Περί των μανωλαδακιστών

Με το άρ. 58 Ν. 4384/2016 προστέθηκε νέο άρ. 13Α στον Κώδικα Μετανάστευσης:

Απασχόληση παράτυπα διαµενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονοµία

1. Αν οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται στην κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του παρόντος για την εργασία στην αγροτική οικονοµία δεν καλυφθούν µε την διαδικασία των άρθρων 12 και 13 του παρόντος, µπορεί ο εργοδότης να υποβάλει στην αρµόδια υπηρεσία της Αποκεντρωµένης Διοίκησης του τόπου διαµονής του αίτηση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι στερούνται τίτλου διαµονής στην χώρα, προκειµένου για την αντιµετώπιση επειγουσών αναγκών της αγροτικής εκµετάλλευσης. Στην αίτηση αναγράφονται ο αριθµός των θέσεων εργασίας σύµφωνα µε την αντιστοιχία καλλιεργήσιµης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόµενο κατ’ εφαρµογή της κοινής υπουργικής απόφασης της παραγράφου 3 του άρθρου 11, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα και το χρονικό διάστηµα της απασχόλησης. Η αίτηση συνοδεύεται από: α) την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας ή την Ενιαία Δήλωση Εκτροφής του άρθρου 9 του ν. 3877/2010 (Α΄ 160), β) υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι αντιµετωπίζει κατάσταση ανωτέρας βίας, εφόσον αδυνατεί να συνάψει εγκαίρως νόµιµες συµβάσεις εργασίας για την αντιµετώπιση των αναγκών της εκµετάλλευσής του, γ) τα προβλεπόµενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 13 δικαιολογητικά.
2. Οι αιτήσεις εξετάζονται µε την χρονική σειρά υποβολής τους από τον Συντονιστή Αποκεντρωµένης Διοίκησης, ο οποίος µπορεί να εκδώσει πράξεις έγκρισης για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση παράτυπα διαµενόντων πολιτών τρίτων χωρών, µέχρις ότου συµπληρωθεί ο αριθµός εργαζόµενων που προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση της παραγράφου 1 του άρθρου 11. Η χορηγηθείσα έγκριση για την κατ’ εξαίρεση απασχόληση των πολιτών τρίτων χωρών συνιστά λόγο αναβολής αποµάκρυνσης και εφαρµόζονται αναλόγως οι διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 3907/2011 (Α΄ 7). Η αρµόδια υπηρεσία της Αποκεντρωµένης Διοίκησης αποστέλλει στην κατά τόπον αρµόδια Αστυνοµική Διεύθυνση την χορηγηθείσα πράξη έγκρισης. Σε περίπτωση που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση επιστροφής, η αρµόδια αστυνοµική αρχή εκδίδει βεβαίωση αναβολής αποµάκρυνσης κατ’ εφαρµογή της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3907/2011, εφόσον δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος δηµόσιας τάξης και ασφάλειας, σύµφωνα µε την περίπτωση γ΄ του άρθρου 6. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόφαση επιστροφής, εκδίδεται απόφαση επιστροφής από την αρµόδια αστυνοµική αρχή και, ακολούθως, εκδίδεται βεβαίωση αναβολής αποµάκρυνσης κατ’ εφαρµογή της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 3907/2011. Οι πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων αναβλήθηκε η αποµάκρυνση, υποβάλλουν στην Περιφέρεια του τόπου διαµονής τους αίτηση χορήγησης άδειας εργασίας κατ’ εφαρµογή του άρθρου 3 της αριθ. 53619/735/2015 απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β΄ 2631). Η Περιφέρεια κοινοποιεί υποχρεωτικά τις χορηγούµενες άδειες εργασίας στον κατά τόπον αρµόδιο ανταποκριτή του ΟΓΑ και στο κατά τόπον αρµόδιο τµήµα του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας.
3. Εργοδότης που απασχολεί πολίτες τρίτων χωρών κατ’ εφαρµογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου δεν υπόκειται στις κυρώσεις των άρθρων 85, 87 και 88 του ν. 4052/2012 (Α΄ 41).
4. Οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται κατ’ εφαρµογή των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου στην αγροτική οικονοµία ασφαλίζονται στον Οργανισµό Γεωργικών Ασφαλίσεων µε εργόσηµο, κατ’ εφαρµογή του άρθρου 27 του ν. 2639/1998 (Α΄ 205) και του άρθρου 20 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115).
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθµίζονται θέµατα σχετικά µε την προσµέτρηση των δαπανών που προκύπτουν από το παράβολο στα έξοδα των εργατών, για τον υπολογισµό του φορολογητέου εισοδήµατός τους και κάθε άλλο σχετικό θέµα.

Φραουλοχώραφα της Αχαιοήλιδος. Αυτά που οι αλληλέγγυοι τα έχουνε δει κυρίως από αγωνιστικές καρτποστάλ.
Φραουλοχώραφα της Αχαιοήλιδος. Αυτά που οι αλληλέγγυοι τα έχουνε δει κυρίως από αγωνιστικές καρτποστάλ.

Ας δούμε τώρα τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, με όση σοβαρότητα τους αρμόζει:

1. Η διάταξη εισάγει καθεστώς δουλείας/δουλοπαροικίας/ομηρίας.

Ο πληθωρισμός είναι κακό πράγμα. Ο πληθωρισμός των εννοιών ειδικά συνεπάγεται υποτίμηση της έννοιας, αυξάνει την χοληστερίνη και μειώνει την στυτική λειτουργία. Μην γίνεστε πληθωριστικοί, ένα γατάκι κάπου υποφέρει.

Κανείς λαθρομετανάστης δεν προσδένεται σε κανένα εργοδότη και σε κανένα χωράφι. Για όσους δεν το γνώριζαν, αυτό σημαίνει δουλοπαροικία. Ο λαθρομετανάστης, μην λιποθυμήσετε ακούγοντάς το, θέλει να δουλέψη στα φραουλοχώραφα: αυτό ήρθε να κάνη στην Ελλάδα, στα χωράφια δούλευε και στην πατρίδα του.

Διαβάστε πάλι την διάταξη: ο εργοδότης δηλώνει τα στοιχεία των προς νομιμοποίηση (διότι περί αυτού πρόκειται) λαθρομεταναστών, τα οποία του δίνουν προφανώς οι ίδιοι. Αν δεν θέλουν, δεν τα δίνουν. Αλλά ποιος στραβός δεν θέλει το φως του;

Για χαϊδέψτε τώρα το μούσι σας και σκεφτήτε: συμφέρει τους λαθρομετανάστες να νομιμοποιηθούν, έστω και αν το χρωστάνε σε ένα συγκεκριμένο αγρότη; Κερδίζουν κάτι; Βελτιώνεται η θέση τους;

Για κουνήστε λίγο το κεφάλι σας: τίνος το μεροκάματο είναι ανώτερο, του αλλοδαπού εργάτη που κινδυνεύει με απέλαση ή εκείνου που δεν;

Άφετε τον Μπαλαούρα μπαλαουρίζειν (03:20 κεξ). Εγώ λέω: Μήπως να ρωτήσουμε και τους ίδιους τι θέλουν; Λέω, μήπως;

2. Διακρίνει κατά παράβαση της αρχής της ισότητας εις βάρος των άλλων επαγγελμάτων, πχ σερβιτόρων, καθηγητών της αγγλικής και δικηγόρων [σικ].

Το δεδομένο κοινωνικό πρόβλημα αφορά τους αγρεργάτες, στην Μανωλάδα ή στον Μαραθώνα ή όπου αλλού. Αν είναι σωστή η ρύθμιση, βεβαίως πρέπει να επεκταθή, αλλά δεν καθίσταται εσφαλμένη ή “ρατσιστική” (*χαχανόσημο*) επειδή δεν εφαρμόζεται σε τομείς της οικονομίας όπου οι λαθρομετανάστες δεν διακρίνονται.

3. Ο αγρεργάτης θα εξαρτάται απολύτως από τον εργοδότη του.

Ακριβώς το αντίθετο ισχύει: τώρα είναι ο λαθρομετανάστης στο έλεος του εργοδότη! Μέχρι τώρα μπορούσε ο εργοδότης να φωνάζη την Αστυνομία για να μην καταβάλη τον γλίσχρο μισθό του. Πώς να αντιδρούσε ο εργαζόμενος; Αφού ήταν ανύπαρκτος στα βιβλία της διοίκησης!

Λαθρομετανάστες χωρίς άδεια εργασίας και με την απειλή της απέλασης είναι όμηροι των εργοδοτών. Οτιδήποτε το αλλάζει αυτό, ευπρόσδεκτο.

Η νέα διάταξη νομιμοποιεί μια μαύρη αγορά και το τεκμήριο είναι πάντα υπέρ της νομιμοποίησης μιας μαύρης αγοράς, γιατί αυξάνει την ελευθερία των πολιτών. Εν προκειμένω, ο λαθρομετανάστης διά της διατάξεως αυτής καθίσταται μετανάστης, από το τίποτα αποκτά κάτι. Και το κάτι κερδίζει το τίποτα, λυπάμαι πολύ.

Στα συν της διάταξης ότι ο τέως λαθρομετανάστης και νυν νόμιμος μετανάστης ασφαλίζεται με εργόσημο, αποκτώντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πράγμα που οι επικριτές κάνουν γαρ γαρ γαρ.

4. Το κράτος εκχωρεί τις αρμοδιότητές του στους αγρότες.

Έχετε διαβάσει, καλοί μου μανωλαδακιστές, το άρ. 12 Ν. 4251/2014; Όχι προφανώς.

Κάθε εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για εξαρτημένη εργασία, με βάση τις θέσεις εργασίας οι οποίες περιλαμβάνονται στην κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του παρόντος, καταθέτει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, στην οποία θα αναφέρονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται: (α) από έγκυρη σύμβαση εργασίας για ένα τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα από την οποία προκύπτει ότι η αμοιβή του είναι ίση, τουλάχιστον, με τις μηνιαίες αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη και (β) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου ή αντίγραφο δήλωσης φορολογίας νομικού προσώπου από τα οποία να προκύπτει η δυνατότητα του εργοδότη να καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές όπως αυτές ορίζονται στη σύμβαση εργασίας.

[παρόμοια ισχύουν και για την εποχιακή εργασία στο άρ. 13]

Ο νόμος περί αλλοδαπών περιλαμβάνει απίστευτα γραφειοκρατικές διατάξεις για την μετάκληση ξένων εργατών. Καιρός ήταν να αντικατασταθή. Που δεν πρόκειται ακριβώς για αντικατάσταση, αλλά για προσαρμογή στην πραγματικότητα: οι αγρότες έχουν τους εργάτες μες στα πόδια τους, είναι ποτέ δυνατόν να κάνουν περίπλοκες αιτήσεις μέσω προξενείου για εργάτες που ούτε καν γνωρίζουν; Εξαρχής έτσι έπρεπε να είναι: όποιος δουλεύη, να είναι νόμιμος.

Ώστε πάντα έτσι γινότανε λοιπόν, ο εργοδότης είχε την πρωτοβουλία, για φαντάσου βρε παιδί μου.

Φυσικά, το κράτος καμία αρμοδιότητα δεν εκχωρεί. Το πολυαγαπημένο σας κράτος, αυτό που τόσο υπέροχα τα έχει καταφέρει διαχρονικά στον τομέα της μεταναστευτικής πολιτικής, κάνει με την νέα διάταξη το απολύτως σημαντικώτερο: ελέγχει τους λαθρομετανάστες για ποινικές αποφάσεις κλπ. Τώρα δεν έχουμε ιδέα ούτε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι (απέφευγαν ακόμη και να απογραφούν το 2011!) ούτε τι καπνό φουμάρουν. Πλέον υπάρχει ένας τρόπος να καταγραφούν.

5. Οι αγρότες θέλουν την διάταξη για να βάζουν τους μισθούς των αγρεργατών στα εξοδά τους.

Εμ, τά’χει αυτά η νομιμοποίηση. Δεν κατάλαβα τον λόγο για τον οποίο ο αγρότης, αυτή η νέα μετενσάρκωση του Αμερικανού ιδιοκτήτη βαμβακοφυτείας του 1860, δεν πρέπει να δηλώνη τους καταβληθέντες μισθούς των εργατών του. Νομιμότητα παντού.

Ο αγρότης δεν είναι εγκληματίας. Εγκληματία τον κάνει ο ηλίθιος ελληνικός νόμος που τον τιμωρεί αν απασχολεί λαθρομετανάστες. Η εργασία όμως δεν είναι έγκλημα. (υπάρχει κάτι βαθύτατα εσφαλμένο στην ίδια την έννοια της (γενικής) “άδειας εργασίας”.) Επιτέλους πια.

6. Οι πλούσιοι λαθρομετανάστες [σικ] θα πληρώνουν τους αγρότες για να συνάπτουν εικονικές συμβάσεις.

Γιατί πρέπει να απαντώ σε ενστάσεις τέτοιου είδους; Γιατί Θεέ μου;

Ξέρετε κάτι, ας συνάπτουν εικονικές συμβάσεις για να νομιμοποιηθούν. Το ίδιο μου κάνει. Αρκεί να καταγράφωνται κάπου.

Ας μην κρυβώμαστε, η τροπολογία Μπαλαούρα αποτελεί μέθοδο νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών αγρεργατών, ειδικά μάλιστα από την στιγμή που η “αναβολή απομάκρυνσης” είναι χρονικά α(περι)όριστη. Με καναδυό τέτοιες αναβολές, ο τέως λαθρομετανάστης θα είναι έτοιμος για άδεια διαμονής λόγω εξαιρετικών λόγων. Προσωπικά είμαι υπέρ της νομιμοποίησής τους, σε αντίθεση με άλλους που καλούν σε μαζικές απελάσεις. Ας κριθούμε λοιπόν σε αυτό το επίπεδο: ποιος είναι υπέρ της νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών και ποιου η ευαισθησία φτάνει μέχρι να τους λέη “παράτυπους”;

Πώς λέμε αυτόν που αντιτίθεται στο να πάρουν άδεια εργασίας οι λαθρομετανάστες; Προσέχοντας παράλληλα να τους λέει πάντα “παράτυπους”;

Α, η Υπερτρισχιλιετής έχει τόσες λέξεις για να τον περιγράψη.

Αλλοδαποί εργάτες στην Μανωλάδα θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Το θέμα είναι αν θα ασφαλίζωνται ή θα κινδυνεύουν με την φοβέρα της απέλασης.

Εγώ λέω ναι.

10 thoughts on “Περί των μανωλαδακιστών”

  1. κανε και μια μεταφραση ρε συνιστολογε

    αν τσακωθω με τον αγροτη αφεντικο, μπορει να καταγγειλει την συμβαση και να με απελασουν επι τοπου?
    υπαρχει συμβαση βασικα, ή δουλευω με ωρομισθιο, οσο γουσταρει το αφεντικο?

    Reply
    • αν τσακωθω με τον αγροτη αφεντικο, μπορει να καταγγειλει την συμβαση και να με απελασουν επι τοπου?

      Ναι. Αυτό είναι το κύριο σημείο του νόμου που λέμε ότι οδηγεί σε δουλοπαροίκους.

      Reply
      • Πράγμα που φυσικά μπορεί να κανη και τώρα ανωνύμως, ήτοι να καταγγείλη στην αστυνομία ότι οι τάδε αλλοδαποί είναι παράνομοι. Αλλά να μην αφήνουμε την πραγματικότητα να μας χαλά το αφήγημα.

        Reply
  2. (Διαβάζεται σε τόνο irrato ma non troppo)

    Κανείς λαθρομετανάστης δεν προσδένεται σε κανένα εργοδότη και σε κανένα χωράφι.

    Μάλλον κάποιος δεν ακολούθησε την συμβουλή που δίνει στους άλλους:

    Διαβάστε πάλι την διάταξη

    Τι όντως λέει η διάταξη; Ο αγρότης ζητάει να καλύψει κατ’εξαίρεση τις ανάγκες του απασχολώντας παράνομα/παράτυπα(δεν ξέρω ποιο είναι το politically correct πια) διαμένοντες.

    Τι άλλο λέει όμως; Ότι όσοι εργάτες απασχοληθούν με βάση την διάταξη αυτή τίθονται σε καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. Σε απλά ελληνικά, μόλις πάψουν ν’απασχολούνται στον συγκεκριμένο εργοδότη, υπό τις συγκεκριμένες διατάξεις, απελαύνονται.

    Αυτό λέγεται πρόσδεση του μετανάστη στον εργοδότη και στο χωράφι του, όχι τ’ανάποδο του. Κι όπως έγραψες κι εσύ:

    αυτό σημαίνει δουλοπαροικία

    Αν δεν θέλουν, δεν τα δίνουν

    Ναι; Σίγουρα; Όπως ας πούμε ο άνεργος είναι άνεργος επειδή δεν θέλει να δουλέψει; Θα δούμε παρακάτω γιατί δεν ισχύει αυτό. Προς το παρόν, ας ξεσπάσουμε μοναχά σε τρανταχτά γέλια.

    δεν εφαρμόζεται σε τομείς της οικονομίας όπου οι λαθρομετανάστες δεν διακρίνονται

    Ή, λέω γω τώρα, υπάρχει άλλος λόγος που δεν εφαρμόζεται στους τομείς αυτούς. (Συννεφάκι με σκέψη, μούμπλε μούμπλε και χάιδεμα μουσιού).

    Μέχρι τώρα μπορούσε ο εργοδότης να φωνάζη την Αστυνομία για να μην καταβάλη τον γλίσχρο μισθό του

    Αν το έκανε αυτό ο εργοδότης, θα κινδύνευε με κυρώσεις βάση του Ν.4052/2012. Διαβάζουμε και την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας. Τώρα απλά πάνε και λένε στην περιφέρεια ότι δεν τους χρειάζονται άλλο. Παύει η αναστολή απέλασης και να δεις πώς περιέγραφε ένας την κατάσταση αυτή στο τουίτερ:

    Λαθρομετανάστες χωρίς άδεια εργασίας και με την απειλή της απέλασης είναι όμηροι των εργοδοτών.

    Τον ξέρεις τον κύριο;

    Η νέα διάταξη νομιμοποιεί μια μαύρη αγορά και το τεκμήριο είναι πάντα υπέρ της νομιμοποίησης μιας μαύρης αγοράς, γιατί αυξάνει την ελευθερία των πολιτών. Εν προκειμένω, ο λαθρομετανάστης διά της διατάξεως αυτής καθίσταται μετανάστης, από το τίποτα αποκτά κάτι

    Εντάξει, δεν θέλω να σε ψέξω πολύ γι’αυτό, θα συγκρατηθώ. Θα πω όμως τούτο: Αν ήταν τόσο απλά κι όμορφα κάποιοι δεν θα είχαμε δουλειά. Ενίοτε, less is more. Θα δούμε παρακάτω γιατί (συνδέεται με το προηγούμενο συνεχίζεται).

    νυν νόμιμος μετανάστης

    Θα’θελες. Νυν προς απέλαση με αναστολή μετανάστης είναι. Και μόλις πάψει η σχέση εργασίας του με τον συγκεκριμένο εργοδότη, είπαμε τι γίνεται.

    Έχετε διαβάσει, καλοί μου μανωλαδακιστές, το άρ. 12 Ν. 4251/2014; Όχι προφανώς.

    Καλά, εδώ άλλοι στήριζαν το 1/3 της επιχειρηματολογίας τους υπέρ της νομιμοποίησης της δουλοπαροικίας στο ότι αφορά πρόσφυγες. Να τους κράξουμε κι αυτούς όμως, ε;

    Εξαρχής έτσι έπρεπε να είναι: όποιος δουλεύη, να είναι νόμιμος

    Συμφωνώ, αλλά δεν είναι έτσι ούτε τώρα. Οπότε, έτσι θα πρέπει να γίνει.

    Ώστε πάντα έτσι γινότανε λοιπόν, ο εργοδότης είχε την πρωτοβουλία, για φαντάσου βρε παιδί μου

    Γι’αυτό έκραζα τη νηπιακή οικονομική σκέψη παραπάνω. Δεν είναι το ίδιο ο μετακλητός, που αν θέλει έρχεται στην Ελλάδα, αν θέλει πάει όπου αλλού παίρνουν μετακλητούς, και στο κάτω κάτω είναι στην χώρα του με όλα τα δικαιώματα που συνεπάγεται αυτό, με τον παράνομο μετανάστη στη Μανωλάδα που δεν έχει ακριβώς πληθώρα επιλογών και δεν έχει κανένα δικαίωμα.

    Οι αγρότες θέλουν την διάταξη για να βάζουν τους μισθούς των αγρεργατών στα εξοδά τους

    Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Νόμιμα να’ναι, φόρους να πληρώνουνε, λεφτσαδάκια να μπαίνουνε στο σακούλι κι όλα καλά.

    Αναρωτήθηκε κανείς όμως γιατί να πληρώσει ο αγρότης το εργόσημο; Το 10% των εισφορών του ασφαλισμένου πάει στον ΟΓΑ. Αν είναι να μείνει ο μισθός σταθερός, το μισθολογικό κόστος πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 11%. Πόσα πια γλιτώνουν από την φορολογία οι αγρότες για να τους συμφέρει;

    Για να μην το προχωρήσω τώρα και ρωτήσω πόσοι εργάτες γης παίρνουν έστω το ελάχιστο ημερομίσθιο, οπότε η αύξηση, αν ο αγρότης θέλει να είναι νόμιμος, θα πρέπει να είναι πολύ παραπάνω. Ας μείνουμε στα βασικά όμως:

    Για να συμφέρει τον αγρότη το μέτρο αυτό, πρέπει να πληρώνει σε νέο μισθό + εργόσημο το πολύ όσα πλήρωνε πριν μόνο για μισθό. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ο μισθός των εργατών θα μειωθεί. Κι αν δεν θέλουν τον μειωμένο μισθό, ο αγρότης θα βρει άλλους. Εργατικά χέρια υπάρχουν πλέον.

    Είναι κυρίαρχη στρατηγική για τους αγρότες να είναι νομικά καλυμμένοι πληρώνοντας τα ίδια. Ο δε εργάτης δεν μπορεί να βρει καλύτερο μισθό σε άλλον εργοδότη γιατί άμα φύγει από τον παρόντα, αμέσως πρέπει να τον μαζέψει η αστυνομία.

    Μη μου πεις ότι και τώρα πρέπει να τον μαζέψει. Τώρα η αστυνομία προσποιείται ότι δεν ξέρει πού μένουν και οι αγρότες δεν έχουν κίνητρο να τους δώσουν. Με την τροπολογία Μπαλαούρα όμως, ο εργοδότης έχει κίνητρο να διώξει τον εργάτη με το που θα τολμήσει να διεκδικήσει αύξηση. Έχει δίκιο ο Μπαλαούρας ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιες σκηνές στην Μανωλάδα(εκλογική του περιφέρεια κατά τύχη), πολύ απλά γιατί τώρα οι αγρότες θα τους απελαύνουν.

    Αναλύετε ένα παίγνιο σα να ήταν πρόβλημα απόφασης. Δεν είναι και κάνει διαφορά αυτό.

    Φέρνω δε στο τραπέζι, μαζί με το θεωρητικό επιχείρημα, δύο σοβαρές ενδείξεις που το ενισχύουν:

    1) Η τροπολογία δεν έχει ισχύ εκτός αγροτικού τομέα. Γιατί; Διότι στους άλλους τομείς οι μετανάστες ανταγωνίζονται Έλληνες. Η μείωση του μισθού των μεταναστών θα είχε συνέπειες και για τους Έλληνες, το οποίο φυσικά δεν το θέλουμε.

    2) Ακόμα και με τον περιορισμό στον αγροτικό τομέα, η διάταξη είναι τέτοια που φροντίζει να δώσει όλη την διαπραγματευτική δύναμη στους εργοδότες. Δεν δίνει ούτε περιθώριο 1 μήνα να βρει άλλον εργοδότη ο μετανάστης πριν τον απελάσουν πχ.

    Τα 1 και 2 σε συνδυασμό με το θεωρητικό επιχείρημα όλα συντείνουν στην ένταση της εκμετάλλευσης. Και ναι, η Μανωλάδα ήδη δεν ήταν μια καθ’όλα αποδεκτή συμφωνία μεταξύ συναινούντων ενηλίκων.

    η τροπολογία Μπαλαούρα αποτελεί μέθοδο νομιμοποίησης

    Δεν αποτελεί. Δεν προβλέπει τίποτα για τη νομιμοποίηση.

    Με καναδυό τέτοιες αναβολές, ο τέως λαθρομετανάστης θα είναι έτοιμος για άδεια διαμονής λόγω εξαιρετικών λόγων.

    Εδώ περάσαμε στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

    Αν έχει τ’άντερα ο Μπαλαούρας ας δώσει άδεια εργασίας για όσο χρόνο εργάζονται συν 1 χρόνο στους εργάτες της κατηγορίας αυτής. Να’χουν έστω κάποια διαπραγματευτική δύναμη αφού θα μπορούν να πάνε σ’άλλον εργοδότη. Τότε όμως θα δυσαρεστούνταν τα πελατάκια.

    Reply
  3. Σε απλά ελληνικά, μόλις πάψουν ν’απασχολούνται στον συγκεκριμένο εργοδότη, υπό τις συγκεκριμένες διατάξεις, απελαύνονται.

    Αυτό λέγεται πρόσδεση του μετανάστη στον εργοδότη και στο χωράφι του, όχι τ’ανάποδο του.

    Σου έχω απίστευτα νέα: Δεν υπάρχει μονοψώνιο! Καλά, πού να το φανταζόσουν ε;

    Όπως ας πούμε ο άνεργος είναι άνεργος επειδή δεν θέλει να δουλέψει;

    Ακόμα καλύτερα νέα: οι περί ων ο λόγος εργάζονται ήδη! Μόνο που ήταν παράνομοι και γίνονται νόμιμοι και εσύ δεν θες να γίνουν νόμιμοι.

    Αν το έκανε αυτό ο εργοδότης, θα κινδύνευε με κυρώσεις βάση του Ν.4052/2012.

    Χαχαχαχαχαχαχ σε καλό σου!

    Τώρα απλά πάνε και λένε στην περιφέρεια ότι δεν τους χρειάζονται άλλο.

    Υπάρχει σύμβαση ωρισμένου χρόνου λέμε.

    Θα’θελες. Νυν προς απέλαση με αναστολή μετανάστης είναι.

    Πώς λέμε αυτόν που δεν είναι νόμιμος, αλλά περπατάει σαν νόμιμος, έχει χαρτιά σαν νόμιμος και μιλάει σαν νόμιμος;

    Καλά, εδώ άλλοι στήριζαν το 1/3 της επιχειρηματολογίας τους υπέρ της νομιμοποίησης της δουλοπαροικίας στο ότι αφορά πρόσφυγες. Να τους κράξουμε κι αυτούς όμως, ε;

    Απόλοτζυ αξέπντιντ.

    με τον παράνομο μετανάστη στη Μανωλάδα που δεν έχει ακριβώς πληθώρα επιλογών και δεν έχει κανένα δικαίωμα.

    Αυτό είναι το ισχύον. Με την τροπολογία αποκτά.

    Αναρωτήθηκε κανείς όμως γιατί να πληρώσει ο αγρότης το εργόσημο; Το 10% των εισφορών του ασφαλισμένου πάει στον ΟΓΑ. Αν είναι να μείνει ο μισθός σταθερός, το μισθολογικό κόστος πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 11%. Πόσα πια γλιτώνουν από την φορολογία οι αγρότες για να τους συμφέρει;

    Αν δεν τους συμφέρει, πολύ απλά δεν θα το κάνουν. Όποιος απασχολεί όμως 2 εργάτες, γλυτώνει χαλαρά 10 χιλιάρικα φορολογητέο.

    Τα άλλα μετά.

    Reply
    • Δεν υπάρχει μονοψώνιο!

      Ντάξει, διάβασε την τροπολογία όμως: Μόλις φύγεις από τον εργοδότη τον μπούλο αρμ. Δεν έχεις χρόνο να ψάξεις άλλον, ούτε να πάει να κάνει αίτηση να σε πάρει νόμιμα.

      Μόνο που ήταν παράνομοι και γίνονται νόμιμοι και εσύ δεν θες να γίνουν νόμιμοι

      Δε γίνονται νόμιμοι. Και μην λες τι θέλω όταν ξέρεις ότι δεν ισχύει γιατί θ’αρχίσω κι εγώ τα “κι εσύ θες σκλάβους” κι άκρη δεν θα βγάλουμε.

      Χαχαχαχαχαχαχ σε καλό σου!

      Η πιθανότητα επιβολής ήταν μη μηδενική. Τώρα είναι μηδενική. Πρόκειται για αυστηρή βελτίωση της θέσης του εργοδότη.

      Υπάρχει σύμβαση ωρισμένου χρόνου λέμε.

      Λύνεται. Ποια επιθεώρηση εργασίας θα την ελέγξει;

      Πώς λέμε αυτόν που δεν είναι νόμιμος, αλλά περπατάει σαν νόμιμος, έχει χαρτιά σαν νόμιμος και μιλάει σαν νόμιμος;

      Αυτός που περπατάει σα νόμιμος σηκώνεται και πάει σ’άλλο αφεντικό αν θέλει. Ο συγκεκριμένος δεν μπορεί. Κι αν μου πεις για το πολυψώνιο, θα σου πω ότι

      Υπάρχει σύμβαση ωρισμένου χρόνου λέμε.

      It goes both ways, if you insist.

      Αν δεν τους συμφέρει, πολύ απλά δεν θα το κάνουν. Όποιος απασχολεί όμως 2 εργάτες, γλυτώνει χαλαρά 10 χιλιάρικα φορολογητέο.

      Ναι, και το μεροκάματο θα αυξηθεί. Πιο πολλά θα βγάζουν στη Μανωλάδα παρά στην Σίλικον Βάλεϋ.

      Τι θα παίρνει ο εργάτης στην τσέπη του βέβαια κανείς δεν ενφιαφέρεται να μάθει.

      Reply
  4. Η νέα διάταξη απαιτεί τα δικαιολογητικά του άρ. 13 παρ. 3, που είναι τα εξής:

    3. Κάθε εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για εποχική εργασία, με βάση τις θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στην κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του Κώδικα, καταθέτει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, στην οποία αναφέρονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

    Μαζί με την αίτηση, ο εργοδότης καταθέτει:

    α) Αποδεικτικό καταβολής τέλους πενήντα (50) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας, που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου και δεν επιστρέφεται.

    β) Υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσλάβει τους εργαζόμενους και θα αναλάβει τις προβλεπόμενες δαπάνες αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 80 του Ν. 3386/2005 (Α’ 212).

    γ) Έγκυρη σύμβαση εργασίας για το σκοπό της εποχικής εργασίας, υπογεγραμμένη από τον εργοδότη που είναι εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια. Στη σύμβαση εργασίας αναγράφονται: αα) το είδος της απασχόλησης και η ημερομηνία έναρξης αυτής, ββ) ο τόπος που λαμβάνει χώρα αυτή,

    γγ) η ημερομηνία έναρξης αυτής,

    δδ) η διάρκεια της απασχόλησης,

    εε) ο αριθμός των ωρών εργασίας, ο οποίος θα είναι συγκεκριμένος ανά ημέρα, εντός της εβδομάδας ή του μήνα,

    στστ) η αμοιβή του εργαζομένου, η οποία δεν μπορεί να είναι, σε καμία περίπτωση, μικρότερη από τις αποδοχές ανειδίκευτου εργαζομένου,

    ζζ) το ύψος του ενδεχόμενου επιδόματος αδείας, εφόσον προβλέπεται από τη σύμβαση και

    ηη) κάθε άλλο όρο εργασίας, κατά περίπτωση.

    δ) Αποδεικτικά στοιχεία, εφόσον στη σύμβαση εργασίας ορίζεται ότι ο αιτών θα ασκήσει επάγγελμα που ρυθμίζεται νομοθετικά, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α’ 78), τα οποία πιστοποιούν ότι ο πολίτης τρίτης χώρας πληροί τις προϋποθέσεις που προκύπτουν από τις οικείες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας για την άσκηση αυτών στην Ελλάδα. Ο προσδιορισμός των κατά περίπτωση εφαρμοστέων διατάξεων διενεργείται με βάση την περιγραφή του επαγγέλματος στην οικεία σύμβαση εργασίας.

    ε) Αποδεικτικά στοιχεία ότι παρέχεται στον εργαζόμενο κατάλληλο κατάλυμα, όπως αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 43 του Ν. 4025/2011 (Α’ 228), όπως ισχύει. Όταν το κατάλυμα παρέχεται από τον εργοδότη, αυτός οφείλει αφ’ ενός να διασφαλίζει ότι το κατάλυμα πληροί τις απαιτούμενες από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας, υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, αφ’ ετέρου να ενημερώνει την αρμόδια αρχή για οποιαδήποτε αλλαγή αυτού. Εφόσον απαιτείται από τον εποχικά εργαζόμενο να καταβάλει μίσθωμα, ο εργοδότης προσφέρει στον εποχικά εργαζόμενο μισθωτήριο συμβόλαιο ή ισοδύναμο έγγραφο που αναγράφει σαφώς τους όρους ενοικίασης αυτού. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του μισθώματος πρέπει να είναι ανάλογο με την αμοιβή του εποχικά εργαζομένου και την ποιότητα του καταλύματος, ενώ δεν εκπίπτει αυτομάτως από το μισθό του εποχικά εργαζομένου. Όταν το κατάλυμα δεν παρέχεται από τον εργοδότη, ο εργοδότης οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο εποχικά εργαζόμενος διαθέτει εξ ιδίων κατάλυμα, το οποίο πληροί τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές.

    Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να προβλέπεται, τα υπόλοιπα είναι θέμα εφαρμογής.

    Reply
  5. Συνεχίζω με το αρχικό σχόλιο του Θαλυς:

    Για να μην το προχωρήσω τώρα και ρωτήσω πόσοι εργάτες γης παίρνουν έστω το ελάχιστο ημερομίσθιο

    Το ελάχιστο είναι βέβαια υποχρεωτικό. Μέχρι τώρα όμως, ο λαθρομετανάστης δεν μπορούσε να εχη πρόσβαση σε δικαστήριο ή άλλη αρχή, αφού ήταν παράνομος. Τώρα, δεν φοβάται απέλαση και μπορεί.

    Για να συμφέρει τον αγρότη το μέτρο αυτό, πρέπει να πληρώνει σε νέο μισθό + εργόσημο το πολύ όσα πλήρωνε πριν μόνο για μισθό. Το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ο μισθός των εργατών θα μειωθεί.

    Ή θα αυξηθή το κόστος των αγροτών προφανώς! Ο εργοδότης αγοράζει νομιμότητα. Αφού αυτοί ζήτησαν την ρύθμιση!

    Τώρα η αστυνομία προσποιείται ότι δεν ξέρει πού μένουν και οι αγρότες δεν έχουν κίνητρο να τους δώσουν.

    Είχαν και το έκαναν όταν ήθελαν να μην καταβάλουν μισθούς.

    Δεν δίνει ούτε περιθώριο 1 μήνα να βρει άλλον εργοδότη ο μετανάστης πριν τον απελάσουν πχ.

    Ναι, αυτό ακριβώς θα κάνη η αστυνομία, όπως και τώρα, θα κυνηγά μετανάστες που δεν ξέρει αν είναι παράνομοι ή όχι. Πώς ενημερώνεται η αστυνομία για την καταγγελία (που γίνεται με επίδοση εγγράφου από δικαστικό επιμελητή και προϋποθέτει σπουδαίο λόγο!); Απάντηση: δεν ενημερώνεται.

    Δεν αποτελεί. Δεν προβλέπει τίποτα για τη νομιμοποίηση.

    Εδώ περάσαμε στα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

    Ψτ, να αφήσης κάτι να ξέρουμε καλύτερα εμείς οι δικηγόροι που έχουμε πάρει μια μυρωδιά από Δίκαιο Αλλοδαπών; Που ξέρουμε πώς δίνονται οι άδειες για εξαιρετικούς λόγους;

    Παρατηρώ πάντως ότι από τις δουλοπαροικίες και τα λοιπά γραφικά περάσαμε σε ζητήματα διαπραγματευτικής δύναμης εργοδότη-εργαζομένου, με επαρκή δόση άγνοιας των νόμων περί αλλοδαπών και της σχετικής πρακτικής της διοίκησης.

    Reply

Leave a Comment