Καινούργιες λέξεις ΧΙΙ

Ιταλιστική: Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ παράγει Ιταλιστές, επιστήμονες δηλαδή ειδικευμένους όχι μόνο εν στενή εννοία στα της ιταλικής γλώσσας, αλλά και της ιστορίας και του εν γένει πολιτισμού της υπεριονίου γείτονος. Δεν είναι ούτε φιλόλογοι ούτε ιστορικοί, αλλά ειδικευμένοι εν γένει σε σπουδές πολιτισμού της οικείας χώρας. Παρομοίως, το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας μετονομάζεται καλύτερα σε Τμήμα Γερμανιστικής, όπως άλλωστε λέγονται και στο χωριό τους. Και ούτως καθεξής: Ισπανιστική, Σλαβιστική, Τουρκιστική.

αφροδισιάστρια: Η κάθε λογής ιέρεια της Αφροδίτης, η εν γένει σεξ γουέρκερ. Η λέξη απαντά ήδη στο αρσενικό της, απλώς πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε σε πιο σύγχρονα συμφραζόμενα.

ισοφυλία: Το κλειτοριδοκρατικό ιδανικό της ίσης αριθμητικά αντιπροσώπευσης των δύο φύλων σε κάθε ανώτερη κοινωνικά ή επαγγελματικά θέση.

ουδετέριο: Το υλικό ενός αστέρα ουδετερονίων.

Αστέρας ουδετερονίων στο Νεφέλωμα του Καρκίνου.
Αστέρας ουδετερονίων στο Νεφέλωμα του Καρκίνου.

οδυσσέας: αλλά με ο μικρό, ως ουσιαστικό προσηγορικό, καλείται η διάταξη βουλήσεως εκδιδόμενη σε κατάσταση ικανότητας προς δικαιοπραξία που ρυθμίζει τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση ανικανότητας του εκδίδοντος προς δικαιοπραξία, ιδίως σε σχέση με τον τερματισμό της ζωής του. Η ονομασία από τον πολυμήχανο ήρωα, που ώρισε πριν τις Σειρήνες τι έμελλε γενέσθαι όταν θα τις συναντούσε: ο παρών εαυτός δεσμεύει το μελλοντικό.

Προσθήκη 16Δεκ16 09:21

δυσόρκως: μια θητεία σε ένα αξίωμα μπορεί να είναι εύορκη, ήτοι πιστή στον όρκο της. Μπορεί όμως και να είναι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Έρμη Ελλάς, δυσόρκως κυβερνωμένη.

4 thoughts on “Καινούργιες λέξεις ΧΙΙ”

    • Άποψή σου και άποψη του ΛΚΝΕ, αντιθέτως όμως το ΛΝΕΓ και του Κριαρά. Εμείς έχουμε δίκιο, γιατί το γ υπήρχε πάντα στην λέξη και δεν είναι επιγενόμενο ημίφωνο που αναπτύχθηκε. Γράφ’την όπως θες.

      Reply
  1. ουδετέριο: Το υλικό ενός αστέρα ουδετερονίων?

    Το “νετρονίων” δεν σ’αρέσει? Είσαι απ αυτούς που θέλουν να καταργήσουμε το σπίτι και να λέμε οικία ή να καταργήσουμε το αγαπούλα και να λέμε αγαπίς ??

    Reply

Leave a Comment