Η δευτέρα περίπτωσις IV

Η Χριστίνα Ζευγώλη του Αντωνίου είναι Πρωτοδίκης Αθηνών. Αποφοιτήσασα από την Εθνική των Δικαστών Σχολή μας, η πάρεδρος Ζευγώλη τοποθετήθηκε, όπως συνηθίζεται, για ένα χρόνο στην Αθήνα.

Η πρώτη μετάθεση της Ζευγώλη μετά την παρεδρία της ήταν στην εξωτική Καλαμάτα, δυο ώρες όλες κι όλες από την Αθήνα. Όπου κατά νόμον εμφανίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου 2015.

Δεν μακροημέρευσε όμως στην Καλαμάτα η Ζευγώλη. Λίγους μήνες μετά, στις 29 Ιανουαρίου 2016 το 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απεφάσισε την μετάθεση της Ζευγώλη από την Καλαμάτα, πού αλλού;, πίσω στην Αθήνα, τόπο συμφερόντων της. Το σχετικό προεδρικό διάταγμα των μεταθέσεων δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Γ-211/2016 στις 09 Μαρτίου 2016.

Κατά νόμον τώρα ισχύουν για τους νεοδιοριζόμενους πρωτοδίκες τα εξής, κατ’ άρ. 50 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως Δικαστικών Λειτουργών:

1. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για τις προαγωγές και μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών συνεδριάζει κατά το χρονικό διάστημα από 10 Μαΐου έως 10 Ιουνίου. Οι προαγόμενοι και μετατιθέμενοι δικαστικοί λειτουργοί είναι υποχρεωμένοι να εμφανισθούν στις θέσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Κατ’ εξαίρεση, για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων, που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο συνεδριάζει για προαγωγές και μεταθέσεις δικαστικών λειτουργών και κατά τους μήνες Οκτώβριο και Ιανουάριο. Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο προαγόμενοι και μετατιθέμενοι δικαστικοί λειτουργοί είναι υποχρεωμένοι να εμφανισθούν στις θέσεις τους εντός ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος περί προαγωγής ή μετάθεσης. Αν εμφανισθεί απρόβλεπτη υπηρεσιακή ανάγκη ή σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους, επιτρέπεται απόσπαση δικαστικού λειτουργού, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 51.
2. Μετάθεση δικαστικού λειτουργού δεν επιτρέπεται πριν από τη συμπλήρωση υπηρεσίας ενός (1) δικαστικού έτους στον τόπο όπου τοποθετήθηκε, λόγω διορισμού. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται μετάθεση και πριν την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, για υπηρεσιακούς ή σοβαρούς προσωπικούς λόγους, οι οποίοι πρέπει να βεβαιώνονται ειδικά στην απόφαση ή αν υποβληθούν αιτήσεις αμοιβαίας μετάθεσης ή εάν υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας. Οι αμοιβαίες μεταθέσεις κατά τη διάρκεια του δικαστικού έτους υλοποιούνται μετά τη λήξη αυτού.
3. Μετάθεση δικαστικού λειτουργού μπορεί να γίνει είτε ύστερα από αίτηση αυτού είτε αυτεπαγγέλτως προκειμένου να αντιμετωπισθεί υπηρεσιακή ανάγκη, η οποία πρέπει να εκτίθεται αναλυτικά στην απόφαση. Απαγορεύεται να αποφασισθεί μετάθεση που έχει σχέση με την άσκηση των δικαιοδοτικών και εν γένει υπηρεσιακών καθηκόντων του δικαστικού λειτουργού.

Κατά συνέπεια, ο νεοδιοριζόμενος Πρωτοδίκης παραμένει τουλάχιστον για ένα έτος στον τόπο πρώτου διορισμού του. Στην πράξη, επειδή οι πρωτοδίκες μας προέρχονται ή εν πάση περιπτώσει θέλουν να εγκατασταθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, λέγε με Αθήνα, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα εμφιαλώσεως: όλοι δηλώνουν για μετάθεση Αθήνα, αλλά οι θέσεις είναι πολύ λιγώτερες από την ζήτηση. Με συνέπεια, ο πραγματικός χρόνος αυτού του ιδιότυπου αγροτικού να επεκτείνεται σε 3 ή 4 χρονάκια στας επαρχίας. Ταλαιπώρια.

Ο νόμος βέβαια αφήνει και ένα εύλογο παραθυράκι: επιτρέπεται η πρόωρη μετάθεση για σοβαρούς προσωπικούς λόγους, απολύτως ορθόν, ή για υπηρεσιακές ανάγκες, ορθόν και αυτό θεωρητικά. Επειδή όμως γνωρίζουμε ότι, όταν η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά, δημιουργείται αναπόφευκτα μαύρη αγορά, είμαστε και λίγο υποψιασμένοι. Δεν είμαστε;

Εξαιρετική, πλην νόμιμη συνεπώς η πρόωρη μετάθεση της Ζευγώλη. Η πρώτη περίπτωσις, πρώτη υποπερίπτωσις είναι να συνέτρεξαν πράγματι “σοβαροί προσωπικοί λόγοι”, πράγμα το οποίο δεν δύναμαι να γνωρίζω και ειλικρινώς το απεύχομαι. Η πρώτη περίπτωσις, δευτέρα υποπερίπτωσις είναι να συνέτρεξαν “υπηρεσιακοί λόγοι” που επέβαλλαν την μετάθεση της Ζευγώλη από την εξωτική Καλαμάτα στην οικεία Αθήνα, κατ’ εξαίρεσιν και πριν την συμπλήρωση της κεκανονισμένης ενιαύσιας υπηρεσίας στο Πρωτοδικείο της πρώτης τοποθέτησης. Μπορεί και να συνέτρεξαν, ποιος είμαι εγώ να το γνωρίζω.

[Υποθέτω βέβαια ότι οι “υπηρεσιακοί λόγοι” εμφανίζονται ομοιόμορφα σε όλους τους νεοδιοριζόμενους πρωτοδίκες, άρρενες και θήλεις, ψηλούς και κοντούς, αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, γόνους δικαστικών ή μη. Σωστά;]

Εκτός από την πρώτη περίπτωση, μπορεί να συνέτρεξε βέβαια και η δευτέρα περίπτωσις.

Υπάρχει μου φαίνεται και ένας Αντώνιος Ζευγώλης, Αρεοπαγίτης.

Τις μεταθέσεις τώρα αποφασίζει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του άρ. 90 Σ, τα μέλη του οποίου ορίζονται με κλήρωση:

1. Oι προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από απόφαση ανώτατου δικαστικού συμβουλίου. Αυτό συγκροτείται από τον πρόεδρο του οικείου ανώτατου δικαστηρίου και από μέλη του ίδιου δικαστηρίου που ορίζονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που έχουν τουλάχιστον δύο ετών υπηρεσία στο δικαστήριο αυτό, όπως νόμος ορίζει. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης μετέχει και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, καθώς και δύο Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ορίζονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που έχουν τουλάχιστον δύο ετών υπηρεσία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως νόμος ορίζει. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και της διοικητικής δικαιοσύνης μετέχει και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας που υπηρετεί σε αυτά για τα θέματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας. Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου μετέχει και ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας που υπηρετεί σε αυτό.
Στο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο μετέχουν χωρίς ψήφο και δύο δικαστικοί λειτουργοί του κλάδου στον οποίο αφορούν οι υπηρεσιακές μεταβολές, βαθμού τουλάχιστον εφέτη ή αντίστοιχου, που επιλέγονται με κλήρωση, όπως νόμος ορίζει.

Το ΑΔΣ συγκροτείται στις αρχές κάθε χρόνου και για ένα έτος, με κλήρωση, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Τύχη αγαθή, στην κλήρωση του 2016 κληρώθηκε τυχαία και ο Αρεοπαγίτης Αντώνιος Ζευγώλης. Και ακολούθως, το ΑΔΣ στο οποίο συμμετείχε ο Ζευγώλης απεφάσισε την πρόωρη μετάθεση της θυγατρός Ζευγώλη στην Αθήνα, όπου υπηρετεί και ο πατήρ Ζευγώλης, ο ίδιος που συμμετέχει στην σύνθεση του ΑΔΣ.

ΑΔΣ 2016
ΑΔΣ 2016

Ασφαλώς βέβαια ο πατήρ Ζευγώλης απέσχε από την συγκεκριμένη σύνθεση που απεφάσισε την πρόωρη μετάθεση της θυγατρός του, δεν μπορώ να διανοηθώ κάτι διαφορετικό. Ούτε και ήταν βέβαια ο ίδιος εισηγητής της συγκεκριμένης μετάθεσης, πώς θα ήταν δυνατόν.

Απλώς, αγαπητοί φίλοι δικαστικοί λειτουργοί γόνοι δικαστικών λειτουργών, οι εξίσου αγαπητοί φίλοι δικαστικοί λειτουργοί μη γόνοι δικαστικών λειτουργών, αυτοί που έμειναν επαρχία για μερικά χρόνια παραπάνω, ώστε να καταληφθούν οι θέσεις της Αθήνας από εσάς, ξέρετε, δεν είναι μαλάκες.

Αφτιά έχουν και ακούνε, μάτια και βλέπουν.

Και στόμα και μιλάνε.

5 thoughts on “Η δευτέρα περίπτωσις IV”

  1. Πες μας κατι νέο. Επειδή το χεις με την έρευνα δες και την υπόθεση της Καλλίοπης Σμπυρούνια (Εισηγήτριας στο Πρωτοδικείο Αθηνών).
    Η κυρία τείωσε μετά κόπων και βασάνων τη Νομική, έδωσε για 3 μεταπτυχιακά όπου δεν έγινε δεκτή, πήγε εξωτερικό όμως και τσουπ έκανε.
    Γύρισε Αθήνα, εργάστηκε για δυο χρόνια και χωρις φροντιστήρια, χωρις προετοιμασία έδωσε για το Δικαστικό και ως εκ θαύματος πέρασε!!!
    Βέβαια υπάρχει συγγενής της Σπυρούνια σε Ανώτατο Διοικητικο Δικαστήριο με μεγάλη θέση.
    Τελείωσε τη σχολή, ήρθε Αθήνα, μετα ενώ βγήκε με χαμηλή σειρα ΄διορίστηκε δίπλα στην Αθήνα όπου και εκατσε ελάχιστο χρόνο και μετά φυσικά επέστρεψε Αθήνα πολύ πριν επιστρέψουν συναδελφοι της με καλύτερη σειρά.

    Reply
    • O συντάκτης του σχολίου για την εν λόγω Δικαστή είναι όλως κακοπροαίρετος και συκοφαντικός και απορώ πως δεν έχετε διαγράψει το δημοσίευμα αυτό. Επειδή έτυχε να έχω συνεργαστεί ως ασκούμενος δικηγόρος στο ίδιο γραφείο με την ως άνω, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι πρόκειται για εξαιρετική νομικό και άνθρωπο ήθους, απόφοιτος της Νομικής Αθήνας με μεταπτυχιακό στο Παρίσι. Απορώ πως εσείς ως συνάδελφος νομικός επιτρέπετε αυτό το λίβελο να δημοσιεύεται στο ιστολόγιο σας. Κρίμα.

      Reply
  2. Παντως η δικαστης αυτη ειναι πραγματικα εξαιρετικη .
    Ακολουθει τα αχναρια του πατρος αλλα ειναι πραγματικη οαση εν μεσω ασχετων και υστερικων γυναικων συναδερφων

    Reply
  3. Ειναι εκείνη που έβγαλε ένοχο το 11χρονο που «προκάλεσε» τον βιαστή προπονητή?

    Reply

Leave a Comment