Διάλογος Λευκόφρονος και Δικαιωρού

Dramatis personae:

Λευκόφρων
Δικαιωρός
Χορός Δικαστικών Αντιπροσώπων

Λευκόφρων: Πολλά τα δεινά κουδέν εκλογικού συστήματος δεινότερον πέλει! Χίλια μύρια βάζει ο νους των τρισκατάρατων για να υφαρπάξουν την ψήφο μας, για να ευνοήσουν το πρώτο κόμμα, για να υποκλέψουν την πλειονοψηφία! Δεν είναι κρίμα κι άδικο, παράξενο μεγάλο, η λευκοτάτη ωσάν χιών ψήφος μου να συναριθμήται με τα άκυρα ψηφοδέλτια; Δεν έριξα άκυρη ψήφο, διάλεξα ένα από τα ψηφοδέλτια που μου μοιράστηκαν και συμμετέσχον στην εκλογική διαδικασία ως πιστός και φιλότιμος πολίτης! Με ποιο δικαίωμα ακυρώνουν την φωνή μου; Δεν είν’ δημοκρατία, δεν είν’ ελευθερία, είναι μόνο μία μπασταρδοκρατία!

Χορός Δικαστικών Αντιπροσώπων: Άσε που τα υπολογίζουμε συνέχεια λάθος στις εκλογές!

lefko.jpg

Μη έγκυρη ψήφος

Δικαιωρός: Αφού, ωγαθέ, μόνος σου αποφασίζεις να μην συμμετάσχης, να μην λάβης θέση, να μην δώσης το στίγμα σου, γιατί παραπονιέσαι τώρα ότι δεν σε παίζουνε; Γιατί επαναφέρεις μάταια την φουντουκίδειο ένσταση και βασανίζεις τα αφτιά μου με την μουρμούρα σου;

Λευκόφρων: Πραγματική δημοκρατία θα υπάρξη μόνο όταν ακουστή η λευκή φωνή μας, μόνο όταν αποκαλυφθή ότι οι κυβερνήσεις στηρίζονται όχι με το 40 ή το 45% της λαϊκής ψήφου, αλλά με το 30 και 20%. Οικτρές μειοψηφίες μας κυβερνάνε, στ’ άρματα, στ’ άρματα!

Χορός Δικαστικών Αντιπροσώπων: Η ψήφος που λευκαίνει, δεν μαυρίζει κανέναν!

vouli.jpg

Έγκυρη Βουλή

Δικαιωρός: Επιλογή σου και αυτό ασφαλώς: τα αγαθά των απόντων ανήκουν στους παρόντες. Ας διατύπωνες θετικά την άποψή σου, ας έδιδες την εύνοιά σου σε κάποιον. Αν είχες δίκιο, η Βουλή θα έμενε με απλήρωτες θέσεις, σαν γενικό λύκειο Σεπτέμβρη μήνα.

Χορός Δικαστικών Αντιπροσώπων: Η ψήφος η λευκή σε καλό σου να σου βγη!

26 thoughts on “Διάλογος Λευκόφρονος και Δικαιωρού”

  1. Επιλογή σου και αυτό ασφαλώς: τα αγαθά των απόντων ανήκουν στους παρόντες. Ας διατύπωνες θετικά την άποψή σου, ας έδιδες την εύνοιά σου σε κάποιον.

    Απόλυτα λογικό, δίκαιο, και ηθικό [για την άσκηση της δημοκρατίας]. End of story.

    Θανάση μπορείς να κλείσεις τα σχόλια… :D

    Reply
  2. Συγνώμη ρε παιδιά, αλλά υπάρχει κόμμα που έχει στο πρόγραμμά του εκφράσει τη βούληση να μετατρέψει τη λευκή ψήφο σε έγκυρη για να το ψηφίσουμε?

    Διότι η λευκές ψήφοι, ΑΝ ήταν έγκυρες, θα ήταν μεν λευκές αλλά όχι βουβές καθώς ρίχνοντας τα ποσοστά των κομμάτων θα μείωναν την ικανότητα του πρώτου να σχηματήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα έβρισκαν στη λευκή ψήφο καταφύγιο όσοι δεν θέλουν να κυβερνήσει ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλο κόμμα, αλλά συνασπισμοί ευρύτερης αποδοχής. Επειδή αυτό βέβαια δεν αρέσει στα κόμματα εξουσίας, έχουν φροντίσει να στερήσουν αυτήν την επιλογή από το εκλογικό σώμα!

    Reply
  3. Όσο για τα έδρανα, μπορούσε να υπάρξει ρύθμιση ώστε να κατανέμονται οι έδρες που αντιστοιχούν στις λευκές ψήφους στα κόμματα με βάση τα ποσοστά ώστε να μην μένουν άδεια.

    Reply
  4. Θανάση,

    δεν είμαι 100% εξοικιωμένος με το παρόν σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αλλά από όσο καταλαβαίνω, τα ποσοστά επικρατείας των κομμάτων χρησιμοποιούνται για την κατανομή των εδρών επικρατείας και είναι ένας τρόπος με τον οποίο το πρώτο κόμμα που έχει μόνο σχετική πλειοψηφία αποκτά απόλυτη στη βουλή. Άν όμως τα ποσοστά των κομμάτων βασίζονταν και επί των λευκών φαντάζομαι ότι αυτό θα οδηγούσε σε αλλάγες στην κατανομή των επικρατείας. Τα άδεια έδρανα θα κατανέμονταν μετά με βάση τα “πραγματικά” ποσοστά.

    Βέβαια μετά ξανασκέφτηκα το θέμα και είπα, γιατί να μην μείνουν και άδεια τα έδρανα? Το έχω πει επανειλημένα ότι τσάμπα πληρώνουμε 300, θα έπρεπε να τους περιορίσουμε στους 150 και πολλοί είναι!

    Reply
  5. Να υπενθυμίσω και τα ποσοστά των κομμάτων επί του εκλογικού σώματος (9.995.992) στις πρόσφατες ευρωεκλογές:
    – ΠΑΣΟΚ 18,80%
    – ΝΔ 16,56%
    – ΚΚΕ 4,28%
    – ΛΑΟΣ 3,67%
    – ΣΥΡΙΖΑ 2,41%
    – Οικολόγοι 1,79%
    – Παπαθεμελής 0,65%
    – Άλλο 3,13%
    – Λευκό / Άκυρο 1,34%

    Reply
  6. Elias,
    δυστυχώς οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είναι εκκαθαρισμένοι, με συνέπεια τα ανωτέρω ποσοστά να μην αναφέρονται στο “ενεργό” εκλογικό σώμα και άρα να είναι εν μέρει πλασματικά. Γι’ αυτό άλλωστε και το πραγματικό ποσοστό της αποχής υπολογίζεται περίπου στο μισό του επισήμως παρουσιαζόμενου.

    Reply
  7. Σωστός ο Λεκτοράτιος.

    Άσε που αν αναγάγουμε έτσι και τα ποσοστά της ΦΣ, μέλας όφις που μας καταβρόχθισε! :-)

    Κώστα, λευκά έδρανα δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο, εξ όσων γνωρίζω τουλάχιστον. Ας μην πρωτοτυπήσουμε σε αυτό.

    Reply
  8. να ρωτησω κατι. γιατι πολλοι λενε οτι το λευκο παλια το μετραγανε υπερ του πρωτου κομματος???μηπως ειναι μυθος???

    Reply
  9. ναι αλλα στο προσφατο παρελθον ηταν εγκυρη ψηφος δεν την μετρουσαν με τα ακυρα οπως κανουν τωρα!!!

    Reply
  10. Θάνο, δεν υπάρχει ανάγκη για τριπλά σημεία στίξεως, σε καταλαβαίνω και χωρίς αυτά. Τα λευκά ποτέ δεν ήταν έγκυρα ούτε και τα καταμετρούν μαζί με τα άκυρα, καταμετρούνται και αριθμούνται χωριστά.

    Reply
  11. δεν καταλαβα την ειρωνια με τα σημεια στιξεως…..τελος παντων.τα λευκα πλεον μετριουνται ξεχωριστα απο τα ακυρα αλλα δεν υπολογιζονται στο τελικο ποσοστο των ψηφων οπως παλαιοτερα. αρα στην ουσια ειναι σαν τα ακυρα πλεον. η δικη μου απορια ειναι τι γινοταν πριν αλλαξει ο νομος για τα λευκα???γιατι εχει βγει αυτος ο μυθος οτι τα λευκα πηγαιναν στον νικητη???

    Reply
  12. δεν λειτουργει το λινκ.παντως ειναι ο νομος του 2006.τα λευκα προσμετρωνται ξεχωριστα απο τα λευκα απλα για να υπαρχει σαν στατιστικο στοιχειο αλλα δεν προσμετρωνται πλεον στο συνολο των ψηφων.

    Reply
  13. Θάνο,

    το άρ. 1 Ν. 3434/2006 διαλαμβάνει τα εξής:

    Κατά την αληθή έννοια των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 4 και των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του ν. 3231/2004 (ΦΕΚ 45 Α’), κατά τη σύνταξη, ανά εκλογική περιφέρεια, των πινάκων αποτελεσμάτων από τα αρμόδια δικαστήρια, κατά την κατανομή των εδρών, καθώς και για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν προσμετρώνται στα έγκυρα.”

    Πρόκειται συνεπώς για ερμηνευτική διάταξη, δεν αλλάζει το νομικό καθεστώς, δεν εισάγει νέο δίκαιο, αλλά αποσαφηνίζει το θέμα. Και το θέμα γεννήθηκε μόλις τότε, δηλαδή μετά τις εκλογές του 2004, με την αμφισβήτηση που προήλθε από την ένσταση της Φουντουκίδου στο ΑΕΔ (Εκλογοδικείο) και την δικαίωσή της, η οποία έγινε σε αντίθεση με όλη την προηγούμενη πρακτική και νομολογία και έγινε αιτία και αφορμή να ακουστούν διάφορα για τον πρωθυπουργικό θείο.

    Η απροσδόκητη αλλαγή μάλιστα στην πάγια νομολογία είχε ως συνέπεια την καταδίκη της Ελλάδας στο ΕΔΔΑ.

    [Διώρθωσα τον σύνδεσμό σου, μπαίνουν με την χρήση του κομβίου λινκ]

    Reply
  14. δεν μου εξηγει καποιος ομως γιατι εχει βγει ο μυθος εδω και χρονια οτι το λευκο παει υπερ του πρωτου κομματος??ειναι ενας ευρυτατα διαδεδομενος μυθος.

    Reply
  15. Το λευκο παει υπερ του πρωτου με την εννοια οτι το πρωτο παιρνει αυτοδυναμια οσο μεγαλυτερη ειναι η διαφορα του με το δευτερο, αλλα η διαφορα μεγαλωνει τεχνητα οσο περισσοτερα λευκα εχουμε (γιατι παιρνει πχ το ΠΑΣΟΚ 5 ψηφους απο 10 εγκυρες, 50%, αντι για 5 απο 100 ατομα πληθυσμο, δηλαδη 5%).

    δεν το ειχα σκεφτει πολυ ποτε γιατι δεν με τραβαγε το λευκο, αλλα σε αυτες τις εκλογες ρε διαολε ειναι ενα ζητημα. Δεν μπορει να φαινεται η εντυπωση οτι 44% των Ελληνων εχουν ξετρελαθει με το ΠΑΣΟΚ ξαφνικα (ή οτι 1 στους 3 επιμενει να ψηφιζει αυτην την ΝΔ).

    Reply
  16. SG,

    αυτός ακριβώς είναι και ο προβληματισμός μου που προσπάθησα να εκφράσω με τα προηγούμενα σχόλια!

    Reply
  17. αλλο προσμετρουνται αλλο πανε υπερ. Η ΝΔ τωρα εχασε πιθανοτατα λογω αποχης και μαλιστα η ιδια η αυτοδυναμια του ΠΑΣΟΚ οφειλεται παλι μαλλον στην αποχη, οποτε φυσικα πανε υπερ του πρωτου.

    Για τα ακυρα δεν λεμε πολλα γιατι φανταζομαι δεν ειναι επιλογη, ειναι λαθος, σε αντιθεση με τα λευκα.

    Reply

Leave a Comment