Βουλευτική ψήφος και πειθαρχικά μέτρα

Ωρισμένα επαγγελματικά επιμελητήρια απείλησαν (και απειλούν) με πειθαρχικά μέτρα, μη αποκλειομένης της διαγραφής, εναντίον όσων βουλευτών τυγχάνουν και μέλη τους (αναγκαστικά και εκ του νόμου για την άσκηση του επαγγέλματός τους) σε περίπτωση που τα μέλη αυτά τυχόν υπερψηφίσουν τα ασφαλιστικά και φορολογικά νομοσχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα εν λόγω επιμελητήρια επικαλούνται τους εσωτερικούς κώδικες δεοντολογίας τους, από τους οποίους (υποτίθεται ότι) προκύπτει η υποχρέωση αλληλεγγύης μεταξύ των μελών τους, αλλά και προαγωγής των επαγγελματικών συμφερόντων της οικείας συντεχνίας, ως νομική βάση της απειλούμενης πειθαρχικής δίωξης.

Ασφαλώς η συντριπτική φορολόγηση που νομοθέτησε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκει αντίθετο κάθε νοήμονα άνθρωπο, πολλώ δε μάλλον όταν, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο φονικός συνδυασμός φόρου εισοδήματος 29%, εισφορών 38% και ΦΠΑ 24%, με παράλληλη έλλειψη αφορολογήτου ορίου, εμφαίνει σαφώς τον δημευτικό χαρακτήρα των πολλαπλών φορολογιών. Η απειλή των πειθαρχικών μέτρων όμως (: εξαγγελία σπουδαίου μελλοντικού κακού, που εξαρτάται από τον εξαγγέλλοντα) θέτει ενδιαφέροντα ζητήματα, όχι μόνο στενά νομικά, όσο και ευρύτερα πολιτικά, σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

Κατ’ αρχάς, κατά το Σύνταγμα της Ελλάδος ο βουλευτής έχει απεριόριστο δικαίωμα ψήφου κατά συνείδηση, ενώ εξάλλου δεν ελέγχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο για ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Οι ρυθμίσεις αυτές παγίως και ανεξαιρέτως ερμηνεύονται υπό την έννοια ότι ο βουλευτής δεν υπέχει αστική, ποινική ή πειθαρχική ευθύνη για το περιεχόμενο της ψήφου του. Οι κώδικες δεοντολογίας, είτε έχουν περιβληθή τυπική ισχύ νόμου είτε όχι, αποτελούν κατώτερη πηγή του δικαίου (αν αποτελούν καν), συμμορφούμενοι εκείνοι προς το Σύνταγμα και όχι αντιστρόφως. Συνεπώς, τυχόν πειθαρχικές ποινές θα καταπέσουν ευχερώς ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων. Αυτά είναι γνωστά σε κάθε φοιτητή α΄ εξαμήνου των νομικών μας σχολών. Κάθε αντίθετη ερμηνευτική προσέγγιση κινείται στο όριο της, γνωστής και άλλοθεν, συνδικαλιστικής γραφικότητας.

Ας ψάξουμε όμως και κάτω από την επιφάνεια των απειλών πειθαρχικών διώξεων. Τι είδους βουλευτική αντιπροσώπευση οραματίζονται άραγε οι απειλούντες; Μια εθνική αντιπροσωπεία όπου ο δικηγόρος βουλευτής εκτελεί τις εντολές της συνδικαλιστικής του ηγεσίας; Όπου ο ιατρός αντιπροσωπεύει όχι το έθνος, αλλά τους ομοτέχνους του; Όπου ο μηχανικός μηχανεύεται την προστασία των ιδίων συμφερόντων εις βάρος των άλλων επαγγελματικών τάξεων; Και τι δέον γενέσθαι όταν το γενικό συμφέρον του έθνους συγκρούεται με το μερικό επαγγελματικό συμφέρον; Θα αναλαμβάνουν άραγε οι κεφαλές των οικείων επιμελητηρίων να συνετίσουν τον επαγγελματικό αποστάτη προπηλακίζοντάς τον λεκτικά με “πολύ έντονή φραστική όξυνση” εν μέσω βουλευτηρίω;

Τρέμω να ακούσω τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, απαντήσεις κάποτε αυτονόητες. Η υπονόμευση των κοινοβουλευτικών θεσμών συντελείται μπροστά στα μάτια μας.

5 thoughts on “Βουλευτική ψήφος και πειθαρχικά μέτρα”

  1. νομιζω οπως παντα, οι απειλουντες δεν οραματιζονται τιποτα. Η σκεψη τους δεν παει πολυ περα απο το τι θα γινει αυτη την βδομαδα, ποιον θα απειλησουν, ποσο μαγκες θα το παιξουν, ποσες ψηφους θα κερδισουν στο χωριουδακι τους.

    Παντως, φυσικα υπαρχει μια βαθυτερη αρχη εδω περα, η υποχρεωση αλληλεγγυης και στηριξης μονο στην φατρια μας, πρωτα στην οικογενεια, μετα στο χωριο (στην πολη δεν παιζει κατι τετοιο, ουτε σε επιπεδο γειτονιας) και ισως οσους εχουν το ιδιο επαγγελμα, ποτέ ομως στο συνολο της χωρας ή βεβαια στο κρατος.

    Εσεις που εχετε παιδακια σε δημοτικα, αν δειτε τι τα μαθαινουν, νομιζω θα βρειτε το 80% της εξηγησης γιατι σκεφτομαστε ετσι.

    Reply
  2. Εστω οτι θελει καποιος να φτιαξει μια επιχειρηση. Μεταξυ αλλων πρεπει να περασει απο το “Ταμειο Νομικων” ή “Ταμειο Προνοιας Δικηγορων” ή οπως αλλως διαβολο το λενε και να πληρωσει 5 τοις χιλιοις επι του κατατεθειμενου κεφαλαιου της επιχειρησης. Αν το αρχικο κεφαλαιο ειναι 1.000.000 ευρω, πρεπει να πληρωσει 5.000 ευρω.

    Και γιατι πρεπει να παρει αυτα τα λεφτα το Ταμειο απο τον επιχειρηματια; Για να δημοσιευσει το Καταστατικο του! Επιπονη δουλεια, οπωσδηποτε……..

    http://www.tnomik.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=resource&cresrc=120&cnode=13

    Στηλιτευσε ποτε ο αξιοτιμος συνιστολογος την πρακτικη του σιναφιου του να εισπραττει αυτα τα νταβατζιλιδικα λεφτα; Αν οχι, μαλλον δε δικαιουται να ομιλει περι συντεχνιων, διοτι λιγες συντεχνιες ωφεληθηκαν οσο οι δικηγοροι απο το φορολογικο καρναβάλι που ειναι γνωστο ως “φοροι υπερ τριτων”. (Ο Στεφανος Μανος ορθοτατα ειχε ζητησει να καταργηθουν πολυ πριν το ζητησει το ΔΝΤ. Δεν ξερω αν εχει γινει……)

    Τουρων λεχθεντων, ασφαλως οι απειλες του ΤΕΕ κατα των βουλευτων-μελων του αγιζουν τα ορια της γραφικοτητας.

    Reply
      • Καλως ή κακως μασουλατε εσεις οι δικηγοροι τον ανωτερω “φορο υπερ τριτων” ω συνιστολογε; :))))))

        Reply
  3. Δεν ξερω ομως αν το να σε διαγραφουν απο το κομμα με συνοπτικες διαδικασιες, αν δεν ψηφισουν οτι τους διαταξουν, συναδει με τα λεχθεντα περι της κατα συνειδηση ψηφου των βουλευτων.
    Επισης δεν καταλαβαινω κατα ποια εννοια η προδοσια της χωρας μπορει να προστατευεται απο το συνταγμα. Γιατι περα απο τους διφραγκοφονιαδες επαγγελματιες συνδικαλιστες οι οποιοι ως συνηθως διαμαρτυρωνται για την τσεπη τους και μονο, υπαρχουν και σοβαρα θεματα που εχουν κατα πολυ ξεπερασει τα ορια της εσχατης προδοσιας.
    Πιστευει κανενας οτι οποιος καταφερει να μαζεψει 151 ψηφους μπορει ατιμωρητα να πουλησει ολη την χωρα, να αντικαταστησει τον λαο της, να υποθηκευσει την περιουσια της, να παραδωσει την εθνικη της κυριαρχια, να καταργησει την δημοκρατια, να παρακαμψει την δικαιοσυνη και να εξαφανιση ακομη και την ελληνικη φυλη απο προσωπου γης;
    Σου εχω ξαναπει φιλε Αθανασιε οτι

    ΤΡΕΙΣ ΕΙΣΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΣΙΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ, ΤΥΡΑΝΝΙΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΑΙ Δ ΑΙ ΜΕΝ ΤΥΡΑΝΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΙ ΤΟΙΣ ΤΡΟΠΟΙΣ ΤΩΝ ΕΦΕΣΤΗΚΟΤΩΝ, ΑΙ ΔΕ ΠΟΛΕΙΣ ΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑΙ ΤΟΙΣ ΝΟΜΟΙΣ ΤΟΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΙΣ.
    Τρια πολιτευματα υπάρχουν σε όλους τους ανθρωπους, τυραννιδα και ολιγαρχία και δημοκρατια. Διοικουνται οι μεν τυραννιδες και ολιγαρχιες όπως θέλουν οι αρχοντες, οι δε δημοκρατουμενες πολεις με τους κειμενους νομους.

    Και οταν 151 κοπριτες μπορουν να αλλαζουν τους νομους καθημερινα, οι νομοι ουτε “κειμενοι” ειναι, ουτε αφεντες αρχοντων και αρχομενων, αλλα υποδουλωνονται στους αρχοντες και υποσδουλωνουν τους πολιτες.
    Το συνταγμα που υποτιθεται οτι εχει ισχυ ανωτερη της κοινοβουλευτικης πλειοψηφιας, εχει ηδη γινει κουρελοχαρτο.
    Αν δεχτουμε την αποψη οτι οι βουλευτες μπορουν να ψηφιζουν οτι γουσταρουν καταπατωντας οποτε μπορουν το συνταγμα και δεν εχουν καμια ποινικη ευθυνη, τοτε χαθηκαμε.

    Reply

Leave a Comment