκιο οι καταχθόνιοι μονεταρισταί ότι η προσφορά χρήματος πρέπει να αυξάνη ετησίως ανάλογα με την παραγωγικότητα ή κάτι τέτοιο, ξέρω όμως ότι το κράτος έχει την εξουσία να αποσύρη από την κυκλοφορία όση από την νομισματική βάση θέλη (και μπορή).

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποσύροντας π.χ. τα 500ρικα και τα 200ρικα, χωρίς να αντικατασταθούν παρά με νομίσματα, η τιμή του χρήματος θα ηύξανε (όσο οι προτιμήσεις των καταναλωτών χρήματος δεν μεταβάλλονται, ας ελπίσουμε όχι για πολύ). Τα χαρτονομίσματα με άλλα λόγια θα γίνονταν περιζήτητα, περισσότερο όμως μεταξύ όσων δεν μπορούν να συναλλαγούν αλλιώς, για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς ή άλλους. Τελευταίοι όμως ανάμεσά τους είναι οι εγκληματίες: οι σωματέμποροι, οι έμποροι όπλων και ναρκωτικών, οι παραχαράκτες, οι λαθρέμποροι τσιγάρων κλπ. Αυτοί θα αγόραζαν απελπισμένα χαρτονομίσματα, θα εισήγαν μάλιστα μεγάλες ποσότητες αλλοδαπών χαρτονομισμάτων. Πιο πρακτικά, θα επινοούνταν ιδιωτικά νομίσματα, όπως το μπιτκόιν, για να συνεχιστή η χρηματοδότηση της παράνομης δραστηριότητας. Σε ακραίες συνθήκες, είτε το ιδιωτικό νόμισμα θα απαγορευόταν είτε, πιο φιλελεύθερα, θα ήταν νόμιμο μεν, αλλά η κατοχή του θα συνιστούσε ισχυρή ένδειξη παράνομης δραστηριότητας και θα ήταν κοινωνικά στιγματισμένη. Θα ήταν κάτι ενδιαφέρον.

Bitcoin

Ας το ξανασκεφτούμε αυτό το σημείο: κανείς δεν απαγορεύει στο κράτος να καταργήση όχι τα μετρητά, αλλά το χαρτονόμισμα! Θα ήταν μια αξιοσημείωτη ιστορική παλινδρόμηση αυτή: το χαρτονόμισμα εισήχθη για την διευκόλυνση των συναλλαγών, αλλά, καταπώς φαίνεται, αυτές παραδιευκολύνθηκαν. Θα εισήγε όμως πολύ αποτελεσματικά πρακτικά και τεχνικά εμπόδια στις κάθε είδους παράνομες πληρωμές. Αρκεί να φανταστούμε την αγορά ενός καλάσνικοφ με διεύρα ας πούμε. Πρόμοιες σκέψεις δεν είναι καινούργιες: ήδη στην ωραιότερη χώρα του κόσμου ο Λυκούργος είχε κατά τον θρύλο εισαγάγει δύσχρηστο και ογκώδες σιδηρούν νόμισμα προς περικοπή της πολυτέλειας:

πρῶτον μὲν γὰρ νόμισμα τοιοῦτον κατεστήσατο, ὃ δεκάμνων μόνον ἂν εἰς οἰκίαν εἰσελθὸν οὔποτε δεσπότας οὐδὲ οἰκέτας λάθοι· καὶ γὰρ χώρας μεγάλης καὶ ἁμάξης ἀγωγῆς δέοιτ’ ἄν.

Περαιτέρω, μπορούμε επίσης νομίζω να συμφωνήσουμε ότι, δεδομένων των πλεονεκτημάτων για το δημόσιο θησαυροφυλάκιο, η κρατική εξουσία νομιμοποιείται να παρέχη κίνητρα υπέρ της χρήσης του πλαστικού χρήματος, συνήθως φορολογικά. Για παράδειγμα, επιτρέπεται να οριστή ότι θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα μόνο εκείνες οι δαπάνες ωρισμένου είδους που θα έχουν πραγματοποιηθή ηλεκτρονικά. Σε όποιον δεν αρέση η πιστωτική κάρτα, επειδή φοβάται το χάραγμα ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, παραμένει, όπως και πριν, πλήρης η ελευθερία να την αποφύγη.

Κάτι τέτοιο ορίζεται πράγματι με το άρ. 23 Ν. 4172/2013:

Οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:

α) τόκοι από δάνεια που λαμβάνει η επιχείρηση από τρίτους, εκτός από τα τραπεζικά δάνεια, διατραπεζικά δάνεια, καθώς και τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν ανώνυμες εταιρείες, κατά το μέτρο που υπερβαίνουν τους τόκους που θα προέκυπταν εάν το επιτόκιο ήταν ίσο με το επιτόκιο των δανείων αλληλόχρεων λογαριασμών προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό αναφέρεται στο στατιστικό δελτίο οικονομικής συγκυρίας της Τράπεζας της Ελλάδος για την πλησιέστερη χρονική περίοδο πριν την ημερομηνία δανεισμού, β) κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των πεντακοσίων (500) ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, γ) οι μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές,

(Το όριο αυτό ήδη μειώνεται στα 50 ευρώ από 01ης Ιουλίου 2016).

Οπότε, το πραγματικό πρόβλημα παρουσιάζεται στην περίπτωση του κρατικού καταναγκασμού. Και εδώ μπορούμε να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις: πληρωμές προς το δημόσιο και πληρωμές μεταξύ ιδιωτών. Καθ’ όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, δεν είναι υπερβολικό το κράτος ως δανειστής να απαιτή την πληρωμή με τον τρόπο που θέλει εκείνο, πχ μέσω τραπέζης. Όπως ακριβώς κανείς δεν έχει την απαίτηση να πληρώση ένα πρόστιμο σε είδος, με δυο κατσίκες ας πούμε, έτσι δεν έχει ούτε την απαίτηση να πληρώση με χρωματιστά χαρτάκια εκδόσεως της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το πρόβλημα βλέπουμε συνεπώς ότι περιορίζεται στις μεταξύ ιδιωτών συναλλαγές. Το διακύβευμα και ο κίνδυνος είναι η προφανής κατάλυση της ιδιωτικότητας, καθώς μια βάση δεδομένων όπου καταγράφονται όλες οι συναλλαγές ενός ατόμου επιτρέπει τον σχηματισμό του χάρτη προτιμήσεων και κατ’ επέκταση της προσωπικότητάς του, καλύτερα μάλιστα απ’ ό,τι θα τον συνέγραφε το ίδιο το άτομο! Γιατί κανείς ασφαλώς δεν συγκρατεί στην μνήμη του όλες τις συναλλαγές του ούτε και προβαίνει σε συσχετισμό τους, δεν εξάγει στατιστικές κανονικότητες κοκ. Η πιστωτική μου κάρτα αποκαλύπτει τις πολιτικές μου προτιμήσεις (μέσω των ενισχύσεων που έδωσα σε πολιτικά κόμματα), τις ερωτικές μου προδιαθέσεις (μέσω της πορνογραφίας που αγόρασα), την οικογενειακή μου κατάσταση (μέσω των οψωνίων που κάνω στο σούπρε μάρκε) και τα λοιπά και τα λοιπά. Ο κάτοχος αυτής της βάσης δεδομένων, ευαίσθητων και μη, κατέχει και μια σπουδαία εξουσία επάνω μου, μια εξουσία μάλιστα που είναι εμπορικά αποτιμητή και σε χρήμα.

Προς την κατεύθυνση αυτής της δυστοπίας της ιδιωτικότητας έχουν γίνει αρκετά βήματα. Το άρ. 20 παρ. 3 Ν. 3842/2010 προβλέπει τα εξής γραφειοκρατικά:

Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού και με επιταγές. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά. Οι Τράπεζες δεν επιτρέπεται να χρεώνουν αμοιβές για την κατάθεση των ποσών αυτών σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

(Το όριο αυτό ήδη μειώνεται στα 500 ευρώ από 01ης Ιουλίου 2016).

1500 ευρώ ασφαλώς δεν είναι ένα καθημερινό ποσό για ένα καταναλωτή, αλλά ένα έξοδο που κάνει άπαξ του έτους ή της διετίας (και πάλι καλά να λέμε…). Υπό αυτήν την έποψη, ήτοι της ελάχιστης μειονότητας των αγορών που αφορά η διάταξη, τείνω να αποδεχθώ την συνταγματικότητά της. Παρόμοια εξουσία αναγνωρίζω ευχαρίστως στο κράτος σχετικά με την αγορά επικίνδυνων αγαθών, πχ όπλων. Αλλά κάπου εκεί το πράγμα συναντά τα όριά του: μια κοινωνία όπου καταγράφεται η πλειονότητα των συναλλαγών σε όρους αξίας είναι μια κοινωνία στην οποία μπορούν να απαγορευτούν αυτές οι συναλλαγές. (ή να φορολογηθούν δημευτικά)

Και σε όποιον τίθεται εκτός αγοράς επιβάλλεται οικονομικός θάνατος.

12 thoughts on “Περί της χρήσεως πλαστικού χρήματος”

  1. Ο αξιοτιμος συντακτης του αρθρου αγνοει βασικα πραγματα.

    Κατ’ αρχην ειναι προφανως το ζητημα της ιδιωτικης ζωης,οπως ορθως επισημαινεται.Πριν λιγες μερες ζητησα απο την τραπεζα αντιγραφο της κινησης του λογαριασμου μου και τρομαξα οταν ειδα τι ηξεραν για μενα. Αλλα αυτο ειναι το λιγοτερο.

    Το πλαστικο χρημα προυποθετει αναγκαστικη χρηση τραπεζικων λογαριασμων απο τους συναλασσομενους. Και αυτο δεν ειναιπροβλημα οταν οι λογαριασμοι ειναι στην JP Morgan, αλλα ειναι προβλημα οταν ειναι στις φαληρισμενες ελληνικες τραπεζες και δη σε καθεστως capital controls, οπερ σημαινει αυτοματο εγκλωβισμο των χρηματων σας.

    Αν και o χερ Αναγνωστοπουλος ειναι δικηγορος,εχω την εντυπωση οτι δεν γνωριζει πολυ καλα τη νομικη υποσταση των “καταθεσεων”
    Οταν κανετε μια καταθεση στον τραπεζικο λογατιασμο σας, ουσιαστικα δανειζετε τα χρηματα σας σε μια ιδιωτικη επιχειρηση που λεγεται “εμπορικη τραπεζα”, και οσο ειναι εκει αποτελουν τμημα του πτωχευτικου κεφαλαιου της.
    Για να το πουμε ωμα, αν η τραπεζα φαληρισει, πιθανοτατα θα χασετε τα λεφτα σας.
    Συνεπως οταν το κρατος μας υποχρεωνει να συναλασσομαστε μεσω τραπεζας, και δη σε καθεστως κεφαλαιακων περιορισμων,μας υποχρεωνει να δανειοδοτουμε ιδιωτικες επιχειρησεις χωρις τη θεληση μας και να αναλαμβανουμε τα ρισκα τους, και αυτο ειναι 100 % παρανομο και ανηθικο.

    Reply
  2. αν η τραπεζα φαληρισει, πιθανοτατα θα χασετε τα λεφτα σας.

    Υπάρχει το ταμείο εγγύησης καταθέσεων για ποσά έως €100.000. Ιδιώτες μη πολυεκατομμυριούχοι με μεγαλύτερα ποσά σε καταθέσεις μετρητών κάτι κάνουν λάθος στην διαχείριση της περιουσίας τους.

    Reply
  3. Α, ναι; Ποσα λεφτα εχει το Ταμειο Εγγυησης καταθεσεων και ποιό το υψος των καταθεσεων κατω απο 100.000 ευρω σε καθε μια απο τις 4 μεγαλες ελληνικες τραπεζες;

    Δεν ηξερα οτι καποιος με 120.000 ευρω ειναι “πολυεκατομμυριουχος”. Αλλα το θεμα ειναι ακριβως αυτο, οτι δεν μπορει να διαχειριστει οπως θελει την περιουσια του.Δεν θελει να τα καταθεσει (δηλαδη να τα ΔΑΝΕΙΣΕΙ) στην τραπεζα. Θελει να τα κανει κερματα των 2 ευρω, να τα βαλλει σε ενα μπαουλο και να τα θαψει σε μια σπηλια, οπως εθαβαν καποιοι τους θησαυρους πριν 500 χρονια. Γιατι να μην μπορει να το κανει; Οι τοσο ευαισθητοι στην οικονομικη ελευθερια φιλελέδες τι λενε επι αυτου;

    Reply
  4. Δεν νομίζω πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η κατάλυση της ιδιωτικότητας.

    Δεν είναι τυχαίο πως το πλαστικό χρήμα το καλοβλέπουν άνθρωποι με ολοκληρωτικά γούστα. Αν ελέγχεις πλήρως το χρήμα ελέγχεις πλήρως τα πάντα.

    Τώρα, πως γίνεται και οι σύγχρονοι φιλελεύθεροι σαν τον Λάρυ Σάμερς να είναι υπέρ του ηλεκτρονικού fiat χρήματος, μαζί με τον Μαδούρο; Λες και τάχα για να ελέγξουν οι ΗΠΑ την φοροδιαφυγή των offshore χρειάζονται την κατάργηση του φυσικού χρήματος; … Όπως συχνά λέω, “όλοι ίσα κι όμοια γίναμε”; Ή αλλιώς, κάποιοι αγαπούν τον κρατισμό και τον νόμο, αλλά μόνο στο βαθμό που δεν είμαστε όλοι ίσα κι όμοια…

    Ή λέμε όχι στην μικρή φοροδιαφυγή, λέμε ναι στην μεγάλη φοροαποφυγή

    Reply
  5. Επειδή, όπως λέει και η γυναίκα μου, ζω στην κοσμάρα μου, δεν πρόσεξα ότι το όριο συναλλαγών μεταξύ επαγγελματιών με μετρητά μειώνεται στα 50 ευρώ και από καταναλωτές στα 500 ευρώ από 01 Ιουλίου 2016. Όλα αυτά μού φαίνονται εξόχως προβληματικά από συνταγματικής επόψεως.

    Reply
  6. Ω, μην σας ανησυχει αυτο, χερ Αναγνωστοπουλε.Γνωριζετε καλως αλλωστε οτι στην Ελλαδα δεν υπαρει Rule of Law.

    Ουσιαστικα τιθεται εκτος νομου το χαρτονομισμα.

    Το μετρο δεν εχει σκοπο να παταξει τη φοροδιαδυγη, αλλα να υποχρεωσει τους πολιτες να καταθεσουν (τουτεστιν να ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ) τα λεφτα τους στις φαληρισμενες ελληνικες τραπεζες. Δε μενει παρα να στειλουν την Αστυνομια στα σπιτια να ψαχνει κατω απο τα στρωματα. Φοβουμαι ομως οτι τα αποτελεσματα θα ειναι τα ακριβως αντιθετα απο τα προσδοκωμενα.

    Reply
    • Αν κάποιος έχει αποταμιεύσεις πχ 20.000 ευρώ, προφανώς δεν χρειάζεται όλο αυτό το κεφάλαιο σαν κεφάλαιο κίνησης. Του αρκούν 2-3 χιλιάρικα για να καλύπτη όλες τις καταναλωτικές του συναλλαγές. Αν έχει αποσύρει τα λεφτά του, δεν χρειάζεται να καταθέση περισσότερα για να είναι εν τάξει, μάλλον δε πολύ λιγώτερα. Οπότε θεωρώ ότι ο σκοπός του μέτρου είναι φορολογικός.

      Herr Dr είναι η ορθή προσφώνηση.

      Reply
  7. Ενας επαγγελματιας παιρνει για μια δουλεια 9000 ευρω. Του τα καταθετουν στη φαληρισμενη Εθνικη Τραπεζα. Πρακτικα της τα εχει δανεισει για 5 μηνες, διοτι τοσο θα χρεοαστει να τα βγαλει με ρυθμο 60 ευρω την ημερα.

    Δηλαδη ο Τσιπρας προσφωνειται Dr Tsipras στο Βερολινο; Ακουσα οτι προσφατως ανακηρυχθηκε επιτιμος Διδακτωρ της…..Πολιτικης Οικονομιας.

    Υπαρχει κσι ενα αλλο προβλημα με τις διατραπεζικες συναλλαγες, που εχει σχεση με τον παραλογισμο του φορολογικου συστηματος. Ενας πολυ στενος σας φιλος χρειαζεται επιγοντως οικονομικη βοηθεια. Του καταθετετε 5000 ευρω.Ε λοιπον, αυτο η κυρια Εφορια το θεωρει δωρεα προς μη συγγενικο προσωπο, και το φορολογει με 40 % ! Για λεφτα που εχουν ηδη φορολογηθει! Μωρε χαρτονομισμα και παλι χαρτονομισμα!

    Reply
    • Ενας επαγγελματιας παιρνει για μια δουλεια 9000 ευρω. Του τα καταθετουν στη φαληρισμενη Εθνικη Τραπεζα. Πρακτικα της τα εχει δανεισει για 5 μηνες, διοτι τοσο θα χρεοαστει να τα βγαλει με ρυθμο 60 ευρω την ημερα.

      Εντάξει, όντως υπάρχει ένα θέμα, αλλά προέχει ο φορολογικός χαρακτήρας. Τουλάχιστον μπορείς να επιλέξης τράπεζα.

      Υπαρχει κσι ενα αλλο προβλημα με τις διατραπεζικες συναλλαγες, που εχει σχεση με τον παραλογισμο του φορολογικου συστηματος. Ενας πολυ στενος σας φιλος χρειαζεται επιγοντως οικονομικη βοηθεια. Του καταθετετε 5000 ευρω.Ε λοιπον, αυτο η κυρια Εφορια το θεωρει δωρεα προς μη συγγενικο προσωπο, και το φορολογει με 40 % !

      Μα είναι δωρεά προς εξωτικό! :-) Αν είναι δάνειο, φορολογείται πολύ λιγώτερο. Η δωρεά καλώς φορολογείται (γιατί αν δεν φορολογείτο, όλες οι συναλλαγές θα δηλώνονταν ως δωρεές), το δάνειο κακώς. Οπότε, το δηλώνεις ως άτοκο δάνειο.

      Reply
  8. Να επιλεξω τραπεζα .Xμμμ…..
    Ποια ελληνικη τραπεζα δεν ειναι ετοιμη να φαληρισει;

    Η δωρεα δηλωνεται στην Εφορια.Και αιτιολογειται.
    Εξαλλου η δωρεα ειναι κατι ασυνηθιστο γενικως. Δεν υπαρχουν πολλοι καλοι Σαμαρειτες εκει εξω. Αν η Εφορια δει 20 δωρεες στο λογαριασμο ενος δικηγορου τοτε θα αρχισει να ψαχουλευει.
    Και αν πρεπει αρον αρον να φορολογηθει, γιατι δε φορολογειται με ενα τυπικο συντελεστη φορου εισοδηματος; (πχ 26 % για τους ελευθερους επαγγελματιες)

    Φοβερη η ιδεα με το ατοκο θαλασσοδανειο. Οπως αυτο που ειχε παρει ο Αντρεας απο τον Παπουλια και τπν Κατσιφαρα για να χτισει τη βιλλα της Αγραμπελης! Ευγε…Dr χερ Αναγνωστοπουλε.

    Reply

Leave a Comment